Neocaridina davidi var. Red Cherry - chov
U těchto jsou vaječníky vidět dobře, to určitě nepřehlídneš

aha tak ty moje už mají kolem 1,5-2cm jen se v tom nevyznám, tak se budu muset lépe kouknout, díky
Přibližně 1,5 cm krevetky už jdou spolehlivě rozeznat, možná i menší.
kdy samičky dospívají? nebo jak poznám dospělou samičku? dneska jsem se s dcerkou dívaly a počítaly, jestli jsou krevetky všechny a dvě určitě vypadají, jako by nosily v sedle vajíčka, další je taková štíhlejší a v sedle nic nemá,a další tři jsou zalezlé v jávském mechu.
To případně poznáš na první pohled. Počkej, až uvidíš Liborem zmíněné samečky lítat po akva, já se tím vždycky náramně bavím, jak plavou hlava nehlava, vráží do sebe a slepě hledají svlečenou samičku. Ta se jim nejdřív směje a utíká před nimi a pak si dá říct. :o)) Nakonec zaleze a oplodní si vajíčka.

No večer dvě krevetky řadili po akva tam a zpátky a pak zalezli do kokosu. Možná mám těch samiček víc. Našel jsem u jedné to sedlo zabarvené tak možná něco bylo. Ale všechny jsou víceméně stejně a blbě se počítá, kterou jsem počítal už.
To poznáš. Až se ti svlékne dospělá samička, uvidíš to hned. Samci jezdí po akvárku jako motorové myši. A jinak jak napsala danio, ta má se svlékáním krevetek své zkušenosti.
Pokud se nenosící krevetky bez problémů svlékají, je to jen a jen dobře

Díky za info. Oni se nehlásí kdo se právě převlekl. Mám jich šest a určitě dvě jsou samičky. Ale zatím se blbě hledají. Až se namnoží tak to bude lepší. Ale pokud se krevetky svlékají tak to je asi dobře ne? Rostou a daří se jim. Nebo je to snad špatně?
Samička se obvykle nesvléká, dokud nosí. Pokud se svlékne, bylo něco špatně. Pak většinou vajíčka zahynou. I když už jsem na netu viděl, jak nosící samičku zabila ploštěnka a majitelka dala vajíčka do jemného sítka pod vývod bublifuku a tam se malé krevetky vylíhly. Ale to je spíš taková raritka.
Díky

Ve vaječnících jsou tak dlouho, dokud se nesvlékne a nenajde si ji sameček

Pak sedlo na nějakou dobu zmizí a naopak je nadílka právě pod ocáskem. Nošení trvá zhruba 3 týdny.
Jedna moje krevetka vypadá skoro jako ta na tom obrázku dole ...
rybicky.net/obr/plzi/max/93.jpg , znamená to, že má v "sedle" vajíčka. Tudíž jsem asi našla aspoň jednu samičku... jak dlouho jsou ta vajíčka v těch vaječnících a jak dlouho je pak nosí?
Podle velikosti vajíček a že jsou ještě zcela žlutá bych tipl tak 10 dnů před vykulením

Ale záleží na teplotě vody a dalších hodnotách, které neznám. Takže řekněme 1-2 týdny.
K té nosicí samičce - jak pokročilé stádium před porodem to je? Mám samičku v podobném stádiu a zajímá mě kdy čekat potomstvo aby to v akva bylo ještě veselejší.
JJ psal i posílal obrázek, to vím, děkuji, ale teď jsi mi sdělil ještě další informaci, pro mně užitečnou

a to že samečci jsou menší, štíhlejsí a že více plavou

děkuji Ti
a taky že poznám až dospělou samičku...
Už jsem ti to psal a posílal i tento obrázek:
rybicky.net/obr/plzi/max/93.jpg
Na obrázku jsou dvě samičky. Ta vzadu nosí, přední má v "sedle" viditelná žlutá vajíčka ve vaječnících. Dospělé samičky mají stále vajíčka - buď je nosí pod zadečkem jako ta zadní, nebo je mají ještě v sobě jako ta přední. Vzhledem k tomu, že Red Cherry jsou poloprůhledné, tak jsou vaječníky vidět snadno a snadno poznáš samičku. Dospělou. Nedospělé nepoznáš, vypadají všechny jako samečci. Samečci jsou menší, štíhlejší a více plavou, samičky spíše chodí.
Dneska jsem našla svlečku krevetky,jeden kolega tady mi sdělil, že by to mohlo znamenat, že se krevetkám u mně daří a jsou v pohodě.
Už mi bylo řečeno že se svlékají, když je jim "kůže malá" a teď byste mi udělali radost, když byste mi poradili jak poznám samečka od samičky, abych mohla zkusit zjistit co to tam vlastně leze

