Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky ze Sulawesi

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Krevetky ze Sulawesi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:10 Maq Re: ZDRI
ZDRI napsal: Tipuji, že tam (v nějakém poměru) bude Ca, Mg, možná i Na a K.
Tipuješ špatně, psal jsem to o pár příspěvků zpět. Protože je alkalita vyšší než tvrdost, je tam docela dost uhličitanů, ale víc než kolik se jich spáruje s Ca a Mg. To znamená, že obsah Na (spíš než K) tam bude dost podstatný. Mezi kationty bude asi dominovat.
Což je právě to, co Ti z kohoutku nevyteče, nevyteče a nevyteče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 15:31 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Nebylo :-).
RO má u nás mizerný WAF, zcela neprůchozí...
Su štastne jak blecha, že mi prošlo další akvárko do obýváku (navíc na čestné viditelné místo), takže radši neprovokuji.
Navíc ta jednoduchost je relativní, ono se to na začátku odladí, vychytá a dlouhodobě je sakra rozdíl moci kdykoliv používat vodu z kohoutku, přidat trochu soli, nebo být závislý na RO.

Mmch., ta Otélie je moc hezká, také by se mi líbila.

Já to zatím vidím:
- zadní roh clona před filtr z Valisnerie, střed Kryptokoryny, vepředu Drobnokvětka
- mezitím ploché kameny s mechy, mechy a kapradiny i na kořeny do prostoru
- na hladině jako plovoucí rychle rostoucí Egeria a Růžkatec
- na první měsíce pro zajetí navíc volně několik kelímků s rychle rostoucími stonkovkami (Hygrophila, Egeria)
Uvidíme, co z toho se dlouhodobě udrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2018 12:09 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák
Ok díky, líbilo by se mi zkusit Ottelia mesenterium, která roste v jezeře Matano celkem hojně, ale ta se zdá být nesehnatelná. Tak asi zkusím nechat stávající Vallisnerie a mech, přidám kameny, možná ještě pár řasokoulí, ty vydrží snad jakékoliv podmínky:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2018 11:55 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jarry
Jeden echinodorus amazonka (nebo něco podobného). Přihnojuju ho do listové růžice hnojivem pro hydroponii.

Ale dřív se mu při normální vodě dařilo líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 11:19 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
No popravdě - říkám si, jestli by nakonec nebylo jednodušší (a možná i levnější) pořídit RO, pokud jí nemáš;-) Ono zjistíš, že taková RO se v domácnosti docela hodí i na jiné věci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 10:53 Muž ZDRI [1415] Re: Prasan
Vypadá to, že největší problém bude zjistit složení té Dennerle Sulawesi soli.
Výrobce ho neuvádí, čeští prodejci ho neznají.
Z katalogového listu výrobce je zřejmé jen to, že obsahuje uhličitan vápenatý.

Tož budu asi muset dát vzorek do laborky a zaplatit si klasický rozbor na vybrané minerály.
Tipuji, že tam (v nějakém poměru) bude Ca, Mg, možná i Na a K.
Napadá Vás ještě něco?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 06:58 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák
A co ti v tom roste za rostliny? Podařilo se mi najít celkem důvěryhodný seznam rostlin, co se vyskytují v jednotlivých jezerech, ale nenašel jsem tam ani jednu sehnatelnou.

