Regulace vykonu filtru
Tak jestli tam máš tři ryby a ještě k tomu bojovnice měls použít obyčejný bublifuk. Ten by byl dostatečný a rozhodně by s Bettama nerumploval jako motorický.
Jo jo díky...je možné že ten sameček umřel na vyčerpání že jo? protože jinak si nedokážu vysvětlit jeho smrt...sice to bylo v období veder takže voda měla 29 až 30 ale to by nemělo zas tak moc bettám vadit...parazita taky neměl jen byl většinou schovanej...
Tak ho přicpi a uvidíš, jak se to bude tvářit, třeba to tam necháš a třeba to po čase vyndáš, ale více hmoty se hodí vždycky.
No už sem nad tím přemýšlel že tam nacpu ještě molitan a myslim že by to šlo...v tom pozvolnym je problém že tři ryby než ho zašpiní to bude půl roku
Nečistil bych ho a nechal přirozeným způsobem klesnout výkon přes ten špinavej molitan. Jestli jsem to pochopil správně, tak zregulovanej má výkon 150 l/h, což mě při zašpiněným molitanu, kde se dá předpokládat až poloviční pokles výkonu vychází velmi solidně pro tvojí nádrž, skoro až málo.
Edit: Aby si to někdo nevykládal, jako že nečistit vůbec, to ne, ale až bude molitan pořádně špinavej a lehce se propláchne, tak už nikdy nebude mít takovej výkon, jako novej. Ještě mě napadá, toho molitanu tam ještě více přicpat, jestli to jde.
to akvárium je nové měsíc mi to běželo bez ryb a teď dva měsíce s rybkami...takže sem ho čistil jen jednou protože tam jsou jen tři ryby a dva šneci...nasměrovat ho na boční stranu jsem již zkoušel ale i tak se ryby spíše schovávají v rozích...
U tohoto filtru lze průtok regulovat jen dvoufázově a to vysunutím nebo zatlačením regulovatelné trysky nahoru maximun dolů minimum. Pokud se ti zdá proud přílišný tak trysku nasměruj k přední nebo zadní stěně akvária. Proud se tím rozptýlí.
Jak s tím filtrem nakládáš, jak často ho čistíš?
Edit: Nikdy jsem ten filtr neměl, ale měl by být regulovatelný.
Zdravim...mám 54l akva se samečkem a dvěma samičkami bojovnice a k tomu filtr Eheim 2008...už mi jeden sameček umřel nejspíše na únavu...je možné nějak regulovat výkon u tohoto filtru? nechci ho vypínat to určitě nepomáhá celému akváriu...díky
Starší reakce
Toho sem se bál, každopádně kamarádovi vyřídim a Tobě děkuju za radu
Obávám se, že ty nástavce bude problém sehnat. Pokud vím, tak se prodávají jako náhradní díly jen rotory. Jedině zkusit někoho kdo má takovéto čerpadlo a nástavec nepoužívá.
Jo už to vidim. Tak tohle tam on nemá. Zeptám se ho teda, jestli to nemá někde v krabičce od filtru a pokud ne, myslíš že by to byl velký problem to dokoupit?
www.youtube.com/… tady je vidět vše co se toho čerpadla týče včetně toho regulačního nástavce.
Je pravda, že sem to čerpadlo nezkoumal. Je někde k mání nějaká fotka, nebo větší info o tomto filtru? Mě právě i kamarád řekl, že se nedá regulovat...
Tohle čerpadlo se přece dá regulovat kohoutem na výpustním nástavci.
Ahoja. Kamarád má filtr Atman AT200 ve 160l nádrži. Přijde nám, že filtr dělá moc velký proud, chci se proto zeptat, jestli by šel nějakým způsobem utlumit. Napadá mě koupit větší biomolitan. Napadá vás ještě něco jiného?
Starší reakce
1 19.05.2010 15:52 wow Prosím o radu. Mám aq 60x30x30 s vnitřním filtrem Eheim Pick-up 2008. Problém je s tlakem vypouštěné vody - velmi silný proud. Voda se točí, kytky vlají a malé rybičky nezvládají, pravděpodobně je to i jedna z příčin ruduchy.
