Hovězí srdce
Protože je to bohatý zdroj přírodních minerálů (hlavně Fe). Ty jsou v srdci obsaženy jak pro jeho masivní prokrvení (hemoglobin), tak kvůli el. impulzům, na jejíchž základě je srdce vůbec schopno fungovat.
PS: Bližší vysvětlení po mě nechtěj.
Játra a ledviny zase obsahují vetší množství "odpadních látek" (soli, kovy), které se tam za život usadily při čištění tělních tekutin.

Já jen dodám že při výrobě směsi je h.srdce dobré jako základ směsi kde u mě tvoří asi 50%tní podíl.Dá se přidávat např. filé z mořských ryb,krevety,špenát,kopřivy,spirulina,česnek a přidat se dá i sušené krmivo které některé ryby běžně přijímat odmítají.
Krmení pouze h.srdcem já nedoporučuji.Ještě bych zmínil i to,že pro základ směsi je dobré kupovat srdce z mladého býka.Svalovina z krav je obecně tužší a méně kvalitní.
To asi jo,ne asi,ale určitě. Měl jsem kdysi Oceláty a těm jsem ho dával,moc jim to šmakovalo a v pohodě.

Ale těm mým Akarám ho nedávám. Je to jasný,záleží na strávnících.

Bojím se trávení,parazitů.Můj akvaristický -guru- Pavelbartek,který i operuje rybky,(odstranil nádor) je proti srdcím. Věřím mu každé slovo.Dříve jsem ho kupoval,třeba celé,odblanil,co nejvíc to šlo,umyl,celé zamrazil a pak jsem ho strouhal. Jednoduché,levné. Oceláti se mohli strhnout.

Občas jim dávám rybí filé,kousíček-zmrzlý-nastrouhám a mají baštu. Je to přirozenější,než hovězí nebo krůtí srdce. Jen můj názor.

Ano, věc názoru. Kdybys někdy choval něco většího, dravějšího a žravějšího, názor bys asi rychle změnil

Přinejmenším stav peněženky by tě přinutil

I tobě doporučím toto vlákno přečíst... Pokud možno celé a uvidíš...
Já tím nekrmím ani náhodou. Myslím si,že je to nepřirozená strava. je přece tolik jiných krmiv. Nekrmím skoro, (max.2x týdně) ani sušeným. Jen patentky,koretry,žábronožky,buchanky-ty taky hodně málo. Možná se pletu,ale nevím,kde by se v přírodě k srdcím-pokud nejde o piraně,Oceláty-ti to mají rádi- atd,dostaly.

Je mi jasné.že tím spousta lidí normálně krmí. Když se to prodává. A nevím,neznám-(zatím)-co je to nemoci,problémy s nafouklými bříšky,parazité. Nevím přesně,jak je to s trávením srdcí,ale nic dobrého to není. Ale-věc názoru.

Pokud si dobře pamatuji (sám tím nekrmím), je to z důvodu blan a konzistentnosti jemné srdeční svaloviny.
Jako že bys jim naložil třeba nějaký steak a marinoval přes noc ve fishtaminu?? Stačí zalistovat pár stran níž. Odpověď je tam několikrát...
Ve zkratce, srdce je úplně jiná svalovina (neznám přesně názvy typů svalstva) než svaly ostatní, lépe se jim tráví a není tučné...
Svíčkovou si dej sám, nevidím ani důvod proč se o to vůbec pokoušet, řešit, zkoumat...
Za mě z krávy pouze a jen to stdce, pro ryby teda...
0 11.12.2015 07:52 sachlj – něco jiného z krávy ?
Na krmení cichlid (a nejen těch) se používá hovězí nebo krůtí srdce. Jaký to má důvod kromě toho že je to de fakto čistý sval? Co ještě z krávy by byly ryby schopné sežrat a dalo by jim to víc energie než srdce? Dejme tomu (teoreticky) že kdybych jim nabídl našrábanou svíčkovou, řádně uloženou kde už probíhají stařící procesy. Nedalo by jim to víc energické hodnoty? Nebo co takové zadní na guláš? Jsou to jen úvahy. Nemyslete že jim budu do akvárka cpát naporcovanou krávu.
Nezabývejte se malichernostmi. Pokud bych Vás potkal v momentě, kdy by jste potřeboval mou pomoc a já ji svedu poskytnout, tak pomůžu a víc nic neřeším - můj profil osobnosti.
Byly časy, že tu takto postupoval ctěný uživatel Sid - ´´napíšu Vám rady do vzkazů´´, no a nikdo mu to nijak vyčítavě nedával najevo, že to má napsat všem, hlavně, že mně v té době poučoval, jako se o to teď snaží jiní, což neznamená, že mají touto reakcí lepší zásadové a morální vlastnosti, spíš to má opačný efekt na moje mínění a "náklonost" vůči takovým jedincům.
A ty rady ? Složité rozsáhlostí s nejednoznačným, neuceleným, nepodloženým, zavádějícím a jiným v důsledku toho podle vyjádření Klinas-e nepochopeným významem a na to jsem z pohledu svého odpověděl.
Pana "Urtmana" - Josefa zklamu, nemám fotku, jak krmím srdcem, i když jsem ho používal do vlastní připravované směsi a v minulosti s tím hojně své ryby krmil, jenže ....., za ty jeho narážky a palce

