Očištění dekorace
Ahoj. Dostaneš jistě rozporuplné reakce.
Já kořen pořádně vyčistím wapkou a to je vše. Pokud plave, tak ho dám máčet do sudu na dešťovku, dokud neklesne. Nikdy se mi neobjevil žádný problém.
Edit: Nikdy jsem ale nezkoušel „živý“ dřevo. Nevím jak na tom jsou v tomhle ohledu ty tvé kořeny.
Dal bych vybrané kousky na rok na dva někam do potoka a až by prošly touto procedurou, pak bych je klasicky ošetřil, (např. wapkou), a pak už si jich jen užíval.
Starší reakce
Ja jsem vychazel z davkovani podle obalu - az 50g/l pri likvidaci zivelnych pohrom..
Proto jsem se ptal jestli to ma nekdo vyzkouseny abych ho tam nepral zbytecne moc..
dle mého názoru je to strašně moc... rovná kávová lžička (je cca3-6g) na 1 litr je až až, to je 1-1,5kg max. Chloramin totálně ničí vše, hypermangan je mnohem slabší dezinfekční prostředek. "dočištění" hypermanganem po chloraminu nemá vůbec žádný smysl...
Ja drevo z nasich vod pouzivam casto a nikdy jsem s tim nemel problem. Ja to mam pripraveny az budu mit volno - nejdrive ve vode s chloraminem a potom jeste pro jistotu hypermangan.
Vapkou jsem urcite odstranil vsechny (temer vsechny) veci makro a chemie se postara o zbytek.
Me prave zajimalo jestli mate na to savo nebo neco podobnyho vyzkousenou koncentraci. Ja jsem vzdy savo pouzival od oka cca 1:10 ale ted kdyz budu miz v sudu 200 - 300l vody tak by se hodil nejaky vyzkouseny pomer. Kdyz tam dam 3kg chloraminu prea noc tak se nic nezkazi a urcite nic neprezije
- wapka, kartáč, nůž,vana, hypermangan,
- nebo koupit v obchodě rovnou již částečné upravené kořeny, daji se spojit je do většího celku
for Jason: ja by som sa pařezu z našich vôd trošku obával... Neviem, či to stojí za to. Lepší odborníci lepšie poradia. Nebudú v ňom hlbšie, najmä ak je to väčšie a teda do veľkého aq, zakorenené hibernujúce štádiá parazitov? (Našich rýb; pre kolegyňky tropické to najhoršie.) "Vyženie" to odtiaľ tá chémia dokonale spoľahlivo? Za mladi pramladi som si jeden taký kořen (naozaj poriadny a tučný) - preváral plným plynom bublajúc asi tak 2 hidiny v kuse - vo veľkom tlakovom zaváracom hrnci na kompóty. Doba určite pokročila...
Hypermanganu tolik, aby to bylo na rozhraní růžové a fialové. A klidně to v něm nechat přes noc.
Je mi to jasny, potom to radeji zase vezmu vapkou a macet v ciste vode (hyparmangan pujde po savu).
Jakou koncentraci pouzivate? Ja to vzdy davam hodne od oka ale v tomhle objemu to radeji vezmu presne
Ani chloraminem, ani savem a ani hypermanganem nic moc nezkazíš a dosáhneš svého. Po dezinfekci nezapomeň opláchnout (u hypermanganu by to ani tak moc nutné nebylo, ale ničemu to taky neuškodí).
Starší reakce
Když už to tam tedy tu okrasu musíš mít, od čeho tu keramiku chceš čistit?
Btw, ukaž fotku akvárka...
Není lepší dát do akvária pěkný kořen, než kus keramiky a vymýšlet psí kusy s ultrazvukovou čističkou?
EDIT- a akvárium není operační sál, to jen aby se to s tím čištěním moc nepřehánělo.
0 20.11.2019 20:49 Lukáš – Keramické ozdoby
Dobrý den,
Mám dotaz jak čistíte keramické okrasné předměty v akváriu?Běžné čištění vodou je málo účinné nebo neúčinné.Napadlo mě pořídit Ultrazvukovou čističku,ale nevím jestli je to dobrý nápad.
Starší reakce
Žádnej stres, normálka to vem kartáčem, co bude uhnilý to odpadne, osprchuj a instaluj do akvária.
Ahoj,
našel jsem v Labi 2 pěkné větve, které bych rád dal do svého AQ, chtěl bych se zeptat, jak desinfikujete větší kusy? Do žádného hrnce na vyvaření se mi to nevejde (možná, kdybych si půjčil od rodičů zavařovaci, četl jsem desinfikovat savem, ale vůbec nevim jaký poměr, nemám možnost to udělat jinde než ve vaně. Dál bych se chtěl zeptat, jestli z větví je nutné odrbat všechno měkké, nebo když tam něco zbyde, tak to nevadí.
Starší reakce
Sichr, ako sa vraví u vás
O rôznych povlakoch a prírodných dekoráciách je jeden pekný článok v časopise Akvárium. Je to preložený zahraničný článok chlapíka, ktorý si dal tú námahu, že tieto povlaky skúmal mikroskopicky, organizmy identifikoval a došiel k zaujímavým záverom (napríklad, že slepá hladina neovplyvňuje výmenu plynov atď.). Zaujímavé čítanie.
Mně se osvědčilo to převaření. Jak píše larix, kořen po převaření je nasáklý vodou a jde ihned ke dnu.
