Čím vyčistit špinavé sklo?
Použil bych Domestos, bude silnější. Drhnul jsem asi tři dny akvárko v domnění, že jde o kámen. Až pak jsem našel, že to může být koroze, které to přesně odpovídalo. Noční lázeň v octu ani čistič toalet nezabrali, a to ani v kombinaci se škrabkou. Prohlásil jsem to za korozi a nechal to tak.
Plast v tom podle mě prsty nemá (není proč).
EDIT: Jak jsem ale psal - koroze spíš vytváří jemné mapy, tohle více odpovídá tomu, co píše Maq.
EDIT č. 2: Když jsem to tehdy pulíroval, část nečistot (především ostré přechody od vodní hladiny) šla dolů relativně rychle, proto mi přišlo divné, že část jde a část ne.
To je normální vodní kámen, šišmarjá!
Já su z toho jelen. Dám tomu teda ještě poslední šanci. Říkáš kápnout na to:
ocet nebo čistič toalet a počkat pár hodin.
Mám tady Domestos a Cif. Co z toho by mělo "vyžrat" skvrnu?
Moc tomu nevěřím, měl jsem to několik hodin obložené papírovými kapesníčky, které byly nacucané jak houby octem a na pár místech byla i kapka Cifu. Po několika hodinách. Stejné znečištění.
A pak JEN opláchnout?! Já to tady dřel hrubou stranou houbičky a žiletkou bez sebemenšího narušení "znečištění".
Dále píšeš:
V jednom akvárku jsem to čistil asi tři dny, než jsem se dostal ke korozi skla a prohlásil jej za zkorodované.
Jak tomu mám rozumět? Jakože sis neudělal ten test, co mi radíš? A čistil si to (octem, kys. citron.?... A pak jsi to prohlásil za zkorodované. Nebo že jsi tam měl kápnutý ocet nebo ten Domestos (rozuměj přípravek na čištění WC) po 3 dny (respektive, že jsi každý den na stejné místo kapal ty přípravky a čekal, zda to něco vyžere??
PS: V příloze posílám aktuální foto (detail 1 a 2). Mě osobně to připadá jako mapky (alespoň to nahoře)... Ale možná si každý pod "mapou" představíme něco jiného;) Asi by mi fakt pomohly fotky jiných skel po korozi, případně skel, co se tak jevila, ale nakonec se ukázala jako vodní kameny a šlo to pak vyčistit... ;)
PS2: Podotýkám, že na plastovém krytu je stejně dlouhá čára nánosu, která se kryje se znečištěním skla... Je možné, že by to zkorodovalo vlivem vlhka a plastu? Pouze po necelých 3 letech provozu?
DÍKY
Myslím že máš něco trochu jiného.
Není to rozleptané sklo, ale nános nějakého křemičitanu. Chemicky je to skoro totéž, ale vzniká to opačným procesem. Tedy ne ze skla, ale z kyseliny křemičité, která se sklem "stane" reakcí s nějakým vápníkem nebo tak.
Ptáš-li se, jak se Ti tam dostal roztok kyseliny křemičité (vlastně vodní sklo), tak to nevím. Mám na jednom starém akvárku totéž, šmouhu jsem si udělal sám při čištění houbičkou, ale jak a proč se mi to povedlo, nemám tušení.
Kyselina citronová ani hácl s tím neudělají vůbec nic. Louhy sodný nebo draselný, při dostatečné koncentraci a času, to rozpustí, ale stejně rychle rozpouštějí i "pravé" sklo, takže si tu šmouhu spíš jenom rozmázneš.
Spravit by to mohl jen odborník s vercajkem na leštění/broušení skla. Oxid cesný se tuším používá. Amatérsky nemáme šanci, Ty ani já.
Naleptané sklo vypadá spíše jako mapa. Tohle vypadá na kámen, byť dost silný. Jak jsem psal, udělal bych jednoduchý test. Jestli se to alespoň trochu vyčistí, je to jen kámen a půjde vyčistit (byť to může být zdlouhavé).
Horkou vodou s citronem/octem bych to pulíroval až v momentě, kdy budete vědět, na čem jste (pakliže už jste s tím strávil dost času a moc to nepomohlo). Ale v drtivé většině případů je to "jen" kámen.
Poznámky pro ujasnění:
Žiletkou
nejde škrábat nic ze skvrny.
Při škrábání žiletkou se ozývá jen nepříjemný zvuk, ale nic se nestane.