.
Jo děkuji. Přečetl jsem si to, něco na tom bude. Máte pravdu. Ty odkazy až v klidu doma.
Jo jo to vím. Až zkrmím co jsem koupil, srdce stejně vynechám. Zdá se mě ač jsem léčil tu krupičku před rokem, pokud si vzpomínáš, tou metodou 35 stupnu, že se rostlinám těch 29-30C moc nelíbí. I když 35 bylo v pohodě. Možná to nížší PH a kyselejší voda. Nevím. No plán je srdce zrušit a topit na max. 28C.
Tak hlavně jim nezapomeň přitopit ke 30 stupňům.
No tak já neřekl, že se jim něco nelíbí. Ano byli tam kameny, které se mě prostě líbili a mušle si prosadila před rokem moje dcera a je to celé pozůstatek po ampulárkách kvůli vápníku, když se jim rozpadal domeček. Nemyslím si, že se jim něco líbí či ne, protože celý svůj život (8 měsíců)koukají na 5 stěn holého akva a určitě si nevzpomínají jak jejich pra pra pra pra pra pra pra pra prapředek žil někde v amazonii. Kameny až na dva jsou pryč, zapadávalo do nich krmení(srdce). To byla opravdu blbost. Udělal jsem jim více "čistého" dna na zobání. I když třetí den berou hned vše z hladiny a na nic nečekají. Granule chvilku plavou a potápějí se postupně. Udělal jsem suchou směs ze čtyřech produktu od tří výrobců a baští vše, nebudu je rozmazlovat at se naučí. Krmítko je nastaveno na 5x denně po cca 25-30 granulkách + nějaká ta vločka. Srdce jim dám jednou za tři dny. Bud budou poslouchat, nebo nedostanou nic. V tomhle máte pravdu.V noci se mě o nich zdá, jestli nepotřebují pohladit. Dělám si zbytečné vrásky. Vlastně jste to celé trefil.

každé akvárium, každá ryba je jiná...každá voda, každé místo je jiné..chutná tobě špenát? držková polévka, uzená makrela ? mě ano..a pokud tobě ne co to ukazuje ? že nemůžeš od svých ryb chtít aby žraly co ty moje. moje třeba žerou tetra granule ale od sery je vůbec nepozřou..moji diskové jsou nedůvěřivý k patentkám..a krmných krevetek si ani nevšimly i když jim lítaly kolem držky...najdi si svou cestu v krmení a hlavně takovou aby jsi se kvůli tomu nebudil v noci a aby jsi jim hodinu denně nepřipravoval potravu..akvárium má být pro potěchu, pro uklidnění a ne stres..."co pak to té rybičce je ? proč ta kytka má na sobě flek?"
a pokud se jim něco nelíbí, těm tvým rybám, tak se jim ani nedivím...mušle z dovolené a kus mořského dna patří do slanovodních akvárií, ne do sladkovodního...
Vaše otázky jsou na delší odborný článek a z toho, co vím, jsem se Vám pokusil do osobních vzkazů podat víc, než jen vysvětlení. Je to kapku obsáhlejší a ne zcela na vše odpovězeno, ale snad to i s těmi dodatky v lecčems pomůže v rozhodování a kompletizaci názorů.
Poslal jsem to jen pro Vás, nikomu ty informace nepřeposílejte. Ty odpovědi a rady tady ...

