Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nádrž z kaleného skla

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Nádrž z kaleného skla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 17:24 Muž hanz [27] RE:Roman
Jak jsi na tom? Docela by mě zajímalo, jak to vypadá. Hlavně to vyztužení, nápad je to dobrý ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 06:49 Oslík Re: Roman
No jako akvarista jsem pořád v plenkách, ale o skle něco málo vim, bývala to má profese : ))

Kalené sklo skutečně vydrží o dost víc ... bla bla bla vše tu už padlo, nebudu to znovu opisovat. Jak ale uvedl Štěpán, pokud je méně pružné (a ono je, jak plyne z vyšší pevnosti a tvrdosti - často bývá sodnodraselné) tak tam při zatížení vzniká mnohem vyšší pnutí. K pnutí dochází kvůli rozdílu plochy vnitřní (menší) a vnější (větší) plochy skla - uvažujeme-li o něm jako o dvou rovinách, tudíž 2d. Ve 3d je to to samé, jen složitější. Problém je už v tom, že v kaleném skle již enormní pnutí je. To je úmyslně vyvoláno procesem kalení, kdy prudce vychladne, tím dojde ke smrštění které se řídí stejnými principy. Sklo netuhne naráz, jako kovy, ale křivkou. Tím pádem chladnou různé vrstvy různě rychle (od vnější vrstvy chladnoucí nejrychleji směrem ke středu) a ve skle po zatuhnutí pnutí zůstane natrvalo a s tím se pojí problémy :
-přestože to vypadá náhodně, tak je vše dopředu spočítané a ověřené, tím pádem je pnutí plánované a produkt je ideální pro použití, pro které je svořen
-pokud je produkt vystaven jinému zatížení, než pro které byl určen (a pochopil jsem, že u akvárií se jedná o solidní hodnoty) vzniká další pnutí a tah nežádoucími směry což rapidně redukuje pevnost skla
-nevýhodou kaleného skla - právě pro zmíněné pnutí - je jeho rychlejší stárnutí a ztráta původních vlastností. Technologie výroby se sice zlepšuje, ale stále je možnost, že sklo časem samo rupne
-kalené sklo je rovněž značně náchylné na rozdíly teplot, které opět regulují pevnost (viděl jsem pokus kdy se zahřála známá duritka pouze v teplejší vodě a po vyjmutí a vylití vody do ní byla vhozena studená mince, sklenička explodovala)
Tam potom stačí větší teplotní rozdíl na vnější vrstvě (místnost) a vnitřní vrstvě a kontakt s jakýmkoliv pevnějším předmětem s rozdílnou teplotou a člověk si koleduje o malér.
-no a za další stačí kvůli silnému pnutí i mírně narušit povrch skla (odštípnutý roh, hlubší škrábanec) což může odstartovat solidní explozi střepů. Podobný účinek má i nežádoucí šíření vlnění - mluvím o vlnění vzniklé například nárazem pevnějšího předmětu, tedy mechanickém, ne elektromagnetickém :))

Podtrženo sečteno .. zmiňované sklo od autobusu by nebyla špatná volba, tam přeci bývá fixní fólie :))))

