Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostliny nerostou, řasy ano.

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Rostliny nerostou, řasy ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2018 23:16 R Muž Anthrax [5073] Re: dan2082
Tak prvně ten Excel je habaďůra, jako zdroj CO2 je to spíš velkohubá reklama než cokoliv jiného. Vyhledej si pojem glutaraldehyd.
Egeria je dobrá, pak třeba:
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa
rybicky.net/atlasrostlin/cabomba_aquatica
rybicky.net/atlasrostlin/recanka_guadalupensis
atd.

Edit: Ta řasa vypadá jako zelená přisedlá. Nasazení správných rostlin by mělo pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2018 23:08 dan2082 Re: Anthrax
No právě proto že vždy když se pokusím vysadit nové rostlinky tak uhynou. To dno je takhle hrubé jen na povrchu, jinak je tam jemný písek. Z jakého důvodu Excel nemá smysl?? Mam používat jiný připravek na dodávání CO2? :-) Vodu začnu měnit častěji :-) Jaké rychlorostoucí odolné rostlinky by jsi doporučil? :-) Já měl dobré zkušenosti s Egeria densa ale rostla až moc rychle :) Při stěhování jsem jí dal pryč.
Edit: A co by mohli být ty černé skvrnky na tom anubiasu? Nějáký druh řasy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.08.2018 23:00 R Muž Anthrax [5073] Re: dan2082
Přijde mi, že tam máš málo rychlerostoucích nenáročných rostlin. Navic to dno je dost hrubé. To přidavaní Excelu nemá smysl. :-) Taky bych měnil část voy každý týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2018 22:39 dan2082
Fotka k příspěvku Ahoj, mam problém s rostlinkami , už další dobu se snažím nasázet do akvária větší počet rostlinek, ale bohužel vždy odumřou většinou jakoby odhnijí ode dna, nebo jim prostě opadají listy, původní rostliny docela rostou, ale dělají se na nich černé skvrnky viz. foto anubiasu. Prosím o radu čím by to mohlo být popřípadě v čem dělám chybu. Děkují za odpověď. :)

Zde píšu dnes měřené parametry vody: NO3 25mg/l, NO2 0mg/l, CO2 15mg/l, Ph 7, Celková tvrdost vody 14, uhličitanová tvrdost 6

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 20:10 Muž martmart [106] Re: Evazia
PJasne, a potom zadas rady jak napravit problemy, ktere zavinil nespravny postup a chyby..
Rady si dostala co vic si prat.. smich
Edit: nenasel sem odkud jsi, pristi tyden bude u mne cas na protrhani, staci ;-) napsat, muzes si prijet pro igelitku rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 19:23 Žena Evazia [30] Re: martmart
Ja jsem hnojila hned... Bivoj šel do dna a proflor do sloupce..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 19:11 Muž martmart [106] Re: Evazia
Radi ti tu zkusenejsi lide, nez sem ja..
Nech si poradit a rid se radami zkusenych..
Chapu ze sis objednala hnojivo, to dorazilo a chces za kazdou cenu hnojit..
Jen nechapu, proc si hnojit nezacala rovnou a zadala rady, kterymi se nechces ridit ( nenechas si poradit a plytvas casem techto lidi)..
Edit: spostecem ras je nezabehle akva s nedostatkem rostlin, mnoho svetla.. mas to tam nekolikrat napsane..
Tohle evidentne neni moje parketa...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 19:09 Muž Aleš [1] - ŽivorodkyRe: RE5PEKT
No to právě nevím ůplně přesně ale svítil jsem dost dlouho. Ale díky za info
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 19:06 Žena Evazia [30] Re: JirkaŠčobák
Proto jsem dala fotku po založení a teď. Je vše na svém místě, jen mnohem větší. ano Proto mě zaráží náhlý nástup řasy a hledám příčinu. Mohl být spouštěč i sluneční svit od okna?? Minulý týden, když bylo jaro, tak to přes poledne dopadá na akva..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:58 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Evazia
Jenže z toho mohou vycházet lidi, kteří se ti budou snažit radit. A zrovna z tohoto vyčtou, žes dala ryby současně s velkou částí rostlin.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:56 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Aleš
Jestli se ti to objevilo po výměně trubice, tak bych snížil dobu svícení (abys vykompenzoval nárůst intenzity světla, které to LED oproti běžné trubici vydává).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:55 Žena Evazia [30] Re: JirkaŠčobák
To možná jo, když jsem data měnila, nechtělo se mi to ukládat, tak jsem to pak neprepisovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:45 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Evazia
Fotka k příspěvku Evazia: V seznamech rostlin máš uvedený datum přidání a většina toho je z března.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:41 Muž Aleš [1] - Živorodky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poradíte co s řasou je tmavá. Svítil jsem obyč.trubicí teď jsem přešel jsem teď na led trubici. Děkuji za rady