Co se naleptání skla týče: Skvrna je zvenčí, v místě, kde se dotýká "rantl" krytu. Dovedu si představit, že mezi plastem krytu a sklem bylo ideální prostředí, kde bylo vlhko a měnily se teploty. Zářivky celkem hřály a odpařené kapičky vody pak po krytu stékaly a usychaly... Nevím... jen hádám.
Ad kys. citronová - popravdě jsem nevěděl, že ji musím použít s horkou vodou
nehrozí prasknutí skla, když se na něj naleje najednou horká voda?
Ad kys. chlorovodíková/ solná: nechtěl jsem jí sklo naleptat, byla použita jako odstraňovač vodního kamene. Předpokládám, že při nezředěné aplikaci, by působila okamžitě?... A nic se nestalo...
Pokud jste někdy někdo naleptané sklo měl, bylo to také v místě styku plastu a skla? Vypadalo to podobně jako u mě viz foto...?
Díky za odpovědi.
PS:Naštěstí se to skryje pod kryt, ale pokud by měl být kryt agresivním plastovým spouštěčem,... nevím jestli to chci zase riskovat, aby se to zhoršilo... Co myslíte?
Škrabka na sklokeramické desky a je to..
je pevnější než žiletka. Mě se dobře osvědčila..
Tak nejsem leptař, ale řekl bych, že pokud by to sklo bylo naleptané, tak by to nebyl nános. To by se sklo muselo "rozblemcnout" a nabobtnat nebo tak něco. A to by asi bylo poznat i v nádrži, že tam je takový svinstvo, co by to způsobilo a ještě ho přileptalo ke krytu. Navíc by to podle mě nešlo žiletku, byť blbě, seškrábnout
Takže pokud to je to něco na skle, tak bych nehledal složitosti a hádal nános něčeho. Vodní kámen, hnojivo nebo nějaká směs všeho.
Kselina citronová - nemusí to projít varem, aby se dosáhlo výraznýho efektu? Viz varná konev...
Jestli nádrž prázdná, vzal bych na to nějakou chemi čistící kuchyňskou na vodní kámen a usazeniny...
Ano, naleptané sklo existuje i v praxi. Ve skutečnosti je zkorodované, podobně, jako třeba kovy (koroze skla, oslepnutí skla...). Je to hodně dlouhodobý proces, který probíhá v hodně vlhkém prostředí, a to v minimální míře. Ovšem i drobná korodovaná mapa je u akvária hodně znát. Řešení na to není, nejedná se totiž o nečistotu.
Poznat se to dá snadno - na kousek "znečištění" kápnout ocet nebo čistič toalet a počkat pár hodin. Pokud na skle po opláchnutí bude vidět "vyžraná" skvrna, je to kámen (a ona vyžraná skvrna je ve skutečnosti jediné čisté místo). Pokud ne, je to koroze.
V jednom akvárku jsem to čistil asi tři dny, než jsem se dostal ke korozi skla a prohlásil jej za zkorodované.
EDIT:
www.znalecnasklo.cz/… no jedina chemikalie z tebou citovanych, ktera umi naleptat sklo, je HCl - ale i te to trva dlouho
docela dobre umi sklo leptat i NaOH
Pokud si ještě něco pamatuju z chemie, tak sklo naleptáš kyselinou fluorovodíkovou.
Jak jsem již psal výše, snažil jsem se o vyčištění předního skla mého akvaria.
Vyzkoušeno bylo:
papírové kapesníčky namočené v octu s kapkou Cifu - působilo několik hodin.
kyselina citronová - nasypáno, zakápnuto vlažnou vodou, chvíli počkáno.
HCL (kys. chlorovodíková / solná 30%), pár kapek.
Ve všech případech přišla v závěru ke slovu kromě hrubší strany houbičky na nádobí i ostrá žiletka na tyčce;)...
Bohužel musím konstatovat, že
BEZ EFEKTU! Obávám se, že mé sklo...
...je naleptané?
Co myslíte? Máte někdo s naleptáním zkušenosti, případně prosím o foto.
Podíval jsem se na akvarijní kryt od Diversy, který jsem používal a přesně v místě naleptání je na krytu stejně dlouhá čára (viz foto). Občas mi při čištění skla magnetickou stěrkou vycákla voda přes okraj a protekla přes kryt... Myslíte, že
voda + plast krytu = naleptání?