Jinak mám také info od člověka, co krevetky chová a prodává - píše, že RO a Sulawesi sůl je nutností, doporučuje SS 8.5 a hodně světla, aby se dařilo řasám, ale pro rostliny to asi nebude moc dobrá kombinace, vzhledem k minimální koncentraci živin. A předpokládám, že sypat do vody hnojivo by se také asi nemuselo krevetkám moc líbit:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2018 17:46 - Re: ZDRI
Nie vždy to šlape podľa príručiek.Spomeniem napríklad moju terajšiu ešte skoro čerstvú príhodu s CRSkami.
Mám 3 akvária - všetky zabehnuté už niekoľko rokov.Dva 80l úplne zarastené rastlinami skoro žiadna riasa a jedno 20l kde je strašný bordel a nepomer látok(určite) - kopa rias.Všade rovnaká upravená RO voda.
Do dvoch 80L som dal po 15ks CRS a do minička len tak akože na skúšku 4ks.
Zákon schválnosti v 80L akváriách mi 30ks úplne vyhynulo.V tom najhoršom miničku čo momentálne doma mám si spokojne 4CRS nažívajú už niekoľko mesiacov.
Sám netuším ako je toto možné. :-)
A to som dumal nad teplotou,vodou,dnom,kyslíkom,co2 a podobne.No na nič som neprišiel.Ak mi vie dáky chovateľ CRSiek poradiť do ss budem vďačný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2018 16:17 Maq Re: ZDRI
Sid napsal: Nevím, netuším, ale píše se toto:
Lake Matano: pH 8,5, TDS 88, GH 1, KH 5-6
Lake Poso: pH 8,3, TDS 92, GH 1, KH 4-5
Lake Towuti: pH 8,3, TDS 181, GH 6, KH 5-6
:-)

Málo vápníku a hořčíku, přitom střední alkalita, tzn. tak trochu jako africká jezera - asi hlavně sodík, možná nějaký draslík. Zřejmě málo síranů a chloridů. Taková voda tady nikomu z kohoutku neteče.
Ale už mlčim. Třeba je kouzlo v něčem jiném. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2018 15:55 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Ozval se mi pan Svoboda (od něj bral BLP mmj. i Jirka Sčobák).
S jeho dovolením cituji: zariadenie akvária aj parametre vody sú v poriadku, možno nebudete minerály ani potrebovať dopĺňať. Dennerli, Blue leg poso a White orchid môžete chovať spolu. Teoreticky môžete začať aj skôr ako o 4 mesiace. Postupne by som pridával od najmenej náročných - Blue leg - Dennerli a potom White orchid. My máme v akváriu aj Cryptocoryny, ktorým sa tam pekne darí. A tie plávajúce rastlinky by som určite nevynechal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2018 13:28 Maq Re: ZDRI
ZDRI napsal: počítám s využitím aktivního uhlí (AU), které by mělo zamezit případným problémů s rezidui pesticidů, těžkých kovů, atd.
Tož ještě jednou - v čem KONKRÉTNĚ může nastat problém?

Předesílám že o krevetkách nic nevím. Pouze beru na vědomí, že krevetky z několika jezer na Celebesu jsou citlivé na složení vody.
Za prvé, k aktivnímu uhlí. Nedávno jsem to tady kdesi vysvětloval. Normální aktivní uhlí kovy moc neposbírá, spíš jich trošku přidá, a k tomu další látky, jako fosfor a síru. Velmi dobře ale odstraňuje organické látky, v tom také huminové látky. Nevím kolik huminů tyhle krevetky vyžadují, ale huminy jsou ve složení vody vždy důležité. Je to asi nejběžnější přírodní chelatant, takže vliv na koloběh (="dostupnost") kovů a fosforu mají náramný.
Za druhé, pitná voda. To je voda vhodná k pití, lidmi. Co lidem nevadí, to se neřeší, protože to vždy stojí peníze. Pesticidy a vyložené jedy, organické i anorganické, se odstraňují důkladně, a já bych se jich vesměs nebál. Ale například úplné odstranění huminů se nedělá, protože to je drahé (AU je drahé), a pár miligramů na litr vodu nijak nezkazí. Naopak výrazně se snižuje obsah železa a manganu, protože ty dělají neplechu (v potrubí a negativně ovlivňují chuť). Jsou ale prvky, které se neřeší, protože jsou téměř vždy ve zdrojových vodách v množství, které k pití nevadí. Sem patří lithium, sodík, draslík, stroncium, molybden, nikl, zinek, měď, bor, křemík, fosfor, selen, fluor, jod a další.
Za zmínku stojí konkrétně zinek a měď. To jsou sice biogenní prvky, ale současně jedovaté. Můžeme snad věřit tomu, že příslušné autority důkladně ověřily, že např. určité množství mědi člověkem projde neškodně. No jo, ale akvárium je docela jiné prostředí, měď se tam chová docela jinak, a může se například kumulovat. A nebo zneškodnit - to záleží na okolnostech. O zinku se zase ví, že je pro vodní organismy podstatně víc toxický než pro savce. Čili v pitné vodě se klidně nechá množství XY, které člověku nevadí, ale rybám by vadit mohlo.
Samozřejmě, citlivost k různým jedům je často druhově specifická. Běžné ryby naši pitnou vodu zvládají i s tím zinkem atd. Ale pokud se ví, že krevetky z Celebesu jsou citlivé, zajímal bych se o informace, na co konkrétně. A pokud je to např. jeden z těch prvků, které jsem vyjmenoval mezi těmi, které se z pitné vody neodstraňují, pak může být pitná voda pro taková zvířátka reálný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2018 10:54 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Pokud složení a poměry prvků budou dostatečně podobné, pak by asi problém nastat neměl. Já vidím potenciální problém v té celkové tvrdosti, pokud má vstupní voda GH 5, po přidání SS to půjde nahoru. Osobně věřím, že je velká pravděpodobnost, že to bude ok, pokud nepůjde o krevetky odchytové (což nepředpokládám).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2018 10:42 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry, Jirka Ščobák
Pánové, zkusme to rozebrat logicky:

