Cladophora aegagropila (řasokoule) - pěstování
koule je z ní proto, že se "válí" po dnu v nějakém proudu. bez převalování by byla placatá, takže s tou "koulí na kouli" to nebude tak horký
slysel sem od kamose ze jeho rasokoule byla tak velka, ze na ni narostla 2. mensi a kdyz byla velka 1/3 tak odpadla.......nevim co je na tom pravdy...spis keca
Zkusil jsem natrhat kouli a udělat si několik menších. Mám je v skleněné dóze, kde je dost silné denní světlo a kromě toho tam dopadá světlo ze zářivkového tělesa. Hnojím lehce Kristalonem. Pokud byla příliš vysoká intenzita světla, zezelenala mi voda a musel jsem ji vyměnit. Kouličky občas otočím, ale přírůstky zase tak velké nejsou, takže v domácích podmínkách bych to ne velkovýrobu asi neviděl. Spíše to pro mě byl zajímavý pokus. Takže to zkuste a dejte časem vědět, jak se Vám vedlo.
Na pěstování nebo rozmnožování?
Jinak můžete jí zkusit dát do nádrže se stojatou vodou (žádné čerpado atd.), hodně na ní zasvítit (pustí dlouhá vlákna) a pak je rozcupovat třeba špejlí a vzniklou polívku rozhejbat čerpadlem. (třeba ty vlákna utvořej nazpět koule.
Moje rada.. číst atlasy.
Nic rychlejších než dělení starších rostlin asi nevymyslíte.
máte někdo skušenost s množením a rychlým pěstováním řasokoule??
šup sem s něakou dobrou radou
Starší reakce
www.klub.akva.sk/… v cisle 21 je zajimavy clanek
mne rasokoule pravydelne vyplave (silne osvetleni cca 1W/L), ale kdyz ji zatizim tak se zacne prichytavat k podkladu a vytvarek prisedlou formu, okolo 30°C se zacne rozpadat koule na ruzne patvary
dokonce se mi obcas v akvarku obevuje i ta treti forma (male chuchvalce)
rasokoule kdyz prisedne tak drzi opravdu dobre tahle mi v odchovne roste kousek na spodku korenu uz skoro rok
Světlo by uní problém být neměl.
tak moje nejvetší mechová koule má průměr pouhých 10cm
Mi to vecne hyne :( asi malo svetla...
Stači z ní vymačkat vzduch pod hladinou..Pak už zůstanou na dně ...Aspon u mě to funguje...
Ano moze plavat. Mne to vzdy robi ked mi do AQ cez leto svieti priame slnko. Zacne bublinkovat, vypustat kyslik a niektore bublinky sa na nej prichytia a vyplava...
Mechová koule by teda plavat neměla. Mluvíme o
rybicky.net/atlasrostlin/cladophora_aegagropila ? Asi byla nějakou dobu na suchu. Nech ji klidně v akva a ona se za nějakou dobu potopí. Můžeš ji zlehka pod vodou zmáčknout. Ale opravdu zlehka. A nebo ještě gumičku s matičkou, ale to mi opravdu připadá zbytečné. Vždyť ona stejně klesne. Ta gumička by se nesměla příliš zařezat.
Já mám v akva tři a ony se pořád přemisťují. Asi s nima rybky v noci hrají fotbal.
0 10.01.2010 15:31 Bart Simpson –
Re: Bára Nevíte jak mám přidělat mechovou kouli na dno aby nevyplavávala?
Starší reakce
jj pravdu diz, to by bylo vyhrane...
...jedno co sa mi na tych guliach nepaci ze straaaaaaasne pomali rastu...-keby vsetky riasi tako pomali rastli...to bi sme ako aquaristi mali vyhrate...
to jsem jednou udělal taky klidně ji tak nech ona časem spadne dolů
Ještě bych ji pomačkal ve vodě, ona spadne
0 09.09.2009 18:46 Jechová – Řasokoule na hladině
Prosím, "vyprala" jsem Řasokouli a ona se teď nechce potopit na dno
- pořád plave na hladině- i když jsem ji zkoušela ve vodě párkrát zmáčknout-nic- pořád na hladině. Nevíte, jak ji dostat dolů?
Starší reakce
Když nesnese velkou teplotu, tak asi nemá cenu, abych ji zkoušel dát k terčovcům do 30 stupňů, co ? Máte někdo zkušenosti?
Starší reakce
Řasoukouli (Cladophora aegagropila) je nutno občas pootočit - jinak se začíná deformovat a pokud ji občas opatrně nevymačkáš nečistoty, může se začít rozpadat. Zásadně nečistit pod tekoucí vodou, nebo dokonce vodou z vodovodu - použít vždy akvarijní vodu! Zdravá koulé má svěže zelenou barvu, netrhá se a je tvrdá.
