Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rýpavé zamyšlení

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Rýpavé zamyšlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2009 21:34 švíco
Jakožto člověk, co vystudoval umělecký obor design a člověk co si estetikou přividělává a baví bych se také rád vyjádřil. Za celý svůj dosavadní život jsem zjistil, že vnucovat lidem nějako určitou představu o tom co je krásné není dobrá cesta. Každý je nastavený jinak a líbí se mu něco jiného. Já například miluji jednoduché tvary a kompozice. Dokonalé sladění barev apod. Ale moje akvárium obsahuje asi 10-12 druhů rostlin různých velikostí, tvarů a barev. A to z toho důvodu, že jsem si chtěl do bytu vnést rozmanitost přírody a forem života. Dnes jsem si dokonce koupil uplně signálně růžovou květinu (samozřejmě živou), která v akváriu tluče do očí a utváří dominantní prvek. Ono je tohle "mnohodruhové" akvárium určitou paralelou jinak střídmě a moderně zařízenému bytu. Naopak u ryb to mám obrácené, naprosto mě neoslovují pestré bojovnice a všelijaké oploutvené barevné potvory. Mám rád intleigentní tvory a tak moji nádrž za nedlouho budou brázdit čtverzubci trpasličí - ryby s osobností. A baví mě se v tom akvárium vrtat a upravovat detaily, aby bylo vše dokonalé, ale zároveň se snažím aby to mělo nějakou logiku, řád a smysl. Zkrátka nechte brouka žít ať každý dělá svého koníčka po svém ;-) PS, až budu se svým výtvorem spokojený, tak si zde vytvořím prezentaci :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2008 23:36 Žena Wampi [54]
Tak nevím, nevím.., ono se tohle nedá nijak zaškatulkovat, protože každej z nás je jinej a vše co vytvoří bude také jiné, co člověk to originál a to samé platí o akváriu. Na to nejsou žádné měrky , nedá se diktovat co se má líbit a co už je málo estetické. Já nevím zda je mezi náma aspoň jeden jedinej , kdo je spokojenej s tím co má, ono je furt co dělat, co zlepšovat. Co se týká mě , jsem pro něco ve zlatém středu, tedy nic vyumělkovaného a perfektního a na druhou stranu nic zanedbaného , nebo odfláknutého. Akvárium , které třeba mě celkem bez výhrad fakt sedí a před kým smekám je Horác.
Ono je těch akvárií určitě víc, ale tohle mi nějak utkvělo nejvíce. Faktem je, že opravdu každému se líbí něco jiného a bylo by nudné chtít mít všechny akvária podle třeba pěti šablon.
Zase na druhou stranu souhlasím s tím co napsal Omu. Základem se mi jeví dominanta spolu s volným prostorem je jedno jak určeným. Své jistě udělá i výběr několika málo druhů rostlin (jen tak vynikne jejich tvar , krása). Samozřejmě také skrytá technika, neboť obnažený filtr spolu se spoustou hadic už na pohled dojem kazí. Barevnost rostlin ...? samozřejmě , že ano, ale pozor na přebytek červené barvy , poté to zavání kýčem , je to k zelené natolik kontrastní barva , že použití většího množství pozbívá účelu. Více vhodné už mi přijde kombinace tvarů listů. Ono by se dalo polemizovat do nekonečna , ale to je zas a jen, pouze moje cítění. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2008 16:42 Muž Roman [100] - Cichlidyfester
