Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úprava bublifuku kvůli CO2

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Úprava bublifuku kvůli CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2008 23:21 Vodník Re: Sid, Horác
To co2 optimatem budu začínat dávat zítra.Bublifuk mám od začátku akva přiškrcen aby se z lehka točila hladina.Z rad tady na fóru vím že to nemá jet motorek jako o závod.Budu to průběžně testovat jak píše Horác.Podle vašich rad budu bublat dál bublifukem a nebudu házet peníze do koupi toho fluvalu 1. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2008 22:55 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Horác
...Bublifuk pouze urychluje odchod oxidu uhličitého, který je v akváriu navíc (tj. uměle přidán).
Přesně tak! Jen bych pro Vodníka dodal, že bublifuk urychluje odchod CO2... podobně jako kterýkoli jiný filtr, třeba ten Vodníkem zmíněný Fluval 1... :-)
Nejde totiž o typ nebo značku filtru, ale o intenzitu "rozpohybování" vody, které má vliv zase na intenzitu "vyhánění" uměle dodaného (nadbytečného) CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2008 21:50 Muž Horác [3942] Re: Vodník
A co je to málo CO2 (konkrétně)? Taky bych si zjistil, jaký je rozdíl, když jede/nejede bublifuk? (pokud je malý, je zbytečné kupovat jiný filtr).
P.S. Bublifuk pouze urychluje odchod oxidu uhličitého, který je v akváriu navíc (tj. uměle přidán).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2008 20:50 Vodník – Nevím si rady
Zdarec zase mě vrtá hlavou to co2.Jellikož jsem si dělal testy na co2 a vyšli mi že tam mám co2 málo i Ph vysoký.Začínám si dávat do akva od tetry co2-optimat oxid uhličitý.Mám čistý obsah vody 47litrů bublám bublifukem a říkám si jestli ho nevyměnit za Fluval 1 a do něho nenarvat třeba 2 biomolitany ještě na snížení průchodu vody,už jsem to tady u pár lidí četl.Mám v akva přes 50 rostlin můžu i dokoupit další aby rostliny vyráběly kyslík a nemusel bych vzduchovat.Maximálně v noci to vzduchování pustit jenom třeba na pár hodinek pro mých pár žijících tvorů-7. kamínek zarazit do pískuHodně lidí tady psalo že vzduchování vyhání to co2,Sid ale zase psal že to jenom napomáhá tak teď babo raď.Rostliny rostou ale u některých průhlední a rozpadají se listy mám je v akva zasaženy tak 1 a půl měsíce,dal jsem do akva už 3 matky železný jak jsem se tady dočetl že to může být tím.Vodu ředím půl z vodovodu a půl destilky,osvit mám nejak 0,55W/l,vápník v akva žádný není nic nešumí.Ptám se mám měnit bublifuk za ten Fluval 1 co mi radíte vy.dík Uhličitanovou tvrdost teď než začnu dávat to co2 mám 6°dKH.A ten Fluval bych samozřejmě umístnil pod hladinu aby nečeřil hladinu.Bublifuk mám nyní 7 cm pod hladinou. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 22:27 Muž kalahare [11] Re: Vodník
Já bych to tak nechal. Zkus orientačně zjistit obsah CO2 pomocí testů... Jestli ti jedou kytky, tak na to hoď bobek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 22:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Vodník
rybicky.net/forum/8201…. Tam se trošku řeší jak hluboko. Já bych ho dal spíš vejš ;-) . Čím kratší dobu bude bublina ve vodním sloupci, tím méně se do ní dostane CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 22:12 Vodník Re: kalahare
No ten vývod má od molitanu do toho ohybu kolena 6cm.A byl by ten tah vody o moc menší než nyní.
Edit: Abych neměl zbytečný ztráty co2, když nebublám tak proto.
Tak teď přemýšlím jestli to mám nechat vše při starým a nic nezkracovat.Je těch jen 5 cm pod hladinou až tak málo kvůli uniku co2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 22:05 Muž kalahare [11] Re: PentueR
pravda, to jsem pozapomněl, ale nevím, jak má kolega dlouhý vývod... (berte ve vší počestnosti)

EDIT: už to vidím, šmiknout to nad molitanem, tak to moc dlouhá dráha pro bubliny nebude. To má PentueR pravdu.

Jen pro zajimavost. Doma jsme měli před 20lety plastový válec s víčkem od čehosi. Víčkem procházela bublitrubka, dále tam byli dírky na sání. Trubka nasávala přes molitan v celém objemu jen ze spodu. Byl to takový kompaktní filtr recyklát za cca 20,- Kčs. Možná bych ho ještě našel :-D

Jak si poznal, že potřebuješ více CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 21:59 Muž PentueR [256] Re: Vodník
Vliv to bude mít na tah filtru - čím kratší cesta bublin trubkou, tím míň vody za sebou utáhnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 21:59 Muž kalahare [11] Re: Vodník
Ahoj, tak to je otazka z hydrodynamiky kapalin smich Táta si za starých časů vyráběl bublifuky sám, tak měl trubku rovnou, bez ohybu. A fungovalo to stejně.

Řešilo se tu proudění hladiny při použití bubláku, tak tam se doporučuje vývod s kolenem blízko hladině. Je to asi něco za něco. U rovné trubky ty bubliny jen na hladině vyprsknou:-) Ale nejsem expert na bublifuky.

Ale můj osobní AMATÉRSKÝ názor je, že pokud si představím bublifuk s těmi velkými bublinami (žádný vzduchovácí kamínek v trubce), tak tyhle bubliny moc CO2 nevyženou z vody. Ale tohle nechám na zkušenější akvaristy. Já jsem hazardér a pouštím do mojí 54l burčák :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2008 21:48 Vodník – Úprava bublifuku kvůli co2
zdarec kolegové,chtěl bych znát Váš názor.
Ve svém akva mám filtr bublifuk napojený na vzduchovací motorek.Vývod bublifuku mám 5 cm pod hladinou níž už to nemůžu dát protože není už kam.Četl jsem ale že kvůli co2 aby neunikal je nejlepší dát vývod okolo 10cm pod hladinu.
Napadlo mě že bych zkrátil vývod bublifuku tu trubici aby vývod byl těsně u molitanu,to už bych se vlezl do těch 10cm pod hladinu.
Mělo by to uříznutí vliv kdyby to ukončení trubky bylo kolmo nahoru bez toho ohybu co je normálně to ukončení vývodu ohnuté,myslím tím vliv na pohyb hladiny,když by ty bubliny šli přímo nahoru z té trubky místo toho aby šli tou zatáčkou jak je to nyní na tom ukončení vývodu.Doufám že pochopíte co mám na mysli.Přidávat co2 do akva s tím zatím ještě vyčkávám. sad

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 1455x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8284-uprava-bublifuku-kvuli-co2