Akvaregulátor od Hü-Ben
Jak pomáhá methylenová modř proti dusitanům?
0 10.03.2018 13:47 Kubaa [718] Dostal jsem tenhle zázrak jako dárek od eshopu... Myslel jsem, že je to primárně na odstraňování chlóru z vody, nějaký thiosíran či tak, a že to schovám do šuplíku pro strýčka příhodu. Omyl. Účinné látky jsou: fosforečnan disodný, EDTA, methylenová modř, chlorid sodný (obyčejná kuchyňská sůl).
Takže:
1. proti chloru tam není nic
2. EDTA slouží na vázání těžkých kovů. Ovšem komu teče z vodovodu voda s nebezpečnou koncentrací těžkých kovů? A i kdyby, správné řešení by bylo aktivní uhlí, které kovy skutečně odstraní (použije-li se ještě mimo akvárium třeba v podobě RO předfiltru), ne EDTA, která kovy jen naváže a válí se s nimi někde po akváriu, hromadí se a případně to zase někdy uvolní.
3. Co ten zbytek? Sůl a methylenová modř jsou protijedy proti dusitanům. Takže to ve mě vyvolává dojem, že primární účel je zachránit život ryb v zanedbané nádrži plné dusíku a ne zcela funkční nitrifikací. Prostě záchrana bordel vody v akváriu. Místo chemie s toxickými účinky na všelicos (methylenka) bych ale spíš dal do pořádku filtr, vyměnil vodu...
4. Ten fosfát je tam asi proti poklesu kyselosti v té zanedbané vodě. Alternativně jako hnojivo na kytky a na řasy.
Starší reakce
jsem to dostala a tak mi napadá, že to v létě naleju do sudu s dešťovkou a uvidíme, co to udělá
Je to na nic. Uvažuj, když to váže těžké kovy ve vodě, kam tedy pak přijdou. Jsou tam někde vysrážené? A na co upravovat starou vodu? Ji vyměním za čerstvou.... Zkrátka je to jen vodička za peníze.
návod k použití:
Prostředek pro úpravu čerstvé vody. Váže těžké kovy obsažené v čerstvé vodě a vhodně upravuje pH staré i čerstvé vody. Používá se při každé výměně akvarijní vody za čerstvou a preventivně v poloviční dávce pro úpravu staré akvarijní vody...
0 09.02.2014 15:17 ivini – Akvaregulátor na úpravu vody
k čemu je to tedy dobré, když stačí nechat vodu odstát. to není jiný význam? takže sice levné, ale zbytečné?
Starší reakce
Použít ho můžeš, ale je to jenom tahání peněz z lidí. Několikahodinový odstátí té vyměňované vody Ti udělá stejnou službu, jako ten akvaregulátor.
Tiež nie som zástanca chémie kolegiňa mi to doporučila ja som zatial použil iba anti-stres od Rataja ,ale moja otázka znela inak
0 16.09.2011 16:38 Těhňajs –
Re: Igi Má to cenu prát do akvária pořád nějakou chemii? Nestálo by za to nechat vodu pár hodin odstát?
0 16.09.2011 16:23 Igi – akvaregulátor
prosím o radu!1. možem použit akvaregulátor ak chovám krevety?
2.nepíšu či odstranuje chlór,vraj to v chovprodukte používajú aj pri výmene vody priamo s vodovodu krabom ,a tí tiež nemožu mat chlorovú vodu dakujem za serioznu a dobrú odpoved
Starší reakce
Já pouštím rovnou z kohoutku do nádrže a taky bych to už jinak nedělal.
já ho taky používám
Já si nakoupil dva 3 litrový a používám je stále...Pouštím totiž čerstvou vodu hned z kohoutku přes hadici a tak bez akvaregulátoru bych to určitě nedělal...Pouze můj názor.
Já jsem si taky nakoupil nějakou tu chemii, když jsem dělal svoje první akvárium, ale teď už do vody leju jen Torben a jednou za měsíc Tetra Vital. Stačí, když si necháš v nějaké nezávadné nádobě odstát přes noc vodu a další den ji do akvária v klidu nalej.
Já bych tu otázku položil spíš tak, jestli víš proč to používáš. V začátcích jsem si také koupil a po jednom použití to leží v krabici. Zjistil jsem že nejlepší je voda bez chemie.
0 11.11.2008 20:54 Metz – akvaregulátor od hu-ben
ahoj lidi mam mensi problem.Použivám tenhle regulátor a ted sem se tak podival na složeni a uviděl tam methylenová modř a v knížce mám že poškozuje silikonové lepidlo a neměla by se používat v lepené nadrži.Co si o tom myslíte mam s tím přestat nebo v poho?Nevím jeden pán mi doporčil že je to 40let osvědčené a nejlepší tak nevm co si o tom mám myslet.Váš nazor??dikes
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1646x