no jde o tu trpělivost.tu každý nemá a třeba u dětí je to celkem pochopitelné.chtějí vše hned, tudíž se koupí vše v hypermarketu pěkně vše do vozíku i s rybkama a jde se na věc.sekne se to na peřiňák v pokojíčku a za týden se divíme proč jim to nejde.jinak máš fakt v tom že není kam spěchat.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2008 14:37 fester
Ľudia by si mali trošku cvičiť a rozvíjať svoje estetické cítenie a nezakladať akvárka len preto aby ich mali a plávalo im tam zopár rybiek.Pekné akvárko síce stojí dosť peňazí, ale nikto sa nikam neponáhľa a už tobôž nie pri akvárku.Takže trošku viac našetríme, vybavýme sa trpezlivosťou a pokusíme sa vytvoriť to svoje malé umelecké dielo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2008 12:13 Muž Roman [100] - Cichlidy
No pokud někdo má na mysli umělecký dojem, tak osobně bych začal umístěním nádrže v prostoru kde se má nacházet a rozměrem.Třeba moji nudli s cichlidama by se design moc dělat nedal, je to ploché a prostorového vjemu se nedocíli, i kdyby čert na koze jezdil.Co se týče tvaru nádrží, tak osobně dooporučuji (tedy mě se líbí)aby byl prostor do hloubky(např. 60cm).Na výšku bych se tím moc nezabýval,ale k pěstování rostlin asi nejvíce vyhovují nádrže do 50cm výšky (tedy s ohledem na běžná svítidla (zářivky).Interiér nádrží by si měl každý tvůrce nejdříve promyslet, jde olavně o dekorace jako kořeny velké kameny atd.Pokud by měla být v nádrži podobná dominanta, tak by asi bylo blbostí k tomu zasadit rostliny, které to během 2měsíců zakryjí a tvůrce bude pořád nucen ony rostliny neustále upravovat stříháním, tím totiž nikdy nedocílíme správné velikosti a bujnosti rostliny (kořenové-echinodorusy,cryptocoryny atd.)I věc jako kolik druhů hraje velikou roli, já jsem vždy nasázel třeba i kolem 20druhů rostlin a posečkal, jaké se ujmou a s tím jsem se snažil trošku pracovat.A myslím si že tahle cesta je jedna z těch lepších, protože většina amatérů jako já nemá tolik zkušeností či štěstí že se mu zrovna povedou rostliny, které se mu líbí nejvíce.A jinak by se dalo říci že návod na super akvárium dle mne neexistuje, je to o přístupu.Pofíci zahardníci nad tím tráví hodiny týdně aby se jim to dařilo, a těžko podobných výsledků docílí člověk, který pro nedostatek času nebude trávit stejné hodiny rýpáním se ve vodě.Koneckonců by to měl být vše relax a ne honba za nějakým vyumělkovaným zázrakem (i když se tvorbě meze nekladou) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2008 17:10 Muž DonJuanKarlos [30] Re: omu
Škoda že tu nemáš prezentaci nějaké své nádrže, alespoň bych uviděl "tvůj styl" v praxi :-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2008 15:13 omu Re: Yirka
Ja nikomu svuj nazor nevnucuji, natoz abych ho prosazoval jako jediny spravny náhled. Proto jsem take zacal moji trosku do mlyna vetou "Ja osobne si myslim..."