1) var. destilka/nebo RO, + Sulawesi sůl (SS) = definované složení
Empiricky vyzkoušeno, vyhovuje.

2) var. moje vodovodní téměř destilka (navíc zásaditá, skoro bez NO3, složení navíc ověřím podrobných rozborem), + SS na dorovnání minerálů viz var. 1
Já navíc počítám s využitím aktivního uhlí (AU), které by mělo zamezit případným problémů s rezidui pesticidů, těžkých kovů, atd.
Tož ještě jednou - v čem KONKRÉTNĚ může nastat problém?

Níže uvádíte, že když někdo zkoušel vodovodní vodu, krevetky padaly. Ale to přeci nelze generalizovat, když neznáme parametry této konkrétní vody a ostatní proměnné u tohoto konkrétního soudruha.

Samozřejmě, nezávisle na této diskuzi už jsem psal dvěma větším ČS-chovatelů sulawesek, pokud s tím budou souhlasit, zveřejním jejich doporučení i zde.

A díky Jirkovi za zajímavý experiment, pokud budeš mít časem nějaké BLP na prodej, rád bych si je od Tebe vzal, evidentně to budou hodně odolné geny :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2018 23:08 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Já si myslím, že tvrdosti a pH jsou moc obecné parametry na to, aby bylo možné v tomto případě vhodnost vody posoudit. U GH už jenom poměr Ca a Mg může hrát důležitou roli a to je asi to nejjednodušší. V mém případě by to bylo i zbytečné, jestli vytočím 250, nebo 260l RO vody týdně už je mi celkem jedno a ta sůl mi vychází cca na 4 Kč za výměnu třetiny vody v plánovaném akváriu, takže než laborovat s kohoutkovou vodou a riskovat ztráty krevetek, tak asi zvolím tuto cestu s větší šancí na úspěch. Uznávám, že nemít RO, kvůli krevetkám bych si jí asi nepořizoval (pokud bych neplánoval nějaký větší chov), potom bych se asi zkusil obrátit na člověka, od kterého bych je kupoval, aby mi k tomu řekl svůj názor a zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.09.2018 22:55 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Spíš bych “definoval”, že ve vodě, která je neupravená, ale podle měření ok, stále přesto něco schází nebo naopak přebývá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.09.2018 19:47 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry, JirkaŠčobák
A v čem je podle Vás problém - co konkrétně vadí na neupravené vodovodní vodě, která má moje vstupní parametry (viz níže)? Rezidua pesticidů/těžkých kovů? Nebo něco jiného?

Já počítám s aplikací aktivního uhlí (k předfiltraci vody pro pravidelnou výměnu) i s trvalou aplikací AU ve filtru. Zatím se mi AU osvědčuje i v normálním akvárku, kytky nestrádají, naopak i choulostivé mechy při něm krásně rostou (na rozdíl od řas).

