Spínací hodiny
Jak jsem se dočetl na internetu, tzv. chytré programovatelné zásuvky (též spínací hodiny) spínají a rozpínají zpravidla pravou zdířku elektrické zásuvky. ČSN norma je ohledně zapojení vodičů benevolentní, ale v ČR bývá zvykem přivádět fázový vodič na zdířku levou. Znamená to tedy, že chytrá zásuvka například světlo sice zhasne, ale spotřebič je stále pod proudem, protože zásuvka rozpojila nulový vodič. U suchého provozu je to jedno, ale jak si dovedete jistě představit, u akvária jde o poměrně nebezpečný stav.
Kupoval jsem opakovaně český výrobek Elektrobock ZSD16, který spíná fázi. Pozor, firma vyrábí téměř totožný produkt pod označením DH7, který je o něco málo levnější, ale spíná nulák, stejně jako jeho konkurenti! Během více než dvou let jsem učinil s výrobkem Elektrobock ZSD16 několik zajímavých, ne zcela příjemných zkušeností, o které se s vámi chci podělit.
Podle návodu je třeba po rozbalení nechat zásuvku cca 12 hodin zapojenou v el. síti, aby se nabyl záložní akumulátor. Je třeba k ní po uvedenou dobu nic nepřipojovat. Po dvou hodinách nabíjení by se měl displej sám rozsvítit, případně se rozsvítí po stisku libovolného tlačítka. V jednom případě se mi stalo, že se displej nerozsvítil ani po mnohem delší době nabíjení akumulátoru.
V návodu sice problém zmiňují, ale znáte to, člověk ho čte až jako poslední krok. Doporučuji proto hned po připojení, nebo pokud zásuvka nereaguje a chová se nestandardně, vymazat nastavení tlačítkem Master Clear. Zásuvka se vyráběla v různých designech, resetovací tlačítko je to miniaturní zapuštěné, k jehož zmáčknutí je třeba předmět o průměru párátka.
Ze tří zásuvek přestala jedna zcela spínat těsně před vypršením záruční doby. Další dvě fungovaly rozdílně dlouho bez problému, než se začalo resetovat nastavení. Dvě byly zapojené v prodlužováku staršího data, ještě bez ochranných clonek, jedna v nově koupeném. V prodlužovácích byla dále zapojena běžná akvaristická technika: topítko, čerpací hlava, vzduchovací motorek.
Jedna zásuvka stará necelé čtyři měsíce se resetovala samovolně, maximálně ji mohlo ovlivňovat spínání topítka. Druhá zásuvka se vyresetovala, když jsem z prodlužováku vytáhl nebo zapojil kabel jiného spotřebiče. K resetu nedocházelo pokaždé, ale náhodně. Navíc tato byla zapojena v novém moderním prodlužováku.
Problém s resety zmizel až po zapojení programovatelných zásuvek do el. zásuvky ve zdi. Je zvláštní, že nejprve v prodlužovácích správně fungovaly, problémy s resety začaly až časem.
Nemáte někdo zkušenosti s chytrou zásuvkou Elektrobock TS11 WIFI?
Moc dikec, snad to dude ok...
Potřebuji poradit s naprogramováním spínacích hodin Geti EF1. Prosím o jednoduchý návod do SZ. Snad jsem si nesehnal ,,zajíce v pytli,, děkuji...
Je to asi kus od kusu

já teda vsadil na levnější od INVITAL a zatím jedou už rok a půl a za tu dobu sem na ně nešáhl. Zato mechy buď přestali fungovat nebo to začalo vrčet
To ano, je to jen pootočením kolečka. Já teď s digi nemusímm dělat vůbec nic. A většina hodin co sem měl (mech) prostě sou slyšet vrčí..
Já měl na digitální spínací hodiny pech. (A nebo jsem šetřil na nesprávném místě...

)
Na rozdíl od mechanických mi nějak dlouho nevydržely...
Zato mechanické, to jsou nezmaři.

Nutno ovšem podotknout, že to přenastavení znamená jen pootočit kolečko.

Vzhledem k ceně to ani nemá cenu opravovat po těch letech.

Já zkusil digi. z Invitalu - sice to nastavení byl porod, ale fungují krásné a hlavně to nevrčí a když vypadne proud tak to podrží (2hod. v pohodě), mechanické se musí pak pořád nastavovat a to je otrava

Pokud jinak fungují, nechal bych to běžet.
U těch mechanických se mi to čas od času taky stává, ale vždy to přestane a slouží už asi 7 let.
Rozebrat jdou lehce ale opravit asi stěží ale zkus to.

Hezký den, po víc jak dnou letech se z jedněch spínacích hodin začaly ozývat divné zvuky. Má cenu je ,,rozkuchat,, a zkusit opravit ? Pokud to samozřejmě jde ? Nebo jít do digitálních ?...
mechanické časovače odchádzajú bežne, tie výpadky na to vplyv asi nemajú. Ja som mal tri, dve v akva a jeden na elektrickom ohradníku. Jeden odišiel po dvoch mesiacoch, reklamovany vymenený. Druhý takisto. Tretí beží bez problemov už skoro dva roky.
Myslím, že aj tu je o tom písané:
rybicky.net/forum/6455 Tohle jsem na mě moc komplikovaná otázka. Nemám ani nejmenší ponětí, na jaký okruh je ta část bytu napojená. Je to tady docela podivně řešené, protože byt je rozdělený na dva okruhy.
Na to jsem se ale neptala, zajímá mě jen to, jestli výpadky mohly poškodit časovač.
aký je ten hlavný istič, a zásuvka v ktorej sú tie pokazené spínacie hodiny je istená akým ističom?
Ahoj všem,
v posledních dnech se v našem domě řeší problém s výpadky elektřiny. Něco přetěžuje síť a vypadává HJ (hlavní jistič).
To jen na vysvětlenou, aby bylo jasné, co předcházelo mojí otázce.
Je možné, aby opakované výpadky elektřiny pokazily mechanický časovač?
Jako zásuvka funguje pořád, ale už nefunguje jako časovač. Mám ještě jedny takové hodinky, ale pokažené jsou jen ty starší, nové se zatím drží.
Tej ceny by som sa až tak nedržal záleží na prevedení, výrobcovi a hlavne predajcovi - bol to prvý link kde sa ukázali dajú sa kúpiť aj lacnešie

Za 10.886 euro hodiny na din lištu? Ty snad musejí být z palladia nebo alespoň z platiny, ne?
Já používám tohle a naprostá spokojenost:
www.aliexpress.com/…
Je to uvnitř funkčně přepínač, takže mohu osadit oba výstupy, čili pokud použiji dvoje hodiny, tak zapnutí druhých hned po vypnutí nepředstavuje žádný problém. A bez proudu vydrží nejméně týden.
To jo, ale ,,trefit se,, aby jedny vyply co nejdříve po zapnutí druhých. Fakt je, že jsou,,za pár korun,, Ale fungují zatim spolehlivě.
Používam okrem iných aj tieto - mechanické spínajú do 16A zálohované do 100 hodín
www.tipa.sk/…
- digitálne sa mi občas resetovali
Tak to přenastavení je otázkou pootočení kolečkem za pár vteřin......
Mě se nakonec rozjížděly i ty digitální spínací hodiny.
Nakonec mám na obě akvária TC420 a jsem spokojen.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
U číňanů se dá pořídit za 450 kaček, což je cena dvou digitálních spinacích hodin.
V případě výpadku si nastavení pamatuje.

Tak jsme tu měli několikrát po sobě vypnutou elektriku a musím souhlasit s Olinem, je to otrava to opětovné nastavování. Asi půjdu časem do nějakých digitálních.
U mě byl solid taky celkem (hlučný), ale víc mě na něm štvalo to opětovné
nastavování času po výpadku proudu. Digital je digital
Mám nejlevnější klasiku „SOLID, týdenní“ a není vůbec nic slyšet, jem při sepnutí a vypnutí cvaknutí. Za 8 pětek.
Na to kdy zapínat a vypínat CO2 se názory různí, ale to už je na řešení v jiném tématu.
Dekuji vsem za rady a nazory. Nakonec jsem tedy prece jen objednal ZSD 16 s tim, ze zatim to zapojim pres rozdvojku spolecne, ale co nejdrive sezenu nejaky programovatelny stmivac na svetlo. Hodiny potom necham jen na emg ventil na CO2 - nejak jsem si vubec neuvedomil, ze CO2 by se mi melo zapinat a vypinat drive nez svetlo.
Mám ZSD 16 a spokojenost, při sepnutí a vypnutí lehce slyšitelně cvakne relátko.
Jako kvalitní, i vnitřním zpracováním, se zatím jeví čínské THC15A, ale ty jsou na DIN lištu (zase u nich pak není třeba řešit, zda vypínají fázi nebo nulu, prostě vypínají ten pól, co se na ten vypínací kontakt připojí).
Nejen to. I riziko případného úrazu je pak vyšší.
Hodně kvalitní ale méně známá značka spinacich hodin je THEBEN. Mrkni na typ ELTIMO 020 S.
Rozdvojka nevadí, ale třeba dávat pozor jestli rozepínají fázi, nebo nulu, protože když nulu, stává se u elektronických předřadníku světel, že trubice problikávání i po shasnutí..
Třeba tyto obyč...
www.tipa.eu/… mám je 3x a jsem spokojen. Nastavení jednoduché
Tak jsem vcera zkusil zapojit ty mechanicke hodiny, i s rozdvojkou vsechno v pohode fungovalo, ale po dnesni v podstate probdele noci uz mechanicke hodiny nechci ani videt (slyset). Mozna bych si na ten "hluk" casem zvykl, ale asi bude lepsi kapitulovat a koupit digitalni. Poradil by mi nekdo nejake konkretni, vyzkousene? Cena nijak nerozhoduje, prece jen se v tom nevyznam a nerad bych koupil nejaky laciny nebo naopak predrazeny smejd. Koukal jsem na ty "Horacovy" ZSD 16, je to porad dobra koupe, nebo je nejaka lepsi alternativa? Prijde mi, ze to vsechno vyrabi na stejne cinske lince, jen je na tom pokazde jine logo...

Tyto spínačky mají sice 2A spínání indukční zátěže, ale to elmag ventil a spínaný zdroj k LED asi mít nebudou, takže v pohodě.
EDIT: Obecně na spínačkách jsou uvedeny 2 proudy, 16A pro odporovou zátěž a 2A pro indukční, tak bacha na to. Při třeba 3 velkých LED světlech už to může být problém se životností kontaktů

S maximalnim proudem by snad problem byt nemel, tak to vyzkousim a uvidim, snad se nic nepodela. Kazdopadne diky

Mám do jedněch podobných spínacích hodin přez rozdvojku připojeny 3 světla od 3 různých akvárek a není problém. Na spínacích hotinách je uveden
maximální proud, jen se to chce vejít do limitu.
Mám automatické hodiny do kterých mám vloženou rozdvojku na dvě světla a problém s tím není

Ale mám už trošku lepší hodiny s až 20 programy.
Jen jsem se chtel zeptat - mate nekdo zapojene do spinacich hodin dve ruzne zarizeni pres rozdvojku? Mam obycejne mechanicke spinaci hodiny Emos TF-16, a potreboval bych do nich zapojit svetlo (aquatlantis easy led universal) a elmag. ventil z CO2 setu. Nebude s tim nejaky problem? Mohl bych koupit druhe uplne stejne hodiny, ale musel bych pak koupit i prodluzovacku s vetsim poctem zasuvek, a do toho uz se mi popravde moc nechce.
těch pár minut mi žíly netrhá, jednou za půl roku je resetnu a nastavím znovu

ale princip je princip

Já je taky už nepoužívám na světlo, mám na ně napojený Skimmer. U světla jsem to vyřešil stmívačem

Tak to je na prd. U velkého aq jsem přešel na kontrolér se stmívačem a mám klid.
Tyhle nemám...mám skutečně typ DH7 bez tlačítka CD
Ono je to asi kus od kusu jiné. Já zase nejsem taková Punťa a klidně je jednou za čas přestavím. Zatím ale nebyl důvod.
Tyto mám já

UndeR má DH7...
mě se spožďují i digi

Já jsem teď pořídil tyhle. Byly v Lídlu v akci - dvoje za tuším 159 korun a strojek u nich slyšet není.
Mechanické mám také, takové ty nejlevnější z hobbymarketu. Fungují, ale je slyšet "hodinový strojek" a vypínání je také hlasitejší cvaknutí než u digitálních, tak třeba když to má někdo v ložnici mohlo by obtěžovat

Já mám tedy doma mechanické i digitální a řekl bych, že jsou úplně stejně velké.

Jo to ještě zkusím, za to nic nedám a třeba něco zjistím. Každopádně jedny hodiny ještě pořídím, do budoucna se určitě budou hodit.
Od těch mechanických mě vždy odrazovala jejich velikost, ty digitální mi případnou menší. Ale je pravda, že ta spolehlivost asi bude vyšší.
Zkus napsat výrobci/prodejci...
V případě nákupu bych určitě vzal klasické mechanické. Mají jednodušší obsluhu a z vlastní zkušenosti vím že vydrží i desetiletí. A to v současné době používám osmery.
No tak to je paráda

Já to v návodu co mám doma taky nenašel, bohužel na hodinách ano. No tak to vypadá, že budu nucen zakoupit nové...
Jsou cca 3 roky staré, takže reklamace už bohužel neklapne...
Co říká návod? Dej sem fotku displeje a model

EDIT
www.shop.solight.cz/…
C.D. Count Down / odpočítávání...
A co je to za typ těch hodin?
Koukala jsem, že u jednoho typu je tlačítko C.D., kde k němu píší "spuštění časovače odpočítávání (pouze pokud byl naprogramovaný a pokud jsou spínací hodiny v režimu "AUTO")"
Edit: to měla být reakce na Under(a).
asi bych je reklamoval,pokud máš záručák...
asi že máš vložit nový cédéčko

ale vážně..to jsem ještě na displeji neviděl teda

My, co máme klasické mechanické hodiny, jsme takových "lahůdek" ušetřeni.
Aha, tak už je jasné ako to (ne)funguje.
Môžu byť vadné aj hodiny, že nevypnú celkom, len zväčšia prechodový odpor a ak sa k tomu pridá nejaký nie veľmi kvalitný spoj vo vnútri svetla, tak to jedno svetlo zhasne, ale to dobre pripojené nie.
Možno skúste tie spínacie hodiny s nočnou/stolnou lampou alebo niečim podobným, kde hneď vidno výsledok. Ale určite by som niekoho, kto tomu rozumie, nechal pozrieť aj do svetla...
Když je zapojím do hodin tak svítí obě, ale to první jde přes hodiny vypnout, zapnout a funguje podle časování, to druhé zhasne jenom vypojením z hodin. Tak já se zeptám, táta zná jednoho elektrikáře, tak ten si s tím poradí

Nejsem elektrikář a průmyslovka je před sto lety, takže hodně laický tip, ale podle mě je jedno světlo napojené na fázi a zem a druhé nějak přes to první na nulák a zem. A spínací zásuvka nevypíná fázi, ale (nebo) nulák, jak psal Václav. Takže jedno světlo se přes nulák vypne a to druhé v řadě jede přes fázi pořád. Nebo tak nějak

Při přímém zapojení do zásuvky jedou samozřejmě obě světla.
Každopádně bych to dědu nebo elektrikáře nechal předělat, kdoví, co se pod tím krytem skrývá za "fígle"...
FishWoman napsala: ...ale hodiny mi vypínají a zapínají jenom jedno
FishWoman napsala: ...jenom to druhé nejde vypnout, jenom odpojením.
Tak to druhé svieti stále alebo nesvieti vôbec? Nejako to z popisu nie je jasné...
Já se možná zeptám blbě, ale když jsou zapojeny oboje, tak jak? Přes klasickou prodlužovačku s více vývody a nebo přes rozdvojku? Mi se kdysi stalo, že u starých rozdvojek se měnilo + a - a byly ve zdířkách opačně. Je docela možné, že přehození fáze má vliv na svícení či nesvícení dotyčného světla.
No to si taky říkám, když byly zapnuté přímo do zásuvky tak svítily obě, a nemůže to být chyba že ty hodiny nefungují správně? Že bych je měla vrátit? Třeba je něco špatně uvnitř hodin.
Jsou to tyhle
www.kamody.cz… Ale kupovala jsem je v Hornbachu
Vlastně jsem zapomněla dodat že to jedno světlo funguje, když je režim zaplý na AUTO, OFF i ON, jenom to druhé nejde vypnout, jenom odpojením. Funguje to světlo do kterého jde přímo kabel, nereaguje to světlo, které je s ním spojené. Ale to asi nic nemění když bez hodin fakčí normálně.
Tak oprava

Watt=36, Lumen=3600, obě světla dohromady
Mi to hlava nebere. Ty spínací hodiny pokud jsou sepnuté, tak je to jako by tam nebyly a nic nemění. Takže nechápu, proč ti to druhé svítidlo s hodinami nejede a bez nich jo.
Sundej ty kryty a ukaž jak je to zapojené. Spínačky někdy vypínají místo fáze i nulák.

Ťažko povedať, skúste dať viac informácií. Napr. pracovné napätie, tj. či to ide priamo na 230 V, či cez nejaký adaptér a pod.

Dnes jsem nastavila digitální spínací hodiny. Mám 2 světla vedle sebe propojené kabelem, když je zastrčím do zásuvky tak se zapnou obě, ale hodiny mi vypínají a zapínají jenom jedno. Nevím v čem je chyba když v normální zásuvce fungují jako jedno. Nevíte v čem může být chyba?

jako možnost lze využít 5x kanál -
www.t-led.cz/…
v případě potřeby větší watáže lze osadit zesilovač signálu
www.t-led.cz/…. V případě potřeby spínání 240V zapojit přes 12V relé s odpovídající proudovou zátěží např.
www.gme.cz/….
Já osobně mám rozdělanou RGB rampu, kde využívám ovládání přes 5x kanál
www.t-led.cz/…
3 kanály mi řídí barvu a jas rgb led, 1 kanál mi přes 8A optotriak spíná zářivky a jeden kanál je připravenej s 8A optotriakem na spínání CO2 nebo kompresoru
Na 12V pres ldd utahnu 3 diody. Neni spis lepsi si sehnat spis zdroj s vyssi voltazi? Btw proc jenom 300mA? Jinak na ldd je nejmin nakladna regulace pres arduino, me to na soucastkach vyslo asi na 200
jedno LDD mi utáhne max 5 čipů s dost malou rezervou - jsou napájené 9-11V při 300mA na slušném chladiči maj cca 40° což je taky podstatné a to už je na ty LDD dost bez rezervy
ale to už jsme zas OT
Já myslel ty LDD 12 ks?

to akvo bude mít 2,5 metru , osobně bych to řešil z cree ,ale jak říkám finance jsou brzda a mě pane neříkaj , takže čipy budou z číny ,proto jich bude tolik - nějaké mám odzkoušené ...
Proč tolik.

Vašku , nejde jen o regulátor- a František už je nedělá , další výdaj budou LDDčka ,kterejch by muselo bejt 12ks bez rezervy
hlavní brzdou je taky omezený rozpočet , kdybych na to měl 15 tis tak to neřeším
Dvoukanálové hodiny by tě stáli stejně jako ten regulátor.

Jde o to že potřebuji vytvořit světelnou rampu ,na které se bude spínat více světelných obvodů aby se navodil dojem jakéhosi primitivního rozednívání/stmívání -samo Františkův stmívač by byl ideální , ale dost by to celé prodražil, bude tam cca 50-60 3w čipů , celé to musí být maximálně blbovzdorné - obsluha není příliš technicky zdatná aby případnou drobnou poruchu odstranila sama , asi bude jednoduhší zapojit přes 3 spínací hodiny , díky

Ano jsou super, jen mi u mechanických vadí to cvaknutí při vypnutí, jinak bez problémů a mám jich také více vedle sebe

Kdysi jsem o nich uvažoval ale jsou dost drahé a většinou asi jen na din lištu. Na nastavovaní bude hezky složitý manuál.

Používám více spínacích hodin vedle sebe

Vícekanálové spínací hodiny ? má někdo nějaký tip
mne sa tiez raz stalo ze sa same zresetovali. Dodneska neviem dovod.
Spínačky sa dajú kúpiť za pár a osobne jedny mechanické ktoré sa mi pokazili som ani neriešil.Kúpil som nové a staré niekde doma mám sú zrelé na vyhodenie.
ja chod nepocujem ked sa vypinaju tak to je taka rana ze... Osobne neriesim ale skor mazelke to vadi. Su v obyvacke - otvorene dvere do spalne. Dost to pocut. Len mi nenapis ze ich mam zavriet

Inac ako pise slavko. Raz nastavis a mas pokoj. Akurat tam figu vidno ako si pisal. Dneska uz kdejake sunty hodinky maju podsvieteny displej.
Ich chod ti vadí?

Ja som sa naučil spať pri kompresore.

