Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rezavá řasa na listech

 

NápovědaFórum » Řasy  

Rezavá řasa na listech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2015 14:37 Jindras Re: My-Garden s.r.o.
Zelená řasa GSA -podle tohohle www.vitaplant.cz/… ,nebo www.akvazahrada.sk/… a nejlepší se mi zdá tohle planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2015 12:39 Muž Jifi [675] Re: My-Garden s.r.o.
Ty detailní fotky sjou dost rozmazané, ale připadá mně to jako flíčky zelené řasy. Pokud ano, možná máte moc silné osvětlení.
Každopádně to chce popsat podrobněji podmínky v akvárku. Nejen intenzitu osvětlení, ale taky hnojení a případně další důležité údaje.
Co měla být ta prevence proti řase?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2015 12:30 My-Garden s.r.o. – řasa na listech
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravime , potrebovali by jsme poradit. Par mesicu od zalozeni byl klid a ted se nam tam rozjela řasa na rostlinach . Neprekrmujeme, pouzivala se aji prevence proti rase ale nic nepomohlo. Objem je 200l.

Dekujeme a Prejem Hezky den.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 19:56 R Muž romant [27987] Re: artik
Určitě by to chtělo nějakou fotku a co nejvíce informací o daný nádrži, nejlépe formou prezentce, ale jako první tip mám rozsivky, ovšem je to jenom dohad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 19:48 artik – rezavění akvarijních roslin
Dobrý den mám problém s reznutím rostlinek já si myslím že to je asi veliký obsah železa ve vodě ale nevím co s tím mám dělat :-( děkuji za radu :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2009 18:42 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Bak
V originální formuli obsahuje 1 ml roztoku (tuším) cca 8mg Mg. Při "doporučeném" dávkování 1-6ml/100 l vody to dělá cca 0,1-0,5mg/l... To mi nepřijde nějak mnoho, ale vždy je třeba tato čísla vnímat v kontextu. A to je důvod, proč neustále "brojím" proti používání PMDD jako směsi živin. Každé akva je jiné a tak zatímco jedno "potřebuje denní dávku Mg např. 0,5mg a nepotřebuje žádné NO3, jiné nepotřebuje žádný Mg a naopak požaduje NO3". Přesto obě dostávají návdavkem živiny, kterých mají dostatek nebo třeba i nadbytek, a to mi přijde špatně.
Ano, existuje i metoda "Estimative index", kdy se v podstatě akva "nadopuje" živinami bez ohledu na jejich potřebu rostlinami, aby se posléze akva "propláchlo" a proces mohl začít znovu. Netvrdím, že tato metoda nemůže fungovat, ale já se raději držím selského rozumu, že přidávat KNO3 kvůli draslíku tam, kde je koncentrace NO3 vysoká, je špatně. Jsou i jiné (notoricky známé) možnosti, jak ten draslík dodat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2009 18:18 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
Proč se do PMDD dává taková pecka síranu hořečnatého ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2009 16:07 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Puškin
...pokud to zachrání draslík a CO2...
Já nevím, jestli to zachrání draslík a CO2! tone :) Jen jsem napsal, co bych zkusil. :-)
19 dGH je sice tvrdá voda, ale domnívám se, že i v takové vodě mohou rybky i rostliny bez úpravy vegetovat. Máte-li ovšem možnost tuto upravit, (jak píšete), určitě v tom pokračujte.
Nerad bych ve vás, Puškine, vzbuzoval falešné naděje, (třeba vám někdo poradí lépe...?), já bych to ale zkusil tak, jak jsem popsal. :-)
A ještě připomenu jednu zásadu: je lépe pěstovat ty kytky, kterým se v mých podmínkách daří, aniž bych musel sáhodlouze experimentovat, než se snažit za každou cenu udržet jiné, kterým mé podmínky evidentně nesvědčí... (Když se nedaří ničemu, to je jiná... :-O)

