Jaká je ideální tvrdost (GH a KH) pro pěstování většiny rostlin?
Jestli vyloženě nebazíruješ na biotopu americkém, tak bych se podíval mezi Nymphaeaceae (leknínovité). Můžeš je zasadit do dna a listy nechat volně na hladině, kde budou mít světla dostatek.
rybicky.net/atlasrostlin/nymphaea_lotus On ten výluh funguje i když není v akváriu úplně hnědá voda. Takže to jde i z rostlinami ale nesmíš z toho mít čaj.
Na tu vodu už mám nasbírano spoustu olšových šištic, listů, a kořeny, myslel jsem ve dně kořenící rostliny, tak to je škoda, asi ještě přehodnotím priority, jestli black water, nebo osázené akvárium ;)
Pokud myslíš rostliny na hladině, není problém.
Ale rostliny zasazené ve dně ti moc neporostou, protože budeš mít velmi málo světla. Ta hnědá barva ho pohltí. Takže z rostlin jen ty nejméně náročné na světlo - Echinodory, Anubisy, ...
Když to přesvítíš, tak se nedoplatíš za elektriku a asi to ani nebude vypadat tak dobře.
A pokud té hnědé barvy docílíš koupeným výluhem, tak ti neovlivní ani pH ani tvrdost.
Ahoj, chystám se založit si akvárium ve stylu Black water, ne biotop, ale přijde mi taková barva přirozenější, vím, že je pak kyselejší a měkčí voda, je možné mít zároveň od rašelina zabarvenou vodu a zároven rostlinami osázenou nádrž?
Starší reakce
No vzhledem k tomu jak tvrdou jsi měl vodu se teď rostlinkám dýchá líp i bez přidávání co2
Starší reakce
Mně třeba parádně roste Vallisneria Corksrew, a to už od založení akvárka. V mém akvárku roste jak plevel, musím ji už začít přetrhávat. A nemá tak dlouhé listy, což je fajn.
0 05.08.2015 18:38 Jindráš – Růst rostlin
Nevím,čím to je-možná vodou z RO,ale brutálně se mi rozjely rostliny,úplně neuvěřitelně. CO2 nemám,vůbec ničím nehnojím,jen maj v kořenech JBL 7+13. Všechny jedou,snad 1cm za 2dny. Může to být tou regulací vody z RO? A ještě jsem udělal dneka brutální věc-mám Anubis,ještě malý,moc neroste,a jediný má na sobě Ruduchu. Teda aspoň ji jinde nevidím,ale asi tam určitě je. Vyndal jsem ho a dal do mikrotenu a polil celý CO2 Vital. Vůbec ho nepoužívám,nevěřím mu,Vitalu. A nechal jsem ho půl h namočený,v zavřeném mikroténu. Teď jsem ho vrátil do akva,uvidím.
Udělal jsem blbost?
Starší reakce
Jasný,ale třeba Valisneria spiralis mi vůbec nešla,a to byla ta ultra tvrdá z vodovodu. Nejvíc mi teď jedou obyčejné,nenáročné stonkovky. Ale Cryptocor. a Echinodory nejdou,nerostou,jen žijou. Jsou v tom skle. CO2 už nedávám,vyhodil jsem ho. Pro mne nulový efekt. Dokud nesrovnám vodu.
No neviem, sú zase rastliny, ktoré majú radšej tvrdšiu vodu (napr. Vallisneria). A zase taká Cabomba furcata mi rastie len keď je pH pod 7 - je jej jedno, či to dosiahnem vo vode s vyššou alkalitou silným dodávaním CO2 alebo pri nízkej alkalite s miernym pridávaním CO2. Myslím si preto, že KH (a súvisiace pH) je pre rastliny dôležitejšie, pokiaľ sa nebavím o extrémoch tvrdosti (že by nemala dosť Ca a podobne).
Ale náhodou pěkné
(a nakolik trefné nechám na chemicích
)
nějaké informace o vodě/rostlinách najdeš na
www.rataj-spk.cz konkrétně ohledně tvrdosti tuším píše v článcích a návodech kolem CO2.
Já si to -předsavuju takhle- Čím vyšší GH a KH,tím je to pro rostliny - voda- jako sklo,nemohou se dostat k živinám,čím jsou tvrdosti nižší,tím je pro ně voda jako houba,ze které mohou živiny vysávat. Je to asi hloupost,chemici si asi budou klepat na čelo,ale takhle si to -obrazně představuju. Čím vyšší tvrdost,tím je to tvrdší sklo a rostliny jsou jím obalené. Nejen rostliny,ale i ryby,že jsou jako ve skle. Blbost,co.
Starší reakce
Toto povinné čítanie o alkalite som čítal, a viac krát, ale asi som natvrdlý...
Ja oživím túto tému.
Prosím vás, ako je to s KH a GH pri rastlinkách? V tunajšom atlase je udávaná len hodnota KH. Znamená to, že GH nie je pre rastlinky dôležité? Prečo tu je len KH? Je mi známy vzťah KH/pH a CO2, rovnako viem o stabilizačnom vplyve alkality na pH, aký ďalší vplyv má na rastlinky hodnota KH a aký hodnota GH?
Starší reakce
Viděl jsem obrazovou kolekci fy. Dennerle, která prezentovala zhruba stovku společenských nádrží s nádhernou rostlinnou obsádkou všech možných běžných i méně frekventovaných rostlin. Převážná většina nádrží byla s vodou okolo 3 dKH a 6 dGH, zbytek s vodou okolo 5 dKH a 10dGH.
Pohled na webové prezentace akvišek na různých světových "přehlídkách" dává také jakýsi obraz, v jakých hodnotách se většinou alkalita a tvrdost pohybují.
Obecně platí, že (až na výjimky) rostliny dobře prospívají v měkčích vodách s dostatkem živin. (A samozřejmě světla, tepla...)
Naštěstí existuje také celá řada kytek, které jsou k parametrům vody hodně tolerantní a krásně rostou i v podmínkách s vyššími hodnotami KH a GH. (V atlasech rostlin jsou obvykle /nejen/ tyto hodnoty uváděny.)
Dlouhou dobu jsem míval v akviškách vodu obdobných hodnot, jako uvádí Radovan. Pěstoval jsem kytky, kterým takové parametry vyhovovaly a šlo to. Ovšem chtíc se pustit do pěstování i některých jiných druhů, nezbylo, než začít vodu upravovat.
Tiež mám dojem, že Tillmanova tabuľka neplatí pre vody upravované, napr.: rašelinovým výluhom.
Ja si udržujem vodu na 8 GH a 4 kH a raslinky sú krásne. pH mám tak 6,8 - 7.
Podľa Tillmanovej tabuľky je otimálna uhličitanová tvrdosť 4-8 kH.
Čím víc dřeva v akvišku, tím míň bych věřil Tilmannovi.
Pozor na měření ph kapkové testy jsou hodně orientační. Pokud bych bral vážně to co máš v prezentaci. PH 7 KH 14 byl by obsah CO2 39,7 mg/l
Ďakujem. Tak tam dám asi 8-10GH
momentálne 25GH a 18KH čiže asi dosť
co máš za vodu????běžná vodovodní pro rostliny a chov ryb vyhovuje, RO bych použil jen na míchání třecí vody.
Ahoj. Konečne som si zaobstaral RO. Neviem ale aká je ideálna tvrdosť ( GH a Kh) pre väčšinu rastlín?(Aby som vedel v akom pomere riediť s vodovodnou).
Ďakujem
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2551x