Docela jsem se v tom sám motal, ale snad je to alespoň částečně srozumitelné

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2008 22:37 Žena Dinamit [68] Re: Roman
wow, tak to je fakt vymakaný s tim kricim sklem. Pak nafoť, bych si vzala inspiraci :) . Budu držet palce, ať se ti to teda povede slepit palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2008 22:14 Roman Re: Hanz
ty skla jsou uz vykalene a nemuzes na ne uz sahat.maji hladke hrany i plochu.takze jdu do toho.mam trosku obavu ale verim,ze to pujde.prece jenom je to 1.400lt.vyztuhy na dno a rohy po cele vysce nadimenzuju o dalsich 12mm.jak jsi psal,vyztuhu stredem davat nebudu.mam jiny zpusob.stredem nadrze,myslim nahore vlepim nerezovou listu/jako by sverac a na nem budou prisroubovane ze silonu vyfrezovane listy,na kterych jezdi kryci sklo.mam to odzkousene a je to skvbely.ted o dlouhym vikendu to lepim,tak dam vedet,jak to dopadlo.po lepeni delam 3D
pozadi.uz se na to tesim.mejte se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2008 06:46 Muž hanz [27] RE:Roman
Co bys ještě chtěl řešit? Každý kdo sem napsal, tak si hned jeho názor odmítl.
Co se týče broušení hran, tak mam taková pocit že se moc zrovna u tvrzeného skla brousit nedají. Ale píšeš že už máš skla na míru. Nevím kolik budeš mít výšku, ale asi by bylo dobré vlepit do prostředka svislou výstuhu. Jak někdo níže napsal, stačí do akvária klepnout něčím ostrým a už se vezeš :-) Pokud budeš mít akvárium, někde kde to nebude tak závažná až rupne(to by se ale stát nemělo), tak bych do toho šel. Tvarovaná skla taky nejsou vyráběna floatingem a držej ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2008 06:34 Muž ghostik [81] Re: Roman
Ja bych mnel jen strach z tech kraju, co se pise v tom clanku. Ale taky nevim jestli tam pisou pravdu.
CITACE:
Pevnost v ohybu je okolo 120 MPa a více, oproti cca 45 MPa u skla nekaleného.Například 8 mm kalené sklo je odolné proti pádu 500 g ocelové koule z výšky 2 m. Nekalené 8 mm sklo by se rozbilo již při pádu stejné koule z výšky 0,3 m.......
Na hranu skla je naopak kalené sklo choulostivější než sklo nekalené. Stačí jen nepatrný vryp či odštěpek a struktura skla je porušena. V tomto případě neuvažujeme poškrábání, ale hloubkové poškození. Následné prasknutí může způsobit například rychlá změna teploty, náraz a nebo i samovolné rozbití.

Ale pokud mas ty 500ky take z kaleneho skla tak to bude snad bez obav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2008 06:06 Roman Re: spooky
to sklo ti nepraskne jen tak,to by mi tam musel spadnout 20kg kamen pri vytvareni dekoraci.ty nadrze,co jsem lepil v pohode.u 500ky jsme to delali tri.skrz manipulaci se sklem.

ja myslel,ze je tady diskusni forum a resi se tady potize a prijemny veci.ale nechapu ty slovensky nacionalisty.jak se jich jen dotknes,kvici jako prasata.doufam,ze to neni nadavka,at mi to zase admin. nesmaze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 23:28 Žena Dinamit [68] Re: Roman
Zkus se teda ještě zeptat nějakýho sklenáře, třeba ti řekne něco úplně jinýho než my a celý ti to i slepí. Tys psal, že už nějaké nádrže máš, ty sis lepil sám? Podle mě, abych se vrátila k původní otázce, jestli ti ty 500stovky držej a šly slepit vpohodě, tak by mohla jít i ta velká nádrž. Ale budeš muset dávat opravdu velkýho bacha při dávání štěrku a ostatní dekorace, abys náhodou něťuknul do skla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2008 22:27 Muž spooky [11] - AsieRe: Roman
Keďže idiotom som ťa nazval ja, a to nie len tak svojvoľne ale z jasných príčin, ktoré som uviedol v príspevku, ktorý bol zmazaný, tak ti to vysvetlím ja:
1.) Parchant - nadávka
2.) Idiotizmus - slabomileľnosť, to je aj diagnóza.
A aby to teda pochopili všetci, prečo som ťa nazval idiotom, samozrejme okrem narážok typu že na Slovensku začneme uvažovať až keď sa nám budú robiť české deti, sú tieto dva príspevky:
1.) chci lepit nadrz z kaleneho skla 14mm.bude lepidlo absolutne prilnave k hranam,kterea jsou zakalena/nejsou ostra ale hladka/.samozrejme vlepim zpevnovaci pasky,jak na dno,tak i ve vsech rozich.prosim poradte.velikost nadrze 1800 x 850 x 850.

2.) ve svete i u nas pri vyrobe obrich nadrzi,se pouziva kalene sklo,ktere je vyrobene primo na miru,tudiz se nemusi dal opracovavat.jeho pruznost je o 2OOprocent vetsi a zaroven i pevnejsi.pokud tedy mate kalene sklo,nemate se ceho obavat.je absolutne nerozbitne.a prilnavost ve spojich je stejna.pokud si neverite a nalepite zpevnovaci pasy,neuskodite tomu.hodne zdaru,pak poslete foto at ti skarohlidi,co vam sem pisou,protahnou oblicej.