Podle atlasu tady bych tam nějakého toho samečka mít mohla, ale osobní zkušenost je osobní zkušenost

díky klidně mi i do vzkazů pošlete fotku třeba vašeho samečka krevetky, nebo samičky, díky moc

V akvárku s rybama obvykle nedojde k jejich přemnožení, obzvlášť pokud se krmí s rozumem. Ryby je uvítají jako potravu, obzvláště ti tvoji žrouti. Ale v krevetárku kde nemají nepřítele je to hotová metla.
Nezmary člověk obvykle přinese se živým planktonem. A nemusíte ani chodit na rybník. Stačí koupit živé krmení na burze a máte doma Hydru.
Nezmar je oproti ploštěnce jen příjemná raritka. Sice dokáže ulovit malou krevetku, ale to je spíš výjimečné. Loví spíše miniaturní plankton. Ovšem ploštěnka, to je jiná. Její výměšky jsou údajně pro krevetky velmi nepříjemné, dotyk s nimi je pro ně jako štípnutí komára. Když tě štípne jeden komár, nic se neděje, ale pokud tě stále štípe spousta komárů, vystresuje tě to. Navíc ploštěnky krevetky přímo napadají, sají z nich tělesné tekutiny a dokáží je tak zabít. Tím, že žijí ve dně a na lov vylézají jen v noci si jich člověk ani nevšimne a pozná jejich přítomnost teprve když jsou přemnožené a začnou zabíjet krevetky jednu za druhou.
Nejen ploštěnky Tě mohou navštívit, já třeba měla v akvárku nezmary a taky netuším, kde se vzali.
Ploštěnky se ti tam dostanou... a netušíš jak. Spíš si to akvárko zkontroluj. Večer, dvě tři hodiny po zhasnutí, akvárko rozsviť a prohlídni skla. Ploštěnka je asi 0,5-1cm dlohý "červ" plazící se po skle, je snadno rozpoznatelná díky jakoby trojúhelníkové hllavě. Barva je od bílé přes béžovou až do šeda.
Pokud je tak chováš delší dobu a nehynuly, tak to bude něčím jiným... může to být náhlé zvýšení dusičnanů třeba po překrmení nebo tak... nebo u citlivějších druhů třeba i použití nějakého toho smradu, já nevím, jak se to jmenuje, jak to lidi stříkají doma a tvrdí, že to voní... Briese a tak... ale pokud krevetky žily a properovaly a začaly umírat, tak pokud by to bylo chemií nebo něčím ve vodě, umřely by spíše najednou, pokud umírají postupně, může to ýt problém se svlíkáním a nebo ploštěnky.
Zdravím, já chovám krevetky při 26 až 27 stupních, vím, že to není úplně ideální, ale mám v pokoji hodně teplo, plus osvětlení taky něco přitopí, takže nižší teploty moc dosáhnout nemůžu. V poslední době mně 6 krevetk uhynulo, může to být tím? Vodu pravidelně měním a žádnou chemii nepřidávám
Vydrž času jako vegetarián čočky... malé budou. Ta teplota je pro krevetky dost vysoká, byly by vděčné za nižší. Pokud s nimi nemáš žádné rybky, klidně teplotu můžeš stáhnout na 22°C. Ale to není proto, že samička nosí, bude to lepší pro všechny kreveťule. Při nižší teplotě je ve vodě víc rozpuštěného kyslíku, a to kreveťule rády. Ale jak říkám, není to bezpodmínečně nutné.
nemůsíš dělat nic,žádnou extra péči nepotřebují

Dneska ráno jsem si všiml, že jedna ze samiček nosí vajíčka

Takový malinký zelenožlutý spíš teda víc do žluta takový kuličky a pořád si je prohazuje mezi plovacíma nožkama. Tak, že bych se dočkal někdy v dohledné době malinkejch krevetčích sráčíků

? Znamená to pro mě ted nějako změnu v péči teplotě apod. Když teď nosí ty vejce

Teplotu mám trvale mezi 24-25 °C

Podle fotky bych řekl, že jsou ještě mladé. Jak poznat samičku jsem ti řekl. Budeš-li tam mít aspoň jednoho samečka, rozmnoží se. Když ne, tak ti až pojedu příště do Ostravy nějakého vezmu... a rozmnoží se

Jsou to spolu se zelenýma palmatama asi ty nejvděčnější a nejméně náročné krevetky.
co se týká krmení těch mých mladých v odchovně tak je možné že mi občas ujede ruka, ale když se stane tak jak se malí nakrmí tak jsem to většinou odsála malou hadičkou. Teď jsem přidala 3x ancistrusy sp. a ti te´d spolehlivě zpracovávají zbytky co nesežerou, ancíci mají tak 2,5-3cm jsou to mladí z velkého akva.
Budu sledovat to jak jsou krevetky napapané a podle toho jim kdyžtak jednou týdně něco přidám

a pokus se jednou rozmnoží budu ráda, toto stvoření mně začlo bavit

Fakt jo? no tak já s tim neměl žadne problemy...

