Akvárium bez skla
Ten nerez říkal známí, že o něco dražší je a dneska by to řešil jinak.
To musí ale vyjít dráž než sklo.
Nevím, jestli by se to vůbec vyplatilo nádrž takových rozměrů dělat zděnou. Běžně se vozí už slepené od výrobce. Pokud nechceš celoskleněné, můžeš zkusit plastovou
www.akvarista.cz/… ,
rybicky.net/nadrze/1195 nebo jsem viděl nádrž z nerezu se skleněnou přední stěnou o rozměrech 3x1x1,2metru.
a co to vyrobit z vodeodelne preklizky .na netu jsem videl spoustu takovych nadrzi a pro jistotu to pak jeste obezdit.
to když už tak bych uvažoval o tkzv. ztraceném bednění třeba 15cm šířky , řádně vyarmovaném , ale musel by to vypočítat statik jestli je to vůbec možné , takovéhle akvária se taky vyrábí z plastu v ocelové konstrukci , jen čelní stěna je sklo , jako mají třeba v ZOO Bráník , tam bych se na to i informoval
u těch stavebních materiálů je problém že si docela dost dlouho "sedaj" hýbou se a praskaj, stačí nepatrná kaverna a voda udělá za krátkou dobu svoje
10cm ytong určitě takový tlak jako při 70cm výšce vody bude, neudrží , je to jen příčkovka , co se mě týká ,ytong bych jako materiál vůbec nedoporučoval k těmto účelům , je to docela křehký materiál , nemá rád vodu a vlhko , dokáže se při stálé vlhkosti nafouknout i o 1cm a pak se začne drolit a rozpadat.
0 01.02.2015 15:53 Luckyboy čaudy,
plánuju toto aq a přemejšlím o tom, vyzdít jej z ytongu a pak natřít nějakou voděodolnou látkou.Co Vy na to? Někdo nějaké zkušenosti? myslím, že pokud použiju ytong 10 cm a hodím to z obou stran do perlinky, tak by to mělo vydržet, ne? A nevím jak nalepit to přední sklo a jakou volit tloušťku
Starší reakce
Zajdi si do nejbližší zoo a pozeptej se jak mají izolované nádrže oni. Malá ukázka z Prahy
Možná hy šel použí nějaký hydroizolační nátěr na bazény a podobné nádrže.
O cene nemam predstavu, este len planujem
Myslim ze na tomto odkaze je presne to co chcem a ked som si to precital, uistil som sa ze ako som to chcel urobit, tak to uz niekto ma a hadam mu to aj dobre funguje.
Ja to nechcem mat uplne v stene, ale vysunute o sirku akvarka a preto budem musiet vyriesit ako to cele udrzat po kope, aby sa mi to jedneho dna nerozletelo, tlak, je tlak
Jedna sa o to ze podstavec musim vymurovat a ten kusok na akvarko,vysku 70+- by sa dal nejak vystuzit prevrtanim ytongu a vlozenim roxorov, celne sklo ako bolo spominane do ramu a pripevnit k muru. Neviem, aky material pouzit na vnutro nadrze, aby my rybki neskapali a zaroven, aby bola dobra izolacia od mura.
nevím - neporadím, ale výsledek by mě zajímal. Mám v plánu (až to okolnosti dovolí) udělat (patrně) zděnou nádrž 70x60x celá délka stěny (tj. cca 4m) a rád bych použil sklo jen dopředu. Sice si na realizaci počkám ještě minimálně rok-dva, ale nápady už sbírám. Poslední nápad je udělat nádrž zděnou a místo uváděných dlaždiček přilepit tenčí sklo (5-6mm). Přední sklo by bylo z plné tloušťky zalepené v rámu, který by byl přišroubovaný do dna (beton) a přes (teď mi vypadlo slovo) do zadní zdi.
něco takového? -
rybicky.net/nadrz.php…
Do jaké ceny se chceš vejít?
Teď jsem si nechal vyrobit akvárium 230x70x65, vyjde na necelých 14.000kč
....
Kolik to muze stat? 15-18 tisic? Uspora 10? No, rozhodne bych do toho nesel. Nekde jsem myslim zahledl zdenou nadrz i s postupem (vetsi), bylo tam psano i o problemech s prusakem, tlak je docela velky a voda si cesticku najde. Jestli nikdo neprida nic dalsiho, a povede se mi na to opet narazit, dam link.
Mne sa jedna o cenu, neviem ci by to bolo lacnejsi ?, Myslel som ze by som to olozil zvnutra obladom a miesto sparovky dal silikon, koli tesnosti, pozadie by som urobil z polystirenu a nalepil na obklad, ale neviem ci by bocne steny udrzali tlak vody, to je ten najvacsi problem izolacia a tlak.
Nevim, ale neni to az tak zadny obr (samozrejme velke jo, ale obr ne), tak myslim, ze financne i z hlediska moznych problemu to bude nejlepsi slepit (nechat si slepit) celosklenene.
Mam 320l pri stene na murovanom stole vlastnej vyroby a tam chcem teraz krb a ked uz premiestnovat akvarko, tak aj zvacsit. Bolo by cele obmurovane a preto by som ho nechcel lepit, ale nejak to vyriesit s murivom a predne sklo nejak zapustit.
Jaky te k tomu vede duvod?
0 05.03.2008 13:02 pecoo – Akvarium bez skla
Potrebujem radu ohľadom materialu a nejakeho projektu k vytvoreniu akvaria 200x70x70, bez pouzitia skla, okrem prednej casti, z coho a ako to urobit ?
Za rady vopred dakujem
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3119x