Rodielne nicky, rovaná IP adresa. Tak sa trošku uvedom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 22:16 Muž filipsi [1295] Re: Roman
To moc nechapu, kde se vzala presne narezana kalena skla na cele akvarko. Ale kdyz uz se nekde vzala, proc ne. Predpokladam, ze lepit to umis, ja bych si netroufl.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 22:09 Roman Re: Roman
protoze tyhle rozmery mam k dispozici.a ja jsem se ptal,jestli to mam zkusit.je rozdil dat 1300kc do lepidel a vyztuh,nebo 8000kc do vseho.proto tato varianta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 22:03 Muž filipsi [1295] Re: Roman
Muzu se tedy zeptat na duvod, ktery te vede k pouziti kaleneho skla? Kde si je nechas kalit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 09:42 Muž Ludek [39] Re: Roman
Tak mne napadlo, jestli u té nádrže 1800x850 bude přední sklo vypouklé, jestli to nebude lepené z čelního skla od autobusu :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2008 08:48 Muž ghostik [81] Re: filipsi
Pravdu ma asi kazdy trochu viz clanek:
www.stranypotapecske.cz/…
Ale jak je v clanku napsano - staci sebemensi poskozeni hrany a sklo vam odpovi zbohem jednou velkou destrukci - tsunami :o).
A co ja mnel akvarka tak snad na vsech se nasel ten malej ustiplej kousek na hrane ! Uz proto jsem nedavno menil 200l AQ za nove jelikoz bylo uz natolik ponicene po ( cca 16 letech provozu - jsem druhy uzivatel ) nekolika letem provozu ze jsem mnel strach ze uz praskne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 21:24 ElDiablo Re: filipsi
Nepochybuju o jeho pevnosti, ale právě kvůli vlastnosti roztříštění bych se toho bál, už jsem totiž jedno akvárko načal (roh při čištení) a byl jsem rád, že z toho byla jen prasklinka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 21:23 Beddy Re: filipsi
Kalení je kalení, u skla nebo oceli je to to samý. JEstli si to správně pamatuju z nauky o materiálech, tak při kalení se změní vnitřní struktura materálu tak, že se zvýší vnitřní napětí v materálu a timpádem tvrdost a odolnost na tlak ale zvýší se i křehkost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 19:23 Muž filipsi [1295] Re: Dinamit
Nevyrabi, protoze je znacne drazsi. Na pouziti kaleneho skla vidim 2 hlavni problemy - cenu, a to, ze kdyz opravdu praskne, rozsype se. Vsem, kdo sem pisi o moznych problemech s pruznosti, atd, bych doporucil nejdriv pohlednout na vlastnosti materialu, na to proc a jak se dela, a az potom reagovat, nenechat se unest podobnosti nazvu s "kalenou oceli" a tim, ze kaleni maji ulozene v hlave jako vznik neceho extremne tvrdeho a krehkeho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 18:15 Žena Dinamit [68] Re: Horác
Tak ono zase když je kvalitně udělný to sklo, tak by to mělo vydržet různý kopance, rány bejzbolkama a podobně. Když se to dává třeba v těch obchoďácích do zábradlí, tak to musí vydržet. Píšou to v tom linku, jak jsem objevila...

Ale zase, kdyby to bylo lepší sklo pro výrobu akvárií, tak už se to dávno z toho vyrábí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 14:31 Muž Horác [3942] Re: akvarista-Vyrobce
..." nemate se ceho obavat.je absolutne nerozbitne" ...

Absolutně nerozbitné? A můžu si to (u Vás) nejdřív vyzkoušet? P. S. Kladivo bych vzal svoje. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 12:30 Žena Dinamit [68] Re: Tomas4343
jj, IP adresa dělá hodně a podle norem by se měla za každou interpunkcí dělat mezera. Vyjímkou je několik znaků interpunkce za sebou, to se dělá mezera až za posledním znakem. Text je poté čitelnější :) Ale to jen tak na okraj. Kvůli jedný takový mezeře mi utekla státnice z psaní všemi deseti rozzureny