Jinak k te kritice, asi jsem taky jeste v mladym veku, protoze jsem vdecnej za jakoukoliv vecnou kritiku toho co delam, ono pobrukovani si ze me se to moje libi nejvic, at si kdo chce co chce rika a pochvalne poplacavani po ramenou od celnu rodiny je sice prijemne, ale to me nikam moc neposune.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2008 12:55 Muž Yirka [9126] Re: DonJuanKarlos
Pro člověka v tvém věku možná ano. Já naopak nechápu, proč bych si měl nechat vnucovat "názor na krásno" od někoho jiného. Rovněž tak neuznávám kritiky divadel, filmů, knížek. Pro mě je podstatné co se líbí mně a ne nějakému panu Rejžkovi, ten mi je se svým hodnocením ukradený. Ten se mnou nežije, zrovna tak jako ten, komu se nemusí líbit moje-tvoje nádrž. Ať si ji hodnotí, ale konečné rozhodnutí je, zaplaťpámbu, na mně. Co je pro někoho kýč, druhému se může líbit. Pokud se mu to líbí a dokáže s tím spokojeně žít, v životě bych mu to nerozmlouval. Tedy závěrem: názor ano, jeho prosazování jako jediného správného náhledu však ne. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 21:44 Žena Laduschka [120]
já bych tohle tak nějak ani snad neřešila, podle mě to je každýho věc, co se mu líbí, hlavně aby rybky netrpěly, páč když si někdo koupí cosi náročnějšího na čistotu vody a bude tomu chtít měnit vodu jednou za dva měsíce, takje to samozřejmě blbost. Otrok akvárka mi přijde jako dost expresivní výraz, podle mě, když to člověka baví a rybkám to prospívá, může na tom makat klidně každej den, někdo si může připadat jako otrok při už zmiňovanym čištěnim jednou za dva měsíce... každej je v podstatě otrok toho, co si pořídí, pokud z toho neche mít žumpu... asi tak... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 19:44 Žena Jiřka [15]
No, já osobně mám taky akvárium jako dekoraci a inspiraci, ale když se kouknete na moje otázky ve fóru, taky budu řešit technické problémy. Je to proto, že vzhled akvária je velmi subjektivní záležitostí a nikdo vám s ní neporadí. Co se týče těch technických věcí, ty jsou potřeba, ale to, že se někdo ptá jenom na ně, neznamená, že ho nic jiného nezajímá. Opravdu ale nevím, jak by mi někdo mohl na foru poradit, jak mít hezké akvárium, když pojem "hezký" se člověk od člověka liší. Možná proto se tady takové věci neřeší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 16:26 Muž DonJuanKarlos [30]
Tak mě se líbí všechny druhy akvarií :-D jen africká jezera Malawi a Tanganika mě nějak neoslovila :-)
Zaleží jak na lenosti a přístupu, ale také na smyslu pro "estetično". Mám hodně kamarádů co mají akvaria od narození, ale nejsou schopni se v akvaristice nějak rozvíjet a jejich akvárka jsou nezajímavá (s umělými rostlinami apod.) a obyčejná. Neustále kupují další rybky, protože jim často umírají.
Myslím si, že třeba já jsem se docela rychle akvaristice přiučil a díky těmhle stránkám se i dál vyvijím, scháním inspiraci a rady. Mám jak upravené nádrže tak pralesy, kde rostliny skoro nestříhám ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 16:16 Žena popelucha [12] – Mnoho pohledů
Tohle je velice zajímavé téma a díky za něj. Zkusím zůstat u toho přirovnání k zahradám. Ráda se projdu francouzskou zahradou, líbí se mi staré parky, ocením i supermoderní minimalistickou zahradu. Je to z velké části mou leností se zahradě denně věnovat a zároveň řemeslnou neschopností, že je mi docela sympatická tzv. permakultura, přestože k různým tzv. ekologickým hnutím mám spíš odpor. Moje osobní zahrada bude trochu řízená divočina s minimem exotiky, podobně jako moje akvárko se snaží být pseudobiotopní řízená divočina bez nějakých výstřelků. Jiné přístupy mi nezbývá než obdivovat. Problém těch "různých přístupů" je, že to musí být opravdový, promyšlený přístup, záměr, kompozice, což je vzácnost. Když se projdete mezi rodinnými domky, většinou je kompozice zahrady jen nějak započatá, promyšlená jen trochu, celkově bezradná, je tam to i ono, bez ohledu na místní podmínky, vzhled okolí... a s akvárkama je to podobně. Myslím, že k tomuto zjištění ale člověk dozraje až po velmi dlouhé době (já mám akvárko skoro 20 let a nedovolila bych si považovat ho za dobře zkomponované). Proto se o tom moc nemluví, mnoho lidí zkrátka tak dlouho u akvaristiky nevydrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 13:08 Muž arnošt [37] - Rostliny