PS: Dnes se mi vyřešil hlavní problém - manželka souhlasila s "dalším krámem do obýváku". Takže nakonec to bude rohová nádrž 70x70x100 cm, výška 40 cm, tzn. cca 100 litrů, pro krevety podle mě luxusní formát. Zadní roh navíc využiji na černý hamburský filtr + topení, takže to bude i hezky vypadat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.09.2018 19:26 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák
Z toho co jsem vyčetl mi také vychází, že voda jenom o správném pH / kH / GH fungovat s největší pravděpodobností nebude, určitě půjdu cestou RO vody + Sulawesi minerály.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.09.2018 16:19 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Mám s Blue Leg Posso - nejjednodušší sulaweské krevetky.

32l rostlinné akva bez filtrace, rok a měsíc (krevetky tam šly, v čase, kdy bylo akvárium staré 14 let). Začínal jsem s deseti, pak jich bylo hrozně moc, od jara jsem akvárium zanedbával (poslední výměna vody v dubnu), od druhé poloviny léta postupně odebírám řasy, postupně doplňuji 2/3 vyschlé vody a před týdnem jsem se dostal znova na plné akvárium vody, ve kterém už je něco vidět. Mám aktuálně min. 18 krevetek a zas mi rostou. Věřím, že bude dobře.

Voda destilovaná, sulawesi minerály 8,5. Když jsem si je loni pořídil, první dva měsíce jsem je nechal žít jen z toho, co bylo v akváriu.

P.S. Dát je do obyčejné vody jen na základě porovnávání hodnot asi nebude fungovat. Ve FB skupině loni jeden kluk toto udělal, pořídil si je současně jako já a po dvou měsících se přiznal, že vidí jednu.

P.P.S. Vodu neohřívám, jsou v koupelně, kde je i v zimě nejnižší teplota 24°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.09.2018 16:37 RAP Re: ZDRI
e-akvarium.cz/… Tady si ten článek četl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2018 15:24 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
28°C není zase tolik, já bych nastavil rovnou cílové podmínky, teplotu i vodu, ať se rostliny rovnou aklimatizují na prostředí, které zůstane stabilní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 15:13 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Skvělé, určitě sem pak dej vědět, co to dělá.

Nemám s rostlinami tolik zkušeností (v minulosti jsem choval hlavně velké cichlidy v akváriích bez kytek). Na záběh akvárka bude dost času, co považujete za lepší řešení:
- po založení/osázení hned od začátku nasadit cílovou teplotu (28°C) a dávkování minerálů
- založit, začít na 24°C a postupně každý měsíc přidat 1°C + část minerálů, tzn. na cílový stav se dostat za cca 4 měsíce, dát rostlinám čas chytit se a aklimatizovat na tyto podmínky

Ještě nějaké související odkazy:

e-akvarium.cz/…
str. 34 a dále

e-akvarium.cz/…
str. 18 a dále
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2018 15:04 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Já bych to s tím odumíráním neviděl nijak dramaticky, krevetky si s odumírajícími částmi poradí, obyčejný Java Moss / Taxiphyllum barbieri podlě me poroste v pohodě. Hned jak budu mít akvárium volné, tak to zkusím, rovnou i s namíchanou vodou, ať vidím, co to bude dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 15:02 Muž ZDRI [1415] Re: Maq
Nevím, jestli si rozumíme :-)
Ta "vanička" je normální živé, fungující, 30-ti litrové akvárko, ve kterém je stejná voda, substrát, rostliny, kořeny a typ filtru, jako plánuji do "velkého" Sulawesi krevetária.

Viz: rybicky.net/nadrze/28705

Jediné, co nesedí, je teplota (tady je cca 22°C, ve velkém bude cca 28°C) a právě předpokládaný přídavek minerálů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 14:47 Maq Re: ZDRI
ZDRI napsal: zvýší pufrační schopnost vody a tím i stabilitu parametrů ... Ale ze všeho nejvíc se bojím toho, jak budou ...
Má to svoji dynamiku.
Ve vaničce to nevyzkoušíš. Taky jsem zkoušel... namíchat si jen pár litříků vody žádoucího složení a měřit pH. Hovno. V akváriu to hodilo docela jiné hodnoty. Stačí jen obsah organických látek, od toho se odvíjí koncentrace CO2...
... já jsem vás jen varoval. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 14:39 Muž ZDRI [1415] Re: Maq
Já s RO nepočítám. Mám to trochu jednodušší v tom, že naše vodovodní voda má v podstatě ideální parametry (pH 8, celková tvrdost dH 5, NO3 5,4 mg/l), po doplnění o "sulawesi minerály" bych se mohl dostat na tvrdost cca 7 dH. Rozumný přídavek minerálů (vč. kontrolních měření) navíc zvýší pufrační schopnost vody a tím i stabilitu parametrů. Jen si nejsem úplně jistý, zda po aplikaci těchto minerálů nevyletí pH ještě výše.

