Neocaridina davidi var. Red Cherry - chov

Zlikvidují uhynulou rybičku totálně...
Účelově sloví i ve sloupci vody zraněné drobné rybky do velikosti neonky,zdravých ryb si nevšímají.
Zvysky zradla jest budu, zdochnute ryby/slimaky nebudu. To by si musel kupit Macrobrachium, ti zdochliny zozeru.
Pokud se k takovému zbytku fyzicky dostanou, tak užitečné budou. Nevím ale nakolik je pro ně dostupná zrovna prošlá neritina.

A čo sa týka toho odbúravania organických zvyškov? Boli by užitočné? Ide mi hlavne o to, aby keď odídem na dva dni niekde a niečo skape, nech sa nájde vďačný stravník

Inak asi budú odkázané na samopaš, hľadať si niečo pod zub, sem tam nejaké prilepšenie...
Ahoj. Tyhle krevetky z akva jen tak nezdrhaj. Takže to bych úplně neřešil. Mám je (a nejen já) i v úplně nezakryté nádrži a je to v pohodě.

I tetra ohnivá sezobne ty nejmladší krevetky. Ale není to nic, co by populaci krevetek mohlo nějak ohrozit. Úkrytů by u tebe mělo být dostatek. Pro začátek bych začal s 10 ks. Ať máš jistotu, že máš samičky i samce. Ony se samy namnoží do adekvátních počtů.

Zdravím. Chcem sa spytat, či je dobrý nápad dať do môjho akvária pár (koľko?) ks krevetiek? O čo mi ide - dnes som našiel 2 dni nezvestnú neritinu, už smrdela. Vedeli by ju krevetky “poriešiť”, rozumej zjesť? Aby sa tam niekde nerozkladala dlho... Lebo napr. vojenská prilba je autista, ta sa ukáže raz za týždeň. Keď exne, ani si nevsimnem.
2. ako zabezpečiť akvarko aby nezdrhli? Mám krycie sklo, ale v dvoch rohoch zrezané kvoli kŕmeniu a hadickam.
3. S rybickami asi nebude problém, že?
0 20.04.2021 02:32 Ladislav Zdravím , mě zezelenaly vajíčka u červené krevety . bud umre nebo nevím
bud v klidu tohle se v přírodě děje
určitě ne když jsem ji našel mrtvou tak byla středně velká
Nejedná se ,,starou,, Krevetku ?...
Udělej prezentaci akvária, ať se máme od čeho odpíchnout...těžko na něco přijít s nulovými informacemi o nádrži, jejím vybavením, zařízením, osádkou a provozu.

zdravím,
krevetkám se mi dařilo odjakživa i s rybami a teď nacházím každý týden 1 mrtvou krevetku, nevíte proč?

Ahoj, ked chces cistu cervenu liniu, musis tieto krevetky vracajuce sa k povodnemu divokemu sfarbeniu vyratit z chovu. Bezna prax u chovatelov cistych variant.

Zdravim, sorry, ze zas podobna otazka, ale neda mi to. Objavuju sa mi v akva kde som kupoval iba red cherry hnede krevetky. Vid foto. Mam ich dat prec, aby nekazili farbu dalsich generacii ? Ci bude to mat tiez cervenych potomkov ?
Alebo je to nejaka ina variacia? Ze davat ich do ineho oddeleneho akva ?
Vdaka

Hezké odpoledne, já mám vysoký kořen vpravo hustě zarostlý mechem a v něm jsou doslova mraky všech možných krevetek, když se mají kde ukrýt, množí se velmi rychle.
Já mám aktuálně v 60l akváriu 6 krevetek, které nosí vajíčka a jsou v akváriu s dospělými živorodkami duhovými. Podle mě se množí stejně jak s rybami, tak bez ryb. Je to jen o dostatku úkrytu a správných parametrech vody.
Já tam mám čtyři. Z toho samice je stoprocentně jen jedna, u zbytku netuším (ale vzhledem k oplodnění samice je z té trojky minimálně jeden samec

)
Z mých zkušeností vím, že Krevetky se začnou množit až když jsou opravdu samy. S rybkama je to sem tam těhule, ale bez ryb jich je třeba 10 najednou a pak mraky mimin. Ale je to nuda. Rybky mám radši. V dobře zarostlim akváru ti je nepožere ani dospělá Endlera, ale Krevetky se necítí bezpečně a furt někam uskakujou.

Pod 1 cm jim nic neudělají. Nad jeden cm už by nějakou sežrali, ale myslím si, že pokud to máš zarostlé, tak by to nebylo nic drastického. Já chovám potěr živorodky duhové (do cca 1,3cm) s krevetkami a bez problémů se množí.
Edit: podíval jsem se na tvoji prezentaci a nemusíš se vůbec bát. Tam se ty krevetky schovají a dokud nevyrostou, tak je nikdo nenajde.

Moje červená krevetka začala včera nosit vajíčka. Vím, že je na to zatím brzy, ale lepší být připraven - endlerky, pomalu dospívající potěr o velikosti pod 1cm, bych asi měla přemístit do jiného akva, že?

Zdravím!
Je zde nějaká šance že moje dvě samičky, které mají dva roky, jsou schopny i nadále nosit vajíčka?
Už delší dobu jsme je vůbec neviděl, že by měly šanci nosit vajíčka, ani příprava k tomu (žlutý pruh na zádech).
Tak si říkám, jestli už na to nejsou příliš staré? Jsou docela už dost tmavě zbarvené, tomu tak dřív také nebylo.
Mám tam bublifuk s kaminkem,jen udržba je složitější,je to jen na vyměně vody...odkalovat v tý kouli je téměř nemozné..Na zimu mám i topitko,které je volně položeny na dně a osvětleni je stolní led lampa...

Dotaz, prosím, taková koule fakt nepotřebuje techniku? Filtr? Co vzduchovací kamínek?
Pořiď si jich tak 8 - 10. Oni se ti stejně rozmnoží a budou udržovat na počtech hodných tvé nádrže.

2 kusy nejsou zárukou stabilní populace.
Aha díky, já jsem četl že je pár na 12l.

V kouli asi o 12 litrech

Já začinala s 15-20 kusy,teď jich je kolem 50...

0 05.08.2019 11:26 Franťáček – Množství
Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik krevetek Red cherry bych mohl mít v 15l nádrži?

Tak jsem se, navzdory svému přesvědčení, že mě krevety nikdy nemůžou chytit, stala pyšnou majitelkou pětice červených prcků. Chvíli poté, co jsem je vypustila, už jsem je nenašla

Akva 54l, zarostlé a čerstvě osázené novými rostlinkami, no pět je evidentně málo

Pak jsem je našla, jak se pasou na šutrech. Srandovní zvířátka

Po opakovaném propláchnutí v čisté vodě můžeš hned
Po jaké době byste si troufli dát ke krevetkám rostlinky z pěstírny, kde se dá předpokládat intenzivní hnojení. Zatím je "louhuju" v dočasném akva na okně.
Vajíčka samička nosí mezi panožkami dokud se nevylíhnou. Pokud nebude stresována, tak je odnosí a vylíhnou se z nich malé cca 3mm velké krevetky. Líhnou se cca za měsíc podle teploty vody. Pokud tam máš ty razborky, tak počítej s tím, že Ti určitě některé snědí, ale pokud máš akvárium pěkně zarostlé, tak si myslím, že se většina schová.

Ahoj dnes jsem po 3 dnech videl akvarium a nasel jsem jednu krevetku nejspise s vajickama jak je to u krevetek? Vajicka krevata nekam da nebo si je nosi na sobe? Co udelat pro to aby se vylihli? Mam v akvariu pouze krevety prisavku thajskou a razborky
Jj mam priprsvene druhe akvarko,kam chci davat nepovedene kousky

tak uvidime

Treba si uvedomiť fakt,že bloody Mary i red cherry je jedna a tá istá krevetka.Teda totožný druh len so selektovanejšou, ustálenejšou farbou v prvom prípade.
Jako cerstve ovoce a zeleninu? Nebo taky sparit?
Samečci jsou v dospělosti většinou daleko světlejší a méně intenzivně zbarvení, než samice. Samice naopak se stářím získávají intenzivnější barvu. Okurku vždy dávat jen oloupanou a nebo z vlastní zahradky,vše se dnes stříká..

0 11.04.2019 11:30
Oldass [806] 
Já krevety nijak nepřikrmuji a množí se výborně. V tlupě mají i dost staré jedince.
Obecně, čím starší, tím tmavší barvy.
Měl jsem smůlu, že když jsem jim dal okurku, pár jich padlo. Očividně byla něčím napuštěná.
Nejvíc se seběhnou po údržbě, když někde trochu odkalím dno, jsou tam hned.
Žluté po koupi také moc žluté nebyly, ale postupně získávají barvu.
Artemie je i pro krevetky výborné krmení. Krom kopřivy bych občas doporučil nějaké ovoce (banán, hroznové víno) a určitě potřebují řasy takže pokud nemáš v akváriu přírodní, je třeba dodávat nějakou stravu založenou na řase.
no ja je asi moc nekrmim :/ nevim jak casto. je jich tam 18. jednou tydne davam koprivu, a dvakrat do tydne tabletu--- rybky zerou artemie a granulky... tak pocitam, ze krevetky sezobou co spadne na zem?
Třeba strava je důležitá. Popřípadě selekce nevybarvených jedinců, pokud je to třeba.

Jestli nic nechcíplo, tak je to dobře. Neboj chov, těchto krevet není to žádná věda.

Moji peci? Jake?
Po dvou tydnech zadna neuhynula

Samečci jsou méně vybarvení. Červené jsou. Jestli to jsou red cherry nebo bloody mary je podle mě ve výsledku stejně jedno. Záleží na kvalitě krevet a na tvé péči aby byly pěkné červené.

To je kluk. Tehule jsou furt nekde schovane..
Tak doufam,ze mas pravdu.
Chtela jsem zlute,ale kdyz jsem videla tu bledou barvu vzala jsem cervene

Ony budou tmavnout s přibývajícím věkem. Přijde mi to jako sameček. Ale z fotky za to ruku do ohně nedám.
Samice jsou větší a mají bříško a mají sytější barvy.
Používám toto hnojivo v aq s krevetkami několik měsíců. Aplikuju poloviční dávky, krevetky v pohodě.
Je zde přímo téma na tohle hnojivo,tak kukni tam,ale v malém množství by vadit nemělo..Tetra - PlantaMin...

0 10.04.2019 18:17 Králík Dobrý den,
četl jsem že jsou krevetky citlivé na různé chemie a jsou citlivé i na hnojivo v kapalné formě? Hnojivo mám Tetra PlantaMin.
přesně tak, krmit střídmě, já bych řekl při 10-20ks skoro vůbec, po 3ch týdnech už tam biopovlak a řasy budou, krevetky se hlady umořit skoro nedají
Jestli má nádrž 3 týdny, tak bych tu výměnu vody už prováděl jen 1x týdně odstáté vody z vodovodu. To předčasné nasazení zkusit můžeš, ale "trpělivost růže přináší"

Já preferuji delší záběh, ale i takto to nejspíš půjde. Jen bych tam určitě nelil starou vodu z jiného akvárka (stačí dávka kalu pro naočkování na začátku). A hodně opatrně krmit, nic se se rychle rozkládá (garnule, atd.), max. kousek kopřivy.
Díky za potvrzení. Vodu jsem měnil radši poctivěji, než následně řešit problém

Oni levatky a okružáci udělají dost bordelu v takto malém akváriu! Sám jsem se až divil, kolik toho je po písku vidět

Radši jsem to tedy částečně pravidelně odsával, když jedu bez filtru.
Já bych se toho nebál, pokud si dobře pamatuji grafy obsahu NO2/3 při zajíždění akva, tak špička je při 2 týdnech, pak se rozjedou bakterie a NO2 klesá, ty jsi navíc nové akva naočkoval a měnil pravidelně vodu (což bylo asi zbytečné). Důležité je, co naměříš. Budeš tam mít ze začátku pár krevetek tzn. minimum odpadních látek. Záleží na zdrojové vodě, jaké má parametry. Neocaridiny snesou relativně hodně (jen +3st venku ve vaničce s vytrhanými rostlinkami)
Zdravím, rád bych se zeptal kolegů se zkušenostmi s Neocaridinkama. Mám cca 3 týdny založenou nádrž. Již více než týden je NO2 na nule a ostatní parametry se drží +-10% stejně. Radši stále dělám výměnu vody 2-3x týdně. Využívám hodně vodu z většího a při založení i řádný bordýlek po odkalení většího. U rostlinek už jsou vidět přírůstky, někde rapidně, někde malé. Levatky se vesele množí.
Všude se doporučuje pro vložení dobře zaběhlá nádrž (min. 2 měsíce). Nicméně dle mého názoru je již tato nádrž solidní. Jedna krevetka z většího zde již "snad spokojeně" plave čtvrtým dnem. O víkend bych tedy zkusil přidat pár nových kousků (pokud budou testy vody stále stejné). Co si o tom myslíte? Může zdání klamat?
Díky za názory

No tak to tu teplotu nechám

To je fakt, on s těmi krevetkami už něco zažil

Omlouvám se, mi to tak přišlo. Pokud ti ta teplota pod 17°C nepůjde a Jirka ti potvrdil, že to dají, tak nemusíš přece topítko řešit.
Tak celoročě ne, létě tak 23°C a v zimě 17°C. O velikost a rychlost růstu mi nejde, hlavně když se jim bude dařit. Ale pokud to bude nutné, tak jim mohu přitopit/topit. Jen jde o to, že bude esteticky a prostorově nic moc.
Máš akva na sedmém schodě, že uvažuješ o celoroční stabilní teplotě 17°C?
Nebude jim to vadit. Porostou pomaleji a budou trochu větší.
Jaká je ideální teplota vody pro red cherry? Vadilo by jim, kdyby měli stálou teplotu 17°C ? Vím, že by jim to dle atlasu vadit nemělo, ale jak tak o nich čtu, tak se názory liší
1 28.12.2018 18:48 - Ja mam krevetky asi od ledna,za tu dobu jsem je krmila tak 4krat a 2krat dostaly koprivu,ale ja mela sneky ale ty se samy ztratily,ted je zatim klidek-cisto.Taky mam krevetky samostatne a zvlast rybicky,je to tak lepsi jsou klidnejsi,ale nekdo to ma spolecne.
0 07.05.2018 17:24 Vladimir – Hlístice
Díky moc. Mám tam pouze krevetky a nic jiného. A jak jsem psal - granulka týdně. Takže lepší je nechat brousit jen řasu jo?

www.ifauna.cz/…
Podle "hadovitého" popisu jde nejspíš o nějakou běžnou vodní hlístici, jaké žijí prakticky v každém akváriu. Jsou naprosto neškodné, živí se organickým odpadem někde ve dnu. Proto proti nim nijak "bojovat" nemusíte. Kdybyste jich pozoroval čím dál víc, může to být příznak toho, že své ryby překrmujete ...
0 07.05.2018 16:47 Vladimir – Hlístice

Snad není.. Lepší fotku té potvory udělat nejde

, tato má jeden cm.
0 07.05.2018 11:39 Vladimir – Hlístice
Pomoc

... Mám v krevetkáriu ve dně asi tisíc hlístic (1-2cm dlouhý hnědý červík nitkovitého tvaru hubený, jako jehla), vadí to něčemu?
Včera mi uhynula krevetka/dospělá samička (to se stane pokaždé, když týdně měním 1/4 - 1/3 vody, ale od chlóru ji odležet nechávám) a dnes už z ní zbyl jenom ždibec, ti červi ze dna se seběhli a sežrali to.
To by mi nevadilo, ale nevím, zda-li škodí živým krevetám, třeba těm mini sotva narozeným?
Akvárium staré čtyři měsíce, 40x40x50v dno 5cm 1-2mm černý písek, plno zeleně, světlo akorát, u hladiny silnější pohyb vody, teplota trvale 25°C, asi jednou týdne jsem jim házel tabletku Tetra Wafer. Krevetek asi dvacet původních, ale množí se to jenom po málu, spíše zůstává počet 20, proto už to řeším.. Hlavně ti červi se mi tam fakt nelíbí, ještě jsem se s tím nesetkal..... Pokud někdo potřebuje foto, dodám hned, jak obdržím nový phone.
Zkus méně rozebírat své ego a víc se zaměř na to, abys do budoucna podobnou chybu už neudělal. Ono je doopravdy hloupé udělat "vědomě" chybu a pak se vyjadřovat ve smyslu: "Já mám krevetky velmi rád."
Trochu pokory člověče. Neřeš zasloužené komentáře na tvoji adresu. Řeš, aby jsi už podobné chyby nedělal. Poslouchej, co říkají lidé, kterým krevetky nehynou. Kašli na to, jak komunikují (nikdo na tvoji adresu navíc sprostá slova nepoužil). Uč se od nich. Opakuji: S pokorou.
Otík a krevetky se nedají moc srovnávat. Pro každého z nich může být smrtelné úplně něco jiného. Precijen srovnávat rybu a korýše asi nemá příliš smysl. Navíc otíci jsou importy, které za sebou mívají dlouhou cestu po které často umírají a proto mají pověst citlivějších ryb, jinak to zas tak citlivá ryba podle mě není.
Prosím OT.
Můžeme si to myslel, ale je dost nevhodné to napsat o někom koho vůbec neznám. Na ulici asi těžko takhle oslovíš cizího člověka...beru to podle sebe.
Teď už vím že to byla chyba je tam pustit, myslel jsem že když často budu měnit vodu 1x 3dny a před vypuštěním udělám testy vody, tak to bude OK. Asi nebylo, ale jestli mám správné info tak Otík je citlivější a ti jsou OK.
no fotografie v nadrzi to rozhodne neukazuje
dalsi vec je ta, ze pokud nemate rasy, tak nemaji krevetky co zrat...
takze zacit normalne krmit
v prezentaci nemate zadny konkretni udaj o hladinach chemii, ktere tam maji byt
dale vam chybi udaj o osvetleni - to muze mit take vliv (ve spojitosti s co2)
kazdopadne zaklad je doplnit prezentaci a pak se ptat, protoze jinak je to akorat vesteni z kristalove koule a ne rady, ktere maji pomoci...
a trosku OT: chcete poradit, tak by to chtelo trosku pokory (ve smyslu "neco chci, tak se dle toho chovam" ((a ne lezt nekomu do (_!_) )), pak se to tu zvrhne v osocovani a spoustu zbytecnich emocnich vystriku mimu tema
nejsem zadny zastance JirkyScobaka, ale pokud si tu alespon trochu poctete temata, tak zjistite, ze o tom asi neco vi - nesouhlasim s jeho nekterymi nazory (coz je uplne mimo tema), ale to preci neznamena, ze se k nemu nebudu chovat slusne...
Řassa tam moc není, něco na začátku, ale o to se postarali Otíci a šneci. Ale krevetky pořád něco ozobávají, hlavně ten kořen.
Nee opravdu jak jsem psal, rostlinky se rozrostli tak že jsem musel protrhat protože ty spodní nemají světlo. Přes rostlinky nebyla vidět ani zadní stěna. Fotka je tak 3 týdny stará. Řasa tam není což značí že by to mohlo být s rostlinkama OK.
JJ musel jsem fakt něco udělat, bylo jich tolik že okolí je už nechtělo a likvidovat po měsíci 100 kusů najednou bylo fakt hnus.

no a ted jsou v nadrzi skalary, takze se to muze (ale nemusi) vyresi samo...
mozna zasadni otazka - jsou tam vubec rasy ?
alias "maji ty krevetky co zrat" krome tech mrtvol a te trochy krmeni za tyden ?
Neni to tak dlouho, co si zadal o rady.. akva vypada porad stejne, ted se resi proc jdou do kopru krevetky, na tuhle situaci si byl upozornovan..
Kurnik, proc tolik lidi porad dokola zada rady kterymi se neridi, a porad dokola..
Pozor na tu výměnu vody to je taky průšvih u nich ne tak často. Klidně ji měň po 14 dnech, to stačí, tak to dělám já a mám jich tolik že se ze mně stal masový vrah, jak se jich musel zbavovat.

pH 6-7,5 je důležité na svléknutí krunýře, někdy je to podceňováno. Svlečky nechávat v akvárku neodstraňovat, oni je zbaští jako zdroj vápníku, někdo i doporučuje dát do akvária, kousek sépiové kosti. Jak tu zaznělo je dobré rozumně hnojit to taky nemusí snést tak i silné CO2. A naposled, možná jsi měl i staré krevetky, moc dlouho totiž nežijí a mrtvolky tam taky nech oni se o ně postarají, nebaští jen řasy nebo odumřelé listy a tak dále, oni mají rádi skoro vše.

Ať se daří.
Jsem si vědom, že jsem je tam pustil brzo. Někde jsem zase četl, po měsíci aby se vrhnuli na případnou řasu. Pro jsem udělal maximum abych jim to ulehčil. Vysadil kolonie bakterií a každý třetí den mění 1/3 vody. Ale že teda chcípnou až teď když už by mělo být akva zaběhlé a větší a silnější jedinci...
PH mám 7
CO2 kontrolováno dropcheckrem - udržováno spíše na slabší úroveň, právě s ohledem na obyvatele.
A rostlinek tam bylo asi 2x tolik, ale fotil jsem po prostříhání kde jich tak cca 1/3 ubyla...přes plnou hladinu kytek nešlo dolů žádné světlo.
Takže když to shrnu, když teď koupím ještě 10ks, mělo by to být OK?
Ještě upřesním hnojení: 1x za 3 dny 4ml PMDD a 1x za tři dny 4ml draslík.
Jinak díky za pomoc, nerad trápím tak pěkné tvorečky.
kolik je PH?
jinak je tam (dle meho) malo kytek, nejakou plovoucku tam pridej
problem muze byt i to CO2 i to hnojeni - ve smyslu davkovani na ten pocet kytek..
jinak red cherry jsou jedny z "odolnejsich" takze problem bude nespise v nezabehnutem akva, pripadne chemii/co2
Akvárium jsi založil 19. 3. 2018, krevetky máš měsíc. Nedivím se, že hynou (viníkem je nezaběhnuté a nestabilizované akvárium). Neřeknu ti proč konkrétně, ale těch možností je tolik, že by bylo naopak překvapivé, kdyby ti nehynuly.
Já dal krevetky bez úhynu do akvária až po skoro sedmi týdnech od založení
rybicky.net/nadrze/28194-akvarium-v-emigraci Mnohem rustikálnější styl (bez CO2, bez filtrace, výměna vody do té doby 2x!), pro krevetky fajn.
Tvé CO2 taky může hrát roli.
Zdravím, mám Red Cherry už měsíc. po vpuštění do akvárka 10ks 14 dní OK. Pak 2ks největších úhynuly. Pak 14 dní OK a zase 2ks větších úhyn. Nevím čím to je.
- vodu měním teď co 10 dnů 1/3 24h odstátá + Seachem Prime
- jinak sem tam dávám PMDD 1x za 3 dny + draslík
- krmím jen velmi málo 1x za týden pár granulek, aby se živili spíš řasou.
Jinak v akvárku jsou jen otíci 5ks ti jsou bez problémů
- voda podle testů OK
Nemůžou mít problém se svlékáním krunýře? Zatím jsem našel jen jeden a teď když jedna zdechla tak se mi zdá jako by měla na sobě bílé proužky v červeném tělíčku. Jedna už i nosila vajíčka, ale asi z toho nic nebude

Jak jim pomoct?
Děkuji
přesně tak, bral jsem je jako relativně užitečné tvory v likvidaci toho, co prošlo krevetkama, ale teď se nějak pomnožily
jinak mám tam i okružáky, jejich populaci drží na uzdě zase CPO
o víkendu odsaju dentrit a zmenším krmení, poslední dobou jsem nějaké krevetky prodal, ale mám tak velkou skupinu, že to není poznat resp. rychlost zpracování krmení je stejná, naordinuji jim větší prodlevy mezi krmením

-pro redukci bych použil potěr některého druhu ryb
-omezil bych to v řádu několika jedinců a dnů ,k obsahu pomnožení /blech/ v akva
-omezíte tím případně možnou predaci krevetetek ,ale na druhou stranu jedná se pouze o dočasné řešení s nutností zátěže odlovu vysazeného poěru

Kdepak, budou klidně koexistivat spolu se šnekama.

Teda alespoň u mě to tak je.
To prog: to je se ti tak strašně přemnožily nebo co? Že je chceš likvidovat? Ničemu to tam nevadí

Mě se nijak nepřemnožují, ale je pravda, že krmím méně než ty.
Nasadil bych šneky (piskořky, levatky), třeba budou v boji o potravu efektivnější, než tyto breberky a vytlačí je

to jsem čekal

, krmím dlouhodobě stejně, dávku kopřivy spasou za cca 2 dny, 1 den (někdy i 2) pak nekrmím, aby dočistily zbytky a řasu ze skla
Ptal jsem se, jestli není ještě nějaká jiná alternativa než rybky, co by se vypořádalo s blechama. Vždycky bude nějaký dentrit, krevetky jsou průtokáče, jak žerou, druhou stranou to jde ven

Méně krmit

0 20.03.2018 10:27
prog [45] Patrně s mraženýma patentkama (jinak si to nedokážu vysvětlit) jsem si ke krevetkám zanesl nitěnky a nějaké vodní blechy (neumím je blíže určit, pohybují se převážně po skle blízko potravy, občas volně trhavým pohybem, velikost cca 1mm, oválný tvar půlvajíčka). S nitěnkama není problém, myslel jsem si, že je zredukují ráčci, což se nestalo. Ale vodní blechy se nyní výrazně pomnožily, dřív jsem o nich veděl, jen když jsem jednou začas odsál dentrit u krevetek, nechal sedlinu v kýblíku a odchytával zpět nasáté krevetky (většinou mimina).
Máte nějakou zkušenost, jak je zredukovat? Zničit je celkově nepůjde, nabízí se použít mladé rybky, ty si ale můžou smlsnout i na malých krevetkách.
Měním 1/3 vody každých 7-10dní, dentrit tak 1x za 1-2 měsíce.
A kam zmizelo těch 30 krevetek, co máš v prezentaci?
Pro start stačí 10 kousků, ale ideálně vem 20.
0 18.03.2018 12:50 Mejla82 – Akva 120l
jak velkou skupinu red cherry bych mel mit pro uspesne mnozeni?
Akvarium viz muj profil... to mensi

2 13.03.2018 16:59 -
I u mě jsou nejvíce vybarvené starší krevetky. Vysvětloval jsem si to tím, že už tak nerostou a už se moc často nesvlékají. Není to nic objevného. Ale asi to tak je.
Když se tu řešilo vybarvení krevetek, mám také opakovanou zkušenost, kdy jsem dal málo vybarvené jedince do vedlejšího akva a tam se někteří opět vybarvili.
Někde jsem četl, že míra pigmentace je závislá také na sociálním postavení krevetek ve skupině, nejvíce jsou starší samice, jaké s tím máte zkušenosti?
Neocaridiny si zvyknou všude

. Občas si ale SAE zobnou.

