Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky ze Sulawesi

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Krevetky ze Sulawesi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2024 09:32 Muž Sulawesi40 [1]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Kdyby měl někdo zájem o radu založení nebo chovu sulawesi, mám momentálně 16 druhu sulawesi...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2023 22:00 peppo – Sulawesi krevetkarium
Chcel by som sa opýtať na pár vecí predtým, kým sa pustím do založenia Sulawesi krevetkária. Je to taká výzva oproti neocaridinám a bežným akváriám, ktorá vo mne už dlhšie drieme. Čítal som si o týchto krevetkách všetko čo som našiel, ale pár vecí mi nie je jasných.
1. Majú radšej rýchlejšie prúdiacu vodu alebo skôr bez pohybu?
2. O filtroch som si tu našiel pár príspevkov, kde boli preferované skôr bublifuky. Nejaký vnútorný alebo závesný filter kvôli väčšiemu objemu filtračných médií by nebol vhodný? (aj vzhľadom na prúdiacu vodu)
3. Podľa rôznych príspevkov a prezentácií je možné mať v nádrži aj viacero druhov sulawesi krevetiek. Nehrozí ich vzájomné kríženie ako u neocaridin (čo je vlastne jeden druh len rôzne farebné varianty)?
Ak si niekto nájde čas na zodpovedanie otázok, budem veľmi rád.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.05.2020 09:03 Muž ZDRI [1415] Re: kritrs1
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak co, jak to vypadá s Tvým chovem nových Sulawesi krevetek - viz níže?
Prosperují, množí se? Myslíš, že v dohledné době budeš mít i něco na prodej?

Já o víkendu konečně znovu nasadil Kardinálky, zatím vše OK, jsou až překvapivě aktivní. Hodně lidí si stěžuje, že jsou plaché a schované. To u mě neplatí, bez ohledu na světlo jsou hlavně večer stále v prostoru, stále se pasou. Uvidím, zda se budou množit i mé specifické vodě (vodovodní + 1/3 doporučené dávky Sulawesi soli).

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2020 10:09 Muž ZDRI [1415] – Blue Leg Poso - Caridina caerulea
Zajímavá zkušenost s odolností mláďat Blue Leg Poso.

Rušil jsem Rohové Sulawesi, co se dalo odchyceno a přestěhováno do jiné zajeté nádrže. V akvárku zůstal cca 1 cm vody s trochou kalu - základ přirozené mikroflóry pro nově založenou nádrž. V kalu přes všechnu snahu přehlédnuto několik mláďat 3-4 mm. Takto to zůstalo týden, teplota kolísala mezi 18-21°C. Když jsem zde začal zařizovat Rohovou Tanganiku, koukám, že na dně se něco hýbe. Nebyl čas, takže 2 mláďata (víc jsem jich neviděl) rukou odchyceny a bez aklimatizace hozeny do zabíhající se Sulawesi Vaničky (28°C). Následně klasické zařizování nové nádrže - nasypán jemný písek, kameny, kořeny, čerstvá studená chlorovaná voda z vodovodu. Po dvou dnech navíc skokově zvýšeny parametry vody na Tanganiku přídavkem minerálů (soda, síran hořečnatý, síran draselný), v důsledku čehož mmj. stoupla vodivost z 200 uS/cm na 350 uS/cm.

Výsledek - včera večer jsem v obou nádržích pozoroval několik malých a velice aktivních mláďat, které evidentně rostou a prosperují coze