Skoro přemýšlím o tom, zda nevyužít stávající vaničku na krevety (viz moje prezentace) jako pokusnou nádrž a odzkoušet to zde v praxi naživo, vč. opakovaných kontrolních měření.

Ale ze všeho nejvíc se bojím toho, jak budou vysoké teploty v kombinaci se zásaditou vodou snášet dlouhodobě mechy/kapradiny. Poslední, co potřebuji, je řešit problém s odumíráním rostlin v akvárku s takto citlivými krevetami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2018 14:18 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Nenašel jsem, na jakou KH zrovna tahle sůl RO vodu upraví, ale mělo by to být cca 7°dH a to si myslím, že bude pH dostatečně stabilní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 13:28 Maq Re: Jarry, ZDRI
Já bych měl jen poznámku k použití té směsi solí.
S řízenou mineralizací RO vody mám docela zkušenosti. Myslím že bude vždy docela obtížné trefit to správné pH. Ať už koupíte hotovou směs od Dennerle, nebo si ji budete míchat sami.
Ono to v akváriu ovlivní kde co. Substrát a dekorace, asimilace rostlin, rozklad organické hmoty, obsah kyslíku... I pohyb teploty.
Tím neříkám že to nejde. Jen je třeba počítat s tím, že ani ta "pravá" směs solí nic nezaručí a budete to stejně muset sledovat a dolaďovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 11:18 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Trochu jsem pátral a nakonec asi bude větší jistota (hlavně pro zdárný odchov) používat čistou RO vodu s doplněním minerálů (přesto, že bych kombinací RO vody a kohoutkové v poměru 1:1 požadovaných tvrdostí a pH také dosáhl, nemusel bych mít vhodné poměry jednotlivých prvků), co jsem tak narychlo počítal, kilovka DENNERLE SHRIMP KING SULAWESI SALT v ceně několika krevetek by mi vydržela asi 3 roky, což mi přijde ok. Zanedlouho se mi uvolní 37l akvárium, nějakou dobu už přemýšlím, že ho zase zařídím pro krevetky (už jsem tam kdysi měl Red Cherry ve velkém množství) a Sulawesi mi přijdou jako zajímavá volba a zároveň i trochu chovatelská výzva. Moc se mi ale nedaří najít rostliny, které patří do biotopu, snad jenom Pogostemon Helferi, což je moje oblíbená rostlina a nikdy jsem s ní neměl větší úspěchy (většinou mi ho sežraly ryby), což by v nádrži bez CO2 byla navíc pěstitelská výzva:-) Mám tam i kořen s mechem, asi bych přidal oblázky (co jsem koukal, tak to jezero má celkem kamenité dno), ještě nějaký menší spider wood s jiným druhem mechu a akvárium by bylo skoro připravené:-) Krevetky jsem jinak našel i za 70Kč/ks.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.09.2018 14:12 Muž ZDRI [1415]
Nemá tady někdo reálnou aktuální zkušenost s chovem Sulawesi krevetek?
Na čs. trhu už je docela slušný výběr za rozumné ceny, viz:
www.shrimp.cz/…

Rad bych pro ně udělal speciální akvárko, cca 100 l, nízká široká vanička, celá zadní stěna plošný hamburk filtr, navíc osázená mechem a kapradinami. Dno - má oblíbená lávová drť 3-6 mm (je porézní a krásně ji osídlí mikroorganismy). Většina dna maxi trávník z Hemianthus micranthemoides (osvědčila se mi jako nenáročná a dobře rostoucí). K tomu v prostoru spousta kamenů a větví, porostlé mechy, kapradinami, k tomu nenáročné plovoučky na odčerpávání dusíku. Celkově si to představuji v tomto duchu:
rybicky.net/nadrze/27857-pro-krevety

Naše vodovodní voda by jako základ měla vyhovovat (hodně měkká a zásaditá, pH 8, celková tvrdost 0,88 mmol/l, dusičnany 5,4 mg/l - má parametry kojenecké vody...), + počítám s doplněním speciálních minerálů.