upřímně souhlasím s autorem prvního příspěvku - sice jsem se tady dočetl spoustu technických dat a i fíglů na chov a pěstování, ale stejně je nejlepší dělat vše tak, aby to udělalo radost hlavně mě a v neposlední řadě i rybkám. je taky fakt, že se daleko víc koukám na akvárko než na televizi a to jsem si teď pořídil novou a mám kabelovku... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 11:48 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: matrix069
Každý máme své vnímání "estetična" nastaveno nějak jinak. :-)
Někdo sténá blahem nad plodící užitkovou zahrádkou, jiný rád otročí v zahradě japonského stylu. Nevyvracel bych ani jednomu ani druhému, že jeho "srdeční" záležitost není to pravé, protože zrovna já to vidím jinak...
Otázkou ovšem m.j. je, jestli člověk na tu japonskou, (stejně tak, jako na tu užitkovou), verzi jednoduše - "má"... ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 11:40 Muž matrix069 [79]
Pekné téma,nedá mi sa nepripojiť. Tiež som zastáncom prirodzeného vývoja a chodu akvária s čo najmenším počtom zasahov do jeho vývoja.(myslím že to je to naj.pre rastliny aj ryby) Mám 4 akvária a ich údržba mi zabere tak max 3 hod.týždenne. Je pekné sa pozrieť na krásne umelecké diela niektorých akvárii,kompozične dokonale premyslených,ale tak isto ma zaujme aj akvárium prirodzené,divorastúce,s jednoduchou ale peknou myšlienkou. Myslím,že akvárium,by malo ladiť oku ako celok,ako výrez z prírody v ktorom je akotak udržiavaná určitá biologická rovnováha. Ak má človek trochu citu,nepotrebuje žiadnu chémiu,testy na parametre vody,ani liať do vody more hnojív a rôznych prípravkov. Človek sa potom stáva otrokom svojho akvária a tá krása celku mu uniká mimo. U mňa je akváriu VEĽKÝ RELAX a to som vždy chcel. A že mi niekto vyčíta,že akvárium je príliš zelené a že by tam mohli byť aj iné druhy rastlín atď...cením si komentáre,ale pre mňa to je môj kúsok prírody a myslím,že každý z nas má to svoje akvárium najradšej na svete. Každé akvárium je svojím spôsobom krásne a je jedno či je umelecky dokonalé,hlavne aby sme z neho cítili život a energiu,aby sme pri pohľade naň naozaj zahodili všetky starosti a RELAXOVALI. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 11:10 Muž Killer [133] - SumciRe: Sid
Možná někdy,ale určitě ne v nejbližší době..nemam kdy se s tim piplat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 11:01 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Killer
Podle mě neni umění se s tim furt pižlat..to si můžu přečíst všechny ty informace a dělat to uplně stejně, jenže pak budu otrokem svýho akvária...
Mno..., co kdybyste to někdy zkusil? Zkusil chvilku "otročit"? Třeba byste zjistil, že to umění je?! :-D
Stejně, jako je umění "nechat to plavat", (neotročit), a přesto nemět z akviška žumpu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 09:34 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kus
X-) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 09:31 Muž kus [200] - Rostlinyre:johanovi
A jenom Rybičky? ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 09:14 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kus
To moje na koleji bylo otřesné, bez údržby a stejně se zamnou slečny chodily koukat :-D smich . A byli tam o to déle, když si ty rybyčky museli pracně najít smich .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 09:07 Muž kus [200] - Rostliny – anebo je to úplně jinak
A nemá náhodou fungovat něco jako sbírka motýlů? Něco,jako"slečno,mám doma pěkný akvárko,nechcete se přijít podívat?" :-D :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2008 07:45 Muž Killer [133] - SumciRe: Robert Kocian
Robert Kocian napsal: Marně ale tady ve fóru hledám ale sekci diskuzí, které by se zabývaly kompozicí, barvami, náladou, atmosférou…