Díky za rady a názory
Starší reakce
Naleptání bys neseškrábl. Pokud to jde alespoň něčím dolů, byť těžce, není to naleptání, ale nečistota (třeba ten vodní kámen). Naleptané sklo v podstatě znamená, že na některých místech vrchní vrstva "zkorodovala", takže už tam není. Nevyrovnaný (a tedy nehladký) povrch skla pak různě odráží sklo, což se nám jeví, jako by bylo různě zakalené, špinavé.
No a když tam ta vrstva není, těžko ji můžeš chtít seškrábnout. Takže pokud to jde škrábat, seč jakkoliv těžce, není to koroze, ale jen nečistota, a to je úleva. Z těch fotek je patrné, že to škrábat jde, takže podle mě "jen" kámen.
Citrónovka je taky dobrá, mnohem lépe se u ní dýchá.
Místo octu můžeš použík kyselinu citrónovou, obvykle zabírá tam kde už ocet nestačí.
Díky. A myslíš, že jde o vodní kámen v obou případech? obr 1 i 2?
To akva je nové od ledna 2015, takže taky doufám, že nejde o naleptání.
Jestli je to opravdu silná vrstva kamene, pak jen přetřít octem nebude stačit. Pokud to jde, tak naložit akvárium do octa (což většinou kvůli objemu nelze). V tom případě bych vzal papírový ubrousek, položil jej na kámen a zalil jej octem. Kapesník v sobě udrží ocet, který bude delší dobu působit na kámen.
Pokud nezabere ani tohle, můžeš drhnout tekutým pískem (Cif krém), ten vydrhne jakoukoliv nečistotu a sklo nepoškodí. Samozřejmě pak akvárium pořádně opláchnout (byť zrovna ten Cif není až tak agresivní, jako třeba čističe toalety).
Dost možná má akvárium i naleptané sklo, při dlouhodobém používání se to stává, ale to se projevuje jen takovým zákalem v podobě map na celém skle (akvárium to nijak neohrožuje, jen esteticky). Tohle ale vypadá na ukázkový vodní kámen. Jestli drhneš žiletkou, určitě nejdřív namočit.
Zdravím. Na velké nádrži je pod horním okrajem čelního skla jistý nános. Žiletkou jde blbě, přetřít octem nezabralo, odlakovač taky ne,... Prostě nevím, co na to... obrázek 1
Případ 2: Na menší nádrži, se objevily jakoby drobné kapičky, které rovněž nejdou dolů. Tam na to stříkala voda z filtru, když byl na silnější výkon. ... obrázek 2
Vodu mám měkkou. Díky za rady.
Starší reakce
Jestli myslíš usazeniny, tak je ti savo k ničemu, ale pomůže ocet. Potom pořádně vypláchnout a můžeš to použít.
Jestli jsou tam fakt humusy, vem to savem a pak stačí jenom vypláchnout vodou a je to
Starší reakce
Dobrý den, já myji akvárko pouze pomocí HG čističů a je krásně čisté.
Starší reakce
Pokud je to naomak drsnější než okolní sklo, tek to zkus jednoduše seškrábnout žiletkou nebo škrabkou na čištění skla. Podobné mapy zanechá na skle soda, která se přidává do vody.
Dobrý večer.Koupil sem akvárium od jednoho známého(dobrá cena) akorát že na skle je taková jakby mapa nevím čeho,vodní kámen to asi není,jelikož ocet ani nic podobného na to nazabírá.Proto se obracím se žádosti na vás jestlipak nevíte co jiného by to mohlo být, popř. čím to odstranit. viz Foto
Starší reakce
Tak dnes to zkusim. Ja bych takovou řasu potřeboval ve tvaru řasokoule
. Tady teče tak tvrdá voda že by mně nepřekvapilo když mi z kohoutku poteče hasené vápno
Může to být váš případ.
Ten "pokus" s octem by napověděl víc.
taky jsem si myslel ze to bude mit co dočinění s vapnikem. to znamená že ty řasy vážou na sebe vápnik obsažený ve vodě?
Seškrábněte trochu, odsajte do skleničky a zakápněte octem, jestli se to rozpustí.
Některé řasy vcelku dobře biogenně odvápňují.
Nebyla by fotka? Jakou to má barvu? Která je to nádrž? Ta 63? Podle deníku tam před týdnem proběhlo něco nepěkného, toto bude nejspíš následek. Podle popisu mě napadají jen rozsivky, ale nějak se mi nezdá ta hladina - že by bonus v podobě bakteriálního povlaku?