.
Tak já to pročítal celé , ale ničeho jsem si nevšiml. Pokud jsem to přehlédl, tak sory. To srdce je stále probírané. Tady na forum ani nevím přesně v jakém tématu dal Romant odkaz na tento článek
www.discus.cz/… po přečtení jsem nebyl vůbec chytrý.
Za 1. Dozvěděl jsem se v něm že,(cituji) asijští chovatelé (v prvopočátku razmachu) terčovců krmili hodně nítěnkami, ale kvůli snížení nákladů začali krmit hlavně levnějším rozemletým hovězím srdcem obsahujícím velké množství bílkovin. Výhodou, kromě nízké ceny, byla i možnost připravené krmivo zmrazit a na několik měsíců uskladnit. No a tady a na jiných stránkách, nitěnky nikdo nedoporučuje. Prý může dojít až k uhynu ryb. Tak a ted babo rad.
Za 2. Dozvěděl jsem se, že vlastně h.srdce neobsahuje tolik bílkovin jak se lidé domnívají. Je to 16 % přitom např. granule pro terče 45 - 55%
Čím více čtu o terčovcích (četl jsem 14 dní než jsem si pro ně jel k chovateli) tím více jsem zmaten. Když jsem nakrmil srcdem, nepozoroval jsem větší dravost než u granulí či vloček. Jen se mě zdálo, že srdce zapadává do rostlin, kde k němu nemají přístup ryby. Asi to protrhám. To je další věc, rostliny, 50% chovatelu tvrdí žádné(aby nedocházelo k zahnívání zbytků) a 50% že jsou nezbytné k odbourávání NO3 atd.
A co si z toho začátečník s terči má vzít ? Další je odkalování, nikdo tvrdí co nejméně, nikdo čím častěji típ lépe atd. Každý všude tvrdí, nejprve si něco přečíst, ale to je v tomto případě trochu zavádějící. Tak ano, jak se postarat o vodu, o nemocech, chybách jsem se dozvěděl dost. Ale ten zbytek je navíc. Jako třeba kolik litru potřebuje jeden terč. Držte se, vyčetl jsem 30 - 80l. na jednoho. No není to směšné ? To je jako říci, že jestli jsem v base rok nebo 20 je stejné. A čím krmit ? To je celé k smíchu. 10 názoru každý jiný.
No nic, udělám to tak, že co jsem koupil mraženého, srdce a ten mix, zkrmím postupně jako doplněk 3x týdně. Protrhám na jedné straně akva rostliny a do automatického krmítka namíchám vločky s granulemi Hikari a nastavím 3x denně. Ty obsahují vše od vitamínů přes rostlinou stravu, živočišnou až po minerální látky. A hlavně jsou lehce stravitelné, nezatěžují střeva a nevyvolávají tím pádem přemnožení bičíkovců. Četl jsem, že nikomu granule ani nežerou, já terče přivezl od chovatele, (8cm v těle) který krmil srdcem. Počkal jsem 24 hod. A podal granule a vločky. Chutnalo jim. Tak nevím. Zkusím se spolehnout na svůj úsudek a uvidím. Za předchozí odpověd děkuji.

hodně ryb má doplňkovou potravu ve formě masa SAVCŮ. geneticky to mají zakodované z domoviny. V Amazonii každoročně povodně co neřídí hasiči s pytli písku utopí hromady těch co nestihnou utéct. A tělo takové oběti ve vodě pak ochutná každý co je nablízku. Hovězí srdce se v akvaristice používá proto, že je to sval který po očištění má minimum tuku, svalových úponů, krve. Je tedy pro ryby nejsnáze stravitelné a nekazí vodu tak jako by to udělali třeba játra. Roky dávám občas srdce terčovcům a nijak jim to neškodí..
Kdybyste si tak nějak pročetl téma, nemusel byste se potisící ptát na stejněkrát zodpovězené dotazy...
S terami to neudělá nic... podívejte se na piraně, když žerou maso... to jsou tetry ve větším vydání.
Srdce je typ krmiva, který se dá občas použít, není třeba se vrásnit s nějakým kazením vody, pokud krmíte přiměřeně.
Ten polský zdroj je dobrý, pokud nedošlo k nějakým rozmrazením cestou k vám domů...
Zakoupil jsem v akvaristice už hotové mražené h.sdrce, výrobce Polsko a ještě jednu mraženku, (MIX) pro terče, taktéž Polsko, nemá nikdo zkušenost ? A ještě jedna otázka. Tetry mě to srdce hltájí také, co to s nima udělá ? Jinak terče baští vločky a granulky Hikari, nemám se na srdce vykašlat uplně ? V granulích je obsaženo vše 53% proteinu, vitaminy, minerály atd. Není zbytečné si "kazit" vodu srdcem? A to že stojí 300,- 80g. mě vůbec nevadí.
rekl bych ze rozdil tu bude..... minimalne v obsahu tuku
0 12.09.2012 16:58 drakpd – Hovězí srdce vs. vepřové?
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda je rozdíl zda koupím hovězí a vepřově srdce? Všude čtu že se dává hovězí, ale daleko dostupnější a vždy jsem používal vepřové a vůbec nevím zda je v tom podstatný rozdíl. Díky za názory