Třeba to téma v diskuzi není, protože se nikdo neodvážil ho založit - tak můžeš bejt první ;-)

Kristýna napsal: Tak nevím, kdo z vás tady má rád samostatně žijící akva s minimální péčí! :-|
Já sem ten člověk kdo fandí samoudržovacímu akváriu..Doufam že si už zabloudila do mých prezentací, protože já si zakládám na tom, že se o akvárka nemusim vjednom kuse starat..Proč to dělam?Protože sem 5 dní z tejdnu pryč a nechci se celej víkend koupat v akvárkách..Jasně kdo je chytrolín tak může říct to se na to radši vy... A proč bych to dělal? Neni všecko zlato,co se třpytí..Pro mě je větší umělecký dílo když se nastartuje koloběh a rovnováha než abych do toho furt něco lil..Když mam tvrdou vodu dělam akvárko s tvrdou vodou a přizpůsobim tomu vybavení,rostliny i obyvatele tak abych mohl to mohl čistit třeba za půl roku..Podle mě neni umění se s tim furt pižlat..to si můžu přečíst všechny ty informace a dělat to uplně stejně, jenže pak budu otrokem svýho akvária

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 14:13 stařík Re: Robert Kocian
Já bych rekl, ze je to také dané tím, že zdaleka ne každý má možnost, chuť a případně schopnosti dělat nějaké prezentace na internetu. A my, kteří to děláme, jsme vzhledem k rozšíření internetu u nás, trochu nereprezentativní vzorek. A tím pádem možná zaměřený na techniku. Evidentně je tu taky nižší průměrný věk a spoustu zkušených a starších akvaristů nechává internet chladnými. A nás nováčky, kteří novým akváriem žijeme vystraší leckdy úplná pitomost a jdeme se ptát. Na nějaké řešení vzhledu a kompozice bude čas později, až bude akvárium fungovat.

Co se týká uměleckého působení akvária, nejsem proti, pokud má někdo potřebu to tak dělat a když i já u svého akvária dostanu můzu, rád se půjdu poradit, jak dosáhnout svého záměru. Ale zatím je moje akvárium krásné, nejkrásnější, protože je to moje dílo. Stejně tak jako mě víc potěší čmáranice od dcerky, než návštěva galerie.

Připojuji se k nápadu založit na fóru "uměleckou" sekci a za pár let se na ni přijdu podívat a poučit se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 13:17 omu Re: Robert Kocian
Ja osobne si myslim, ze problem kompozic vetsiny akvarii je ten, ze lide neumi pracovat s "prazdnym prostorem". Neuvedomi si, ze volna plocha (jak dna, tak i vody) je stejny kompozicni prvek jako treba rostlina, koren, kamen. Dokonce jim tvori protivahu, tudiz se jeda o prvek jeste vyznamejsi. Clovek shledava krasu v kontrastech a jejich rovnovaze, je to jakesi prirozene vnimani. Je tezke, kor kdyz se dari rostlinkam, udrzet se na uzde a dat krasnym rostlinkam vyniknout prave tim, ze nechame cast prostoru volnou. jedna se o jakysi vztah objektu a jeho pozadi. Uvedomte si, kdyz mate umistenou sochu. Ma podstavec, potlacene pozadi, prostor kolem sebe. Pak muze vyniknout jeji krasa (pokud je). Predstavete si, ze by byly sochy nasazeny jedna vedle druhe bez citelne hiearchie, dokazala by na vas nejaka z nich vyrazneji zapusobit? Tezko, slil by se vam dojem v monotonni zmatek. A podobne i ja vnimam rostliny a prvky v akvariu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 13:14 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: re Filipsi
Zaplať pán Bůh, že nejsme všichni stejní...! smich
Ještě že se mi může líbit to, co chci... :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 13:04 re Filipsi Re: filipsi
Diky za reakci. Ja jsem puvodne pristupoval k akvariu docela povrchne, kdyz jsem si myslel, ze je to vlastne takovy zivy obraz. To se ale ukazalo jako zasadni problem, protoze tezko urcit v jake fazi je akvarium v one "krasne" fazi. Tesne po vycisteni a nafoceni? Pred zastrihanim? Kdyz se vratime z dovolene? Proto casto uvadene ruzne principy uzivane v umeni (pr. zlaty rez) jsou z casti zcestne. Takovym postupem by jsme nadrz zakonzervovali do urcite nami vysnene podoby, kompozice, ale v podstate by jsme vytvorili mrtve zmrzacene telo na kapackach (jak se jeden zznamy vyjadruje k bonsajim).