0 07.03.2018 19:57 Mejla82 – Dotaz
-problematika
svleku vývojové fáze krevetek ,kdy je v jisté fázi (fázích) povrchové zbarvení odlišné od genetické vlohy pro pigmentové zbarvení dané bar. varianty

0 12.02.2018 11:04 Adam Dobrý den, nedávno jsem třídil krevetky a téměř bezbarvé jedince jsem přemístil do jiného akva. Ale všiml jsem si že jim jako zázrakem naběhl pigment a jsou barevnější než ostatní v krevetáriu... Možná to je vodou, ale nevím nevím. Nemá někdo zkušenost s náhlou změnou pigmentu ?
Samozřejmě žert

Necháp to v súvislosti s autom. (zrejme si len žartoval)
Ono sa do toho panciera dostane za dlhšiu dobu viac látok.
Smysl nedává ta barva

čím starší kapota, tím poškrábanější a vybledlejší barvy

Presne tak.Napríklad u rakov sa mladé dokážu zvliekať i niekoľkokrát do mesiaca,dospelé už len raz maximálne dva krát do roka.U kreviet je to obdobne.
Tak ono to dává smysl, alespoň mně. Svléká se, když je jí krunýř malý, ne? A dospělec už neroste tolik, jako mlaďas...
Ano vekovo staršia samička sa zvlieka menej často ako mladá samička.A preto sú dospelé staršie jedince krajšie vyfarbené.Pancier majú tzv.vyzretejší.
Starší dospělá samička se svléká méně často než mladá dospělá samička?
Měl jsem na mysli porovnání sytosti barvy dospělých krevetek.
Je to preto,že sa staršie krevetky zvliekajú menej často ako mladé jedince.
Za pár let jsem vypozoroval, že malé řasožravé krevetky mají sytější zbarvení s tím, jak stárnou. Aspoň v mojem akvárku jsou ty starší krásně sytě zbarvené.
Krevetky sa vyfarbujú podľa prostredia,stravy,osvetlenia či práve podľa zdravotnej kondície.Nie je pravda čo tvrdíš,že v prítomnosti rých sú farebnejšie.Na ich sfarbenie ryby ako také nemajú vplyv.Samozrejme ich sfarbenie môže mať i odstrašujúci, no skôr krycí charakter.Ryby krevetku stresujú a tak sa krevetka môže snažiť sfarbením maskovať to pripúšťam.
Zdravím jen takový poznatek. Je možné, že vybarvení těchto krevetek souvisí s tím, jestli jsou v akváriu samy? Přijde mi, že jsou v přítomnosti ryb vybarvenější.

Díky za odpovědi. Hold chybami se člověk učí, ač mě to mrzí. Příště už to bude snad úspěšné, ještě si pár týdnů pockam.
Tady bych hledal základ.
Plus - když jsou krevetky "hodně akční", může to být, protože se snaží dostat z nádrže.
Napsala jsi- v kouli nechala dno, ale bylo ho málo, tak jsem přidala trochu písku z mého většího akvária, přidala pár kamenů (vyvařené, ozkousene octem, nebublaly)
Tady bych spíš hledal problém,než v přidání rostlinek.
Díky za odpověď.. pokud to dobře chápu, je to tedy tím, že jsem tam tak najednou pridala ty kytky? Vůbec mě nenapadlo, že kvůli tomu by mohly zemřít, teď je mi líto, že mi to nedošlo.. příště se poucim, než si nové koupím, pockam alespoň ty dva týdny.
Odhaduji, že je zabila tvá péče a snaha. Kdybys je do té koule hodila bez jakýchkoli úprav, věřím, že by to dopadlo lépe.
Pokud chci nové živočichy a chci jim upravit existující biotop, ubytuji je ideálně až dva týdny poté, co jsem se zásahami v biotopu skončil a vidím, že biotop funguje.
P.S. Moje koule s krevetkama:
rybicky.net/nadrze/25222
Zdravím, včera jsem si domů přivezla 5 krevetek Red cherry.. dala jsem je do 12l kulatého akvaria, ve kterém doteď byl betták a jeden šnek.. akvárium bylo mé mladší sestry, dostala králíka a já se ujala akvária. Betták šel do většího a ne-kulateho. Byl tam nejmíň rok, takze zajete akvarko bylo.. dala jsem ho tedy vedle, v kouli nechala dno, ale bylo ho málo, tak jsem přidala trochu písku z mého většího akvária, přidala pár kamenů (vyvařené, ozkousene octem, nebublaly), kytičky, 3/4 vody bylo původní a 1/4 byla odstátá voda (cca 22 hodin), po srovnání teploty v pytlíku a akváriu jsem dala krevetky do akvária.. prisly mi hrozně šťastné, plavaly sem a tam a byly fakt hodně akční.. na hladinu jsem jim vecer dala list z dubu (omyty v teple vodě, jako jsem někde na nějakém fóru cetla, z parku, kde nejezdí auta).. po zhasnutí světla se krevetky usídlily ruzne na listech a odpocivaly.. když jsem se dnes vzbudila a šla se na mé drobečky podívat, zjistila jsem, že jsou mrtvé.. neví někdo, cim by to mohlo být, či co jsem udělala špatně? Cetla jsem si o nich poslední dva týdny každý den, přečetla jsem si toho fakt hodně a nic mě nenapadá.. jsem v chovu krevetek naprostý začátečník, nikdy jsem je neměla, prosím, poraďte, ať se priste poucim.. vzduchovani ani filtr neměly, ale to jsem četla, že nepotřebuji.. plánovala jsem vzduchovani do budoucna (cca příští týden), aby se mi nedelala slepá hladina, ale teď ji neměly..
(Na fotce ještě živé)
0 03.08.2016 19:03 -
0 03.08.2016 13:58 -
Ok, tak to asi nerozlíšim

Sakura je vlastně "vylepšená" cherry, která má stálejší, sytější a výraznější zbarvení.
Noo vajicko nie lebo ziadna z nich nema vajicka,a est snazi sa iba ta jedina utiect z akva
Bez fotky těžko radit. Nemůže to být poslední vajíčko?
Ahoj. Jedna z mojich krevetiek ma v bruchu malu vzduchovu bublinku. Mate niekto s tym skusenost,co to moze byt ? Dakujem
Tak dakujem. myslel som si,ze to bude tym stresom

lebo aj neonky po transporte zvyknu stratit farbu
Je to stresem, za pár dní se zase vybarví. Může to být ale také světlým dnem.
Ahoj. mam maly problem moje krevetky po prelozeni do noveho akvaria stracaju farbu. niektore su az priesvitne. cim to moze byt ?
Když si tam přes léto nelil vodu z akvárka, tak to evidentně musela dát

Ony občas překvapí

Znám případy kdy dávaly i chvilkové mrazy nebo koncentraci NO3 okolo 90 mg/l. Jen bych to na fóru moc nepouštěla veřejně, pak se toho zase někdo chytne

dnes som pri menšej očiste jazierka našiel jednu krevetu Red Cherry

je tam od minulého roku to je jasne ale to že prežila zimu mi stále nejde do hlavy
je to nejakým zázrakom alebo je ich možne prezimovať aj vonku?

filtrování a výměna vody v normě, ale určo je nepřekrmuji

...radši ať rostou pomaleji, ať se mi je podaří v klidu rozdat
Ancík dokáže rásť rýchlo,ale to treba extrémne kŕmiť a kvalitne filtrovať + pravidelne meniť vodu.
Oki, děkuji. Možná bude větší problém ve snášení s ostatními osadníky akva. Už je docela pěkně zarostlé, takže myslím, že se budou mít, kam uchýlit. Jsem si jen říkala, že ten ancík taky tak lítá po dně a že by to mohlo být konfliktní. Popravdě nechci, aby se krevetky množily, jen aby se jim dobře vedlo.

Stačí, že se mi rozmnožili ancistrusci. Přežilo jich snad 10-15 a musím je postupně rozdávat. Naštěstí nerostou tak dramaticky rychle.
S tím tvrzením o krevetkách nemáš pravdu.
S prísavníkom zväčša nie je problém.Môže trocha plašiť krevetky,niekedy sa práve naopak na ňom vozia a čistia ho.Môže nasať mladé pri zháňaní potravy (niekde zapadnuté medzi substrátom) ale ,že by dáko systemaicky sliedil po krevetkách, tak to nie.
Krevetky sa aj pri prísavníkoch dokážu natoľko premnožiť,že si občasnú stratu maličkej cherry človek ani nevšimne.
Na druhej strane môžu kôrovce prenášať ochorenia ktoré by ancík nemusel zvládnuť.Podobný (jediný) prípad sa mi stal,no nemôžem to potvrdiť.
Ancistrus taktiež môže ohroziť cherrynu chystájúcu sa na zvlek či tesne po zvleku.
No, Ancistrusi jsou noční ryby, krevetky zase denní tvorové. Ancistrusi šmejdí na dně a na površích a dospělý Ancistrus má pořádně velkou tlamu.
Bude záležet na tom, jak moc máš zarostlé akvárko a jestli chceš, aby se ti krevetky pěkně množily.
0 14.11.2015 21:10 Aknel – krevetka versus ancistrus
Zdravím, chci se zeptat, zda by ve společenském akvu, kam bych ráda nějakou tu krevetku dala, nedošlo k nějakému konfliktu se samečkem ancistruse? Děkuji za názory.
0 18.10.2015 23:50 - No to je dobre vediet dakujem za info no uvazim teda a nastudujem caridinie a ci by sa mi to oplatilo dat do akvarka spolocne s cherry

Caridiny se s neocaridinami nekříží, ale některé druhy mají odlišné nároky na kvalitu vody (více místní atlas) a chov caridin (těch menších množících se ve sladké vodě) je obecně náročnější než chov neocaridin, zkus to uvážit

Já osobně jsem zastáncem jednodruhových krevetárií.
no jo tiez budem musiet pristupit na nieco take ...vo vecom akvarku ja krmim ich tiez ale pomenej ..tam mam prirodnu formu alebo taky mix ... kazdopadne chem nieco do mensieho kde mam aj chery a nechcem aby sa krizily ale aby bolo predca vecie ako tieto ked tie Caridina cantonensis sp. Blue tiger su vecie a ak sa mozu tam at tak si zoneniem .
aháá no tak toto som ja presne hladal nejak som nevedel nato prist ze ci su vecie alebo teda tie zakladne info onich do akej velkosti dosrastaju ale uz to mám prave teraz ..tak ked chcem o nieco vecie tak si asi mam zaobstarat cardinie ze ?? ..to je dobre vediet a mozem ich dat ku Chery ? nebudu sa krizit ?
Tak na tom videu jsou Caridiny a ty jsou přece jenom většinou o něco větší než Neocaridiny. Já osobně krevetky ve dvouch svých krevetkárkách přikrmuju jenom shrimps natural od Sery (3x týdně) a ve svém největším krevetkárku kde mám zrovna Red Cherryny společně s rybama (Razbory) tak ty nepřikrmuji vůbec, nebo max. 1x týdně. V pohodě vystačej s tím co zbude po rybách a s řasama.
Srovnáváš jablka s hruškama. Caridina cantonensis sp. Blue tiger dorůstá až 4 cm (samice) kdežto Neocaridina davidi var. Red cherry, o které se zmiňuješ dorůstá 3 cm (samice).
aha chapem no ale potom bude to tym asi ze je to inak fotene napriklad vtomto videu sa mi zda ze su vecia ako 4 cm ..
www.youtube.com/…
no ja mam zarostle tak napolivicu mam tam dost rastlyn a hlavne machu len tie ostatne krevety sa mi zdaju take plnsie huzevnatejsie

..neviem cim ich krmit davam im 3 druhy tabletiek a sprarenu koprivu asi bude treba dat im nieco kvalitnejsie ? ...
Já si myslím, že v tom by neměl být problém. Každopádně záleží jak moc je zarostlá nádrž atd. A jinak 2,5cm je na krevetu OK
Zdravim moze sa stat ze ak mam napriklad 40 l akva a mam tam vise 100 kreviet tak zacnu byt zakrsle kvoli miestu?.. teda nevyzera byt preplneni lebo ako kukam ine krevety sa zdaju byt ovela vacie ako moje cherry cim to moze byt ? moje maximalne 2,5 cm su ...moze to byt kvoli velkosti akva ?
Nemohlo to být už stářím té rodičky? Jsou parametry vody v normě?
K té dietě, možná bych volila něco s menším zastoupením bílkovin než patentky, rozhodně více druhů komerčně vyráběných krmiv pro krevety a nějaké i s obsahem vitaminů (př. Hikari), dobře příjmají i běžná vločková či granulovaná krmiva pro ryby a zkusit jim občas podstojovat ovocem - banán, meloun.
Už podruhé se mi stalo, že při rození malých krevetek, matka uhynula. Nevíte v čem by mohl být problém? Filtruju, zaběhlé akva, krmím Dajána krmivo pro krevetky, přidávám vápník, občas mražené patentky, spařené kopřivy.

Krevetky do nezaběhlého akvária nepatří. A navíc potřebují dlouhou aklimatizaci na novou vodu, nejlépe cca 3 hodiny pomalým přiléváním vody do stávající v pytlíku.
Akvárium založené 21.7. a neuplynul ani měsíc a už tam bydlej krevetky

Četnost svleček se objevuje často při novém přechodu z jedné vody do druhé, dej jim tam nějaký zdroj vápníku, aby měly z čeho budovat nové krunýře, já používám s úspěchy obyčejnou sépiovou kost. To, že jsou zalezlé na filtru je u krevetek docela normální, často z něj obírají baštu i když jsou v nádrži déle.
Koupil jsem si 15 ks Red cherry, teda musím se přiznat, už je jich jen 14, jedna to vzdala hned první noc, ale mám je už 5. den a zatím dobré, každý den vidím novou svlečku. Ale mám spíš problém, že většina krevetek je neustále zalezlá na filtru (nikdy bych nevěřil kolik má na sobě skulin). Prostě neustále cca 10 jich je schovaných na a ve filtru a tak 4 jsou volně ve zbytku vody. Je to normální, nebo proč se neustále tak schovávají. Jsou v akvárku samy, teda až na 4 Levatky. Akvárium je bohatě zarostlé jemnolistými rostlinami. Nebo se stále aklimatizují a bojí se nového prostředí?
hm, možná jsem zbytečně opatrnej ...

tak já měním cherynám taky 1/2 co týden až dva a zvládají to dobře. Nádrž 25 litrů bez filtrace a zvládají to dobře - je jich tam asi 50 + cca 10 potěru pavích ok.
Tak vypadaj zatim spokojeně

,ale budu od příště měnit trochu méně.
A krevetky zvládají výměnu naráz poloviny vody v pohodě? Vidíš to a já se jim snažím měnit méně a taky častěji. Nemaj rády změny vody. Myslím že to není pro ně dobré měnit jim tolik vody.
Tak já mám krevetky ve čtyřech litrech,ale je jich tam jen osm

,filtr externí přepadový(upravený) a měnim polovinu vody ob tři dny.
I do takového objemu můžeš dát ten bublifuk co jsme řešili včera, sama ho tam mám. Jem to chce nepodceňovat zaběhnutí a údržbu méně objemu = více problémů

10 - 12 l pro krevetky stačit bude

0 30.03.2014 20:11 emisek10 – změna
Ahoj,tak nemůžu, nemohli by mít 10l nebo 12l nebo tak nák?(krevetky)
Tak lepší je ten modrý,je to osvědčený biomolitan(i když to ten černý taky),tady už záleží spíš na vkusu,ale i ta modrá barva po měsíci už nebude modrá,ale spíš do hněda.Já přesně tenhle mám v jednom miníčku.Takže bych volil ten modrý,je jednodušší.Ten černý má zase možnost připojit rampu(trubice s dírkami) pro lepší proudění vody a taky nebude s rampou slyšet(ty bublinky),ale je to výdaj a práce navíc.Zaměřil bych se spíš na kvalitnější(méně hlučný)motorek.
0 28.03.2014 16:26 emisek10 – lepší
A co je podle vás lepší?
Ten mám ve 12 l a pokud tam budou jen krevetky neměl by být problém ani v té 20 l. Co se týče tichosti vzduchovací kompresory jsou považovány za hlučnější, ale není to nic strašného a dá se na to zvyknout. Já už o něm ani nevím

To záleží na tom motorku ale bublifuk se tomu říká proto,že jsou slyšet právě ty bublinky.Někomu to vadí,někomu ne,ale slyšet jsou.Existuje ale i jednodušší řešení a to čerpací hlava + kostka biomolitanu.A to je už tiché řešení.
Podle toho kam...jde o velikost nádrže.Pak bude potřeba motorek,hadička,zpětný ventil a škrtítko.
0 27.03.2014 20:33 emisek10 – bublifuk
A co je to ten bublifuk?
U nově zakládaného akvária, což předpokládám, že se tazatelky týká sle stylu dotazů, bych svítila méně než 8 hodin začala bych spíše na 6 a postupem času přidávala

Doporučuju svítit jiným způsobem než v kuse..tzn s přerušením. A hodiny by šlo mírně přidat.
Světlo cca 8 h denně,ale jak již bylo řečeno,svítí se rostlinkám.Doporučuji si proštudovat sekce pro začátečníky a zakládání akvária.
Osvětlení je kvůli rostlinám ne krevetkám, ale bylo by fajn jim na noc moc nesvítit nebo použít tlumená noční osvětlení. Filtr dle velikosti akvária, aby nenasával malé krevetky, pro ty je ideální klasický bublifuk.
a osvětlení musí být celou noc?a jaký filtr má být?
Krevetky filtr nepotřebují,ale akva s ním se lépe udržuje.
0 27.03.2014 19:53 emisek10 – krevetky
Ahoj,takže krevetky potřebují filtr nebo ne?
můj tip -
www.krevetkus.cz , mám od něj red cherry a zamořily totálně miniakva 30l.
no už sem se těšil že budou mladý, jdu hledat jestli nosí

A tohle je ještě hezčí

15 05.03.2014 13:12
Ciffik [761] - Rostliny Párenie je trocha iné.Buď sa len chystali alebo bolo už dávno po funuse.

Hezká momentka

našel jsem svlečku, nemohl jsem se dopočítat a už mi bylo jasný že jsem o jednu krevetku přišel, nakonec jsem je všechny objevil a jako bonus jsem je načapal v tom nejlepším

0 04.02.2014 13:27 Issa Prosím vás a jakej je teda konsenzus? (bez ohledu na zimomřivé přítelkyně a ježky

)
Mám to tedy zkusit bez topítka?
Dostaly se tam s tou vodou.
- se jako optimalni udava 21-23 st.
Poslední Cherry jsem lovil ze sudů na zahradě,začátkem listopadu.Nejednalo se o úmysl.Do sudů leju vodu z výměn vody v nádržích.Takže tolerance k výkyvům teplot značná.
Tak dva stupně by velkej problém nebyl,já jsem totiž zvyklej do každýho akva nacpat topítko,protože v pokoji se mi pohybuje teplota od 17 do 21(podle toho jak větrám) a to už by problém byl.Ale obávám se,že dnešní generace ryb i korýšů už jsou tak "zdegenerovaný",že je pro ně lepší pokud možno stálá teplota,akorát na množení se mění cíleně.
Prečo by vlastne mala byť teplota stabilná? Je problém, ak je v noci o nejaké 2°C menej ako cez deň? Mne to pripadá prirodzenejšie.
já mám stabilní teplotu 20°C(jedu bez topítek)(u crystalek mám 22°C na topítku protože jsou u okna a chladí je to) krom teda léta to měli i 28°C a byli bez újmy a množili se směle dál

A čím jí mají vyšší tím rychleji žijou rostou umíraj.(zrychlený metabolismus) Akorád se to chce vyvarovat a nedávát k oknu ani k topení i když teda u okna je vždy topení tak nevim co to plácám.
aby na krevetárko nesvítilo sluníčko a ani se netopilo topení. Pak by jim tyhle výkyvy mohly vadit a mohly by se hůř rozmnožovat.
A kolísání teploty během roku je zcela normální i v přírodě. V zimě bývá zima a v létě teplo a to na jakýmkoliv místě na světě

Já bych topítko pořídil a nastavil 24st(přeci jen teplota by měla bejt stabilní).Ale z léta mám taky strach,ve velkým akva to mám pořešený(chlazení),v krevetárku loni všechno přežilo v pohodě(vydržely i těch 28st,ale v mini co mám na stole budou jiný krevetky(všude jinde mám šeryny) a netušim,jak to budu chladit...

0 03.02.2014 22:21 Issa Ahoj, prosím o radu, zda pořídit či nepořídit topítko do mého 20 l krevetkária (zatím je v záběhu).
V místnosti, kde je umístěné, je přes zimu 21,5- 22C. Teplota vody se ale drží na 19-20C. V atlasu se uvádí spodní hodnota 18C. Zajímalo by mě , jestli je tato teplota pro krevetky optimální?
Další věc je ta, že v létě je v našem bytě dost teplo, v největších vedrech tu bylo 27C. Bude krevetkám vadit takové kolísání teplot v průběhu roku?
Nebo mám zkrátka koupit topítko?
Díky moc.
U mě to vypadá uplně podobně, CPO spíš ustupuje před krevetkami než aby se po nich ohnal
Odpoveď je jednoduchá.Konkurenčný boj o potravu.
No já to tak trošku nechápu taky na něm jezděj ale asi měl hlad

nebo se jen nudil tak jí cvaknul a sežral nohy

Jinak když tam dám nějaký žrádlo tak to žerou všichni společně krevetky pidi ancistrusi a ty ráčci. Ale je zajímaví jak maj dost potravy tak se mi slíkaj každej 2 den a rostou skoro před očima

v tim malim byli jak záprdci

Byla to fotka v rychlosti,tady je lepší

0 02.02.2014 19:02 amrtin – Re: DrChila
0 01.02.2014 17:12 - 
Moja pod ,,slniečkom,, na štetinke a niečom pripomínajúcom cladophoru.

Radi sa na tento kúsok Fissidens fontanus chodia pásť.
Dobrý den chtěl bych se zeptat jaká voda je pro Neocaridina Denticulata nejlepší?? Mohla by být voda z Olomouckého kohoutku??
U mě ten pruh mají taky jen některé starší samičky...takže bych řekl starší, ale né sratá (jako tak stará že by už byla v posledním tažení

)
Pruh se objevuje spíše u starších krevetek, především u samic. Starší samice mívají méně vajíček, ale na kvalitu mladých to nemá vliv. Později samice obvykle ještě více tmavnou a někdy dokonce i zčernají.
Některý to maj některý ne neznamená to že je stará. Já to taky na některejch mám. A některý jsou s pruhem a některý ne. Já to mám i na mladších některejch. Trošku degenerace asi

Jinak i ty s pruhama tolik nenosej vajíčka.
Nie neznamená.Toto je bežné sfarbenie red cherry.
0 13.12.2013 11:00 petben 
znamená tenhle pruh na zádech, že je krevetka už stará?
DrChila napsal: A budou trošku bělejší ze stresu pokud teda přežijou a pak postupem časem se vybarvěj ale neni to jak některý fotky tady jak jsou úplně rudý.
Ano cherry dokáže meniť sfarbenie.Mladé sú však svetlé hlavne preto,že rýchlejšie rastú a častejšie sa zvliekajú a nie zo stresu.Dospelé jedince i u red cherry dokážu byť(hlavne samice) krvavo červené.Tak často sa nezvliekajú - pancier dokáže lepšie vytvrdnúť a dozrieť.Záleží to však i na podmienkach a strave.Krvavo červené selektované sa predávajú ako sakura.Sám mám niekoľko krvavočervených red cherry - a neboli kupované ako sakura.
Cca to tak vychází

Teď z posledních sledovaných krevetek (velveti) - nosící samičku jsem našla 10.11., mladý 6.12. a teplota 22-23°C.
No nasel jsem k tomu lihnuto toto:
www.planetinverts.com/…
Ocicka asi pravdepodobne neuvidim, ty potvurky si nasly skulinky v Japan Stone a ja muzu byt rad aspon za to, ze jsem aspon videl tehule

A k tomu noseni jsem nasel vzorecek (brano s rezervou) 63-(1,6 x teplota vody v °C) jen tak ze zvedavosti, zkuste to nekdo prepocitat...
Jak tu psali nějaký extra vývoj nemaj. Při tý jejich velikosti to ani moc pozorovat nemůžeš. Jenoduše nosí vajíčka vajíčka přibývaj přestanou přibývat začnou se zvětšovat. Ke konci 3-5 dní jsou vidět očíčka pak to vypustí. vypuštění jsem neviděl jak to probíhá jen sem si všimnul že jich pár schodila pak zase a zase... je to podle teploty vody čím vyšší tím vývoj zárodku je rychlejší to samí platí u velkých krevet čím teplejší teplotu mají tím dřív umírají přirovnal bych to ke zrychlenému metabolismu který se dřív opotřebí. U mě red cherry cca 20 dní to nosí.
A až uvidíš tu kupu krevet co ti příjde to budeš koukat

A budou trošku bělejší ze stresu pokud teda přežijou a pak postupem časem se vybarvěj ale neni to jak některý fotky tady jak jsou úplně rudý.
Tak už se u Tebe rozkoukaly, frajerky

No hele, vajíčka jsou časem o fous větší, to si vysleduješ a poznáš samičku, která nosí chvilku a která už to má za pár. Nemá to asi smysl moc řešit, cherry i palmatky jsou zrovna krevetky, který se množí o 106 a co nevidět jich budeš mít tolik, že to nebudeš stíhat ani sledovat, která kdy

No jedine co jsem zpozoroval, tak cherryna ma vajicka v odstinu vajecneho zloutku, ocka nevidim (muj odhad je, ze nosi 15-20 dni), ale kdyz vezmu v potaz, ze palmatka (od tebe

) nosi asi 4 dny, tak ma vajicka prinejmensim polovicni, nez zminena cherryna..
Ono se to pohybuje od parametrů vody..hlavně teploty,takže asi žádná přesná poučka jak dlouho jsou jednotlivé fáze vývoje asi není.
ale zajímavé čtení je třeba tady:
www.planetinverts.com/… To sice nemám, ale když jsou pak skrz vajíčka vidět očka prcků, tak už je to otázka několika dní. U světlých (žlutých nebo třeba béžových vajíček) je to vidět dobře.
0 10.12.2013 20:44
Celiny [293] - Rostliny ahoj pratele, prosm nemate nekde zdokumentovano/odkaz na netu vyvoj nosici samice? myslim tim samice s vajicky po tydny, dvou...tesne pred ,,shozenim,, Mam par cherry a palmat green, ktere mi nosi, ale absolutne nemam poneti jak dlouho. Chci to vedet z toho duvodu, abych aspon castecne pochopil proces noseni vajicek, ziskal odhad ve kterem je stadiu, priucil se apod. Dekuji vam

Mě ten kýbl stačí,já tak často neodkaluju takže jich zas tolik nevysávám a stejně po výměně vody nechávám vodu v kýblu stát pár dní a kontroluji i poté.Během té doby s ní zalévám pokojové kytky.Můj "rekord" je cca 10ks,bylo to první odkalení kdy byly v akva krevetky a na dně marsilka-všechny prťata v ní byly schovaný

Lepší než kýbel je lavor, aspon takovou mám zkušenost jelikož přes menší sloupec vody se lépe hledá/loví

když jsem měl krevetky v největším boomu, tak jsem po vyčištění akvarka pustil nějáký známý film jako kulisu a klidně i přes hodinu jsem lovil

myslím že muj rekord je nějak 30 zachráněných prcků za jedno čištění

Tak to bylo dost dobrý
Já používám bílý kýbl od primalexu.Když se mi podaří odsát krevetku,tak si pak připadám jako vášnivý rybář - do kýblu peru světlo 9w led a se skl.fajfkou se jí snažim odlovit.Kontroluju to pokaždý a myslim si,že jsem ještě žádnou do záchoda nevylil(ani tu nejmenší).A když je na dně ten kal,to do kýblu civim i desítky minut

"Odkaluju...přes kýbl,takže odsátá mrňata lovím"
Taky odkaluju pres kybl, ale tohle jsem proste nedala. Byly titerny, a byly videt kdyz se pohly, takze mi komihalo dno kyblu. Slila jsem co jsem si troufla, s tim, ze jsem doufala, ze se budou drzet u dna, a chrstla jsem to zpatky do akvaria.
Ovsem nejvetsi spek bylo chytat krevety v kalu co jsem slila z filtru, kdyz jsem ho cistila - viz denik, akvarijni datum 4.11 (prezentaci mam jinde, tady mam jen odkaz)
Taky moc hezký

.Já začínal ve velkým akva s cca 20ti kousky různé velikosti.Zpočátku to vypadalo že je po nich - beťák na ně pořádal nájezdy.Pak se tu a tam nějaká objevila a najednou se jich vyrojilo bůhvíodkud mraky

.Dneska si klidně plavou po celém akva,ryby si jich nevšímaj(ani beťák) a v marsilce jich je mraky mladejch.Odkaluju minimálně(1x za cca 3 měsíce),přes kýbl,takže odsátá mrňata lovím a dávám do jiného akva.
Red sakury maj červený i samečky - v tom je jedinej rozdíl a je fakt,že tyhle jsou rudý,až si to člověk může splést(bejt to red sakury,tak mám doma zlatej důl

).
A obložit akva polystyrenem je dobrá věc,hlavně v létě.A nejdůležitější je to zespodu(což se u většího akva za pochodu dělá blbě

),já mám rozdíl mezi pískem a vodou těsně pod hladinou 0,7st.(teda,jestli ty teploměry nekecaj).