Starší reakce
Rozdíl je v nasákavosti materiálu
No možná to pomůže - BALAKRYL je ředitelný vodou. Ale nevím - nemám zkušenosti, jak hodně ztvrdlý nátěr dokáže narušit. Natíraji se s tím i venkovní plochy, tak to bude asi problém. Já mám BALAKRYLEM natřené lodžiové zábradlí a drží to již pátý rok docela dobře, navzdory všem povětrnostním podmínkám.
Četla jsem to až teď, ale mám stejné zkušenosti, pod mokrou hadrou nátěr povolí během necelých 15 min a strhaváš celé pláty a za chvíli hotovo.
nic jinýho ani nezbejvá, když je balakryl vodou ředitelnej. kdepak aceton
Musím uznat, že toto funguje..dal pleskl jsem mokrej hadr na tu natřenou stranu jen asi na půl hodiny a pak jsem škrabkou zkoušel jak to jde dolů..škrábal jsem lehce velké pláty barvy..nechávám konečné odstranění na dnes..v noci to ve sklepě dělalo randál...
zkus na jednu stranu dát mokrej ručník, nebo hadr, měl jsem natřený akvárko bylakrylem a když to navlhlo tak se to celý slouplo
co tak zkusit toluen? ale mylsim ze naleptava i silikon, tak opatrne.
Škabka co jsem ji měl už dlouho vydržela 2 kratší a půlku dlouhé stany..pak se povolila...škrabky je dobrý způsob, jen se teď nemůžu narovnat..staré rány se projevují...jo a na netu se zavedla kdysi dávno netiquete..prostě na fórech si všichni tykají..
Nezkoušel jste aceton? Když jsem se s ním pokoušel očistit navytvrdlý silikon z kovové konstrukce, tak jsem barvu umyl. Byl to eternal, řekl bych, že jsou skoro stejné.
Na barakryl není žádné ředidlo.Ale změkne to trochu po nahřátí fenem a pak jedině žiletka, je lepší modelářská do malejch hoblíků.Ta je tvrdši.A bylo by dobré si na ní udělat kryt z plechu.
přesně tohle jsem kdysi škrabala na svym 228 litrů velkým akva žiletkou
trvalo to sakra dlouho a málem mi upadla ruka
spotřeba žiletek taky nebyla malá, díkybohu ale nedošlo k žádnýmu vetšímu zranění
možná by to šlo odstraňovačem starých nátěru.ale bacha na spoje aby to nevyžralo silikon je to pěkný sajrajt .
www.modely.biz/… 0 01.03.2009 14:16 JuraS – Jak odstranit balakryl z akvaria ?
Získal jsem akva z pěstírny kde jsou na vnější straně natřené 3 strany balakylem. Zkoušel jsem ho odstanit mechanicky škrabkou na staré nátěry. Lze to, ale je to velmi pracné a pomalé. Je nějaký jiný způsob např. ředidlem jak odstranit balakryl ze skla ?
Starší reakce
A není to čirou náhodou pouhý vodní kámen? Já ho měl za tapetou taky, vypadá to opravdu, jako by bylo rozleptané sklo. Pokud je to ono, tak by měla stačit horká voda s octem 1/1, nechat chvíli působit a v nejhorším seškrábat žiletkou.
Já osobně bych asi zkusila nejdřív nějaký ty chemikálie a jako poslední a nejzažší možnost nechala vyměnit sklo. Při představě, že bych měla vypustit celé akvárko, mi naskakuje husí kůže..
ten benzín by měl fungovat a pokud ne tak aceton, tam pozor na spoje, leptá to silikon.
1- technický benzín (nebo něco podobného - bacha ať z např. toluenu šktabete jen akvárko...
)
2- svěcená voda ( Coperfield teď nemá čas a je dost drahej...)
3-ten sklenář (může vyříznout jen 1 sklo a vyměnit jej), bude cenově přijatelný...
čikuli je také dobré rozpouštědlo, i technický benzín rozpustí většinu lepidel..
tak sa obávam že to budete musieť vymeniť (ak sa to nijak nepodarí odstrániť)
.skús navštíviť sklenára ,určite sa da vymeniť len to jedno sklo a cena by mala byť prijateľná
Ano,koukáme do něj ze všech stran
Přidat reakci
1 ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 3390x