Pozn.: Aby nevznikl mylný dojem, že BLP přežije všechno - před časem jsem (s kytkami nechtěně přesunuty do provizorní flašky na okně) podobným, ale zatížil několik dospělých krevet BLP - druhý/třetí den bylo po nich. Ale je evidentní, že takto malá mláďata jsou výrazně odolnější proti šokovým změnám, než by se dalo u jinak citlivých Sulawesi krevet čekat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.04.2020 12:56 kritrs1 – Sulawesi yellow nose
Fotka k příspěvku Tak musím říct že po půl roce, co jsem si dovezl ze Slovinska Yelou nose se mi podařil první odchov. Jsem velice rád. Jsou to jedny nejhezčích Sulawesek.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.04.2020 02:25 kritrs1 – Sulawesi Caridina red orchid
Fotka k příspěvku Tak pořídil jsem si nové Sulawesi Red orchid. Připravil jsem si nádrž 60l, lávové kameny, filtr hlava z molitanem. Parametry vody 7.4-7,6ph kh4 gh7 us380. A uvidíme jak se jím bude dařit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.03.2020 09:05 Muž ZDRI [1415] – Blue Leg Poso - Caridina caerulea
Fotka k příspěvku Východ slunce dnes ráno :)
Dnes jde do světa další várka těchto Sulawesi krevetek. 40 ks, resp. 44 - lovím je skleničkou, takže teprve na fotce dokážu spočítat přesný počet. Odlov do skleničky ((s trochou krmení) se vyloženě osvědčil, je to šetrné a rychlé, na první "zátah" tam vlezlo 23 ks. Nejvíc času zabere nakonec odsátí zbytků krmení z nádoby, aby se nekazila cestou voda. Při manipulaci s nimi si dávejte pozor, jsou to hrozné skokanky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2020 17:16 kritrs1 – Sulawesi Caridina Masapi
Zdravím tak nově jsem si pořídil další Sulawesi Masapi je to u nás nový druh není moc známý v ČR. Sulawesi Masapi je hodně variant od zelené,černé,nebo i průhledné,vzal jsem si dvě verze zelené a průhledné.Založene akva už mám 2 měsíce RO voda 8ph dno lavova drť,mironecton block, nějaké kokos, cholla a ještě něco zeleného řaskoule.Už je mám 14dni sleduji je deně zatím vše šlape jak má žádnéj úhyn slekaji se pohodě tak tet už čekám jestli budou mrňata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2020 11:13 kritrs1 Re: ZDRI
Zdravím Bílá Orchidej ppm 293, GH6, KH4, 5PH 7,74. Jinak ano mám je okolo 40ks, množí se pomalu. Bohužel už jsou pár kusů zamluvene. Spíše budou vyměněny za jiný druh. Jinak krom řasy dávám Bacter AE, mineral junkie, a co zbožnuji je pudding classic. A přírodní cholla wood, mandlovnik, a nesmí chybět kokos. Parametry vody je přibližně stejná nebo se liší podle druhu Sulawes. Momentálně ensifera a blue leg Poso, Dennero černou formu těch mám i na výměnu nebo prodej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2020 10:36 Muž ZDRI [1415] Re: kritrs1
Jak píše kolega Ctibum - také by mě zajímalo, co z níže napsaného jsou "bláboly" ;-)
A jestli mohu konkrétně:
- používáš pro všechny druhy stejné parametry vody, jaké držíš pH/vodivost/tvrdost/teplotu?
- žerou ty vzácnější druhy i něco jiného než řasy?
- na Tvých fotkách vidím mmj. Orchidy - ty máš také?
- daří se odchovávat mladé, prodáváš aktuálně něco ze svých odchovů (pokud ano, odkud jsi)?
Předem díky za info.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 21:39 R Muž ctibum [6910] Re: kritrs1
Tak třeba pro začátek identifikovat ty "bláboly"... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2020 20:20 kritrs1 Re: ZDRI
Zdravím co byste chtěl vědět ;-) toho času není moc ale na veškeré dotazy odpovím . Momentálně disponuji 9 druhu Sulawes Blue Leg Poso,Caridina ensifera,Sulawesi Malili Red Bee,dennerli,Harlequin ty mam dvě verze.A tet nové Caridina spinata,Caridina Masapi tmavou formu a bílou,Caridina dennerli tmavou formu.Mam 12 nádrží od20l do 100l menších akva používám bublifuky a nad 50l vnější filtry používám Ro vodu a Sulawesi minerali 8,5.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2020 09:29 Muž ZDRI [1415]
Tak vypadá to, že zůstane u jednoho příspěvku a kolega Kritrs1 se s námi o své zkušenosti s chovem Sulawesi krevetek nepodělí...

Ale chtěl jsem se zeptat Pražáků - dlouhodobě se odmlčel kolega Lesha, nečte ani vzkazy zde na fóru. Nechodíte někdo k němu do restaurace? Nevíte, jak pokračuje jeho maxi akvárium se Sulaweskami?
rybicky.net/nadrze/30471-blue-sulawesi