Jsou to obyc Cherryny, ale starsi samice jsou krasne cervene. Nekrmim nic specialniho pro krevetky. Jsou strasne zvedavy, jak tam strcim ruku uz po me chodi (a kdyz odplavou tak me na rozloucenou "kopnou" jak se odpichnou). Jsou legracni, vozi se na sumcich.

Zacatek (skoro presne pred rokem): 7 krevet - dve cerveny samice, zbytek bledi samci. 300litru huste zarostlych, s cichavci, mollynama a mecovkama. Teplota 24-25C, ale v lete se to potento a cca tyden - 10 dni bylo 30C. Prezily lecbu krupicky (v jednu chvili vypadalo, ze uplne zmizely! po ukonceni lecby a vymene vody jich bylo stejne jak predtim). Kvuli malym krevetcatum neodkaluju, s vymenou vody to taky neni nijak valne

Ztraty - dvema se povedlo vyskocit na kryci sklo a uz se jim nepovedlo skocit zpet. Jinak jich tam mam presne nespocitane. Pote co jsem behem jednoho tydne rozdala 80 kousku nebyl znatelny zadny ubytek.
Stejná zkušenost víc jak 24°C jim nesedělo

Jinak topítko nemaj tady je 22°C cca pořád tak topítko je zbytečný spíš musim oblepit polystirénem akvarium ze zádu jsou u topení tak aby na ně nešlo teplo
Ale ty turbo červený jsou sukura red ne? Nebo já si to tak myslel že ty víc vybarvený jsou vždy sukury. Já obyč red cherry nikdy takhle temně vybarvenou neviděl
Neni 28 st moc?Ideál je 24.Ale je možný,že jsou už navyklé

nekrmím je vůbec a žerou jen zbytky u potěru čichavců + odrbávaj kytky , dno je holé a teplota stálá 28c ,barva samiček je totožná a mladejch je mraky , od asi 30ks na začátku jich je tak 100ks a samičky nosej další , potěr neotravuje je a oni si nevšímají potěru

A co bys řikal takhle vybarveným?Je to jinej chov,než na předchozí fotce. A takhle zbarvený jsou všechny samičky!

To chce udržovat stabilní teplotu,to nemaj topítko?Ale mě se rodily nový i v létě,když tam měly skoro třicítku.
No viz kousek vejš. byl si rychlejší než já... A máš můj obdiv protože máš je přeskrásně vybarvený ty krevetky! Já je teda asi mít takhle turbo rudý nebudu mít :-/
Jo jo to je taky podobný

u mě by to bylo taky lepší ale 4 nebo 5 dní zpět jsem dával do zveráku přes 60ks krevetek takže počet se zmenšil o trošku.
A mrchy red crystal se mi nechtěj množit. Když sem je přendal z malýho 24 do 91L akvaria tak se po 2 nebo 3 tejdnech aklimatizovali všechny měli vajíčka. A pak nastali ty zimi začli sme topit a jak jsou u topení tak dostali asi teplotní prdu a všechny to schodili teď už nosej asi 3. A nebo druhá varianta že jsou ty malý zahrabaný v tom křoví co tam mám ale silně pochybuju
No to jich tam teda nějak moc nemáš

A nebo takhle

Jak zjistit kolik krevetek máme v plně zarostlém akvariu? jenoduše... jeden 2 dny nekrmit ničim a pak tam nasypat dostatek jídla... vypadá to pak takhle
nie, dám tomu čas, nezohnal som ani testy, takže budem musieť počkať ...
Jestli máš Nitrivec, tak ho můžeš použít, dle návodu. Případný vyšší N látky(hlavně NO2) si budeš eliminovat, čímž nenabádám k neopatrnosti, jenom směruji, konečné rozhodnutí je na Tobě, to že to bude kapánek rizikovější je jasný.

jasné, len nemôžu žiť v miske, inak ich nemám kam dať, sú veľmi malé ešte, tak 1 cm možno .
Ona ta krevetka nemusí umřít hned, můžou začít padat až po čase, prostě budou načnutý a dostane je to... OK, máš tam teda starý dno i filtr (což rozhodně z Tvých předchozích příspěvký a ani z daný prezentace, na kterou ses ptal, vyčíst nešlo

). Tak prostě pár dní počkej a změř si dusíky. Když to bude OK, tak to můžeš zkusit, ALE s tím, že tam budeš denně měnit nějakou dobu část vody. Pamatuj, že spěch se nevyplácí, zvlášť u krevetek ne.
snáď nie,

v tom 10l je samec bojovnice, dal som k nemu len väčšie krevetky, malé mám v miske, prechodne, keby som tam nejakú dal ako zistím že sa jej tam ešte nepáči ? zomrie ? inak pridal som tam jelšové šišky, listy z dubu, a nejaké nové rastliny ( ďalšie kryptokoryny, hnedovky, a ten neviem ako sa volá ... ponorený

)
A když se nerozpadnou ty C.affinis

Já bych s těma krevetkama stejně měsíc počkal... ale neříkám nic, ono na má slova dojde

tak, ospravedlňujem sa, myslel som že to je zrejmé, kedže som zrušil 16l a spravil z toho 40tku, mám to v prezentácii, dno a filter majú asi tak pol roka, ale celkovo mám ten štrk už 4 roky

, v tom případě je naše debata zbytečná. Jo ptal jsi se na vhodnost - když nespadnou ty šutry a nebací je, tak proč ne.

Kdyby jsi to všechno napsal hned, tak by ty komentáře o zabíhání akvária nebyly až zase tak nutný. Jakmile tam je ostařený dno a zajetej filtr, tak to je jiná píseň.

Tak nechápem aké dno je "zabehnuté" mám tam normálne dno ktoré ani nebolo premité, rástli v ňom kryptokorny ktoré v ňom rastú teraz po presadení, voda je tam zo starého akvárka, polka z druhého a zvyšok nová odstáta, je tam vežovka, okružiaci, či ako sa volajú, proste staré akvárko som prelial do nového väčšieho a dopustil vodu, ... filter je tiež zabehnutý už pol roka ...

tak tak, použitá voda ti to nezachrání. Naopak, čerstvá odstátá, příslušně upravená je lepší. Důležité je zaběhlé dno a filtr. A pokud ho nepoužiješ, musíš to stejně zaběhnout - viz. nitrifikační křivka. A navíc, když tam nebudeš mít žádné živočichy, zabíhání potrvá ještě déle. Mnoho ryb to dá, ale krevetky jsou hodně citlivý.
Když budeš mít akvo bez zdroje dusíku, tak můžeš klidně to akvo zabíhat půl roku a až tam ty krevetky dáš všechny najednou, tak bude problém, neb Ti skokově vyletí právě ty špatný N látky, kterých je nedostatek jako krmení pro nitrifikační bakterie a tudíž to nefunguje, jak má. Jednou za týden akvo lehce nakrm špetkou suchýho krmení a můžeš taky dát nějaký šeneky, to by mělo zajistit právě tu potravu pro bakterie a jejich dostatečný namnožení natolit, aby po tom vpuštění krevetek nebyl později problém. Výměny vody, jak zde zaznělo možno činit častěji a fakt nikam nespěchat.
Nepodceňuj to a měň často vodu, i když je akva zatím bez živočichů. To, že tam naliješ použitou vodu, je Ti vcelku prd platný. Dno a filtr prostě zaběhlý nejsou, já třeba sázím hlavně na dobře zajetý dno.
Pokud máš tu 10 l nádrž funkční, tak prostě ty krevetky nech zatím tam, ten měsíc se jim tam nic nestane. Lepší, než pak řešit úhyny kvůli zbytečný nedočkavosti...
tak, voda je tam zo založeného akvárka, kryptokorýny som presádzal už veľa krát, tú chorobu nechytajú, tieto čo mám po týždni pustili nové korene, myslím že až mesiac čakať nebudem musieť ... krevetky sú zatiaľ presťahované v 10l ...
No já už úplně vidim jak okružák se rozeběhne rychlostí na krevetku a něco jí udělá. Cca stejný dilema jako kdyby ti utekla želvička a tys jí nemohla doběhnout

Jak tady bylo řečeno možná tak byl na svečce.
Sivon: u mě když umře krevetka tak tam je do tý doby než jí najde ancistrus a nebo já jí vytáhnu. Ale věřim tomu že po delší době by se do ní pustili jídlo to prostě pro ně je.
Za měsíc, nebo spíš šest týdnů to bude super akvárko pro krevetky. Jak píše ivaha, vyčkej a přidej mechy a jemnolisté rostlinky. A proč čekat tak dlouho? Je potřeba, aby se akvárko zaběhlo, to je první důvod. Druhý je, že tam máš spoustu affinisek, což jsou jedny z nejhezčích a nejodolnějších kryptošek, jen po přesazení obvykle chytnou "kryptokorynovou nemoc" - prostě se jim rozpadnou listy. Pokud se to stane, nebuď z toho nijak vyveden z míry - po pár dnech jim začnou růst listy nové. Ale v době rozpadu by se tam krevetkám moc dobře nežilo.
Okružák neustrouhá ani zdravou kytku, žere jen ty rozpadající se. Nedovedu si představit, jak by jeden okružák mohl být schopen ublížit zdravé, pohyblivé krevetce. A než si ostatní okružáci všimnou, že je něco k snědku, také to chvíli trvá. A o organizovaném lovu se nelze bavit ani u helen. Pokud je kreveta neschopna pohybu, jistě by dlouho nepřežila, pustí se do ní i ostatní krevety. Nebo to jen může vypadat, že se ještě hýbe, jak se "mrchožrouti" snaží dostat pod krunýř a pohybují jejími končetinami.
Rozhodně vyčkej, až se zaběhne, s krevetkama tam nechvátej. Pokud plánuješ i ryby (jak píšeš v popisu), přidej mech a jemnolistý rostliny, ať se mají malý krevetky kam schovávat.
Ahojte, chcem sa opýtať či bude toto akvárko vyhovovať krevetkám,
rybicky.net/nadrze/19324, zajtra ešte pridám výsledky testov ...
Je to klidně možné. Jen to dokazuje, jak se v různých akváriích za různých podmínek mohou chovat stejní živočichové zcela odlišně.
Pravděpodobně ty krevetky umřely při svlékání, což se stává, a okružáci je prostě sežrali, stejně jako žerou mrtvé rybky a jiný odpad. Živou krevetku opravdu neuloví.
Mrtvou krevuli mi okružáci taky sežrali, ale živou nikdy.. Neříkám že to nejde (jsem začátečník a vím houby), ale neviděla jsem to

Ikdybych fotku měla byla by to fotka jak jsou na ni okružáci nasáčkovaní a ožírají jí ... a na to by mi bylo řečeno že už stejně určitě byla mrtvná :/ ale já jsem prostě viděla že byly uplně v pořádku a když těm okružákům došla jedna kytkab (z neurčitého důvodu po jiných kytkách nešli) tak začali žrát krevetky...
No protože už se tady na foru hodně řešilo jestli je helena schopná ulovit krevetku, a tak nějak jsme došli k nazoru že se muže pustit jen do mrtvé nebo dost vážně zraněné (což se stalo u mě), ale o tom že by okružák zautočil na krevetku, to jsem neslyšel, škoda že není dukaz

Omlouvám se ale radši jsem to nefotila .... byla jsem z toho docela špatná natož abych to fotila :/
Já bych tomu taky nevěřila ... ale sami ty krevetky byly uplně zdravý.... a když jsem našla jak jedí první řekla jsem že prostě umřela a oni ji snědli ale když mi snědli i druhou a ta byla uplně zdravá tak mi to bylo divný a vylovila jsem je ..... přece jen tam ale nějáký zůstali a když zase vyrostli a byly v hojném počtu snědli i poslední krevetku ....Ta krevetka bez nich žila a i se svlékala uplně v pořádku ale jakmile se tam zase objevili tak strašně záhadně umřela -.-"
Svlečky možná, jinak tomu nevěřím ani za mák. Ještě tak uhynulou krevetu, ale ne že by ji sami ulovili. Je to naprostý nesmysl, aby šnek ulovil krevetu
Tohle slyším fakt poprvé, okružáky sice nevedu ale kdyby jsi dodala fotku nebo video, rád bych se poučil

právě že viděla... proto sama nechápu jak je to možný ..... ale vždy čerstvé po svléknutí jsem viděla jak okružáci žerou moje tigery.....
Viděla jsi někdy reakce krevetek když na ně někdo útočí nebo se knim jenom přiblíží? jak okamžitě uskočí? Pochybuju o tom že by okružák stihnul chytit

ancistrus možná
-2 17.11.2013 19:06 Alenaias – Prcci
Tak právě slavím uspěch ... našla jsem asi 10 malých krevetek a myslím že rozhodně nejsou všechny .... Mě s skvrnoocaskama žijou úplně v pořádku ale vyskitl se mi problém že mi okružáci požírali krevetky :/

Já jsem zase ten,kterému se krevetky ve společnosti skvrnoocasek množí jak houby po dešti a vídám pravidelně i úplně maličkaté krevetky-žijou pospolu v pohodě

Já vím že jsi to ty

Jako mě ty razborky postupně nějak asi pomřely...koupil jsem jich celkem nějak 12-15 a tedka jsem videl nejvíc 2... ale tak raději jsem že krevetky přibývají, i když pomalu

Já jsem ten, kterému lovily razborky skvrnoocasé krevetky, konkrétně bílé perly, velmi cíleně a účinně. Za půl roku společného chovu jsem odchoval 3 prcky. Ještě úspěšnější ale byly kreveťule v požírání jiker - razborku jsem odchoval jen jednu.
Tak ty skvrnoocasé jsou častým tématem k diskuzi, někomu krevetky cíleně loví, někomu po nich ani nemáchnou ploutví

ale tak nezarostlé akva není pro mladé krevetky moc dobré prostředí.
Gupky ne ale razborky skvrnocasé

a musím uznat že zatím moc zarostlé není :/
Jsou vidět hned, ale obvykle jsou zalezlé tam, kde je neuvidíš ani ty, ani případní predátoři. Tj. v mechu, hustých rostlinách, různých jeskyňkách a podobně. Pokud chováš kreveťule v samostatném krevetárku, pak jsou obvykle mladé vidět dřív, pokud je máš s rybkama, začnou se objevovat později.
Mě jsou teda (překvapivě) cherryny vidět dřív než třeba sakury nebo palmaty..ale je fakt, že cherry mám v nejmíň zarostlé nádrži

. A když vím, že je tam čerstvě vykulená drobotina, tak jsem schopná stát u akva i hodinu a čekat jestli něco nenajdu..
to záleží na mnoha věcech, třeba na tom jak máš zarostlou nádrž a co v ní s těma krevetkama plave...pokud tam máš třeba gupky a pod. tak ty prťata hledej v narvaných pupcích

No ty čerstvé jsou videt dost špatně, ale tak po 2-3 tydnech už se dají pozorovat dobře..

dost záleží jak máš dobré oči, já je mám špatné takže..
0 15.11.2013 21:08 Alenaias – Prcci
Mohl by mi prosím někdo říct po jaké době jsou malé krevetky vidět? .. jestli hned nebo až po nějáké té době ..... Děkuji za případné odpovědi

Přesně jak píšeš...boužel posledních několik měsíců mi žádní prcci nepřibývali takže čistění bylo značně snadnější, ale minuly tyden jsem tam nějake zalídl, takže dneska už tu vodu pořádně překontroluju

nebo este jedna moznost je to jednoduche ak mas vnutorny filter tak len das hadicku na vystup ale len tak rukou pridrziis kím ti vytlaci do kibla dost vody a potom len vyberies hadicu ja to tak robim a nenasaje ani jedno .
Jj, nejjistější řešení

pokud chceš mít jistotu, že žádné prcky nevyleješ i s vodou.
Já na to doporučuji světlý kýbl, ať jsou dobře vidět, dobrou baterku, fajfku a spoustu trpělivosti, když vodu zamícháš, "bordýlek" se točí jedním směrem a prcci plavou proti, takže se dají dobře odlovit

Já byl zvyklej v dobách největšího boomu svých cherryn po každém odkalení lovit v lavoru i přes 30 prcku a dávat je Z5...je to sice pracné, ale tak zas neodkaluješ každý den...
Pokud Ti jde i odkalení dna, tak si opatři hadičku o něco většího průměru, než je vzduchovací a jako odkalovací zvon můžeš použít malou injekční stříkačku a za nějakej čas to dostaneš do ruky, že nikoho neodsaješ, chce to cvik.
proč si zavrhl tu punčochu? Je to dobrej nápad.
Nedělat to odkalovačem, ale normálka hrncem, nějakou nádobou tu vodu z vrchních partií vodního sloupce odebrat a stejným způsobem jí ta zase tou nádobou čerstvou vrátit. Prostě ponořit do akva i s tou vodou a pomalu obracet, až se to tam naleje. Nic se nikomu nestane.
taky řešení, ale nenasaješ bordel (pokud tam nějaký máš). Já po odkalování, holt prcky vybírám a vracím je zpět. Hrozná piplačka, ale pomáhaj mi děti, maj lepší oči a baví je to

. Takže si pořiď hodně dětí

Mám mega obrovský problém!!!!!
Jak alespoň vyměnit 30% vody v akvariu kde jsou malé krevetky které mají cca 3 mm.
Už ta voda vypadá dost nevábně.
Napadlo mě vzít punčochu a natádnout ji na odkalovací zvon a zkusit něco vysát, ale nevim.
Dík za každou radu.

Pořádně zajeté akvarko by bylo 2-3 mesíce, ne týdny. Jinak souhlasím s prasanem, kromě toho že krevetky nežerou rostlinky

moje likvidují značné množství plovoucích rostlinek

Ale už mi tady bylo řečeno že je asi mořím hlady (což pochybuju), tak težko říct
Baktérie na zábeh lepšieho resp.väčšieho filtra dať môžeš.Ak máš možnosť dať tie hladinovky od kámoša tak ho dáke popros.Cryptocorynám ani machu prípadný polotieň vadiť nebude.Ak by si mal hladinoviek moc,jednoducho niečo odoberieš a daruješ.
Aj ten cirkulator čo máš je ok,len tá filtračná plocha je žalostne malá.
No rostliny si už momentálně tenhle měsíc dovolit nemohu, nevystačim si s kapesnym. Ale ten filtr nový dát mohu, jeden tu ještě mám. Vodu tedy budu měnit každá 3 dny a mam dolejt ještě tu vodičku s těma bakteriema? Edit: jo kytky na povrh, mám možnost sehnat od kamaráda.
Vodu meň tak ako doteraz,len sa snaž mať ju rovnakej teploty ako tá v akvárku.Krevetky moc zmeny neobľubujú.Kúpil by som ďalší filter kde bude väčšia filtračná plocha.Dal ho do akvárka spolu s filtrom čo máš teraz a až sa nový zabehne, malý molitan môžeš dať von.Ak to chceš mať tak ako doteraz,tak než sa zabehnú cryptošky zožeň na hladinu dáke hladinovky.(Pistiu a podobne ktoré napomôžu sťahovať prípadné vysoké NO2)Mohol by si zohnať napríklad rýchlorastúce Ceratophyllum-toto nekorení a potom ho nie je problém z akvárka odstrániť.
Jo máš to pěkně no, tohle je první akvárium kde mam rostliny no...jinak ten mech ten sem dal dneska, když sem kupoval ty krevety tak sem vzal na výstavě rovnou i mech..jinak vodu sem po tu dobu měnil 1/3 za 3 dny a filtr jel nonstop..ale asi sem se málo informoval a pokazil to no..doufám že mi nechcípnou, pokud bude blbě zaběhlé za jak dlouho mi umřou?jooo jinak jsem si ještě vzpoměl že při napouštění sem tam nalil přípravek který obsahuje bakterie, to mi dala ta chovatelka.

Cryptošky rastú pomaličky a áno pri zmene zhadzujú listy.Mach na tvojej fotke tiež nejaví známky dákeho extra rastu.Zabehnutému akvárku nestačí len doba ako taká.Potrebuje riadne fungujúcu filtráciu a zakorenené dobre rastúce rastliny.Na začiatok si mal nasadiť skôr niečo rýchlorastúce.Aj keď máš založené akvárko 2-3 týždne,už len podľa fotografie poviem,že je to stále nezabehnuté akva.Mrkni na moje krevetkárko.Rozdiel hádam pochopíš.
Na tvojom mieste dám aj väčší kus biomolitanu.Myslíš,že ak by sa mali krevetky fajn boli by také biele ako máš na fotke?
Neuraz sa,ale chcem ti dobre.

Mě bylo razeno od jedné chovatelky že 2-3 týdny a já to mam něco mezi 2-3...že to prý těm krevetám stačí, tak nevim..Nemam zkušenosti s krevety, mam jen delší dobu Serrasalmus nattereri a ty mi do této doby stačili.
Založení: 4. 5. 2013 ? tomu rikam zajety akva(raj)
0 18.05.2013 23:12 Fil – Rostliny a Red cherry
Prasan: Akvárium mam fakt řádně zajeté, chtěl sem se právě vyhnout potížím s tim že by uhynuli a já jako student bych vyhodil prachy. Jinak je to možné, jelikož mi u kriptonek listy odumírají, ale to je prej při vložení do nového prostředí normální.
Davidek75: Ok děkuju ti. A nenafukujou se ti krevety po té okurce?
já jim dávám okurku,mrkev,papriku,špenát(listový) nebo kopřivu , zalít vařící vodou , nechat chvíli a pak do akva. ze začátku se toho báli a vyhýbali se ale pak se naučili a teď je mám do 5ti minut všechny na jednom místě
Krevetky rastliny nežerú,leda že tie čo hnijú.Skôr ti ich vyčistia od rias a bordelu.To akva asi nie je poriadne zabehnuté,tak aby ti tie krevetky vôbec vydržali.

0 18.05.2013 22:45 Fil – Rostliny a Red cherry
ahoj, dnes sem přivezl 16ks těch to krevet, mam je v nádrži 23L. Hned se mi vrhli na rostliny,mech a něco na nich požírali, bojim se že samotné rostliny. Je to možné že mi to sežerou? Nemam akvárium ještě tolik zarostlé a nerad bych o ty kytky přišel. Jak to mam zarostlé můžete vidět zde
rybicky.net/nadrz/18176/11.jpg…
Případně tedy co jim dávat aby mi to nežrali..Salát nebo okurku nebo tak něco?
Jinak krmit hodlám Nano gram a vločkama pro ryby, ale jen jestli jim dávat nějakou tu zeleninku no..
Aha.. No, nedával bych je do akvárka, kde by mi je něco požralo. Ale takové já ani nemám. Ale klidně je dám do Třístovky, kde se mi sice nebudou nijak rychle množit, ale přežívat tam budou v pohodě.
No já mám pro krevetky jen jedno akvárium. V ostatních mám obavu, že je obyvatelé požerou nebo nedovolí se rozmnožit. Proto to možná vyznělo tak drasticky.
Já nemyslel je zkrmovat. Ale dát je do akvárka, kde mohou v pohodě žít a množit se s ostatními podobnými krevetkami. Divil by ses, jak krásné krevetky tam někdy vzniknou.
Zkusím je nabídnout v akvaristice. Nemám srdce je jen tak zkrmit tetrám.
Pokud si chceš udržet pěkně červené, je třeba odstraňovat ty méně zbarvené, především samečky. Obyčejnou selekcí se velmi rychle dá dosáhnout krásně vybarvených krevetek.
0 27.04.2013 19:51 jakubcv Hmmm, tak to ty moje se teda zatim drzi. Predevsim samice jsou krasne cervene a zatim jsem nevidel zadny vylozene svetly kousek

Ale par kusu asi stejne prikoupim, aby se nereklo.
To máš pravdu, něco takového už začínám pozorovat u svojich krevetek. Po pár generacích ztrácí barvu a stávají se z nich obyčejné bezbarvé.
red cherry neni druh, jde o to, že nakonec stejně převládnou divoký geny, takže red cherry budeš mít obyčejný n. davidi
snad jsem to napsal aspoň trochu rozumně, dyštak mě prosím někdo chytřejší opravte
0 27.04.2013 13:46 jakubcv 2souky : Tim, ze se jeden druh bude prskat mezi sebou, tak se z neho stane jiny druh

??
mám krevety nějaké 3 roky bez obnovy, zatim jsem žádnou dvouhlavou nenašel, jen počítej s tím, že se ti z nich bez třídění stanou obyčejné neocaridiny davidi nebo jak se teda teď jmenujou
0 27.04.2013 10:00 jakubcv Ahoj, pred asi tremi lety jsem si koupil 10ks red cherry. Od te doby se krevetky vesele mnozi, mam jich desitky. Je treba prikoupit par novych kousku, aby chov nezacal nejak degenerovat nebo to nicemu nevadi? Pokud mam koupit nove kusy, staci treba 3ks od kazdeho pohlavi nebo to tak male mnozstvi nevytrhne? Dekuji za odpoved
Oba sú už neplatné.I heteropoda i denticulata je teraz N.davidi.
kdyz uz, tak do zavorky heteropoda
No jo, oranžové... jestli je to taková ta barva, jak má pomeranč... Všechny mrtvé se mi tak barví.
Právě jsem to ve vzkazech psal Pepanovi

Jak jsem měl klasické Neocaridina davidi, tehdy se jmenovali N.denticulata. Byly moc hezké a nejlepší bylo, že jsi nikdy nevěděl, odkud na tebe jaká vykoukne... Jednou jsem měl úplně černou, několikrát do modra.. a byly úžasně vitální... už nějaký čas přemýšlím, že si je musím pořídit do Třístovky.
největší machři jsou v tomhle směru klasické přírodní kreveťule...jak za živa tak za mrtva hýřili nádhernýma barvama od zelené přes žlutou do oranžové až zlaté...
skoro lituju, že jsem se jich zbavil a teď je nemám kam dát - respektive mám, ale nechci si ,,nabourat,, chov cherryn
Mrtvou sakuru i krystalku jsem měla normálně zbarvenou, jen bledší. Ale green palmaty byly opravdu světle oranžový.
Do oranžova jo?
No já si ze začátku všímal že jsou jakoby do růžova, ale pak jsem došel k názoru, že je to tím jak ji začnou ojídat ostatní. Tak to aspon vypáda s mých pozorování

Mně když umře krevetka - a je jedno, jakou barvu má zaživa, se vybarví do oranžova... Je to tak i u vás, nebo je to třeba jen u mne a znamená to, že je ve vodě něco, co to způsobuje?
Mrtvé leží fakt většinou na boku, a vyblednou až časem, jak se do nich pustí ty živé (u mě to je ale většinou v rámci asitak hodiny