Není zač. Třeba jim to fungovat bude, mne ten experiment stál hodně peněz...
Ano, výzkumy prokázaly, že spotřeba nízkokalorických tuků se zvyšuje v nepřímé úměře k obsahu tuku. Tedy blbost to není. Živočichové v případě nedostatku živin kvalitu nahrazují kvantitou. To je také prokázáno. Tam vědomí, nevědomí a podobně není třeba zatahovat.
Srdcem ať si každý krmí jak chce. Jsou to jeho peníze za ohřev vody, výměnu, a dřívější nákup nových ryb.
A za reklamu na gelová krmiva děkuji. Naštěstí většina odběratelů to bere v 10 kg pytlích.
No nevím jak je to s tím nízkokalorickým máslem...

to jako chceš říct, že si místo běžně namazaného krajíce namaže člověk třeba 5x více, aby dohnal běžné máslo - nebo tedy jak píšeš klasický tuk ? To je asi blbost ne? A ono je to tak s každým stravováním...
Píšeš - A přirovnání "počítání kalorií" není úplně od věci, totiž živočichové poměrně dobře registrují podvědomě přijaté živiny, a funguje to i u člověka.
Já na to -
Podvědomí je v současné době rozšířený výraz pro to, co psychologové označují jako nevědomí. Oba tyto výrazy významem v podstatě splývají, ale nevědomí je přesnější, protože my o procesech a asociacích, které se v něm odehrávají, skutečně nevíme a vědomě je lze jen velmi těžko ovlivnit.
Pochybuji, že by ryby byly na vývojovém žebříčku z hlediska rozumu výše než člověk. I když....někdy....
Z toho vyplývá, že pokud se nic nepřehání, pak ani ti, kteří občas krmí v roce 2011 srdcem nemusí ryby nikomu dávat
Nevylepšilo by to stravování krmení gely?

Posuzovat kvalitu krmiva podle toho, jestli jej ryby žerou, není zrovna šťastný ukazatel. Když jdu do extrému, vězňové v koncentráku hltavě jedli vařenou řepu a plesnivý chleba. A přirovnání "počítání kalorií" není úplně od věci, totiž živočichové poměrně dobře registrují podvědomě přijaté živiny, a funguje to i u člověka. Takzvaná nízkokalorická másla nastavená vodou nemají takový úspěch, jak se čekalo. Totiž jejich konzumenti jich jedí víc než klasických tuků, protože jejich organismus pozná, že je to ošizené. Podobně když ve stravě chybí bílkoviny, zvyšuje se objem přijímané stravy. Osobně se tady do diskusí k výživě ryb moc nezapojuji, spíš když mi někdo známý napíše, abych se tady na to podíval. Výživou a počítáním receptur pro lidi i zvířata se zabývám od konce 60. let. Když tady něco napíšu o výživě, tak vím, o co jde, a dokážu to dost dobře obhájit, pokud na to přijde. Což už zjistili jiní diskutující v mnohem složitějších otázkách na jiném webu. A v roce 2011 bych teda rybám srdce jako krmení nedal, to bych ty ryby radši někomu dal. Ovšem to je věc každého...
Nikdo nepsal o tom,že to rybám nechutná,ale využitelnost této stravy je nízká.
Jj správný postřeh

Terčovec je všežravec a pokud má na výběr vždy dá přednost masu, pokud mu něco nechutná tak to žrát nebude

Nejlepší je živé + různé mražené a případně do směsi místo srdce filé a jako doplňkové nějaký druh suchého

no ono sa pridava bezne aj do komercnich krmiv...
a tam to nikto neriesi...
To, že ryby srdce hltavě žerou nemusí být důkazem toho, že jim to chutná, ale kvůli špatné využitelnosti živin musejí přijímat velké dávky, aby z tohoto krmiva využily alespoň nějaké živiny.
Tedy nejsem odborník, ale tahle formulace mi přijde přinejmenším podivná..ryby se tedy mohou vrhat i na to co jim nechutná, protože si spočítaly denní příjem kaloríí a usoudily že je toho potřeba sežrat hodně...

Já jsem h.srdce vynechal úplně již dříve když jsem ještě měl terče, sice mě to chvíly trvalo ale pochopil jsem že h.srdce je využíváno chovateli jen jako levný zdroj krmení po kterém ryby rychleji rostou díky vyšší teplotě a rychlejšímu metabolismu a tím pádem je i dříve prodají

