Nitěnky
Nítěnky jsou humus. Mražené, živé - nebrat.

A ty kupovane jsou teda bezpecne?
No to jste napsal pěknou blbost,zmrazením se patogeny nevyhubí.
Tie co predavaju su take iste ako co nasbieras v kanali. Akurat smrazenim sa vihubia bakterie. As si ich zamrazis tak su bespecne.
A ty z akvaristiky jsou bezpečné? Jak je chovají profíci? Jaký je rozdíl mezi nítěnkou a patentkou? Je nějaké riziko při krmení mraženou -20°C nítěnkou/patentkou.
díky za odpovědi.
Starší reakce
Bych si pořídil jatka a sbíral je pak asi u výtoku do řeky.
0 01.10.2008 20:55 Award A kde se dají sehnat?
u nás v Akvaristice je nemaj

Starší reakce
Když u nás jednou za uherák seženu živé nitěnky (dovozce je prověřený, neznám nikoho kdo by si jimi něco zavlekl), začnou moje ryby přímo šílet div nerozboří akvárko... a pak dlouhou dobu nechtějí (potvůrky) nic jiného

.
Souhlas. Na druhou stranu,bez nítěnek se Vám některé druhy ryb budou jen těžko třít,halančíky krmím převážně nítěnkou,stejně tak i pancéřníčky panda.
V životě bych nedal žadne rybě žive nitenky, je to naprosty sajrajt a temer vždy po nitenkach my hodne ryb uhynulo. Nic proti, ale když vidím, jak je prodávají ve zveráku a plno lidí jim to tam nadčeně kupuje (taky kde jinde by to sháněli, pokud to nejsou nejací velcí chovatelé)tak si říkám, chudáci ryby

Já krmím 80% mraženým, at to jsou komari larvy, patentky a hlavne artemie....
Každý má svuj nazor na zive nitenky, ale já se dostkrát spálil,takže mluví ze mě zkušenost
Chodím mražené krmení kupovat na burzu a mražené nítěnky tam nikdo neprodává, proč asi?

Mražený nítěnky nejsou dobrý. Vždycky je to taková kaše a spousta kalu, mražené jsou lepší patentky.

Moji miláčci (skalárky,paví očka a ancitrusci)se taky mohou po nich utlouct.Skalárky navíc MILUJÍ živé komáry. To je pak pro ně úplně svátek.

Zajímavé je,že nad mraženými nítěnkami ohrnují čumáčky a tak jim je nekupuji.

Jo, mám čichavce perleťové a těm to jede nejvíc a paví očka se po tom taky můžou utlouci

Já mám čichavce, akary, tetry a neonky. A ty se můžou po nitěnkách utlouct takže doporučuji občas zpestřit stravu nitěnkami.
Já jsem pro nitěnky, je to dobré živé krmivo, živé se jednoduše uchovává. Mražené nitěnky jsou vhodné leda pro sumce, kteří vyberou vzniklou kaši. Patentky jsou levné, dobré, ale ryby potřebují občas něco živého, co jim zpestří stravu. Je bez diskuzí, že není vhodné krmit pořád tou samou stravou.
Mám panceřníčky, krunýřovce a parmy nádherné - všechny druhy radši patentky než nitěnky. Nitenky kupuju za 49 a patentky za 19 - JSEM PROTI NITENKAM
Nitenky-zive,paentky-mrazene, rybky rostou vesele.Ale bacha na prekrmeni,muzou byt pak pekne tluste.Zvlaste parmicky 4pruhe

nenažranejsi(nejvypasenejsi) rybky sem nemel

Já jsem krmil nitěnkami i citlivé ryby (N. rachovii) a nic se jim nestalo. Stačí mít ověřený zdroj a nitěnky proprat.
0 05.01.2008 10:09 Petr Jaké rybyčky by se nemají rmit nitěnkama a jakým to nevadí? Jsou lepší nitě, nebo patentky? Je lepší živé, nebo mražené (živé) krmení?
Starší reakce
Jo obcas jimdam...jenom živé mražené radsi patentky...lépe drží tvar

Jak které rybky. Ne všechny to dobře snáší.
0 08.11.2007 12:31 Alena – Nitěnky
Krmite nitenkama?
Starší reakce
Pokud už nítěnky, tak živé,více dní ustájené v průtočném kelímku či jiné nádobce.A taky lyofilizované(snad jsem to napsal správně).Zkrátka vysušené prudkým zmrazením,.ty jsou bet patogenů.

0 29.10.2007 11:13 Alena – Jak casto se musi proplachovat nitěnky???
Jak casto musim proplachovat nitenky? Jaka musi byt teplota? Daji se zamrazit zive?
Starší reakce
Propláchnutím horkou vodou podstatně snížíte hodnotu mraženého krmivo. Někde jsem četl, že by to mělo být propíráno max. ve 40 st. (snad se nepletu - článek bohužel nemám u sebe). Propláchnutí je každopádně dobrá věc - mj. i z toho důvodu, že do AQ přidáváte pouze krmení a nikoliv to, v čem je to zamrazeno, resp. takovou tu "vodičku". Nitěnky navíc doporučuji nasekat na menší kousky - v některých případech jsou poměrně dlouhé a menší rybky mohou mít problémy s jejich pozřením...
Roman

Příjemná změna to je, ovšem nějak si nevybavuju nic rizikovějšího.
S těmi nemocemi máte samozřejmě pravdu... Ale to můžete dotáhnout v podstatě se vším

... někdy fakt potřebuji rybky něčím rozkrmit - je to pro ně příjemná změna ... s rizikem - samozřejmě...

