Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Fluorescenční osvětlení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Fluorescenční osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2016 23:27 ioopp Re: Slaviak
zkus "Lineární zářivka Lumilux FLUORA 36W/77 T8 G13 Osram" tahá to z ryb pěkné barvy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2016 21:52 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Slaviak
zkus hledat černé UV trubice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2016 11:25 Muž Slaviak [19] – farby.
Ahoj. Zhanam svetlo ktore by mi ozivilo frebnost v akvariu. mam tam viacej druhov tetier neonovych a viem,ze je svetlo pod ktorym doslovne ziaria taketo rybky. Vedeli by ste mi odporucit,alebo aspon poradit nazov,alebo ako take svetlo najdem? Dakujem vopred

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2008 17:04 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: bluedream
to cudo na fotke je predradnik,to patry ku osvetleniu,bez toho by trubica sama o sebe nesvietila,to je normalne trubicove osvetlenie X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2008 16:59 Muž Horác [3942] Re: bluedream
Zářivka svítí díky fluorescenci - neviditelné UV záření dopadá na luminofor na stěně trubice a ten svítí ve viditelné oblasti. V té krabici je tlumivka a startér. Viz cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2008 16:49 Žena bluedream [245] Re: filipsi
Fotka k příspěvku No jo, jenže, když mám normální zářivku, tak je jen v něčem usazená. U tohodle je nějaká potvora navíc (viz foto). A pod pojmem fluorescenční si tedy normální zářivku nepředstavím. Vím, že jsem asi trubka, ale v tomhle se prostě totálně nevyznám :-( .

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2008 16:38 Muž filipsi [1297] Re: bluedream
Zarivka = anglicky Fluorescent tube ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2008 16:11 Žena bluedream [245] – fluorescenční osvětlení
Může někdo poradit? Na půdě mám akva komplet 112l a chci ho dát kamarádce. Zaskočila mě dotazem na co je v krytu fluorescenční osvětlení coze . Musím říct, že netuším, používala jsem vždy normální zářivky :-) . Na co je to tedy dobré?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2008 10:15 JeeL Re: henrich
Čo sa týka samotného princípu stmievania, tak detaily veľmi nepoznám. Čo viem, tak sa do el. predradníkov integruje system DALI (digital addressable lighting interface) = (digitálne adresovateľné svetelnotechnické rozhranie), ktoré umožňuje ovládať a stmievať osvetlenie, prípadne vytvárať svetelné scény. Samotné stmievanie sa myslím dosiahne regulovaním napätia v rozsahu 1-10V.
Nejaké veci a schémy je možné nájsť aj tu:
www.elkovo-cepelik.cz/…#
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2008 09:19 Muž henrich [4] Re: JeeL
No do elektroniky el.predradnikov sice nie som odbornik, ale pri ziarivkach mi je divna funkcia stmievania coze . Trubica potrebuje startovacie napatie - urcity naboj na rozbehnutie elektronov a potom mi nie je jasne ako udrzat rovnomerny svit po celej dlzke trubice pri znizenom-regulovanom napati. Ak niekto poznate princip tejto regulacie, sem s nim :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2008 08:47 JeeL Re: Štěpán
Ano, tiez som toho nazoru a taktiez mi pride tento predradnik lacnejsi, ak porovnavam len "obycajne" el. predradniky pre 2 trubice (cize bez stmievania a casovaca). Napriklad:

1.) ExoTerra Light Unit Glomat 2x40W T8 ... 1099,- Sk
www.akva-tera.sk
2.) Glomat 2, 40W ... 1.588,- Sk
www.akvashop.sk/…

Ako je vidiet, tak oba predradniky maju rovnake parametre, su Glomat, akurat ten ExoTerra je skoro o pet kil lacnejsi, preto ma celkom zaujima a uvazujem o jeho kupe miesto Glomat 2. Ten so stmievacom a casovacom je vsak este viacej vychytany, avsak na SK shopoch som ho zatial nevidel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2008 08:30 Štěpán Re: JeeL
66 Euro, to je docela dobrá cena za takový zajímavý výrobek...
Jistě, proč by se nedal použít do akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2008 08:21 JeeL Re: Štěpán
Dakujem za odpoved a ozrejmenie. Neviem preco, ale spojenie terarium + flourescent tube mi dohromady evokovalo nejake UV trubice :-). Takze by sa dal hadam pouzit dany predradnik aj pre akvarium (aj ked na stranke stale spominaju len pouzitie do terarii). Co sa tyka ceny, tak ta je napriklad tu:

www.reptilica.de/…)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2008 21:01 Štěpán Re: JeeL
Zářivka se anglicky řekne flourescent tube. Zářivka se slovensky řekne asi neonová trubica... :-D
36W trubice by na tom mohly fungovat. Nějak tam nemůžu najít cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2008 20:14 JeeL – Exo-Terra Light Cycle Unit
Zdravim, natrafil som na el. predradnik so zabudovanym casovacom a moznostou stmievania. Jedna sa o produkt "Exo-Terra Light Cycle Unit" (www.exo-terra.com/…) a je urceny pre teraria a fluorescencne trubice. Chcel by som sa opytat, ze ci by sa tento produkt dal pouzit aj pre akvaria a ci by sa k tomuto predradniku dali pouzit aj obycajne neonove trubice T8 - 120 cm dlhe a ci s nimi bude tiez fungovat aj moznost stmievania. Diky za info.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2008 21:35 Zababa Re: Norton
Takže by neměl být žádný problém. Ještě se chci zeptat na dostupnost a cenu zářivek do teď sem měl osvětlo o dvou zářivkách 18 W 60 cm dlouhých ale na menším akva a tyto zářivky byly běžně k dostání. Chtěl bych toto světlo umístit do krytu 100 x 41 cm který mám v plánu vyrobit si sám tak snad se vše podaří. Zatím dík X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2008 19:28 Muž Norton [109] Re: Zababa
Jedná se o "klasické" lineární zřivkové trubice, v případě uvedém v linku konkrétně o trubice T5 39W o délce 849 mm.
Takže nic nového pod sluncem, nebo lépe, pod krytem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2008 19:13 Zababa – Fluorescenční osvětlení
Zdravím chtěl bych si vyrobit nový osvětlovací kryt přičemž zvažuji použití startovací jednotky pro fluorescenční osvětlení. Nemám s tímto druhem osvětlení nejmenší zkušenost tak bych se rád zeptal jak funguje , jestli s ním lze osvětlovat akvárium dlouhodobě a jestli je nutné přidávat i jiný druh osvětlení prostě mě zajímají Vaše zkušenosti s tímto typem světel. Zvažuji zakoupení této sady viz. odkaz děkuji
www.akvahumble.cz/…

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1310x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8355-fluorescencni-osvetleni