Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ničí Acriflavin rostliny?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Ničí Acriflavin rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.03.2018 00:46 Muž stryke83 [16] - Jižní Amerika – Rychle rostoucí druhy ano
Acriflavin jsem v akva s rybami a rostlinami použil vícekrát. Na většině rostlin jsem nepozoroval vesměs žádnou změnu. Po několikáté aplikace jsou zkušenosti tyto:
- velmi rychle rostoucí rostliny začaly mít deformované listy a prestaly přechodně růst.
- chcípla egeria densa
- chcíply valisnerie (kudrnaté i klasické)
- bez problémů anubiasy, kryptokoryny

Obecně se dá říct, že čím primitivnější druhy (vývojově nižší rostliny) a ty, které rostou rychle můžou utrpět.

Acriflavin narušuje replikaci VŠECH buněk a na plísně funguje proto, že se buňky plísní rychle replikují (hodiny) na rozdíl od živočichů (dny). Z toho vyplívá, že cokoliv, co je v akvariu a rychle se množí/roste, kumuluje genetické defekty, způsobené léčivě.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2009 20:03 Petr
Zajímavá diskuse. Já mám špatné skušenosti s porevučními léčivy a podvody v akvaobchodech.Na nádobkách s léčivy není složení přípravku. To je velká chyba. Koupil jsem si přípravek na odstranění šneků. Krásný vychloubačný popis.Realita hrozná. Zničené kytky a chcíplé ryby. Časem jsme zjistili, že tam byla rozpuštěná modrá skalice. Lahvička 20 ml stála asi 70 kč, Pytel modré skalice stojí 20 kč v drogerii. Dokonalé podvody. Spomínam si, že jsem kupoval acriflavin jako kluk v lékárně práškový. Květiny mě neničí, musí se jen lehce zbarvit voda a za 3 dny vyměnit. :-|

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2008 21:11 Žena sharon [126] Re: Usine
já myslím, že všechno záleží na přístupu...je spousta akvárek - a nádherných - bez jediné rostliny..zato si nepamatuju, že bych viděla jakékoliv rostlinné akvárium bez jediné ryby nebo nějaké šestinohé potvůrky. Já pěstuju rostliny způsobem pokus-omyl, která se chytne, ta zůstane, ale u rybek tohle NIKDY nedělám. Na druhou stranu dám klidně potěr sežrat rybám, ale pokud se musím zbavit prosperující životaschopné rostliny, NIKDY ji nevyhodím, ale někomu věnuji nebo dám do akvaristiky hezky zasazenou v košíku, i když jde o "pitomou" valisnerii a kytky, které cichlidy potrhají a přesto se pořád snaží růst, dám jednoduše do jiného akvárka, stejně jako to udělám s rybou, kterou spoluobyvatelé terorizují.

Ale jestli dokáže jedna invaze kožovce a následná léčba zničit polovinu života v akváriu - jak ryb, tak i rostlin, nebude asi něco v pořádku s akváriem, protože žádná běžná léčiva nejsou doporučena tak, aby takovou situaci mohly přivodit. Dobře zakořeněné rostliny a dobře živené ryby přežijí kdejakou katastrofu i když potřebují čas k rekonvalescenci. A konkrétně s EXITem mám osobně skvělé zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2008 09:17 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Dahak
Také mám akvaristiku víc spojenou s kytkami než s rybkami. Tím ale ani zdaleka netvrdím, že mi jsou rybky "ukradené" - naopak! (Pokud si člověk pořídí živého tvora, nese za něj odpovědnost! Já si jen vybírám z rybek, které se budou chovat ke kytkám slušně... :))
Co vy – koupil byste si za nějakých 200,- "špetku" bublinatky trávolisté, a kdyby vám tato za 3 dny uhynula, šel byste ji bez zaváhání koupit znovu?