) často se stává že jak přijdu domu ze školy tak vidím už jen hlavu nebo ocasek, zbytek je už fuč
jasně,promin,ale neodolal jsem
Nohama nahoru málokdy,většinou jsou na boku,barvy vyblednou.
Vetšinou se o ni postarají jiné krevetky a často z ní nezbyde vůbec nic
Hahaha. Šlo mi spíš o to, zda a jak mění zbarvení, zda je nejen obrazně "nohama nahoru" či tak...
hýbe se méně,než živá...
0 25.04.2013 10:50 Dezidor – Jak vypadá mrtvá krevetka?
V domácím akváriu jsem našel již několik svleček, krevetky mi, zdá se, prospívají. Ale žít věčně určitě nebudou. Chtěl bych se jen zeptat, jak ve vodě vypadá taková mrtvá red cherry?
no pro mě to miminko je protože bylo schovaný

slabý oči nemám brýle taky ne

spíš hodně rostlinek a úkrytů
Pul centimetru už není tak uplně miminko

Uz jsem v akva mela takove cerne , tmave cervene ale i jednu modrou

Dej vědět, až se svlékne.
Aha - tak to bude vekom ...
Ďakujem za info !
Starší samičky obvykle tmavnou a mění barvy. Nejen do černa. Už jsem viděl různé barvy, dokonce jedna samička byla tak nějak do modra, ani tu barvu neumím pojmenovat, černá a hnědá s různými odstíny červené bývají nejčastější.
jo, někdy mají moje krevetky taky příčnej, bílej pruh jako prasklinu.
Vidíš tú svetlú časť za hlavohruďou?
Príprava na zvlek nie je minútová záležitosť,to je len samotný konečný akt zvleku.Tá tvoja je už v starom riadne napresovaná.
Ale i KarloS môže mať pravdu,že sa jedná jednoducho o starú krevetku.
Já ne své jedné samičce red cherryny objevila to samé a taky by mně zajímalo co to je

ale chová se a žere normálně tak kdo ví

Starší krevetky se někdy zbarvují do černa..ale do fialové, to teda vidím poprvé

Pravdepodobne preto,že je tesne pred zvlekom.Keď tak na ňu pozerám.
0 03.03.2013 16:37
Cheron [89] 
Mám taký dotaz ...
Jedna samička krevetky zmenila farbu z červenej na modro-fialovú ...
Nevie náhodou niekto, čím by to mohlo byť ? Ostatné krevetky sú normálne červené.
To mne mrzí... měl jsem takovou radost, když jsi psala, že to nejsou ploštěnky... no, asi si budeš muset koupit test na dusičnany... u krevetek je to asi nejdůležitější test. Neocaridiny obvykle tolerují i vyšší tvrdost, i vyšší pH (samozřejmě, nesmí docházet ke skokovým změnám, to krevetky nesnáší), ale vyšší dusičnany je spolehlivě otráví... a pak taky měď a různé protihmyzové přípravky, ale o tom jsme se bavili minule, že žádná hnojiva ani nic, co by mohlo obsahovat měď nepoužíváš a všelijaké ty Briese a podobně taky ne.
O krevetkách ve dvacítce jsem uvažoval, ale jsem tam na koleji a vždycky v červnu to stěhuju domů a v září zase tam. Být tam celé studium tak tam jsou určitě. Na chuť je tam voda dobrá. Kámen se moc v konvici nedělá a do dvacítky bych si případně přivezl v pohodě i vodu z osmózy.
Podle analýzy byste tam měli mít dusičnany nízko
www.smv.cz/… Super, ve Zlíně jsem taky;) Ale o vodě tam zatím nic nevím.
Docela mě to vytáčí měl sem 4 samičky s vajíčkama pod nožičkama ještě včera a dneska tam je jenom jedna s vajíčkama buď jim pošli a nebo tam někde běhaj těžko říct
Tato nádrž je vlastně dočasná, studuju poslední rok v Brně a bez akvárka se to nějak nedalo vydržet, tak jsem si pořídila třicetilitrovečku s tím, že v srpnu už čeká na napuštění krásná, darovaná 120litrovka. Snad budou mít ve Zlíně nízcedusičnanovou vodu

Pokud to jsou opravdu dusičnany tak to chce dobře osázenou nádrž aby to mělo co spotřebovávat. Držím palce, aby se ti další krevetky dařily.
Beilis napsala: ...ale vodu opravdu poctivě měním! 2x týdně....
No, pokud ma zdrojova voda treba 50mg/l dusicnanu, coz se leckdy stava, tak menit vodu 2 krat tydne je v podstate velmi kontraproduktivni zalezitost.. Doporucuji jednou za cas zmerit nejen vodu v akvarku, ale i tu zdrojovou - ta se taky meni. Nekdy se stane, ze clovek menenim vody spise doplnuje dusicnany na neprijatelnou uroven, za tyden to kytky jakz takz vycerpaj a on to zas doplni...
Myslim, ze podobne pripady tady ci na jinych forech popisovalo uz dost lidi. Bez alespon ramcove znalosti parametru vstupni vody se leckdy ani s obyc. cherrynami nedari. Drzim pesti pri hledani "cesty".
Ani nevíš, jak Tě chápu... mně taky umíraly (moje první) krevetky "bez příčiny" - dělala jsem si dokonce i mikroskopický rozbor mrtvolek a vody, jestli tam nemám nálevníky atd. Na nic jsem nepřišla... Až si nakonec ivaha všimla, že mám prostě pro krevetky málo zajetý akva. Přežily mi tři se dvěma prťatama a teď už se mi po akva prohání dost drobotiny a všechny tři samičky nosí... Otázka je, jestli třeba nemáš hodně dusičnanů už v té dodávané vodě, s tím měl problém pokud vím např. malyLibor...
Jako můžou....nemám testy...ale vodu opravdu poctivě měním! 2x týdně....Každopádně, vím že nejste jasnovidci, chtěla jsem si spíš tak postěžovat. Když jsem to vykládala přítelovi, tak říkal, že se u mě měly tak dobře, že určitě umřely blahem
Neznám historii, co se tu řešilo, ale nemůžou to být dusičnany?
Tak jsem už opravdu zoufalé, před nedávnem jsem psala, že se krevetkám moc nedaří-z 10 zbyly 4! Tipovaly jste ploštěnky, ty jsem nenašla. Po nějaké době se zdálo že se začíná dařit, krevetky vypadaly extrémně spokojeně, několikrát se vyslekly, byly intenzivně vybarvené. Ze 4 byly 3 samičky a 1 malinký sameček. Tak už jsem si říkala dobré je to, třeba se i rozmnoží. No a po dvou dnech najdu samečka mrtvého! Tak už opravdu nevím.....před rokem jsem krevetky chovala a absolutně žádný problém....
Zmizí, krevetky a bakterie se o něj postarají, takže bude nutný dodat další potravu.

Ty listy krevetky i žerou nebo tam jen tlejí a uvolňují ty svoje speciály? Mám nově v akva list mandlovníku a zajímá mě jestli se musí nějak měnit nebo tam zmizí.
ok, díky za radu, snad se mi chov bude dařit. Cherrynky mi naprosto učarovaly

Můžeš, ale listů se neboj, uvolňují se z nich právě ty látky, které si jiní za drahé peníze kupují v ToruMinu nebo Torbenu. V přírodě jsou dna potoků pokryta vrstvou listí, někdy i silnou desítky centimetrů. Nejen pro krevetky, ale i pro rybky je to přirozené prostředí.
díky, krevetek je jen 6 tak by jim pro začátek mohly stačit ty listy 3 ne? a akva má jen 54l tak třemi snad nic nezkazím

za týden bych pak přidala další.
Můžeš. Vezmi tak 5-6 listů a dej je do akva. Jakoby je zapíchni, ať sou mokré. Budou ti do zítřka plavat. Zítra klesnou, tak si je pak porovnej tak, aby se ti v akvárku líbily - tvoří zajímavou dekoraci, krevetky se pod nimi rády ukrývají, rády je také čistí od pro ně výživných dobrot a listy uvolňují třísloviny a další látky. A každý týden tam můžš list i dva přidat.
nedosáhla jsem nikde na strom a na zemi bylo odklizené a když tam nějaké bylo, bylo celé od bahna. To co mám doma jsme sbírali na podzim suché, měli jsme to na zvířátka a dubínky ( žaludy) pro zvířátka do zoo.
Takže můžu jim ho dát, jestli to dobře chápu

Naopak. Sušené listí se dává. Do vody přece nepadá čerstvé listí, ale teprve až uschne. A tys u tchýně nenasbírala o víkendu to bukové?

právě jsem si vzpoměla, že jsme s dětmi na podzim sbírali žaludy(dubínky podle dětí) a i nějaké listy, takže bych nějaký mohla hodit krevetkám, i když není teď čerstvě utrhnutý?
Tak to je skvělá zpráva. Týden to zvládnou jak nic asi všechny rybky a krevetky, ale ten potěr bude asi dělat problémy.
Pokud jsou to dánia pruhovaná, ve třech týdnech už by měla bez problémů konzumovat Sera mokron nebo SAK 00 a podobné krmivo pro potěr, ale ty bych asi týden bez krmení nenechával. Nasypal bych na kraj krycího skla 3 hromádky a poprosil dědu, ať tam obden jednu tu hromádku shodí. To by měly zvládnout v pohodě. Ony by možná vydržely i ten týden, ale neriskoval bych zbytečně. Ale toto už je trošku do jiného vlákna.
MichoCZ napsal: Když se tu zmiňuješ o tom umoření hlady. Do jakých extrémů máš zkušnost? Vydrží krevetky a případně i rybky týden, dva nebo snad tři bez krmení? Je fakt, že jako malý jsem měl snad dva měsíce jednoho rájovce bez krmení, ale měl 90l akva jen pro sebe.
No, já extrémy rád nemám. Mám zkušenost, že dobře živené rybky ve zdravém dlouhodobě zaběhlém akváriu vydrží bez krmení bez jakýchkoliv problémů 3 týdny. Mám krevetárko, které má 15 litrů, je zcela zarostlé C.affinis, je dobře nasvcené, takže tam docela rostou řasy, a je v něm +-60 krevetek Red cherry. To množství se dlouhodobě udržuje celé dva roky fungování. Krmím tam tak 1 za 14 dní trochou krmení Dennerle crusta gran, Dajana nano nebo Hikari Shrimp cuisine. Vedle je 12 litrové krevetárko, které jsem používal jako karanténu. Je v něm Microsorum pteropus a ´Windelow´ a jávský mech. Měl jsem tam krevetky Babaulti green, ale nějak se mi sešli jen samí samci. Postupně zcela zmizeli, takže rok jsem do toho akva nedal ani granulku, vodu měnil 2 litry za 2-3 měsíce kvůli šnekům, jinak jen doléval odpařenou. Po více než roce do toho akvárka jednou čučím a běhají tam malé krevetky. Tak jsem si ho prohlédl a jsou v něm zelené babaulti. Tak už je zase krmím jednou za 2 týdny a měním 2 litry vody týdně. Přežily rok bez krmení. Nedoporučuji následovat, tohle je extrém, kdy jsem nevěděl, že v akvárku je něco jiného kromě rostlin a okružáků. Akva je ale opět velmi dobře nasvícené a jsou v něm dubové listy a olšové šišky. Přidávám je kvůli snižování pH pro microsorum a jávský mech.
Tož asi tak extrémy.
No mám jak mikrozell tak naprosto prachovou spirulinu, ale to už není potřeba. Asi budu bude spíš lepší ten Dajana Baby, který doma mám.
Superjemná a výživná je třeba Spirulina od Dajany

To Juwel krmítko doma mám. Ale krmím převážně mražené. Ten potěr mi zatím granulky ani vločky nevezme. Jestli tam na ten týden zkusit Dajana Baby cosi? Krevetky si dají cokoliv.
No právě, odměřit množství a není problém

nebo existují i nějaká automatická krmítka, tam nasypeš to čím krmíš, nastavíš dávku a ono každý den v nějakou Tebou nastavenou dobu nasype určenou dávku do akvária, má to známý a je moc spokojen, má to myslím od firmy Juwel.
I mých krevetek a můj vám patří dík, pomohli jste mi pochopit pár věcí a jsem za to vděčná. Někteří umí jen kritizovat, ale neporadí. Ale těch co umí poradit od těch člověk pak lépe snáší třeba i kritiku. Ale takových je málo.
Tudíž opravdu díky, krevetky budu sledovat a snad se mi podaří je i rozmnožit
Byla bych ráda.
Moje polovička to doma vyřešila tak, že má udělané balíčky s krmivem, a tatka ji každy den jeden rozbalí s sypne do akva...takže nepřekrmí

No nechci riskovat průšvih, ale asi zkusím dědu jestli by jim tak dvakrát za týden něco nedal. Snad se nic zlého nestane a mladé to zvládnou.
Tak on se neptal na konkrétní akvarko ale na zkušenosti... ja mam takové.. a víc jak 14 dni bych ale akva bez dozoru asi nenechal, to bych měl strach

Tak leda si rozdávkovat krmení do nějakých maličkých nádobek a někoho poprosit, aby přesně tu dávku v určitý den nasypal do akva
Já takhle plánuji do budoucna krmit sličenky v době nepřítomnosti, ale uvidím. Pokud se to osvědčí, namíchám do Eppendorfek směs pro malé a velké sličenky a případně do každé dávky přidám pár granulek pro krevetky.
Mám je v 50 čistého objemu. Ale mám tam asi dvacet mladých dánií

Mají tuším třetí týden. Těm se asi týden bez krmení tolik líbit nebude. Ve druhém akva mám asi milion jedno paví oko, šest dospělých dánii, čtyří pancíky a tři ancíky. Ale ti to snad týden dají. Příští týden bude ostrý test. Jedu pryč.
Já myslím, že je to dost individuální v každé nádrži. Jinak se v 10 litrech bude papání hledat deseti krevetkám a jinak padesáti

Krevetky bez problémů 10 dní...to je asi moje max...ale fakt s tím že většina kytek utrpěla aspon malou ujmu

Když se tu zmiňuješ o tom umoření hlady. Do jakých extrémů máš zkušnost? Vydrží krevetky a případně i rybky týden, dva nebo snad tři bez krmení? Je fakt, že jako malý jsem měl snad dva měsíce jednoho rájovce bez krmení, ale měl 90l akva jen pro sebe.
čekám přes měsíc možná 2 a nic se neděje

Poprví sem koupil krevetky 10ks ty pak chodili s vajíčkama asi 3 a pak nic pak sem koupil dalších 10 protože nebyli vidět pořád zalezlí tak teď už tam je veselo

včera sem jim tam přihodil 60 pestřenců malejch zlatožlutejch je tam asi tak 60 ancistrusů malejch... plodnej měsíc minulej byl a dalo by se říct že to dno je celý živí

Tak v tom případě tu blábolím taky. A moje krevetky i rybky Ti zcela jednoznačně děkují

Troufnu si říct, že už se mají dobře

A jakou z toho mám radost já, to jistě netřeba vysvětlovat, po všech těch problémech a bádání.
Nelze se zavděčit všem, nevšímej si toho

Chce to trpělivost. Pokud budeš mít v akvárku stabilní prostředí a alespoň trochu vhodné podmínky, bude trpělivodst odměněna. Neocaridiny jsou velmi vděčné a většina jejich druhů a barevných variant jsou opravdu vděční chovanci. U ostatních krevetek to může být poněkud těžší a některé druhy (např. Kardinálky ze Sulawes) nedokáží zatím udržet ani ti nejzkušenější krevetkáři.
Moc děkuji za chválu

Pokud jsem svými bláboly, jak jsou mé příspěvky na tomto webu někdy označovány, přispěl ke spokojenosti několika krevetek, rybiček, lidičků či jiných tvorečků, jsem moc rád a poctěn

já chci aby dosili a donosili! ale třeba už to teď konečně výjde jsou tam 2 s vajíčkama
Důležité je, že mají střívka plná. Už jsem to psal mockrát a ještě mockrát to psát budu - v akváriu se jen velmi těžko dá umořit rybky hlady, krevetky pak prakticky vůbec. Ale velmi snadno se vše živé v akvárku dá zabít překrmováním. To je velmi důležité si zapamatovat. Myslím, že každý akvarista potvrdí, že když občas zapomene nakrmit, tak se nikdy nic nestane, ale snad každý zažil, že překrmil a měl z toho problémy.
Trpělivost

Mně po nehodě zbyly 3 samičky a 2 mrňata, z nichž se naštěstí vyklubali samečci. Teď asi po 2 měsících mi po akva lítá už asi 30 kreveťátek a jedna samička zase nosí pořádný náklad

V nejhorším doplníš 1 - 2 samečky

Dobrá rovnováha v akváriu je ten nejlepší recept jak proti řasám, tak pro chov krevetek. Krevetky, a obzvláště ty z rodu Neocaridina, jsou hodně přizpůsobivé a tolerantní k různým parametrům vody, ale problémem pro ně jsou výkyvy v kvalitě vody. Proto je třeba u krevetek lepší měnit méně vody a častěji. Např u rybek bych v 50. litrovém akvárku měnil 10 litrů každý týden, u krevetek 5 litrů 2x týdně.
Jojo to je fajn na tom když jich máš fakt pár, tak to upe sleduješ a víš co se tam děje a tak, jak jich tam máš stovku tak nemáš šanci sledovat kolik je těhotných a kdy budou mladé a tak

No jak jsem začínal měl jsem 25 kousků ale i na krmení se jich nikdy nesešlo víc jak 10

ale za chvilku jich přibývalo
to já jich mám údajně 20 vidim maximálně 4 přes den

a kolem akvárka sušenky nejsou

Máš jen 4 jo?

chudačci osamnělí
Mně je jasné, že ty hromady černých řas nespořádaly 4 malé krevetky, spíš si myslím, že už se tam ustálila nějaká ta vhodná akvarijní rovnováha-akvárko mám asi 2měsíce. Strašně mě to těší! Ještě kdyby se chtěly krevetky množit

stou řasou moc nepočítej jestli je krmíš dost v akvarium

já i v tom co je mám tak skoro nekrmim a nařasu se ani nepodívali... tak sem je začal krmit a ráno už tam čekaj na sváču když se probudim

Mám radost a nedá mi to nepodělit se- včera jsem přijela zase do Brna a krevetky všechny živé, čilé a spokojené! Pak jsem pátrala po ploštěnkách. Nic-takže snad tam žádné mršky nebudou

Jinak i akvárko celkově vypadalo líp- zdá se, že mi konečně pomalu vymizívají řasy!! No prostě radost veliká

tak myslím, že krmení zatím mají dost, po potěru toho zbude i pro ně myslím tak akorát, patentky a cyklop a pak tam dávám kousek tabletky pro ty dva ancistrusy, takže o to že by byly hlady se nebojím, vypadá to že střívka mají plná

Mě se po pár dnech nekrmení začínají pouštět do rostlinek, hlavně plovoucí jim šmakují...ještě že jich mam tolik

Jak píše ivaha - v dobře zařízené nádrži si krevetky vždy něco ke slupnutí najdou, takže to, co jim dáš je většinou jakoby navíc. Já kolikrát nekrmím tři a více dní a žádná krevetka nezemřela hlady

Výbornými zdroji přirozené potravy jsou zde omílané dubové a mandlovníkové listy a olšové šištičky.
Já mám krevetky s potěrem Dánia a nekrmím je vůbec. Poberou si cyckop a podobnou havět, co se zachytí na rostlinkách a dokrmí se řasou, které tam je bohužel docela dost.
Jestli máš nasušený kopřivy na čaj nebo v mrazáku špenát, tak jim trochu spař horkou vodou a uvidíš, jak na to půjdou. Ale v akvárku u potěru si najdou dost, to bych se nebála.
já se ještě nedostala do obchodu od té doby, takže jsem ještě krmivo pro krevetky nekoupila, ale zatím baštily mražené patentky, které krájím potěru co tak je s nimi a právě že se mi zdálo, že si daly i cosi z té tablety pro ancistrusy, které tam mám taky dva malinké
dneska bych měla zajít na poštu, tak se zkusím u nás ve zverimexu podívat jestli mají nějaké krmivo pro krevetky.
a s Liborem a Ivaha máš pravdu, jejich rady jsou k nezaplacení

To máš pravdu, tady se dá dozvědět opravdu hodně. A vlastní pozorování a chyby Tě také mnoho naučí. Já začala darovaným rakem, přešla jsem k rybkám a pak jsem zkusila i krevetky - a jsem chycena do pasti jejich kouzla

I když počáteční problémy byly kruté, teď už hlavně díky malyLibor a ivaha (děkuji oběma mnohokrát) vím, co a jak a dělají mi radost - aktuálně pozoruji svou první pořádnou nadílku drobků
A tabletky pro ryby dna krevetky baští ochotně, jen je na zvážení, jestli jim hodit celou nebo třeba jen půlku - aby se tam tabletka dlouho neválela a nekazila vodu. Já krevetky krmím momentálně asi 6 druhy komerčních krmiv pro krevetky nebo ryby a občas dám kopřivu nebo špenát. A vlastně i mražená patentka jim jede

děkuji za pochopení, nikdy mně nenapadlo chovat krevetky, ale když už je tam mám, chci vědět co nejvíce, přečetla jsme si i na netu už nějaké informace, ale podle mně jsou nejlepší osobní zkušenosti chovatelů

jo tak takovou jednu střeštěnou méně červenou tam mám, včera lítala (plavala) jak pošahaná nahoru a zase dolů po akva asi 6x pak si sedla na valisnerku

Já mám teda samečky téměř bezbarvé s červeným žilkováním. Až se Ti některá samička svlékne, bude v akva rušno, pokud tam máš samečka.

Je fakt, že u těch mrňousů jsem si také nebyla dlouho jistá, takže Tě jako začátečník chápu :o))
však já nemyslím hned, myslela jsme až na té burze

tentokrát bych se tam měla dostat, tuto jsem prospala po plese

Budu je sledovat a snad to rozlousknu. jo sežraly by krevetky tablety pro ancistrusy se spirulinou?
Nic nekupuj, sleduj. Za 3 týdny je další burza. Pokud do té doby nebudeš mít jistotu, nějakého samečka ti přivezu

Pozoruj je. Pokud ta štíhlejší krevetka je zároveň méně červená, když někam pospíchá, tak spíš než aby rychle utíkala raději plave, pak je to sameček. Ale to časem poznáš. Samečci jsou takoví jakoby "ztřeštění", samičky spíše důstojnější. Samičky jsou větší, více do červena a spíše všude chodí.
no já spíš, že kdyby nebyl tak bych jim nějakého koupila, když už je tam mám

tak nehledej a ono to nějak dopadne

jj dvě vypadají, že tam vajíčka mají, spíše hledám zda je mezi nimi sameček

U těchto jsou vaječníky vidět dobře, to určitě nepřehlídneš

aha tak ty moje už mají kolem 1,5-2cm jen se v tom nevyznám, tak se budu muset lépe kouknout, díky
Přibližně 1,5 cm krevetky už jdou spolehlivě rozeznat, možná i menší.
kdy samičky dospívají? nebo jak poznám dospělou samičku? dneska jsem se s dcerkou dívaly a počítaly, jestli jsou krevetky všechny a dvě určitě vypadají, jako by nosily v sedle vajíčka, další je taková štíhlejší a v sedle nic nemá,a další tři jsou zalezlé v jávském mechu.
To případně poznáš na první pohled. Počkej, až uvidíš Liborem zmíněné samečky lítat po akva, já se tím vždycky náramně bavím, jak plavou hlava nehlava, vráží do sebe a slepě hledají svlečenou samičku. Ta se jim nejdřív směje a utíká před nimi a pak si dá říct. :o)) Nakonec zaleze a oplodní si vajíčka.

No večer dvě krevetky řadili po akva tam a zpátky a pak zalezli do kokosu. Možná mám těch samiček víc. Našel jsem u jedné to sedlo zabarvené tak možná něco bylo. Ale všechny jsou víceméně stejně a blbě se počítá, kterou jsem počítal už.
To poznáš. Až se ti svlékne dospělá samička, uvidíš to hned. Samci jezdí po akvárku jako motorové myši. A jinak jak napsala danio, ta má se svlékáním krevetek své zkušenosti.
Pokud se nenosící krevetky bez problémů svlékají, je to jen a jen dobře

Díky za info. Oni se nehlásí kdo se právě převlekl. Mám jich šest a určitě dvě jsou samičky. Ale zatím se blbě hledají. Až se namnoží tak to bude lepší. Ale pokud se krevetky svlékají tak to je asi dobře ne? Rostou a daří se jim. Nebo je to snad špatně?
Samička se obvykle nesvléká, dokud nosí. Pokud se svlékne, bylo něco špatně. Pak většinou vajíčka zahynou. I když už jsem na netu viděl, jak nosící samičku zabila ploštěnka a majitelka dala vajíčka do jemného sítka pod vývod bublifuku a tam se malé krevetky vylíhly. Ale to je spíš taková raritka.
Díky

Ve vaječnících jsou tak dlouho, dokud se nesvlékne a nenajde si ji sameček

Pak sedlo na nějakou dobu zmizí a naopak je nadílka právě pod ocáskem. Nošení trvá zhruba 3 týdny.
Jedna moje krevetka vypadá skoro jako ta na tom obrázku dole ...
rybicky.net/obr/plzi/max/93.jpg , znamená to, že má v "sedle" vajíčka. Tudíž jsem asi našla aspoň jednu samičku... jak dlouho jsou ta vajíčka v těch vaječnících a jak dlouho je pak nosí?
Podle velikosti vajíček a že jsou ještě zcela žlutá bych tipl tak 10 dnů před vykulením

Ale záleží na teplotě vody a dalších hodnotách, které neznám. Takže řekněme 1-2 týdny.
K té nosicí samičce - jak pokročilé stádium před porodem to je? Mám samičku v podobném stádiu a zajímá mě kdy čekat potomstvo aby to v akva bylo ještě veselejší.
JJ psal i posílal obrázek, to vím, děkuji, ale teď jsi mi sdělil ještě další informaci, pro mně užitečnou

a to že samečci jsou menší, štíhlejsí a že více plavou

děkuji Ti
a taky že poznám až dospělou samičku...
Už jsem ti to psal a posílal i tento obrázek:
rybicky.net/obr/plzi/max/93.jpg
Na obrázku jsou dvě samičky. Ta vzadu nosí, přední má v "sedle" viditelná žlutá vajíčka ve vaječnících. Dospělé samičky mají stále vajíčka - buď je nosí pod zadečkem jako ta zadní, nebo je mají ještě v sobě jako ta přední. Vzhledem k tomu, že Red Cherry jsou poloprůhledné, tak jsou vaječníky vidět snadno a snadno poznáš samičku. Dospělou. Nedospělé nepoznáš, vypadají všechny jako samečci. Samečci jsou menší, štíhlejší a více plavou, samičky spíše chodí.
Dneska jsem našla svlečku krevetky,jeden kolega tady mi sdělil, že by to mohlo znamenat, že se krevetkám u mně daří a jsou v pohodě.
Už mi bylo řečeno že se svlékají, když je jim "kůže malá" a teď byste mi udělali radost, když byste mi poradili jak poznám samečka od samičky, abych mohla zkusit zjistit co to tam vlastně leze

Podle atlasu tady bych tam nějakého toho samečka mít mohla, ale osobní zkušenost je osobní zkušenost

díky klidně mi i do vzkazů pošlete fotku třeba vašeho samečka krevetky, nebo samičky, díky moc