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.03.2018 18:37 R Muž romant [28001] Re: Evazia
Já bych šel cestou menšího odporu a začal s postupným stahováním toho světla na mnou doporučených 8 hodin, nechal tomu měsíc na tzv. rozkoukání a teprve potom řešil event. vodní sloupec. Hnojivo do na bych aplikoval už teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:35 Žena Evazia [30] Re: romant
Mam teda zkusit hnojit jen do vody nebo můžu dát i ty NPK do dna. NO3 mi prijde nízké.. Světlo uberu. Dnes mi přišel Flourish i tablety, ale ať to neprehnojim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:31 Žena Evazia [30] Re: JirkaŠčobák
To co bylo zasazeno při založení je doteď, nic jsem nedosazovala. S krevetkami jsem přidala pouze mech. Použila jsem filtr a část vody ze stareho akva. Na rostlinách byly vidět okamžité pokroky. Rostlo to před očima. Tak zase nemůžeš všechno zkritizovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.03.2018 18:28 R Muž romant [28001] Re: Evazia
Za mě, to jako vážně. ;-) Mít osázených 80% plochy dna je dobrý počin. Tvoje akvo je zbytečně namáhaný tou neskutečně dlouhou dobou svícení, rostlinám velmi rychle dochází živin, protože ta světlená náročnost je pro ně nezvladatelná a vítězí tak řasy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:22 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Evazia
Vidím šíleně volnou plochu dna a malý objem rostlinné hmoty. Porovnej s fotkou v mém článku, kde ukazuju, jak vypadalo akva v čase, kdy jsem do něj konečně dal ryby.

Ještě trocha řasy a máš po eleocharis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:17 Žena Evazia [30] Re: martmart
Fotka k příspěvku To jako vážně??? Skoro žádné?? Eleocharis- každý minimálně 10 nových listů, alternantey 1x větší než při sázení, další,myslím že plevuňka, zaštípnuté, protože už byly nad hladinou... Eleocharis se taky hodně rozrostl... Ten plevel probírám každý týden.. možná to fotka neukáže, ale mě to tak strašně málo nepřijde

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:16 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Evazia
Fotka k příspěvku Velmi málo rostlin (první týdny se o rostlinách nedalo moc mluvit). Takových 40 kusů Sagitaria subulata by se ještě umístnilo raz, dva.
Nikde nepíšeš o malých šnecích - levatkách, okružácích.
3 druhy ryb!!! Mnohé stejný den, kdy jsi doplnila ve velkém rostliny!!! Neměla jsi šajnu, jestli se rostlinám daří a dala jsi ryby. Ještě krevetky!!!
Přečti si ten článek ještě jednou.

Edit: Koukni na fotku jednoho mého akvária. Přes 20 kryptokoryn. Kolik myslíš, že to má objem v litrech?