Udržet čistotu a nízký dusík není problém, bude jich tam pár (20-30) a určitě žádné ryby. Času na záběh bude dost, rád bych na podzim zařídit a pak tomu nechal několik měsíců čas na stabilizaci (mechy rostou pomalu). Nejvíc se bojím kombinace vysoká teplota vs. růst mechů. Nebo je někdo máte dlouhodobě i při nižší teplotě?

Díky za případné rady a zkušenosti.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 15:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Máte někdo zkušenost jak snáší rostliny minerály, které se do sulawesi vody přidávají? Takový velký echinodorus?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2014 12:01 Muž dudak [1885] Re: Johan
Pěkně čistá voda, tam by se to potápělo, jen nevím co tam dělá Cichlasoma managuense, maj to špatně popsané nebo je to opravdu ona? a jak by se tam dostala, že by zavlečená akvaristama???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2014 11:14 Muž Johan [4945] - Rostliny
Sice se nejedná přímo o krevetky, ale kdyby někoho zajímaly rostliny ze Sulawesi, či koukal na nějaká videa a nevěděl, co to tam je za rostliny.
Např. zde: www.youtube.com/…
Tak zde, od strany 268 jsou rostliny ze Sulaweských jezer (ale pro zájemce celý předcházející obsah stojí za přečtení) books.google.cz/… (The Ecology of Sulawesi)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 19:55 Žena ustavprochore [567] Re: DrBolíto
Tuhle diskuzi znáte: www.akvarista.cz/… ? Odchov tam je, jak to dopadlo dál, netuším...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 18:48 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: DrBolíto
tak co já mám info z blízkého zdroje Kalaba, tak zapomeňte na to.. že se dozvíte něco kloudného....
krevetky co mu přijdou, nejsou s původní vodou,a ztráty má vskutku VELKÉ.
.... a Hop, ten už tam byl, a parametry vody nezměřil no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 18:08 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Semtex
Hm o nikom zatím nevím, chystám se na ně též, ale teď mě do toho vlezla rekonstrukce domu a následné stěhování. hmm Ono všeobecně i v cizině se o tom moc nemluví a když už to někomu jde, tak není schopen popsat parametry vody atd. Já si myslím, že ke zdaru musí bít akva alespoň půl roku zaběhlé (stabilní) a musí být silně prokysličováno neb je teplota 28-29C. Nechce se mě totiž věřit, že parametry vody hrají takovou roli v přežití, jak to asi dělají ve skladech, kde krevetky skladují pro distribuci? Možná je i problém v tom, že zakoupíš již načaté krevetky a ty pak hynou i když jim zajistíš patřičné parametry.

P.S. Musím někdy brnknout Kalabovi co je prodává jaké má ztráty a tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 18:07 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: hop
Ad odchovy: kdysi jsem na někakých web stránkách četl u místního chovatele, že je dokonce měl v nabídce. Jinak 100% vím že v německu se to taky povedlo, i na youtube to je možný vidět. jde o Kardinálky.... v obou případech.....

jo i Karel Zahrádka (registrovaný i tu na serveru) tuším nějaké mladé měl....
Edit: ještě přidám nějaký odkaz: www.planetinverts.com/…
A na konci stránek jsou další odkazy - pro každý druh zvlášť.... je tam vidět i ty malé mladé....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 13:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: hop
reverzni osmoza to jisti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 13:35 Muž hop [26] - RostlinyRe: Sid
copak to ph asi problém nebude ale ta tvrdost....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 12:19 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: hop
Nevím, netuším, ale píše se toto:
Lake Matano: pH 8,5, TDS 88, GH 1, KH 5-6
Lake Poso: pH 8,3, TDS 92, GH 1, KH 4-5
Lake Towuti: pH 8,3, TDS 181, GH 6, KH 5-6 :-)