...kde sehnat draslík a stopové prvky...
Já nakupuji tady: pmdd.mrp-cz.com/…
Draslík tuten (K2SO4) pmdd.mrp-cz.com/… a stopové prvky tydlencty (Plantex CSM+B) pmdd.mrp-cz.com/…
Samozřejmě si můžete ještě přibrat MgSO4, resp. MgSO4.7H2O a KNO3. S tím byste si měl vystačit i v budoucnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2009 15:08 Muž Puškin [0] Re: Sid
Děkuji Side. Přikládám odkaz s hodnotami vody v HK: www.khp.cz/…
Měřil jsem hodnoty vody z kohoutku sice jen papírovými testy, ale naměřené hodnoty odpovídali spíše těm nejvyšším hodnotám dle tabulky, než těm průměrným.
Jen jsem se obával, že takto tvrdá vodovodní voda bude škodit rostlinám, ale pokud to zachrání draslík a CO2, tak už mlčím :-) A ano, Fittonie je už pryč.
A ještě otázečku Side: kde sehnat draslík a stopové prvky, respektive kde najdu hotový produkt, který byste například použil vy. Těžko si doma budu hrát na malého chemika s kádinkami a zkumavkami :-) O PMDD asi řeč není, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2009 00:00 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Puškin
...nechci do akvária lít tvrdou vodu z kohoutku...
Jak moc tvrdá voda vám teče z kohoutku? (Pohledejte parametry vody na stránkách vodáren a napište je sem.)
No a když jsou ty Vánoce, mohl byste třeba zkusit výměny většího objemu vody, (jen vodovodní, cca 30 l týdně), kytkám dopřát více volného CO2, (dvoulitrová PET-láhev, 2,5 dl cukru, 2,5 ml sušených kvasnic, jako difuzér vzduchovací kamínek, výměna náplně po dvou týdnech, a to i kdyby ještě směs bublala), a decentně přihnojovat draslíkem (25 g K2SO4 rozpustit v 300 ml vody a denně do akva dodat 2 ml roztoku), a stopovými prvky (25 g Plantex CSM+B rozpustit v 300 ml vody a denně do akva dodat ... ml roztoku, ten uchovávat v lednici).
(Bez záruky! :))
Tu Fittonii už jste z akva vyndal, že?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2009 23:03 Muž Puškin [0]
Fotka k příspěvku Petrisn napsal: a co ty černé konce na Hygrophila difformis? to je světlem??

Zajímalo by mě to samé, jelikož mám ten stejný problém s touto rostlinou. Nádrž 126 litrů, osvětlení 3x24W, hodnoty vody PH 6.8, celková tvrdost 10, uhl.tvrdost 6, NO2 na nule, NO3 cca 25. Odkaluji jednou za 10 dní, ale vody měním málo (nosím si z práce max. 10 litrů deionizované vody, víc bohužel nemohu, takže měním tak 15 litrů za 10 dní), protože nechci do akvária lít tvrdou vodu z kohoutku.

Teď kde je tedy problém, proč mi Difformis černá, hlavně na koncích a je taková zvadlá?

Taky jsem měřením hodnot vody zjistil, že mi celková tvrdost vody stoupla ze 6 na 10 a pokračuje to. Je možné, že tím, že měním málo vody, čímž v nádrži zůstavá "nepořádek", tak se do vody uvolňují nějaké látky, které způsobují celkové tvrdnutí vody a tím pádem se nedaří hygrophile či je to něco jiného? (s tím, že mi v nádrži nejde limnophila aquatica jsem se už smířil a budu jí muset vyhodit, i když velmi nerad a taky by mě zajímalo proč se jí nedaří).