Edit 2: Myslel jsem, že jsme tu proto, protože jsi napsala, že máš problémy. Tak máš nebo nemáš?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.03.2018 18:09 R Muž romant [28001] Re: Evazia
Stáhni světlo na 8 hodin a jistě uvidíš rozdíl. Druhá možnost je to daleko více živit, tedy přímo do vodního sloupce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 18:02 Muž martmart [106] Re: Evazia
Ano, nejen ze malo, nejsou tam pomalu zadne, takove akva nema sanci na preziti u nezkuseneho..
A myslim ze i moc dlouho svitis..
Bivoj neni vycerpan a hnojit do vody je dalsi krok k rasam.. zasadit 50 rychlerostoucich stonkovek, par plovoucich, nechat 3-4 mesice rozrust a. Zabehnout a potom se muze prihnojovat.. treba driv, ale to zalezi na vyvoji.
To akva je pred mesicem zalozene...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 17:56 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Evazia
Tam je málo rostlin i podle mě a to já se spokojím se zlomkem toho co Jirka. ;-)
A taky jde o to, jaké rostliny máš. Do startu je potřeba rychle rostoucí plevele a těch máš ještě méně.
EDIT: Na druhé fotce je vidět, že ti roste prakticky jen ten jeden plevel, zbytek kytek nemá na chod akvária vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 17:52 Žena Evazia [30] Re: jarovo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Podle tebe malo rostlin? To se mi moc nezda, už jsem je nemela kam nacpat. A krásně se rozrostly. Nebo se pletu? Fotka po založení. Aktuální přidám.
Tak nevim. Že by se Bivoj už vyčerpal? Můžu přidat NPK do dna nebo jen přihnojit do vody? Nebo snížit světlo...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.03.2018 13:22 Muž Jarry [1442] Re: Stranoch
No zvlášť ten Anubias to chce hodně přistínit, poroste i skoro ve tmě a bez řasy, ještě jsem tam mám dojem zahlídnul Bolbitis, ten bych dal taky do stínu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.03.2018 13:21 Maq Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Podstatné je, aby to nebylo moc vysoké, aby to nehnilo. Myslím si něco jiného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 13:03 Stranoch Re: Jarry
Jo jo. Ta řasa už se objevila už dříve. Potom jsem musel Aq zrusit kvůli malé přestavbě. Založeno znovu, ale te řasy se nejde zbavit ani ručně. Mam tam kytku která roste až na hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 12:57 Muž Jarry [1442] Re: Stranoch
Já bych ubral na světle, na intenzitě. Pokud to nejde, nasadil bych plovoucí rostliny (samozřejmě můžeš kombinovat se zde dopodučovanými stonkovkami) na přistínění. Z plovoucích mám asi nejlepší zkušenosti s Limnobiem - rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum Pozor, občas se prodává jako jiný druh Limnobia. Limnobium zároveň může sloužit jako dobrý indikátor nedostatku živin, kde vidíš projevy jak na listech, tak na kořenech. Ale ruducha mi vždycky rostla tam, kde bylo moc intenzivní světlo a tvrdší voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.03.2018 12:33 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stranoch
Podle mě je použitelné každé dno, které neuvolňuje škodlivé látky. Rostliny mi rostou i v zrnitostech, kterou by dost lidí označilo za velkou. Podstatné je, aby to nebylo moc vysoké, aby to nehnilo. Má dna jsou vysoká často jen 3 cm a pokud jsou takováto, neodkaluju. Jen měním vodu podle potřeby.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 12:13 Stranoch Re: JirkaŠčobák
Ok. Udělám tak jak říkáš. A co názor na to dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 12:06 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stranoch
Ano.
Standardně počítej 1 rostlinu na 1-2l vody. U větších akvárií se to trochu měni, protože jsou používané i velké rostliny. Ale ty máš jen něco přes 70l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:52 Stranoch Re: Anthrax
Doba svícení 4 hod Dopo a 4 hod odpo. Výměna vody 2x týdně cca 1/3. Voda z kohoutku pro "batolata".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:49 Stranoch Re: JirkaŠčobák
Az tak. Jako ze 40 ks?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:47 Stranoch Re: pedro144
Vím ze je trochu větší a ostřejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.03.2018 11:45 R Muž Anthrax [5073] Re: Stranoch
Ok, jen se ujišťuji. Takhle od oka mi to nápadně připomínalo mramorovou drť. ;-) Jak dlouho denně svítíš? A jak často probíhá výměna vody, popřípadě co ti doma teče z kohoutku? To jsou informace co můžou dost napovědět. V prezentaci by neměly chybět, pokud se někam chceš dobrat. ;-)

Jinak ty rostliny to chce určitě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.03.2018 11:43 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stranoch
40-50 malých a středně velkých jednoduchých, rychle rostoucích rostlin. Sagitaria subullata, například.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:42 Muž pedro144 [40] Re: Stranoch
Štěrk bez závad možná je, ale vhodný ne. V tom se kytkám moc dařit nebude. Chtělo by to jemnější frakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:41 Stranoch Re: Anthrax
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:41 Stranoch Re: JirkaŠčobák
Ještě malá otázka. Jaké a kolik rostlin by jsi doporučil. Článek přečten.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:40 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stranoch
Potom to bude nedostatkem rostlin. Takovéto značně volné plochy dna prostě v 95% případů nedopadnou dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.03.2018 11:40 R Muž Anthrax [5073] Re: Stranoch
V horkém octu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:38 Stranoch Re: Anthrax
Štěrk. Bez závad. Zkoušeno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:35 R Muž Anthrax [5073] Re: Stranoch
A co to dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 11:10 Stranoch Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Stále málo rostlin. Já myslel ze se rozrostou. Asi ne no. Kameny jsou pořízené tam kde se prodávají písky, drtě atd. Po zkoušce nezávadné. Přečtu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.03.2018 10:55 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stranoch
Nemám šajnu, z čeho jsou ty šutry, ale i kdyby byly ok, je tam šíleně málo rostlin a to je hlavní důvod aktuálního stavu. Přečti si dennikn.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 10:43 Stranoch
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všem.
Žádám o radu. Už nevím co s tím dělat. Viz foto. Děkuji.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.03.2018 16:36 Muž jarovo [1695] Re: Evazia
cryptocorynám a anubiasom to chvílu trvá než sa rozbehnú, echinodory potrebujú vybudovať väčší koreňový systém, chce to viac rýchlorastúcich - jedna egeria densa ti to nezachráni a keďže je to mladé akvárium potrebuješ dodávať rastlinám živiny hlavne cez listy a dôležité je aj čím a ako dlho svietiš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2018 16:08 Žena Evazia [30] Re: jarovo
Ještě přidávám aktuální měření podle eSHa testu... NO3 25, NO2 0, GH mezi 7 a 14, KH 6, pH 7,5 Měřeno před týdenní údržbou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8968x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6279?od=81