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 11:33 kritrs1 – Odchov Sulawes krevetek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Můj chov sulawes krevetek a několik druhů sulawes šneku. Mohu i poslat video že tyto druhy mam a že se jim daří. Co tady čtu za bláboly od některých mazec no
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   19.10.2019 10:54 Muž ZDRI [1415] Re: ZDRI
Nechci zakřiknout, ale můj chov BLP (Caridina caerulea) snad definitivně překročil Rubikon a krásně se množí, v nádrži je plno mladých v různé velikosti. Takže pokud by někdo z Jihočechů (krevetky neposílám) chtěl začít se Sulawesi krevetkami, brzy budou u mě k dispozici. BLP jsou ideální "startovací" Sulawesi, netřeba žádná drahá technika ani chemie, je to jen o důslednosti a pečlivosti (dostatečně zajetá nádrž, cit pro fungování nádrže, pravidelné výměny vody). Speciálně pro Budějovičáky je to nenáročná kreveta, naše vodovodní voda je pro ně (téměř) ideální - po obohacení menší dávkou Sulawesi soli, netřeba RO ani aktivní substrát jako třeba pro Kantonky.

Hezky se mi množí i Tylomelanie - vhodný doplňkový plž k Sulawesi. Jsou krásné, zajímavé, mají podobné nároky a nehrozí u nich kalamitní přemnožení. Nevím přesně proč, ale vypozoroval jsem, že krevetkám jejich společnost dělá dobře (mmj. při hrabávání v substrátu uvolňují detrit ze spodních vrstev, který krevetky milují).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2019 12:29 Muž ZDRI [1415] Re: JirkaŠčobák
Ad lasturnatky - toto delší dobu zkoušeno při každé výměně vody, 2x týdně... Část se jich odsaje, ale pořad hodně zbyde, stačilo v noci rozsvítit, nádrž byla bílá. Zjistil jsem totiž jednu věc - ony se nepřemnoží při normální pokojové teplotě a vodě (mám je i v nevytápěné nádrži "Vanička"). Ale v Sulawesi nádrži se při kombinaci voda 28°C + Sulawesi minerály množí raketově. Vůbec nepotřebují žádné (pře)krmení, stačí jim řasy (a uštípané krevetky...).

Ad malé krevetky - jo, s tím počítám, mám na to připravenou hadičku pr. 5 mm. Ale neodsaji všechny napoprvé, proto potřebuji, aby nádrž ještě pár týdnů normálně fungovala.

PS: Ona ta Sulawesi sůl + vyšší pH evidentně celkově stimuluje plže, v této nádrži se bez krmení extrémně množí i okružáci/člunky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2019 11:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ZDRI
Ke zkušenostem s lasturnatkami - odsávej hadičkou na vzduchování. Jejich fyzické vybírání je kupodivu docela úspěšné, protože ony se nemnoží až tak rychle. Jednou jsem je chtěl mít v extra sklenici, odsával z 60l akvária několikrát a následné měl problém nějakou najít.

Hadičkou by se daly možná odsávat i ty krevetky, jen by to na ně asi chtělo trochu širší hadičku, než vzduchovací (tou běžně odsávám blešivce Hyalella azteca, ale krevetky jsou větší).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 10:07 Muž ZDRI [1415]
Nemáte nějaký praxí vyzkoušený fígl, jak odlovit Sulawesi krevetky v členité zařízené nádrži? Na žrádlo je do pasti nedostanu. První večer jsem 3 odlovil, od té doby si dávají sakra bacha. A Dennerli absolutně bez šance, mizí, jen se dotknu skla. Japoniky/Neocaridiny chytám snadno, ale toto je fakt jiný level... Nechce se mi zatím vše rozebrat, jsou tam i mini krevetky, které bych rád postupně také odlovil.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.08.2019 15:39 Muž ZDRI [1415] – Sulawesi a lasturnatky
Takže po nějaké době mohu shrnout pár svých zkušeností s chovem těchto krásných, leč choulostivých krevet:

- Voda - prakticky jsem si potvrdil, že RO není nezbytná (!!! pokud je k dispozici kvalitní vodovodní voda, s vyšším pH, celkově měkká a bez dusíku !!!). Já míchám z vodovodní + přídavek 1/3 doporučené dávky Dennerle Sulawesi Salt. Měním 2x týdně 30 l vody, takže je to velké ulehčení, finále pH 7.8, vodivost 270 uS/cm, NO3 7-8 mg/l, ostatní už neměřím.

- Filtrace - pokud je chci pravidelně množit, nutné vyřešit mechanickou stránku - ochranu novorozených krevetek před nasáváním, prolezou i PPI 30. Doporučuji jemný bublifukový molitan nebo jinou ochranu (u mě silonka přes celý filtr. Je s tím ale složitá manipulace při čištění filtru, takže příště budu řešit jinak - nejspíš blokem PPI 45 na vstupu, měl jsem ho v ruce, tím už neprolezou

- Krmení - nakonec nejmenší problém, ve velké zajeté nádrži při dostatečném svícení jim stačí řasy + biofilm, přikrmuji spíš velké Tylomelanie (vločky, kopřivy). Ensifery i BLP mají rády jakékoliv vločky, občas i kopřivy, Dennerli zatím žerou jen povlaky. Doporučuji maximálně redukovat malé šneky, užírají řasy, produkují bordel.

