Automatické krmítko
Eheimové mají vzduchování cestou vrtulky uvnitř..možná by stačilo vytáhnout hadičku od vzduchování a rozumě vyřešeným ofukováním zajistit aby se vlhkost nedostala dovnitř zásobníku.. velké vločky jsem řádným promícháním polámal tak aby se vysypávali bez problémů..spíš mi budou dělat problémy granule..škoda, že nedělají krmiva ve velikosti prášků (třeba acilpyrin) na to se dají sehnat pěkné dávkovače.
Ahoj, mám toto aut. krmitko juwel
www.levnaakvaristika.cz/…, skúsam ho uz 2 týzdne, nie je zlé, pri velkých vlockách treba nastavit velký otvor, pri malých vlockách na mensí. Vadí mi trochu, ze na tom otvore, kde sa to vkladá je také vyklápanie, ono mal ten otvor byt rozhodne vacsí, lebo inác to, kde sa to vyklápa navlhne a potom sa na to lepia vlocky, moze to aj plesnivet. Ak to dám prec, tak sype cast na kryt, a to nie ideálne. Dúfam, ze je to zrozumitelné.
0 21.05.2009 15:26 JuraS Mám totéž krmítko co romy.. Obsah ? Vzal jsem všechny krmení co jsem doma měl (asi 10 druhů), do plastové nádoby jsem sesypal všechny (od každého 2 polévkové lžíce)..nádobu uzavřel a poslal několokrát po pokoji..promícháno dokonale..naládoval krmítko a rybičky se můžou utlouct..za čas budou terčovci tak přidám i jejich speciály do směsi a bude..jinak mám i krmítko nutramatic a ten připravuji pro granule..z eheimu půjdou jen vločky, minigranulky a prachové a z nutramaticu sušený gammamarus, větší granule a třeba i plátky spiruliny ...někdo složitě obměňuje stravu a já to vyřešil jednou naráz...
Starší reakce
Aha, tak to by šlo, poposunu jen přední krycí plast a místečko bude. Takže, ještě jednou dík...

Ten co mám já,jde jen položit na sklo,nebo kryt,který má příslušný otvor,nebo nechat odkryté akviško,nebo jen jeho část.
Cena dobrá - přikupime, v době dovolené se bude hodit. Chtěl bych se ještě zeptat, kam se to instaluje. Může se to dát třeba tak, jak to má NEMESIZER ??? Pod kryt bych to nerad, nechci tam dávat krycí skla. Dík

pouzivam af-2005d -
www.shopakva.sk/… je bez vzduchovania krmi max 4 denne s moznostou pri kazdom 2x potocit hlavu, da sa nastavit otvorenim dierky kolko ma nasypat na jedno potocenie. Nakolko som student a cez tyzden doma niesom zvolil som tiez auto krmitka. Mam 2 kusy jedno v 37L a jedno v 100vke a za mesiac co isch mam som spokojny a nic nevlhne ale zase na druhej strane ich ani nemam pod pokryvkou viz jednu moju foto v nadrziach ako to vyzera
Jak jsem už napsal,bez problémů a to jak s granulemi,tak s vločkami.Sice něco stojí,ale po měsíci,kdy jsem přikrmoval mladé a krmivo bylo v krmítku,bylo naprosto suché.Je to o kvalitě.

Ten může být dobrý, má aktivní ventilaci.

Jednou jsem to zkoušel a pak jsem se toho zbavil. Nebylo to moc kvalitní, pač vločkové to sypalo dobře možná tak dva dny. Pak to většinou zvlhlo, slepilo se to dohromady a z krmítka už nešlo nic.

