Nakupovanie na eBay je veľmi jednoduché. V prvom rade si treba uvedomiť, že eBay nie je obchod, je to len sprostredkovateľ nákupov, niečo ako organizátor burzy a druhom rade, že všetky weby eBay v rôznych jazykových mutáciách umožňujú kúpiť ten istý tovar (na rozdiel napr. od Amazon) a nech sa zaregistrujem cez ktorýkoľvek, prihlasovacími údajmi sa môžem prihlásiť na ktorýkoľvek iný. Keďže rozumiem anglicky a používam euro, tak pre mňa ideálny je eBay.ie. Kto nevie anglicky, ale vie nemecky, určite je lepšie použiť eBay.de a tak podobne. No a komu je bližší americký dolár, tak eBay.com. Neviem, či je možné na niektorom zapnúť zobrazovanie cien v českých korunách, ale asi nie.
Platby sa realizujú cez PayPal, síce sa niekedy dá aj inak, neodporúčam to. Teda sa treba zaregistrovať na
www.paypal.com - zíde sa to nielen na eBay, ja prakticky všade platím cez PayPal, je to najbezpečnejší spôsob pre medzinárodné platby. Do PayPal je treba pridať niektorú svoju platobnú kartu (nemusí byť kreditná, môže byť aj bežná debetná "k účtu") - funguje Visa Electron, Visa i MasterCard, nefunguje Maestro. PayPal si kartu overí tak, že "stiahne" tuším 1 €, potom neskôr bude treba z výpisu karty (obvykle dostupné cez internet banking ihneď) odpísať overovací kód. To overovacie euro sa potom vráti. Tuším je už možné ísť na to aj inak - nepoužiť kartu, ale poslať si tam peniaze bankovým prevodom, niečo ako kredit, ale to nepoužívam, nie je to pre mňa výhodné, chcem platiť kartou (mám to aj lacnejšie). Pri samotnej platbe je možné zvoliť, či kurzový prevod spraví PayPal (to je predvolené, ale menej výhodné) alebo poskytovateľ karty (buď kartová spoločnosť alebo banka) - odporúčam druhú možnosť, vychádza to lepšie. Pri platbe vysokých súm si ešte pozerám, na ktorej karte mám v daný deň výhodnejší kurz. Mám tam nahodených viac kariet, takže si vyberiem podľa potreby.
Späť k eBay - takže sa treba zaregistrovať, potom nájsť tovar (pri hľadaní je dobré začiarknuť voľbu "worldwide", aby hľadal všade), kúpiť ho a nakoniec zaplatiť.
Vcelku odporúčam vykonať celý opísaný proces, zíde sa to v budúcnosti. Ale ak by to mal byť problém, môžem to objednať cez svoj eBay účet, treba mi odkazom poslať adresu.
Redaktori, prípadne prosím zvážte vytvorenie novej diskusie "nakupovanie cez eBay" pod e-shopmi a presuňte debatu tam.