V akvárku s rybama obvykle nedojde k jejich přemnožení, obzvlášť pokud se krmí s rozumem. Ryby je uvítají jako potravu, obzvláště ti tvoji žrouti. Ale v krevetárku kde nemají nepřítele je to hotová metla.
Nezmary člověk obvykle přinese se živým planktonem. A nemusíte ani chodit na rybník. Stačí koupit živé krmení na burze a máte doma Hydru.
Nezmar je oproti ploštěnce jen příjemná raritka. Sice dokáže ulovit malou krevetku, ale to je spíš výjimečné. Loví spíše miniaturní plankton. Ovšem ploštěnka, to je jiná. Její výměšky jsou údajně pro krevetky velmi nepříjemné, dotyk s nimi je pro ně jako štípnutí komára. Když tě štípne jeden komár, nic se neděje, ale pokud tě stále štípe spousta komárů, vystresuje tě to. Navíc ploštěnky krevetky přímo napadají, sají z nich tělesné tekutiny a dokáží je tak zabít. Tím, že žijí ve dně a na lov vylézají jen v noci si jich člověk ani nevšimne a pozná jejich přítomnost teprve když jsou přemnožené a začnou zabíjet krevetky jednu za druhou.
Nejen ploštěnky Tě mohou navštívit, já třeba měla v akvárku nezmary a taky netuším, kde se vzali.
Ploštěnky se ti tam dostanou... a netušíš jak. Spíš si to akvárko zkontroluj. Večer, dvě tři hodiny po zhasnutí, akvárko rozsviť a prohlídni skla. Ploštěnka je asi 0,5-1cm dlohý "červ" plazící se po skle, je snadno rozpoznatelná díky jakoby trojúhelníkové hllavě. Barva je od bílé přes béžovou až do šeda.
Pokud je tak chováš delší dobu a nehynuly, tak to bude něčím jiným... může to být náhlé zvýšení dusičnanů třeba po překrmení nebo tak... nebo u citlivějších druhů třeba i použití nějakého toho smradu, já nevím, jak se to jmenuje, jak to lidi stříkají doma a tvrdí, že to voní... Briese a tak... ale pokud krevetky žily a properovaly a začaly umírat, tak pokud by to bylo chemií nebo něčím ve vodě, umřely by spíše najednou, pokud umírají postupně, může to ýt problém se svlíkáním a nebo ploštěnky.
Zdravím, já chovám krevetky při 26 až 27 stupních, vím, že to není úplně ideální, ale mám v pokoji hodně teplo, plus osvětlení taky něco přitopí, takže nižší teploty moc dosáhnout nemůžu. V poslední době mně 6 krevetk uhynulo, může to být tím? Vodu pravidelně měním a žádnou chemii nepřidávám
Vydrž času jako vegetarián čočky... malé budou. Ta teplota je pro krevetky dost vysoká, byly by vděčné za nižší. Pokud s nimi nemáš žádné rybky, klidně teplotu můžeš stáhnout na 22°C. Ale to není proto, že samička nosí, bude to lepší pro všechny kreveťule. Při nižší teplotě je ve vodě víc rozpuštěného kyslíku, a to kreveťule rády. Ale jak říkám, není to bezpodmínečně nutné.
nemůsíš dělat nic,žádnou extra péči nepotřebují

Dneska ráno jsem si všiml, že jedna ze samiček nosí vajíčka

Takový malinký zelenožlutý spíš teda víc do žluta takový kuličky a pořád si je prohazuje mezi plovacíma nožkama. Tak, že bych se dočkal někdy v dohledné době malinkejch krevetčích sráčíků

? Znamená to pro mě ted nějako změnu v péči teplotě apod. Když teď nosí ty vejce

Teplotu mám trvale mezi 24-25 °C

Podle fotky bych řekl, že jsou ještě mladé. Jak poznat samičku jsem ti řekl. Budeš-li tam mít aspoň jednoho samečka, rozmnoží se. Když ne, tak ti až pojedu příště do Ostravy nějakého vezmu... a rozmnoží se

Jsou to spolu se zelenýma palmatama asi ty nejvděčnější a nejméně náročné krevetky.
co se týká krmení těch mých mladých v odchovně tak je možné že mi občas ujede ruka, ale když se stane tak jak se malí nakrmí tak jsem to většinou odsála malou hadičkou. Teď jsem přidala 3x ancistrusy sp. a ti te´d spolehlivě zpracovávají zbytky co nesežerou, ancíci mají tak 2,5-3cm jsou to mladí z velkého akva.
Budu sledovat to jak jsou krevetky napapané a podle toho jim kdyžtak jednou týdně něco přidám

a pokus se jednou rozmnoží budu ráda, toto stvoření mně začlo bavit

Fakt jo? no tak já s tim neměl žadne problemy...

ted co mam problemy s akvarkem krmím jen trochu granulema....
Hihi, já kreveťule skoro nekrmím. Jen krystal red dostávají granulky pro krevetky pravidelně, jinak skoro všechny krevetky baští to, co zbyde po rybkách a co si najdou. A daří se jim, pěkně se množí. Samozřejmě pokud někdo chová vyloženě jen krevetky, krmí naprosto jinak a tam to přikrmování má svůj účel - ale tam se jedná o stovky krevetek v akvárku třeba 50 i méně litrů. Proto jsem i níže psal o střídmosti v přikrmování. Krevetky jsou velmi skromná stvoření a baštu si v běžně zařízeném akváriu vždycky najdou.
No vidíš, tak tam máš tlející listí, i když je ho jen kousek

Ano, to je možný a tady se krásně ukazuje ta logika v tom upozornění kolegy Burika, když poukazuje na přirozenou potravu krevetek ve své domovině, mezi níž naše dusičnánkama dopovaná zeleninka nepatří. Inu kruh se nám hezky uzavírá. Já jsem dalek toho, abych vás zapálený kreveťáky kritizoval, že krmíte tím či oním, ale přišlo mě to v těch souvislostech vcelku poučný.

Mrkev krátce povařím,aby byla mekčí a pro krevetky přístupnější. Dokud jsem měl krevetky u sumců tak se zeleninou jako okurka nebo salát přicházeli do styku běžně a nikdy se nic nestalo...Vtip je v tom vyndat nesežranou zeleninu dřív než začne kazit vodu

Jinak u krevetek mám kousek listu mandlovníku,olšovou šištičku a nějaký kořen,což je myslim si víc než dostačující..
Jak už to tak v životě bývá, bude to kombinace obojího. Okurka plná dusičnanů se začne rozkládat, čímž uvolní spoustu dalších dusíkatých látek, a neštěstí je na světě.
Jen si prosím uvědom, že i v akvaristice platí, že méně často znamená více. Pokud kreveťulím vytvoříš dobré prostředí, nebudeš je muset prakticky vůbec krmit. Seškrábou si řasu ze skla nebo listů rostlin, zakousnou si bakterie a plísně z listů na dně, jako zákuseček si dají zbytky krmiva od malých rybek, co máš v odchovničce (doufám, že jako zákuseček, že tam nepřekrmuješ - pořád je třeba myslet na ty dusičnany, největšího nepřítele krevetek v akváriu).
Edit: Abych tedy konkretizoval svou myšlenku: krevetek máš 6. V akvárku si najdou dostatek jídla, jak jsi zjistila podle jejich plných střívek. Pokud jim chceš přilepšit, tak teňoučký, skoro průhledný pláteček mrkve nebo spařený lístek kopřivy (malý, čerstvý lítek) jednou týdně je naprostý luxus. Až jich tam budeš mít 100, můžeš jim ty plátky dát i 3 a 3x týdně... stejně jako té kopřivy. Ale raději méně.
Kdesi jsem četl, že rybky v akváriu těžko umoříš hlady, ale snadno je zabiješ překrmením. U krevetek to platí stonásobně.
malyLibor napsal:...Četl jsem na tlamoknize, jak si borec otrávil okurkou akva plné krevetek. Tady se nabízí otázka, zdali ta otrava byla způsobena zeleninou dusičnany obsahující a nebo jde o klasický hnilobný proces, jenž velmi rychle začne při pomalé konzumaci probíhat a když uvážíme, že krevetky jsou povětšinou chovány v akváriích menších objemů, tak bych se spíš přikláněl k té variantě "kazící se vody" po přidání většího množství zeleniny, která začně "pracovat".

U tebe nemají krevetky přístup k tlejícímu listí? Není to škoda? Listí přidá do vody spoustu cenných látek pro kreveťule i pro rybičky, na listech se krevetkám tvoří spousta žrádla a postupně ho zcela zlikvidují - za pomoci šneků a máš-li i krunýřovců.
S okurkou bych byl docela opatrný.... i s tím čínským zelím... Krevetky jsou hodně citlivé na dusičnany a čínské zelí, salát a okurky obvykle obsahují hodně dusičnanů, tak na to bacha. Četl jsem na tlamoknize, jak si borec otrávil okurkou akva plné krevetek.
Jinak mrkev na tenké plátky proč ne? Osobně jsem taky spíš příznivcem syrové zeleniny než vařené, ale proč ji jednou za čas nespařit? Ale žádné dlouhé vaření.

tak tobě možná stačí že ti to v akvarku žije, ale mi dělá radost o ně pečovat, proto sem s akvaristikou začal

Myslím si,že přilepšit krevetám kouskem mrkve neni nic proti ničemu...Já mám krevetky v akv. a ne v jezeru,takže k takovým věcem jako hnijící listí nebo mrtvá ryba nemají přístup. Jestli ty krmíš mrtvolkama ryb,je to tvoje věc

,já jim občas hodim kostičku mrkve.
0 16.02.2013 09:45
Burik [727] - Aquascaping To už se mi zdá moc vařit krevetam mrkev

Žádná kreveta v přírodě se s mrkví nesetka

Žerou řasy a když mají štěstí, tak oždibují mrtvou rybu, nebo tlející listy.
Zase to lidi nepřehánějte

Já jim dávám i okurku, puvodně byla pro šneky ale ti ji nežerou a krevetkám chutná, i čínské zelí jí, ale to davam jen jak nic jineho doma neni

super tak já to odpoledne vyzkouším. Ještě nějakou zeleninu krevetky papají? už vím že kopřivy, špenát, mrkev... ještě něco. Když už jsem k nim přišla jako slepý k houslím tak už se jim chci pokusit co nejlepší podmínky pro život.
Já dávám i syrovou, trochu dýl trvá než se s ní nacpou, ale at se taky trochu snaží...

Samozřejmě že nemusí být mražená...

no a musí být nutně mražená? nebo mohu nakrájet na kostičky i klasickou nechat povařit a hodit do akva?
Tak když seš u toho mraženýho sortimentu tak já pro krevetky vybírám z tý mražený zeleninový směsi do polívky kostičky mrkve.Chvilinku jí povařím ,aby lehounce změkla.Krevetky se po ní hezky vybarvujou.

tak to nevím jestli se naučím, většinou ruce utřu a hotovo
jo byl tu zmíněný špenát... když koupím mražený, rozmrazím, spařím, dají si?
To je dobře... a je dobře umývat je i pokaždé poté, když sáhneš do akvária... říkávala maminka. Jestli já se to už po těch 40ti letech naučím... to nevím, to nevím, to nevím...
A víš že jo? Ty moje oči jsou fakt už mizerné, když ani ten sex nevidím

Já ti nevím, přijde mi že svlečka leží vedle a u krevetky je kreveťák.
Takže samička nosí

Tak to je super, gratuluji ještě jednou šťastnému taťkovi i chovateli

byli samečci takoví čilejší

a hlavně ten kterej je na tej fotce

tak ten tu samicku pořád otravoval až ji nakonec dostal. A i po té se oní zajímal a pořád za ní chodil a různě jí obcházel

To je předehra - svlékání

Takhle vypadá krevetší sexování? To jsem ještě neviděla!
ze svých rukou? tak to mně zajímá... ruce si teda pokaždé umeju než jdu něco dělat s akva...
No tak to je paráda

A co se dělo potom? Neběhali samečci po akvárku jako šílení? To by znamenalo, že se svlékla dospělá samička a vypustila feromony, aby samečky přilákala k páření.
Můžeš. Ale větší pravděpodobnost je, že tam něco zaneseš ze svých rukou nebo z krmení, případně při otevřeném okně ti může něco donést vítr. Zcela tomu zabránit nelze, ale u těch listů je to velmi nepravděpodobné.
nemůžu si s těmi listy do akva něco dotáhnout? běží už 1,5 roku bez problému tak bych ráda, kdyby to tak zůstalo

Jo včera večer se v akvárku krevetky hezky činily

jo prosím tě a co co takový proflor... byl tam přidám před 14 dny dávám ho na rostlinky ve 300l to funguje a rostlinky jsou mi připadá hezčí a rychleji rostou...
aha předpokládám že voda dostane trochu jiný nádech než teď

zkusím tam zítra mrknout shodou okolností tam jedeme

No, žerou a nežerou

Na těch listech už si do akva přineseš různé bakterie a plísně. Nelekej se, je to velmi prospěšné. Pro krevetky je to vynikající potrava, ale i pro plůdek ryb. Jakmile se listy namočí, začnou uvolňovat do vody huminidy a třísloviny - opět velmi prospěšné látky pro rybky i pro krevetky. Na povrchu listů budou růst řasy, bakterie, plísně a další věci, které krevetky "oškrabují" těmi svými "kartáčky" co mají na předních nožkách... oškrabují je i s povrchovou vrstvičkou listu... až postupně list začíná být průsvitný, pak je jen žilnatina, stopka a pak ani ta ne

no já si říkala že jak vylezly z té koule tak to tmavé uvnitř neměly a teď mají, jsem se lekla že jim něco je, uf tak jsou jen napapané
Díky za všechny rady,je to pro mně pomoc, nerada bych jim ublížila. Léky asi do odchovny potřebovat nebudu, prakticky za 6let co mám doma nějaké to akvárium jsem zažila jen jednou krupičku jinak nic. Občas mně trápila černá řasa, ale o tu už se stará šnek a Labea.
Jo a ty listy mám možnost sehnat z buku u tchýně za barákem je les, bukový... to žerou taky?
Třeba špenát, ten jim jede.
Je to jávský mech a vydrž hodinku a uvidíš

Tyhle mechy krevetky milují. Za a) tam najdou prckové úkryt a za b) se tam drží jejich přirozená potrava - různé bakterie, plísně, mikrobi a tak... Jo, ještě jednu věc krevetky milují - suché listy. A ty se dají natrhat i teď v zimě - listy dubu nebo bulu drž i teď v zimě na stormě, tak ho můžeš natrhat a ze pět listů (jedno jestli buk nebo dub) dát do akva. Nespařovat, neumývat, tak, jak to natrháš (předpokládám, že to nebudeš trhat nikde u hlavní silnice, ale spíš v parku nebo lese). Chvíli budou plavat po hladině, do 24 hodin klesnou na dno.
Neřeš to, spaříš jim kopřivu, až začnou růst. Někdo krmí i plátkem okurky, ale to bych se trochu bál kvůli dusičnanům... jediné, na co jsou tyhle malé potvůrky opravdu citlivé jsou dusičnany a měď. Pokud měníš týdně 1/3 vody, nemusíš se dusičnanů bát, ale na měď opravdu majzla, ta je zabíjí spolehlivě i v nejmenším množství. Takže tam, kde jsou krevetky, nesmí přijít prakticky žádné léky... Jo, a patentku si klidně taky dají, sežerou všechny zbytky po rybách.
A samičku od samečka poznáš snadno - smaička je větší a buď nosí vajíčka, nebo se jí dělají ve vaječnících v tzv sedle. Dobře je to vidět na této fotce:
rybicky.net/obr/plzi/max/93.jpg Vzadu nosnice s vajíčky, vepředu samička s vajíčy - je to to žluté hned za krásně do tmava napraným žaludkem.
Jo, a teď jsem si uvědomil - spokojenost krevetek poznáš podle toho, že mají zcela plné střevo - celým tělem od žaludku až na konec těla ved střívko. Je to vidět u té přední samičky na fotce - je to to tenké tmavé. Krevetka by ho stále měla mít plné, max s mírnými mezerami. To svědčí o tom, že se má dobře... Jo, a dají se přikrmovat spirulinovýma tabletkama. Nejlepší jsou spirulinové tabletky pro lidi, pokud možno 100% spirulina. Vím, e je to dražší záležitost, ale vzhledem k tomu, že jim hodíš 1 tabletku jednou za 3 dny, tak to až tak draho nevyjde.... a kreveťule se ti za to odmění šťastným hemžením a množením. Uvidíš, že brzy si budeš zařizovat akvárko jen pro ně a rybky k nim dáš maximálně jen jako doplněk nějaké sličenky nebo maculátky

bude se jim toto líbit? vylovila jsme to z té 25l v kuchyni... jen nevím co to

kru.i kde v zimě seženu kopřivy? nějakou jinou zeleninu nejí? Nevím jestli tam mám nějaký pár, takže nevím zda by se mohli rozmnožit, vzhledem k tomu že byli v té kouli a né koupení na chov tam může být klidně jen jedno pohlaví... snažila jsem se to nějak podle toho co tu píší v atlasu rozlišit,ale s určitostí nevím jestli je tam nějaký pár, každopádně jedna, možná dvě se mi zdají trochu méně červené než ty ostatní.
víc rostlinek jsem tam neplánovala vzhledem k tomu že to byla jen porodnička, ale dneska jsem tam zasadila 3 malinkaté Vallisnerie a nějaký mech mám, ale nevím o co jde, pokusím se ho trochu přebrat je místy nahnědlý, ale je tam spousta zelených částí, mám ho v kuchyni v 25l kde mám plovoucí rostlinky.
Akva jede už asi 1,5roku, takže zaběhlé by mělo být, 1x týdně měním třetinu vody, odkalení dna dle potřeby.
krevetky vypadají zatím spokojeně dneska se usídlily na listech té jedné z těch Vallisnerií a zdálo se mi že jedna žere patentku, kterými krmím potěr(nasekanými)
Jejich výhoda je, že ti budou u potěru poklízet to, co potěr nesežere. Je to taková čistící četa. Potřebují ale nuteně i rostlinnou stravu. Rády seškrabují řasy ze skla, ale co doslova milují je spařený list kopřivy. Takže jak začnou za dva týdny rašit kopřivy, doporučuju natrhat párl lístlů, zalít trochou horké vody, nechat 5 minut louhovat, jeden lístek hodit krevetkám a čaj vypít. Je to zdravé pro kreveky i krevtkářku

Tohle je zrovna dost nenáročný druh. Většinou se spokojí s tím, co po rybkách spadne na zem. Pokud je máš u potěru, tak je i jistá šance, že se Ti budou množit a nic je nesezobne. Každopádně přeji hodně úspěchů. mě tyhle hemživý potvůrky chytly už před lety a od té doby nebylo, abych jich alespoň pár neměla. Na vánoce jsem dostala miničko, takže mám konečně jen krevetčí království.
nejsou moc náročné, jestli je máš v té porodničce tak jim tam sežeň jávský mech, ten je pro ně jak dělaný, nebo jinou členitou nenáročnou kytku (řečanka, egerie...). Krmení jim stačí normální pro ryby, pochutnaj si i na mraženém. Pokud je akvárko zaběhlé tak vydrží opravdu hodně, v čerstvém akvárku může být problém. Chtělo by to celkově víc rostlinek

Díky jsou úžasné, jak to že mně to nenapadlo dříve si pořídit takového tvorečka, jen musím pořádně nastudovat co potřebují k životu, a koupit jim nějaké krmivo pro krevetky, je jich opravdu 6 a občas nějaká zaleze do té mechové koule. dala jsem jim tam jednu keramickou skalku do které se dá schovat, vůbec nemám zkušenosti s jejich chovem a tak snad přežijí a bude jim fajn.
Staršie krevetky tmavnú,prípadne menia sfarbenie.Prečo je tomu tak?
Ako všetky kôrovce i krevetky sa za mlada zvliekajú častejšie ako staršie jedince.Staršie kúsky majú ,,vyzretejší,,pancier.Viac nahromadených látok,okrem iného aj tých ktoré sa podieľajú na sfarbení.Ako u iných živočíchov,aj tu nastupuje príchodom staroby zmena chemických pochodov v tele.Preto najtmavšie sú často i najstaršie kúsky.Sfarbenie je ale vo veľkej miere závislé na podávanej strave počas doby od zvleku po zvlek.
Výborný kup... ale dej si bacha, ať nedopadneš jako já. Jsou to nebezpečná stvoření. Já se podobně dostal k prvním krevetkám - shodou okolností stejným jako máš ty... taky jsem pak zjišťoval, co a jak, a tihle malí tvorečkové mne tak uchvátili, že jich mám doma několik druhů, mám 6 krevetkárií a i velké akvárko je přizpůsobeno osádkou tak, aby tam krevetky mohly žít. Jak si tě jednou tyhle potvůrky získají, tak si je zamiluješ a jsi ztracena. Ivaha, Danio, jamajcan, predator a další by myslím taky mohli vyprávět.
Je to skutecne tak. Nekterym starsim samicim se jiz nevytvori vajicka. Spise nez tim, ze by byly v prechodu je to tim, ze dojde k poruse funkci organismu. Nastesti se "poroucha" jen rozmnozovani (funkce vajecniku), takze to neni pro krevetku fatalni. U samcu toto vubec nepozname. Neni to uplne ojedinely jev, ale na druhou stranu jich zas neni tolik, aby se mel clovek tohoto jevu bat.
Čert ví, jak to bylo, byla tedy hodně tmavá, výrazná, ale fakt to vypadalo, že to sedlo nemá. Koukala jsem se extra pořádně, protože byla daná do krevetária jako jedna z pěti prvních krevet a než jsem sehnala další, doufala jsem v rozmnožení. Teď mám mladé, výrazné, sakury a stejně to sedlo vidět je.
Cherryny ve stáří často nejen zčervenají, ale někdy i zhnědnou, zezelenají, zmodrají... mně připadne, že ve chvíli, kdy přestanou být plodné, tím pádem užitečné pro přežití druhu, tak změní barvu na nějakou výraznou, aby opět prospěly přežití druhu - nalákají tím případného predátora, aby raději sežral je než např mladou plodnou samičku... to zní logicky, ne? Jistý si tím nejsem, ale napadlo mne to, když jsem přemýšlel nad tím, proč se staré samice takhle přebarvují. U cherryn to není tak patrné, ale u přírodní Neocaridina denticulata, tam je to fakt úplná paleta barev... ale fakt je, že jsem nikdy nezkoumal, mají-li sedlo, na druhou stranu je pravda, že takhle zbarvená veliká samice nikdy nenosila.
A nebyla spíš až tak rudá, že to sedlo prostě nebylo vidět?

Cherrynky snad prý ke stáří hodně tmavnou...
Já bohužel erudovaně neodpovím, mám krevetky teprve krátce.
Díky, ale já s chovem krevetek nemám žádné zkušenosti :( to akvárium používám jen jako porodničku pro ryby a nechávám je tam než povyrostou... tak teď má nové obyvatele, tak snad se jim tam bude líbil, když už se bez dovolení nastěhovali

Náhodou to máš dobrý, řasokoule suprise

taky bych brala
díky, jsem z toho jelen, napočítala jsme jich 6 to si přece museli všimnout... nejdou mi nějak líp vyfotit :( foťák to nechce pořádně zaostřit, ok, jdu si přečíst co to potřebuje

díky moc
O potěr žádný strach

Připletly se krevetky.Fotka není ostrá,ale myslím,že to je Neocaridina Heteropoda sp. Red cherry.

jj to mi taky došlo, ale jak je možné že vylezly z tý koule a co to je za krevetku.... nerada bych měla sežraný potěr.... :(
Mně to připadá jako krevetky.

Ahoj,
dneska jsem byla našemu potěru koupit řasokouli. Byla jsem v jednom zverimexu, který jsme měla po cestě, zrovna měli výprodej... vybrala jsme si řasokouli za 39kč, je pravda že byla z těch všech taková polorozpadlá, ale ještě pořád ucházející, doma jsme ji hodila do akvárka s potěrem... a toto z ní vylezlo. Zjistila jsem že koule není v kuse, že se dá dostat dovnitř... pomůžete mi s tím co to je???
Chtěla bych se zeptat, možná je to hloupost, ale každopádně mě zajímá, jak to vidíte vy. Měla jsem mezi ostatními krevetami jednu o hodně starší kobylu, velkou, vybarvenou ale ke konci života neměla žluté sedlo, přitom šlo evidentně o samici. Je možné, že byla, jak to říct, po přechodu? Přijde mi jako hloupost, že by byly krevetky produktivní až do konce svých dní....
Ahoj. Díval jsem se na tvé fotky v prezentaci a máš tam samce i samice, buď rád. V pěti kusech to nemusí vždy vyjít.
rybicky.net/fotogalerie.php… na této fotce máš samečka vpravo v rožku a samičku vlevo. Krevetky zatím vypadají mladinké, nespěchej na mladé. Akvárko máš čerstváčka, krevetky jsi do něj dal příliš brzy, snaž se tedy především, aby ti přežily zajíždění akvárka. Jak jim pomoct jsem ti napsal do komentáře k prezentaci.
Pokud se samička opravdu chovala, jak píšeš, tak to buď byl sameček, a nebo máš průšvih. Jakmile začnou krevetky pobíhat a plavat po akvárku jako zběsilé, tak jsou dvě možnosti: 1) pokud se takto chovají jen samci, je to ta lepší možnost - někde se svlékla samička a láká samečky k rozmnožování a oni ji hledají. A za 2) když takto plavou i samice, obzvlášť čerstvě svlečené, tak se v akvárku něco špatného děje s vodou. Nejčastěji je to vyšší množství NO3 ve vodě... krevetky nejdříve zběsile plavou, potom začnou podivně chodit, jakoby zmateně, pak padají a nakonec v křečích umírají.
Pokud nemá vajíčka, tak si na mladé ještě nějaký ten měsíc počkáš. A mě se nezdá že by se nějak víc probírali na břiše jak říkáš předtím, než budou mít vajíčka

To spíš poznáš podle toho, že má vajíčka připravená v sedle, a samečci jsou akční, protože čekají až se svlíkne aby na ni mohli vlítnout

Ta již zmiňovaná samička se mi zdá o maloučko větší. Už neplave divoce po akváriu ale je spíš klidnější a neustále se divně hrbí a stojí na místě a pořád mává plovacími nožičkami. A nožkami se bez přestání probíra na bříšku.

Že by to byly známky toho že bude mít brzy mláďátka?

No moje krevety se takle čechrají furt

takže bud v klidu, někdy upe nechápu jak se nahrbí aby se "podrbaly" na zádech a na ocase

No, to skutečně vypadá, že se chystá na mimina

Ve středu jsem si koupil do svého 9l akva 5 krevetek Red Cherry (2 samce 3 samičky). Za dva dny jsem našel na dně 2 svlečené schránky. A jedna ze samiček (ta největší) se začala podivně chovat. Začala jako jediná divoce plavat po akvaáriu skoro celé odpoledne

a pak jsem zjistil, že se podivně hrbí a nožkama se probírá na břiše.

Jak tomu mám rozumět? Určitě se nesvléká protože ta svečka na 100% patří jí. Tak si to mám vyložit jako, že vábí samečky nebo je to známka toho že bude mít malý?

Záleží na okolnostech, především na teplotě. Obvykle je to okolo 3-4týdnů.
co já jsem u svých pozoroval tak cca 3-5 týdnů
0 12.12.2012 21:44 mirec754 – krevetky
dve samicky nosia /vajicka/kolko trva az ich vinosia alebo po kolkych dnoch budu mlade cherryny.daakujem vopred za radu
Ahoj Majko. Tyto pásky jsou na red cherry zcela běžné, především na samičkách, které jsou výrazněji zbarvené než samci. Samička se zbarvuje stále výrazněji během stárnutí. Nemusíš mít strach, není to nic nebezpečného, je to přirozený stav.
Ahojte fanúšikovia red cherry-niek
Mala by som otázku na skúsenejších
Na niektorých mojich krevetkách samičkách sa asi pred týždňom začal rysovať svetle červený až béžový chrbtový pás. Krevetky mám cca mesiac a pol a tieto zmeny som na nich pobadala po prvýkrát. Je to následok zvliekania, starnutia, alebo rozmnožovania? Mladé vidím v akva už v rôznych veľkostiach. Vo vlákne som sa akosi nedočítala, tak sa obraciam na Vás
Ďakujem

Veselá fotka

S cherrynama se člověk nasměje, vyvádějí srandovní kousky.

Podarilo sa mi odfotiť super taxislužbu (na pobavenie)
"Na roh Úkrytu a Džungle, poprosím!"