Peletky nevím, nezkoušel jsem je ani, ale myslím si, že by se v dávkovači taky mohli zaseknout (v tom, co jsem měl, zcela určitě

)
Mám zkušenost s automatem Eheim.Nastavení je na 4 časy a možnost 1x,nebo 2x krmení(otočení) v každou danou hodinu.Šlape už 3 roky bez závad,jen s výměnou baterie.
Pak je ještě možnost duálního krmení(dva druhy),ale to je už docela za ranec.O tom,kromě toho,že dává dva druhy krmiva nic moc nevím.
Více asi tady:http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_27666_ehen
Máte skušenosti s automaty na krmení?
Sám se zatim jen dívám ale nikdy jsem jej neměl.Poradíte mi nějaké co je schopné dávkovat třeba 5x za den i po menších dávkách?Potřebuju tim dodávat do AQ peletky.
Starší reakce
Díru v táhlu jsem přehlídl, omluva, jasně pak by to mohlo pracovat v pohodě, dokonce si dovedu představit, že na jedno akva by to fungovalo i na vyřazený schodišťový automat, takových se vyřazovalo a nahrazovalo hodně a kdekomu se to doma válí v bednách

Hele sorry, ale já to myslel uplně jinak

No, s cívkou je to opravdu nejjednodušší, žádné krokové motorky, jejich nastavování, přesnost...atd.
vejvar
Ano v táhlu je díra která se zaplní krmivem, po sepnutí napětí, to táhlo vjede do cívky a díra se tím přesune nad otvor, kterým krmivo propadne.
hanz
Docela postřeh čéče, vše je nakresleno v úvodním obrázku, včetně pružiny.

pls. neber to jako posměch, věřím že si to jen prolétl a přehlédl. Ještě jednou si to projdi.
To s tou cívkou je opravdu nadějnější
Jen bych dal cívky dvě, aby se nejdříve jádro zasunulo. Tím by se uvolnil otvor v nádobě s krmením a pak by se to jádro posunulo na opačnou stranu a krmení vtlačilo do násipky. A nebo vlastně by stačila jen jedna cívka a o pohyb opačný by se postarala pružina...
ja teda nevim jestli sem to pochopil pravne, ale kdyby ta civka to tahlo nevytlacovala, ale vtahovala, tak by se do akvarka vysypala jen presne odměřená dávka, která by zůstala v tom táhle, takze by odpadl problam s presností, jen by se musela dat mala dira v tom tahle, a pak si kdykoliv nastavit, kolikrat a kdy se to spustí, takze by to podle me bylo celkem dost presne a kdykoliv prenastavitelne.
0 13.11.2008 13:58 Štěpán –
Re: Nejlepší je stejně můj původní návrh, protože umožňuje přesné dávkování krmiva jak podle množství tak podle druhu, do každé nádrže zvlášť. Umožňuje střídání druhů krmiva. Zabraňuje nebezpečí předávkování krmivem - což je opravdu životně důležité. Rozlišovat množtsví krmiva podle osádky v akváriu je opravdu nutné.
Nevýhoda je, že se občas (podle délky té desky) musí ručně naplnit všech těch 9n (devět krát počet krmení) děr naplnit. Na týden (krmení dvakrát denně) by to bylo 126 děr. Počítám že za několik minut by se to mělo dát naplnit.
Přesně jak píšeš, tak nějak jsem doufal, že stačí nakopnout správným směrem a každý si to dořeší sám. Příště se tedy polepším a vypracuji podrobný návod.
Ano princip je stejný, výhoda je v cívce, která může být libovolně dlouho pod napětím
a nic se neotáčí není potřeba převodů atd. Množství krmiva je dáno otvorem či výškou posuvné lišty a také možným intervalem sepnutí.
EDIT.
Ohřev rozvodu bych pořešil výkonovými odpory (princip podomácku dělaných topných tělísek).
Umístil bych je na koncích trubek, tepelné záření se pak bude samo šířit po trubce.
Jasně principiálně je to stejné však je jedno po jaké dráze se co posouvá jestli kruhové a nebo přímé. Mimochodem ač si myslím, že by se to dalo sestavit tak nebo tak, též bych i já radši krmil ručně, abych aspoň věděl co se s rybami děje

Jasne, mechanicky doraz aby se diry zastavily nad dirami s trubkami je treba, take nejaka kryci deska, aby krmivo pri zastaveni neodletlo pryc. Princip je ale uplne stejny jako u otocneho.
Vlhkost v trubkách se řeší třeba v nápojových automatech tak, že těmi trubkami proudí vzduch od centrálního ventilátorku. Aby se žrádlo neusazovalo navrhoval jsem v případě nutnosti lankový rozvod od starého vzduchovacího motorku (nebo jiného vibrátoru

na problematické hadice ve chvíli kdy jede pohon. Jsem seděl s Cimrmanem v lavici