Prosím o odpověď a radu, když jsou ty Vánoce.. :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2008 10:07 Kopretina
Tak mám taky problém s hnědou řasou :-( Tady jsem se dočetla,že mám asi slabé osvětlení, mám v 59l akva 15W zářivku, myslíte že mi pomůže když pořídím silnější zářivku? Trochu mi pomohla častější výměna vody, měním 1/6 akva každý týden dolívám čerstvou vodu a řasy vždycky ustoupí,ale za pár dní je to zas bída. Pak mě ještě napadlo,zda by mi pomohla ta parmička, ale mám v akva jen paví očka a nevím zdaby se tyto druhy snesly, jsem v akvaristice začátečník...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 20:06 Petrisn Re: filipsi
a co ty černé konce na Hygrophila difformis? to je světlem??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 20:00 Muž filipsi [1295] Re: Petrisn
Nezbytne, tyto listy se zcela casem rozpadnou a budou rust nove, na rozdil od techto prizpusobene rustu pod vodou. Jinak na tom akva nic tragickeho nevidim, je to pekne. Diky vcelku nizkemu osvetleni te asi cekaji vaznejsi problemy, nektere z rostlin, co tam mas, rust nebudou a odejdou. Bud se s tim spokojis a zustanes u rostlin mene na svetlo narocnych, nebo pridas trochu svetla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 19:56 Petrisn Re: Sid
nezbytné odumírání??
to je jako přirozený proces? Docela jsem se těch fleků vylekal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 19:37 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Petrisn
Světla máte skutečně málo a bude vás neustále limitovat při snaze pěstovat v akvišku rostlinky.
Na první fotce jsou ale emerzní listy echinodoru s typickými příznaky nezbytného odumírání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2008 19:14 Petrisn – Řasa na listech
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám akvarium 14 dnů s rybkami - předtím něco přez týden na prázdno s kytkami.Všechny kytky od AD, nyní se mi objevuje razatá řasa. Zatím jsem jednou odkaloval a vyměnil cca 20% vody. Voda již od začátku upravena AMAZON od dajana. Filtr čistěn 1x, průtok 450 l za hodinu, celkový objem 120l, osvětlení 30W.
Tuším správně že budu muset do setového krytu přidat další zářivku? svitím od 10 do 22, krmení ěx denně beze zbytků...
Navrhněte prosím postup záchrany....
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2008 23:40 adraj Re: filipsi
Skoro bych dal ruku do ohně, že ty problémy s řasami jsou spíš někde v chybě v celkové biologické vyváženosti dané nádrže, než ve světle. Jde jen o to přijít na to, kde ta chyba je. A pak ji účinným opatřením odstranit. Pochopitelně v některých případech může za hnědou řasu i to světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2008 23:25 adraj Re: Sid
Fotka k příspěvku Údajně prý proti řase je účinná aplikace vypraného hnědého uhlí, což v dnešní době naráží na takový zásadní detail, kde to uhlí sehnat. Všelijakými podobnými radami (např. peroxid vodíku a hn. uhlí) se starší literatura jen hemží. Pro začátek zkusím upravit filtraci a použít Algo Stop depot i když antichemici jsou zásadně proti. A ještě k tomu osvětlení. Zhruba 2 hod. denně na tu mou nádrž dopadají přímé sluneční paprsky. Tedy pokud není zrovna pod mrakem. Asi svou roli hraje i "menší" přerybnění, což budu muset řešit na jaře zřízením další nádrže nebo výměnou stávající za větší. Přikládám jedno ilustrační foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2008 23:08 Muž filipsi [1295] Re: Sid
....Přeci jen - 24W na cca 40 l je kolem 0,6W/l, a to je ažaž... 0,2W/l by mohlo být tak akorát... smich
"Odpurci" sviceni na to - 50*30cm=1500cm2 Akuratni osvetleni 1500*0,02=30W
I kdyz to na prvni pohled vypada, ze je svetla azaz - 0.6/l, je ho mirne pod akurat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2008 22:48 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: adraj
Myslíte aplikaci peroxidu pomocí injekční stříkačky s jehlou přímo na řasu? Také jsem něco v tom smyslu četl, ale nezkusil jsem to. Někdy se také radí místo peroxidu vřící voda. (Také "injektáží".)
Co kdybyste zkusil na hnědou řasu intenzívněji posvítit? Nejlépe bodovou žárovkou v lampičce s reflektorem, v u vás nastaveném denním režimu...