Proto se všeobecně pro terčovce doporučuje pestrá strava.Pokud někdo cpe ryby jen hovězím srdcem, tak problémy přijdou nevyhnutelně.V mnou připravovaně směsi tvoří srdce cca 40-50% a střevní choroby mé ryby, už poměrně dlouhou dobu prakticky neznají.
3 04.10.2011 20:35 PetrNovakBolid – hovězí srdce
Dovolím si několik poznámek ke krmení srdcem. 1/ Stravitelnost je velmi špatná. Svalovina je velmi jemná a tudíž obsahuje velké množství kolagenu, který dobře tráví typičtí dravci, nikoliv terčovci, kteří jsou převážně rostlinožraví. V přírodě obsah jejich žaludku tvoří 60 % rostlinná strava a 40 % živočišná strava. Bližší informace k tématu viz
www.akvarista.cz/… také
www.akvarista.cz/… také
www.akvarista.cz/…
Pozor, nezaměňovat stravitelnost (využitelnost živin) s rychlostí průchodu tráveniny střevem bez toho, že by se živiny dobře využily. 2/ Špatná stravitelnost převážně bílkovinného krmiva vede k postupnému zhoršení bakteriální struktury ve střevech, kde se typicky zvyšuje zastoupení nežádoucích klostridií, a zvyšuje se produkce látek, považovaných pro organismus za nežádoucí. Bližší informace k tématu viz
www.akvarista.cz/…
Zvyšuje se také tvorba detritu a vylučování dusíkatých látek do vody, což vede k vyšší potřebě výměny vody, což je v současnosti poměrně drahá záležitost. 3/ Obsaženy „skrytý tuk“ ve svalovině má vysoký bod tání a špatně se metabolizuje. Bližší informace k tomuto tématu viz
www.akvarista.cz/…
Aby se tyto následky částečně odstranily, musí se nádrž vytápět na teplotu o několik stupňů vyšší. Finanční náklady si musí každý spočítat podle velikosti nádrže. 4/ Srdce neobsahuje karotenoidy, tudíž u ryb s požadavkem žluté až červené barvy nelze očekávat kvalitní vybarvení. Bližší informace viz
www.akvarista.cz/…
To, že ryby srdce hltavě žerou nemusí být důkazem toho, že jim to chutná, ale kvůli špatné využitelnosti živin musejí přijímat velké dávky, aby z tohoto krmiva využily alespoň nějaké živiny.
Funkčních variant je víc, já srdce odblaním a očistím, v mixéru rozsekám (jsem už línej strouhat a mám málo času

) a postupně do něj přidávám různé granule, česnek nebo špenát, a spoustu dalších věcí. Po smíchání rozválím v pytlíkách na cca 1cm placky a zamrazím, při krmení kousek ulomím, nechám povolit a zkrmuji


...ak sa ti chce "miesat" -tu mas jeden

0 21.12.2010 19:34 Petr5 Nemá někdo nákej recept na přípravu smesi z hovězího nebo krocaního srdce?
...no Ja mam
uz som skusal "kade co"
ako sa tu uz pisalo -ide o horsiu stravitenost a viac tuku...
ale ak sa pouziva len obcas -tak to problem nebude...
len na co spekulovat? -ked h.srdce stoji par korun...
Já používám verzi č.1 strouhám to pak na hrubším struhadle a krmivo má velikost a podobu větších patentek

Má někdo zkušenosti s krmením s vepřovým masem? Příjde mi,že se s tím rybky zbytečně moc natrápí.Díky za rady.
odblanit,nakrájet na větší kusy a zmrazit,nastrouhat,propláchnout dát do toho směs vitámínů popř.špenát,rozdělit na jednotlivé dávky,zamrazit,při krmení dát do sítka na čaj a teplé vody nechat v celku rozmrazit,nesnažit se tu kostku rozhnětat at si nevyplavíte to dobré,zkrmit.Někdo to pokapává vitamíny tešně před zkrmením,ale připadá mě lepší dát vitamíny do masa předem at se pěkně proleží.

Lepší je oprat při zpracování - koupání srdce po strouhání z mrazeného stavu nemá logiku, opodstatnění, důvod a je v samé podstatě škodlivé. Protože tak odplavíte téměř vše zbývající pro ryby využitelné a nafutrujete je hmotou, kterou poměrně dost těžko zpracovávají......
Bod 1...Odblanit,řádně očistit,nakrájet na kusy,zamrazit...Zmrazené pak vždy nastrouhám ..Properu v sítku pod vlažnou vodu ..A terčovci vyskakují málem z akvária.....