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 12:37 Muž filipsi [1295] Re: Robert Kocian
Ano, hezke tema, plne souhlasim. Zaslouzilo by si to nejaky hezky clanecek o kompozicich, dominantach, michani barev, atd, od cloveka trochu s umeleckym citenim.
Podle me se nevylucuje divocina a umelecky zamer. Divocina nechana zdivocet a udrzovana v hezky zdivocelem stavu bude pusobit urcite oku lahodneji nez "lopatou nahazene" kytky jedna pres druhou, mezi to "par hrsti" dekoracnich kamenu a korenu.
Pak je druha disciplina, udrzovani podvodnich zahrad s presnou koncepci strihu a geometrie.
Je to to same, jako v "pozemnim" zahradniceni, tzv. "anglicke" zahrady, ktere maji k divocine blizko, a (ted mi to vypadlo, proste jine styly).
Ne vzdy je vzhled akva vysledkem toho, ze akvarista nechce tvorit, nekdy je to tak, ze neumi, nekdy ho ta priroda premuze (zamer se vytrati s nevyhozenim druhu ktere sice nechtel, ale nejak se k nemu dostaly a bylo mu jich lito, tim ze druhy co chtel mu nejdou ... a akva preziva v tom stavu nez dostane chut na vetsi rekonstrukci zameru nebo zamer jiny.
Ja treba bohuzel mam "umelecky cit" hodne oslabeny, tak aspon zneuzivam ostatnich, vseho co se da precist, a sve zeny. No a nekdy nas priroda premuze vsechny.
Uff, to bylo snad to nejdelsi, co jsem tady napsal. Z toho je snad videt, jak hodne uvitam diskuze (a hlavne clanky) o vzhledech akvarii a estetice podvodniho prostoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 12:06 Žena Voloďka [59] - TetryRe: Kristýna
Ano, někdo to řeší-ale jak se to vezme. Já mám taky asi na čtyřech listech pár direk a zajímalo by mne čím to je-tudíž když bych viděla nějaké podobné téma, tak se připojím, ale jinak bych z toho drama nedělala. Mechanicky do toho akvárka nezasahuji a ty listy tam nechám ať si to to akvárium "zařídí" samo... Člověk je zvědavej, tudíž je normální, že se každej ptá na tohle a na tamto hmm :) Jinak toto téma není špatné-dalo by se o něm diskutovat déle, ale osobně dávám přednost těmto "důležitějším problémům" rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska (poslední příspěvek), které by měly být řešeny :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 11:45 Muž isamik [180] Re: Kristýna
Ja :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 11:44 Kristýna
Taky se to nějak náhle otočilo ne? Najednou každej necháva akva zarůstat jak se mu chce? Haha!!! smich Kde jsou ty otázky - mám flek na lístku, je tam řasa, kytka se ulamuje, jak jí mám zastřihnout apod...???? Tak nevím, kdo z vás tady má rád samostatně žijící akva s minimální péčí! :-|
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 11:43 Robert Kocian Re: Utahraptor
proč mluvíte o "uměleckých" akváriích a o něčem, co je neustále nutné opečovávat?

Diky za pomoc a objasnění. Spojitost mezi slovem "umělecký" a "umělý" je pouze slovní hříčka, sám jsem příznivcem co nejpřirozenějšího chodu akvárií,nejsem fanda umělých (i když vzhledově efektních) scénérií, kdy člověk na první pohled neví zada to je vůbec pod vodou.