No, myslím, že to moc nehrozí. Krevetky obvykle umírají spíš na to, že se jim nepovede svléknout. Neměla by to být žádná nemoc.
Myslel som to tak, že ak bola náhodou chorá, tak si tie 3 z nej už určite kúsok dali

Myslíš, že by ji ty tři dokázaly tak rychle zbaštit? Krevetky jsou žrouti, ale že by až takoví, to tedy nevím, to nevím

Ja som tiež typ, ktorý keď nájde v akva mŕtveho jedinca, tak ho vytiahne. Ale MP to už asi nepomôže, pretože ak krevetku nevytiahol, tak je neskoro..

Jestli tam máš jen 3 další krevetky a nic víc, tak bych ji tam nenechával. Ale já bych ji tam nenechal za žádných okolností. Jsem zastánce toho, že mrtvé krevetky i rybky by se měly z akva odstraňovat.
Dobrý den, dnes mi po týdnu zemřela 1 krevetka. Mohlo to být způsobeno tím, že měla pouze 1 oko? A mám ji v AQ nechat? (jestli ji ostatní 3 nesní

???)
edit - překlep, samozřejme barevná forma - nikoli barvená

Moucha napsal:
kdyby byla barva stabilni, tak je to samostatny druh a ne jen barevna forma!!!!!
genetika je potvurka zaludna
Ahoj jmenovče, mohu Tě ujistit, že i kdyby ta barva byla sebestabilnější, tak nový validní druh z ní nikdy nebude

- pořád to bude barvená forma (jen se stabilní barvou

)
ty barvy proste nikdy nebudou stabilni (jedine snad pomoci genetickeho inzenyrstvi), za to prodejci nemuzou.... taky si uvedom ze nejlepsi kusy si chovatele nechavaji pro sebe do chovu a do vykupu se dostanou vyjimecne.....
a kdyz je prodaji tak za uplne jine ceny.....
kdyby byla barva stabilni, tak je to samostatny druh a ne jen barevna forma!!!!!
genetika je potvurka zaludna
No já mám red cherry sytě červené barvy i takovýhle jedince rilli a taky i takový, kteří skoro vypadají jako Red tiger.
no ja mam prirodni formu, cely chov pochazi z 10 kusu, prirozeneho zbarveni, ale od chovatele jsem byl upozornen ze se mu do chovu pripletly i cherryny (mel je jako ja jen na udrzbu)
no po dvou letech chovu (vyskytovaly se barvy od zeleno zlute pres ruzne odstiny hnede az po skoro cernou) se objevily 2-3 jedinci krasne cervene barvy !,
dokonce mam i svetle jedince s cernymi "tygrimy" pruhy!
1 17.12.2011 12:25 JagerMaister cervena barva nejni az tak stabilne geneticky zakodovana jak si myslis, pokud nijak nezasahujes do chovu tak se ti driv nebo pozdeji objevi barevne mutace ci navrat k prirodni forme.... pokud chces udrzet cervenou barvu, budes muset zacit se selekci a tzv. ozivovat krev (pridat jedince z jineho chovu, uzke pribuzenske krizeni zvysuje vyskyt ruznych mutaci)
Variabilita zbarvení? Mutace?

Díky takovým případům mohly být vyšlechtěny různé barevné varianty krevetek

Uměl byste někdo vysvětlit, co se stalo, proč je Cherry takto barevná? V nádrži jsou red cherry samy, tedy teď nově s crystal red, ale tato je narozena dřív, než tam crystalky přišly, čili kříženec to není.
0 19.11.2011 09:01 JagerMaister –
Re: Sid no 56

tak asi 30 by mi stačilo
1) prepocti si ty objemy....
2) uvedom si ze se ti budou porad mnozit
3) co budes delat s prebytkem
jinam do 10 litru se klidne vejde 30-40 tehle krevetek (je to odhad, mrsky se furt hejbaj)
66x2=112?

0 18.11.2011 20:52 JagerMaister ahojte založil som nové 112l akvárium a predelené napoly teda polka má 66l a mňa zaujíma koľko kusov red cherry by tam stačilo mám doma vyše 80 kúskov ... koľko mi tak stačí ? do tej 66 nechcem to mať preplnené rozmýšľal som nad 20 samicami a 10 samcami stačí ?
0 27.09.2011 21:18 JagerMaister s tým som sa ešte nestretol je škoda ju utratiť daj ju niekde osobitne od iných ona ich časom pustí ...
žluté až zelené jsou v pořádku, ale na těchhle je skutečně plíseň. A já se ptám, co s tím.
asi by jsi mel docela dost veci o krevetkach nastudovat cece... mel jsi nejdriv nastudovat a pak kupovat....
a snad te nemusime ucit pouzivat stricka googleho ci souseda seznama
Číst umíš tak si o tom něco přečti...

? ja mel za to ze vajicka maji pod plovoucima nozickama. oni je maji nejdrive v te hlavohrudi?
to kdyz sem je kupoval tak byli v pohode. pak se jim udelal takovy byli stit pod krunyrem a ted ho maji praskli. uvidim co se bude dit dale.
já mám takhle "prasklou" jednu Japonicu. Měla to snad od té doby co jsem ji přinesl a pořád to vypadá stejně i po vslékání. Má se čile k světu :o)
Mám je samostatně v této nádrži
rybicky.net/nadrze/13157 možná až vyrostou pokud vyrostou, tak je dám do společné nádrže. Teď mají necelý centimetr
Patentky je dobrý před tím než se do akvárka dávají, nechat rozmrazit a potom řádně proprat pod tekoucí vodou, čímž se z nich odpalví ten bordýlek, který může podporovat výskyt některých druhů řas, zvláštěpak kamarádky ruduchy.

Pokud je máš s něčím tak je nekrm..najdou si

uvidis, dej tomu cas.....
jojo je to cerstve akvarko. praskly krunyre maji. ty mensi krevetky ho nejaji praskli.co s tim?vim ze se to tu resilo ale netusim ted kde.zatim zerou v pohode. jen japoniky mi ted zacali plavat silene po akvarku. to je normalni jev?japonky se svlekaji uplne v pohode. maji problem jen scherriny.
invalida napsal: Tuším že šlo o genetickou vadu....sakra pohledej...moucha si bude pamatovat kde se to řešilo
Pamätám sa že takéto "praskliny" sa tu riešili, ale na detailnejšej fotke bolo vidno že tam len chýba zafarbenie
tohle jsou samice, pozans to podle vajicek a ty bejvaj tmavsi a vetsi nez samecci, opravdu to vypada jako praskly krunyr.... typuju ze mas cerstve zalozeny akvarko co? to nejni moc dobra vec pro krevetky.....
ale mam jednu cherrynku malou. ta neni cervena ale spise cernoprusvitna a ta nema na sobe nic.

menim vodu kazdy den pac mam zvysene no2 ale uz se pomalu dava do nemeritelnosti. na fotce nevim jestli to bude dobre videt ale ta velika ma uprostred prasklinu. je mozne ze jim rozhazuju hormon tema vymenama ale jeste chvilku a bude to ok.
menil jsi nejak vyrazne vodu? na to reaguji svlekanim, jinak to muze byt i parazit,fotka a vic infa by pomohlo
Tuším že šlo o genetickou vadu....sakra pohledej...moucha si bude pamatovat kde se to řešilo

ja mam prirodni formu a po roce chovu (zaklad tvorilo cca 10 kusu od jednoho chovatele) dochazi ke spontanimu vzniku jedincu u nichz se barva nemeni... jinak bezne jsou krevetky schopny menit barvu i behem dne.... mam tmave (hnede az cerne), cervene, zlutozelene, temer bile.... s pruhy i bez pruhu...., chov nijak neselektuji, mam je jako uklidovou cetu

tak pridam jeste jednu "uchylku", dneska pri krmeni ve 12litrovce jsem vzadu u steny za listem catappy nachytal tuhle krasavici - samice Babaulti Green sp. Orange Eye

Jinak tebou zmiňované odchylky chápu jako mutace (čili introdukci nových vlastností které se nevyskytli u žádného z předků) a k těm skutečně nedokáží příliš často. Ovšem na co jsem se ptal je návrat k původním znakům (přírodní nebarevná forma).
Semtex napsal: C) už jsi někde četl, že C. Propinqua někdo rozmnožil?
B) jak velká je pravděpodobnost výskytu stejné odchylky u vícero jedinců stejného druhu?
Co tím chci řict; můj názor je, že všechny RCh ale i jiné barevné mutace jiných krevet, mají společného předka. Tudíž jsou všichni příbuzní.
B, pokud si pozorně přečteš můj dotaz tak tam není nic o odchylkách. Pokud zajdeme do extrému tak všechny živé organismy mají společného předka. Řekněme že pro naše chovatelské účely je nejdůležitější ta část genetické informace, která určuje zabarvení a viditelné znaky krevet. Tato část se evidentně mění velice rychle když dochází k mezigeneračním změnám v zabarvení a nevhodně vybarvení jedinci se musí odstraňovat z chovu. Nejsem expert na krevety ale to málo co o nich vím z pozorování u mě doma mi říká, že mají tendence se navracet zpět k přírodní formě. Proto se ptám, zda pokud vezmu krevety stejného druhu od jiného chovatele (tedy z jiné populace), zda dojde ke zlepšení vybarvení kříženců mojí populace a této přidané. Snad je můj dotaz nyní srozumitelnější :o)
Ale vůbec nevypadají špatně. Pokud si jejich potomci udrží stejné znaky tak bys je měl začít nabízet :o)
byla by docela zajimava geneticka mapa, nami chovanych populaci
ale rikal jsem ze nevim jak to je presne s genetikou krevetek......
já měla palmaty green a red cherry spolu asi rok a žádní takoví samečci se mi tam neobjevili

- zminoval jsem to tu nedavno
- v AQ mam Rch + Palmaty Green, vsude pisi, no problem - nekrizi se
- po par mesicich se mi v AQ objevili tito samecci, mohlo by jit o netradicni vybledlou formu Rch, co me ale mate jsou ty cerne prouzky, tak typicke po zelene samecky Palmaty
- tak at ted babo rad

C) už jsi někde četl, že C. Propinqua někdo rozmnožil?
B) jak velká je pravděpodobnost výskytu stejné odchylky u vícero jedinců stejného druhu?
Co tím chci řict; můj názor je, že všechny RCh ale i jiné barevné mutace jiných krevet, mají společného předka. Tudíž jsou všichni příbuzní.
1, Nezhorší se zabarvení potomků po přikřížení přírodní (nebarevné?) formy?
2, Napadlo mě občas (cca 1x měsíčně) přihodit do koktejlu pár Red Cherry krevet zakoupených pokaždé od jiného chovatele. Myslíš že to bude mít nějaký vliv na oživení genofondu mojí populace? (Otázka je zda všechny naše chovy nepocházejí ze stejných předků?)
3, Lze křížit RC s Caridina propinqua?
je to bezna slechtitelska technika (u psu, koni i rostlin), treba by jsi mohl prikrizit prirodni formu, nebo sakuru
protoze tim jak vyrazujes z chovu "nevhodne" jedince dochazi k zuzovani genetickeho matrose, a tim muze dochazet k vetsi nachylnosti, vetsimu vyskytu nejruznejsich mutaci, k zvyseni umrtnosti a buhvi cemu i kdyz u krevet to asi nebude tak zle, ale udava se ze prirodni forma je odolnejsi nez barevne variety
0 03.08.2011 00:06 Fugee Palmaty mám ozkoušené, že se s Cherrynami nekříží. Nejspíš se nekříží s žádným druhem krevet.
Moucha napsal: obcas se zamerne prikrizuji i jine variety pro "oziveni",
Můžeš prosím napsat více o tomto? Zajímalo by mě co mohu přikřížit a jaký bude výsledek.
Mýlíš se. N palmata je jeden druh a Cherry je jiný druh N. heteropoda.
Takže klidně si je tam dát můžeš.
1) krevetky se chovaji, jsou to zivocisi ne rostliny
2) jde o vyslechtenou barevnou varietu, takze zbarveni je vec podminek a genetiky
obcas se zamerne prikrizuji i jine variety pro "oziveni", pokud mas malo krevetek tak uzkym pribuzenskym krizenim muze dochazet k castejsim mutacim.... pokud chces udrzet barvu tak by jsi mel z chovu odstranovat nevhodne zbarvene jedince
je bezne ze se prodavaji prave takto vyrazeni jedinci z chovu....
osobne jiz par let chovam prirodni formu a postupne se mi objevuji ruzne brevne mutace, popripade pozoruji i zmeny zbarveni behem dne....
pro lepsi zabarveni se doporucuje tmave dno a dostatek karotenoidu v potrave, vetsinou staci pestra strava
0 21.07.2011 13:40 Fugee 28st. je na ně strašně moc, bohatě stačí 24, já sám mám 23.
Záleží na hodně faktorech, chyba může být ve složení vody - např. vysoká hladina NO3, těžké kovy, nízká/vysoká hodnota pH a gH, atp.
Taky je důležité, od koho krevetky pocházejí, jestli jsou s něčím křížené, můžou mít sytější barvu (např s krevetkou sakura), nebo naopak méně výraznou.
Dále záleží na obyvatelích, rostlinách, písku.
0 21.07.2011 12:16 BILAS – Barva red cheery
čus,pěstuju cherriny ,ale samičky nemají takovou sytou barvu a jsou místy "pruhledné",kde je chyba? světlo mám, teď přes léto akva cca 28.C hnojím... Známý je chová taky,má stejne podmínky a má je jak rajčata..dík za rady

Našel jsem to:
www.planetinverts.com/…
Moc hezké stránky, díky!
Moucha: Máš pravdu, nevím proč tomu říkám porod :o)
ale jo, píšou, dokonce je to i zdokumentované
www.planetinverts.com
bohužel nemám čas to hledat, ale někde tu to je, myslím, že je třeba si projít pravej sloupek....
jáááj, tome
jak píše moucha...
ty vejce jednoduše nejsou někde nalepené, či roztroušené, nosí je sebou/opatruje na panožkách. a když se líhnou prcci, tak prostě jen opustí mamčin podprdelník
to nejni porod, to je lihnuti.....
Díky to je to co mě zajímalo a nikde se to nedá dočíst, nebo jsem na to nenarazil. 5 hodin to je dlouhej porod... Asi jsem to chvíli pozoroval, ale ze špatnýho úhlu, takže jsem neviděl detail. Všiml jsem si ale že se vždycky po pár minutách objevil milimetrovej prcek vedle matky pak se někam zašil a za chvíli další atd...
Zkuste to někdo natočit!

Já viděl líhnutí. Líhnou se postupně. Co já pozoroval, tak vše trvalo cca 5 hodin.
Ptal jsem se zda to někdo VIDĚL jak to probíhá narození mladých...
Zajímá mě třeba jak to trvá dlouho a jak to přesně probíhá.
samice nahlade pri svlekani vajicka a ty pak nekolik tydnu nosi pod zadeckem na nozickach, kdyz vse probehne dobre tak se pak vylihnou maly krevetky, mel by jsi si o nich neco precist aby jsi nepsal takovy "pohadky"
já jsem neřekl ži ji mám na vstupu :o) V té popisované posloupnosti se mi ale víc líbila na vstupu
Ale to už je OT tak zpět ke krevetkám.
Viděli jste někdo jak samice rodí mladé? Jednou jsem měl pocit že z ní vylejzaly ty maličký potvůrky, ale nebyla moc dobře vidět tak si nejsem jistý. Jak to probíhá, jsou vejcoživorodé předpokládám... ???
0 23.06.2011 00:04 Fugee Já raději ke krevetkám používám pouze vnitřní filtry, a ještě otevřené, nerad bych viděl, jak mi krevetky létají ve filtru jak na tobogánu.

TetraTec Ex 700 mám taky, doufám, že nenajdu žádné malé cichlidky ;o)
Gratuluji! Nakonec se dobereme k tomu, že Red Cherrynám se daří nejlépe ve filtech TetraTec...
To víš, si to představ, najednou tě "něco vcucne", pak obrovskej tobogán, záhyb, vrtulka, spousta bublinek, průlet keramickym kroužkem a nakonec měkké přistání v molitanu ;o)
zalezi jaky mas filtr.... ja ve filtru odchovavam poter.... nemusim ho aspon rozkrmovat, jen jsem na cerpadlo dal kus molitanu, aby je to nevcuclo
já nakonci skleněnýho filtru našla 4 malý tetřičky , divím se tak se dostaly přez ty tři obří molitany

Tak to je pěkný

Já si pamatuju, jak mi takhle filtr vcucával malý živorodky...než jsem to zjistil a převázal nasávací trubici látkou...ty byly vždycky takový polomtrvý...tak se divim, že jsou krevetky v pohodě

Ty co jsem našel v kýbli byly naprosto v pořádku, byl jsem překvapen, fakt minimálně 100 kusů mezi nimi i velké - ty musely žít a vyrůst ve filtru. Možná pár kousků to odneslo, to je jasný. Snad mě nikdo neudáte za týrání zvířat, za tohle bych šel bručet na doživotí. Ale už se to nestane, slibuju

a jsou v pohodě, nestalo se jim nic, jak je nasál ten filtr?
Jaká radost oběvit v externím filtru celou prosperující populaci těchto krevet. Po přelovení do svého původního prostředí celkem značný populační boost (cca 100 kousků). Nasávání jsem opatřil bioakvacitovou kostkou...
A ještě pře časem kdy jsem toto netušil jsem si liboval jak se mi whezky množí

DD
Jo, tohle je opravdu přehnané.

1kg za stovku.
To si teda našla pěkně blbý místo kde není vůbec vidět... mám strach že až vyroste tak už se z té skuliny nedostane ven :o)
flexi písek drahej? já koupil první černý písek od Donerle za 194kč 2kg

Filtrovka si najde místoa stráví tam většinu života...po svlečení se na chvíli skreje.
Před časem jsem tu řešil soužití Red Cherryn a Japonik s Čichavci.
Tak po půl roce report jak to dopadlo :o)
1, Cherryny se začínají množit jak o život a jsou všude vylezlý. Čichavcům jsou ukradené a občas je jen se zájmem pozorují. Na začátku semtam nějakou zobli, ale asi jim nechutnaly ;o)
2, Japonicy ovládly akvárko a patří mezi to nejdrzejší co tam máme. Neváhají vstupovat do soubojů "tělo na tělo" o tabletky s pancéřníky a ancíky. Velká legrace je pozorovat.
3, Mám nově jednu moluckou filtrovku a ta se (překvapivě) nehne od výpusti filtru. Snad se časem umoudří, představoval jsem si ji krásně na tom listu jako je to na obrázkách
Takže krevetky s čichavcema, platama, neonkma, pancéřníkama, ancíkama a jedním samcem Betty jsou za dobře. Snad to někomu pomůže až bude řešit podobné dilema jako já dříve...
uklidnim te, mam cernej pisek od flexiobkladu, 12L krevetarko (nadrz trpaslik) je tam prekrevetkovano (neocaridiny - prirodni forma, takze v podstate to sami jako cherryny) +troska poteru od galaxek, 1/3 objemu tvori javskej mech a cladophora (rasoplacka)+ nejmensi bublifuk co se vyrabi....
vyhrela nam jedna faze na jistici, takze vic jak dva dny to cely bylo bez elektriky - takze vychcipal bublifuk a bylo priseri (pultikovy premosteni chranici akva pred poskozenim)
no veskere osazenstvo prezilo bez problemu!!!
dno pri odkalovani trosku bubla, ale nesmrdi, takze tam asi jede denitrifikace, je to moje nejstabilnejsi a nejmene problemove akvarium
tedka napajeni akvarek tajne napichl na ups od jednoho serveru, takze podobny vypadek proudu je uz mene pravdepodobny
0 15.05.2011 17:34 Fugee Nejvhodnější je písek od flexiobkladů, černý, Stojí sice hodně, ale je nejlepší na trhu. Je tmavý, propraný a má zaoblené hrany i dobrou zrnitost.
No, chtěla jste (kromě požadavku na poréznost) substrát, na kterém by krevetky vynikly, ne?

Řekl bych, že černé dno takový požadavek splňuje.
Takže mám koupit černý písek?
Pokud dodržíte princip postupného zatěžování a správné údržby akva, určitě bude vše O.K.

Já tam plánuju do budoucna ještě nějaké rybičky, do začátku určitě 3-4 Otíky, časem buď nějaké minirazborky nebo paví očka, zatím to jen studuji. Taky tam budou šneci Clea Helena, nyní jich mám cca 20 ks. Krevetek už teď mám docela stádečko, cca 30-40 ks. Akva bude mít čistých jen něco málo přes 20 litrů, takže proto řeším tu filtraci.
Máte obavu, že by vrstva "obyčejného písku" (+ veškeré plochy dostupné kyslíku a živinám), nemusela jako médium pro usazení bakterií stačit? Plánujete krevetkárium tak silně "překrevetkováno"?

Předpokládám, že ne. Provozuji krevetkárium s Red Cherry bez filtrace, jen se slabým vzduchováním. A to tam mám hlavně kvůli pohybu vody. (Distribuce živin, kyslíku...)
Porézní substrát jsem chtěla kvůli tomu půdnímu filtru. Myslím si, že pokud dám na rošt filtru porézní neslehavý materiál, tak se tam usadí více nutrifikačních bakterií a tím pádem bude filtrování efektivnější. Pokud myslíte, že stejnou službu udělá obyčejný písek, tak bych asi vybrala ten černý flexi. Díky
Já taky zakládal krevetárko a pořídil jsem si od Rataje ProfiSoil a jsem maximálně spokojený, předtím jsem měl Aquaclay a na tom byly Chery krevetky opravdu nevyrazné. Profisoil je více do hněda a krevetky na něm vyniknou určitě lépe. Všeobecně u krevetek Red Cherry každopádně čím tmavší tím lepe vyniknou.
K čemu potřebujete, aby byl substrát porézní?
Zakládám 30l krevetárko, kde budou hlavně Red Cherry. Plánuji použít půdní filtr, na který bych ráda dala nějaký tmavý porézní substrát. Nabízí se asi jen Aquaclay od Rataje nebo JBL Manado. Oba tyto substráty mají barvu asi hnědo-červenou (podle obrázku a popisu, jinak to neznám) a tak se chci zeptat, jestli se na tom červené krevetky nebudou "ztrácet" (myslím tím, že pořádně nevyniknou). Nejlépe by vypadaly na černém písku, ale žádný porézní černý substrát není k dispozici (našla jsem jen Fujizunu, která teď není k dostání). Co mám vybrat? Mám jít nakonec do Flexi černého písku, přestože nesplní požadavek na poréznost? Děkuji
a táák,tak to bohužel nepůjde,poněvadž filtr v setech juwel je přidělán napevno,respektive přisilikován,a dávat ho pryč to je tedy horor.viděl bych to spíše na sítku-např. jak je proti hmyzu do oken-tak kousek vystřihnout a dát před ty mřížky.
0 10.05.2011 14:27 Fugee Bohatě stačí koupit Molitanový filtr a bioavkacit, stojí to vše dohromady asi 150kč a je pro krevety nejlepší.
myslíš dát ho dovniř filtru,aby zevnitř "ucpal"ty mřížky?
0 10.05.2011 11:20 Miondir nemam sice filtr juwel, ale to nasavani asi vim jak vypada. dospele krevetky by tomu mozna mohli utect kdyz uz se k tomu dostanou, ale urcite ne male, ty by to polykalo jak nic.
ja bych to resil asi nejakym kouskem bioakvacitu nebo podobny filtracni hmoty
ahoj,mám akvaset juwel rio 125 L a filtr juwel,který nasává nahoře vodu.jsou tam takové podlouhlé škvíry několik mm široké.prosím majitele filtrů juwel ,ale i ostatní o názor-zkušenosti ,jak je to s případným nasátím krevetek do filtru?.nebo se to musí nějak upravit?.např jemnou síťkou?dík
Tome, když si odmyslíš nějakou tu dekoraci, štěrk na dně, to, že akvárko není až po vrch napupuštěno, tak ti zůstane cca 9-10l. Máme asi stejná akvárka a pokud to necháš hezky zarůst, počkáš, až se Ti rozmnoží krevetky, uvidíš, že rybky nejsou vůbec potřeba.

ale je to jen můj názor, ALQuds má pravdu, že rybky do miniakva existují a jsou relativně i k sehnání.
Kombinace krevetek a rybek je mozna i v tak malem akvarku. Mely by to vsak byt klidne rybky vhodne do miniakvarii, viz napr. 3. cislo casopisu Akvarium na strankach akva.sk, ktere se tematikou miniakvarii pomerne podrobne zabyva. Mozne jsou napr. borarasky nebo nektere druhy halanciku. Pokud jsou ovsem uz v akvarku krome krevetek i mali pancernicci, myslim, ze by to melo stacit a dalsi rybky bych tam nedaval. Samozrejme, je tu moznost vymenit pancernicky za rybky (ale opravdu vhodne), ktere obyvaji stredni nebo horni cast vodniho sloupce.
0 17.03.2011 23:03 Tom Ahoj, chci se zeptat, mám 12l akvárko, s krevetkami, mám tam ještě malý pancerníčky a chtěl bych něco i do středu co za ryby by jste mi doporučili?
aha takže by došlo k vyblednutí?
Čau
Chovám v akvárku 6ks sherry krevetek všechno ok, chci si pořídit k nim modrý krevetky ale v jedný tabulce jsem našel že se nesmí chovat spolu proč? co by se stalo?
díky
problém by mohli být ty mečovky, pro malé, jinak OK.
0 06.02.2011 09:15 Renek Snesou se Red Cherry v 200L akváriu s 30ks Neonkama obecnýma, 5ks Mečovek vídeňských a 2 malými ancistrusy?

Koupil jsem 20ks Red Cherry (velikost 1cm) a po měsíci jsem jich našel asi 5ks, možná jsou schované, nevím, ale zato těch 5ks jsou oproti tomu jak jsem je koupil extrémně veliké - mají 2.5-3cm za 1 měsíc, nějak moc rostou.

ty co nemají přechodné období se označují non-annual....
mám vícero halančíků.... N. hassoni, N. ruutvildekampi, N. guentheri, N. rachovi toto jsou annualové - s přechodným obdobím...
a pak mám
www.northtrop.co.uk/… tato mutace je Red a já mám ten co je na fotce...
Presentaci Halančíků nemám, zatím ani nebude.... většinou je chovám v menších nádržích...
www.fishbase.se/…=
0 05.02.2011 19:41 Tereza – Re: Semtex
No vida. A muzu se zeptat, jaky druh halancika mate? nasla sem jich desitky, pro protrideni podle mnozeni/velikosti/dostupnosti mi zbyl halancik pestry /je ale az prilis veliky/, halancik trpytny, halancik Aphyosemion hera, halancik skvostny a halancik gabunsky. Divala jsem se na vase akvaria, bohuzel je tam nemate uvedene. Navic lidi co by chovlai tuhle kombinaci na internetu asi moc neni, posledni hodinu tu zurive googluju a bez uspechu.
Dekuji za odpoved
Nevidím nic složitého na tom, když se ryba vytře do rašeliny a pak se po několika týdnech nechá vylíhnout.
Jsou i Halančíci, co přechodné suché období nepotřebují, a sem tam se v dobře prosperující nádrži dá samovolně i něco odchovat.
Já mám pár halančíků s krevetkama a není problém. Dokonce některé dospělé krevetky Red Chery jsou i větší, nebo stejně velcí jak dospělí halančíci.
0 05.02.2011 14:33 Tereza – Re: Semtex
Snadno se mnozi? cetla sem, ze je k tomu potreba raselina a nechavat ji odstat v zavrene krabicce a pak to zalevat vodou...Takze myslis, ze par az tri halanici mi krevetky nesezerou a je to dobra volba? Diky tedy
Většina Halančíků není náročná, kevšemu jsou pestře zbarvené a snadno se množí.
Tak to pak jo, to je pristup v poradku. At se dari

Ale samozřejmě já bych je taky nedal k čichavcům...ale proto to bylo jen krátký..jakoby k zamyšlení. Na druhou stranu mám v 900 litrech pro krunýřovce občas rybu ubytovanou..nechtěl někdo a u mě čekající na novej domov. Bylo tam asi 7 čichavců a pohoda. A krevetky tam mám..spíš omylem asi s kytkama a je jich fůra..lov nezaznamenán. Podle mě záleží na šancích a rozumu....každého z nás. Přírodu nenapodobíš ani kdyby ses....