No prave, proto bych to delat nechtel (tak, abych veril ze to bude funkcni). Aby ve vysledku cisteni a kontrolovani krmitka nestalo mnohem vic casu nez sypani krmiva rucne. Z podobnych setreni penez a vymyslu jsem uz davno vylecen. Chodil bych krmit rucne, a kdybych moc chtel hracku, koupil bych 9 kvalitnich krmitek.
Ale jo já to pochopil, že se to posouvá i 9 děr bych pochopil, ale při sepnutí cívky by násypka přes díry doslova přeletěla a množství krmení by se těžko nastavovalo. Tři desky nad sebou z nichž ta prostřední určuje množství krmení se mi zdá lepší, tam je množství skutečně dáno objemem díry.
Ne, dobry, ja tam vidim to same. jen se deska netoci, ale posouva. Pro 9 reseni obdobne, s deviti dirami
Zajímavé nápady, obávám se ale, že kterýkoli nápad založený na rozdělení krmiva do nádrží pomocí trubek, může skončit na vlhkosti a spádu trubek. Trubka bude zavedena nad hladinu, takže na konci a patrně i uvnitř bude kondenzovat malé množství vlhkosti a po několika dávkách se začne chytat na stěnách a štosovat (pokud nebude mít trubka spád někde z druhého patra). A taky - pokud nebude krmník vyroben s přesností obvyklou v družicích, bude bordel v jakékoli mezeře, bude ucpávat díry, cpát se mezi otočné disky atp.
Přijde mi to všechno dost překombinované, ale Jára Cimrman by se vrtěl blahem ;)
Doktore, docela dobré, ale to se nasype všechno z násypky do akva ve chvíli kdy to sepne? Navíc to je na jedno akva a my jich řešili 9, takže by se to muselo vyrobit 9x na každé akva.

Já bych to udělal s cívkou a jádrem, jednoduché a levné.
vysvětlivka k obrázku:
1. Násypka
2. Cívka dimenzovaná na použité napětí.
3. Držák násypky.
4. Tyč/hranol s otvorem pro krmivo.
5. Vratné péro.
6. Spodní díl s výstupním otvorem 7.
Ovládání, časové hodiny nastaveny na minimální čas.
Průběh akce:
Po sepnutí hodin se přivede napětí na cívku, která do sebe vpudí jádro.
Tím se štěrbina s krmením přesune nad výstupní otvor a krmivo propadne.
Po přerušení napětí, dojde pomocí vratného péra k navrácení štěrbiny k násypce a dojde k opětovnému naplnění. Doufám že to stačí k pochopení principu.
Nedá mi to, zkusím se do něčeho podobného pustit. Mam doma krokový motor, Ten prostřední válec udělám s podélnými otvory. Násyp vyřešim hadicemi. Nádoba pro krmení bude nějaký kelímek od jogurtu.
Horší to bude s vypočítáním, rozmístění otvorů od sebe, pač to udělám tak, aby ten prostřední válec jel v kuse...
Omlouvám se, že jsem podrobnější popis poslal jen TomášoviB jako vzkaz. Samozřejmě, že se to zastaví protože to by musel být skutečně pomalý převod. Takže otáčela by se ta prostřední deska, horní a spodní jsou fixované. Potkávají se pouze díry buď horní a střední desky a nebo střední a spodní desky, nikdy ne všechny tři nad sebou současně. Pohon třeba motorek ze stěračů aby to bylo na 12V a bezpečné. Tloušťka střední desky a průměr otvorů určuje množství žrádla na jednu dávku. Střední deska je po obvodu osazena podlouhlými výstupky, nejlépe nalepenými pásky např těsnícími. Na válci je namontován koncový přepínač se spínacím a rozpínacím kontaktem nejlépe s rolnou, která jede po střední otočné desce přes výstupky a tím se koncák přepíná. Vše řídí dvoje spínačky, nastavené na krátký impuls jedny na ráno druhé na večer. Dva obvody jsou propojeny přes koncák jeden přes spínací druhý přes rozpínací kontakt. Tím je zajištěno vždy pootočení po 12 hodinách o jeden krok, určený nalepenými pásky dle roztečí děr. Pro představu kdo viděl mechanický programátor v pračce tak je to stejný princip
Mně to připadá poměrně jednoduché a až na spínačky se vše dá poshánět po garáži a podobně. Otočné desky nemusejí být nutně ze silonu, zásobník třeba plastový kbelík s provrtaným dnem, svrtaným s deskami.