Také mám jakési zkušenosti s použitím eSHa EXITu v nádržích s rostlinami a s výjimkou případu, kdy si situace vynutila použití dvojnásobné dávky léčiva, jsem nezaznamenal žádný problém. ("Předávkování" se některým rostlinkám nelíbilo, došlo k jejich poškození, ale úhyn žádný. Po čase se rostliny srovnaly.)
Ale každé akva je jiné a jiné jsou i souvislosti, které se na průběhu i výsledku nějakého opatření podílejí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2008 08:16 Muž Yirka [9126] Re: Dahak
Takhle se to asi nedá brát, i když s každým souhlasím tak napůl. Je úplně srozumitelné, že si někdo cení solitéru či vzácné rostliny nad (třeba i nedospělou) gupku. Rostlina pro milovníka a pěstitele má daleko větší hodnotu než rybka.
Příklad se psem je trochu přitažený za vlasy, ono je rozdíl provádět něco na svém majetku (AQ) a dojít si někam (a dělat škodu) na cizím. Co když se to majiteli nebude líbit a půlmetrová 100m dlouhá prošlapaná cesta pro něj bude větší ztráta než tvůj vořech? Každý má žebříček hodnot posunut jinam a netřeba mu vnucovat ten svůj.(Vím, taky přitažené za vlasy).:-)
Na druhou stranu (ač nepřítel chemie, hnojení, přidávání CO2 a pod) jsem byl na začátku nucen 2x použít kombinaci eSHa EXIT, 2000 a musím říct, že rostliny i ryby to ustály naprosto v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:38 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: Usine
Celkem ano.Kdyz budu mit zranenyho psa na poli tak taky nebudu premejslet jestli znicim nejaky obili nebo kukurici a dojdu si tam pro nej.Rozdil mezi rostlinou a zviretem je pomerne markantni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:31 Nobody Re: Usine
Dost zvláštní.
Půlka ryb,přepokládám dospělých,chcípla?Tyto léčiva ustojí v pohodě i pancéři,i když jsou na léčení dost hákliví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:30 Usine Re: Dahak
Pro tebe je to asi nepochopitelné, ale když jsem viděl, jak mě odcházejí rostliny, které mám v akva skoro 10 let, tak mě ani moc nezajímalo že to odskákalo pár neonek. Léčiva už mě nesměj do baráku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:25 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Usine
Při použití EXITu výsledek nevalný a poškozeny echinodory? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:18 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: Usine
Ja chapu ze vy jste rostlinkar ale i tak...rostlinky nebo ryby to je nesrovnatelny.
Co se tyce leciv tak ja mam s pripravkama co jste uvedl podobne zkusenosti.Osvedcila se mi Sera.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 22:11 Usine Re: Dahak
Záleží co preferuješ jestli rostliny, nebo ryby. Já to první. Malachitová zeleň se dříve prodávala jako akva léčivo. Je to sice už spoustu let co jsem ho do akva nalil, ale pořád si tu barvu pamatuji. Po dlouhé době se mě dostala krupice do akva a použil jsem doporučovaná šetrná léčiva. (EXIT + eSHa 2000) Výsledek nebyl nijak úžasný. Že mě chcípla víc jak polovina ryb by mě ani tak nevadilo, ale že to odskákaly moje echinodory a už se několik měsíců vzpamatovávají, tak to mě drobet naštvalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 20:35 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: DonJuanKarlos
Malicko si odporujes :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 20:27 Muž DonJuanKarlos [30] Re: Usine
jj ta barva je humáč :-D, taková zeleno-modro-žlutá, mě se docela líbí, taková zajímavá :-)
EDIT: Dahak: Právě, že mě se líbí,kvůli tomu jak taková divná :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 20:07 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: Usine
To je mirne receno hodne divnej pristup.Kvuli nejakejm kytkam prijit o ryby.Ale v tom neliti acriflavinu do akva s Vami souhlasim protoze existuji leciva ktera jsou setrnejsi jak k rybam tak k rostlinam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 19:53 Usine Re: Horác
Já když vidím ten zelený nádech tak mě naskakuje husí kůže. Už to do akva nenaleju i kdybych měl přijít o ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.09.2008 19:10 Muž Horác [3942] Re: Usine
Dovolím si opravit: Acriflavin a malachitová zeleň spolu nemají (kromě toho, že se používají jako léčiva), nic společného.

Acriflavin je acridinové barvivo s bakteriostatickým a fungistatickým účinkem. Akridinová barviva mají schopnost včlenit se do řetězce DNA a vyvolat mutace typu adice. Tímto mechanismem zastavují buněčné dělení. V akvarijní praxi je acriflavin velmi oblíben pro svoji dobrou snášenlivost naprostou většinou akvarijních ryb a živočichů. U rostlin způsobuje (dočasné) zastavení růstu.
Malachitová zeleň je diamino-trifenylmetanové barvivo. Mechanismus působení spočívá v zablokování dýchacích enzymů bakterií a parazitů. Poměrně razantní léčivo nevhodné pro málo domestifikované druhy ryb (zejména ryby dna). Co dělá s rostlinami nevím.

Citováno z mého (stále nehotového :o) článku o krupičce. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 19:03 Muž LangMaster [24] Re: Usine
No netuším jestli Acriflavin obsahuje MZ ale nekde jsem četl že prej ne ja ho zatim používal jen v prázdných nádržích ale ted se mě povedlo dat dávku do prázdného a po 3 dnech jsem vyměnil polovinu vody a pak jsem dal rostliny tak proto se bojim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 18:54 Usine Re: LangMaster
Určitě obsahuje malachitovou zeleň což je pěkný jed. Po aplikaci podobného přípravku i když měl být k rostlinám šetrnější jsem málem přišel o několik echinodorů. Naštěstí jsem je zachránil ale přišly o všechny listy. Takže si dej bacha. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 18:32 Muž LangMaster [24] – Acriflavin ničí rostliny?
Zajímalo by mě jestli někdo nemá zkušenost s přípravkem acriflavin v zarostlé nádrži jestli neničí rostliny jako některé které dokažou zničit většinu rostlin.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1452x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8031-nici-acriflavin-rostliny