Ahoj,
koupil jsem si tento filtr jednak proto, že inzerovali do 30l (mám 29l čistého objemu) a pak taky proto, že je tichý - když není na skle, tak fakt není slyšet - jenom chrochtá přisávání vzduchu, to jsem ale vyřešil škrtítkem, které trochu utáhnu a tím bublinek zůstane dost (na to malé akva) ale na noc to nechrochtá a neruší to (a když chrochtá, tak jen mírně)., no ale hlavně proto, že byl levnej.
Nechce se mi "utrácet" za čerpací hlavu...atd, ale rád bych ho vylepšil.
Nelíbí se mi malý objem filtrační náplně = silikonem dovnitř přilepím trubičku, na kterou pak nasadím hadičku, kterou vyvedu mimo filtr.
Do hadičky udělám dírky a pak na ni nasadím biomolitan (uvažuji že napřed nejjemnější a na něj pak středně hrubý jako mechanický čistič. Na hadičku připevním nerezový drátek, kterým tu hadičku zatížím a upevním na dno vzadu v nádrži - za kytkama (takže nebude snad vidět až se roszrostou) ale na druhou stranu protože to bude kousek nadednem, tak se odsají případné zbytky krmení.
Tím jemným bioakvacitem, délkou hadičky a množstvím otvorů bych chtěl dosáhnout pomalejšího proudění v tomto "úseku" filtru = obydlení především denitrifikačními bakteriemi?
Díky té hadičce u dna budu moci posunout filtr trochu víc nahoru = sníží se tlak vody (bohužel i průtok) ale snad bude pořád přisávat vzduch pomocí toho nástavce co je k němu.
Na vývod filtru bych pak upevnil opět hadičku, tentokrát ale bez děr a odvedl bych na bok akvárka (na druhou stranu od nasávání) a její konec bych dal do bioakvacitu (tady ale nevím jaké hrubosti) => tímto bych naopak měl teoreticky doáhnout většího provzdušenění = více nitrifikačních bakterií, které ke svému životu naopak potřebují hodně kyslíku a v té malé nádrži by to tak s tou vodou neházelo (pro případné zachování nějakého toho oběhu vody, který je nutný kvuli mísení bych tu hadičku prostrčil durch molitan, na konci z ní udělal trysku a udělal do ní díry, aby část vody šla přes molitan a část vody zůžením do akvárka např. směrem na topítko
Na závěr pak chci předeslat, že to je odchovnička pro molly a případně další rybky ale mám v plánu pak z toho udělat krevetkárium = byl by naopak vhodnější co nejjemnější bioakvacit, aby tam nenalezli mladí a neuhynuly když by se šprajcli.
Hadičku bych použil normální vzduchovací a díky délce by pak nemusel být obal z toho biomolitanu nikterak objemný a nápadný.
Prostě a jednoduše - chci se v tom vrtat, baví mě to vymýšlet, chci si s tím vyhrát.
Myslíte, že by to takhle šlo? Co říkáte na tento nápad?
Jsem nováček, takže se rád nechám poučit - ale předesílám - NECHCI kupovat externí filtr, čerpací hlavu...atd. (v záloze mám bioakvacitový bublifuk, který mám teďka v nádrži, aby se zaběhl a osídlil se bakteriema, kdyby tohle nevyšlo, ztratil sem na ten atman at f300 záruku kvuli tomu že se v něm budu vrtat, tak abych jenom rychle přehodil na bublifuk a jel klidně dál bez rizika)
Pokud jste to dočetli až sem, chápu, že se nemusíte cítit na odpověď, každopádně ale nějaká ta rada uritě příjde k duhu (už 3 dny tu pročítám fórum, abych se zbytečně neptal na něco co je tu vyřešené a abych se dostal do problematiky - ostatně je to mnohem lepší než se učit na zkoušku
)