T8 s tlmivkou? To môže byť ten istý problém. On tam síce je kondenzátor, ale ten starne. Nikdy som digitálne nerozoberal, ale bude tam nejaký mikroprocesor. Ak v snahe znížiť náklady použili procesor, ktorý nesleduje pokles napätia ani prepätie, môže dôjsť k poškodeniu programu a potom sa javí akoby pracoval, ale zjavne nepracuje

To sú však len dohady, bolo by treba pozrieť na zapojenie, ale kto sa tým bude trápiť... Kúpte mechanické, verím, že bude po probléme
Pre prasan: Mechanické sú super a poslúžia rovnako, len keby netikali – mňa to znervózňuje. Ale s tým LCD plne súhlasím, mohol mať podsvietenie, na druhej strane nastavíš raz a máš pokoj až do najbližšieho posunu času...
Tiež mám radšej mechanické.Na digitálne nevidím ak chcem niečo zopnúť pri horšom osvetlení nakoľko tie moje nemajú svetelný display.Na mechanických len stočím koliesko a je to.Ten menší posun ak je výpadok prúdu sa dá opraviť rovnako.
Ja svetlo. Odislo to na 15w aquaglo. Rok problem nebol na 18w potom som dal na ine akva 15w a asi po pol roku kaput. Funguju ale nezopnu. Resetoval som aj nastavoval a nic.
Čo tým spínate? Mne fungujú digitálne niekoľko rokov na spínanie elektronického predradníka (T5) a spínaného zdroja (LED). Avšak tie isté odišli po niekoľkých týždňoch pri spínaní vzduchovacieho motorčeka, potom som kúpil ešte jedny, len iný typ, ale s tým vzduchovaním skončili rovnako, až nakoniec vzduchovanie spínali mechanické spínačky. Vzduchovanie som medzičasom zrušil ale s tými mechanickými spínačkami to fungovalo niekoľko rokov.
Zrejme tie digitálne spínacie hodiny nemajú radi indukčnú záťaž (vzniká impulz, ktorý môže zmiasť až zničiť elektroniku). Možno by pomohol prostý RC obvod na výstup, ale tie mechanické boli jednoduchšie riešenie.
aj moj prestal fungovat. Jedneho dna prestal zopinat. Resetoval som ho a aj tak nic. Ale aj tak si kupim teraz taky isty.
Mam aj ten druhy mechanicky ale ma tu chybu ze ak vypnem predlzovak tak sa hodiny zastavia a uz neukazuju lresne a navyse hlasno cvakaju pri vypnuti co je vecer dost neprijemne.
Takze pojdem zase do digital. Chod ich reklamovat ak sa da
A nema ten zdroj nejakou takovou funkci? V tech hodinach je opravdu jen mechanicky spinac a ten by to umet nemel. Rozdvojky casto na jedne strane prehazuji fazi a nulak.
Proč to jde v te sekvencí co popisujes netuším. Ale vyfot to i z druhé strany.
Jako neelektrikar do toho raději nestourej a pamatuj ze spotrebic který bude na tom zapojeny te bude za určitých podmínek kopat i když ta spínací zásuvka je vypla.
No většina hodin spíná nulák. Není to třeba řešit. Jen je třeba myslet na to, že ty hodiny sice vypnou světlo, ale ve světle je pořád napětí. Takže při jakékoliv zásahu do svítidla, je potřeba ho odpojit ze zásuvky.
Ok. Ako sa na to pozriem?
Rozobrať? a čo hľadať?
Ze srandy se podívej jestli se ti spina fáze nebe ne. Typuji ze fáze jede v kuse a rozpina se ti jenom nulovy vodic- tím pádem taková časová zásuvka je nebezpecna. Spotrebic je stále pod proudem ......kupujte dále takové výrobky je třeba zredukovat populaci
Neviem čo je conrad, kupoval som ich normálne v elektre obyč. mechanické za 5 eur. Digitálne som nechcel.
Niečo také
www.akva-tera.sk/… ale značku neviem.
konrad co mas za typ tech spinacek? Urcite z Conradu co... a ty nejlevnejsi... Kup si THEBEN (
www.conrad.cz/… ) zaplatis vice ale mas desetiletou zaruku, vyrdzi bez energie 500hodin, a maji treba i dcf (ty mam ja a jsem spokojeny a od nastaveni o nich ani nevim, mechanické taky super mohu doporucit-zatim nezklamaly) atd... nemci jsou nemci a ne china.....pak nemusis resit pri prepinani tu tvou diskoteku
Asi bych je vyhodil když mají tak velký přechodový odpor (nedokonalý spoj)

Pošli foto těch spínacích hodin určitě to bude více lidí zajímat.
me zas u ikea mechanickejch popraskali ty plastove jazicky, co to spinaji... kravina, co nejde ani slepit, pac ma malinkej prurez a musi byt dost pevna. slendrian pri navrhu - dat tam 2x vetsi prurez, tak to vydrzi nekolikanasobne vic. at mi nikdo netvrdi, ze to neni naschval.
Já jsem si určitě nemyslel, že to je akumulátor jako v autě :o) ... Je tam NiMh ... vytekl z toho jakýsi sajrajt ... a vypadá to, že zkrystalizoval či co ... no prostě jako když vyteče třeba tužková baterie ...
Každopádně díky za info ... už jsem se smířil s tím, že budu muset pořídit nové :o) ...
Akumulátory moc nevytékají ... olověnka s kyselinou tam nebývá

Bude to spíš nějaký alkalický článek, prostě "baterka". Skoro bych si tipnul na klasické kurvítko.
Pro primární článek hovoří i to, že displej ukazoval (u toho mého kanluxu) i při nákupu - akumulátory mají daleko větší samovybíjení a po týdnu dvou po výrobě by byly prostě prázdné (což jim dost škodí). Primární článek vydrží podstatně déle - viz stará rádia, které na jednu náplň buřtů hrála klidně rok dva.
Jenže - ani akumulátor, ani baterie prostě věčně nevydrží. Ať už používané, tak nepoužívané. To je axiom. Skončí tak všechny podobné výrobky. Pokud neskončí kvůli používání dřív, jelikož jim vytečou pro změnu kondenzátory.
A pokud to bude někdo opravovat, tak i kdyby s tím strávil půl hodiny - tak kolik jen na mzdě si musí říci? I ten nejlacinější živnostník prostě musí chtít za opravu víc, jak za nové hodiny které vyrábí nějaký automat. Svým způsobem je to prokletí současné spotřební společnosti.
A takhle skončej všechny spínací hodiny, ve kterých je ten záložní akumulátor? Nebo to vyteklo jen kvůli tomu, že jsem je příliš dlouho nepoužíval (a nešla do nich šťáva)?
Předpokládáš správně ... musel bys mít nějakého známého blázna, co to opraví jen proto, že ho v tom baví se šťourat a nebude za to nic chtít.
www.tipa.eu/…
Tohle vyřeší tvůj problém s automaticky spouštěním filtru po vypnutí. Použít funkci zpožděné sepnutí dle návodu u výrobku. Nastavit se dá 1s-1200min.
Pokud se použije vypínač je třeba vypnout a hned zase zapnout, proto bych raději volil tlačítko. Po zmáčknutí filtr vypne a v nastaveném čase se spustí, i po výpadku proudu ale až po nastaveném čase.
Návod:
www.elima.cz/…
Zkus se poptat v Datartu:
www.datart.cz/…
Popis na netu není dostatečný, ale mohly by to umět...
@Tojsouvěci: A nejsou ty tvoje ryby jak ti moji plašani? Pokud se pohnu do 3 metrů od akvária, tak letí k hladině, ale jak se přiblížím na méně než metr, letí do úkrytů. A pokud přijde někdo cizí, mizí rychlostí blesku...
Jedny z nejplaších ryb,co jsem kdy měl,po půl roce letí k hladině kdykoliv ,když zvednu zadek z gauče (2m od akva).

To je dobrý postřeh s tím rituálem.

Je fakt, že mně stačí pohnout krytem a ryby stojí v pozoru u hladiny.
Zkus ryby naučit, že je jdeš krmit. Před krmením u mě probíhá naučený rituál. Nejdřív otevřu kryt a několikrát "začvachtám" na hladině. Rybkám trvalo cca 5 dní než to začali chápat (7ks u 1ks to trvalo trochu déle). A teď stačí kdykoliv tento postup opakovat a už čekají v prostoru pro krmení

. Jinak moje "spínačky" mě ukazují počet hodin od posledního krmení. Po aktivaci tlačítka krmení dojde k vynulování čítače hodin posledního krmení a lze nastavit, která zásuvka má být dle nastaveného času v minutách vypnuta nebo zapnuta (7ks na 230V + 2ks na 12V-LED). Během krmení nechávám zapnuté pouze osvětlení, vše ostatní je vypnuto po dobu 10 minut. Po uběhnutí 10 minut se vše nastaví do normálu dle časovače.
A zkoušels jim dát pár dní hladovky? Protože hladovou rybu není potřeba prosit.
Já jim to říkal, křičel, nadával, prosil, ale stejně to nepomohlo. "Krmítko" mám, ale jakmile začne krmení klesat ke dnu, proud ho unese mezi kytky, které jsou poměrně blízko. Proud není nijak silný, ale mám malé akva 112l a všude je blízko. Když mám filtr vypnutý, to co klesne na dno tam do dvou minut není, ale nechci aby to bylo v kytkách, a kazilo se to tam.
Tohle neřeším nijak. Řeší to ryby, a to tím, že se holt při krmení musejí trochu víc snažit.

Ale jinak existují krmítka, nebo jsem taky viděla kroužek vyrobený z tenké hadičky a majitel sypal krmivo do toho kroužku, aby se právě nerozletělo po celé hladině.

0 20.05.2016 10:46 Dzedaj – Automatické zapnutí po krmení
Ahoj, určitě už to někdo z vás řešil. Rád bych našel nějakou chytrou krabičku, která by mi pomohla s vypínáním filtru při krmení, respektive jeho zapnutím po krmení. Zatím to řeším tak, že filtr vytáhnu ze zásuvky, a pak zase zapojím. Ale už se mi stalo, že jsem zapomněl a problém je na světě. Ideální by byl nějaký spínač, který po vypnutí automaticky třeba za 10 minut zase zapne. V pravidelný čas to není možné. Zkoušel jsem to i bez vypnutí filtrace, ale krmení se rozlétne po celém akva, jakmile se začne potápět (možná by to vyřešilo jiné krmení, ale to není ono). Tablety pro ryby na dně taky letí do pr...
Neznáte někdo něco takového? Jak to řešíte vy?
A ještě dotaz, nevadí filtru (externí JBL 901) vypínání 2x denně? Pokud ano, předchozí dotaz asi ztrácí smysl.
Díky
Ještě, že jsem se včas podíval na tvůj profil
Pro názornost si do toho můžeš zapojit lampičku a pozorovat jak se to chová.
Pokud jsi již nastavovala černé "zarážky" a jsou hodiny tímto sepnuté, tak u tohoto tlačítka nebudeš pozorovat žádnou změnu, bude stále svítit.
Jak řekl Strojek, buď slouží pro trvalé sepnutí nebo pro dočasné zapnutí. U mě klasika, vypínám světlo ve 22,30, ale chci se podívat ještě v 22,40 do AQ, tak to tímhle zapnu a nemusíš přepínat ty černé zarážky

ted to mas prepnuty na porad .. nebude to vypinat.. na druhou stranu to bude podle nastavenych hodin..

Ahoj, mám hrozně pitomý dotaz, mám mechanické spínací hodiny a je tam tohle, která značka znamená automaticky, a která ručně? A v čem je vlastně rozdíl? Díky
Proto jsem psal "kup to přes internet"

Nemám rád zneužívání webshopů jako půjčoven, ale v případě tohoto výrobce ANO.
Nebyli to jen Tvé reakce takových je víc a experimentovat za 17stovek se mi opravdu nechce,někde jsem dokonce četl že to je kompaktibilní jen s Win.98 až Vista,ale na Win.7 to blbne....právě proto se ptám než pořídit něco z čeho zešedivím ještě víc.

Já něco takového mám. Ty reakce jsou nejspíš moje. U výrobku zde je koukám jen pozitivní (a u druhého negativní).
Ze začátku jsem byl spokojený ... dokud jsem to nezačal používat. Prostě to nečasovalo. První den po nastavení OK, druhý už naprostý hod kostkou. Naprosto nefunkční firmware. A naprosto nefunkční podpora výrobce ... po prvním meilu už se neozvali. A jejich rada (vypnout NTP server při nastavování) byla úplně mimo mísu.
A to jsem ani už nikam nepsal, že mi to přestalo fungovat úplně. Naštěstí jsou všechny zásuvky v zapnutém stavu, takže mám jen hodně drahou zásuvkovou lištu. Z málokterého výrobku jsem byl tak vytočený. Možná z žádného.
Teoreticky bude existovat nějaký novější model. Třeba jim už to bude fungovat. Pokud si to pořídíš, kup to přes internet a během těch dvou týdnů pořádně otestuj.
Vypadá to zajímavě proudová zatížitelnost je dostačující pro většinu aplikací, přesnost spínání bude dobrá. Otázkou je jak dlouho dokáže udržet paměť při výpadku proudu. Ještě jedna věc po naprogramování a odpojení od PC musí být neustále napájen 9V zdrojem který není u všech typů součástí dodávky,ale některé ho mají už integrovaný takže je potřeba si na to dát pozor při výběru modelu.
Zdravím,mám dotaz na tuhle věc
www.google.com/… jestli s tím má někdo zkušenost a jakou.Našel jsem spoustu rozporuplných názorů ..dokonce i tady ale mate mě že jeden a ten samý člověk jednou doporučuje a pak ne.Za jakouliv reakci předem děkuji.
1 03.03.2015 13:38 hihak ja to mam na lednicku

akvarko nemam, kazdopadne jsem byvaly akvarista

DIKY!
patamatix napsal: A filtr tě nebude rušit?
Kdyby rusit, ale je to tekouci voda, takze ve snu prijde trpajzlik, a rekne Ti, ze musis na malou. Druhy den... no a kazdy den totez. Tak skocis za psychologem, a ten Ti poradi, at mu reknes, ze uz jsi byl. Zafunguje to, a tak se trpajzlik zepta, jestli uz si kakal...
Kdyz je nekdo na takove zvuky citlivy, a nema s akvariem kam jinam nez tam kde spi, nemel by si akvarium porizovat. A to jeste nemluvim o moznych zvucich z lamina, nez si akvarko sedne na stolku, a nebo z deklu, protoze nektere plastove sesedaji a obcas jakoby lupnou, a az si sednou, po sundani a opetovnem nasazeni zase... Hodne citlivy clovek z tech naznaku muze dojit az k nocnim muram, ze to kazdou chvili rupne. Akvarista zvykly na ledacos, uz tohle neresi.
EDIT: A pak prijdou ryby, a do haje, kde se doma vzala detska rehtacka...
Kup digitální,dnes je to za pár kaček a máš to jistý. A filtr tě nebude rušit?

Mechanické velmi jemňounce cvrkají (téměř neslyšně) a při sepnutí a vypnutí cvaknou totéž při spínání dělají digitální, ovšem ty jsou během provozu absolutně neslyšné.
Některé mechanické tikají.
Ale když spím, neposlouchám co se děje kolem

Stejně uslyšíte filtr.
0 02.03.2015 20:34 hihak prosim vas, jednoduchou odpověď : vydavaji spinaci hodiny (at uz mechanicke ci ty digitální) jakykoli zvuk (behem sepnuti, mimo něj)? bydlim totiz v garzonce a potrebuji na vecer klid a tedy vse vypnout, nepotřebuji aby mi tikaly ci nejak jeste hrcely hodiny. diky za info, spinaci hodiny jsem nikdy nemel, tak nevim
...takže nula nalu prd

. Přijde mi trošku směšné řešit spotřebu hodin, když si vezmu kolik W sežere světlo a čerpadla. Jestli někdo nemá hodiny jen kvůli spotřebě, tak mi přijde jako adept na "Stoupu"

...
Tak pro nezaměstnaného nebo ten co pracuje doma budiž, ale pro lidi co chodí na 6.00 nebo dělají na směny je tohle nutnost.
Nejde jen o ryby, ale také o rostliny.
Tomson napsal: Taky se mi nejak prestalo darit katkam,ma vliv na kviti teplota vody pod 20 stupnu?
Edit: Když dám spínací hodiny na Wattmetr, tak ukazují 0 a to mám wattmetr který by měl brát už spotřebu 0.23W:
www.vmshop.cz/… Ne na topeni nesterim,,ale tyto ryby co mam tak jsou odchovany ve venkovnich nadrzich,a v chladnejsi vode se jin dari,,mam to od chovatele co to dela venku ve velkem,,a jeho rady jsou k nezaplaceni..takze tak to je,,co je mam tak nebyl zadny uhyn ani problem,,takze chladnesi voda ma taky neco do sebe,

No mozna jo no,,ale ja nameril uplne neco jineho..a tim padem jsou pryc

Bez spínaček si v dnešní době jako pracující člověk nedovedu představit fungující akvárium. Spotřeba spínacích hodin je v řádech mW, takže jejich provoz za spotřebovanou elektřinu vyjde odhadem na 1kč ročně.....
Aha. Jak se tak dívám, tak vy šetříte i na topení v akváriu

Tak to potom chápu.
Áno, je to možné prepínať kedykoľvek. Mne to takto príde praktické, postupnosť je OFF -> AUTO (zostane vypnuté do najbližšieho plánu) -> ON -> AUTO (zostane zapnuté do najbližšieho plánu) -> a zase od začiatku na OFF
Keď chcem napr. nejaké zariadenie predčasne vypnúť do času najbližšieho plánovaného zapínania, dám OFF a následné AUTO. Ak ho chcem zapnúť a potom bežať podľa plánu, dám ON a následne AUTO.
Já to pochopil tak že to můžu přepínat buď na auto on nebo off kdykoli chci. V tom případě měl být bod kdy po ukončení nastavení a stisknutí tlačitka clock se musí ještě popřepínat to tlačitko na auto on a off a ne takhle blbě
Ale oni to píší i v manuálu vašich hodin:
3. Po přepnutí z MANUAL na AUTO, bude ZSD-16 obsahovat nastavení z módu
MANUAL (buď zapnuto nebo vypnuto) až do další změny dané programem.
www.elima.cz/… Já mám "čínské" nebo nějaký Thaivan, a tam to v návodu píšou
Aha už jsem na to přišel. Ten problém byl právě v tom když to nastavení uložím CLOCK tak pak se musí přecvakat ON/AUTO/OFF na to AUTO aby to fungovalo. Jenže zvláštní je, že to bylo pořád na tom AUTO i když jsem to nastavoval tak jsem neměl důvod to přecvakávat na AUTO když to bylo celou dobu na AUTO. A v návodě se o tom taky vůbec nezmiňují
Jo, auto musí svítit a po novém nastavení se k němu musíš opět dostat, i kdyby jsi měl v době nastavování Auto už zadané.
Ještě jedna věc při nastavení. ON zadáš čas od- do, celý týden Po-Ne, OF zadáš čas od-do, Po-Ne, všechny ost. režimy na pozicích 2,3,4 atd. musí byt prázdné
Na těch hodinách by mělo dole svítit "AUTO" nastavení a ne jen "ON".
Nejrychlejší to máš k vyzkoušení na nšjakém světle. To tlačítko ON, OFF, Auto musíš po každem nastavení překlikat přes všechny ty režimy k tvému požadovanému. Mám podobné,a po každé změně nastavení jsou buď vypnuté nebo zapnuté pořád. Třeba je to tím.
0 31.12.2014 11:03
Robo [45] Zdarec koupil jsem si tyhle spínací hodiny
www.elima.cz/… Kupoval jsem je v OBI za 200kč a snažím se je nastavit a nějak mi nechcou spínat. Nastavil jsem je podle návodu a dal týdení spínání ON 5.00 a OFF 18.00 Po-Ne. Hodiny dal do zásuvky a nic CO2 se vyplo. Když jsem to nastavil na jeden den ON 10.00 OFF 10.01 tak to seplo a vyplo. Proč mi to nechce sepnout na tom týdením nastavení.
ja stim vůbec nemám zkušenosti ,, jak to není v krabičce a není tam napsáno on/off jsem v pasti,, no snad se mi to podáří zprovoznit, mám to na časovaní twinstar těch nano bublinek.
Po zvoleni modu "Intervalový časovač" bych predpokladal, ze pri zkratovani tlacitka to bude delat to co chces.
našel jsem třeba tohle ale nemám tušení jestli to je opravdu to co potřebuji ,
www.gme.cz/… nevíte někdo o časovací na 12V s možností nastavení alespoň po 5s já našel jen s minimálním nastavením 1 min. potřebuji spínat 2-3x za hodinu na 15-30s ??
takže by šlo nastavit např. 29minut a 40s(stop) a 20s (start), v nekonečném cyklu
Ale prd, jen se vyrábí a schválně osazují součástky takové, aby vydržely co nejméně, aby se to schválně brzo zničilo a ty sisi musel koupit nové a výrobci měli větší zisk.
Spínací hodniny (elektroniku) dokážu vyrobit asi za cenu 29Kč + 150Kč za hodinu práce. Pokud se v obchodě hodiny objeví kolem 120Kč při velkovýrobě, umíš si spočítat zisk. Nic víc za tím není

ona se dá udělat spolehlivá elektronika, ale většina zařízení je tak složitá, že kdyby měla být navrhována tak aby vydržela, byla by moc velká a neúměrně drahá
Tím bych se neřídil. Celkově čím více elektroniky, tím větší problémy. Jen se podívej na auta. Jak to bylo dříve? Auta byla s minimální elektronikou a vydržela klidně i 30 let bez oprav. Auta v dnešní době je běžné po měsíci po zakoupení vozit na servis. Je to normální.

Edit napsala: zlatá mechanická časovka
Takhle bych to nebral. Slusna elektronika dokaze zazraky. Ovsem za slusne veci je treba zaplatit, za hrst ryze to nikdy nebude ono

.
tak jistě, pokazit se může cokoliv, o tom žádná
i mechanické se mohou rozbít, konkrétně ty z IKEA, jsem před týdnem jedny vyhazoval, prostě se začaly zastavovat. Ale mám čtvery a ty ostatní už skoro rok frčí bez problémů, za tu cenu asi není co řešit.
To máš dobrý, u nás za ně chtějí 120 Kč za kus.

A to je v Ikea prodávají jako set (2ks) za 100,-

Pravda, ta jede furt, jedině mechanicky rozbít

Tímhle bych se moc nedržel. I jeden výrobek "horší firmy" může vzít do kapsy řadu kvalitních a značkových firem.
Já je ani nemusím vytahovat. Stačí vypnout světlo
Uple to same se mi stalo vcera, taky sem vytshoval atmana..sel sem si do obi koupit nove spinacky a kdyz sem dorazil domu, tak sem zjistil, ze tu puvodni opet funguji, takze mam doma dvoje

Moje doporuceni je nejdriv vytahnout spinacky a potom ostatni..jinak odborna rada od Designera nize..
mrkni dolů tam to se to rozebíralo

A budes cekat, kdy se to stane znovu? Zadne zarizeni, ktere strkas do zasuvky, nesmi znicit jine zarizeni, ale samo musi taky ledacos prezit. Zde bych rekl, to nesplnuje ani filtr, ani ty spinaci hodiny. Abych se zbavil resetovani spinacich hodin (ktere jsou tedy fakt zazrak, to snad delal nejakej Indian, a dle ceny za to ze pracuje musel platit), dal jsem na privodni snuru toho nejhorsiho filtriku varistor. Soucastka za 4Kc a mam po problemech, spicku sezere (je to lepsi nez nic). Vyrobci na to kaslou, zarizeni neodrusuji a obcas ani nijak nechrani, a pak to vypada takhle.
elektrika je pro me spanelsk vesnice.., ale jesti to chapu trochu dobre, tak priste z prodluzky odpojim nejdriv hodiny a potom vsechno ostatni??
Diky
Pri rozpojeni indukcni zateze se ona zatez brani tim, ze na jeji indukcnosti naroste napeti do nebezkych vysin (pokud se tomu necim nezabrani), a to dokaze ledacos prostrelit. A Ty jsi nechal vsechno v prodluzovacce a celou ji odpojil. Filtr vyrobil na sve indukcnosti poradne napeti (holt jsi vytah tu prodluzku ze zasuvky v ten nejnevhodnejsi okamzik v ramci sinusoveho prubehu) a pokrtil jim vsechno ostatni k ni pripojene. Gratulace, trefil ses bajecne

.
Edit: Kdyz to znovu ctu, vytahl jsi z prodluzovacky jen filtr. Takze doslo u kontaktu k rozpojeni-spojeni-rozpojeni (proste to zaskrtalo o sebe) a vysledek je tentyz.
Ahoj,
dnes pred vymenou vody sem odpojil filtr z prodluzky (PES) a neco ruplo v digitalnich spinacich hodinach a hodiny jsou v haji

Hodiny jsou zapojene ve stejne prodluzce. Myslite, ze tam mohlo nastat nejake prepeti? Nebylo by lepsi mit ty hodiny zapojene v solo zastrcce?
Diky za rady
Ps.Vyrazim do OBI pro nove:(
Asi ne,mě připadá,že některým tady je to úplně jedno...čas jim to ukáže,až na to dojde

dudak napsal: já mám ryby v pokoji, kde je prakticky tma, takže i kdyby se teoreticky vyhodil proud přesně na 12h a měli obráceně den a noc tak to nepoznaj - respektive ve dne budou mít opravdu tmu. Nemyslím si že by to rybám nebo rostlinám nějak vadilo.
No ale budes mit problem v tom, ze soucet vektoru gravitace Zeme a Slunce bude opacne, protoze ve dne je soucet vektoru gravitaci nizsi (Slunce nas ze Zeme vytahuje k sobe), a v noci vyssi (Slunce nas taha k Zemi). Jo, ja vim, mame taky jeste Mesic a ten v tom dela poradny chaos, nehlede k tomu, ze akvariste nemaji akvaria stejne daleko od stredu Zeme a pod nami je ruzne husty material... V te souvislosti mne napada, ze ani cas nemame vsichni vzajemne vztazen stejne rychle bezici a jeste se jeho beh pri vzajemnem porovnani meni.
No ma pak v takovem fyzikalnim svinciku nejaky vyznam se zabyvat tim, kdy vlastne svitim?

nejdýl nám proud nešel 8h a to byla plánovaná odstávka když něco měnili na trafu, akvárko to zvládlo v pohodě, zřejmě by dalo mnohem víc. Nemám tolik ryb a kytek je tam dost, malý akvárko jedu bez problémů bez filtru....., ale to už odjíždíme bokem od těch hodin.
No,kdyby vypad na 12 hodin,asi bys měl jiný starosti(filtr...)

já mám ryby v pokoji, kde je prakticky tma, takže i kdyby se teoreticky vyhodil proud přesně na 12h a měli obráceně den a noc tak to nepoznaj - respektive ve dne budou mít opravdu tmu. Nemyslím si že by to rybám nebo rostlinám nějak vadilo.
Tak na pár dní asi ne,ale může to bejt klidně i týden a ten by už mohl vadit.Tady ve vedlejším tématu někomu vadí i přechod na letní čas a to je proti tomuhle o ničem.
Když nechceš přehazovat zásuvku tak ty hodiny rozeber a přepoj správně to co máš teď je hodně nebezpečná záležitost.