Mohl byste tak získat odpověď na to, zda máte skutečně v akva dostatek světla.
Mně se svého času tvořila hnědá řasa na méně osvětlených bočních stěnách akva, přestože jsem svítil cca 1W/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2008 15:49 adraj Re: iKat
V jednom ze svých akva rovněž bojuji s hnědou řasou. Jak už tady níže padlo, tak i mě se paradoxně dělá v poměrně dost osvícené nádrži (0,4 W/l). Je dost pravděpodobné, že u mě bude důvodem růstu řas asi větší cirkulace vody způsobená filtrem. Zkusím podle zde padlé rady ubrat průtok. V jednom starším AT jsem se dočetl, že na řasy je účinný peroxid vodíku v koncentraci 3 ml na 100 l. Nemáte někdo s tím zkušenosti? Docela mě láká to vyzkoušet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2008 23:57 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Neonka
myslíte, je lepší kombinace 830+840, anebo 965+840?
Obojí může být dobrá kombinace. Tu první variantu používám a vyhovuje mi. Po pár dnech po úpravách osvětlení byste měla vidět změnu. (Doufám, že k lepšímu! :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2008 10:53 Neonka Re: Sid
Dobře, děkuji!
Dno jsem otestovala, nešumí. Přiškrtila jsem hadičku od bublifuku... Jestli vás chápu správně, nezbývá než počkat, až bude nové světlo. Co myslíte, je lepší kombinace 830+840, anebo 965+840? Časem bych totiž chtěla zkusit pěstovat i náročnější rostlinky :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2008 10:21 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: iKat
Píšete, že dříve se rostlinkám dařilo. Předpokládám, že máte na mysli dobu před rekonstrukcí. Tak si vybavte, co jste udělala jinak, co by mohlo být příčinou této změny.
Jinak - na první fotce je echinodorus, u kterého odumírá emerzní list. Na těch ostatních fotkách pak hnědá řasa. Zámysl vyměnit a zároveň posílit osvětlení vidím jako první a nejdůležitější krok.
(Případně by mohli poradit odpůrci svícení do akva, jak to zvládnout jinak... :)
Přeci jen - 24W na cca 40 l je kolem 0,6W/l, a to je ažaž... 0,2W/l by mohlo být tak akorát... smich)
Teď vážně: otestujte dno, jestli neobsahuje vápenec. Posilte osvětlení - na té "oholené" stonkovce (i ostatních rostlinách) je vidět, že máte v akva tmu. Uberte na pohonu bublifuku - je zbytečné, abyste měla ve vodě vír...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2008 09:45 iKat – Chřadnocí rostliny a rezavá řasa...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, nedávno jsem udělala rekonstrukci akva a oběvila se mi tahle rezavá řasa, docela rychle se množí. Další věcí, která mě trápí jsou chřadnoucí rostliny ne všechny, jenom vallisnerie a ještě jedna(nevím název). Dříve se jim, ale pěkně dařilo :-O . Osvětlení mám 24W, ale chci ho vyměnit za dvě 15W zářivky (nejspíš 830 a 840). Čistý objem je 40l vody, ve které bydlí 4 tetry krvavé, 4 parmičky čtyřpruhé a od včerejška jedna ampulárie. Svítím 12h denně a každou neděli měním 10l vody. Rybky krmím ráno a večer v malém množství.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2008 22:41 Žena Saal [4] Re: Pet
Tak jsem se ji mrchy zbavila :) Koupila jsem parmičku siamskou a přísavku thajskou a přes noc byla pryč potlesk hlavně ta přísavka si na ni pošmákla. Všem díky za rady ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2008 07:36 Muž Pet [56] Re: Saal
Tahle řasa je častým průvodcem nově založených a nestabilních akvárií.Chce svůj čas. Doporučuji zasadit mnoho rychlerostoucích rostlin a pořídit krunýřovce či parmičky siamské. Žádné drastické zásahy do akva, jen pravidelné odkalování. Za další 2 měsíce by měla být pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2008 06:55 Muž Diego [72]
Já jsem ji měl ted taky rozzureny ,tak jsem začal měnit každej týden půlku vody,k tomu mám SAE (parmičku černopruhou) a řasu jěště otřu.Po 2,5 týdnu už skoro není. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:33 Žena Saal [4] Re: holčik
Svítím od 11 do 23 hodin takže 12 hodin. Dneska jsem vyměnila ještě tu zářivku aqua glo za obyčejnou 840 tak snad se něco bude dít, jinak už nevím sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:30 Žena holčík [0] Re. Saal