Edti: TDS = Total dissolved solids (obsah rozpuštěných látek)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2010 10:56 Muž hop [26] - Rostliny
jak pro ty sulawezsý drobečky navařit vodu? ví to někdo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 13:19 Muž Chem [837] Re: petulevrtule
Lysmaty sice take ziji v indopacifickem regionu i kolem pobrezi Sulawesi, ale cele toto vlakno je spise o Caridinach - sladkovodnich krevetkach. Sulawesske Caridiny se ale tem morskym co se tyce krasy temer vyrovnaji. Problem je v jejich chovu - jak pise Bak jen malokdo je dokaze chovat ci mnozit. Neslysel jsem o nikom, kdo by udrzel na zivu vice, nez 3 generace techto krevet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 11:08 petulevrtule Re: Bak
Tak to je divné :-( tam je měli v mořském akváriu a velice prospívali - měli tam spousty sasanek a jiných dalších ryb...vypadaly úžasně a přišlo mi teda, že jim nic nechybí...měli tam tuhle:
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_sarlatova
a potom ještě jeden druh, ale ten tu na rybičkách není. Možná že si to pletu, třeba to nejsou krevetky ze Sulawesi :-) Já se zase až tak moc v těch krevetkách, které jsou náročné na chov nevyznám, nejsem do toho zase až takový blázen. Chovám pouze jen to, na co se cítím tím, co o nich vím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 10:55 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: petulevrtule
Osobně jsem ještě neviděl někoho kdo by je udržel naživu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 10:23 petulevrtule
pro Severní Čechy
pokud někdo náhodou shnáníte tyto krevetky, byla jsem ve středu v Heidenau a je tam obchod Praktik a kousek od něj akva tera shop, kde je mají. Měli tam nádherné kusy, pouze cenu opravdu nevím...Red crystaly byly za 3,5 Eura. měli tam spousty rostlinek, které se tu též nedají moc sehnat a i ryby tam měli nádherné. Takže pokud tam někdo budete mít cestu, neváhejte. I jen kouknout se tam, stojí za to, sortiment všeho tam je opravdu veliký.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2009 23:35 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Semtex
Ale importy za pár kačenek, viděls ceník :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2009 11:35 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: bolek
Dík za odkaz, i když tyto stránky znám. Zřejmě byl úmysl jen pro představu co kde je podle galerie.
Jínak tohle jsou všechno importy (živočichové přímo z přírody). O tyhle, i když se mi moc líbí ale zájem nemám, radějí když jsou z odchovů. U importů je celkem vysoká úmrtnost a protože jsem milovníkem živé přírody, tak jsem raději, když tam zůstanou. Ale chápu, pokud se má něco hemžit v nádržích, tak bez odběrů z přírody to nejde. Alespoň pro začátek.
Je už spousta zemí co pochopili že drancovat přírodu nejde do nekonečna a tak ustanovili přísná pryvidla. Třeba Brazílie a sumci, nebo zákazy lovu korálových ryb apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 23:13 Muž bolek [5]
Edit: Dnes již bohužel nefunkční odkaz, z bezpečnostních důvodů odstraněno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2009 14:07 Muž Pipu [5] - TetryRe: Semtex
Mám pro Vás tip kde by se dali tyto sullaweské krevetky koupit, ale píše jen osobní odběr. Cena je podle kusů 1-11Ks je za 1Ks 111Kč, 11-20Ks je za 1Ks 99Kč a od 21Ks za 85Kč za kus.Ta adresa je www.shrimp.estranky.cz/… Mějte se hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2009 23:32 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: hop
ty jezera tam jsou tuším 3 větší.... krevetky žijí v poklidných potůčcích, slepích ramenech.... atak
tu je odkaz, třeba něco poznáš: www.planetinverts.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2009 22:52 Muž hop [26] - Rostliny
Na sulawesi jsem byl a docela mne zajímá kde to lovili... Projeli jsme ho od jihu na sever a byli jsme na 2 jezerech a nic podobného jsem tam neviděl, zřejmě nějaká místní specialitka.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 9915x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6587-nove-krevetky-ze-sulawesi?od=101