0 04.02.2011 14:12 Tereza – red cherry a nehejnova rybka
Zdravim, mam problem. mam 25tku, zatim se zabehava, ale prijde do ni 6 krevetek neocardinia red cherry. Chci k nim nejakou rybicku, ale nehchci hejnovku, protoze minimalni hejna jsou 15 ryb a to jen a 25tku prerybneno. Chci rybu, ktera se da chovat v paru, ne zivorodku, nic vetsiho jak 5 cm - kvuli drobnosti krevet, neco co obyva horni cast nadrze. A kvuli zajisteni nepozirani rkevet, byla by nejlepsi ryba, ktera neni masozrava. Vi nekdo o takovemto zazraku? Ja jsem podle vyse zminenych castecnych kriterii nasla pouze halanciky (moc narocne), urcite druhy bojovnic a specificky Cichlidku thomasovu. Ma nekdo zksuenosti, popripade jinou radu? Moc dekuji
PS - dat prvni krevety a po tydnu ryby, nebo naopak ? Popr navzajem
právě že to je moje první zkušenost s krevetkama a upřímě, red cherry se mi i hodně líbí, čili volba jasná

Dík za doporučení, určitě se na Chem podívám.
No že se budou množit celkem pochybuju. Mě se množí akorát tak řasy... (to je legrace, doufám že se množit budou, protože do mé nové 400 co chystám se jich vleze hodně)
No tak to by hlavně bylo lepší kdyby sis pořídil druh který se ti bude množit to si japonicy nekupuj

cherryny schvaluju, jsou nenáročné...za sebe ti můžu doporučit krevety od uživatele Chem, bydlí v Brně, na jeho profilu je odkaz na jeho web kdybys měl zájem. Jednak je má levné, dvojak jsou jeho krevety super, čilé a množí se jak ďasové. Mám zelené palmaty ale nepochybuji že stejně fit budou i cherry

Do Brna se mi v pátek jezdit nechce. Já chci raději red cherry, mám první krevetky, tak musím začít těma nejjednoduššíma. Do společenskýho akvárka (v prezentaci) je dávat nemůžu (byly by potřeba) protože Apistogrammy cacatuoides by je na pokoji asi nenechaly. Mám pro ně nachystáno samotnou 30L
krevetka molucká bordel ze dna nečistí vůbec

Neboj, tahle byla nějaká slabší, pravděpodobně po transferu. Viděl jsem i další, který bezproblémů zdrhly a schovaly se. Mají spoustu schovek, takže počítám že budou zalezlý.
Ale souhlasím s tebou, nebylo to od mě hezký a další red cherriny už přidávat nebudu. Pokud by se tento incident opakoval tak je přelovim vedle kde jsou jen pancéřníci, ancíci a bílý molly...
Nechci je na pozorování, ale na úklid bordelu zejména v hustějším porostu kde se nedostanu s odsávačkou.
Zkusím i ty japoniky, nějaký větší odrostlejší. Anebo nějaký větší filtrující, ty by mohli čichavci nechat na pokoji, ale zase je otázka jak moc šistí bordel ze dna...
Příroda je možná někdy krutá, ale v tomto případě je krutý majitel akvária, když v jedné nádrži vědomě kombinuje krevetky s rybami o kterých ví, že jim ublíží. A ještě z toho má legraci

Navrhuji hodit akvaristu v ZOO do výběhu k tygrům a následně se bavit nad tím, že tygr akvaristu trochu požvejkal a zase vyplivl - z morálního hlediska to označíme jako krutou přírodu a bude

krevetky si lidi většinou pořizují, aby si užili jejich chov, pozorování... ne aby když je náhodou uvidí, měli z toho druhé vánoce

Záleží na množství schovávaček..
sme byli nedavno v nuslich a tam meli XL japoniky a pekny 4 cm mely
právě jsem se vrátila z akvaristiky s japonicama a i ty dorostlé zase o tolik větší nejsou ;)
Teda davat red cherry jako krmeni cichavcum...cichavci je sezerou, kdyz ne, tak to budou zkouset. v pohode jsou opravdu jen s velkymi krevetami. nemluvila bych moc o tom, ze priroda je kruta, kdyz jim je takhle naservirujes. zbytek se pri velkym stesti schova a uz je neuvidis nebo umrou ze stresu.
Tak si jich všímají :o) Včera jsem viděl jak čichavec zmrzačil jednu krevetku, asi třikrát ji polknul a vyplivnul. Mají jich tam cca 30 tak snad jim budou chutnat. Doufám že se některý schovaj a přežijou, nicméně si myslím že mladý neuniknou. Příroda je krutá, nedá se nic dělat...
Možná zkusím nějaké větší, asi Japonicy, dle internetových zdrojů by mněly být s čichavci ok, ale.... (někde někdo psal že red cherry měl taky s čichavci v pohodě

).
Přinejhorším budou mít čichavci zase o něco pestřejší jídelníček

5 mladejch krevetek na 250 litrů. Zkus se nad tím zamyslet.
k čemu jsou ti krevetky, když je nemůžeš normálně pozorovat, musiš je hledat aby si viděl alespoň klepítko????
Ničeho se nebojím, mají dost bezpečí v porostu kde se mohou v klidu množit a čichavci tam na ně nemůžou. Pokud budou žrát mladý tak se mi alespoň příliš nepřemnoží.
Dneska jsem čuměl když jsem dal tabletu pancéřníkům (kterou obvykle nepohrdnou ani čichavci poté co vyžerou hladinu) a najednou se vyřítila jedna krevetka naprosto suveréně si stoupla kousek od nich a začala se živit zvýřenými zbytky. Nikdo si jí nevšímal :o)
A je tu další! Takže tři z pěti potvrzeny :o)
Tak mohu potvrdit. Právě jsem viděl po třech dnech dvě přeživší krevety schované ve skulince na pozadí. Včera jsem našel jen jednu, takže věřím že zbývající tři jsou někde zalezlé. Neschovávají se ale celou dobu, včera jsem tu jednu viděl jak si to štrádovala podél předního skla a semtam se zastavila na pastvu. Čichavce měla pár centimetrů u sebe a nevšímá si jí. Pokud se jí dotkne tak kreveta se teleportuje kousek vedle a dál pokračuje ve stravování jako by se nic nestalo

0 04.01.2011 06:52 Okurka – Re: Semtex
Já mám přesně to malý cvakátko

Canon PowerShot A590 IS. Brácha říkal, že i tento foťák umí fotit hodně dobře, když si to umí člověk sám ručně nastavit a nefotí na automatický nastavení. Hodně dobře = v rámci normálních pozemšťanů, ne fotografů

Fotku, co jsem přidávala o pár příspěvků níže, jsem fotila na Macro v režimu Akvarium, tam se blesk sám vypne. Asi jdu hledat návod k foťáčku a experimentovat

Krevetkám zdar!

0 02.01.2011 11:04 Okurka – Re: DrBolíto
jééé, tak to jsem ráda. já měla strach, aby nebyly třeba špatný

díky za rady

až budou nějaké změny, určitě se ozvu...

0 02.01.2011 10:22 Okurka – Re: Semtex
Díky za radu, ale obávám se, že se svým fotografickým antitalentem tohle nesvedu

snad se k tomu časem dostanu, ale teď mám co dělat abych všechny ty akva doma obhospodařila dohromady se dvěma malýma dětma...
Nevíte někdo jak je to s tou barvou vajíček u samic? Dvě mají žluté a jedna takové tmavé. Hledám, hledám všude možně po netu, ale o tomto jsem nikde zmínku nenašla...

0 02.01.2011 10:18 Okurka – Re: DrBolíto
Samice jsem poznala - jednu podle vajíček a druhou podle žlutého sedla za hlavou, ale jak jsi přišel na ty samce? Myslela jsem, že barvu mají jinou kvůli stáří...
jak fotit skvělé fotky? no to chce buď hodně peněz do foťáku a Macro objektivu, nebo zkusit tip jednoho uživatele splendens fora..
.... kdo chce fotit Macro a nechce si kupovat drahé objektiv, tak tu je malá ukázka v odkaze....
podívejte se na fotky potěru ryb....
Michal Rýša ve vláknu popisuje i techniku jeho focení. Pro snadnější orientaci jsem vložím citaci jeho popisu focení pidi věcí. Jen pro zajimavost doplním, že potěr po vykulení má asi jen 1 mm, to jsou ty první fotky potěru.
www.splendenspower.cz/…
"Foteniu sa venujem už 2,5 roka a špecializujem sa na fotenie makra - detailov hmyzu a kvetov, napríklad očí motýľov a vážok asi najviac, takže toto je len taká malá ukážka je to fotené zrkadlovkou Nikon D40 a obyčajným setovým objektívom, ktorý je však otočený tak, že predná šošovka je priložená k bajonetu (to je ten otvor v tele zrkadlovky, do ktorého sa dáva objektív) , takže pri najširšom zoome - 18mm a zaostrení na nekonečno viem zobraziť 1mm dĺžky skutočného obrazu na 4-5 mm dĺžky čipu, čo znamená, že obraz s dĺžkou 3-54 mm viem zobraziť na celú dĺžku čipu, takže všetky tieto fotky, napríklad aj tú poslednú viem vytlačiť aj na A3 - A2 formát, lebo to nie je výrez, ale plné rozlíšenie, len zmenšené, takže takto sa dá hrať s foťákom"
0 01.01.2011 15:58 Okurka – Re: filipsi

prosím, čím uděláš tak úžasnou fotku? Dostala jsem krevetky red cherry k vánocům od manžílka

cca 20 ks na 35l akva. Doteď jsem měla jen různé rybky (akva 700l, 160l, 60l) a sem tam odchov skalárek. Krevetky mě chytly, ale nedaří se mi pěkné fotky. Mimochodem už dva dny pozoruji u tří samiček vajíčka, ale dvě mají žlutá a jedna taková tmavší skoro do černa. Je to normální? Dnes jsem odkalovala a vyměnila cca 1/3vody = 10litrů a půl dne po odkalení mám hodnotu NH3 okolo 50 není to na krevetky moc?

přikládám moji nejlepší fotku udělanou asi na padesátý pokus

a ještě jeden dotaz - to co tam je před samičkou jsou to mladší red cherry? máme je ze dvou zdrojů, tak bych nerada míchala více druhů... omlouvám se za spoustu otázek, ale nemůžu si pomoct

tak cherryny jsou snad neocaridina a mandarinky caridina

)
Prej to jsou naopak velmi ochotně se množící krevety (podle knížky o krevetách) co snesou skoro všechno a tak jsem je chtěl zkusit.
pokud mají odlišné rodové jméno (to první) tak by se křížit neměly určitě, podle toho se to dá jednoduše zjistit (ale musíš vědět jaké to je

)
Ty by se krizit nemely. Zatim z dostupnych zdroju nemam nejakou relevantni informaci o tom, ze by se dobre mnozily i mezi sebou, natoz s ostatnimi druhy/varietami.
Díky. Šlo mi hlavně o to aby se nemíchaly, protože se by se mi líbila kombinace červených, modrých a oranžových krevet, ale dalmatýny nechci
Ty krevetky mandarinkový by se taky s ostatními křížily? Nedávno jsem je viděl v Hornbachu a byly moc hezký.
U blue pearl a cherry se krizeni nevylucuje - nedaval bych je do spolecneho akvaria. Zkus tam pridat misto blue pearl nejake Caridiny, pokud chces 3 druhy spolu.
0 18.10.2010 20:47 volfik Zdravím, právě se pomalu ohlížím po nanoAQ a budu v něm chtít krevetky a právě se chc zeptat, jestli se snesou třeba s ráčky. S rybičkami jsem vyčetl, že když to nejsou obří rybičky

, tak by se měly spolu snést. Potom se chci zeptat, kolik krevetek může být v jednom 60 l AQ? Četl jsem, že 5 ks/ 10 lů vody, takže to znamená, že v tom 60 l AQ mám mít 30 krevetek + třeba 15 ks rybiček? A snesou se krevetky i s jinýmy druhy krevetek nebo mám mít jen jeden druh? Moc díky za rady...
mám v AQ živorodky a red cherry (3samice už 14dní nosí vajíčka)
mužu do AQ nalít kvuli kožnímu slizu rybiček (sul nebo něco takovýho)
bojím se aby mi potom těhotné krevetky neschodili ty vajíčka.
nebo tam tu sul mám dát až po narození malích
ale aby to pak zase neublížilo těm prckum.
poraďte prosím
kdyby si jse o ně opravdu zajímal, tak zjistíš, že můj poslední příspěvek v tomto vlákně odpovídá přesně na tu stejnou otázku o 10 dní dřív.
dík za radu hned ji nechám plavat.(sice se tam pak drží krmení díl )
jávský mech tam mám taky je za kořenem.ale asi ho musím výce roztahnot
je moc hustej.
nech ho růst i po hladině, zhoustne. pak ho štípni a chyť zas pod kámen. není to náročná rostlina, při nedostatku světla dělá patra víc od sebe a tím je vlastně dole "chudší".
rád se i láme, možná je holý kvůli manipulaci.
dolů zkus jávský mech

cherry zdravou kytku nežerou, jen oždibávají bordýlek a odumírající části.
přikrmovat můžeš skoro čímkoliv: krmení pro ryby, spařená kopřiva atd...
ale myslím, že pokud tam máš nějakou řasu a krmíš ryby, přikrmovat krevetky je zbytečné
čím mám přikrmovat red Cheryny.
Zdá se mi že jim moc chutná rostlina Ceratophyllum demersum.
což je u mně nežádoucí (mizí ukryty narozeným živorodkám).
řasu tam nejspíš žádnou nemám.teď jim tam přidávám palety pro raky.
nebo je tato rostlina moc náročná
0 18.09.2010 17:11 dest – Re: noiseless
v tomto prezijou naprosto v pohode mozna bych jen pridal jeste trosku zelene ....
ja je mam v 12 litrovce rovnez bez vzduchu a jak sem si prave uvedomil vodu uz sem jim nemenil dobrej mesic

ale dari se jim skvele

spousta mladejch kdyby jste nekdo chtel

zdravím .. zaobstaral som si 8l nádrž na malé narodené krevetky. Dal som tam kremičitý štrk cca 1mm, jávsky mach, HM a ešte nejakú rastlinku, vylovil z väčšieho akvária 15 asi týždňových krevetiek a dal ich tam.
Moja otázka znie, stačí toľko rastlín koľko tam mám, na to aby tie krevetky prežili bez vzduchvania ? Vzduchovanie sa tam nechystám zavádzať ... dal som ich tam preto, lebo som mal pocit že moje kardinálky vietnamské ich požierali ... tak aký je váš názor ? prežijú bez vzduchovania ??? Foto toho akvária je priložené ...
PS.: v tom mojom väčšom som nechal ešte asi 40 takých malých krevetiek, tak uvidím, ktorým sa bude dariť viac ...
to záleží na teplotě vody, ale počítej min. 21 dní.....
0 16.09.2010 17:41 jandy tak ja se taky přidám s dotazem - jak dlouho to trva od doby kdy samicka zacne nosit vajicka do vylihnuti malych krevetek?
ja chovám red cherry s rybkami kardinálkami vietnamskými (Tanichthys micagemmae) a teraz sa konečne krevetkám podarilo mať potomstvo. Viete mi povedať po koľkých dňoch sú malé krevetky za vodou ??? to znamená že by to už mali prežiť ???? Už majú cca. týždeň ...
A myslím že aj trochu miznú, myslíte že je možné aby ich požierali kardinálky ???
Na tyhle problémy je jednoduché řešení: nemáš místo, nechceš křížení? "Tak Chovej jen jedny"!!
0 16.09.2010 07:15 Alzakhraj – Re: Krevietka
to jsem si taky rikal ze na dalsi uz mojem 1+1 misto neni

A hle, naslo se, dokonce na 3x tak vetsi

0 15.09.2010 23:57 Krevietka V akvarku mam prave tie naturalky a viac by vynikli cervene

A na dalsie akvarko uz niet miesto..
já je mám rozdělené, redky chovám zvlášť a přírodní formu mám zároveň se všema nedospělýma kreveťatama..hodně krevetek se mezi sebou kříží a pak to není dobré...
0 15.09.2010 19:05 Krevietka Ahojte, neviete poradit, mozem chovat viacej druhov krevietok v jednom akvarku? Trebars red cherry a neocaridina denticulata?
pencernicci krevetky nelovi, ani male

0 01.08.2010 15:58 koala20 mohu spolu chovat pancericky a krevetky red cherry?
0 25.07.2010 11:28 Icicle – Re: Sewer
Také bych to ráda vyřešila.Akvárium má 12 litrů.Ryby tam nemám žádné.Běží tak pět měsíců.Není možné, že by japonika napadla red cherry v momentě, kdy se svléká?Nebo myslíte že teplota kolem 27 C by za to mohla?Snažim se to chladit, ale v těch vedrech se mi moc nedařilo.Snažim se sehnat testy na kvalitu vody, ale tady je nikde nemají a do Hornbachu se dostanu až zítra.
zdravé si neubližují, tam bude nějaký problém, jak píše sewer
Příčiny úmrtí můžou být jinde a může to pokračovat... co to zkusit řešit?
Jaké máš akvárium? Jak dlouho je v chodu? Jsou tam i ryby? ...........
0 24.07.2010 15:12 Icicle – Re: Linduš
Aha.Děkuji

Já jen že mi postupně zmizelo několik red cherry ze společného akvárka s japonikami.Jeden den v klidu obíraly řasy a druhý den koukám a jedna chybí.A tak už mi jich zmizelo pět.Přitom japonikám se náramně daří.Původně jsem si říkala, že by mohlo být něco s vodou. Parametry jsem sice neměřila, ale říkám si, že tím to asi nebude,když samičky nosí vajíčka.No a včera jsem načapala jednu japoniku jak ještě zaživa okusuje jednu red cherry.Tak nevím co si o tom mám myslet.Budu je asi víc krmit.
0 24.07.2010 15:02 Icicle – Re: Linduš
To byla odpověď pro mě?nebo pro ten předchozí dotaz

0 24.07.2010 14:36 Icicle Dobrý den, mě by zas zajímalo, zda se spolu snesou japoniky s red cherry.
0 24.07.2010 14:08 Radeq ahoj snesou se mezi sebou krevetky red cherry a cristal red?
Simi, ta musle pri cetnosti vymeny vody zadny vliv nema a ten umely koral uz vubec ne

Koral ma naopak vyborny povrch pro rust rasy. Vzdy je na nem dost ktrevetek. Zazelena se a obcas ho zase vybeli neritka

Tim to nebude. Jinak ale tech "netopyrich" krevetek je par a ostatni jsou ok, tak nevim

moznoze v zime ho budes potrebovat...ja urcite hej
no hej..ale teplotu uz nastastie neriesim...
0 12.05.2010 15:00 harpunar – Gabriellka-co já bych dal za-chladnú izbu-!!!
Neměj obavy,jak krevetky,tak rostliny zas až tak citlivé na teplotu kolem 20C nejsou,naopak krevetkám to spíše vyhovuje.Třeba pro krevetky je daleko horší vyšší teplota.Takže klid!!!

informujem ze som zmerala po vymene vody a pridani sera toxiveci mnozstvo NO2 a vysledok ze dost zaujimavy nemam tam nic NO2...co mylsite ostane to tak alebo sa nahromadi znova??? budem merat dalej podla potreby menit vodu ale chcem vediet co si myslite vy ostatni???
tak prekvapenie NO2 0.25 takze som vymenila trtinu vody dala som tam sera toxivec a bude sa zabiehat este aspon 2 tyzdne... ale tie atye su v poriadku dufam ze to tak aj zostane ... to bude zaujimave
to je jak vesteni z kristalovy koule

opravdu se to takhle na dalku neda urcit, nevim, jestli jsi delala testy vody, jak casto vodu menis a tak. jestli jsou ostatni v poradku, tak jednu krevetu neres.
ale ked ostatne krevetky v vom su v pohode tak ake problemy s vodou???
tak informaci, ze kreveta umrela, jsem asi nejak pri cteni prehlidla. no kazdopadne red cherry vydrzi fakt hodne, sazela bych na nejaky problem s vodou, ale kdo vi.
no tak ja to uz tiez neriesim pretoze ju mrtva ako som uz pisala...ale neviem co je na optimalnej teplote zzle mozno preziju aj menej ale chcem im predsa vytvorit optimalne podmienky ved o to ide nie??? a plytavie penazi nevidim ziadne ked sa ohereje voda na tu teplotu 24 aj bez ohrievaca tak sa proste vypne...urcite sa mi v zime este zide takze podla mna som nic zle nespravila...
no tak se lekla topitka, no

nie vtedy som tu spravila prezentaciu krevetarka.... v zabehu je dlho
to akvárko jsi zakládala 7.5.?
ja neviem ja som nastavila len o dva stupne viac ako je... a mozno ze to na zaciatku nieco vysle a potom ide uz normalne netusim...mozno je to uplne nieco ine a je to nahoda...ale kazdopadne krevetka je kaput
urcite nic nepokazim ked budem mat primeranu teplotu...
dobre povie mi neikto ci to ta krevetka rozchodi ale ju mozem dat na veceru skalarom???
Echinodory v pohodě snesou 18°C.
a ja som to ne kvoli tak krevetkam ale skor kvoli rastlinam...neviem nemylsim si ze 21 je pre chinodorus a pre hygropihlu atd dost ...
no dobreee ale bude v pohode krevetka???
no 21 je dostacujici, to, že se pise, ze maji mit 22 neznamena, že pri 21 umrou. takze bych zbytecne neplacala energiema

lebo mam teplotu 21 stupnov to je malo pre atye a pre rastliny...ale bude v pohode??? ja mam najchladnesiu izbu od severu u mna nesvueti slnko proste zvonku totalny chaldok cely den takze preto ...
no pochybuju, ze ji topitko koplo, spis se lekla te tepelne vlny, odskocila a tobe to tak prislo.. jen moc nechapu, proc ted topis?
prosim pomoc mam novo zalozene revetarko je zabehnute a mam tam styri atye a jednu red cherry (este ich doplnim) kupila som dnes ohrievac za pojila do zastrcky pre tym ako som ho zapla bola red cherry v pohode ale potom akoby ju koplo..ale ostatne su v pohode co sa stalo???
0 06.05.2010 22:43 čichavec27 – Re: Semtex
mám taky tehotnou red cherry spolu s ještě jinou krevetkou(ale už je mám tak nakřížený že fak nevím co je zač)
vadí když u nich mám krevetky japonské(4) a 2 neoky?
0 06.05.2010 17:25 Simi – Re: vlacek
zkus vytáhnout tu mušlu a korál, ty patří do moře, v sladkovodním akva ti ovlivňují tušímže tvrdost a možná to bude ten problém..
vajicka nenosi samice porad

kdyz je nosi, neznamena, ze je donosi, nekdy donosi treba jen dve vajicka, je to ruzny. a maji rady klid, hodne rostlin, listy dubu a cistou vodu.
A co se stane s vajíčky, když nejsou oplodněný? Dá se nějak časem vypozorovat, jestli z nich budou malý nebo se musim nechat překvapit?

... to že nosí vajíčka pod ocáskem ješte nemusí znamenat, že jsou oplodněná....
moje krevetky nosí vajíčka asi 21 a víc dní při teplotě 25°C......
... a pokud tam jsou endlerky, tak počítej se ztrátama.....
pokud chceš max odchov, je lepší nosnici mít samostatně....
Nejspíš jen víc skrytá..než ůhyn..cherry nenáročná...
vajicka nosi pod zadeckem, nekolik tydnu.
Sedlo = vejce ..........pod nohama oplodněný...Jenda dvořák hledej stránky

Zdravím Vás!
Chtěl jsem se zeptat, jak probíhá "těhotenství u krevetek Red Cherry.
V neděli jsme si přivezli 16 krevetek. Dneska ráno jsem si všiml, že jedna má za hlavičkou takovou žlutou skvrnu. Usoudil jsem, že to budou vajíčka. Asi před hodinou koukám, že je má pod zadečkem a prohrabává je nožičkama. Jenže tu teď buď nemůžu najít nebo vajíčka ztratila a všiml jsem si u dvou, že mají taky za hlavičkou tu žlutou skvrnu.
Jsem z toho nějaký zmatený, mohl by mi to někdo trochu vysvětlit?
Všem mockrát děkuju!

Taky je mám jen tak jakoby na ůklid...ale hledáme důvod proč někomu nejdou........
Dej špetku při každý výměně...
Diky za radu. Napred musim poridit nejake presnejsi mereni tvrdosti. Jinak ja jsem sul uz dlooouho nepridaval. Ze zacatku jsem trochu soli pridaval kvuli black molly, ale to je uz dobre dva mesice.
Ty joooo, to jsem ještě neviděl, ten sameček je jak netopýr. To je nějaký problém se svlékáním, šel bych do lehce měkčí vody s menší vodivostí, pak třeba časem vrátit zase zpátky na původní množství solí, ale krevetky se mi lépe svlékaly když jsem začal ředit s demi vodou 1:1. Ten přechod je ale třeba dělám v řádech několika týdnů. Na druhou stranu tvrdost vody 1 mmol je právě ten cíl který mám po ředění..
Spirulinu denně přidej třeba kousek spařenýho file...i zeleninu když to zbejvá po rybách taky se pasou..
NO3 mam tak do 25mg/l, tim to nebude. PH se mi drzi kolem 6.8. Zkusim jim supnout tabletku se spirulinou, tu uz dlouho nemeli, ale krmim rataj Floramin a ten spirulinu obsahuje. Divne je, ze nektere jsou v pohode, jine ne. Zkusim se jeste zeptat Baka jak radi invalida. Byl bych nerad, kdyby to byl parazit, protoze s krevetkama mam v akvariu raccky a kdyby ohrozoval i je, byla by to pro mne vetsi ztrata nez u cherryn. Jinak tam mam jeste tri babaultiny a ty se zdaji byt v poradku.
Diky!
Našel jsem další info, problémy může dělat zvýšený obsah NO3 100mg/l. Dále pak uvádějí pestrou stravu hlavně jak jsme si již psali a spirulínu/chlorelu ta obsahuje stopové prvky Fe, Mg, Cl, K, Ma, atd. Vodní parametry jsou sekundární a pokud nejde o extrémy moc se nepodílí. Doporučují též vápník, ale to jsem ti už psal že máš koupit želvíka.
No nemůže to bejt parazit? Počkej na Baka.nebo mu napiš..třeba ho něco napadne..
Tvrdost vody mám 12DH a 8KH takže tam problém nebude. Zjisti jaké máš PH, jinak fakt nevím čím by to mohlo být je to divné že jen na hlavohrudi.
Teplota by šla..já nikdy neměřil tak nevím...možná přidej špetku soli

Hmm, tak to asi budu muset nejak presneji zmerit. Moje testy mi ukazuji GH 8-16, KH 6-15, coz je dost,
ale na druhou stranu voda v Praze by, mela byt mekka - 1.08mmol/l
Jake mate tvrdosti vody vy?
Jo a kdyz tu byla rec o teplote, tak tu ja mam kolem 24C
Problém je asi v tvrdosti vody..hledej.já to nikdy neřešil..takže nevím ale píšou o tom někde...