Pro mě je to samozřejmost a mám to už dost let. Jinak orientace fázového a nulového vodiče je jen doporučená. Spousty čínského šmejdu je zapojeno obráceně např i ty spínací hodinky.

proto mám radši vše ještě zapojené přes proudový chránič, ale o tom už tady toho bylo taky napsáno dost.
Pořád lepší než mít ve všem fázi i při vypnutých hodinách. V rozdvojkách je to běžně prohozené.

Nikomu to neradím, ale u 3 vodičového TN-S je to pokud vím skutečně možné, ovšem pod jednou podmínkou - všechny zásuvky v bytě musí být zapojené stejně, takže by to tak musel zapojit všude

.
Proboha ... neraď nikomu, ať si prohazuje dráty v zásuvkách!
vaaclav napsal: Je problém vodiče v zásuvce prohodit aby spínaly přeci je tu fázi.
Dudak: jestli máš výpadek jednou dvakrát do roka, bydlíš na šťastném místě.
OT: To radši nechci dělat. Zapomene se na to, odlepí se nálepka s upozorněním, o deset let tu prodlužovačku někdo použije k něčemu jinému, kde na pořadí vodičů záleží a nebudeme se stačit divit

.
amrtin napsal: Akorát se ti může stát že při výpadku elektřiny na delší dobu a současně za tvé nepřítomnosti budou mít ryby budíček večer a ráno večerku
Já bych je raději nahradil(postupně) digitálními.
p.s.:a jestli odvětíš,že nikam nejezdíš,tak tomu neuvěřim
A vadí to na těch pár dní něčemu? Ryby to řešit nebudou a pro kytky je důležitější, že je ten režim pravidelný.
Taky si vystačím s mechanickýma a jsem spokojená.
Je problém vodiče v zásuvce prohodit aby spínaly přeci je tu fázi.

Akorát se ti může stát že při výpadku elektřiny na delší dobu a současně za tvé nepřítomnosti budou mít ryby budíček večer a ráno večerku

Já bych je raději nahradil(postupně) digitálními.
p.s.:a jestli odvětíš,že nikam nejezdíš,tak tomu neuvěřim

Souhlas. Taky mám jedny mechanické spínací hodiny a jsou fajn. Odkdy jsem je nastavil, nemusel jsem se jich dotknout (až teď při změně času). Je trochu škoda, že nespínají fázový, ale nulový vodič. Ale ničemu to nevadí, při údržbě to stejně všechno vytáhnu ze zdi. Dokonce se na prodlužovačce dají používat taky zástrčky, které jsou přímo vedle.
no za 2 stovky jsem měl všechny čtvery, takže jedny za 50,- , že se za měsíc o minutu zpozděj mi vůbec nevadí a ohledně těch výpadků proudu mi to taky nevadí, v nejhorším se jim ta perioda trochu posune navíc v dnešní době výpadky jsou tak 1-2x do roka. Mám je teprve 8 měsíců, ale nemůžu si na ně stěžovat. Co je levné nemusí být vždy špatné.
Já našel ... od Gembirdu. A pak od APC (ale to je cenou úplně mimo) a těch pár ostatních neumělo co jsem chtěl (třeba víc intervalů denně). Je tedy fakt, že jsem chtěl i ethernet a webové rozhraní (nebo alespoň nějaké).
Ten gembird by byl v pohodě, 4 řízené zásuvky, 2 neřízené. Asi 16 intervalů na každou zásuvku, ruční ovládání. Synchronizace času. JENŽE: to by musel umět to, co slibuje v manuálu a co lze nastavit v konfiguraci. Časované zásuvky, co se občas nezapnou, občas nevypnou, druhý den se rozštelují (NTP neNTP) a za pár měsíců přestanou fungovat úplně jsou naprosto k ničemu. Alespoň, že zůstaly pořád zapnuté a nemusím to fyzicky měnit ... Ale tupé zásuvkové pole za osmnáct stovek je docela drahá sranda.
Problémy s normálními spínačkami jsou asi tyto:
a) zabírají moc místa (pokud to nejsou na DIN lištu)
b) blbě se k tomu pod akva leze.
c) nedrží přesně čas (ani digitální ... nenašel jsem žádné se synchronizací třeba rádiem, tedy u nás, na netu se dá)
P.S.: než analogové hodiny z ikey za dvě stovky radši ty digitální od "profesionálů" za 260

Alespoň fungují furt stejně, výpadek proudu nevýpadek proudu.
dlouho jsem něco takového sháněl, ale i když se něco najít dalo, bylo to dost drahé, nakonec jsem zvolil 4x analogové spínačky z Ikey, dohromady za 198 Kč a jsem úplně spokojený. kdybych jich nepotřeboval tolik, tak ani o jiném řešení neuvažuju a tak to bude mít asi většina akvaristů.
spínání co2 (pokud se to neřídí spínanou zásuvkou od pH metru)
spínání topení v závislosti na teplotě (v případě poruchy termostatu)
spínání nočního osvětlení
spínání UV lampy eventuelně
spínání dávkování hnojiva
...
Většina akvaristů si vystačí s max. 2 spínacími hodinami a lištou s pár zásuvkami, které zajistí vše potřebné.
Kazdý zjistí, že nic pořádného neexistuje, případně je to drahé - a poskládá to z normálních spínaček. A měnit se to nikomu nechce ... Takže zbývá malé procento těch, kteří plánují důkladně a hodně dopředu.
A největší skupině stačí jedna řízená zásuvka.
Nevyplati se Ti to, koupi to malokdo.
A toto je presne to, co som tu chcel zistit.
Skutocne to tak? Myslia si aj iny ze o to bude maly zaujem? Ja som vychadzal z toho, ze tento "problem" riesi takmer kazdy akvarista. Ale mozno sa mylim.
Nevyplati se Ti to, koupi to malokdo. A tak budes mit prodanych par malo kusu, zisk zadny zazrak, pokud po odecteni vyvojariny vubec nejaky, a vecny strach, co se stane az nekdo vyhori a zacne se resit, jestli to bylo ci nebylo od Tveho vyrobku a jestli splnoval vsechny nalezitosti.
Ma rada, udelej si to klidne pro sebe, komercne na to hod bobek

.
EDIT: A pokud, pak to prodavej jako nejaky modul, ktery si nekdo nekam muze zamontovat, ne jako finalni vyrobek. Vyhnes se tim moznym problemum.
No ja uvazujem ze sa do niecoho takeho pustim - nechcem tam riesit dalsie merania, ani ziadne pocitacom riadene akvarium, iba casove hodiny s displejom a klavesnickou na niekolko nezavislych zasuviek. Zaujimalo by ma, ci sa mi to oplati robit (ak to uz bezne existuje) a ci by bol pripadny zaujem aj inych ludi.
jj na co hromadu spínacích zásuvek, když to lze vyřežit komfortně a cenově ne o moc dráže.

No ja sa chystám na to. Už mám nakúpené "haraburdy", ale ešte treba nájsť čas

Sofistikovanejšie riešenie bude založené na Raspberry Pi, bude robiť kadečo, ale na tento účel skúsim s kamarátom (on je na elektroniku) použiť lacné AVR (ATMEGA32), k tomu jednoduchý displej a samozrejme RTC a viacportové relé. Aby som bol konkrétnejší:
dx.com/…
dx.com/…
dx.com/… alebo
dx.com/…
a displej nejaký má.
Ci uz len na ovladanie osvetlenia, alebo aj niecoho ineho, mna zajima ci je mozne kupit zariadenie, ktore umoznuje akvaristom casovo ovladat viac vystupov nezavisle na sebe. Pripadne ci si taketo spinacie hodiny niekto urobil sam pre vlastnu potrebu.
Spínací hodiny s vice výstupy jsem viděl akorát na DIN lištu do rozváděče, 4 kanálové s velkou možností nastavení pro každý kanál zvlášť stojí přes 4000,-. Takže asi nejvhodnější použít několik spínacích zásuvek a nebo to řešit ovládacím automatem.
Tak filtraci a ohřev rozhodně není vhodné ovládat přes spínací hodiny.
Ve vetsine akvarii je vhodne resit spinani v case jen u osvetleni, ostatni by melo bezet stale. Vypinat treba filtr je totalni zrudnost

.
Zdravim,
rad by som sa opytal ako riesite casove ovladanie viacerich vystupov ako su vybolky (simulacia svitania/stmievania), vzduchovanie, filtrovanie, ohrev, ...
Vsetky tieto spotrebice je vhodne casovo ovladat. Najcastejsie sa tu spominaju digitalne ci mechanicke spinacie hodiny s jednou zasuvkou. Ma tu niekto spinacie hodiny s viacerymy vystupmi, kde sa da nastavit samostatny program pre kazdu zasuvku zvlast?
Dakujem za odpovede.
Problemy resetu spinacich hodin vyplyvaji z napetove spicky (rozpinani indukcni zateze), ktera tomu da poradny kopanec, a Tobe se podarilo ji utlumit na prijatelnou uroven. Gratuluji

.
Mno panove a uz se hodiny neresetuji. Bezi od patku, ted je taky patek a stale drzi nastaveni. Takze filtr pomohl na problem resetu spinacich hodin.
Tak 2 dny a hodiny stale bez resetu, co uz vetsinou byly resetle. Ale jeste nerikejme hop, po tydnu jeste pisnu jak to dopadlo.
Zdar. Tak jsem dneska poridit a smontil sitovy filtr, ktery jsem predradil vzduchovaci. Tak ted uvidime jestli se spinaci hodiny budou porad resetovat.
www.gme.cz/…
krabicku jsem pouzil sice drazsi, ale nemusel jsem nic extradratovat a nic nevycniva (mam male deti)
www.gme.cz/…
Tieto sú nepresnéééé, tie mám, do týždňa urobia navyše aj 7-8 minút. Na CO2 mi to až tak nevadí, ale z osvetlenia som ich porúčal
Hmm.... Ty na alze jsou vzhledově hečí a jestli dám o 84,-Kč více nebo méně, to je celkem jedno.
no vidíš to, minuta se strýčkem google. U Karlových Var prodejna OKAY v Ostrově:
www.okay.cz/… Bohužel bydlím v Karlových Varech a Hornbach je nejblíže v Plzni
Tak rozhodně ty digitální,analogové jsou na prd.A daj se koupit i levněji(Hornbach,...).
Legioix napsal: Řízeno DCF: www.conrad.cz/… www.conrad.cz/… Tak som vtedy kúpil tú druhú s podsvieteným displejom na skúšku. Sklamaný som bol z dvoch skutočností:
* keď je zapnuté podsvietenie, text je vidno len pri pohľade zospodu, teda keď sa človek plazí po zemi, čo zväčša nie je preferovaný spôsob pohybu;
* nechceli sa mi nastaviť hodiny (ani po uplynutí celého dňa) - vo východnej miestnosti, kde mám akvárium, nepomohlo ani položenie na okno, musel som ich dať na okno v západnej miestnosti, pritom nástenné DCF hodiny nemajú žiaden problém.
Obával som sa, že to úvodné nastavenie času na západnom okne bude aj posledným, ale kupodivu, stále idú odvtedy na sekundu presne, tak možno priebežné nastavovanie funguje, neviem. Škoda, že som nekúpil aj tie druhé na porovnanie, no ale je to dosť drahé, predsalen.
Minutový interval zvláda väčšina digitálných spínacích hodín
Mě je celkem jedno, jestli se budou "trochu" zpožďovat, ale potřebuji, aby seply jen na např. půl minuty, či minutu. Chci to do samodomo nádoby na proplachování klíčících semínek. Proto je pro mě žádoucí, aby mi to seplo např. třikrát za den na tu jednu minutu..
Pač by se semínkům asi nelíbilo, kdybych je proplachoval půl hodiny v kuse..
S akvaristikou to tentokrát nemá nic společného..

Tiež som už nad tým rozmýšlal prečo na tak krátky interval.Jedine ma napadá nejaké dávkovanie hnojiva pomocou miničerpadielka
Mě by jen zajímalo na co je potřeba spínat na sekundu přesně?

U mňa

Snad teda u všech. Pač je to uvedené jen u málo popisků.
Tak to mám asi nějaké neběžné...

Určite budú aj na viac zopnutí. Čo sa ale u nich nedá vylúčiť je nepresnosť, takže pri tých 30 sekundách? mno neviem. Ak ide len o interval a nie doby zapnutia a vypnutia, tak hádam niejakú dobu vydržia.
Zo všetkých čo mám, sú najspoľahlivejšie kúpené v Lidli (čiernej farby)
U lacinych digitalnich z Hornbachu je 10 programu.
Ještě bych připomněl že u těch běžně dostupných digitálních jde nastavit max. 8 sepnutí/programů.
U digitálních to jde po minutě

U většiny běžných mechanických je nejmenší interval sepnutí 15 minut.
Minuta je taky dobrá..
Mám doma hodin spousty, ale všechny mechanické u kterých jde nastavit sepnutí na minimálně půl hodiny. Jak je to s těma digitálníma nemám tušení. Ale pokud jde minuta, je to v poho. Kouknu po krámech co mají a když tak ještě optám na konkrétní typ. Teda pokud se mi to nepodaří vymačkat ze strejdy gůůgla..

Asi budeš muset sáhnout po něčem lepším. Všechny tyhle levné mají omezení sepnutí nebo toleranci 1 minutu.

Nikde to u nich ale není napsané.. /nebo jsem to přehlídnul??/ Našel jsem, že u u některých je minimální sepnutí na 1 minutu. Ale zase je to napsané jen u některých..
Proto se ptám na osobní zkušenost.
Lepší jsou určitě, ale mě bohatě stačí nějaké za pár korun..

Ahoj, existují nějaké spínačky, které lze nastavit jen na např. 30 sekund provozu několikrát za den?
Jo zarivky budu davat na T5 a el. Predradnik, ale to vzduchovani musim vyfiltrovat.
Filtr jsem nezkoušel, přidal jsem varistor paralelně s kontaktem (někde to tu nedávno popisoval Designer). Zlepšilo se to ale neodstranilo, stejne se cca 1x za měsíc resetovaly. Nakonec jsem vyměnil T8 a tlumivku za T5 a předřddník a od té doby mám pokoj.
Herry napsal: LED Osvetleni bez problemu, a na zarivkach s tlumivkou tak cca 1x za mesic mozna 2 mesice reset. Zkousel jsem spinacky prohazovat, ale delaji to vsechny. Takze problem bude u indukcni zateze, tak jsem uvazoval predradit sitovy filtr. Myslite, ze by mi pomohl www.gme.cz/… ?? Diky za jakoukoliv pomoc.
No ten kompresor má len pár W a malú indukčnu záťaž.Pri žiarivkách z tlmivkou je tlmivka v serii z trubicou - to je trochu rozdiel ako pri tom kompresore.Pokial je ešte v tom osvetleni komp.kondenzátor?
Ten filter z GME môže pomôcť lebo kazdý el.predradník ho má v sebe a hodiny to neresetuje (tiež používam EMOS TF-EF1).
Takéto (alebo podobné) filtre máš aj v ATX zdrojoch a k tomu sa dostaneš aj "zadara" - čo na vyskúšanie určite stačí.
PS:ináč je to zaujímavé už tak mala ind.žaťaž robí problém.
Řekl bych že máš pravdu.Pokud ovšem je zástrčka i se zdířkou na kolík a ten je propojený s pravou stranou-potenciálním pracovním vodičem který je ve finále napojený třeba na kostru spotřebiče.Potom může být taková kombinace pro člověka fatální.
Jak jsem psal pár příspěvků dřív, měl jsem na ně zapojené světlo a jedny hodiny mi to resetovalo, zatímco druhé mi fungují přes tři roky bez problémů. Takže to bude asi kus od kusu.
Pokud mate spatne zapojenou dvouzilovou prodluzku ve stylu TN-C, tak to samozrejme bude vyhazovat pojistky. Nicmene tato prodluzovacka uz porusuje predpisy. Protoze v 2 zilove prodluzce se spojuje zpet PE a N. A to potom opravdu pri prehozene fazi vyhodi jistic. A v pripade zapojeneho chranice v TN-S siti vyhodi i chranic.
Jinak zna nekdo odpoved na mou otazku, jestli predrazeny filtr zabrani resetum casovace ?
Pokud se do téhle rozdvojky zapojí prolužovačka která má jen dva vodiče, vyrazí to pojistky. To je bez debat. Já mám tyhle hodiny co spínají nulák troje a vyřešil jsem to tím že jsem u toho prodlužováku co jsou v něm všechny zapojené dal fázi doprava.
Áno, tie staré socialistické rozdvojky to tak blbo mali. Odporúčam vyhodiť a kúpiť poriadne

Niekto môže argumentovať, že veď to nevadí.. Ale ako to už býva - nešťastia sa stávajú pri stretnutí viacerých chýb - ak sa do takejto nesprávnej rozdvojky zapojí ešte aj nesprávna predlžovačka, môže to vyhodiť istič (čo by nebolo až tak zlé) alebo sa môže napätie zrazu ocitnúť hoci v kolíku ochranného zemniaceho vodiča, čo sa kedysi stalo mne.
Vidíš a já měl za to,že je to jen zmetek,který se ke konečnému spotřebiteli neměl nikdy dostat

Myslím že to norma připouští. Pokud bys do zásuvky zapojil rozdvojku, u některých typů se ti dostane na jedné straně fáze doprava. Takže spínač ti bude spínat nulák stejně jako u těhle hodin.
V tom případě by mě zajímal názor odborníka,protože i při zdánlivě vypnutém osvětlení by se na patici nebo na objímce svítidla dalo naměřit napětí.
Díra na zemnící kolík tam je, takže to jde do zásuvky zastrčit jen jedním způsobem.
Ne, dají se připojit pouze v jedné poloze, nelze je otočit o 180 stupňů
Asi jsem už dlouho mimo obor,ale jestli vidím dobře,tak mají hodiny jen dva kolíky bez zdířky na nulák?Potom by rozepínaní záleželo na tom,jak a z které strany hodiny připojíš?
0 22.02.2014 21:55 LuboZ 
Já mám na hodinách napsáno "Vnitřní zap. = spínaný nulový vodič".
Na akvárku mám 2 zářivky T8, po 18 W. První hodiny, co jsem měl, tak se taky resetovali. Tak jsem zkusil jiný a ty to nedělají, a fungují už přes tři roky.
Jasně,ale při správném-tří vodičovém zapojení a správné výrobě by k tomu docházet nemělo.
Pak je to proti vyhlášce a normám EU
No, nejsem elektrikář, ale mám dojem, že už se to tu řešilo dříve a některé ty hodiny rozpojuje nulák. Ale hádat se nechci

má pravdu předsedo

stejně to platí i ted , přeci nemůže být například oblímka žárovky pod stálým napětím , je to i logické ...
No poslední vyhlášku padesát jsem dělal asi před dvaceti lety,ale tehdy platilo a vsadím se že i dnes platí,že se nulový vodič přerušovat nesmí.
Zdar, mam takovy problem na digitalnich spinackach. Zkousel jsem EMOS TF-EF1 a SoLight DT3 a obe se chovaji stejne. Na vzduchovacim motorku (EHEIM Air 100) se mi pomerne pravidelne (cca 3x tydne) zresetuji. Na ostatnich zarizenich se to moc nedeje. LED Osvetleni bez problemu, a na zarivkach s tlumivkou tak cca 1x za mesic mozna 2 mesice reset. Zkousel jsem spinacky prohazovat, ale delaji to vsechny. Takze problem bude u indukcni zateze, tak jsem uvazoval predradit sitovy filtr. Myslite, ze by mi pomohl
www.gme.cz/… ?? Diky za jakoukoliv pomoc.
Ano, presne ten. Nejdriv jsem ho dal na vystupni zasuvku mezi nulak a fazi, nepomohlo, pak na vstup a pak jeste dalsi paralelne k tomu prvnimu na vystupni zasuvku. Porad se to pri OFF zresetuje.
Nevim, jestli to ma nejakou vahu, ale mam to pres 1,5m prodluzku(puvodne jsem tam mel jeste pichnutou nabijecku mobilu, se kterou to zprvu nepadalo), tak jestli to muze mit nejaky vliv.. Zasuvka -> hodiny -> prodluzka -> filtr.
Predpokladam, pises ten zmineny, ze jsi pouzil varistor, ktery jsem uvedl 24.12.2013 00:06. A kdyz pises ze jsi pouzil 3ks, to jsi pouzil na vystup z hodin mezi fazi a nulak 2 paralelne a nebo jak jsi to zapojil?
aby do filtru neslo krmeni z aut.krmitka v dobe krmeni, cca 10min.
Jen takový dotaz, proč filtr na spínací hodiny, když ten má jet pořád?
0 10.02.2014 16:37 radekc – reset spinacich hodin
Tak jsem take koupil zminovany varistor a nepomohlo to. Porad se to resetuje pri vypnuti. Zapojeny na to mam filtr. Varistor jsem dal dovnitr do spinacich hodin, dokonce jsem tam dal 3 - 1 na vstup, 2 na vystup a nic :( tak uz nevim co s tim. Chvili pomohla zapojena nabijecka na mobil spolu s filtrem, ale po mesici to zaclo zas blbnout.
děda taky rád dělal všemožnou elektriku. jenže děda umřel. a měl našlapaný auto elektronikou vlastnoručně vyrobený alarm po jeho odmontování auto nejelo. To samí měl v autě dálkové ovládání na otevírání dveří. To se rozbilo nikdo do toho nevidí tak se auto zamyká klíčem a zasunutím čudlíků. Jo a po nefunkčnosti tohoto po odemčení auta klíčem vyskočí kufr takže něco z toho centrálu funguje