Řasokoule nebo-li Cladophora aegagropila ,potřebuje občas vyčistit.Já to dělám tak,že po odsátí nečistot ze dna do kýblu jí v tom opatrně promačkám,dostanu tak nečistoty ven,jinak by se hromadili uvnitř a rostlinka by začala zevnitř uhnívat.
4-5 cm, to uz je dost velika koule. Mohl's kousky nechat, mely by postupne vytvorit nove koule (pokud by rostly v poradku dal)
V knížce o krevetkách jsem se poučila, že řasokoule nemá ráda moc teplo - pry jen do 24oC, pak se rozpadá. Možná by pomohlo snížit teplotu akviška
řasakoule muže rust i rozmotaná mnoho akvaristu ji má rozmotanou
0 28.04.2009 14:46 dan999 – řasokoule asi problém
ahoj mám řasokouli asi dost dlouho ale je malá neroste a kevšemu se začla rozpadávat a vevnitř hnít. Tam kde to bylo schnilé jsem odstříhal a vypadalo to, že se chytne ale rozpadla se na nekolik částí ani z daleka připomínající kouli tak jsem ty části svázal silonem, udělal jsem velkou chybu? Nebo je rostlina ztracená, nebo je i jiný způsob jak ji sjednotit. Po dvou letech pokusů ji zachránit má v průměru asi 4-5cm. moc díky za reakce.
Starší reakce
0 08.02.2009 13:43 Piky – rozpadlá cladophora
Ahoj, rozpadla se mi cladophora. Je na placku, kousek z ní odpadl a navíc teď plave na hladině a ne a ne klesnout, myslíte že ji mám vyhodit? Nebo prosím radu jak z ní zase udělat kouli. Čím to může být, že se rozpadla? Mám to takhle u dvou koupených na akva trzích, další dvě z obchodu jsou větší než tenisák a drží pořád v kouli a rostou.
0 06.02.2009 17:22 petulevrtule – hnědne
Na jedné řasokouli se mi objevují hnědé fleky - vypadá to, jakoby umírala, nevíte co to znamená?
Starší reakce
Neměl by být problém, dává se i do studenovodních nádrží.
0 22.01.2009 16:16 petulevrtule – řasokoule
Prosím Vás sháním tuto rostlinku, je vhodné si nechat poslat v zimě?
Starší reakce
...Je to vytrvalá mechovitá rostlina, které postačuje málo světla. Měla by se jednou za týden vzít a proprat pod vlažnou tekoucí vodou aby se z ní dostaly dusitany, které na sebe váže...
Cladophora je druh zelené řasy. S "mechovitou rostlinou" má společný jen komerční název - "mechová koule".
Propírat vlažnou vodou, aby se z ní dostaly dusitany, je - nemohu si odpustit - nesmysl.
keby si nebol taky tupy,tak by si si spomenul ze tu polovicu zozrali zavojnatky
a ona neodumiera.Keby si sa kukol z blizsia tak by si uvidel ze sa rozrasta,ale ked ju mas stale tym plochym na dno otocenu tak sa necuduj ze je stale placka!Staci ju stale obracat aby z nej bola gulicka
Ta řasa na fotce už po smrti je.
to akoze fakt?ked sa dava ako do placky to znamena ze je bude deat?
Protože umírá.
tak chcel by som sa spitat na rastlinku:Cladophora aegagropila
no a ze na fotke je to ako "gulicka" a ja mam taku "placku"
da sa to volako "napravit"alebo newem
Starší reakce
mam ju s krevetkami a nerastie skor sa zmensuje krevetky si ju davaju na ranajky a snad asi vsetky rano mi to pripada ako krevetkova gula nie machova.
A taky je to dobrá zásobárna na okružáky. Já si je díky kouli donesla do akvárka a ne a ne se těch mršek zbavit. Ale asi jim odzvonilo, koupila jsem čtverzubce
.
Starší reakce
Buďte bez obav - pravdy na tom není zbla.
0 27.07.2008 08:42 Péťa Uvažuju,že si jí taky koupím.Ale slyšela jsem, že dělá spíše kyselou vodu.Co je na tom pravdy?
Hodí se do každého akva?
to je jedno
stejkně sem si ji už koupila
Myslím, že aqalka to myslela trochu jinak - akorát jí děláte v hlavě guláš
S každou rostlinou si něco můžeš přinést.
Přidat reakci
1 ...... ...... [5] 6 7
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 10657x