Já na tom byla stejně.... smich I se mi o tom zdálo. ano Mě už se vystřídaly skoro všechny řasy, čekám, co příjde teď. Já bych vydržela, mechanicky čistila. Podle mě máte světla dost a svítíte 12 hod???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:27 Žena Saal [4] Re: hočík
Já už na to koukala, je to hodně podobné, ale pořád mi není jasné proč se to dělá i při tom osvětlení co mám coze a jak bych ho mohla ještě zvýšit. Spíš mi to připadá jako že se to dělá hlavně tam kde toho světla je nejvíce. Třeba na tom ukrytu se to dělalo jenom nahoře a na bocích nic (dneska jsem ho vytáhla a očistila kartáčkem, protože to už byla hrůza) Asi se z toho brzo zblázním, protože pomalu nemyslím na nic jiného jenom na blbou řasu a kde mi zmizely ryby :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:18 Žena holčík [0] Re: Saal
Zkuste kouknout na - Rady -rostliny - řasy, tam je ta hnědá řasa vyfocená pěkně. Uvidíte jestli je to ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:15 Žena Saal [4] Re: holčík
No jde to setřít a mazlavé to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 23:02 Žena holčík [0] Re: Saal
Jste mě předstihla. A jde setřít rukou nebo se drží pevně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 22:58 Žena Saal [4] Re: hočík
Stále není sad ani mrtvolka nic. Neonka taky v čudu. Ten jeden co tam zůstal je věčně zalezlý takže nic nedělá, asi se bojí těch skalárů, protože jsou to potvůrky podšité moc si dovolují a myslím, že zrovna oni mi je sežrali rozzureny Jsem jim jeden den nedala najíst a asi hlady mi je snědli :-O
Nejhorší je, že ta hnědorezavá řasa je už i na kamenech a na dalších rostlinkách. Mám podezření na ty dusikaté látky co jsou ve vodě. protže furt se mi nedaří je dostat pryč :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 22:45 Žena holčík [0] Re: Saal
Myslím, že světla máte dost. Já měla to samé a pomohl ten krunýřovec. Do týdne byla řasa pryč. :-) Ještě se furt pohřešuje nebo se už našel? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 12:20 Žena Saal [4] Re: Johan
Takže jsem to změřila a :-O
Ph - 7,2-7,5 ty barvičky se hodně špatně poznávají
Kh - 12
Tvrdost - 7 coze na to že je to voda ze studny, nechápu
NO2 - hrůza asi 0,15 mg/l ale ryby žijou a tohle máme už dlouho :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 10:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Saal
jaké máte hodnoty vody? ph, tvrdost, dusičnany?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2008 09:32 Žena Saal [4] Re: holčík
No jo, jenže my nedávno udělali nový kryt a máme na 112l 74W já už myslela že je to dost :-( a tahle potvora se dělá na místech kde svítí docela dost. Ten první anubias je hodně vysoko takže je i blízko světla. Ale děkuji aspoň za něco ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2008 23:00 Žena holčík [0] Re: Saal
Podle mě :
Hnědé řasy - Rozsivky

Vytvářejí tenké hnědé povlaky řas na stěnách, dně i rostlinách. Příčinou jejich růstu je nedostatek světla a pro zabránění jejich výskytu postačí tedy většinou zesílit intenzitu osvětlení. Požírají je plži i ryby - hlavně krunýřovci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2008 21:46 Žena Saal [4] – Rezavá řasa na listech
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prohledala jsem spoustu diskusí a našla jsem spoustu řas, ale pořád nevím co je ta naše. Máme založené akvárko od vánoc a teď v sobotu jsem ho poprvé čistila a odkalovala dno. Vyměnila jse asi 20 litrů vody. Najednou se nám v akva začalo dělat nějak moc této řasy, hlavně na anubiasech hmm žerou to šneci, ale jinak to nikdo nechce a ten jeden to nezvládá. Moc se omlouvám jestli je to tu už několikrát napsané, ale opravdu jsem toho prohledala spoustu a nevím si rady. Ještě jedna věc by mě zajímal. Stratila se nám jedna neonka a krunýřovec, nikde nevyplavali mrtví prostě se záhadně stratili coze Mohly je sežrat ostatní ryby??
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 4141x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5683-rezava-rasa-na-listech