no ja vyuzivam len bod 2
"momentalne" aj 3 -ale to len pre odchov skalarov a male ryby
0 20.12.2010 08:26 vlachos – Jak nejlépe zpracovat hovězí srdce pro terčovce
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nejlépe zpracovat hovězí srdce pro potřebu krmení dospělých terčovců? Znám několik variant...1 nakrájet na kusy, ty pak zmrazit a zmrazené strouhat...2 syrové odblanit a pomlít na mlýnku na maso, zmrazit....3 rozmixovat mixérem a zmrazit...4 před mletím nebo mixováním ještě povařít. Jaké máte zkušenosti vy ? Jak postupujete? Děkuji za odpovědi.
Je to tak.Vepřové srdce se nedoporučuje pro vysoký obsah tuků ve svalovině.
...samozrejme ze sa da...
...len sa nepouziva pre vecsi obsah tukov...
0 13.05.2010 17:34 lajosek7 – krmení
Je to jak píše Horác.Svaloviny jsou tři,svalovina hladká,svalovina příčně pruhovaná kosterní a svalovina srdeční,ta jediná v sobě spojuje vlastnosti obou předchozích svalovin.Přesně to nevím,ale mělo by to být postaveno na stravitelnosti díky vazbě buněk a nízkým obsahem tuků.
Když pominu cenovou dostupnost drobů, bude hrát roli nejspíš druh svaloviny, jak píše Horác...Sám jsem zkoušel dávat mým skalárům různé maso a hlavní problém jsem viděl ve vláknité svalovině, hůř se zpracovávala, oproti srdci pracnější odtučnění a pro ryby samotné těžší trávení...Kdybych topil Masarykama v krbu dělal bych krmení z krevet či humrů

...ja som uz skusal vseliake maso - stale to chcelo troch casu kym si nan zvykli...problemi som nezaznamenal ziadne - ide asi len o to - cim menej tuku...
...skusal som napr. aj pecen - tu mali strasne radi len to dost kali vodu...
...stravitelnost to neviem...
...ale nezaskodi im to sem tam spestrit...
Řekl bych že ta stravitelnost bude hrát hlavní roli

Z kuřecího nebo krůtího se dělá také jen ze srdce

A nebude to třeba tím, že "maso" zřejmě nedovedou dostatečně strávit?
Po tomhle jsem kdysi dávno pátral, ale nic kloudného jsem nevypátral. Ta nízká cena je jedním z možných faktorů. Možná je tím důvodem to, že existují tři druhy svaloviny - hladká, kosterní a srdeční. Možná někdo někdy (čistě empiricky) došel k závěru, že právě srdeční svalovina je pro ryby nejstravitelnější? Těžko říct, jestli stravitelnost (namletého) srdce může souviset s odlišným uspořádáním buněk nebo s mírně odlišným metabolismem srdečního svalu ...
0 07.11.2009 11:10 JuraS – Proč zrovna srdce ?
Proč zrovna hovězí srdce se dává v krmení nejen terčovcům ? Proč ne svíčková, hovězí zadní ? Krásné maso bez šlach, plné energie. Je to tím, že srdce je de-fakto nejlevnější část prodávaného hovězího ? Nebo je k podávání hovězího srdce nějaké opodstatnění ?
U nás Martine je problém zohnať kvalitnú mrazenú potravu v akvaristikách. Všetko Poľsko. Keď je možnosť, tak si kúpim od chovateľov chovateľské balenie. Háčik to má len ten, že sú 500-1000g balenia a mám len 100l akva a preň mi to vydrží rok, pokiaľ používam 2 druhy krmív

Nedávno jsem kupovala artémii přímo od akvaristiky L. Naděje z Kutné hory. Artémie byly opravdu veliké a žádné nečistoty tam nebyly (byly balené stejně jako od Aquamaster) ... nyní jsem kupovala ve Sklorexu, bylo tam uvedeno jako výrobce pouze IČO .... už jsem obal vyhodila
Nevím, ale pochybuju. V minulosti jsem právě takové No name krmiva vyloučil, byla nejhorší. Momentálně nejlepší na trhu je zcela jistě toto:
www.aquamaster.cz/… Já mám nyní ze Sklorexu ... tam výrobce uvedený není a vypadá, že to balili tam

O úpravě mražené potravě bylo docela dost popsáno. Zkušenosti jsou různé. Já bvych tedy horkou vodou neupravoval, podle mých zkušeností stačí nechat rozpustit na čajovém sítku(cca 5min) a pak jen propláchnout a podávat. Pochopitelně záleží na kvalitě zdroje mražené potravy. Jedničkou je Aquamaster, dobrý je Huml. Co jsem, zkoušel jiné bylo plné nečistot.
Když koupím rybkám mraženou potravu tak před krmením vždy to co jim budu dávat přelévám horkou vodou. Zatím jsem to tak dělala u patentek a artémie - nebyl problém.
Včera jsem těm potvůrkám koupila hovězí srdce se špenátem aby měly změnu. Také jsem před krmením jeden díl čokolády zalila horkou vodou, jenže to se uvařilo ... rybky to zpočátku jedly ale teď se to válí po dně a za chvíli to budu odkalovat ...
Tak se chci zeptat ...
Polévat horkou vodou nebo nechat rozpustit ? Jaké máte vy zkušenosti ? Co je lepší ?
Granule objednavam v eshopu na akvarista.cz.Maso si delam sam zhruba tak jak popsal tercovec5 ale bez bananu(vitaminy ? a tech kvasnic u tech opravdu nevim k cemu jsou rad si necham poradit).Vitaminy pridavam ve forme Fishtaminu.Vzhledem k tomu ze jeste nemam tolik ryb da se to snest ale casem to budu muset zacit resit jinak.Pred casem jsem mel pomerne velky problemy se strevnim parazitem takze jsem omezil krmeni masem na dva dny v tejdnu, nahradil jsem to kombinaci mrazene artemie/cerne komari larvy a ryby se muzou uzrat.Granulema krmim jen mlady ryby velky mi to brat nechtej.
Jeste k tomu masu vetsinou kupuju krocani srdce misto hoveziho.Myslite ze je v nich nejakej vyraznej rozdil?.Drubezi srdce by melo bejt dietnejsi