Já to dělám ještě proto, jak říkala moje babička, že nikdy nevíš "kdo na to sáhl." Prostě si myslím, že ho to zbaví největšího rizikové znečištění. Taková selská úvaha.
Koreň stačí namočiť. Jediný zmysel varenia je, že rýchlejšie nasaje vodu. Nejaké dezinfikovanie a soľ sú zbytočné procedúry.
Prosim poradte mi co s novym korenom. Treba ho vyvarit, namocit do vriacej vody? ALebo staci len namocit do vody?
Starší reakce
Je to jak píše Martina. V období, kdy je ukončen počáteční záběh (2-4 týdny) zmizí i většina povlaků a plísní. Každopádně pak zmizí řádově ve dnech s nasazením rybek a objevením se plžíků.
Já to zezačátku vždycky vytáhla a vydrbala (jen vodou a kartáčkem), celá špatná z toho že moje akvaristické období začíná tím že mi plesniví kořen
Tím jsem si to všechno jenom prodlužovala. Po tom, co jsem to nechala být (ptala jsem se samozřejmě i tady
) to zmizelo do cca 2-3 týdnů, asi tomu pomohly i krevetky.
Kdybych to nechala být hned od začátku, tak jsem si ušetřila dost práce a mohlo to být pryč dřív
Asi to k tomu zajížděcímu období prostě patří.
Takže pevné nervy, ono to fakt zmizí
Môže to trvať aj mesiace,v závislosti od tvaru a veľkosti koreňa a podmienok v akváriu. Pomôcť môžu aj krevetky, niektoré ryby a slimáky.
Prosím, za jak dlouho by to mělo zmizet? Včera jsem našla na jednom ze tří kořenů to samé, co Kaqpo, ale na zbylé dva se to nerozšiřuje. Mám je v akvárku čtvrtý den a po dvou dnech naskočila plíseň. Zatím jen roste a nemizí. Děkuji.
tak to jo...krevetky by to zabilo ale ryby jsou v pohodě.Musí se to hodně opláchnout.
Nechystal som sa to použiť aj keď o tom počujem poprvýkrát už len kvôli tomu meďnatý, koreň má byť v krevetáriu.
Věř tomu co jsem ti napsal a hlavně, kořen neošetřuj žádnou modrou skalicí. Naděláš víc škody než užitku.
pokud to mezmizí tak to vyndej a postříkej to roztokem modrý skalice(síran měďnatý) a nech to působit tak 1/2 hoďky. To to akorát částečně oschne. Pak to pořádmě opláchni a budu to OK
No v hornbachu mi tvrdili že sa dá použiť aj do vody aj do terárka aj keď viem, že sa im nedá veriť
ale videl som tento typ koreňa už vo viacerých nádržiach takže dúfam, že bude dobre. Ešte otázka môžem ho nechať močiť v nádrži či ho mám preložiť do vedra ?
Já ti mám takový dojem, že to ale není akvarijní kořen nýbrž kořen určený pro terária...
Ďakujem, myslel som si len som to potreboval potvrdiť lebo s tým nemám veľa skúsenosti
Nedělej nic, je to normální a ztratí se to.
Zdravím potreboval by som poradiť čo s koreňom na ktorom sa mi tvorí asi plieseň ide o takú bielu tenkú vrstvu asi 2-3 mm po celom povrchu koreňu. Už som odmočil 1 týždeň vo vode potom bol 20 minút v 5% roztoku sava a vody potom som ho varil 30 minút a po vložení do akva mi na ňom nabehla plieseň tak neviem čo s tým nechať tak alebo kúpiť niejaký prípravok proti pliesni ?
Ide o nový koreň z hornbachu označený bol ako fingers driftwood.
Starší reakce
Kdyby se mu ten květináč či potapěč líbil, tak proč si ho tam nedat.
Záleží na vkusu každého z nás, nechápu, proč je tu vždy přetřásán ten co si dá např. barevný písek, keramickou loďku,...
myslel jsem, že akva web slouží k radám, inspiraci a jako zdroj informací a né proto aby tu někdo "hanil" jinému akva, jen proto, že to není zrovna šálek jeho kafe.
Dotaz nezněl . "jak se Vám líbí váza v mém akva?" ale, zda vyvařit keramickou vázu...
To Fiffa : Mě se to docela líbí a pokud se to líbí Tobě, nenech se odradit, kdyby Ti tu psalo 1000lidí že je to na prd.
Paráda!
U nás teď je k mání keramický Trabant 601, antické sloupy a amfory. Občas přemýšlím, jestli si něco podobného nepořídit...
Moh byste to napsat pro mne ještě jednou - česky?
Vazu ? Vubec do akvaria nedavat to je jak kdyz tam das kvetinac
V akva to neni hezke to si tam rovnou muzes dat vzduchovaciho gumoveho potapece
určitě savo ronaředit na 30 minut a pak vyvřit nebo naopak můžeš.Ale udělat 100%.
No, pokud ji mají v akvaristice v nádrži s rybami, tak by ses měl děsit zavlečení nějaké choroby, tudiž vyvařit určitě, pokud se bojíš, že popraská, umej ji v roztoku sava, hypermanganu, prostě nějakou biologicky rozložitelnou dezinfekci. Toť můj názor.
Tak ať se váza líbí
Hola, žádám o radu - v akvaristice se mi líbí jedna prasklá dekorační, keramciká váza. Je přímo v akváriu s rybami a tak se táži, zda-li je nutné jí vyvařit nebo stačí jen důkladně omýt.. (ptám se proto aby mi náhodou nepopraskala). díky za odpověď.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 2053x