ted co mam problemy s akvarkem krmím jen trochu granulema....
Hihi, já kreveťule skoro nekrmím. Jen krystal red dostávají granulky pro krevetky pravidelně, jinak skoro všechny krevetky baští to, co zbyde po rybkách a co si najdou. A daří se jim, pěkně se množí. Samozřejmě pokud někdo chová vyloženě jen krevetky, krmí naprosto jinak a tam to přikrmování má svůj účel - ale tam se jedná o stovky krevetek v akvárku třeba 50 i méně litrů. Proto jsem i níže psal o střídmosti v přikrmování. Krevetky jsou velmi skromná stvoření a baštu si v běžně zařízeném akváriu vždycky najdou.
No vidíš, tak tam máš tlející listí, i když je ho jen kousek

Ano, to je možný a tady se krásně ukazuje ta logika v tom upozornění kolegy Burika, když poukazuje na přirozenou potravu krevetek ve své domovině, mezi níž naše dusičnánkama dopovaná zeleninka nepatří. Inu kruh se nám hezky uzavírá. Já jsem dalek toho, abych vás zapálený kreveťáky kritizoval, že krmíte tím či oním, ale přišlo mě to v těch souvislostech vcelku poučný.

Mrkev krátce povařím,aby byla mekčí a pro krevetky přístupnější. Dokud jsem měl krevetky u sumců tak se zeleninou jako okurka nebo salát přicházeli do styku běžně a nikdy se nic nestalo...Vtip je v tom vyndat nesežranou zeleninu dřív než začne kazit vodu

Jinak u krevetek mám kousek listu mandlovníku,olšovou šištičku a nějaký kořen,což je myslim si víc než dostačující..
Jak už to tak v životě bývá, bude to kombinace obojího. Okurka plná dusičnanů se začne rozkládat, čímž uvolní spoustu dalších dusíkatých látek, a neštěstí je na světě.
Jen si prosím uvědom, že i v akvaristice platí, že méně často znamená více. Pokud kreveťulím vytvoříš dobré prostředí, nebudeš je muset prakticky vůbec krmit. Seškrábou si řasu ze skla nebo listů rostlin, zakousnou si bakterie a plísně z listů na dně, jako zákuseček si dají zbytky krmiva od malých rybek, co máš v odchovničce (doufám, že jako zákuseček, že tam nepřekrmuješ - pořád je třeba myslet na ty dusičnany, největšího nepřítele krevetek v akváriu).
Edit: Abych tedy konkretizoval svou myšlenku: krevetek máš 6. V akvárku si najdou dostatek jídla, jak jsi zjistila podle jejich plných střívek. Pokud jim chceš přilepšit, tak teňoučký, skoro průhledný pláteček mrkve nebo spařený lístek kopřivy (malý, čerstvý lítek) jednou týdně je naprostý luxus. Až jich tam budeš mít 100, můžeš jim ty plátky dát i 3 a 3x týdně... stejně jako té kopřivy. Ale raději méně.
Kdesi jsem četl, že rybky v akváriu těžko umoříš hlady, ale snadno je zabiješ překrmením. U krevetek to platí stonásobně.
malyLibor napsal:...Četl jsem na tlamoknize, jak si borec otrávil okurkou akva plné krevetek. Tady se nabízí otázka, zdali ta otrava byla způsobena zeleninou dusičnany obsahující a nebo jde o klasický hnilobný proces, jenž velmi rychle začne při pomalé konzumaci probíhat a když uvážíme, že krevetky jsou povětšinou chovány v akváriích menších objemů, tak bych se spíš přikláněl k té variantě "kazící se vody" po přidání většího množství zeleniny, která začně "pracovat".

U tebe nemají krevetky přístup k tlejícímu listí? Není to škoda? Listí přidá do vody spoustu cenných látek pro kreveťule i pro rybičky, na listech se krevetkám tvoří spousta žrádla a postupně ho zcela zlikvidují - za pomoci šneků a máš-li i krunýřovců.
S okurkou bych byl docela opatrný.... i s tím čínským zelím... Krevetky jsou hodně citlivé na dusičnany a čínské zelí, salát a okurky obvykle obsahují hodně dusičnanů, tak na to bacha. Četl jsem na tlamoknize, jak si borec otrávil okurkou akva plné krevetek.
Jinak mrkev na tenké plátky proč ne? Osobně jsem taky spíš příznivcem syrové zeleniny než vařené, ale proč ji jednou za čas nespařit? Ale žádné dlouhé vaření.
Přidat reakci
1 ...... 19
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 15816x