..a jeste jedna (je to jina nez ta prvni)

Hlasim se s novinkami ohledne me rozpadajici se red cherry - tak se po kouskach svlekla (spise to z ni opadalo), vajicka nenosi a vypada zase skoro normalne (uz neni tak rozevrena). Je to uz ale stejne asi babka. Ma barvu dost naruzovelou a ne syte cervenou jako mivala.
Ve svem druhem akvariu jsem asi ale vsiml podobneho problemu u nekolik tydnu starych malych cherryn. Zase nejmene dva kusy maji zespodu rozevrenou hlavohrud. Je to take normalni? Nikdy jsem to nevidel,
ale je pravda, ze jsem s krevetami zacatecnik.
Jak tak vidím, teploty okolo 25 stupnu na ne mají afrodiziakální učinky... to by mohlo být ono

díky za nabídku, ale mám 12 dospělců... 9 naprosto rudých a plně zavaječených samic...takže jen čekám, až na to vlítnou

23 taky stačí..nech je dospět..jestli chceš prcky napiš já ti pošlu

snad jim kolem tech 23 stupnů stačí...

topítko se mi kupovat nechce

No když budeš čučet na střílečky tak budeš stresovat všechny

a to přitopení nevím já jen že mám 25

0 10.04.2010 17:44 Krevetka Chci se zeptat dnes zakládám druhé krevetárko a chci ho umístit vedle obrazovky a mám celkem kvalitní reproduktory se silnou basou nebude to krevetám vadit když se na PC dívám na filmíky atd ? Nemůže je to něak stresovat když budou neakej 20 CM od repráku ? soustava 5.1 Vedle akva budou 3 repracky a pod stolem basa
ok...takže přitopit

Já mám 25 a nevím kdy se množit přestanou......

ted tam je přesně 20°C nemam tedy s teplotou dělat nic ?
u mě fungovalo z 23 na 20. měnila jsem kolem poledne, v noci už se pomalu zas topilo (kvůli kytkám)
neboj, ono je to chytne

no právě nevím, zda dělám dobře nebo špatně... jen chci docílit svlékání...
Ta teplota se mě nezdá píšeš 23C a při výměně - 4-5C, to se potom nediv, asi čekají na teplejší období. Nevím jakou mají teplotu v biotopu možná jim takto simuluješ zimní období.
jak se do toho pustí, tak už to jde samo
a přitom jsou tu někde příspěvky z doby nedávné, kde psali, jak se cherryny nemnoží
teď už jsou to paví očka mezi krevetkami

Dnes jsem při výměně vody měnil za chladnější... tzn celkova teplota spadla o cca 4-5 stupnů, tak je to snad popožene mršky

mají

Tak listí tam nějaké je... (z dubu) schovek mají snad tky dost...viz moje prezentace

jinak výměnu vody... denně měním 1,5L a každou sobotu 1/3 nádrže... tak snad se mají u mě dobře

Tak já přidávám také něco do mlýna, je to modrá krevetka kterou jsem dostal darem od Venci ( modří už vědí ) . Myslím že by plně nahradila choutky po modrých krevetkách. Barva dle nálady od světle modré do tmavě modré. Jedna už nosí, třeba bude více potomků pokud vydrží pH k 7,0 na CO2. Venco, děkuji.
Doufám, že až se dočkáš mladých nebudeš psát, že je máš týden a kdy budou dospělé.
Až se zabydlí a zvyknou si a budou mít vhodné podmínka tak na to hupnou, že ti nebude stačit akvárko.
Dej jim do akva 2-3 lístky z dubu nebo 2 olšové šištičky, dodržuj týdenní výměnu 12-20% vody, zajisti jim aby se měli kam schovávat a hlavně jim dej klid a dočkáš se neboj.
0 09.04.2010 17:45
DrBolíto [254] - Rostliny No tak to nic nekupuj pokud jim dáváš artemku i larvy, sušenou artemku také dávám servíruji jí obráceným skleněným odkalovacím zvonem (pěkně na jedno místo). Jakou máš tvrdost vody? pokud je měkká tak zkus Želvík kondicionér pro želvy.
Obrázek odkalovače (skleněný jsem na rychlo nenašel)
www.akva-exo.cz/…
Co je Želvík
spokojenypes.cz/… a nemohl by to být třeba nedostatek vápníku? -otázka pro zkušené-

Staci mrazene pakomari larvy? Ty obcas dostanou (2xtydne). Prikrmuji i susenou artemii, ale nevim, kolik se ji dostane ke krevetkam. Je to poprve, co to svlekani takto pozoruju. Jedna z tech dvou "rozpadajicich se" krevet se urcite dobre svlekla minuly tyden.
Tak to mne nenapadlo. Budu je tedy sledovat. Dnes jsem si vsimnul, ze se jedna z nich nejak zvlastne svleka - ne najednou, ale postupne z ni odpadavaji kousky svlecku, clanek po clanku. Tak uvidime.

Zdravim. Mam asi tri mesice tri kusy krevetek red cherry (mam jeste dalsi, ale kratsi dobu a z jineho zdroje). Minuly tyden jsem si vsimnul, ze dvema nejvetsim se zmenil tvar clanku ocasu. Jakoby jim odstavaji do stran. Celkove to vypada, ze se trochu rozpadaji. Je mozne, ze je to vekem a tedy normalni nebo to je reakce na jiny chemismus vody? Byly pred par tydny preloveny z jineho akvaria. Ostatni krevetky jsou beze zmen.
Jj, přesně. Jak jsem dnes vzburcovala celé akva odchytem rybek, tak potvůrky vylezly a jedna do černa a vedle ní jedna do oranžova

Řek bych palma

no jsem zvědavej jestli to bude vidět na dalších potomcích, rozhodně bych se nezlobil, protože je fakt krásná.
je prirozene ze behem krizeni se objevuji barevne mutace, pokud si chcesh zachovat zbarveni je dobre tyto jinak zbarvene jedince vyradit z chovu
na druhou stranu bys mohl dosahnout treba tmavsiho zbarveni kdyz ji tam nechas,
podobne jako se pridavaji uplne bile crystalky ke klasickym a motomci pak maji
sytejsi bile pruhy.
ale tezko rict co stoho vyleze
podobne kousky sem mel u prirodnich neocaridin, je to nejakym vlyvem prostredi,
nemoc to urcite neni(to se zbarvi do bila)

tak moje krevetky udělaly přesně to stejný mám cherry a denticulaty což je vlastně čistá forma.
ve skutečnosti je ještě tmavší
ja mam prirodni formu tehoz druhu jako ty (red cherry je jen barevna forma), je prirozene ze behem krizeni se objevuji barevne mutace, pokud si chcesh zachovat zbarveni je dobre tyto jinak zbarvene jedince vyradit z chovu
me krevetky maji zbarveni od zlutave pres cervenou az po hodne tmave hnedou, prizpusobuji se barve podkladu na kterem se nalezaji
Pokud se ti úspěšně množí,tak skoro v každé nové várce mláďat najdeš nějakou jinak zbarvenou,tedy i jak píšeš černou.Pokud dobře hádám,tak to není černá,jako uhel,ale výrazně tmavá,spíše taková šedočerná.Mám pravdu?
jaky druh krevetek chovas? nektere druhy meni zbarveni podle okoli a situace
0 01.04.2010 11:42 Lukys – černá kreveta
Ahoj.Našel jsem v akvárku černou krevetu a chtel bych se zeptat,jestli má nějakou nemoc nebo je to normální?

mám dvě těhotné, tak snad budu za chvíli vědět

díky
docela dlouhé

Skalára si krevetky dá k večeři...a i pokud bys to zkoušel, krevetky bys stejně neviděl, protože by byly schovaný nebo sežraný.

0 21.03.2010 09:53 Akvalove – Cherry
Já mám tydle krevetky taky, mám pět kusů a doufám že se namnoží. Jsou ještě mladé a doufám že mám oboje pohlaví..

Chtěla bych odchovat malé krevetky..

Mohly, ale pokud nebude dost mechu a jiných úkrytů, tak pokud by se chtěly množit, moc malých nezbyde

0 07.03.2009 02:02 Hans ja mam red cherry s rybama ve velkem akva a dělaji si tam apsolutne co chteji,mam jen malé rybky jako gavunky gertrudiny,razborky atd a taky tam mam pomerne husty"trávníkovy"porost kde to je jak v matersky skolce,jinak by si asi na prckach pochutnaly i neonky,jakmile ale povyrostou na asi 5mm tak lezou po celem akvariu a ryby si jich vubec nevsimaj
Noo já bych řekl, že až budeš jednou v osmém měsíci těhotenství, taky nebudeš hopsat s ostatníma krevetkama na diskotéce. Ikdyž mě se třeba cherry, co nosí vajíčka, bezostyšně producírují po nádrži, ale já zase u nich nemám ryby.
0 06.03.2009 23:03 vevrk – Re: Snofrev
Ostatní se neschovávají, jen mě zajímalo, jestli změna chování té jedné samičky může nějak souviset s těma vajíčkama

Je to zajímavý.. Díky za reakci

minimálně o nich vědí a optěžovat je mohou a proto se schvávají
to že nejsou vidět bych neřešil, časem jich tam bude víc
0 06.03.2009 21:07 vevrk – schovává se
Je možné, že se red cherrynka, která dřív běžně rejdila po akvárku, začla mnohem víc schovávat poté, co začala nosit vajíčka? Někdy jí třeba celej den nemůžu najít.. V akvárku jsou s živorodkama sličnýma, může si jich bát?
svlékají se tak jednou za měsíc, měsíc a půl
s věkem se to prodlužuje tím, jak se zpomaluje jejich růst
v podstatě jakmile začnou nosit vajíčka, tak těsně před tím se svlékly
ve společenském akva se při svlékání schovávají, páč jsou zranitelný
pokud tam jsou sami, tak na to postupně zapomínají, jelikož nemají potřebu se chránit
edit: svlékají se když jim je oblek malý, těsný - svlečky nevyndavat, oni je sežerou, případně se rozpadne
Co se tyce svlekani krevet, je to v necem podobne jako s tim spankem. Svlekaci cyklus je rizen hormonalne a to se zase odviji od urcitych podnetu nervoveho systemu. Lidsky receno - krevetka si nerekne, ze uz jsou tri tydny od svlekani a je cas na dalsi svlek, ale opet, kdyz jim pridas cerstvou vodu, vednes teplotu, prodlouzis den apod, tak se svlecou treba vsechny naraz. Je to podobne jako s tim spankem v tom, ze se mene nez my ridi takovy tim casem, ale spise pomoci reflexu a zvireci intuice. Obecne u malych krevet lze rict toto - v mladi se svlekaji klidne jednou za tyden, pozdeji jednou za cca 3 tydny, i mene.
Krevetky v takovem tom lidskem slova smyslu nespi - proste vedome si nereknou, ze jsou unavene a ze musi zalezt a spat. Jde spise o odpocinek, ktery je podobne jako u ryb o neco aktivnejsi nez nas spanek. Jejich pasivita, nebo spanek ci odpocinek se odviji od toho co jim nastavime za podminky. Pokud jim cerstve vymenis vodu pred tim, kdy jsou zvykle chodit "odpocivat" tak budou rejdit a litat. Jde tu predevsim o podminene reflexy, kdy jeden prebije druhy a ony jakoby na odpocivani zapomenou. Je to trochu slozitejsi, ale z ciste lidskeho pohledu na spanek by se to dalo shrnout asi tak jak jsem to popsal.
Tam jsem právě odpovědi na mé otázky nenašla..
Ne, že by to byly nějaké důležité otázky, ale zajímá mě, jestli před spánkem někam zalezou (protože jsem je nemohla najít, mám je ve společenském akva) a jak často se svlékají (jestli to tedy vůbec někdo ví, protože to asi není snadné vypozorovat). Ptám se jen tak pro zajímavost.
Mám otázku na krevetky a jejich denní režim. Jestli spí, jestli se před spaním někam neschovají, aby na ně nikdo nemohl? Mám od včerejška maličké krevetky, je problém jednu najít v akvárku. Včera večer jsem hledala a nenašla jsem ani jednu. Dnes ráno vidím 5 krevetek na jedné rostlince. Spí tedy krevetky? Když se svlékají, tak se schovají, aby na ně nikdo nemohl? Jak často se svlékají?

0 14.02.2009 15:58 Marri – Re: theriver
Tak do měsíce asi.
0 14.02.2009 13:57 theriver – Rychlost růstu krevetky Neocaridina denticulata sp. Red cherry
Koupil jsem si 5 malých krevetek Neocaridina denticulata sp. Red cherry, jsou čerstvě narozené, mají tak 7 mm, nevíte někdo za jak dlouho vyrostou a budou mít červenou barvu?? mám je totiž v jiné nádrži, ale chtěl bych je dat do velké.

Ne krevetky,užitečné bakterie,ale to byl zřejmě blbý nápad,ty na těch stěnách tak dlouho nemohou přežít

jako mysliš že ty krevetky budou po stěnách-?když tam nebude voda?

myslim že hlavně v tom hrubým štěrku bys měla hledat prcky

myslim že po 2-3 hodinách by neměl bejt problém

pokud uděláš vše cos napsala

Pokud máš zajetý filtr, tak je můžeš přelovit hned.
Potřebuji u krevetek vyměnit dno,je příliš hrubé. Má s tím někdo zkušenosti? Za jak dlouho byste je dali do znovuzaloženého akva? Ponechám vodu,trochu starého štěrku na dně,filtr pojede v kýblu. Rostliny dám taky staré, rychlerostoucí.

0 05.01.2009 22:16 esparaleer dospieť by mali v 3-5 masiaci. To, že nie sú vybarvené bude asi určite v tom, že sú to samci.
U red Cherry jsou samci téměř bez barvy. Ti se ti nevybarví nikdy (když tak jen velmi slabě).
Kdy krevetky dospívají? Mám 4, když jsem si je přivezla domů, 1 byla skoro dospělá a 3 byly mrňata. Už je to (nevím přesně) asi 2 měsíce a možná víc, za tu dobu ta jedna dospěla, je červená, ale z těch 3 prcků ne a ne dospělci vyrůst... nebo to, že nejsou zbarvení, může být něčím jiným? Např. potravou? To by ale byly bez barvy všechny krevetky, ne....? Vůbec to nechápu

U papírkových testů "5in1" to je opravdu silně orientační, těmi já neměřím. Napsal jsem jen to co vyšlo z testů a ne že to tak je(ale tím, že sem používal stejné testy, tak jsem mohl alespoň srovnat rozdíly-to jestli jsou hodnoty reálné nemůžu na 100% zaručit, ale na takových 90% jim věřím/papírkům bych věřil tak 20%/.
cca po tom tydnu sem si pujcil od kamarada taky ten multi test, ktery meri vsecko na jednom papirku a namerilo mi to no3 asi 30 a no2 2-4 coz mely byt naprosto neunosne hodnoty, krevety sem tam stejne dal bo sem uz byl domluvenej s chovatelem a byly naprosto v pohode.
tudiz jedina hodnota kterou merim je teplota bo tu jedinou muzu efektivne ovlivnit, kdyz si spomenu, nebo kdyz zacnou rust rasy tak odkalim a to je tak vse
jedine, na co sem chtel upozornit je ze akvarijni testy jsou silne orientacni a myslim ze neni problem se bez nich obejit.
Je sice pravda, že tyhle krevetky vydrží "horší" podmínky, ale já doporučuji alespon ty 3 týdny(po týdnu může být akva chemicky v pořádku, ale kritické období je podle mých měření až v 10.-12. dnu po založení kdy hodnoty No2 dosáhly svého maxima poté se týden snižovaly a měsíc po založení byly neměřitelné, No3 na 10-15 (měřeno 2 dny před odkalením)

tyden po zalozeni 12litrovky sem tam dal neocaridina prirodni formu a v pohode, ale kdybych tam daval neco narocnejsiho, treba crystalky, tak to necham aspon mesic.
Ja som dal po týdnu a vše v pohode.
ja dal tyden po zalozeni rybky (platy koralove) a sneky (okruzaky a piskorky)
a mesic po zalozeni tam sly krevetky

já jsem je přidal po necelých třech týdnech od založení rovnou s rybkama
0 13.08.2008 12:59 Bexim ten týden tobylo když sem měnil dno
0 13.08.2008 12:58 Bexim no já měl akvárko zařízené pro krevetky asi měsíc než sem si je pořídil
cituji: Minimální doba zaběhávání nádrže je jeden měsíc, optimální jsou měsíce tři.
mrkni sem, dobré stránky
www.akvakrevetky.wz.cz/…
0 12.08.2008 17:45 Bexim jásem to dělal tak že rybky po týdnu ale ty nejmín náročné a po dvou týdnech i ty choulostivější a různé bezobratlé takže tak po 2 týdnecha za tudobu by tam mohly stihnout vyrůst řasi kterýma se krevetky živí
0 12.08.2008 17:15 kozy – Neocaridina denticulata red cherry
Zdravím,
jaká je optimální doba vložení těchto krevetek do akvaria po jeho založení? Slyšel sem že 3 týdny ale taky že stačí týden. Děkuji za opovědi
No, me zas treba hodne pomalu.
0 29.04.2008 19:32 jan – jak rychle se množí krevetka red cherry?
Můžu se někoho zeptat jak rychle se množí krevetka red cherry
To spis vypada, ze ty vajicka nebyly oplodneny. Zkusila bych si s nekym prohodit samecky. Genetika se nezapre

Tak tohle mi prislo na jinem foru : "Nevím jak je to s potomstvem, ale u mých red cherry pozoruji kanibalismus. Občas si všimnu, že na dně leží krevetka (nevím zda je po svlékání nebo zda umírá), ale ačkoli se ještě hýbe a brání, tak je obsypaná několika dalšíma krevetkama, které si na ní pochutnávají. Já jsem v tomhle směru dost přecitlivělá, nerada na to koukám, ale bohužel to je příroda. Takže z toho vyvozuji, že jsou schopny sežrat i své potomky. Ale je to pouze můj laický názor."
Takze to vypadá, že záhada úhynu mladých krevetek je vyřešena. (?)
No ja klidne merit prestanu, uvidime.

Mně se cheryny množej jak divý a rostou taky pěkně ... Kvalitu vody ani teplotu jsem zatím neřešil, nebylo proč. Začaly se množit dokonce už v provizorním akvárku, ani nepočkaly na to, až jim zařídím krevetkárium. :o) ... Zkrátka platí: Nejhloupější sedlák - největší brambory. :o)))
horacovoakvarium.cz/…
0 18.02.2008 12:59 dvin – Re: filipsi

fakt nevim, obecne u ryb plati vyssi teplota pro odchov, ale u tehle netusim.. by chtelo nakyho experta. S tou tvrdosti sem zjistil zajimavou vec, do velkeho akva 220l sem dal misto pisku liapor 1-4mm a cece celkova tvrdost vody stoupla z 6dgh na 11dgh. Alkalita stejna. By me zajimalo jak ten liapor vubec vyrabi. Ale u krevet se mi dno menit nechce, tam mam kremicitej hezkej cerveno-bilej pisek
23-24, obyvakova + svetlo, v noci sepne topeni na 22. Ale ta teplota jako duvod se mi nezda. Myslis jako ze by chtely vic nebo min?
0 18.02.2008 12:18 dvin – Re: filipsi
jeste me napadla teplota, mam 22°C, kolik ty? Ale pry jsou teplotne hodne tolerantni
Ja mam jeste mekci nez ty, Dkh 1.5 ; Dgh 2.5 ; EC 150 (v akva, kohoutek jeste min). Vede se mi podobne, az na to, ze prezit a vyrust jsem jeste nic nevidel. Ale vylihnutych i desitky. Zatim to davam do souvislosti s tou tvrdosti, zkusim pritvrdit. Ale komunikoval jsem s vice lidmi, kterym se take odchovy idealne nedari, a meli i tvrdsi vodu. Kdybys neco zjistil, dej vedet.
houbeless - pravdepodobne ano, normalne se pri noseni nesvleka. Mozna je jeste mlada, sice zacala nosit, ale potreba svleknuti byla vetsi.
0 18.02.2008 10:19 houbeless ja mam take nejspis problem, krevetky nemam dlouho. psal jsem to uz minuly tyden v jinem prispevku ...
zdravim.
krevetka neocaridina denticulata cherry mi nosila vajicka. Dnes rano jsem ale koukal - nasel jsem svleceny krunyrek a vajicka jsou na nem.
Co se stalo? "potratila"?
0 18.02.2008 09:49 dvin – úmrtnost
Ahoj, takovej dotaz. Mám taky red cherry a měl jsem 2 samičky s vajíčkama. Ovšem vylíhli se všehovšudy 2 prckové, z nich přežila a vyrostla nakonec jen jedna krevetka. Je to normální, nebo bude chyba třeba v parametrech vody, nebo tak něco? Máme měkčí vodu (kh 3, gh 6), nemůže to být třeba tím?
No nevim jestli ona, ale ja bych urcite mohl. Stacilo by mi k tomu, aby mi zacaly prezivat mlade. Ale ja na to jednou prijdu

to já doufám, že tahle už taky bejt spokojenější nemůže být..

Krmim rybim (vipan, atp), a co si najdou, a samicky jsou cele cervene, prilezitostne az bude chut a budou na dohled zase vyfotim. Vybarvily se uplne do cervena az ted, v uplne dospelosti.
(edit - tak jsem se byl pokoukat, a dostal jsem chut hned. Tady je)
no to jsem taky zkusila a nechala jsem ji tam pres noc. vystridala se na ni jedna samicka a asi pet samecku, co jsem videla. jinak taky nic moc. maj tam plnej filtr ras, tak jsou v klidu

. opravdu se zacervenaly az kdyz jsem jim dala do akvarka javskej mech a ricii. to se jim viditelne libilo

ale nejakou dobrutku by to chtelo. Zkusim mrazeny dafnie pro ryby a co nenajdou pancici (coz pochybuju, ze ti by neco nenasli), tak bude krevetek. Uvidime.
No mě taky normálně žijou spolu, právě že jsem tohle viděla poprvý. Ale taky jsem viděla poprvý, jak se svléká krevetka...nevim, asi to moc řešim

Taky je možný, že si myslela (sameček), že se svlékla samička a byla zrovna při chuti

No to doufám

ikdyž přijde mi to zvláštní. Sama ta "útočnice" to svlíkání asi musí znát. Je to řízené svlíkacím hormonem, který ty ostatní krevetky nejspíš nějak vnímají a díky tomu by mohly rozeznat tělo krevetky od svlečky...ikdyby byla ta právě svlečená svlečka "nasáklá" hormonem a byla "cítit" tak jako právě svelčená krevetka, stejně ještě neni dost rozložená na to, aby byla poživatelná. Tak proč by po ní skákala... a tak chycená krevetka se mrskala a potom až zabrala a vyskočila jí ze spárů. No prostě zvláštní...zejtra du koupit něco masitýho

Ta "útočnice" šla nejspíš po svlečce a mrtvý šnek a vlastně všechno mrtvé je součást jejich jídelníčku. Prostě úklidová četa.
Ahoj. Včera jsem sledovala krevetku, co se svlékala. Měla kolmo k tělu ty "ploutvičky", tak jsem si nejdřív mylsela, že chcípe. Potom se ale všelijak ošívala, tak mi došlo, že se svléká. NO ALE POTOM když se svlékla, k ní připlavala jiná krevetka, skočila po ní a táhla jí ke dnu!!!

Samo, že jí vystřelila ze sevření, a pak si jí ta dravější nevšímala. Asi pochopila, že to není snadná kořist, když je stejně velká. Tím mě napadá otázka, jestli náhodou ty větší krevetky nežerou ty menší, když jsou po svléknutí tu chvilku zranitelné a ještě pořád mátořivé. Někde jsem se dočetla, že mrtvým šnekem také nepohrdnou, tak co by ne...? Pořád ale mluvím o Neocaridina red-cherry, což jsou údajně mírumilovné krevetky a nikdy by svoje potomstvo nesežraly. Máte s tím někdo zkušenost?
0 26.11.2007 13:58 Prawn Moje zkušenost, že i na řasách jsou aktivní a množí se. Ale přikrmování zkusím!
0 26.11.2007 10:14 Radka – .
Krevetky je dobré střídmě přikrmovat,jsou v lepší kondoci a ochotněji se pak množí .
40 20 20 jsou rozměry? Jestli jo, tak to přeplatíš, ale hrozně.
souhlasím, já mám akva stejně velké (dobře, 40x20x18), kupovala jsem ho - a stálo mě 100,-

0 25.11.2007 16:54 Radka – .
U Cherry kolem 15-20.
0 23.11.2007 20:55 Frigo112 to si to akva radsi kup

0 23.11.2007 18:33 rolandmynar 40 20 20 jsou rozměry? Jestli jo, tak to přeplatíš, ale hrozně.
0 23.11.2007 17:51 Radka – .
Pěkně vytvarované pozadí

0 23.11.2007 17:50 Frigo112 
chel by som 40 20 20 akvarko a pozadie(foto) ale este potrebujem 350Sk na akva(dam sklenarovy narezat sklo a sam si zlepim) a silikon 200sk a piesok 2,5kg za 40sk
0 23.11.2007 17:41 Radka – .
Ještě nezoufej,třeba to dopadne dobře.
0 23.11.2007 17:39 Frigo112
0 23.11.2007 17:37 Radka – .
Měla jsem krevetku,která nosila vajíčka snad 6 týdnů,ale pak znich nic nebylo

,asi to bylo způsobené špatnějšími podmínkami.
0 21.11.2007 15:46 Luck Já je mám s neonkama pancéřníčkama panda, krunýřovcem gold a měl jsem u nich i betťáka a v pohodě
1 21.11.2007 13:06 Nexion – ...
Zaleží na druhu těch rybiček. V žádném případě rybyčky jako cichlidy atd. Doporučuju tak do 3cm rybičky.

Já s nima mám Drobnoústky a nejsou problémy.
0 21.11.2007 13:02 stehno123 – krevety red cherry
snesou se s rybama
tak to nevim,já když mám nákou kytku v jinym akvu a má na sobě řasu,bordel,hodim to do krevetárka,běhen 10 minut je ta kytka obsypaná krevetama a krevety čisti

jinak jim odkalim 1x za 3 měsice a věřim že ani neni třeba....

amorfati:jj co říkáš je celkem nesmysl

já v krevetárku určitě 100 krevet +potěr parmiček duhových
rybicky.net/nadrz.php… a krevetárko čistim 1x za 3 měsice,neni třeba jim tak často odkalovat,pokud nádrž dobře prosperuje

a čim miň zásahů do akva,tim lip

jinak krevetky fungujou stylem kombajn,24 hodin žerou a ze zádu baličky

ale ten baliček požere zase jiná krvetka,takže pořád dokola

1 05.10.2007 17:29 mucaca AmorFati:to se mi zdá jako blbost...krevetky zase tolik vodu netnečišťujou...koukni se ke mě do krevetníku....ten čistim čtrnáctidenně a kolik tam je krevetek.
0 05.10.2007 14:00 mucaca Nelze než souhlasit s Effoušem....na těchto stránkách najdeš vše co potřebuješ, ale s beťákem by se asi red cherry snášela špatně, doporučuji spíš caridina japonica.tak je větší, ale nevím jestli dost na beťáka, mě jí každopádně mečovky nežerou.
0 05.10.2007 13:35
Eff [417] - Rostliny
0 05.10.2007 12:20
PT [90] snad jen doplnim
spasaji nejak vyrazneji rasy? - u me ne a to jich mam opravdu hodne

(mam pravda obyc. ND, ale cherry je jen barevny slechtenec)
Vyplatilo by se hledat, je tu hromada dotazu na krevetky vs ryby.
1 ano
2 spatne
3 ano,ano
4 ano
1 05.10.2007 11:44 meiki – Krevetka červená - red cherry
Ahoj, mate nekdo zkusenosti s touto krevetkou? Chteli bychom si ji poridit na spasani ras a dojidani zbytku po Bettach. Predtim jsme meli ampularku, ale ta hrozne znecistovala vodu svymi vykaly. Jak je na tom tahle krevetka s kakanim?
Otazky:
1. Hodi se krevetka do 20l akva?
2. Jak se snasi s Bettama (samicky)?
3. Chodi a kadi, nebo jsou jeji vykaly temer zanedbatelne?
4. Muze byt v akva bez vzduchovani a filtrace? (stredne osazeno rostlinkami)
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 15798x