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 11:06 Žena Utahraptor [91] Re: Silent
Taky mám rýpavou otázku - proč mluvíte o "uměleckých" akváriích a o něčem, co je neustále nutné opečovávat? :)

Atmosféra, určitý estetický dojem z akvária nemá nic společného s tím, jestli je akva udělané "umělecky" a každý týden se v něm prohání někdo se sekačkou na trávník, že jo :))

Taky bych ocenila nějaké typy na kompozici, debatu o tom jak co nejlépe dosáznout určitého dojmu a tak... možná proto že jsem ženská? :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 10:47 Muž PT [89] Re: isamik
Pro me je dulezite, aby to byl co nejvice "samostatny ekosystem" proste aby akvarium nevyzadovalo neustalou peci, ze je treba zastrihnout zde, privazat toto atd... co roste to roste, co ne, tak ne :) (i kdyz mam rad, kdyz roste vsechno) Nejde mi o biotop, nebo o nejaky landscape, jen proste nejaky zakladni "design", ktery stejnak zaroste a hlavne o ruznorodost. Osobne povazuji za peknejsi misto nejake zahradky radeji pozorovat jak to vsechno mezi sebou "valci" (ono priroda je v podstate boj :) ) a pritom jak se udrzi rovnovaha (jakz takz, samozrejme bez zasahu to v tak malem nejde). Myslim si, ze k tomu patri i ziskavani podrobnejsich informaci o jednotlivych zivocissich a rostlinach, takovy jakysi biologicky prvek :)
Kdybych chtel pekny "landscape", tak si koupim plakat, jde mi o to videt zivot v akci! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 10:42 R Muž Silent [5949] Re: Robert Kocian
Je pravda, že se na "umělecká" akvária moc rád podívám, ale doma ho mít nechci. Vyhovuje mi řízená divočina. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 10:27 Muž isamik [180] Re: Robert Kocian
Rekl bych, ze to je otazka vkusu :-). Ja rad nechavam volny prubeh akvarijim :-). At si to roste jak chce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2008 10:18 Robert Kocian – Rýpavé zamyšlení
Dobry den,

Nedá mi, abych se s vámi nepodělil o moje myšlenkové pochody. Abych se představil, jsem akvarista amatér, mající dlouhé léta akvárium, ale teprve před zhruba rokem mě chytla myšlenka – taková ta slina, určitě ji každý v sobe má nebo měl, založit a starat se o krásný akvárium. Takže nastaly ony u každého asi známé večery a noci u netu studováním jak velký filtr, jestli ppmd, jestli přivazovat riccii… a u toho zvědavě sledovat galerie ostatních akvaristů.

U toho mě ale neustále napadala otázka, na kterou si neumím odpovědět. Zdá se mi, že většina akvaristů je zahleděna do problémů techniky, vybavení, růstu jednotlivých rostlin a rybiček a uchází jim působení akvária jako celku. Přijde mi že ve většině případech se akvarista přesune do role chovatele – pěstitele, který dle svých schopností ovládá dané řemeslo na určité úrovni. Akvária pak připomínají záhony květin nejrůznějších velikostí, tvarů a barvy listů, zasázených v nahodilém pásu. Čím víc druhů, tím lepší akvarista. Přitom soudím, že je plno z Vás, kteří si založili akvárium, protože se na něj chtějí dívat radši než na televizi, protože chcete mít pěkné zákoutí ve svém obývacím pokoji. Marně ale tady ve fóru hledám ale sekci diskuzí, které by se zabývaly kompozicí, barvami, náladou, atmosférou… já vím, že to je otázka subjektivního vkusu, ale ve finále je to právě to, co rozlišuje ona obdivovaná akvária od těch „pouze“ dobře řemeslně zvládnutých.

Většina z Vás si řekne, to zase nějakej hospodskej chytrolín tady dělá ramena a sám neukáže nic, co dokázal on. Máte svým způsobem pravdu, snad to v blízké době napravím. Přesto mi ale nedá, abych tyto řádky nenapsal.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 1235x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6361-rypave-zamysleni-