- Lasturnatky - ukázaly se jako nečekaný, leč dost zásadní problém, potvrdilo mi to i několik dalších chovatelů, kterým totálně zlikvidovaly zaběhlé chovy, v krevetáriu bez ryb, při vysoké teplotě a čisté vodě se bleskově přemnoží (nepotřebují krmení - stačí jim řasy). V první fázi zlikvidují mladé krevetky (vč. odrostlých 7-10 mm velkých). Následně viditelně chřadnou i dospělé (myslím že kombinace fyzického kontaktu a velkého množství produktů jejich metabolismu). Zabírá na ně jen redukce nasazením ryb, které ale vyzobají i malé krevetky. Ryby (u mě Endleři) zde navíc nikdy nevyloví všechny lasturnatky, schovávají se do dna, vylézají až potmě, takže po jejich odlovení se lasturnatky rychle znovu namnoží.

Krásných Sulawesi krevetek se nechci vzdát, vidím to na znovu založení nádrže, se sterilizací všech materiálů (substrát, kameny, kořeny, filtrační materiály). Ve vodovodní vodě doufám nebudou... Pro tuto nádrž budu používat oddělenou sadu nářadí (hadice, čerpadlo, vypařený barel). Rostliny - zvažuji "sterilní variantu úplně bez nich. Popř. použít jen menší množství rostlin z velké nádrže (jsou tam trvale větší ryby, takže lasturnatky zde vůbec nevidím). "Porod" bude odlovení krevet skoro bez vody, snad si je tam s nimi znovu nezatáhnu. Napřed si založím menší provizorní 30 l manipulační nádrž, na okně při silném světle tam během cca měsíce narostou nějaké řasy. Tam dočasně přesunu krevety a pak předělám a nechám pořádně zaběhnout hlavní 100 l Sulawesi. Uvidím, co do té doby přežije... Ale je to asi jediný způsob, v nádrži s lasturnatkami nebo rybami se prostě množit nebudou, bylo to postupné odumírání stávající populace.

Máte-li někdo nějaké praktické zkušenosti s lasturnatkami, sem s nimi :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2019 10:34 Muž ZDRI [1415] Re: Gabriela
Gabi, stačí si přečíst toto téma a v něm obsažené odkazy, bylo toho napsané už dost. Popř. si projít místní prezentace nádrží se Sulawesi krevetkami. Není mi jasné, co víc bys ještě chtěla...

Chov Sulawesi krevetek (podle mě) není o penězích, drahé technice, značkových substrátech, ani o velikosti nádrže, ale o obecné zkušenosti s akvaristikou, znalosti souvislostí a hlavně o dlouhodobé pečlivosti/důslednosti. Opakovaně jsme to řešili s kolegy zde ve vzkazech i v mailech - ony jsou prostě náročnější a hlavně neodpouštějí chyby (zanedbaná údržba/výměna vody, hlídání a udržování parametrů vody). A i při ideálních podmínkách to chce trpělivost (viz občasné pro nás bezdůvodné úhyny).

Ad strava - zatím mám zkušenosti jen s C.ensifera a C.caerulea - tady problém není, kromě řas žerou i kopřivy a v podstatě jakákoliv další krmiva (vločky, granule). Hlavně v menších nádržích bych ale s tímto příkrmem byl hodně střídmý a opatrný (udržení kvality vody).