. Měl tam namontovaný přes nějakou další kravinu spouštění větráku na chlazení motoru.. normálně se to samo spíná. ale děda to předělal a od tý doby co se to vymontovalo normálně to nefunguje. Takže když to začne jít přes 90°C tka se hold ten větrák musí zapnout manuálně

taky udělal domácí zvonek na nějaký kod vymačkaný. pokud se rozbilo to mačkátko zvonek nezvonil nikde nefungoval kod(nikdy nenosili klíče) od tý doby je nosej

No dobře, ale teď vážně: Když mám ve stěně zapojenou prodlužovačku, do které se nezasahovalo (vyrobena v Polsku, ale stejně bych tomu věřil), v té prodlužovačce jsou jen ty spínací hodiny, čerpadlo a topítko, v spínacích hodinách osvětlení T5 a na hodinách je uvedeno, že spínají nulový vodič, tak ta chyba je zřejmě jen v tom, že se nespíná fáze, ne? Nebo na něco zapomínám?
Já tedy nemám žádné vzdělání v oblasti elektroinstalace, ale představuji si to tak, že pořád teče nějaký malý proud mezi fází a zemí. Nebo mi něco uniká? Tedy řešení by mělo být koupit spínačky, které spínají fázi.
No ona ta ledka má 30W (reflektor). Žárovka tam předtím byla 40W, takže v tom takovej rozdíl není. Ono když to bylo vypnutý, tak to svítilo skoro jako ta rožnutá 40W

No to je tim, ze ty hodiny nejspis nejsou urceny pro indukcni zatez. Jeden blby varistor pres vystup spicku pri rozpinani sezere a prestane se to dit. Otazka par minut prace a soucastky za petikacku.
Situace ze neco sviti kdyz je to rozepnute, je spatna, a rychle bych v tech pripadech hledal chybu, normalni to neni.
Extremni pripad mi popisoval kamarad, kdy mu ve starem byte vymenovali sporak a v okamziku kdy jej odmontovali od trubek, zhaslo svetlo.
Beru veci s humorem, ale aspon nejaky pud sebezachovy by mel mit kazdy, at uz tomu rozumi a nebo ne, a kdyz uz ne sam, mel by si nekomu rict uz kdyz mu neco prijde s elektrikou "divne".
no taky je docela rozdílný proud v nich

žárovka obyč žere jak chro chro a taková ledka co jí? technicky vzato nic. Takže to je docela pochopitelné že to muselo svítit dosti

Ale ještě tak aby to bylo zadarmo

to by bylo prima
Toto mě dělalo u pohybovýho čidla (starej typ 20let) když jsem na to připojil led osvětlení (dvůr). Nesvítilo to trochu, ale dost

S klasickou žárovkou to nesvítilo vůbec.
no tak to je taky dobrý

aspoň si měl intimčo.
mě se zase stalo to že když sem například do prodlužky zapojil světlo co vedal samozřejmě do spínacích hodin či nějaký čerpadlo tak to udělalo cvak a celý se to vynulovalo

nějakej zkrat či co naštěstí jedu bez spínacích hodin nic mě netíží
Mě při takových hodinách svítily zářivky i v noci (slabě, ale svítily...)
už chápu,díky.
Ale nikdy by mě nenapadlo se v něčem vrtat,když je to stále v zásuvce,ikdyž vypnuté přes spínací hodiny.Pád do akvária mi také nehrozí,tak můžu být v klidu

z toho plyne nedávajte spínací hodiny do prodlužováku nad akvarium

aby vám nespadli do vody.
Povedzme, že to vypne svetlo. Človek si myslí, je to vypnuté, nie je tam elektrika, nič mi nehrozí a začne sa v tom rýpať (alebo náhodou padne do vody), lenže ono tam napätie je - Len nie je zvedené "do zeme". Stačí sa však chytiť omylom holou rukou a skope to.
Tiež mám väčšinou tie na fotke vľavo, sú lepšie ako iný typ, čo mám, ale predsa niektoré kusy idú dosť nepresne, za mesiac aj 10 minút.
Já mám ty nalevo na fotce. Taky si nestěžuji a nějak jsem odchylku v tom, jestli se předbíhají a nebo spoždují nezaznamenal. Minutu za měsíc bych ani neřešil

Ono je to stejně skoro vše od jednoho výrobce, jen tam je jiné logo:
www.emat.cz/…
Tak ty jsou luxusní!

Ale i ta cena.A já mám troje

Ale já si nemůžu stěžovat,sice jsem jedny musel reklamovat,protože si dělaly co chtěly(spínaly zcela náhodně a vyměnili mi je kus za kus),ale jinak teď všechny šlapou přesně,za měsíc neudělaj navíc ani minutu

Vďaka, DCF mi nenapadlo! No, sú o dosť drahšie, ale hlavne tie druhé sa mi pozdávajú, podsvietenie displeja, 28 programov... Len škoda tej Schuko zástrčky a zásuvky, ale to dnes zväčša nie je problém, len si človek musí dať pozor. Tak asi aj objednám, ešte popozerám zajtra, či tu v okolí niečo nie je.
Jáj, ten link som prehliadol, vďaka, no je to zaujímavé, priam divné. Inak súhlasím, že aj ja by som si radšej priplatil za presné (hlavne na niektorých miestach, kde nemám jednoduchý prístup a ide o spínanie dôležitých zariadení), ale žiaľ, človek vopred nevie :( Mal som jeden kus, ktorý extrémne nepresne šiel, ale len keď sa mu batéria naplno nabila (teda keď bol dlhšie v elektrike), potom tak blbol, že za deň tuším aj hodinu "utekal". Chcel som to ísť reklamovať, ale nejako som na to zabudol, až skončila záruka.
Pokiaľ má niekto tip na spínacie hodiny, ktorých výrobca garantuje nejakú rozumnú presnosť, sem s nimi!

Díky za odpověď. Ano, některé hodiny opravdu spínají nulák. Podívej se na odkaz v příspěvku od Designera těsně před tím mým (26.11.2013). Tam je to explicitně uvedeno v specifikaci. Kromě toho, já to mám uvedeno jako schéma přímo na těch spínacích hodinách.
Je velice nemilé, že přesnost závisí od kusu

. Radši bych si trochu připlatil a měl něco spolehlivé.
Nejako sa mi nechce veriť, že niektoré hodiny spínajú nulový vodič a nie fázu, nie je to proti predpisom? Mám veľa kusov (nie len doma) spínacích hodín 2 rôznych modelov (resp. od 2 výrobcov) a čo sa týka presnosti, je to kus od kusu odlišné.
Ahoj, chtěl bych si koupit spolehlivé digitální spínací hodiny.
Podle diskuzí v tomto vlákně jsem pochopil, že jestli si koupím ty, které jsou označeny jako DH7, je dobrá šance, že půjdou přesně a nebudu je muset nastavovat každý týden. Jenže ty spínají nulový vodič. Jiné, které spínají fázi, neznám a trochu se bojím, že jestli je koupím, zase budou nepřesné a stejně je budu muset vracet, reklamovat, trhat si vlasy a lézt po stěnách.
Důvod, proč chci spínat fázi, je ten, že mi osvětlení (T5) bliká i po vypnutí přes tyto spínací hodiny. Nebo je nějaký jiný elegantní způsob, jak se toho blikání zbavit s použitím hodin, které spínají nulový vodič? Do prodlužovačky bych za účelem vzájemné výměny levého a pravého drátu zasahoval jen nerad.
Děkuji za všechny reakce a přeji hezký den.
Jo,ale já myslel,že ho máš napojenej jako filtr

To není filtr, ale čerpadlo

Ty připojuješ filtr přes spínací hodiny?

Jasně,já tomu rozumim

Musel tu ochranu ale připojit mezi ty hodiny a tu neodrušenou zátěž. To by asi fungovalo.
taky mám kouzelný digitální spínač.. a pokud do něj strčim a nebo vytáhnu Eheim compact 1000 ozve se cvaknutí a vypne se a vynuluje vyresetuje

řešení mám jiný nepoužívám ho když sem doma tak to zapnu když sem pryč nechám to běžet. a světla jsem vyřadil z provozu jen když příjde návštěva se svítí nebo při údržbě či nějakym tom šmrdlání v tom při škole a práci ale čas na to není. takže max návštěva
Zkus si to predstavit. Ze spotrebice Ti po rozepnuti vylitne napetova spicka do nebes, ma v ceste spinaci prvek, at uz je to cokoli, a vystavi ho pekne vysokemu napeti. Takhle se to sezere na varistoru hned jak je to mozne (za jeho privodni snurou, kdyz hrabat se do vodotesnych veci nemuzes), jeste pred spinacim prvkem.
Nebo pro "netechniky" by stačilo hodiny zapojit přes přepěťovou ochranu,ne?Ta má v sobě varistor taky,ne?
Narazil jsem na problemek, ze se digitalni spinaci hodiny resetovaly (nekdy i zblaznily), pri praci s malym cerpadlem, obcas, ale prijemne to jiste neni. Nebudu to slozite rozebirat, kdo vi neco o spinani indukcnich zatezi vi, a kdo ne je mu to fuk a chce to jen vyresit.
Mezi zdirky na spinane zasuvce (mezi fazi a nulak te zasuvky, kam neco za ty spinaci hodiny pripojujete) staci pripajet varistor. Pouzil jsem tento:
www.gme.cz/… , reseni za 4Kc.
Hodiny ted pracuji naprosto bez problemu, varistor spicku sezere a jinak nema na provoz zadny vliv.
Dohledal jsem to, v Hornbachu maji za 200Kc presne tyhle:
www.elektrobock.cz/…
Mam troje, zadny problem, vsechny bezi jak z praku.
Ovsem je treba zminit, spinaji nulak. Spinani faze je o stovku drazsi, jinak ale vypadaji stejne (drive jsem je tam nevidel, az ted nedavno), nicmene ty se spinanim faze jsem v provozu nemel. O bezpecnosti si jiste neco vyslechnout mohu, nepopiram, nicmene ja jsem v tomhle peclivy, jak se hrabu v akvariu, vsechno leti ze zdi, ne ze bych to jen hodinami vypnul, to by zrovna pri spinani nulaku mohlo byt nemile (az na svetlo, ktere v mem pripade nema jak do vody havarovat).
U veci s vice nastavenimi a mene tlacitky se obcas vyuzivaji dvojhmaty, tedy stisky nekolika tlacitek soucasne, coz mnoho beznych smrtelniku nenapadne. Takze treba drzis v cem to chces nastavit a mackas co chces nastavit (treba cas a k tomu mackas hodiny, minuty atd.) Ony jsou tyhle veci mnohem jasnejsi, kdyz Te zivot donuti pro ne psat firmware, protoze pak zacnes chapat proc co jak je

.
0 25.11.2013 16:54 JosefVavra – spínačky
koupil jsem si spínací hodiny za 20 euro a naprostá spokojenost již několik let , a koupil jsem si spínačky za 99kč asi troje a nefungujou už žádný a to během roku ( vše analogové ) ty digitální sou na mě složitý

jedny tu mám ale neumím je nastavit a ne jen já ale již více lidí mě to chtělo ukázat jak na to a nic

Ja používam dva typy hodín, vyzerajú skoro rovnako. Ten prvý typ má veľmi nepresné hodiny, za mesiac majú odchýľku aj 10 minút a jeden kus mi tak zblbol, že čas šiel niekedy 2 - násobne rýchlo. Druhý typ (z lacnejšieho obchodu, iná značka nakreslená) sú podstatne presnejšie. Takže asi treba proste skúsiť iný typ a využívať reklamácie.
baterky jsem ještě nikdy neměnil a budou tak dva roky staré.
No já používám (pracovně) digitální spínací v odbavovacích pracovištích a když nějaký blbly, hned jsem je vyměnil a ty co byly dobrý jedou nepřetržitě cca 10 let. Po dvou letech akorát měním baterky.
Mam v provozu troje digitalni za 200Kc z Hornbachu a bezi O.K.
Já jsem před pár dny vyměnil mechanické za digitální - Lídl za 130 peněz kousek.

ja ted mam solight DT11 a DT03 a ani jeden neni dobry opravdu strasny kram clovek nastavy a po par dnes je po spinani a museji se znova nastavyt a nemusi vypadnout ani proud
Kanlux digitální. Stály 250 korun. Mají i záložní baterii, takže je výpadek elektřiny neohrozí. Intervalů umí dost (teď nevím přesně, ale snad patnáct). Na displej sice ve skříni moc vidět není, ale to vcelku nevadí. Nejsou ani extra velké. A jediný problém mají, že se rozštelovávají, tak dvě minuty týdně. No co už ...
O mechanických hodinách bych ani neuvažoval.
mam ten samy problem hodiny se mi treba po tydnu vynulujou a je po spinani uz nevim co poridit aby to sepinalo v pohode mam furt akva po tme

Já je mám taky a černý packy dole mam sepnuto. Naprostá spokojenost s něma.
Jen jestli jsi nezapomněl zasunout.
(Sepneš-li ručně, fungují?)
Sis koupil nějaký šmějd mě to jede normálně

0 01.11.2013 07:30 Zdeněk Šafr – Šmejd s názvem spínací hodiny Solight typ DT 01
Ve čtyřech bodech „manuálu“, je jako druhý bod napsán text: „Zasuňte černé plastové dílky (západky) podle potřeby (1 dílek = 15 minut). V tomto období bude sepnuto.Je to zcela opačně. V této poloze je rozepnuto !!!!!!! Navíc zakoupený denní spínač nefunguje, vůbec se neotáží, tedy nespíná. Výrobek firmy SOLIGHT vůbec nelze doporučit.8726
Hledal jsem ... našel jsem ... ale nepoužívám. Ta energenie v předchozím mém příspěvku nefunguje správně, možná ty nové typy už ano. Pak existuje NETIO (viz
www.koukaam.se) jenže to umí naprogramovat jen jedno spínání, jednu událost (může to stačit, mě ne).
A pak jsou výrobky UBNT (
www.i4wifi.cz/…) ale ty jsem nezkoušel.
0 09.06.2013 10:28 Rafter – Spínací hodiny s více zásuvkami.

Dobrý den.
Nemáte někdo tip na digitální spínací hodiny, které mají více zásuvek a každou zásuvku je možno individuálně naprogramovat? Jednalo by se o něco podobného jako na přiloženém odkaze.
www.marcmart.net/…
Máte někdo vyřešené časové řízení více zásuvek? Viz
rybicky.net/vyrobky/1933-energenie-egpmslan
Používat několik časovatelných zásuvek se mi nechce. Zabírá to místo, pitomě se to konfiguruje, musí se o to člověk starat.
Zmíněný výrobek by byl ideální ... jenže používat něco, co mi v pět zapne světlo a vypne ho třeba až druhý den je u akvárka trochu k ničemu. Našel jsem něco i na asm.cz, jenže to je za pět tisíc. Už trochu moc.
Úplně jednoduše. Ukazatelem na noniu pootočením proti šipce nastavíš čas. Vymačkáš segmenty v časech svícení a je to. Nastavení cca 1 min.
0 09.10.2012 19:45 AqUaReL – jak to funguje??
Zdravím, chtěl bych se zeptat jak se manuální spínací hodiny nastavují jak to funguje.
0 07.10.2012 13:49 mamlasos – odrušení
Nemůžu to zaručit ovšem možná by na odrušení zářivek s klasickým předřadníkem aby neresetovaly digitální spínací hodiny stačilo tohle:
www.hadex.cz/…
popř. odrušovací filtr, oboje se dá koupit po 30 káčé v dobré prodejně elektrosoučástek.
Já jich mám povícero a protože nejsem ohledně zapínání a vypínání moc pintlich, tak ty nesrovnalosti moc neřeším. Na to, co potřebuji, mi úplně stačí a zbytek je mi šumafuk.
Taky jsem podlehl ceně a koupil spínačky v IKEA. Ono nekupte to za 95,- když jsou v balení dvoje. ALE: když chcete něco vyladit taky aby se něco vypnulo ve stejný čas kdy se něco zapne tak je to velká honička. O přesnosti nemůže být řeč. Ani kvalita není bůhví jaká, hřejí se a jak tu píše kolega tak některé za chodu i chrastí. Ale zase těch 95.- to bohatě vyváží, že
Nedám dopustit na digitální, byť jsou jednou tak drahé a v balení pouze jedny

jj tak presne ty ted mam ale tady jsem se docetla ze jsem je vlastne mela zaply spatne....mela jsem to na tech hodinach a videla jen carku-pritom to ma byt na te carce zaple ze?
Já si myslím , že nejlepší a nejspolehlivější jsou úplně ty nejobyčejnější zrovna nedávno sem kupovala (105kč-docela drahý) A fungujou dobře .
super. o víkendu jedu do ikei, tak si je hned vezmu, zní to jednoduše a navíc i cena je přijatelná
Ano, velice jednoduše. Ten interval, který chceš, aby byly hodiny sepnuté, nastavíš na vnějším, černém kruhu, který je složený ze samých "zoubků". Ty zoubky prostě stlačíš směrem dolů. Je tam i stupnice, takže v tvém požadovaném intervalu budou zoubky od 9 do 14 hodin dole, od 14 do 16 nahoře, od 16 do 21 hod dole... Neboj, až je budeš mít v ruce, pochopíš. Nebo si je nechej v obchodě předvést.
můžeš u nich nastavit více spínání na den? aby se zapli ráno v 9, ve 14:00 vypli, a v 16:00 zase zapli a vypli ve 21:00 a pak zůstali vyplé zase až do 9?
Jednoduché a spolehlivé. Jen po výpadku proudu se musí znovunastavit čas. V tom jsou zase lepší ty digitální.
0 23.08.2012 12:57 yenya –
Re: AG Tak proto jsem možná v pohodě

Měl jsem ten samý problém u T8 zářivek s tlumivkou. Minimálně jednou týdně sepnutí, nebo spíše rozepnutí resetovalo elektronické hodiny. Vyměnil jsem zářivky za T5 s předřadníkem a s tím už se to nikdy nestalo.
Máme v používáni 2x mechanické (od 1999) a 3x digitální (2003, 2008, 2012), jen na zářivky a zatím opravdu bez problému. Asi jsem měl zatím štěstí

Ale ten (elmag.ventil) na 100% nemá žádné odrušení, tam by se to dalo vyřešit nějakým kondenzátorem. Trochu něco o elektrice vím, takže mě začíná být jasné co přesně těm hodinám vadí ....
Ikdyž vlastně já tam možná i nějaký mám u napáječe, tak mě to třeba nebude dělat ...
Ano, presne jak pises. Spinani elektromagnetickeho ventilu CO2 mi to taky delavalo, ale prave u toho jsem prisel na to, ze vymenou za jiny kus od stejneho vyrobce mi to delat prestalo.
U spinani zarivek (kdyz jsem je jeste mel) jsem se s timto problemem nesetkal.
Z toho co jsi napsal tedy vyplývá že se to častěji vyskytuje u indukční zátěže, tzn. motorky, případně tlumivka od zářivky pokud není použit v obvodu kondenzátor. Takže teoreticky to může způsobit i cívka od elektromagnetického ventilu od CO2 setu. Třeba LED trubice by to dělat neměla. Světlo s elektronickým předřadníkem by také mělo být v pohodě.
Nebo máte někdo jinou zkušenost?
Ptám se na to, protože potřebuji nějaké hodiny dokoupit a uvažují právě o digitálních, protože se mě u nich líbí větší variabilita v nastavení i záloha času v případě výpadku elektriky a nemusím je znova nastavovat nebo spíš seřizovat jako mechanické hodiny.
To se bohuzel stava, pokud se spina napriklad vzduchovaci motorek, cerpadlo nebo jina zatez, ktera neni zadne odrusena. Spinane zarizeni lze sice odrusit, ale je mnohem jednodussi pouzit mechanicke spinaci hodiny.
Je take vhodne rict, ze se tento problem projevuje kus od kusu (byt stejne znacky) s ruznou cetnosti. Proste nektere kusy funguji bez problemu tam, kde se jine pri kazdem sepnuti resetuji.
Jenže u digitálních existuje také problém. Již několikrát jsem zaznamenal, že někteří píší že po sepnutí se kompletně vymaže jejich nastavení.
Máte někdo zkušenosti s tímto problémem u digitálních spínaček? Je problém ve spínačkách a nebo v zátěži kterou spínají? Dá se tomu nějak předejít jinak než koupí mechanických?
já jsem si koupil 2x denní v Obi nebo kde, ani to nebylo moc drahy cca 70kč za jeden a asi po 2-3 měsících v tom začlo rachtat a teď to hlučí víc jak filtr (účet jsem při stěhování ztratil

), takže doporučuju určitě digitální, ten je bez problému.
A tobě ten časovač momentálně svítí nebo ne? Podle nastavení by neměl... Ještě mě napadá - tím kolébkovým vypínačem, co je zboku, se dá "natvrdo" zapnout nebo vypnout. Není chyba zde?
lhajek napsal: A otáčí se ten ciferník když je to v elektrice? Mě tam kdysi po asi třech letech provozu vyhořel jakýsi bazmek a přestalo se to točit a apk tu může buď stále svítit a nebo stále nesvítit.
Jinak po vlastní zkušenosti bych si tenhle týdenní už nekoupil. Moc dobře se nenastavuje. Denní je lepší ....
Právě že se točí, ale divně v tom něco rachotí, jako kdyby byl povolený šrob či co, asi zítra zalezu do prvního elektra a kupim denní časovač, tenhle je fakt nahovno

V klidu a vyřeš to reklamací

, ale digitální mám radši

A otáčí se ten ciferník když je to v elektrice? Mě tam kdysi po asi třech letech provozu vyhořel jakýsi bazmek a přestalo se to točit a apk tu může buď stále svítit a nebo stále nesvítit.
Jinak po vlastní zkušenosti bych si tenhle týdenní už nekoupil. Moc dobře se nenastavuje. Denní je lepší ....
Ten čudlík musíš dát na ty hodiny, aby ti to svítilo podle času

. Jinak nastavení dobré. Snad bys to nevyhodila, když jsi to koupila

, to chce klid

. Edit: Nevím ty dílky, jestli nejsou naopak, ale to chce vyzkoušet. I návod nemusí být dobře přeložen.
0 22.08.2012 20:20 Karolína – Týdenní časovač DT02
Zdravi, vim že už jsem asi padesátý člověk se stejným dotazem, ale potřebovala bych poradit co se týče tohoto časovače, vše dělám podle návodu, nastavím si daný čas, to znamená že ted bylo 20h tak jsem to dala na čárku hned za 18h. A dílky které chci aby svítili (od 7h do 19h) zamáčknu dolů, nechám ten čudlik na té čárce, ne na hodinách. A prostě stejně si ten skurvenej časovač svítí kdy chce. Prosím o radu nebo ho fakt už zahodím. Díky
www.datart.cz/… O aky presne typ sp.hodin ide?
0 23.07.2012 12:14 CamelO – Časové spínání akvarijní zářivky
Dobrý den,
Máme problémy s časovým spínáním zářivkového světla v akváriu.
Používáme elektronické spínací hodiny stejného typu. U menšího akvária se žárovkou probíhá spínání bez problémů, u většího se zářivkou 25W se hodiny vždy resetují (patrně díky rušivým proudům při startu zářivky), a to i přes použití elektronického startéru.
Nějaký tip jak používat elektronické spínací hodiny se zářivkou?
Díky,
Kamil Obluk
Já mám u zásuvky starší PC, ale jinak funguje nezávisle na počítači, má vnitřní paměť. Tento starší model zásuvky je propojen USB kabelem s PC! Pokud chce někdo za ní dát 50 éček, tak vřele doporučuji.
tak snad to musí mít paměť, je blbost to řídit za ty prachy jen PC, to by mělo být jen na nastavení přes USB kabel.
No dobrý.A když to PC není v místnosti s akvárkem?
0 08.04.2012 21:43 Libcin – Gembird

Já používám tuhle chytrou věcičku přes PC.
Já dal rozdvojku s třemi vývody a táhnu tři věci.Oco gou.?

