Egeria najas - pěstování
Ahoj.
Vzdušné kořínky u stonkovek znám, jen mne překvapila ta Morovinka.
Vždy měla jen pár maličkých cca 3-4 cm kořínku a teď najednou zamořila celé aqua kořeny 20-30 cm. Dlouhých. Dokonce některé i přes 40cm.
Mně v akvariu nevadí, dokonce se mi líbí, jen mne to překvapilo.
Jsou to adventivní (náhodné) kořeny a jsou poměrně běžné u většiny stonkových rostlin. Tvrdí se že jde jejich růst omezit hnojení některými živinami, nejvíce fosforem.
Zdravím přátelé
Jako problém to nevidím ale zajímá mne, co to může způsobovat.
Egeria najas (morovinka dlouholistá)
Nikdy nic takového nedělala ale v poslední době začala vypouštět dlouhé bílé kořínky, cca 20-30cm dlouhé
Nic sem v aqua neměnil, údržba, hnojení atd.. pořád stejně,
Jo, mám jí jen jako plovoučku.
Dík
Starší reakce
Já jsem je krmil špenátovým protlakem + tu nejlacinější jemně nakrájenou mořskou rybu 1:1 nechal zamrazit a jednu kostku přidával ke každému krmení. Tak mě nechaly rostliny na pokoji. Stejně ale pokud jsem se samcovi když hlídal mladé netrefil se žrádlem do huby, když toho nechal vorval přes noc nějakou rostlinu, většinou echinodor nebo šípatku. Takže jsem si nechával jen mladé a dospělé dával pryč. Nakonec jsem se jich ale stejně zbavil.
Krmený byly ryby normálně, zaúkoloval jsem bráchu, ale zapomněl dát ancíkovi okurku.... Proto házím vinu na něj, ale stejně se mi to nezdá.
Pokud jsi těch pět dní nekrmil tak se asi přidaly i další ryby. O dovolené mě tahle rostlina vždy hodně ubude.
Koupil jsem si egerii najas.. po nějaké době, co jsem ji pozoroval a zdála se být v pořádku jsem ji zasadil do akvária. Musím říci, že byla poměrna rozrostlá (měla cca 5-6 stonků od 10-20 cm). Další dva dny po zasazení vypadala naprosto v pořádku. Poté jsem musel odjet a když jsem se po 5-ti dnech vrátil domů, tak byla egeria pryč. Našel jsem po ní 4 malé kousky na dně akva (dohromady cca 5cm) a pár lístečků na molitanu u filtru. Kam za tak krátkou chvíli mohla de facto celá kytka zmizet?
Mám v akváriu i další rostliny... Předpokládal jsem, že kdyby měl ancistrus chuť snědl by spíš nějaké listy echinodoru jako posledně.. ale egeria? Chutná ancistrusům egeria tolik, že by ji za 4-5 dní spořádal?
Starší reakce
Běžným rostlinám, mezi které tebou jmenované patří, by mělo stačit cca 8 hod přiměřeného svícení.
Starší reakce
rásť bude a celkom v poho. Mám ju v 12 litroch a ešte v jednej 4l flaši a všetko v pohode. Takže s kľudom si ju tam daj
Oni to nepsali kůli tomu, že ta rostlina neporoste, ale kvůli tomu, že na to akvárium vyroste do dost velkých rozměrů. Jak tu už bylo psáno budeš muset dost často stříhat, tahle stonkovka roste dost rychle.
Je to poměrně rychle rostoucí rostlina a tak budeš hodně stíhat.
to ne, ale někdo mi řekl že to nepůjde, taky mi to připadalo divné. Tak díky
Myslíš, že kytka pozná v kolikalitrovém akváriu se nachází?
Ahoj, chci se zeptat jestli mi bude růst egeria v 10 litrovém akvárku .
Díky za odpovědi.
Starší reakce
Stejně tak rostli i mě. Nakonec, jsk jsem je "podepřel" Egeriií Densa a drží. Už mají cca 35cm a jdou nahoru. Já je patrně časem nahradím jen tou Densou, která se mi líbí více a hlavně je to daleko tužší rostlina, která se lépe sází.
Síce z iného dôvodu, ale pre stonovky som zobral dve mini prísavky a spojil ich silonom. Aby som ten silon vo vode aj videl a nevytrhol ho pri hrabaní sa v akva, tak som ho splietol do vrkoča pomocou akéhosi ozdobného uzla, ktorý som vyštudoval z akejsi knihy o uzloch. Takto je dostatožne hrubý, aby ho bolo vidno a zároveň dostatočne zelený, aby ho zase nebolo vidno až príliš.
no to hej, preto sa pýtam ako by sa dalo ich nejak vyviazať alebo uchytiť aby som ich mal v rohu a boli by do hora
Hmmm..., to je, bohužel, jejich vlastnost.
sú zasadené správnym koncom, len oni vyrastú do určitej dĺžky a potom akoby boli ťažké a začnú sa naklánať až nakoniec nejdú do hora ale do plávajú do boku
Zasaďte ji (správným koncem!
) do substrátu.
Starší reakce
Já jí nezasazuju vůbec. Ona se pak někde sama chytne, kde je jí nejlíp. Některé mi zakoření, některé rostou z trsu mechu. Většinu mám ale volně v trsu a jen z toho odhazuju ty přebytečné...
Ahoj, mám s touto rastlinou menší problém. Mám ju zasadenú v substráte, jemný štrk 2-4mm, no zasadená časť mi zahníva. Inak za dva týždne mi narástla tak o štyri centimetre a vyhnala niekoľko nových výhonkov. Nejaký návrh ako odstrániť to zahnívanie a mať rastlinu zasadenú v substráte?
Starší reakce
Ale u nás sa nedá zohnať takáto rastlinka preto musím použiť ederiu najas. Ja keď idem do akvaristiky tak tam majú cca 10 až 20 rastlín a to je všetko. Takže velký výber nemám.
Na to je dobré Ceratophyllum demerzum.
To nevadí že pokryje celú hladinu aspoň sa možu kde skryť malé gupky pred ich hladnými rodičmi.
Poroste snad dokonce lépe než zasazená, ale docela rychle ti pokryje hladinu, ale pokud to nevadí, tak je to Ok
Nemusíš jí zasazovat, poroste také dobře.
0 16.03.2008 19:22 palo – Egeria najas
Zdravím Vás. Môžem použiť rastlinku egeria najas aj ako plávajúcu alebo musí byť zasadená v štrku. Ďakujem
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2348x