Když to shrnu - lidem bez zkušeností Sulawesi krevetky opravdu, ale opravdu nedoporučuji, je to pak smutné a drahé zklamání.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2019 00:09 Žena A.K. [17] Re: Lesha
Já mám 30l, jednoduchy molitanovy filtr + filtrační hlavu. S tím objemem je to dost diskutabilní. Kvůli kvalitě vody je samozrejmne lepší větší, ale na druhou stranu je pak už nutný mít RO, kdyz to s menší nádrží si pár litru na pravidelnou výměnu vody doneseš od souseda nebo koupis v drogerii. Párkrát jsem se setkala i s názorem že ideální nádrž má mít mezi 20-60l ve větších se prý krevety méně množí. Taky je potřeba počítat s tím, že jsou to velmi plaší tvorové a než se začali množit musela jsem sedět u akvária několik minut než jsem vůbec nějakou zahlédla. Mely by mít v akváriu stínná místa a úkryty. Další problém je strava... ještě jsem nepřišla na žádné umělé krmivo které by jim chutnalo a že už jsem jich vyzkoušela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2019 22:59 Muž Lesha [2] Re: Gabriela
Jak psala A.K. je důležité jestli máš ideálně dlouhodobé zkušenosti s akvaristikou a nejlépe s chovem krevetek. Píšeš že bys chtěla v budoucnu, tak ještě hodně rozmýšlej. Já o tom snil a uvažoval 2 roky. A díky tomu, že se mě bylo umožněno udělat nádrž pro krevety Sulawesi v práci za nemalé firemní peníze, tak jsem před cca 10 dny nádrž založil. Krevety jsou to opravdu náročné a spoustu informací zjistíš buď na Youtube nebo na zahraničních webech. Jelikož tyto krevety mnoho lidí nechová na českých a slovenských webech toho moc nezjistíš. Mohu ještě doporučit web www.krevetkari.sk
Ale tyto krevety potřebují ve stručnosti teplou vodu cca 28 stupňů, vodu míchanou ideálně z osmotické vody se solí pro Sulawesi krevety, vyšší a stabilní PH okolo 8, a hlavně perfektně čistou vodu. A to nejdůležitější, pevné nervy a chladnou hlavu toho kdo je chová.
Ideální je pro začínající začít s větší nádrží, u malých akvárek člověk bez zkušenosti bude horko těžko schopen udržet podmínky ideální pro tyto krevetky. A vzhledem k jejich cenám, každé úmrtí v Sulawesi nádrží opravdu bolí. Ve velkých nádržích se podmínky dají udržet snáž, proto já osobně udělal nádrž která má 300L a z toho cca 50 litrů je filtr který je naplněný drahými filtračními medii jako jsou MATRIX,DENITRÁT a PURIGEN od SEACHEMU. Můžeš sledovat mojí nádrž a buď se z toho můžeš dozvědět jak to má být a nebo se poučíš jak to být nemá a já budu ten co bude plakat až vyhodím peníze za krevetky které nebudu schopen udržet při životě :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.06.2019 18:00 Žena A.K. [17] Re: Gabriela
A máš už nějaké zkušenosti s chovem jiných krevetek nebo alespoň ryb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2019 17:57 Žena Gabriela [1]
Dobry den. Mohol by mi niekto prosim napisat, co vsetko treba vediet o chove sulawesi kreviet? Lebo v buducnosti by som si ich chcela kupit a nikde som nenasla nejaky dobry clanok o ich chove.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2019 15:59 Muž ZDRI [1415] Re: Lesha
Aktuálně mám v Sulawesi nádrži (100 l) krabicový filtr o objemu 3 l. V něm odshora (ve směru nasávání vody):
- černá silonka, zabraňuje nasávání mladých do filtru
- filtrační vata, pravidelně čistím, 2-3x měsíčně
- aktivní uhlí + zeolit, pravidelně měním, 1x měsíčně
- pemza, do té nesahám, díky předfiltraci se nezanáší, po čase jen propláchnu vodou z nádrže