V podstete potrebujes prepinacie hodiny.Taketo to dokazu.
Tam je stale zopnute 3+4 alebo 3+5.
nebo si pořídit dvoje spínací hodiny
Třeba:http://www.juwelakvarium.cz/Prislusenstvi/Spinaci-hodiny.html
V tom případě nejlevnější řešení jsou dvoje spínací hodiny

Tak si kúp ešte jednu spínaciu zásuvku, mechanickú za 3€ a máš to
Nevyhovuje mi rozdvojka z jedného prostého dôvodu, do jednej diery dám klasické osvietenie a do druhej nočné led, ktoré sa bude spínať po zhasnutí klasického denného osvetlenia

j0hny napsal: Jaaj, takze potrebujes zapinat 2 veci jednymi hodinami a nevyhovuje rozdvojka ?
Tiež sa pridávam

Dík, to je síce fajn, ale ja chcem len dve diery

A nie za 50 éčiek, ale v nejakej normálnej cene...Toto som si vygúglila tiež

0 08.04.2012 17:21
j0hny [86]
0 01.12.2011 17:44 Tamarila Dík.Já jen chtěla po lopatě vysvětlit,co mám zmáčknout,zatlačit,či přepnout,aby mi zářivka o dovolené svítila od 8:00 do 20:00 hodin.
ten bočný vypínač slúži na trvale zapnutie spínacích hodín a druhá poloha má funkciu spínania na základe nastavenia tých čiernych kolíkov
0 01.12.2011 17:07 Tamarila Přepínač mám zamáčklý na hodinách a vidím jen tu čárku.Má to být opačně?
na boku je prepinac a ten musi byt ve spravne poloze - jedna je sepnuta stale, druha je ovladana
Ten přepínač na boku jak je vidět na fotce co dal deCORF.OBRAEN máš v jaké poloze? Vidíš tam tu čárku jak je na fotce nebo tam vidíš hodiny? Jestli hodiny máš to dobře a mělo by to fungovat na časování. Mám je doma a jsou bez problému.
0 01.12.2011 16:58 Tamarila Tak to asi něco dělám špatně.Nastavím čas,rozsvítím zářivku,připojím spínač,zamáčknu dílky a zářivka vesele svítí,když jsou dílky zamáčklé i když jsou nedotčené.Co je špatně?

ako píšeš..čiene dieliky ktoré budeš mať zatlačené( budu zopnuté kontakty, čiže svetlo bude svietiť) a dieliky ktoré nesu zatlačené bude svetlo vypnuté..ono ale najprv si nastav hodiny podľa tej šípky ktorá je vyznačená

Ano - tak jak píšeš. Můžeš si to zkusit "na sucho". Nastav je 1-2 dílky a uvidíš.
0 28.11.2011 14:14 Tamarila Prosím poraďte.Koupila jsem si časový spínač Solid DT01 a dost dobře nechápu návod na použití.Chápu,že mám nastavit správný čas.Potřebuji,aby světlo svítilo od 8:00 do 20:00.To mám všechny dílky mezi 8 a 20 zatlačit dolů?A světlo v akvárku mám nechat zasvícené,když připojím spínač?A to tlačítko mám sepnout na obrázek hodin?Díky za radu.
Tak se omlouvám. Trochu jsem studoval návod a zjistil jsem, že si sice něco přečtu, ale hlava si to vyloží jinak

. Více zařízení samozřejmě zapojit lze, nutno si pohlídat maximální spínací výkon, ale nedoporučuje se zapojit více spínacích hodin za sebou (toto jsem s odstupem času přetvořil na to, co jsem tvrdil).
Takže se ještě jednou omlouvám Všem, u kterých jsem vyvolal paniku.
Mozes tam napojit rozdvojek kolko chces. Ale musis dodrzat max. prud, ktory je uvedeny na stitku hodin.
Mám to podobně, digitální hodiny z Bauhausu, držej 2 roky a zatím no problemo.
Radši jsem na ty spínací hodiny ani nekoukal, ale mám na něm dvě rozdvojky na sobě, protože je na těch spínacích hodinách napojeno 4x osvětlení a 1x Cočko

Rozhodně mě vůbec nenapadlo, že to nemůžu udělat.
I když teda já dokážu na jednu zásuvku napojit třeba 10 spotřebičů, takže na mě nehleďte

U některých spínacích hodin je přímo napsáno že ne. Ale protože tomuto také příliš nehovím, tak nevím proč?
Obdivujem vašu trpezlivosť. Osobne by som to už dávno opravil pomocou kladiva.
0 23.10.2011 08:58
Cheron [89] - svetla sa rozobrať nedajú (iba ak "natrvalo")
- na spínačkách nie je uvedené, či spínajú fázu alebo nulák
- v zásuvke sú dva kolíky (blbá kvalita fotky)
- skúsim teda najprv pripojiť predlžku a potom hodiny ... Večer sa uvidí, ako to dopadne
V ďaka za reakcie

Máš pravdu

, jdu si koupit brejle

.
Tak to shrnem.V zásuvce máš fázi vlevo, spínačky spínají pravou stranu. Pokud je opravdu v tomto problém musíš dostat fazi na pravou stranu. Mám pocit žes u prodlužky přehazoval fázi. Jestli ji máš zapoj prvně prodlužku a na ní teprv spínačky a vyzkoušet. Pak se uvidí.

Ta "dvojzásuvka" je příteli zapojená dobře, jen ten horní kolík je špatně vidět.

A já reagoval na diskuzi, že si každý múže vybrat takový produkt, který mu vyhovuje

.
ne, ze ne, ale reagoval jsem na stavajici situaci a navrh Vaclava
Spínací hodiny se dají koupit se spínáním ve fázi i v nuláku, vždy je to uvedeno na výrobku

.
nevim jak by to mel provest... ty hodiny proste rozpojujou nulak a stava jde do svetla stale, netusim jak by to ve svetle mohl opravit, ale je pravda, ze nejsem z oboru...
Jedna řada těchto GA nemá otvor pro kolík. Prostě jenom samec. Jak je to u tvých?
Koukni na zásuvku, kde je kolík. Klasickej zfušovanej socialistickej panelákovej rozvod

.
Tihle výrobci si to budou dělat jak chtějí. Ve světlech jsou dodnes používány bílé dráty.

Že je ve spínačkách přehozená fáze z nulou je vcelku dnes běžná věc. Dodnes jsou rozdvojky které to dělají také. V současnosti je ale umístnění fáze vlevo a nuly vpravo jen doporučené, takže to klidně může být i obráceně. Pokud máš problémy se světlem (svítí trochu i po vypnutí) uprav si to v něm.

Já vím ... viz.
www.in-el.cz/… a jiné.
Stejně to co jsem napsal, je to, co se běžně používá. Tzn. černá nebo hnědá, později přibyla šedá = fázové vodiče, modrá = střední vodiče, zeleno-žlutá = ochranné vodiče.
A nebo si to každý může udělat jak chce

Koukám na tu prasárnu, oravdu máš na zásuvce přehozeny L a PEN !
0 22.10.2011 19:34
Cheron [89] 
Tu je druhá fotka s menším popisom:
1 - žltozelený
2 - čierny
3 - dva biele
4 - dva biele so zeleným prúžkom na boku
0 22.10.2011 19:32
Cheron [89] 
Od obeda čakám, kedy tu pribudne video, ktoré som vkladal na svoj profil ... stále nič.
Takže, tu je možno si stiahnuť krátke video, na ktorom je vidieť rozobraté spinačky (len z mobilu, tak sry za kvalitu)
www.mediafire.com/…
Snáď to pomôže
HaDaS - sú to spinačky z Globusu, značka "GA"
GP - zásuvku sa nehodlám "prehadzovať" Prikladám fotky zásuvky (fotené mobilom, zás. za skrinkou - málo svetla - blbá kvalita)
Ešte per upresnenie - na predchádzajúcej fotke čierny kábel (označený červenou) nie je pre zemnenie, ale pre pravý kolík ...
Co je to za spínací hodiny? Ptám se proto, že černá (dnes již i hnědá) je přímo vyhrazena pro fázi a to i u čínských výrobků. Pokud šetří i na tomto, kdovíjaký to bude výrobek?

pokud se prehodi vystup z hodin, stejne se bude rozepinat spatna strana vedouci prave ze zasuvky, takze to dle me nepomuze. pravdepodobne jde ze svetla vidlicka bez zemeni a pokud by to melo pomoct, tak by stacilo ji otocit.... takze otocit bud zasuvku nebo vstup do hodin... nebo nektere rozdvojky taky prehazuji fazi s nulakem, tak ji treba pouzit a bylo by bez prace, ale najit ji...
0 22.10.2011 09:03
Cheron [89] 
Takže ...
Skúsil som sa mrknúť do zásuvky a ... hrôza

Tam ja radšej nič prehadzovať nebudem.
Rozobral som však spin. hod.
Myslíte, že stačí prehodiť Ľ-avú a P-ravú stranu ?
Len sa uisťujem
Čierny kábel (mnou označený červenou farbou) je pre uzem. kolík. (aj keď z fotky to vyzerá tak, že je pripojený na pravej strane).
no mne to stejne neda....
kedze norma je aka je -a je jedno kde je faza
tak k tejto norme by mal vyrobca prisposobit aj sp.hodiny a spinac 2ojity L+N
ved ked je ta norma v poriadku? co? ma kto doma prehadzovat fazu?
a to je jedno kde ci v zasuvke ci v predlzovacke...
norma je predsa na to ze vsetko ma sediet

Podle ceho soudite, ze pokud je prehozeny nulovy vodic s fazovym, tak je to prasarna? Soucasna norma nerika, kde ma byt faze a kde nula - pouze DOPORUČUJE umisteni fazoveho vodice na levou stranu... Takze je uplne klidne mozne, ze Vam firma udela novou elektroinstalaci - a fazove vodice budete mit napravo - a revizak se Vam pod to podepise, protoze je to v poradku...
Předpokládám žes fázi přehodil v prodlužce kterou máš za spínačkama. To ti ale nic neřeší. Pokud opravdu spínají nulák místo fáze tak problém je před nima. Chce to zkontrolovat zásuvku, zda ( což by byla prasárna ale možná ) není přehozena fáze a nulák.
0 15.10.2011 10:33 majo – Spinacie hodiny Gembird

Ja uz niekolko mesiacov pouzivam spinacie hodiny Gembird ktore sa daju nastavovat pomocou USB portu a som velmi spokojny.Cena cca 50€.4 nezavisle spinacie zasuvky + 2 trvalo pod prudom.
Myslim ze tento vyrobca ma aj verziu ktora sa da nastavovat a dohladovat po LAN
Kupovane :
akvaland.sk/…
Za ty peníze, aby nebyla
Akvaristovi však zcela jistě postačí daleko méně sofistikované spínačky za zlomek té ceny, které mu poslouží stejně dobře. Procesy kolem nádrže jsou poměrně stabilní a tudíž pevně dlouhodobě nastavitelné.
0 15.10.2011 10:19 Spinaci zasuvky pres sit LAN,internet –
Re: Cheron www.koukaam.se/…
Mám toto a spinam 4 nezavisle zasuvky a ovladam to pres sit i z mobilu . Zásuvky se daji pres www prohlizec nastavit kazda zvlast na automaticke spinani a vypinaní.
sice stoji 3.000,- ale bomba.
Neni zac hlavne opatrne a pomalu

. Vetsinou se mi stane ze kdyz neco takoveho delam tak kdyz vse krasne sestavim tak zjistim ze jsem neco zapomel navleknout na kabel nebo dat neco dovnitr jinak doporucuji koupit vydlici od ABB 5536-2154
www117.abb.com/… mam ji overenou a je fakt dobra (a neda se na nic zapomenou). Navic muzes otocit i do stran sklada se ze 3 dilu vrchni a spodni plast a samotna vidlice se da vyndavat na pripojeni dratu a natacet po 90° a pak ji zase zastrcis do kritu podle toho jak potrebujes. Jinak pokud by se ti tam z vrchu nechteli vejit draty tak doporucuju stipackama uskripnout ty vodici plasty v hornim kritu (vetsinou mi tam taky prekazi) a nechat jen zdirky pro sroubky.
Díki moc !
Podľa Tvojho popisu to zvládnem
Ja len som nevedel, čo kam pripojiť ...
Na miníčku mám spínací hodiny s mechanickým nastavením po 1/2 hodině na celý týden (7mi dení). Nemohu si ho vynachválit. Značku bohužel zatím nevím. Mám to strčený za stolem. Vím jen že je to německý výrobek.
No bohuzel do olomouce to mam daleko, ale myslim si ze prehodit koncovku na prodluzce by mohl zvladnout i lajk s odbornym navodem. Proste si kup vidlici a nebo zasuvku na kabel (doporucuji vidlici). A potom dany prvek (vidlici) ustrihni z kabelu odizoluj opatrne horni plast kabelu v delce cca 7cm , neprorizni izolaci zil, pokud proriznes tak ustrihni kabel a znova az ti zustanou tri izolovane neporusene vodice zelnozluty (PE), modry (N) a hnedy (L) tyto vodice odizoluj v delce cca 1cm od konce. Lanka stoc a nachystej si vidlici rozsroubuj ji a navlikni prvky, ktere musi byt navlekle na kabelu pote pripoj zelenozluty vodic (PE) na prostredni sroubek (zdirka) ostatni dva vodice pripoj do prava a do leva, zamerne neuvadim kam podle normy by hnedy vodic mel jit na levy kolik a modry vodic na pravy kolik. S pohledu na vidlici. Takze v tvem pripade to prehod. Kvalitne dotahni vsechny srouby a zkus za vodice zataht zda kvalitne drzi. Sestav vidlici tak jak jsi ji rozebral. Nasledne otestuj zda pri vypnti svitidlo blika, pokud bude blikat rozeber vidlici a prehod hnedy s modrym a znova otestuj. Tuto prodluzku pokud vodice nechas prehozene oznac ze prehazuje vodice L a N. Pro pripad, ze ji nekdy v budoucnu bude chtit pouzit nekdo jiny nez ty tak, aby otom vedel.
Snad pošlou nějaký co vydržej,a pokud ne,tak v OBI maji ted za 69,- takový malý mechanický,se spínáním po půl hodině,což pro světlo i co2 bohatě stačí
Souhlas, měl jsem tentýž výrobek. Nefunkční ale cca po 2 měsících. Takže se mi potvrdila nekvalita. Nekupujte.
Reklamace bez problémů. Vráceny peníze na místě po odzkoušení prodejcem.
To je podlě mě jedno, stejnak musí ony hodiny sepnout fázi, což nespínají. A navíc by mělo být jedno jestli to bude prostě hned ze zdi drátem bez zásuvky a vidličky, nebo tam bude zásuvka a vidlička.
...dik za info
-no napadlo ma este nieco a je dost mozne ze to takto "sedi"
-ze vyrobca EP pocita ze je zapojeny "napevno" -teda ako -"neprenosne" teleso
a v tom pripade sa zapoji ako sa ma a spinat sa bude co je potrebne

3 07.06.2011 14:24 Žoržik – Spínačky
Ještě jednou se vracím k problému se spínacími hodinami. Chtěl bych uvést na pravou míru některé informace, které se v této diskusi objevily.
Staré rozdvojky z 80.let, které na jedné straně obracely pořadí vodičů, byly zcela v souladu s normou. Těžko by je jinak schválil Elektrotechnický zkušební ústav a přidělil jim značku ESČ. Norma ČSN 33 2000-4-46 v kapitole 46N6.5 říká: "Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu. U domovních zásuvek není stanovena. Doporučuje se však jednotné provedení vývodu." Jinými slovy: fáze může být klidně vpravo. Nicméně je již od nepaměti jakýmsi úzusem zapojovat fázi vlevo.
U velké většiny elektrických přístrojů je z hlediska funkce naprosto lhostejné, zda se vypíná fáze či střední (nulový) vodič. Vždyť je řada domácích spotřebičů - elektronika, kuchyňské přístroje, osvětlovací tělesa, atd. - které jakožto spotřebiče II. třídy jsou připojeny do sítě pouze dvoužilovým přívodem zástrčkou se dvěma kolíky.
Zmíněné spínací hodiny určitě vyhovují normám. Budeme-li s nimi spínat třeba topení či ventilátor, nevyskytne se žádný problém. Zářivka s elektronickým předřadníkem se však chová jinak, jak obšírně odzkoušel a vysvětlil kortezhugo.
Já osobně bych použil prodlužovák s prohozeným fázovým a středním vodičem. Pokud je v bytě Cherona provedena třívodičová instalace TN-C, žádné nebezpečí s "vybucháním baráku" nehrozí, prodlužovák se dá zcela bezpečně používat.
Samozřejmě jsem zapomněl napsat, že si jí musí pak označit, aby mu to pak nevybuchalo barák. Já to myslim psal, pak odeslal, neodeslalo se a pak jsem opomněl.
2 06.06.2011 17:45
Cheron [89] avast: díki moc !
Yirka: když se to vezme kolem a kolem ... tak zase nie som taký blbý, ako vyzerám

Ja sa do toho púšťať nebudem - nechám to na odborníka.
kortezhugo: presne ! Na to by mali byť normy !

...daju sa vobec taketo hodiny reklamovat? -je na to daaka norma?
Ved co ma co? a kto? doma prehadzovat fazu? -ked sa tak zobere
hlavny problem tohoto je ze sa vobec nieco take vyraba a predava...
Když se to vezme kolem a kolem, myslíš že je to dobré řešení pro laika přehazovat dráty v prodlužce? Rozhodně nedoporučuji.
Když se to vezme kolem a kolem, tak když si uděláš "prodlužku" kde prohodíš nulák a fázi, tak to bude mít stejnej efekt jako ta stará rozdvojka, protože tam se ti taky ta fáze a nulák prohoděj.
Ďakujem za námahu a "testovanie"
Ale ... ja tej elektrine aj tak nejako moc nerozumiem. Tá schéma mi vlastne nič nevraví

Mne to bliká celkom dosť (viac než jedno bliknutie za 3s) - mám pocit, akoby tam bol namiesto žiariviek stroboskop. Je to síce slabé svetlo, ale je ... A prúd. chránič je stále "ready".
"Zaujímavé" tiež je, že to bliká iba na strane, kde sa pripája kábel k svetlu - na druhej to iba trochu svieti. Ale - na kryte je alobal ako reflektor a od žiariviek je asi 2 cm vysoko. Možno aj to má na to vplyv ... čo ja viem
Riešenie by zrejme bolo použiť už spomenutú staršiu rozdvojku, ktorú však nemám.
Takže ... stačilo by mi aspoň "uistenie", že nič vážne by sa nemalo stať, aby som mohol v kľude spať

...tak moja teoria bola spravna
a dosiahol som 1 zblesk za kazde 3 sekundy...
teda toto je presna odpoved na tvoju otazku -"Žeby aj po vypnutí "prepúšťali" nejaký slabý prúd, alebo čo ?"
ked ostane pripojena faza a zem a odpojime nulak -obvodom stale tecie prud -maly na to ze zareaguje prudova ochrana -ale staci na to ze sa obvod pomalicky nabija a kazde 3 sekundy vybije cez trubicu....
ten kondik ma "standartne" par nF - pouzil som 2.2 nF -ak sa pouzije vyssia hodnota frekvencia zableskov sa zvysi ale v tom pripade uz moze zareagovat pr.chranic
a pre "toto" to nie je jedno ci sa rozpoji nulak alebo faza...lebo vecsina EP ma ten privod rieseny takto...
...no zatial mam len teoriu
a ak zajtra "rozblikam" usporku? -tak vam to poviem presne

nebude to tím že úsporky nemaj startér? s elektronickým předřadníkem by třeba taky neblikala. Ale to je jen můj hloupej odhad, protože o tom nic nevím
Taky mi blbly hodiny úplně stejně, rybky měly každou noc bouřku

...no problem je ten ako tu vsecia pisu -teda ze ti hodiny spinaju nulak a maju spinat fazu
len mna zaujalo preco sa deje toto ze to preblikava...a preco? nikomu nepreblikavaju "usporky"???

tam je uplne jedno kde je faza -a co sa spina
0 04.06.2011 20:53
Cheron [89] Neviem, či to nejako "súvisí", ale zapojenie je následovné:
- prúdový chránič / spínacie hodiny / predĺžovačka / žiarivky.
Žiaľ, starú rozdvojku nemám

Ale vďaka za radu.
kortezhugo: pokiaľ vieš o nejakej inej príčine, tak budem rád, ak si to necháš pre seba

...no uz som na to aj prisiel
bacha, to by ta rozdvojka musela být stará,, teď se už dělají správně.
...no mna zas zaujima preco? to vlastne preblikava?
0 04.06.2011 15:17 Žoržik – spínací hodiny

Matlala má pravdu, hodiny máš zapojené přes prodlužovák tak, že spínají nulový vodič. Odpomoc je jednoduchá: zapoj prodlužovák do sítě přes normální rozdvojku a vyzkoušej, z které strany rozdvojky (levé či pravé)nebudou zářivky problikávat. Rozdvojka má totiž na jedné straně přehozené správné pořadí vodičů.
je dost možný, že spínaj nulák a ne fázi. Tak asi proto.
0 04.06.2011 08:59
Cheron [89] Zdravím,
mám spín. hod. "značky GA" (IP 44), kupované v Globuse ... Fungujú v pohode, ale ...
večer, keď sa vypne svetlo, konce žiariviek akosi slabo svietia/preblikavajú. Keď vytiahnem prívodné šnúry od žiariviek zo zástrčky (predlžovačka napojená na spín. hod.), tak blikať prestanú ...
Kde je problém ? V spín. hodinách ?? Žeby aj po vypnutí "prepúšťali" nejaký slabý prúd, alebo čo ?