www.stavebni-sklo.cz/… - tady o tom píšou něco víc. Je to sklo určené hlavně pro stavebnictví, z čehož usuzuji, že pro akvaristiku se dá také použít, ale není to přímo ideální. Takže bych to sklo asi vzala ke sklenáři ať mi řekne. Jestli si to vezme na triko, nebo ne...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.04.2008 12:24 Tomas4343 Re: akvarista-Vyrobce
Nechci tady rejpat, ale je podivné, že máte stejnou IP adresu a stejný styl psaní (za tečkama a čárkama žádné mezery, na začátku vět malá písmena, žádná interpunkce) jako původní tazatel. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 11:55 akvarista-Vyrobce Re: Roman
Ve svete i u nas pri vyrobe obrich nadrzi se pouziva kalene sklo, ktere je vyrobene primo na miru. Tudiz se nemusi dal opracovavat. Jeho pruznost je o 2OO procent vetsi a zaroven i pevnejsi. Pokud tedy mate kalene sklo, nemate se ceho obavat. Je absolutne nerozbitne. A prilnavost ve spojich je stejna. Pokud si neverite a nalepite zpevnovaci pasy,neuskodite tomu. Hodne zdaru, pak poslete foto at ti skarohlidi, co vam sem pisou, protahnou oblicej. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 10:01 Štěpán Re: Roman
Nechápu, proč se tady řeší přilnavost lepidla, když je hlavní problém vhodnost kaleného skla na výrobu akvária! Kalené sklo se používá protože je odolnější k úderům, když se rozpadá, tak na spoustu bezpečných kostiček, které člověku neuříznou hlavu, když havaruje v autě.

Nějak mi uniká souvislost s akváriem. Leda že by byl autor šílenec trpící obsedantní potřebou bušit do akvária malým kladívkem a nezahynout, až se rozbije.

Kalené sklo se mi nezdá moc vhodné ani kdyby bylo zadarmo. (což v tomhle případě asi je, jinak si to nedovedu vysvětlit) Protože normální float se pružně prohne a napětí ve skle nebude velké, ktežto kalené se prohne méně ale napětí ve skle bude mnohem větší, takže takhle zatížené kalené sklo bude nakonec mnohem náchylnější k rozbití než obyčejný float. Float by třeba normálně praskl a akvárium by pomalu vytékalo, kalené sklo by způsobilo katastrofu ve dvou vteřínách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 07:46 Roman Re: El_Diablo
Vim, ze kalene sklo nemuzete zadnym zpusobem upravovat. S tim pocitam. Dale, kalene sklo je stejne cire, jako normalni. Snad mozna vice do modra. Par nadrzi jsem slepil, ale jen do 500 l. Ale me hlavne zajima, jestli ta prilnavost lepidla bude maximalni. Kdyz urezes normalni sklo,nesmis ho brousit na hrane, spatna prilnavost. Ptal jsem se jen na to. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2008 00:21 Polux Re: Roman
A vubec jestli nejste sklenar, tak bych se do toho nepoustel a dal to udelat profikoj. Jestli sklo mate tak slepeni vas na zadne velke penize nevyjde. A jak rikaji kalene neni zrovna dobry napad. Takze si myslim ze by bylo rozumne si nechat udelat od sklenare cele akva tusim ze si pocitaji 1 l = 10 Kč. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2008 23:49 Muž Hanacius [14] - TanganikaRe: Roman
kalené rozhodně neber, jsou to vyhozene money ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2008 23:35 Žena Dinamit [68] Re: Roman
Proč zrovna kalené? Vždyť nebude moc dobře vidět dovnitř. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2008 23:16 ElDiablo Re: Roman
Nejsem expert, ale jsi si jistý, že kalené sklo je to pravé? Když jsme potřebovali uříznout kousek skla (zúžit kus sprchového koutu, nepřesnost z výroby), tak nám to ve sklenářství nevzali, že stačí udělat rýhu a sklo se rozpadne na tisíc malých kousíčků :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2008 22:01 Roman – LEPENI VELKE NADRZE
chci lepit nadrz z kaleneho skla 14mm.bude lepidlo absolutne prilnave k hranam,kterea jsou zakalena/nejsou ostra ale hladka/.samozrejme vlepim zpevnovaci pasky,jak na dno,tak i ve vsech rozich.prosim poradte.velikost nadrze 1800 x 850 x 850.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 1295x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6918-nadrz-z-kaleneho-skla