Proti předchozími jemnému bublifukovému molitanu má tato skladba výrazně pozitivní vliv na čistotu vody, mohu jen doporučit. Mmch., Seachem Matrix není nic jiného, než propláchnutá, přebalená a 20x předražená pemza (měl jsem v ruce obojí). Nevidím ani zásadní rozdíl mezi funkcí Purigenu a Zeolitu (opět vyjma ceny), Zeolit je tak levný, že netřeba řešit jeho regeneraci, prostě se vymění za nový (a použitý v zájmu trvale udržitelného rozvoje nasypu kytkám do květináče, stejně jako vyčerpané uhlí...). Za docela zásadní ale považuji dát na vstup mechanické čištění (vata) a co nejvíc nečistot tak odstranit dříve, než se začnou rozkládat a zahlcovat další stupně filtrace.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2019 10:34 Žena A.K. [17] Re: Lesha
Ahoj, já mám klasickou filtrační hlavu plus hrubší molitan. Hlavou rovnou i vzduchu. Do proudu u filtru jsem pridala clearwarer a co tam je začaly přibývat nové prirustky, takže co se týče médií k odstranění dusitanu hlasuji pro :) komorový filtr mám jen v jednom akváriu s krevetkami a až na 4.pokus se mi povedlo ho zabezpečit tak, aby do něj nelezli a nechcipali tam. Můžeš se inspirovat v prezentacích nádrží. Sulawesi nádrž tam mám já a ZDRI
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2019 01:10 Muž Lesha [2] – Sulawesi nádrž
Ahoj všem, po několika letech jsem se odhodlal k chovu Sulawesi krevetek. Hodně jsem toho načetl, ale přesto bych to tady rád ještě prodiskutoval s případnými chovateli.
Plánována nádrž bude mít rozměry 300cm x 31cm x 35cm (dxhxv) čili nějakých 300 litrů.
Myslím že pro stabilitu a prostorově ideální velikost. Ale řeším filtraci, hodně se doporučuje pro filtraci obyčejné bublifuky, ale zároveň předimenzovaná filtrace. Na takovou nádrž aby člověk pořizoval 10 bublifuků mi přijde šílené. Chtěl bych udělat v nádrži komorový filtr o objemu 15% celkového objemu nádrže. Filtr by měl 45cm x 31cm x 35cm. Chtěl bych ho naplnit Bioakvacitem, Matrixem, keramikou, uhlím a Purigenem. Ale některé z krevetek nemají rády silný proud a napadlo mne jako u mé poslední nádrže (Pracovní), udělat filtraci stejným způsobem, jen nemít jen jednu rozstřikovací rampu a hnát proud vody z jednoho konce na druhý, ale udělat alespoň 3 rampy,v rozestupech po cca 80-90cm abych mohl zajistit proudění po celé nádrži, ale přitom proud nebyl nikterak silný.
A zajímalo by mne zda má někdo zkušenosti s používáním filtračních medií (Matrix, Purigen) v Sulawesi nádržích. Děkuji za případné názory, rady a nápady :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.04.2019 15:58 Muž ZDRI [1415]
Nádherné mraveniště: www.youtube.com/…
Pěkná ukázka, že Sulawesi nádrž nemusí být jen ponurý řasokamenolom bez kytek...
Takhle nějak si dlouhodobě představuji svou nádrž, má tam i většinu stejných kytek jako já.

Mmch., dnes korespondence s kolegyní, která má Sulawesi krevetky - potvrdila mi vysokou mortalitu poštou zasílaných Sulawesi krevetek. Takže není-li to opravdu nezbytné (importy) - vyplatí se zajet osobně a stresovat je co nejméně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 09:34 Muž ZDRI [1415] Re: A.K.
BLP i Ensifery žerou kopřivy - dávám 1-2x týdně (jen tolik, co sežerou do druhého dne). Bez problému žraly i granulky/vločky/rozmražené krevety, ale dávám jen výjimečně (1-2x měsíčně), kvůli udržení kvality vody. Občas jim tam rozmáčknu pár malých šneků, taky je rychle najdou a vyberou. V nádrži je dostatek řas, hlady netrpí, rostou a nosí vajíčka. Dennerli budou až ve 2.polovině dubna, s nimi zatím zkušenost nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2019 06:20 Žena A.K. [17]
Ahoj, žerou Vam tyto krevetky nějaké ty kopřivy nebo granulovaný krmení? Pokud ano co přesně?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.03.2019 15:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: ZDRI
Dříve jsem používal vnitřní filtr se zapojeným přisáváním vzduchu a roztřikovací rampou. Fungovalo to pěkně, akorát to bylo hlučnější. Zkus to tak zapojit a uvidíš. Pokud vše pasuje, zkouška zabere pár minut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2019 15:16 Muž ZDRI [1415] Re: ZDRI
Nechci to zakřiknout, ale příští týden možná budou doma i Caridina dennerli.
A tím nějaký čas končím s osazováním nádrže.
Mile mě překvapily C.ensifera - z 22 ks dovezených kusů zatím ani jeden úhyn.