No dost jsem koukal, v Ikea jsem pres vikend byl, a videl je tam. Baleni po dvou kusech za tuhle cenu, za tolik se nekde da koupit tak akorat rozdvojka

.
Zdá se, že mají poněkud "hrubé" časování po 1/2 hodině, ale kdo si nechce hrát s časováním a rozsvěcením jednotlivých trubic, pak budou dobré. Aspoň mají zemnící kolík a tím pádem fázi ve správné díře

což se o spoustě ostatních říct nedá

Dobrý tip

1 07.03.2011 08:27 Pipet Narazila jsem na obyč spínací hodiny za zajímavou cenu
www.ikea.com/…
Asi můžeme pochybovat o kvalitě, ale třeba se někomu ke karanténám, vytíračkám a vím já čemu budou hodit.
Mám dvoje podobné, dle designu asi trochu starší typ z Bauhausu, po 49,- Kč a slouží dobře. Někdo namítal, že vydávají trochu vrčivý zvuk - dělají to jen ve svislé poloze, naležato jsou OK.
0 23.12.2010 14:02 Silurus – ZSD-16
Nevím, ale řešil jsem to starou rozdvojkou, jedna strana otáčí fázi a nulák.
0 23.12.2010 11:40 Silurus – vypínání fáze
Může někdo doporučit digitální spínačky,které vypínají fázi a ne nulák?
Jinak štastné a veselé!
P.S.já ryby nejím

Řekl bych že tenhle typ má problém se spínáním indukční zátěže. Při sepnutí nebo rozepnutí obvodu s tlumivkou vznikne napěťová spička, která je vyresetuje. Mě to u elektronických předřadníků pro T5 už nedělá. U T8 s tlumivkou a ještě bez kompenzačního kondenzátoru se vymazaly při každém druhém nebo třetím sepnutí a dokonce ta tlumivka vyresetovala i ty druhé hodiny co byly ve vedlejší zásuvce. Teď už mi ale běží asi 3 měsíce bez jakýchkoli problémů, mají záložní baterii takže se nevynulují ani při výpadku proudu a dá se na nich nastavit různý čas sepnutí pro jednotlivé dny v týdnu.
Je to pravda..někdo do nich stačí lehce ťuknout a pokud je máte na zásuvce "chobotnici" jako já...

To su presne tie o ktorych som pisal, ze sa resetuju

0 13.12.2010 18:51 LuboZ – Re: AG
Přes stejné hodiny mám zapojené osvětlení, nastavil jsem si je a jeden dva dny spínaly v pohodě, ale potom se při vypínání vyresetovaly. Zkoušel jsem to několikrát a pokaždé to skončilo stejně, i když jen s osvětlení, s jinými spotřebiči to šlo dobře. Už jsem je chtěl reklamovat, ale řekl jsem si, že je zkusím ještě u bráchy. Tam fungovaly (a do teď fungují) bez problémů a jeho hodiny (stejné), které jsem si vzal od něj, zase fungují bez problémů u mě

.

Podařilo se mi v "Akci" v Kauflandu asi před půl rokem koupit tyhle za 60 Kč. Vzal jsem dvoje každé pro jednu zářivku. Akorát když jedna zářivka zapínala, resetovala ty druhé hodiny (úplně se smazalo veškeré nastavení). Po výměně tlumivek za předřadníky vše funguje O.K.
Tomu se říká výhodný nákup. Za cenu jedněch popisovaných digi patero mechanických.

ja pouzivam tieto uz XY rokov...
na fotke je aj "navod"

V patek jsem koupil tyhle:
www.gme.cz/… Jasne ze nemam zadne dlouhodobe zkusenosti, nemohu zatim tvrdit ze jsou dobre, ale sly snadno nastavit, spinaly behem zkouseni doma presne jak jsem je nastavil, a za tu cenu se mi nezdaly drahe, specialne v tom provedeni (mimo kryti to vicko na tlacitcich clovek muze ocenit uz jen proto, ze si nahodne neco neprepne). Navod je zde:
www.gme.cz/… To, že jsem psal, že tam návod byl, ale nebylo to poznat, se má takto. U těchto hodin byl jeden papír asi A5, pokud se nepletu a tam bylo na dvou řádcích uprostřed textu v podstatě napsáno co s tím, ale nebylo to podrobněji rozvedeno. Byl tam vlastně jen naznačen princip programování. Ale jak to přesně udělat jsem se musel systémem pokus-omyl naučit. Takže to, myslím si, není případ pro ČOI. Spíš jako kuriozita do nějaké TVšou, protože programování může trvat déle než bezproblémový chod

Já jsem mechanické koupila v Bauhauzu po 49,-ti korunách a šlapou spolehlivě, o žádným cvakání nevím...

Tak jim napiš, ať pošlou návod aspoň elektronicky a lehce a nenásilně naznač něco o ČOIce, většinou na to dobře slyší...
Já myslím, že k tomu návod byl, akorát to jako návod nevypadalo

Dnes už mám tyhle spínací hodiny odpojené, protože se samy vypínaly, nebo naopak zůstávaly sepnuté a to vše tak, že to nemělo logiku. Když se před deseti dny ráno neseply a já zjistil, že se samy vyply, tak jsem je uložil do šuplíčku a půjdou zpět do Baumaxu. Jen co si naplánuju cestu... a nebo půjdou no popelnice na drobný elektroodpad, když nám je teď v Přerově zavedli.

A ještě doplním, že když něco spleteš, tak musíš začít od začátku....
Návod jsem někde ztratil, ale myslím, že ti to popíšu skoro přesně. Začneš tím, že to zapojíš na pár hodin do zásuvky, aby se nabily baterie. Pak to resetuješ tím, že hrotem tužky nebo propisky zmáčkneš ten malý červený čudlík. Potom tlačítkem MOVE přepneš do režimu off. Zmáčkneš SELECT a rozbliká se ti datum. Zmáčkneš OK a rozbliká se ti poslední dvojčíslí letopočtu, opakovaným stláčením tlačítka SELECT namačkáš 2010. OK se posuneš na měsíc a SELECT namačkáš 12, OK se posuneš na den atd. Jakmile máš nastaveno zmáčkneš MOVE, tím opustíš nastavení času.
Dále zmáčkneš opakovaně SELECT, aby se ti ukázalo vpravo dole napsane 1 ON. Opakovaným stlačením SELECT navolíš nejprve kombinaci dnů. Pravděpodobně ti tam budou blikat všechny dny v týdnu a pak zmáčkneš OK. Pak opakovaným stláčením SELECT navolíš čas prvního sepnutí. Dáš OK a objeví se 1 OFF. SELECTem navolíš dny prvního vypnutí a OK a SeleCtem navolíš i čas prvního vypnutí. Pokud chceš přerušit přes den svícení, tak navolíš i druhý čas sepnutí. Pořád jen mačkáš OK a SELECT. Jakmile máš nastaveno, zmáčkneš MOVE. Tím vyskočíš z programování. Opakovaným stláčením MOVE přepneš časovač do režimu AUTO.
S trochou štěstí ti to bude fungovat déle než mě. Tedy alespoň tři týdny.
0 12.12.2010 21:03 Lucka – digitální spínač Solid
Ahoj, prosím nevíte někdo jak se nastavují tyto digitální hodiny?
www.alza.cz/… žádný návod k tomu nebyl tak bych potřebovala poradit jak je nastavit. Děkuji za odpovědi.

Já je viděl 110 minule sem je kupoval kolem 300...za tu cenu dneska (110) beru 2je...třeba je maj někde ve městě o 2ku levnějc ale když mi ujede vláček, nechám v nádražní restauraci víc

Takže jinam nejdu..a navíc je to daleko...cvakání nevnímám..jsem z vesnice

Tiez si myslim to iste.Nejaky ste rozmaznany tym digitalom. Ja tiez pouzivam mechanicke spinacky a no problem.A ani nevidim dovod ich menit za digitalky.Idu presne a ked vypnu prud tak pootocenie koleckom a je to. V jednoduchosti je krasa

.
0 07.12.2010 08:53 Jurasek A komu se nechce točit kolečkem, ten si přecvakne jeden zobáček na začátku a jeden na konci

Mám ty spínačky pár let a drží dobře, když se předběhnou, nebo zpozdí, tak to posunu na zobáčcích.
Yirka: Záleží i na výrobci a na tom, kde se kupují. Některé prodejny (např. ony zmiňované hobby-markety nepatří v těhle oblastech mezi nejlevnější.
Ono to, pootočení kolečkem zabere tak 5 vteřin, což bohatě vyváží rozdíl v ceně. Spíš mně zaráží ty zde uváděné ceny mecghanických kolem 120 CZK, když se dají sehnat v relaci od 80,- do 100,-. Ale chápu, že pro někoho je digi zaklínadlo.
0 07.12.2010 02:12
j0hny [86] Mal som stastie v hyper-supermarketoch u nas len na take "digitalky" ktore pri vypadku prudu a sucasne v stave "spotrebic zapnuty" vyresetovalo celu pamet napriek tomu ze maju zaloznu tuzkovu nicd

Nepomohli ani zasahy do zapojenia, proste zle navrhnuty shit.
V lete to vie pri castych vypadkoch pekne skazit naladu (ladit 1 hodinky 10 minut...).
EDIT: btw su to digitalky noell, tak bacha na ne
Tak a to řeší záložní baterie v digitální variantě

Jednu hodinu vypnutý filtr žádnou škodu nenadělá, ale nevypínal bych ho - jen na nezbytně nutnou dobu při výměně vody, odkalování, úpravě rostlin apod.
Jinak mám mechanické spínací hodiny a od začátku mě s..ou. Doufám, že pod stromečkem najdu digitální, kde si zvolím zapínání a vypínání PŘESNĚ v 10 a 22 hod.
No hodina dvě, ani nejde tak o osádku akvária, jako o bakterie ve filtru..když odumřou a pak se filtr spustí...tak potěš pánbů.
0 06.12.2010 18:47 Silurus – Re: Deathbull
Jo,přesně tak.Aby se jich zbavila!Jdu hledat na netu nějaké digitální.Ty mechanické shity mi první den šly O.K. další seply o hodinu dříve následně vyply o 2.hod.dřív.Přitom jsem s nastavením nijak nečaroval.Navíc to cvakání, no hrůza.
P.S. mimo téma jak mohu nechat dlouho vypnutý filtr?(54l+20obyvatel)
Sic se mi odkaz neotevře (jsem na mobilu), ale pokud máte zásuvku s nastavením po 15ti minutách, třeba značky SOLID, tak ano, každá sepnutá poloha je slyšet. Aspoň z počátku, dnes už buď necvaká, něco jsem si zvykl

.
0 06.12.2010 02:29 Silurus – Re: Jurasek
Taky v těch hodinách je slyšitelné lupnutí cca co 15 minut?
shop.emos.cz/… A tenhle typ mám už dlouho časem setrochu předbíhaj ale spraví to cca 110 kč

0 05.12.2010 18:00 Libcin – Re: Silurus
Kábel od té zásuvky? (1,5m). Lze to nastavit přes notebook a odpojit to, funguje to i bez trvalého připojení k PC.
0 05.12.2010 17:19 Silurus – Re: Libcin
Jakou délku má kábel?
0 05.12.2010 16:40 Libcin – Re: Silurus
Ono je to už za půlku, nový typ má bluetooth a stojí 2x tolik. Tento typ stál taky 3000,-, ale teď ho slevnili na polovic. Umí to spoustu věcí a nastavuje se to přes počítat.
ja mam digitalne hodiny zo spinacom a termostatom a z vystupom na krmitko ale toto nepouzivam
0 05.12.2010 16:04 Silurus – Re: Libcin
Hm,fasa věcička,kdyby ta cena byla poloviční jdu do toho.
0 05.12.2010 15:36 Libcin – Zásuvka
Ale no tak....návod?

Nevím jestli se dělá nějaký hi-tech model, mám jich několik jak doma tak na firmě, jsem technický antitalent (hlavně co se týče elektriky) a návod jsem nepoužil

A vůbec jsou prostě lepší než ty machanické a mají záložní baterii!

Mám ve výbavě jak mechanické, tak digitální spínací hodiny. Každé z nich najdou někde své platnění.

BTW: Někdy se nadřu víc s těmi digitálními, než s mechanickými. (Asi jako bych chtěl pokácet strom motorovou pilou, do které nemám benzín...

) To když nemohu najít k těm digitálkám návod poté, co si je omylem "vynuluji".

Věřím, neříkám že nefungují nebo že jsou nespolehlivé...to máte třeba jako s pilou, máte ruční...ta se nepokazí, je spolehlivější a nepotřebuje šťávu ani benzín..a pak máte řetězovou no. Vše má svoje

Není to zas tak špatná volba. Mám je už pár let a běží naprosto spolehlivě.
Aby se jich zbavila

0 05.12.2010 13:39 Silurus – Re: Deathbull
Už na to myslím.Nevím proč mi prodavačka vnutila právě tyhle?
Je tak

Jednou nastavit a nestarat se

0 05.12.2010 11:05 Silurus – Re: Jurasek
Super,dík moc!Už to chápu
Tak,že nastavím si aktuální čas 11.00,aby mi to seplo ve 3.00 ráno začnu od trojky zamačkávat kolíčky až po 22.00 hod,kdy očekávám vypnutí.Nebo se mýlím?Při současném nastavení je zasuvka funkční(svítí dioda) a už nemusím nic dělat vše se bude periodicky opakovat každý den.Je tak?

já to mám tak, že na šipku nastavím aktuální čas, hodiny v zásuvce jdou samy a čas si udržují. Ty kolíčky kolem zamáčknu na dobu, kdy chci svítit, takže třeba od 10 do 22 zamačkám všechny kolíčky.
Edit: U té šipečky by mělo být necelých 11 hodin, mám tam letní čas, ať vás to nemate...
0 05.12.2010 10:26 Silurus – Re: Silurus
Netuším proč se mi jpg s návodem nezobrazí

Mám něco podobného... Nastavit se to může kdykoliv, tím vnějším kruhem se může otáčet po směru šipky - aktuální hodina se nastaví na šipku. Ale ty kolíčky by zpátky vyskočit neměly. Mají se zamáčknout na dobu od kdy do kdy chci svítit a tak mají zůstat.
0 05.12.2010 10:19 Silurus – EMOS TF16

Vážení přátelé,pročítám si tohle vlákno a přechází mne chuť používat tyhle hodiny:http://shop.emos.cz/zbozi/1907010020-mechanicka-spinaci-zasuvka-6fd/2a Návod je velmi stručný,ikdyž jsem přišel jak je nastavit netuším jestli májí nastavení v paměti,jelikož spínací kolíčky po sepnutí a vypnutí se vrátily do původního stavu.Chci je nastavit na sepnutí ve 3.00 hod a vypnutí 22.00 hod s permanetním cyklem.Musím je nastavovat ve 3.00 hod ráno,když je aktuální čas,nebo jak?

Pokud je nastavím např.nyní ve 12.00 na již avizované časy sepnou se zdroje do akvária?
Šmankote,mankote co fčíl

.
0 02.08.2010 11:20 Usine – Re: Maza
0 01.08.2010 22:20 Usine – Re: drateník
Horší je je naprogramovat než zapojit. Když není zapojení v manuálu, tak je to většinou přímo nakreslené na přístroji.

0 01.08.2010 21:29 drateník – Re: JuraS
s tim souhlasim, ale zapojit to dokáže i naprostý amatér
v každým případě, jsem rád že to teď frčí přesně tak jak má
0 01.08.2010 21:07 JuraS – Re: drateník
to možná proto, že tyto hodiny jsou vyrobené pro profíky elektrikáře...
0 01.08.2010 20:58 drateník – Re: JuraS
manuál existuje na popis dovedností spínacích hodin a jejich nastavení. výrobce parádně popisuje nastavení funkci, ale už nikde jsem v manuálu nenašel způsob zapojení
0 01.08.2010 17:57 JuraS – Re: drateník
nebylo by jednodušší použít internet a najít si manuál ????
...ee nakreslene je to dobre - "toto" nie je cas.spinac ale casovy prepinac

-to je trochu rozdiel
...to co pises kolko hodin v ktorej polohe bude si uz nastavi "digitalne"...

Potom je to napůl dobře. Nakreslený to máš špatně, ale když to tak zapojí, tak mu to bude fungovat... Akorát si bude muset ozkoušet, jestli to zapojit do "3" nebo "5". Protože jednou to bude seplý pro jednu zdířku a po druhý pro druhou.
Př.: Nastaví od 5 do 21 hodin. Když to dá do "3", tak mu to bude od 5 do 21 hodin svítit, ale kdyby to dal do "5", tak mu to bude svítit přes noc od 21 do 5 hodin... (možná je to obráceně).
"Podle toho, co jsi nahreslil ty je to třípolohový přepínač"
...ee ja som kreslil kade prepoji kable

-to chcel vediet nie???

Stejně to máš blbě znázorněný (schématicky). Buď je spojená levá zdířka s prostřední nebo s tou pravou (4 s 5 nebo 4 s 3). Podle toho, co jsi nahreslil ty je to třípolohový přepínač, kde je spojená buď "2 s 4" (v této poloze jsi to nakreslil) nebo "2 s 5" a nebo "2 s 3".
Ač na to nevypadám (mrkni na profil

), mám za sebou 5 let školy elektrotechniky

0 29.05.2010 10:58 drateník – Re: kortezhugo
Děkuju za info, podle mě si nejvetší borec tady na těch stránkách.
odpověď byla jednoduchá, rychlá a hlavně efektivní, takže už vim jak na to - ještě jednou děkuju

...tak potom takto...
teda ak je prepinanie v lavo...pride mi to ale trohu divne...teda preco je cislovane v poradi 4-5-3 ???
...lebo ked na to pozeram "logicky" tak je 4-vorka v strede
ale aj tak "zle" to nakreslene nie je lebo to zopne aj podla nakresu v pravo...

Nenakreslils mu to špatně? On má jako přepínací zdířku tu vlevo, kdežto tys to udělal uprostřed...
Pokud to zapojí podle tebe, tak mu to nebude svítit, protože ta jeho "krabička" vypadá uvnitř jinak, než si jí nakreslil.

toto je spinanie a rozpinanie...teda ako chces...
no pockaj ti to nakreslim...
0 29.05.2010 00:24 drateník – Re: kortezhugo
vim, že je to asi trapný, ale jak přijde jakej drát?
je mi jasný, že nemůžu z každý str. fouknou fázi a pak to pustit
1-2 - napajanie 230V
4 3-5 je spinanie alebo rozpinanie
0 29.05.2010 00:08 drateník – Re: kortezhugo
hehe, to sou fórky
potřebuju poradit kam co přijde. Jednoduše, co přijde na zdířku č.1, 2, 3, 4, 5

a co na tom nevies?
0 28.05.2010 23:36 drateník
0 28.05.2010 23:36 drateník – jak zapojit?

nevěděl by někdo, jakým způsobem zapojit tyhle spínací hodiny?
no asi je viac tychto typov hodin bo ja mam nejake starsie a tam som kupoval baterie dobijacie sice su tam uz dlho ale uz oli raz dobijane asi po 3rokoch.... no je to vedz nazoru asi som staromodnejsi

Ja mám tiež digitálne ale neviem o tom žeby som tam musel dávať baterky..Vraj tam je vstavaná baterka ktora sa dobije ked sú hodiny v zástrčke..a v prípade odpojenia vtedy slúži baterka ako záložný zdroj

No ja mám mechanické. Dik
mechanické jsou ale závislé na síti - jakmile ti vypadne proud, tak je musíš nastavit znovu - digitální ti drží čas i při výpadku proudu - to si myslím je dost zásadní výhody proti mechanickým...
ja mam radsi ten denni

ale da se fakt pochopit i tenhle, jen se musi brat ohled na to, ze jeden cerny spinac neni hodina, to je cely. a kdyz jsem to pochopila ja, jako netechnicka zenska, tak to pochopis taky

j ty taky

0 19.02.2010 12:48 chlade – Re: DavidDizzer
díky, máš to tam
tyto spínací hodiny mám. Ale pokud to nechápeš, je to potřeba vysvětlit pořádně. A tady by to bylo nadlouho. Napiš mi vzkaz a já se ti ozvu

...
0 19.02.2010 12:40 chlade – spínací hodiny
zdravím, chtěl bych poradit koupil jsem si týdenní časový spínač solid
eshop.ambaterie.cz/… a nevím jak ho správně nastavit.návod k obsluze tu sice je, ale nějak to nechápu

díky za rady
0 13.01.2010 11:08
Semtex [1198] - Labyrintky Průmyslové sítě často trpí na málo známé veličiny jako jsou Harmonické proudy a napětí.
Ty zejména vznikají v sítích kde jesou el. motory, generátory, polovodičové usměrňovače, elektronika a zářivkové či výbojkové osvětlení.
Harmonické kmitočty mají za následek převážnou většinu záhadných poruch, vypínání strojů, vyhoření elektroniky atd.
Boj proti tomu je jednoduchý - Kompenzací.