.
Ja tercakum jezdim do akvaristiky jen pro mrazene Artemie + TetraDsicus jinak davam taky srdce.Rozemelu ho v mlejnku na maso dam tam tu nejjemnejsi sitku pak ho proplachnu vodou.Rozemlety maso davam do kofliku na ktery se prodavaji na led a dam to k ledu

Tu kosticku mam presnou davku na jedno krmeni

0 08.04.2008 21:53 vašek Když to vezmu zpětně,cca 15let,tak se do ČR nedováželo tolik druhů granulí a už vůbec ne ve velkém balení,jako dnes.Pro rybárny bylo nemyslitelné kupovat malé balení,takže se terčovci krmili převážně hovězím srdcem,ikdyž v přírodě také krávu nejedí

Naopak po srdci ryby mnohem lépe rostou,ale...musí se držet vyšší teplota vody,o dva stupně než při krmení granulemi.K otázce:jak psal Miro03,hlavně důkladně srdce odblanit,poté jej zamrazit,a až poněkolika dnech nastrouhat a krmit.Jak psal tuším Dahak?,můžeš si udělat něco do zásoby a poté jen odlamovat.Osobně jsem vždy sdělánal najednou 10kg srdce,trochu špenátu,pivovarské kvasnice-rozemleté,5banánů,nějakou tu mořskou příšeru,můžeš přidat i trochu Flubenolu,někdo jej nahradí česnekem,...prostě zkoušet.Ale klidně i samotné srdce,hlavně odblanit a nepodcenit teplotu vody na 30.
a ešte niečo Jejich žaludek a vnitřnosti jsou přizpůsobeny ke trávení vodních organismů. To je důvod, proč tak nedostatečně stráví proteiny a tuky z masa teplokrevných zvířat. Přebytečné, nestrávené proteiny jsou základem pro výživu bičíkovců a pro mnoho dalších typů bakterií. Výkaly obsahující mnoho nestrávených proteinů jsou příčinou nadměrného rozmnožování bakterií ve vodě, tvto přemnožené bakterie zamoří filtrační systémy a zapříčiní zvýšení hodnot nitrátu.
sera.cz
s tímto názozem se stotožňuju,no ono taky jak by v přírodě mohli pojídat tečovci krávu

nevim podle mě to není normální.Ikdyž vím ,že s tím spousta lidí krmí já bych jim to prostě nedal

Lidi tam pridavaj spenat a podobny nesmysly ale jen to kazi vodu.Ja nejdriv necham kostku rozpustit a prikapu Fishtamin coz jsou vitaminy od Sera.
a mužu jim tam hodit ty zamrzlé kostky toho srdce+nějake doplňky?
Treba ho odblanit aby sa terčovcom nezauzlovali črevá,najemno nastruhat a tak s ním krmit.

Odklop kryt na akva a hod to tam.Zrat snad budou samy

.
Ja osobne srdce rozmixuju dam do sitka a proplachnu.Pak to dam do vanicky ve ktery se prodavaj mrazeny kureci rizky upatlam to tak aby byla vrstva rovnomerna a dam do mrazaku.Po zmrznuti staci jen nalamat a muzes servirovat

.A nebo koupis primo uz hotovy mrazeny namixovany srdce v akvarisitce.Ja krmim i krutim srdcem.

Nevim jakym zpusobem mas na mysli krmit tercovce...nikdy jsem je nechoval. Hovezim srdcem krmim cichlidy ale ne moc casto. Celkem dost to kali vodu a navic je hodne tucne. Osobne kupuju mrazene srdce
Místo srdce bych doporučil radši rybu. Já dovám tu nejlevnější mořskou. 2/3 špenátovédo protlaku 1/3 ryba rozmixovaná, nebo na jemno nakrájená. (nejlépe se krájí když je ještě drobet zmrzlá)

Srdcom som ich nikdy nekrmil a nezda sa ze by im to chybalo takze neviem a ak sa nemylim Miro alebo niekto pisal ze by srdce ani nemali zrat(ak sa mylim tak sorac Miro)

0 15.10.2007 18:40 redmaus – Srdce a špenát.
Dobrý den, jaký poměr složek hovězího srdce a špenátu mám namíchat pro anciky. Děkuji za rady.
Velmi zajímavé téma. Lov ryb s oštěpem.