Nepochopil. Nezastavi, proste se to X-krat denne (dle prani) cele pomalu otoci, nabere do otvoru mnozstvi potravy podle tloustky desky a prumeru otvoru (sama tam napada), a druhymi dirami za chvili vysype do trubek. Ale delat bych to fakt nechtel

. Mozna se slusne vybavenou dilnou ... by se to udelat spolehlive dalo.
A jak docílíte toho,aby se to zastavilo v daným místě?
Tedy pokud jsem to pochopil spravně

Jak píše filipsi, pokud toto nepochopíš, pak se do toho radši nepouštěj

Pokud ti to jeste nebude jasne, pak ti neni pomoci

. Spodni deska + trubky + zasobnik stoji, horni se otaci.
Ale naklady, pokud rozumne zapocitas cas do vyroby spolehliveho zarizeni budou myslim vetsi nez koupit 6 krmitek. A to cele bude mene spolehlive a narocnejsi na udrzbu a finance, nez jim to tam denne skocit nasypat.
já ptávě chci centrální, z kterého by bylo 9vývodů do všech akvárek, a nejlépe jeden zásobník, ale mohlo by být i 9zásobníků, to je jedno. V zásobníku by bylo krmivo SAK (jsou to takové malé granulky) a jsou každé stejné velké
Mohl byste to nakreslit v malování?
Vzhledem k náročnosti a nákladnosti výroby bych se klonil k centrálnímu krmítku, nežli 9 kusům. Nezdá se mi to neřešitelné pokud se dodrží nějaké zásady. Hlavní z nich je použité krmivo. Granule o stejné velikosti, protože vločky jsou nestejné a reagují na statickou elektřinu, mají tendenci vlhnout a lepit se.
Řešil bych to kruhovým zásobníkem postaveným na výšku, dno by mělo tak 2 cm silonovou desku s otvory, jejichž průměr by určoval množství krmení. Pod ní pevně uchycená deska se stejnými otvory. Od této rozvody ohebnými trubkami např. husími krky. V zásobníku nahoru uchytit malý ventilátorek z pc na sušení krmení. Otáčení zásobníku nejlépe motorkem ze stěračů, mechanické spínačky, koncové vypínače na 12V po obvodu válce. Dostatečný spád trubek, pokud by se krmivo zachytávalo, pak si pomoci třeba vibracemi z upraveného starého vzduchovacího motorku lankovým rozvodem od membrány na rozvod trubek.
a a a,nakonec se dostaneš na cenu průměrného automatického krmítka...

A co takhle poprosit někoho z rodiny aby je chodil krmit?
9 kousků udělátek taky nevyjde zrovna levně, navíc než se to vyrobí rybky pochcípají hlady

moznost je vyrobit do kazdeho akvaria krmitko.Zoberes nejaku PVC ruru priemer podla potreby.Zaplatas dno dostickou s dierou na vypadavanie krmiva.spravime os s lopatkami,lopatky tiez podla potreby.Spravis si vrch zo zasobnikom.Na krutenie by to chcelo šnekovu prevodouku,aby to slo pomalicky a malo to silu.Namontovat malicky casovac,len na otocenie jednej lopatky.Motor pripojime na velke casovacie hodiny podla krmenia.A mas tam davky na dva tyzdne.
Toto je len teoria,ale ked budem mat cas tak to urcite skusim