...este ma "daco" napadlo...problem mozu robit prave ze komp.kondenzatory...-a ich "nabitie" pri zapnuti...
...lebo tlmivka praveze - tlmi prudovy naraz
Abys nakonec nevyhorel od spatneho jiskriciho kontaktu hodin

Jinak ty digitalni by mely jit spravit pripadne vytunit , pravdepodobne tam bude jen pripecene spinaci rele, takze jej poklepat jestli odskoci, nebo vymenit a traba i za nejake pro vetsi spinany proud...
...podobny problem sme riesily v praci...tak isto bol problem v rozpinani...islo o fakt velke ind.zataze
a ked sme to sledovali kontakt sa viac opaloval ked rozpinal...
...nakoniec sa to riesilo pouzitim polovodicovych rele...
...napr. aj jeden akva ohrievac co mam doma 300W pouziva bimetal+triak - nezlepi sa a neiskri....
Nekompenzovane zarivkove svitidlo obsahuje velkou induktivnich zatez viz. popis 4x58W zarivka s klasickymi tlumivkamy. Samotna infuktivni zatez muze zpusobit pri prechodovych dejich proud az 14x vetsi nez jmenovitej. Doporucil bych kompenzaci tlumivek a nebo spinani pres nejakej malej stykac terej by mel v seri razeny kontakty potom uz ke slepovani urcite dochazet nebude.
tak to vypada opravdu na speceny kontakty v tom spinaci, kdyz huz je to jenou speceny, tak to nekdyodskoci kdyz to vychladne (kdysi nam tahle zlobil spinac u vodarny) ale tohlo vypada ze by se musel bud vymenit spinac nebo rozebrat
Zarivky jsou zapojeny klasicky pres tlumivku a je tam dost silnej vyrovnavaci kondik, ale to nevysvetluje proc hodiny nerozpinaji i kdyz jsou bez zateze. Leda, ze by uz byly vsechny od toho kondiku uvareny.
Mechanicky byly rozebrany oboje, ale vse se tvari ok, akorat nerozepne spinac uvnitr, ten zobacek, co ho driz zacvaklej odskoci, ale spinac spina dal
UPS je v klidu, nespina skoro vubec.
A nebydlis vedle toho podivneho domu jak bylo v televizi

jak jim tam zniceho nic hori prazdne zasuvky

No.. prepeti, jsem jen amater ale myslim si... ze kdyby to bylo prepeti ktere provali spinaci tranzistor, ktery dal spina rele... tak by to odnesly i ostatni mene citlive soucastky a digit. hodiny by ani nesly. Neni mozne, ze maji tlumivky pri rozbehu tak velky odber, ze se to rele opravdu pripece ? jestli na to maji vliv kompenzacni kondenzatory atd... treba nejaky odesel... Pripadne stoji barak na indianskem pohrebisti

cert vi...
EDIT: A pripadne prepeti by podle me uz vubec nemelo vliv na mechanicke...
tak jedny rozeber a uvidish
pisesh ze mate UPS, jak casto vam spina??? necvaka obcas?
Jak jsem psal v uvodnim prispevku, zkousel jsem jedny digitalni a dvoje mechanicky hodiny (jedny spinaji fazi a jedny nulak), takze konkretnim kusem hodin to nebude.
ja pouzivam spinacie digitalne hodiny, znacka SOLID, funguju v pohode. ak mas problem s prepeti v stekri mal by si vsetky elektronicke zariadenia (PC, TV, HiFi, akva a pod) napojit cez prepotovu ochranu, bud kupis predlzovacku alebo samotnu prepetovu ochranu a na tu pridas predlzovacku a mal by byt s problemom kolisania prudu pokoj. skusal si vyskusat aj ine spinacie hodiny? dufam ze nepouzivas nejaky lacny cinsky shit. tak nech sa dari.

Jj, je tam uzemneni. Jedny mech. spinaji nulak a jedny fazi, ale nejedou ani jedny, takze tim to nebude.
Spina to 4 T8 zarivky 58W, ale hodiny nevypinaji ani kdyz jedou naprazdno
Takze je mozny ze ma pravdu JuraS, asi to zkusim vrazit na nezalohovanej vystup z UPS.
videl bych to taky na specene kontakty, ci odeslo rele.... bud moc velky zatizeni ci prepeti v siti
aha, to je asi blbost, vono tam bude i uzemneni, takze nic...
Mozna zbastlena elektrika, zkuste ty hodiny v zasuvce otocit o 180 stupnu.
taky bych rekl ze to bude velkym odberem... napis co vsechno to spina
0 11.01.2010 12:08 JuraS napadá mě jediná věc a tou je přepětí nebo podpětí či jak se to jmenuje v síti..nám to taky blblo zejména v létě kdy se jeden rok nakoupili do každé kanceláře mobilní klimatizace a do zasedaček se dali velké stacionární..kdo měl na dané větvi kam to všichni zapojili i počítač přišel o zdroj a mnohdy i o desku a řadič disku s elektronikou disku..ty výkyvy byly tak šílený...
Mam problem se spinacima hodinama u akva v praci. Nejdriv jsem mel digitalni, ale nevypinaly, tak jsem koupil mechanicke, do 2 dnu prestaly vypinat take, tak jsem si donesl mechanicke hodiny z domu, kde mi pul roku fungovaly, do dvou dnu prestaly vypinat

Naprosto nechapu proc, otocnej mechanismus chodi, zobacek vyskakuje, jen spinac co je uvnitr zustane seplej. Myslel jsem, ze je to velkym odberem, ale dela to i bez zateze. Kdyz do hodin klepnu, tak vypnou.
Nezda se mi, ze by troje hodiny byly vadny, ale dalsi sem i kupovat nechce. Dela to i na vice zasuvkach.
Nenapada nekoho neco?
...presne tak - aj cas drzia perfektne...
...ak si ich viete zohnat - doporucujem...stara poctiva robota...a v "jednoduchosti je sila"
...na pokazenie tichto hodin treba kladivo

...to hej

tie uz maju "daco" odkrutene - ale nedam ich "za nic" - tolko s digitalnimi "nenakrutis" co uz toto ma za sebou

Tyhle stařešinky mám taky a jsou spolehlivější než nové, které jsem koupil v Bauhausu. Nepředběhly se za půl roku ani o minutu. Ty nové byly teda levné (asi 65 Kč), ale dost hlasitě cvakají a při výpadku proudu se začnou trošku předbíhat.
vyzerá to ako muzeálny kúsok, resp. skoro ako výškomer z nejakého lietadla.

...tak tak - zvyknu sa pouzivat aj kondiky na zalohu - pri elektronickych ziadny problem...
...v praci sme pouzivali 1Farad kondik na take veci - zaloha udajov,nastaveni,pameti....

ja mam taketo idu cca 20 rokov a skusal som...akumulator drzi cca 4 dni - este nebol ani meneny...
ČUPR napsal:
Není pravdou, že když digitální, tak s baterií. Existují digitální s automatickým dobíjením, které zajistí napájení při krátkodobém výpadku elektřiny.
A copak je v nich dobíjeno, není -li to baterie?
Z toho vyplývá, že když digitální, tak s baterií.

Mechanických mám víc, než ty troje digitální a - jde to i s nimi.

Taktez pouzivam mechanicke. Ale uz jsem v ruce drzel digitalky bez baterie. Pri vypadku byly bez nastaveni. A spotrebic za hodinamy proste zustal do prichodu majitele vypnut.
Tak o tom že jsou i digi bez baterie, jsem ani nevěděl. Osobně mám jak mechanické tak digitální a jsem spokojenej.
Pouze u tech kvalitnejsich co maji zalohovaci baterii. Pokud dojde k vypadku tak se mechanicke jen trochu opozdi. Kdezto digitalky bez baterie jsou nahrane.
Právě o to točení mu nejspíš jde. Digitální při vypnutí proudu není potřeba přenastavovat.
Já nevím, ale nastavení je jednodušší než u nezálohovaných digi. Vždyť máš vše nastavené a tak stačí pouze otořit kolečkem na reálný čas. Tedy u těch nejrozšířenějích.
A nedávno 3 týdny za 148,- v Lidlu.
V Globusu před cca rokem za 99,-...

Koupil jsem troje a dnes vím, že jsem se neměl "upejpat".

Pokud vydávají zvuk, často stačí zapnout a vypnout. Mám troje a jsou prakticky nehlučné.
Já natrefil na digitální spínačky nejlevnější za 190 ,-, v Baumaxu. Zatím spokojen (3 měsíce), jsou lepší než mechanické, ty hrčely.
Jak se to mohlo stat? Ja myslel, ze mechanicke (a vlastne i elektronicke) pouze spinaji a rozpinaji rele?
0 16.11.2009 16:09 zdenda – mechanicke hodiny mohou byt nebezpecne
z niceho nic zacaly davat misto 230V 24V, tlumivka se zacala prehrivat - propalila plastovy kryt naroze i dole a kdyby nevypadly pojistky, tak se propalila az do vody
0 15.11.2009 22:19
ČUPR [205] - Tetry Yirka napsal: Ale jednu nevýhodu mají, jsou cca 3x dražší. Osobně mám v chodu troje mechanické a absolutní spokojenost. Jednoduché, spolehlivé.
Samozřejmě, že digitální jsou o něco dražší, ale mechanické mají mechanismus a tím jsou náchylnější na poruchu. I když.... používám v současné době mechanické
rybicky.net/nadrz/6520/9.jpg a jsem také spokojen. Raději bych použil původní digitální
rybicky.net/nadrz/2477/20.jpg ale v nové nádrži je celá elektroinstalace v krytu (osvětlení, spínací hodiny, čerpadlo, topení) a to je pro mne zase díky přívodu jedním kabelem bez rozdvojek uživatelsky výhodnější.
Ony jsou občas mechanické v akci taky kolem 60,-. Ale běžně stojí kolem 80ti a dig 250 až 350,-
Zrovna dneska jsem viděl myslím v letáku Baumaxu digitální za 159kč kus.
Ale jednu nevýhodu mají, jsou cca 3x dražší. Osobně mám v chodu troje mechanické a absolutní spokojenost. Jednoduché, spolehlivé.
Digitální oproti analogovým spínacím hodinám mají tu výhodu, že lze nastavit přesnější čas vypnutí/zapnutí (což není v tomto případě zas až tak důležité). Další výhodou je zobrazení času na displeji, pohodlnější nastavení letního/zimního času apod.
jj,klasika stará rozdvojka je najjednoduchší spôsob vyriešenia problému.(Odskúšané). A mimochodom podotknem k tomuto aj moju skúsenosť s JEBO osvetlením 2x18 W s originál vypínačmi v kryte,kde jeden bol zapojený tak že vypínal fázu a druhý bol zapojený tak že vypínal nulák. To som sa ja našpekuloval,kým som zistil prečo mi vždy jedna trubica bliká,aj keď som použil starú rozdvojku.

2 23.09.2009 11:29 Mrakoplash – Re: kortezhugo
Tím sem myslel, že tady to nevyřešíš a sěžuješ si zbytečně. Jedno upozornění by myslím stačilo.
Mě osobně teda nebaví číst ob příspěvek stále to stejné.
...mne je to jedno - ja "neplacem"

- teoreticky je jedno ci sa ci spinas fazu alebo nulak...
...prakticky to jedno nie je lebo mas zariadenie "pod prudom" a ZEM si "potiahnes" skade chces - na to bacha...-ze ta to "skope" aj ked je to vypnute...
0 23.09.2009 06:09 Mrakoplash – Re: kortezhugo
Jak vidíš tak nemusí a tady brečíš na špatném hrobě.
...spinacie hodiny "musia" spinat fazu...nie nulak

-ak sa to da prehodit - prehodte....ale ako som vravel - do toho sa da "pekne opret"

tomu ver....
Hodiny otevřeny, ačkoli jsou bezjmenné, vnitřek je věrnou kopií výrobku SOLID, na zadní straně je uvedeno že přerušují fázi, ale když jsem viděl to foto moc se mi věřit nechtělo

.
Tak jsem našel jednu starou rozdvojku a funguje to.

Ale musíš mít starou rozdvojku(která mám dojem už není povolená prodávat) a dát to na tu stranu kde je fáze vpravo, u mně na levé straně rozdvojky. Na obou stranách jsou kolíky nahoře.
Mě to v jednom akvárku bliká také, a tohle téma mě připomělo, že bych s tím měl něco dělat (ryby z toho mají v noci zářivkovou simulaci měsíce). Což takhle strčit hodiny do rozdvojky a tu teprve do zdi, není to tak, že rozdvojka přehodí fázi / nulák? Měl jsem stejný problém u plynového kotle, který mi nechtěl zapínat bez rozdvojky. Je to opravdu tak, milí přítomní eletkrikáři? Přeze své elektrotechnické vzdělání se sám zmůžu pouze na výměnu žárovky, přece jen maturoval jsem někdy před 13ti lety...
Ja je nehodlam reklamovat

, produkt za 30Kc nebudu reklamovat, to se neoplati. Jen ze se tu nekdo podivoval nad tim ze problikavaji zarivky kdyz sou vypnute. A tohle je jedna s moznosti.
0 22.09.2009 18:33 Usine – Re: kristian
V dnešní době je u nás zapojení zásuvky s fází vlevo jen doporučené, takže žádná reklamace nepřipadá v úvahu a člověk si musí dát pozor co kupuje a zařídit se podle toho.

zasuvky.hw.cz/… , nevim proc ale i u nemeckych zasuvek je faze na leve strane. A pokud by byly hodiny pro nemeckou normu jak rikate, asi by neobsahovaly zemnici kolik ale dva zemnici plisky naproti sobe. Pokud se pletu prosim opravte mne.
kristian napsal: Jak pise dusan zkuste nekoho v ikei kopat do r..i. Ten se na vas bude divat co to chcete, kdyz to nechcete tak to nekupujte. Uz mam pripravene stare poctive suterky, ktere nahradi tenhle smejd.
No možno by nebolo zlé tu spomenúť,že ono to zas niekedy nieje o tom či je to šmejd alebo nie. Spínajú nulák??? Ale napr. v Nemecku Ti budú tie isté hodiny spínať fázu!!! A čím to asi je? Nejaký výrobca v P.R.C. nemá ani poňatia o tom,na aký trh bude výrobok určený. A hold v Západnej Európe prevládá zapojenie v zásuvkách podľa tzv.Západnej normy (DIN) kde je v zásuvkách fáza v pravo!!! Kdežto v strednej a východnej európe je zapojenie zásuviek podľa tzv. Východnej normy (ČSN,STN,...)a tam je fáza na Ľavej strane!!!(to platí u nás). A keďže v 99,9% bežným domácim elektrospotrebičom je šum a fuk na ktorej strane je fáza,tak sa to nerieši a je to tak ako to je.

zadni strana:
TANDA
Art No 800.816.10
Type No. TS-MF3
3500W / 230V ~
16A / 230V ~
CE
20043
A posledni kouzelny radek:
Made in People`s Republic of China
Co je na těch bezejmenných hodinách napsáno ze zadu?
Mám v ruce dle obrázku, tytéž hodiny.
Art.Nr.24990 už teď se děsím je otevřít

Jak pise dusan zkuste nekoho v ikei kopat do r..i. Ten se na vas bude divat co to chcete, kdyz to nechcete tak to nekupujte. Uz mam pripravene stare poctive suterky, ktere nahradi tenhle smejd.
Spíš výrobce, on prodejce většinou ani neví co prodává.

...to je asi jedine riesenie...druhe je predajcu nakopat do r..i a nech vrati peniaze...
...tak vies preco tam nieje uvedeny vyrobca??? - faza sa musi spinat - podla normy - taketo veci treba zakazat vyrabat a predavat...- len komu to zakazes vyrabat???

ale aj predajca bi to mal stiahnut s trhu...- stara dobra CSN...

Já mám digitální spínačky a taky spínaj jen nulák, v noci mě také světélkovala zářivka. Vyřešil jsem to sice prasácky, ale dal jsem to do staré rozdvojky s přehozenou fází a od ty doby to spíná fázi a je to ok. Je hrozné že to vůbec mohou prodat, já je kupoval kdysi v Hypernově.

...ja mam este "klasiku" taketo
Tak třeba bude zakopanej pes někde jinde. Jen bych ho rád našel

.
Akvárka mám zapojené na obvod od "vytápění na elektřinu" a ten spíná podle toho, jakej de proud (asi podle špičky).
Isto su vadne vsetky tri spinacky? Sa mi to nejako nezda.
Sorry, ze sa pytam, ale preco ti nejde denne 4hod. prud?

Jedny mám jako Kristian, ale ty nemůžu použít (myslím, že mi u jedněch světel taky problikávaly, ale teď tam asi 3 měsíce byly a neblikalo to). (nemůžu je použít, protože v zásuvce ca 4 hodiny denně nejde proud a tak by se mi to trošku zpožďovalo). Mám ještě další dvě spínačky (obě digitální a u obouch mi to dělá). Ty jedny jsou asi takové
www.volny.cz/….
Neni tam zly kontakt? Ked pises, ze ti preblikavaju trubice.
Ake mas spinacky ako kristian?
Ano mozna jen ten design. Vnitrni provedeni Solidek je mnoho nasobne kvalitnejsi.

Tak, presne ako som vravel, spinaju fazu. A tie tvoje maju ako spinac iba pliesky?

Tu mozes vidiet, ze je to trochu prepracovanejsie a bezpecnejsie.
Ja by som povedal, ze odkukali dizajn od firmy Solid
Ale len dizajn

Znacka nespecifikovana. Byla to koupe Ikea za par Kc.

Aka znacka? Presne taky isty dizajn maju Solidky, len... ved viz foto

A zde je detail zapojeni. Spinac je zapojen mezi dva plechy jdouci pod mechanicke hodiny. Tzn prava dirka.

Jedna se o tyto hodiny
Co som mal raz otvorene stare spinacky tak tam to bolo tak spravene, ze spinalo fazu aj nulak.
Teraz co mam Solidky tak spinaju len fazu.
To je chujovina. Ako to mozu predavat? Ako mohli dostat certifikat na predaj?
Spinani nulaku bylo zjisteno a potvrzeno rozebranim spinacek. maji vsechny tri vodice, tzn nelze otocit v zasuvce jako lampu. A spinaji vodis pripojen na pravou dirku zasuvky.
Mam elektro vystudovane, sam vim ze se ma spinat faze. Ale bohuzel mechanicke hodiny ala obi/ikea spinaji nulak, pokud neverite, opet otevru a vyfotim.
Spinacie hodiny musia spinat fazu, alebo fazu aj nulak. Spinacie hodiny by mali mat kolik (kostru), cez ktroru ich nemozes pootocit do inej polohy. Skus zistit, ci mas na spravnom mieste fazu v zasuvke (vlavo), alebo ak to mas na predlzovacke.
Na niektorych spotrebicoch nemozes menit fazu a nulak ako na lampe. Tymto padom, by vsetky spinacky mali mat ochranu proti prepolovaniiu.
...neviem sice ako su konstruovane tie digitalne...ale mala bi sa spinat faza - nie nulak...uz aj kvoli bezpecnosti...
0 22.09.2009 09:50 GP – Re: kristian
kdysi jsem tusim cet, ze by mohlo pomoci otoceni vydlice?
edit: prip rozebrani a otoceni koliku u hodin? ;)
...ja mam tiez mechanicke a su asi 30 rokou stare a este aj zalozna bateria je dobra cca 4 dni ich "udrzi"...
...Johan jedno z rieseni je dat za hodiny rele a tak oddelit spinanie od hodin...
Nevim jak tyto digitalni, ja mam mechanicke a ty spinaji nulovy vodic. Jeste mne napada ze by mohly ty digitalni mit interne triak a nejaky problem se zatezi trubicema.
bigboban® – Hodiny
produkty.obi.cz/…
Tak tyto nebrat !! no Kdysi mi dvoje vyhořely, koupil jsem je v Baumaxu. Bez problémů (a asi nejen já) používám tyto digitální, jsou k sehnání za 2 stovky: potlesk
www.volny.cz/… Z tohoto příspěvku jsem pochopil, že by ty z odkazu měly být fajn, ale nejsou=(. A dá se to nějak vyřešit?
Nebude problem v tom ze levnejsi spinaci hodiny rozepinaji nulovy vodic? a ne fazi? Neveril jsem dokud jsem nedostal ...., no nezmeril a nerozebral.
0 17.08.2009 14:55 JuraS V baumaxu jsem viděl elektronické (někde tady byla fotka) které měli jen 3 tlačítka...ty co mám doma jich mají tuším 10. To mě odradilo od nákupu páč si nedovedu představit jak tam naťukat všechny ty časy...jinak mám doma 3 druhy elektronických a nejlepší jsou ty co jsem kupoval na aukru..jednoduché na pochopení i bez návodu...
0 16.08.2009 18:02 JuraS Díky za rady..už vím v čem je problém...už chápu čím mysleli "kolíčky"..byl jsem v horbachu a tam jsem viděl ty podobné (možná stejné) a někdo si s nimi hrál a měli ty "kolíčky" vyklopení..nicméně jsem za 199 wočí vzal digitální..otáčecí kolečko mi možná bude dělat problémy než vyřeším pořádně rozvod elektřiny..mohlo by se stát, že by kolečko leželo na desce a na něm zásuvky a už by se asi neotáčelo...
Kdybys přidal fotku, určitě by ses dočkal lepších rad. Většinou však podobné hodiny mají po obvodě takové segmenty šíře cca 1mm, jejichž stlačením vymezuješ spínací časy. Live čas se pak většinou nastavuje pootočením obvodu s číselným noniem oproti šipce. Je to opravdu snadné, možná by skoro bylo lepší to prodávat bez manuálu než s blbě přeloženým.
Heh, mám nejspíš ty stejné, nad tím návodem jsem taky chvilku dumala. Prostě je strčte do zásuvky, bílým kolečkem otočte a nastavte aktuální čas, zmáčkutím těch "kolíčků" (to černé, hned pod bílým kolečkem) nastavíte, kdy chcete, aby to seplo.

0 16.08.2009 15:58 Kuba JuraS: ty kolíčky tam určitě budou ;) Obvykle se vytahujou směrem od středu kolečka a nebo stlačují dolu.
Když už se tu probírá hlučnost, tak mám starý spínací hodiny Popp a sou tichounký, mám je při spaní ani ne metr od hlavy a není slyšet absolutně nic. Jednou sem si koupil nový (pro jistotu), značky Solid a vrčej ať dělám co dělám

. Holt asi ta kvalita nějak klesá ;)
0 16.08.2009 15:28 JuraS Tak jsem nelenil a včera vyrazil do Letňan do Baumaxu..měli tam mechanické hodiny za 75,- kaček..tak jsem vzal rovnou dvoje...doma rozbalím a čtu návod..když zklamal normální postup pochopení výrobku mozkem..návod jsem pro to abych se ujistil, že nejsem idiot dal do ruky i s výrobkem postupně 3 domácím holkám...došli jsme ke stejnému závěru...šmejd..
podotýkám, že na návodu je označení pro výrobek totožné se štítkem na spínači..
návod :
6.2 Nastavení spínacího programu
Pomocí kolíčků pod nastavovacím kolečkem je možno nastavit ....
Na výrobku a ani na obrázku v návodu nejsou ŽÁDNÉ kolíčky s nimiž je možno nastavit cokoliv..
návod :
6.4 Přemůstkování spínacího programu (už jen to slovo..když tak přemostění..ale já su jen brňák dlouho bydlící v čechách..možná se pletu..)
Spínací hodiny mají na horní straně spínač...
Je-li na přístroji umístěn nápis pak za jeho horní stranu považují tu kde je vrchol písmen..na horní straně se žádný vypínač nenalézá avšak nalézá se na z čelního pohledu pravé straně....
Prostě ŠMEJD NONPLUSULTRA....
Účtenku mám a klidně dám těch několik destetikorun za benzín abych jim to s chutí a vztekem vrátil..zavolám si vedoucího odpovědného za nákup a to si nedá za klobouk !!!
jo a to jsem tam ještě chtěl koupit panty do skříňky a ptal jsem se prodavače z toho oddělení a ten si nedovadl poradit a tak zavolal kolegu a ten byl na tom ještě hůř..tak jsem šel raději pryč..ptal jsem se zda při 18 mm laminu bude pant zavírat dveře tak jak to měli na ukázkách pantů (jiných). U tohohle neměli nic...odešel jsem s nepořízenou...super obchod tam určitě budu chodit rád..a pak že je krize !!
Mám taky dvoje mechanickézn. EMOS, stavitelné po čtvrthodinách za cca 90,- a běží v pohodě. Zvuk je nepatrný, pokud se zvýšil, stačilo off-on a ztišily se.
0 14.08.2009 09:37 JuraS – Re: koblihcz
super díkez..tak na tyhle jednoduchý věci vezmu mechaniku....
0 14.08.2009 09:34 koblihcz JuraS napsal: ...spíš bych potřeboval hodiny které by uměli spínat každou hodinu na 15 minut...No vsak to ty mechanicke hodiny umi. Teda nektere typy, ja mam dva typy. Ten jeden ma hodinu rozdelenou na 4 dily, takze muzes zapnout jen ten prvni dilek v kazde hodine a je to. Ten druhy typ co jsem koupil v Ikea, ten ma rozdelenou hodinu jen na dva dily, takze minimalni jednotka je pulhodina. Ale zase jsou mensi. Ale je pravda ze to pri sepnuti/vypnuti cvaka.
Nevím, jestli mám štěstí, ale občas koupím nějaké to udělátko za dobrou cenu a ono funguje.