0 18.10.2007 10:56 Sidonius –
Re: Eff V okamžiku, kdy jsou nítěnky plné patogenů, proplachování nepomůže...
Např. spor Pleistophora hyphessobryconis, (hmyzomorka rybí)- viz aktuálně diskuse na Akvarista.cz...
Já na ně zanevřel už jako malej. Propláchnutý, vyplivaný, a stějně přišla krupice. 20 let tomu...
Nitěnky jsou dobré opravdu jen jako doplněk - nejlépe kombinovat něco umělého a nitěnky přihodit až po nakrmení jako zákusek

... ale třeba na odchov mladých jsou hodně užitečné a levnější než artemie - jen je to potřeba nasekat sklapelem nebo žiletkami - což se doporučuje i pro některé menší tetry (neonky) ... také se dá i nitenkami urychlit připravenost chovného páru ke tření ... zásada č.1: proplachovat raději více než méně ...
Čo máte proti nitenkám? ja s nimi kŕmim čas od času (teraz častejšie) a všetko je v poriadku. Rybičky sa za nimi idú potrhať. A žiadne známky ochorenia na nich nepozorujem a to si ich myslím všímam až až. A kde sa dajú kúpiť? odkiaľ si? v Ba ich predávajú v biotope....
Přesně. Nitenky jsou zdrojem nákazy,vždyt je spoustu jiných krmiv: patentky, buchanky, perloočky, koretry, gamarus atd.Když už krmit nitenkama,tak pořádně pročistit a krmil bych jimi panceřníky jinak nic

Ano, je lepši je rozmrazit a propláchnout,pokud to výrobce správně mrazi..šokem to je myslim -60°C tak by se vše mělo zničit,já je jinak v ničem nekoupu

0 17.10.2007 21:58 Markéta – Mražené nitěnky
Ahoj všeci, mám dotaz ohledně mražených nitěnek. Nevím jestli je mám dát do akvária mražené rovnou z mrazáku nebo je nechat rozmrazit..taky mě napadlo je dát do skleničky a proprat je v dezinfekci "Preventin" prej nitěnky můžou mít různé nemoci (teda jestli to vůbec pomůže - jen mě to napadlo

Jsem začínajíci akvaristka...mého synka to chytlo tak se začínám zajímat i já..
Děkuji předem za Vaše rady

Starší reakce
V mraženém krmivu můžou být zárodky nemocí!Mráz je určitě nezlikviduje!

S mrazenym krmivem si zadnou zivou vec pritahnout nemuzes a i ruzne choroby a nemoci jsou na mraz nachylne. Taky bych to videla spise na rostlinky...
Starší reakce
Jestliže jsi ty červy našla i ve filtru,tak to nitěnky nejspíš nebudou.Zkus na ně mrknout přes lupu nebo mikroskop.Maji na těle dost dlouhé štětiny a vepředu takový zúžený chobůtek?Tak ty jsou rybám neškodný.Jen nevypadaj roztomile.Když jsem je viděl pod mikroskopem až jsem se oklepal.Živěj se zbytky a detritem.Ja je nechávam žít.Jen když zanedbám údržbu tak se přemnožej.rybam ale nechutnaj.

Jestli jsou ale placatý,tak to budou ploštěnky a ty jsou problém.ty ale nejsou podobný nítěnkam.

0 22.09.2006 22:00 Pipi – nitěnky
Našla jsem ve filtru potvory co vypadají jako nitěnky.Byly i v půdě.Je možné,že jsou to zavlečené nitěnky,nebo nějáký potvory co tam nemají co dělat?

Starší reakce
Ja bych se tech nemoci tolik nebál.Vždycky se krmilo živým krmením.Důležité je lovit a chytat tam kde se nechovají ryby .U nitěnek z akvaristiky nekrmit hned nechat par dní v chladu a měnit jim vodu,před krmením propláchnut - uhynulé ty jsou bílé se rychle rozkládají a pro ryby jsou toxické.
0 26.05.2006 18:42 tatoch – nit
Nitěnky nebrat!!!
Starší reakce
aha - tekouci voda - jasne no, da se to zaridit, akroat sem moc nepremejslela
sakra ani mrazenim se ty mrchy nezlikvidujou, to je peklo....
ted mi zase nekdo rikal, ze nitenkama by tercovce vubec nekrmil, tak ja uz sem z toho vseho zmatena...
Živé larvy v akvaristike nekúpiš.A mrazenie do -30°C parazity nezabíja.Len niektoré pliesne.
A tečúca voda na nitenky?Dám nitenky do pohára na zaváranie (7deci),položím do umývadla v kúpelni a pustím veľmi slabý prúdik vody.Stačí keď bude voda len trocha hustejšie kvapkať.
tady meli jako odmerku takovou pidinaberacku, jako je treba u detskyho sunaru, nebo nejakejch vitaminu v prasku.
ale tak moc toho taky nemas .-) ale vubec si nedovedu predstavit, jak to delas, abys je mel porad pod tekouci vodou? jinak ty komari larvy se prodavaj taky zivy? libi se jim to totiz. jeste mam mrazeny patentky, ty jim taky chutnaj, ale uz se nehejbou

po zmrazeni ty zarodky nemoci zustavaj? nebo?
Tiež beriem 2 odmerky.Ako odmerka slúžil predavačke dlho obyčajný krčmársky poldecák.Nitenky musíš mať v stále tečúcej vode.Ináč sa začnú rozkladať.Krmim s nimi2-3krát do roka.Lepšie sú komárie a pakomárie larvy.
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 9311x