Edit: alebo miesto lopatiek pouzit kruhovu dosku s otvormi kde sa bude hromadit krmiho,ked sa tato diera stretne stou dierou na vypadavanie krmiva,tak rybicku budu mat zranec

a prepacte za ten obrazok:bolo to narychlo
Deska se bude posunovat vodorovně o několik centimetrů, aby se další řada těch devíti otvorů s krmením dostala nad otvory s trubkama, kterýma propadne do akváriií. Ta deska bude umístěná někde nahoře nad stojanem... Menší deska s dírama ve kterých je nasypané krmení. Možná jsem místo "tlustá deska" mohl použít "tenký hranol".
Trosku Merkuru, relatko, jednocip, zobrazovac a trosku znalosti a mas to... kdysi sem to videl, jako zajimavou prezentaci maturitniho vyrobku...
no pořád tomu nerozumím je kde bude deska, kde bude deska, jak se bude posunovat, jaké ovládání v pokoji,jaký motorek, jak se bude ta deska posunovat tři patra a pod... asi sem laik

Malovat se mi to moc nechce. Ale upřesním - pokaždé se posunula o tu jednu řadu. Teď mi začíná připadat jako problém, aby se krmení v těch otvorech nedostávalo pod desku a nebrzdilo jí... A vyrobit automatické ovládání je takové trochu riskantní, je tady docela reálné nebezpečí přehřátí motorku a vznik požáru. Nejbezpečnější je nejjednodušší řešení - zpřevodovat motorek tak aby dostatečně pomalu posouval tou deskou, takže potom u sebe v pokoji podržíš tlačítko nějakou určenou dobu, aby se deska posunula o správnou vzdálenost.
Edit: A nejlepší řešení je do té garáže dojít a ty rybičky normálně nakrmit... Akvárium se stejně denně musí kontrolovat.
díky za napsat, nemohl bysi mi to jen stručně namalovat v malování? a ještě jedna věc že je to stojan s třemi patry a v každém jsou tři akvárka (viz. prezentace)
Jediné co mě napadlo je tlustší deska s otvory v řadách po devíti, která by se vždycky posunula nad řadu otvorů do trubek, kterými by do akvárií propadlo krmení. Na pohon by se daly použít normální spínací síťové hodiny ve spojení s nějakým časovačem s IO555 a nějakým relátkem napojeným na motorek.
Napadl mě jeden nápad, protože se mě moc nechce krmit pořád mojí odchovnu v garáži, jestli by nešlo nějak vyrobit centrální krmítko na 9akvárek 45l, myslím tím nějaký jeden poháněcí motorek do elektriky,který mi měl asi nějaký dopravník krmení do akvária ale zase kde uchovávat krmení před krmením, a v zásuvce od pro motor by byl časovat nastavený na pár sekund podle síly motorku, nebo jestli máte nějaký jiný nápad, s použitím elektřiny a né baterii napište, ale jde mě o to aby to bylo levné (ne jako koupit pro každé akvárko za min. 6stovek automatické krmítko na baterie, noco jsem líný ráno před odchodem do školy nakrmit a večer když se mě už chce spát, tak radši si udělám něco takovédleho

Já krmítko občas používám, mám také Nutramatic, je zapotřebí chod vyzkoušt a z mé zkušenosti plnit granulovaným, nebo rozdrobeným krmením, aby se v otvoru " nešprajclo " a další chyba je, že se do krmítka dostává vlhkost, takže se krmení může lepit a bohužel i plesnivět. Dávkování krmiva je právě hodně orientační, podle velikosti a druhu krmiva se jednotlivé dávky mohou lišit ( proto preferuji granule, dají se lépe regulovat ) Používám ho jen když jedu na delší dobu jak týden pryč, jinak není třeba, mám vyzkoušeno i 14 dní bez krmení a v pohodě.
ja mam zkusenost s krmitkem nutramatic,ale bohuzel jen spatne,davkuje dvakrat za den po 12 hodinach, davkka krmeni se da nastavit ale muj pripad byl takovy ze jsem zapnul krmitko asi na tyden pres vanoce kdyz jsem nebyl doma nastavil jsem co nejmensi davku a kdyz jsem se vratil tak jsem neveril vlastnim ocim akvarko melo uplne zlutou vodu vetsina ryb byla mrtvych nebo k tomu nemela daleko a vsude po akvarku se valelo nesezrany krmeni.tak ze od te doby se priklanim k tomu ze ryby to par dni bez jidla vydrzi,samozrejme ze kazdy druh asi jinak,ale do takovy diskuze se opravdu poustet nechci
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 11621x