Ty hodiny mám troje, běží přibližně 3/4 roku a jde to. Snad to ještě nějakou dobu vydrží.

0 14.08.2009 08:52 JuraS – Re: filipsi
Mám v externím filtru pod filtrenem vzduchovací šutry..prozatím tam běží bublání furt ale do budoucna až se pořádně breberky namnoží tak bude stačit jejich krmení o2 tak 1*15/hod..
JuraS napsal: .. které by uměli spínat každou hodinu na 15 minut...
Na co? Myslim, ze v hodinach co mam, je programovatelnych 10 casu sepnuti a vypnuti za den. Nestacilo by?
0 14.08.2009 08:43 JuraS taky mám stejnou zkušenost..kupované normálně v elektře..nastavit na nich něco je porod, tlačítka reagují jak se jim chce a po výpadku se sice nevymažou ale nastaví do off režimu..shit non plus ultra...spíš bych potřeboval hodiny které by uměli spínat každou hodinu na 15 minut...
Po neblahych zkusenostech uz jsem opatrny, jedny digi hodiny co mam jsou opravdu pro zlost, kazdy vypadek el. spolehlivy reset, a obcas samovolny reset "jen tak", jak si umanou. Je to spolecna vlastnost pro jednen "cinsky" typ, ted si bohuzel nevzpomenu na znacku. Rozhodne uctenku nevyhazovat.
Co to je - dražší?
V Globusu dig. spínací "mini"hodiny se 148 možnostmi nastavení spínání vč. "náhodného" - 99,-

Hned dneska jsem jedny mechanický koupila, měli je v normálním superparketu v oddělení elektro..a ještě tam byl docela velkej výběr. Koupila jsem přesně tyhle
www.top-termostat.cz/… ,akorát je měli asi o půlku dražší. Fungujou, uvidím ráno jestli se rozsvítí

takže ještě jednou díky za doporučení
V Bauhausu mají obyčejné mechanické spínací hodiny za 59 Kč (nebo 69 Kč?) a úplně to stačí. Fungují v pohodě. Jestli se to sepne o pár vteřin dřív nebo později, je opravdu jedno.
Úplně stejné digitální spínací zásuvky mají v ostravském Hornbachu za 190,- Kč. Zvláštní, že na e-shopu je mají dražší.
Pokud jste někdo měl rozdělané mechanické hodiny, tak je jasné že nějaký zvuk vydávat musí. Je to prach sprostý miniaturní motorek-na první pohled mi to ale nedošlo, vypadal jako elektromagnet-který přes ozubené převody pohání kolečko s časy na kterých jsou nastavitelné bud prohlubně nebo výstupky. Výstupek sepne spínač tím že to stlačí a to je rozjede. Pochopitelně to vydává jemný zvuky ale nekteré značky jsou proste dost hlučné.
Mě se osvědčili digitální časovače od naší firmy solid, spínají dokonce fázi a nenulují se ani po 2 letém provozu, v klidu vydrží i 2 denní výpadek proudu. Jako každé digitálky ale relé (jako každé jiné relé) vydá cvaknutí při sepnutí. Hodiny jsou ale ve skříňce, takže to nevadí.
Edit: ty hodiny co posílal LopoCz jsou přesně ony. Měl jsem je několikrát rozebrané.
elektromaterialy.cz/… Ovšem tady jsou strašně drahé, kámoš je má v kameném elektu s elektroinstalačním materiálem za 175,- a ve vedlejším dražším elektru ve stejném městě za 189,- a na netu za 250,- to mě podrž.

Moje su uplne tiche, len ked zopne spinac, tak to cvakne.
Ja mam digitalny za 150 kc z OBI,mam ho asi 2 roky a som s nim spokojny.

0 13.08.2009 11:53 švíco – Re: Sprachys
Ty moje lehce vrčí potvory...

ja teda nemá problém s mechanickejma, ale už jsem tu někde četl, že někomu vrčej, tikaj, nebo vydavaj nějaký mechanický zvuky... ale jak říkám, jen jsem to četl a osobně s nimi problém nemám...
Ale po zapnuti prudu pokracuju tam kde prestali. Potom staci len znova nadstavit a je

0 13.08.2009 10:59 Kokos – Re: Snowy
je to pravda, levnější digitální hodiny se jednou za čas zresetujou a pak nefungujou, doporučuji mechanické. Sice menší konfort v nastavení času ale jistota. Tedy pokud nevypnout proud, pak se mechaniky zastavi

Presne take iste spinacky mam ja

Tiez nemozem povedat, ze niesom nespokojny.
Presne, ja mam tiez taky istý a som s nim spokojný, robí to čo má.
0 13.08.2009 10:09 LopoCz Asi jsi hledala pod špatným názvem. To co potřebuješ jsou spínací hodiny. Určitě je najdeš v každé elektře, obi, hornabrach atd.
elektromaterialy.cz/… Staci obycajny casovy spinac (mechanicky). Stoji par korun a zozenies ho v kazdom elektre.
Zdravím, nikde jsem nenašla toto téma, a potřebuji doporučit nějaký časovač. Odjíždím na dovolenou a bojím se, že kdyby bylo světlo po celou dobu vypnuté, rostlinky by se neměli šanci se pořádně rozrůst. Jsou v nádrži totiž asi jen dva týdny a zatím se jim moc nedaří. Na internetu jsem našla pouze
www.top-termostat.cz/…)
který mi připadá zbytečně moc vybavený funkcemi. Mně by stačil úplně obyčejný. Jaký můžete doporučit?
Ja mám tie isté a bez problémov,žiadny zvuk iba pri vypínaní a zapínaní,akurá že u nás stoja 85 Sk. (Konečne niečo lacnejšie ako u Vás

)
0 09.10.2008 21:13 Ziggy – hodiny
mám obyčejné mechanické a když vypnou proud, tak akorát opět otočením nařídím kolik je zrovna hodin, takže žádné složité nastavování a programování (může se nastavit cokolik, klidně aby to blikalo každou hodinu, ale to je pro akvárium naprosto zbytečné, prostě jen ráno zapnou a večer vypnou v požadovanou hodinu, tehdy to akorát slyšitelně cvakne, jinak jsou zticha), žádný problém s nimi nemám, jsou to přesně tyto
www.elektro-paloucek.cz/… jj, varování pro všechny, co se na nákup chystají. Ono to neškodí občas zopakovat, zrovna tahle informace se hledá blbě.
Vím, že jsou "hodiny" a "hodiny"...

Ty moje "digitálky" holt nebyly nic moc...
Vyměnil jsem je za mechanické, (mám celkem čtvery), a ty slouží dobře už nějaký ten rok...
Ono je jich víc druhů, mám jedny, a brzo je asi rozšlapu, chovají se stejně jako vaše. Výpadek elektřiny a program i někdy čas v háji. Ale dalši dvoje absolutně bez problému, bez seřizení rok, výpadky nevadi, zimní a letní cas na stisk tlačítka.
Ten šmejd je značka SOLID (3 tlačítka), ty ok Horácem vychvalované myslím ta03 nebo tak nějak (8 tlačítek)
(edit- jinak samozřejme oba typy čas drží i po vytáhnutí ze zásuvky, problém je jen při výpadcích, pravděpodobně provázených nějakým rázem)
0 09.10.2008 16:25 deathfoe – Re: bucliik
Když to vyndám ze sítě, tak displej pořád ukazuje a je napájen z baterky, když to zapojím do sítě, tak se baterka nabíjí a asi i pořád napájí displej, ale to je přece jedno, hlavní je, že když není napájení, tak že si to pořád pamatuje naprogramovaný čas.
já myslela že ta baterka je tam jako pohonu digitálních toho displeje pořád, ne jen když je vypadlá elektrika, tak jak to teda je?

0 09.10.2008 13:10 deathfoe – Re: Sid
Já jsem si nedávno koupil v Hornbachu Digitální spínací hodiny za 199,- a ony mají v sobě nabíjecí baterii, takže přežijou určitě dny, možná týdny bez energie a pořád si uchovají svů program.
Já zase nikdy (proti mechanickým předražené) digitální...
Stačilo párkrát do týdne, aby "problikla elektřina", a měl jsem o zábavu postaráno.
(Asi to chtělo hodiny s pamětí.

)
...u digitálních můžeš nastavit i přestávky a můžeš tam mít až 8 spínacích časů...
U mechanických se dají přestávky také nastavit a můžete si nastavit i několik desítek spínacích časů...
(Samozřejmě, že bez přenastavení - stejných přestávek a stejných spínacích časů pro všechny dny v týdnu...

)
0 09.10.2008 10:10 apinek – Re:barney
vim,že už jsi rozhodnutej,jen jsem chtěl dodat,že u digitálních můžeš nastavit i přestávky a můžeš tam mít až 8 spínacích časů

Rozhodl jsem se, že si pořídím 5 mechanických

Já mám digitální spínací hodiny, podobné jako z obrázků. Mám je už skoro rok a fungují, jednou se mi stalo, že se zničeho nic zbláznily a zobrazovaly nesmyslné znaky, dal jsem reset a vše bylo zas OK, jen jsem je musel znovu nastavit. Zvuk vydávají jen při zapínání a vypínání. Mechanické moc hlasité, ale vydrží dlouho (děda je používá přes 10 let ve skleníku na topení).
ja ma digi a vsetko OK...mozem odporucit,je to bez namahy a pospravnom nastaveni vsetko funguje samo....

tyhle mám troje a jediný zvuk co slyším je cvak při vypnutí světla. oproti tomu ty digitální nám vydrřely jen chvilinku a pak bylo po nich.přeju šťastnou ruku při výběru

Jedny k akvárku, potom minimálně troje k teráriím. Radši koupím 5, to se může vždycky hodit.

0 08.10.2008 11:41 apinek měl jsem mechanický a po hodině letěli
dělalo to v nich něco jako grrrrr
takže mám dvoje digitální,jedny mě stáli 300kč a jsem spokojenej.jen mě štve to nastavení,ze začátku jsem se v tom vůbec nevyznal,všechno bylo anglicky,včetně návodu,ale už to umim

takže vem lukáši gigitální.
jinak nechápu,k čemu jich potřebuješ pět

Ja mám 2 mechanické, a mal som 2 digitálne. Najtichšie sú jednoznačne digitálne.
Mechanické - tie ktoré sú na obrázku v prvom príspevku, mám v kancelárii a vôbec ich nie je počuť, iba keď človek priloží ucho.

Mám ich asi polroka a zatiaľ fungujú spoľahlivo - nemeškajú a spínajú bez problémov.
Digitálne č. 1 - pôvodne som mal staré digitálne hodiny, ale odišlo na nich relé a nikto to nedokázal opraviť. Ich fotku neviem už nikde nájsť, bolo do nich treba dávať baterku.
Mechanické hama - tieto som kúpil keď mi odišli digitálne, niekto tvrdil že mechanické vydržia večne a netreba do nich baterku.

Vyzerajú takto:
www.prag-info.cz/…=
Majú pekný design, sú malé, ale hlučné. Boli v skrinke akvária v obývačke ale aj tak ich trochu bolo počuť. Na začiatku som s nimi mal problém (zasekávali sa) potom 3 roky bežali bez problémov, no ale teraz sa začali zase zadrhávať, a každý deň nabrali tak polhodinu-hodinu. Teraz som ich vymenil za digitálne.
Digitálne č.2 - tieto som kúpil teraz za 200 sk v potravinách.

Vyzerajú asi takto:
www.bbelektro.cz/…
Mám ich asi mesiac, zatiaľ fungujú a počuť jedine zopnutie/vypnutie relé, ktoré je tichšie ako cvaknutie mechanických hodín. Majú vstavanú dobíjaciu baterku, takže pri výpadku prúdu hodiny bežia normálne ďalej.
Nepsal jsem, že nastavení je složité, ale že je složitější než u mechanických. Např. člověk nesmí opomenout stisknout několikrát při nastavení zapnutí tlačítko week (jinak by to spínalo pouze v pondělí...) a to samé při vypnutí (pak by se to vypínalo zas jen v pondělí...).
Mně jedny také trochu "škrčely", pomohlo vypnutí a přenastavní. Po znovuzapnutí pak šly potichu.
Tyhle mám doma. Zrovna jsem akvárko se vším všudy stěhovala do bytu a mám akva dva metry od postele. Ano-slyšela jsem ty hodiny, ale pak jsem je podložila kusem látky a je ticho jako po pěšině. Asi to bylo rezonancí od povrchu stolku na akva.
Já nedávno koupila digitální a jsou bez problémů. A co se týče nastavení, nechápu, co by na tom mělo být složitého.
mam dvoje ty z odkazu a jsou neslysitelny.... s digitalnima nemam zkusenost ale Page rikal, ze pri spinani se mu vynulovaly a bylo po nastaveni...
Mám přesně tyhle a škrčí v nich jak ve staré babce.
tydle nebrat jestli chceš ticho.Mechanický fakt ee.Raději zvol klasicky digitalní-jsou o 100,- dražší a vyplatí se to

Jinak pokud chceš poslouchat neustálý tikání tak šup do obchodu

Mám jich několik a je to od kusu. Některé nejdou slyšet vůbec, jiné trochu, jedny jsem slyšel i přes hukot počítače a tak jsem je reklamoval, stejně jako ty, co nespínaly. Neslyšitelné jsou digitální, ovšem dražší a složitěji nastavitelné (což může být i výhoda) a ovladatelné (po tmě se těžko zjišťuje který čudlík je zapne a kolikrát se musí zmáčknout). Jedny ovšem občas smažou nastavení... Co se přesnosti týče, tak ty mechanické jsou dle mých zkušeností přesnější než digitální. Co byste ale chtěli, všechny jsou z Číny, dokonce i ty, co mají na sobě českého výrobce

Super, já jsem totiž doma našel jakési staré spínačky, fungují na ten samý princim, ale hrozně šli slyšet, jakmile jsem je dal do zásuvky, tak hned letěly ven a už si hledám nové.

Hned si jich objednám 5 a je to.

Pouze při zapnutí a vypnutí cvaknou,jinak nejsou slyšet.
Zdravím, chci si pořídit tyto spínací hodiny
www.elektro-paloucek.cz/…
ale nevím, jestli jsou hlučné nebo tak něco, abych neprohloupil.

Máte s nima někdo zkušenosti ?
0 16.05.2008 12:04 Rejpal1 
Já mam taky jestli chcete koupit.. Výborně nastavitelné (takovým otočným kroužkem.)Ale pozor jsou do německé zásuvky.
Ale v pohodě se upraví mám je taky. Koupil jsem dvoje. Dobrý design. ;.) Pokud někdo chce pište na mail.
0 16.05.2008 09:18 Gerrik – Re: krysikmouse
Jj, přesně tak, z boku je cítit teplo. Dík za odpověď.
pokud se to hřeje trochu je to ok

Je to odporem který je v napájecí části hodin . protože něčím musíš ze sítě napájet motorek ketrý pohybuje hodinami . Většinou někde z boku je cítit že to je teplejší ...
Já mám mechanické spínačky ZS10, lehce se mi zahřívají, je to OK?
V tomhle presne nevim, jak se ty zsd chovaji. Ale to bych jim tolik nevycital, kdyz u toho jsem a chci se koukat, zapnu si, kdyz ne, den bez svetla zadna ohromna tragedie.
Ty "cinske" se chovaji "trochu" hur, po vypadku reset, ztrata vseho nastaveni i hodin. Pri vypadku spolehlive, a obcas i bez vypadku.
Kdyz jsem mel jen zsd, nechapal jsem "staromilce", co uprednostnuji mechanicke a nadavaji na digital. Ted uz to chapu, pokud meli podobnou zkusenost ....
Také používám digitální a jsem s nimi spokojený, jen jediné co mi vadí je, že při výpadku el. proudu hodiny rozepnou a při jeho opětovném zapojení už nesepnou. Jedině až proběhne celý nastavený cyklus. A UPS se mi na ně zrovna teď dávat nechce.
jo tak ZSD 16 mám taky, kupoval jsem je v OBI okolo 220,- Kč za kus
jsou digitální s baterkou která vydrží až 100h(se píše na papírku k nim)
maj na sobě i schéma zapojení a spínaj fázi (viz debata na téma rozsvícené zářivky i když má být zhasnuta)
sepnutí a rozepnutí je doprovázeno cvaknutím, ale jinak o sobě nedávaj znát
dokonce maj i přepínání na letní a zimní čas, což jsem docela čuměl
jinak v OBI měli i hodiny okolo litru, ale vypadaly skoro stejně a funkce psaný taky stejný, tak nevím kde je rozdíl, asi v tom, že ty za litr byly od Philipsu

Mam jedny digitalni ZSD 16 (dle Horacovych stranek) a absolutni spokojenost, nevim o nich. Pak jeden cinsky "neco" (rikal jsem si, ze to je jedno a koupil prvni co prisly pod ruku) - no a jedno to neni. Neustale samoresetovani, serizovani a nastavovani. Uz jsem z toho unaveny, pri kupovani dalsich i tyhle vymenim.
Je nějaká osvědčená značka spínacích hodin?
Já je totiž většinou kupuju první co mi přijdou pod ruku a jedny nefungují, druhé strašně vrčí, třetí sice fungují ale zpožďují se...
Ne, to zůstane nastavená napořád. Teda pokud to sám nezměníte.
0 18.03.2008 21:40 antoš – Re: Jurasek
Jo už jsem to našel a to musím nastavovat každej den ?
Koukám na ně, mám snad úplně stejné. Z boku toho hodinového kolečka jsou takové černé pásky. Ty jdou zamáčknout.
0 18.03.2008 21:21 antoš – Re: Jurasek
Aspoň na těch mojich nastavíš kolečkem kolik je hodin a na boku zamačkáš tolik dílků, jak dlouho chceš aby to bylo zapnuté. Třeba zamáčkneš všechny dílky od 10 do 22.
0 18.03.2008 20:59 antoš – spínačky
Dobrý den asi stupidní dotaz, ale vážně newím jak se nastavují ty mechanické spínací hodiny. Jak to pozná kdy to chci rožnout a kdy zhasnout?
0 19.10.2007 20:58
Rebbie [71] produkty.obi.cz/…
Tak tyto
nebrat !!

Kdysi mi dvoje vyhořely, koupil jsem je v Baumaxu. Bez problémů (a asi nejen já) používám tyto digitální, jsou k sehnání za 2 stovky:
www.volny.cz/…
0 11.10.2007 13:29 Lubosh – svícení
Já svítím ve všední den 12-22 a o víkendu 8-22, rád koukám o víkendu na osvětlené akvárko, když vstávám

.
Ja kdyz do cehokoli lezu, tak vytahuju vidlici. Kdyz treba jen zvedam kryt, nebo serizuju topeni, samozrejme ne, ale meneni zarivek znamena automaticky odpojeni. Neni to spatny zvyk.
Možné je vše...

Asi nejbezpečnější bude natvrdo vytáhnout vidlici ze zásuvky...
Také mám jedny takové hodiny.

0 16.09.2007 17:38 Lorsson Nortone - v poho já jsem se opravdu zasmál

No tak jsem bohužel koupil levné hodiny, s tím člověk musí počítat, každopádně mám na všechny věci v akva prodlužovačku s vypínačem a pokud se hrabu v akvárku vždy raději cvaknu

Teď mě napadá, aby ta prodlužka taky neměla vypínač nuláku

Dnes je možné vše
Omluvám se, myslel jsem to jako žert, ne ve zlém.
S tím spínáním "fáze" a nuly". Právě, některé levné digi. hodiny prodávané v "hobbymarketech" spínají "nulák", mimochodem by se vlastně ani neměly dostat do prodeje...Funkční budou, ale přece jenom je nutné počítat s tím, že nebezpečné dotykové napětí je v osvětlení i v případě, když je hodinami vypnuto.
-1 16.09.2007 15:12 Higgi – UPS ;)
Koukal jsem, že digihodiny stojí u nás na prodejně něco pžes 200. Asi to udělám jinak a osvětlení+vzduchování napojím na vyřazenou UPS ;). Tak snad menší výpadek proudu přetrpí. Ikdyž je pravda, že to bude jen tak krátký, že by se to stejně nepoznalo.
Co se nastavování jiného osvětlení na každý den týče, tak snad jedině to změnit o víkendu, kdy můžeme chtít, aby akva svítilo déle, když přecijen nejdeme tak brzo spát...ale nevím. Já svítím od 10:00 do 24:00 a neměním to.
0 16.09.2007 11:55 Štěpán Je v digitálních hodinách nějaké relátko a skutečný spínač na fázi, nebo je tam jenom nějaký polovodič?
nemusis stelovat cas kdyz vypnou proud, je v nich baterka
a jdou nastavit po 1 minute s tim ze i kazdej den jinak

Každý den stejně.
Nebo myslíte že v tropech svítá v pondělí v 6:00, v úterý v 9:00, ve středu v 7:00 ...

Mam to nastaveny na celej tejden stejne

0 16.09.2007 08:38 Lorsson – Digitální spínací hodiny
Ahoj, koupil jsem si digitální spínací hodiny, máte jej někdo? Zajímalo by mě jestli je plánujete každý den jinak nebo pokaždé na stejnou hodinu zapnutí i vypnutí. Myslím tím zapnutí a vypnutí osvětlení

Je to jedno?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 19900x