Měl bych dotaz na zkušenější (sám vzduchování nikde nepoužívám). Zvažuji zda neposílit prokysličení této nádrže. V dutině HMF je čerpadlo, napojené na dlouhou rozstřikovací rampu (ta ústí cca 5 cm pod hladinou). Do výstupu tohoto čerpadlo je možné napojit přisávání vzduchu. Máte to někdo takto nastavené, je to podle Vás účinné (z hlediska lepšího okysličení vody)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2019 16:43 Muž ZDRI [1415] Re: ZDRI
Nikdo se neozval, takže si beru jen 20 ks pro sebe (+2 slůňata...).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2019 16:31 Muž ZDRI [1415] – Caridina ensifera
Pro případné zájemce - příští týden v úterý 19.3.2019 mi na 99% kolegové přivezou z Ružomberoku krevetky Caridina ensifera. Kdyby zde o ně někdo měl zájem a byl ochotný si pro ně osobně přijet do Českých Budějovic, dejte vědět, mohu je objednat i pro Vás. V ČB budou k vyzvednutí cca kolem oběda.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2019 13:57 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Jen pro info - nakonec jsem je bral od panu Grubera od Kladna (viz inzerce na Bazoši). Jezdí občas na Jih (do Písku), takže to krásně vyšlo, v boxu byly jen pár hodin. Krevetky bezvadně zabalené (zalepený termobox + velká termotaška), výborná domluva i s jeho "rodinnou dopravkyní"). Celkově mohu vřele doporučit, teď už je to jen na mě. Ono to bylo trochu narychlo, čtvrtek večer telefonát, že má v pátek cestu, navíc já jsem čerstvě po těžké chřipce, bylo to pro mě docela hektické :-).

Pokud v nádrži nenastane nějaká kalamita, příští týden se chci konečně domluvit se slovenskými partnery a nechat dovést z Rožumberoku delší dobu zamluvené C.ensifera (musel jsem to odložit kvůli nemoci).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 11:38 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Tak snad to klapne, taky držím palce:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 09:14 Muž Smetany [1226] Re: ZDRI
Držím palce. Neumím si představit co by se mohlo pokazit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.03.2019 08:25 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Nakonec vyšlo tak, že dnes večer si přivezu jako první Sulawesky Blue Leg Poso. Čekání bylo dlouhé, ale alespoň je nádrž pořádně zajetá (od října 2018). Večer jsem ještě vyměnil 1/2 vody a dal do filtru nový 0,5 kg pytel s uhlím. Podle info od chovatele máme skoro identické parametry vody, také na úpravu používá Sulawesi sůl od Dennerle. Krevetky budou v termoboxu jen pár hodin, tak uvidím, víc už pro to udělat nemohu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2019 22:55 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
No do Budějovic to mám dost z ruky, ale díky za nabídku:-) V akváriu je docela dost zelené vláknité řasy, připravenější už to asi nebude. Ještě musím trochu otestovat vodu a asi tam dám jenom Dennerli, když je seženu:-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 08:49 Muž ZDRI [1415] – Jarry
Koukám v Tvé Sulawesi nádrži, že máš zase roupy :-).
Jsem zpět po 10-ti denní dovolené, takže během 1-2 týdnů mi kolega přiveze do Českých Budějovic ze Slovenska Caridina ensifera. V Čechách jsem na ně zatím nikde nenarazil. Kdybys vymyslel cestu sem na Jih, vzal bych je i pro Tebe. Já si beru 20 ks.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 21:16 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Jarry
Vezmu na to Wattmetr, nerad bych se kvůli vadě v odhadu ošidil o nejkrásnější krevetky. :-D
Když to vyjde, dám tam dennerli. Když ne, půjdou tam s jinými rostlinami cantonensis. :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 20:31 Muž Jarry [1437] Re: Tučňák
To se mi nezdá, vytápím jedním 300W topítkem 1200l na 29°C a při teplotě v místnosti kolem 23°C nejede ani zdaleka pořád. Ale určitě by to šlo spočítat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 19:55 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Jarry
Akvárium má čistý objem 95 litrů (vnější 126 litrů). V místnosti udržujeme tak 18 °C. Při aktuálním spínání topítek na 21 - 22 °C si umím představit, že by na 27 °C jelo pořád (100 W na 126 l). To by bylo v období zimy 2,4 kWh za den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2019 19:09 Muž Jarry [1437] Re: Tučňák
Nevím, jak je to akvárium velké, ale asi bych neřešil spotřebu u vytápění na 27°C, pokud teda chladnomilnost neznamená, že udržujete doma venkovní teplotu i v zimě:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 19:06 Muž Smetany [1226] Re: Tučňák
Kamarád zkouší 25 a zatím drží jen prý moc nerostou a zatím se nemnoží a otázka je jak moc jim to dělá dobře. Zároveň si myslím že pokud vám dělá problém teplota asi bych se do těchto krevet nepouštěl a zkusil nejdříve ty krystalky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2019 18:12 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž. – Teplota vody v akváriu
Ahoj všichni.
Dostal jsem se k nové nádrži a konečně se chci pustit do náročnějších krevetek. Osobně jsem pro krystalky, přítelkyně pro Caridina Dennerli (taky se mi líbí, ale až takovou důvěru v sebe nemám). Jak je to s teplotou vody pro ně? Atlas uvádí teplotu 27 - 30 °C, ovšem není jasné, zda je to teplota, kterou mají v přírodě, nebo teplota, kterou jako jedinou bez úhony snesou.

