Z mojí zkušenosti vím, že zelená přisedlá, alespoň u mne, je pouze z přemíry světla. I když jsem vodu dokonale vyčerpal od živin..., jakmile jsem zvýšil osvětlení, zelená přisedlá začala růst i na rostlinkách...
Kdybyste
dokonale vyčerpal vodu od živin, jak píšete, z čeho by čerpaly živiny řasy, o nichž píšete, že
začaly růst i na rostlinách?! Ze světla?
Netvrdím, že se na rozvoji řas ve vašem akva nemohlo podílet silné osvětlení, ale nemohu nevnímat tohle:
Váš deník:
22.1.08 Dneska přidány nové rostlinky...
1.2.08 Začal jsem s hnojením PMDD 10 ml denně. Uprostřed se mi doposud vytvořily náznaky zelené řasy způsobené patrně vysokým podílem světla...
Můj komentář:
Sid, 4.2.08, 22:33 Konečně někdo, kdo se nebojí světla!
S tím PMDD opatrně - máte docela málo rostlin na to, aby je bylo třeba takto "dopovat". A řasy jsou spíš důsledkem nadbytku živin ve vodě, než nadbytku světla...
Váš deník pokračuje:
11.2.08 Po cca týdenní aplikaci PMDD v koncentraci na spodní doporučené hodnotě se začala objevovat zelená řasa na rostlinkách.... PMDD vysazeno do odvolání, zkrácení plného osvětlení na 4 hodiny.
18.2.08 Změna režimu osvětlení. Přehození skupin zářivek mezi sebou. Viditelné zlepšení na rostlinkách. Řasa se již tvoří pomaleji...
Z toho, co jste napsal, mám jisté pochybnosti, jestli je skutečně důvodem, že se "rostlinky zlepšují a řasa se tvoří pomaleji", jen a pouze manipulace s osvětlením.
Nechci, aby to vypadalo, že s vámi absolutně nesouhlasím! Jen mi nesedí jednoznačné závěry tam, kde existují objektivní pochybnosti.
Jinak s vaším postupem (omezení + změna režimu osvětlení, ale zejména - vynechání PMDD) zásadní problém nemám.
Kdybych 4.2. tušil, že akva bude určeno pro terčovce, (
Biotop: Řekl bych vše co vydrží 30°C ), a nikoli k pěstování kytek, (
Typ: Společenské akvárium akvárium v pracovním prostředí...), jistě bych nejásal nad tím, kolik světla hodláte svým kytkám poskytnout...
Proč jsem se rozhodl s vámi polemizovat?
Jednoduše nesouhlasím s tvrzením, že
zelená přisedlá, je pouze z přemíry světla.
(Ano, já vím, že jste podotkl -
alespoň u mne!)
Jde mi o obecný záver, který si mohou čtenáři z vašeho příspěvku vyvodit!
Vše je třeba posuzovat komplexně, v širších souvislostech.
Jak byste např. vysvětlil, že v mých podmínkách silného osvětlení lze najít zelené přisedlé řasy na nižších patrech rostliny, přičemž její horní, výrazně "přesvícená" část, je jakýchkoli řas prostá?