ALE co takhle si představit řeku v pralese jak teče pěkně od pramene až k moři. Myslím, že na své cestě se určité druhy ryb setkávají s různou stravou. Tím nemyslím jen ten vodní hmyz a živočichy,ale určitě je to velké množství ovoce, listí , trusu semen atd. atd. které spadnou do vody. Pochopitelně i zdechlin a hlavně když někteří savci překračují řeku určitě se stávají potravou krokodýlů a nemyslím, že by zde nezůstalo nějaké sousto i pro ryby.

Osobně tím nekrmím, to vysvětlila Sharon.Spousta chovatelů krmí tímto způsobem a by ryby rychle nabrala prodejní velikosti (o tom vám klidně napíše Miro, který takto krmí terčovce a rostou jako z vody).Pokud má akvarista možnost ( a vím že má)si kupovat spíše mraženky pro ryby určené v podobě různých červů či bentosu, tak by to měl krmit tímto.Je to přirozené a ryba jako tvor je evolučně na takovouto stravu připravená na rozdíl od modelu kdy vezme do ploutví oštěp a běhá po pastvě za krávou z důvodu ulovení

v akvaristyke vide draho hov.srdce.najlepsie je kupit v masne zamrazit a potom nastruhat na struhadle.
Každý si chválí, jak rybám srdce chutná a pak když trošku selže rovnováha nebo se přidá nová rybka s banální nemocí, tak se pak diví...dětem taky chutná BigMac...a jak hezky po něm tloustnou
Proč chcete krmit srdcem? Nevidím důvod.
Obecně se říká, že hovězím srdcem by se ryby krmit neměly. Proč, to tu určitě někde najdeš, už se to řešilo... Když už, tak prý raději kuřecím. Osobně si myslím, že pokud hovězím nebudeš krmit každý den, tak to rybám nijak neublíží. Stravu budou mít pestřejší. Dřív jsem touto potravou ryby taky krmil a nepozoroval jsem, že by to na ně mělo nějaký vliv.
Já jsem krmil srdcem terčovce. Nejvíc se mi osvědčilo hovězí srdce. Vždycky jsem ho nakrájel na cca 3 cm pruhy, dobře odstranil tuk a šlachy, blány... dal do mikroténového sáčku a dal zmrazit. Zmražené se lépe strouhá na struhadle. Zdá se mi, že hovězí tolik nešpiní vodu. Ale ....

Když si chceš udělat krmení doma, tak vem raději nějaké rybí maso se zeleninou, než srdce.
0 29.03.2007 07:56 Pavel – Srdce
Chci se zeptat, už se tady o tom debatovalo níže, ale zajímalo by mě jestli se může použít místo krůtího srdce kuřecí. Chci si udělat krmení doma, ale krůtí srdce se mi nepodařilo v obchodech najít.
hovezi nebo telecí srdce se dá sehnat i v akvaristice.Nebo je občas také k sehnání v masně.To z masny si ,ale budeš muset vyčistit od ruznych blan a tučnych částí srdce.Pak dále nastrouhat na struhadle a dat zamrazit.Je to krmeni vhodné spíše pro větší ryby.
Třeba my jsme koupili syrové srdce, pomleli, zabalili do folie do tvaru cokoládové tabulky a dali zamrazit.Když to vytáhnem, normálně nakrájíme nožem kousky.Nebo jsme to syrové nakrájeli na menší kostičky a zamrazili tak - pak jen odlomíme.Každý si najde svůj způsob

Nejlíp se strouhá, když je zmrzlý.

a jde to vůbec nastrouhat,a to jako syrový nebo se to musí uvařit?To vypadá že krůtí budou asi fak lepší

Hovězí srdce není moc vhodné krmení, i když ho spousta akvaristů preferuje. Ryby krmené savčími vnitřnostmi jsou náchylnější k¨přemnožení střevních parazitů. Když už srdce, tak už krůtí, jsou pro ryby snáze stravitelné a lze je koupit už připravené pro ryby v akvaristikách.
kup si ho v masně, nastrouhej a zamraž třeba do kostek na led.
0 04.02.2007 10:43 kuschall – hovězí srdce
Ahoj mohl by mi někdo vysvětlit jak se krmí hovězím srdcem?Jde mi o ten postup.A nechá se to koupit v akvaristice mražený,nebo si to musim sám upravit z masny.Tak kdo má s tim zkušenosti..Díky
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 3923x