Jsme chladnomilní a 27 °C by znamenalo, že bude akvárium neustále topit (teplo půjde rovnou z okna ven a bude tam slušná spotřeba). Má někdo tyto krevetky v chladnější vodě?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 09:04 Muž snajprik [57] Re: ZDRI
Ten odkaz na akvarko som pozrel a na obrazkoch ma fotky neocaridina red biedne farbi, japonica a filtrujuca krevetka. Sulawesi som tam nezahliadol ani jednu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2018 08:37 Muž ZDRI [1415]
Zaujalo mě toto:
rybicky.net/nadrze/29115
My tady řešíme desetinky pH, vodivost, sůl, poměr minerálů, řasy na krmení. A Blue Leg Poso se kolegovi vesele množí i v úplně jiné vodě. Asi jim někdo zapomněl říct, že už dávno mají být mrtvé :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 10:42 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Jo, ten konduktometr bude úplně stejný. Vodivost měří dobře, ale vestavěný teploměr ukazuje bludy.

Takže včera večer jsem začal ladit (čistý objem vody zde je cca 80 l):
- hodnoty vody před úpravou - pH 7.5, vodivost 201 uS/cm (mmch. úplně stejné jako u mé vodovodní vody, tzn. lávová drť, kameny, uhlí, rostliny na to zatím nemají žádný vliv)
- přidáno 5 g Dennerle Sulawesi Salt (SS) - vše se bez problému rozpustilo, lehounký mléčný zákal (do rána zmizel), pH 7.8, vodivost 301 uS/cm.

Nechám to pár dnů stabilizovat, přeměřím a mezitím rozmyslím, co dál. Vodivost je OK, tu už moc zvyšovat nechci. Rád bych ale zvedl pH na cca 8. Otázka je, zda to půjde bez současného zvýšení vodivosti a tvrdosti vody. Soda asi nebude to pravé, tzn. použít hydroxid, nebo něco jiného? Popř. dát část vody z RO + přídavek SS? Co si o tom chemici myslíte?

Krátké odbočení (ono to s tím souvisí) - při jednom jsem přeměřil i hodnoty v ostatních nádržích:
1) Vanička na krevety - pH 7.5, vodivost 205.
Je zřejmé, že ani při dlouhodobém provozu zde nic nemá vliv na tyto parametry (ani rostliny, láva, probíhající mikrobiální procesy)
2) Obývák - pH 7.5, vodivost 585
Zde se na výrazně zvýšené vodivosti myslím projevil přídavek soli (NaCl), který dávám při pravidelných výměnách vody. Schválně ji (NaCl) přestanu přidávat a uvidím po pár výměnách, co to udělá.

Poučení: Nespoléhat na hodnoty, která vodárny uvádějí na svých stránkách. ČEVAK zde udává pH 8, ale i v jejich konkrétním aktuálním rozboru už je pH 7.5, toto pH potvrdilo i měřením v jiné laborce a mé vlastní měřením. Mmch., s tímto pH testem (JBL pH 7.4-9) se odečítá dobře a měří přesně, kontrolovat jsem v laborce cíleně namíchanými přesnými vzorky.

Edit: Vymýšlím hloupostitone. Znovu jsem prošel všechny články o Sulawesi krevetách, pH 7,8 je OK, vodivost 300 uS/cm také (na horní hraně doporučeného intervalu). Cokoliv tam přidám pro zvýšení pH, nezbytně současně zvedne vodivost nebo tvrdost vody (hydroxidy jsou silné elektrolyty) a to fakt nechci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 15:36 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Vodivost, resp. TDS měřím pravděpodobně tím samým, akorát jsem ho objednával z Číny: www.aliexpress.com/…
Na orientační ověření, jestli je voda z RO ok a jestli jsem někde neudělal zásadní chybu mi také přijde plně dostačující, ono by na tom měření nemělo být technicky nic složitého:-)
Na pH a teplotu mám Adwa AD11, s tím jsem maximálně spokojen.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3 4

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 9915x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6587-krevetky-ze-sulawesi