Zkoušela jsem přidat dovnitř další molitan (beze změny), otočit směr proudění ke sklu (řasa všude), ucpat vývod kusem molitanu - "vypadává" ven, popřípadě když zacpu vývod, tak to teče jinudy kudy může, i nasadit na vývod hadičku (zhoršení kvality vody).
Už si nevím rady, pročetla jsem tu kde, co, ale moudrá z toho nejsem. Dokonce uvažuji snad změnou filtru, ale to by snad byla až ta poslední možnost..
Ještě nějaké parametry filtru:
Pro akvária (v litrech) 30 - 60
Objem náplně (cm3) 195
Výkon čerpadla (l/h) 150 - 300
Tlak = dopravní výška 0,35 m Ws
Starší reakce
Napadlo mě rovětvit nasávání - jednak se rozmělní proudy v akvarku a druhak se rychlost nasávavný vody podělí počtem nasávacích bodů....
s tím filtrem je to tak, jak napsal Silent. Je to závěsný filtr - do akva vede trubička, která nasává vodu (dost silně), jde ven do filtru (plastová nádobka) a odtud proudí zpátky do akva - žádnou hadičkou, přímo z té nádobky....
Jestli jsem to dobře pochopil, tak Lucianetta sice má vnější filtr, ale závěsný, no a tam bude těžko regulovat vývod. Tam to půjde jedině na sací straně.
Jak už psal níže RAP, většina vnějších filtrů se reguluje ventilem na vývodu. Z mé zkušenosti při přiškrcení přívodu je čerpadlo více namáháno, což je slyšitelné a proto přiškrcení vývodu je lepší.Proto bych na přívod noc nedával, spíše bych dal více náplně do filtru a jemnější.
Jo to by určitě šlo ale musíš ho tam nějak ukotvit aby ti to nevcuclo.
děkuju všem za rady. Kouknu, co bych tam tak mohla dát...
myslíte, že by tam mohl být např. klasický korkový špunt? nemyslím úplně to ucpat, ale co třeba zmenšit ten špunt cca na polovinu šířky té trubičky...?
Na to sání vody z akva bych nasadil nějaký jakoby špunt který sníží průtok vody(určitě bys ho neměla vypínat)
Ja píši ... nevím, jak to prakticky vypadá ... a co třeba nasunout nějaký molitan na nasávací koš? To by též mohlo pomoci průtok trochu snížit...
Roman
Na obrázku je vidět ze předu červené kolečko. Domnívám se, že to bude regulace průtoku. Pokud bude průtok po přiškrcení na minimum velký, máte nevhodně zvolenou velikost filtru. Tím nemyslím objem, ale sílu čerpadla.
No, jsou tam 3 takové molitany nebo jak se tomu říká, vypadá to jako hodně děrovaná houbička na nádobí
Sedí to do té plastové nádoby tak akorát, nevím, kam bych nacpala něco dalšího... a když bych nějakým zázrakem místečko našla, tak CO tam můžu dát? Předpokládám, že zase jedině tyhle speciální "houbičky"...?
Zřejmě máte něco takového
www.eheim.cz/… . nevím sice, jak jestli vůbec) se dá upravovat průtok, ale obecně snížení průtoku filtru lze dosáhnout zvýšením filtrační náplně (tj. nacpat tam co se dá
)
Roman
Chtěla bych vás poprosit o radu. Mám v akva vnější filtr Eheim (přesnější typ nevím, není to tam uvedeno). Je tam možnost regulovat výkon, ale i když navolím nejmenší výkon, tak to v akva vypadá jak v kolotoči, jak moc to vcucává vodu. Nechávám ho zapnutej jen pár hodin denně, aby z toho rybky nebyly moc unavené (pro mimino endlerky je asi docela namáhavý pořád plavat proti proudu, aby dokázalo jenom stát na místě). Nevíte někdo, jak můžu ještě nějak upravit výkon? (Filtr je zavěšený zvenku na akva, vevnitř je umělohmotná trubička, která nasává vodu, ta jde dovnitř filtru a pak z něj teče ven. Vytíkání vody zpět do akva je docela v pohodě, problém je s tím nasáváním)
Starší reakce
0 13.01.2008 11:17 rolandmynar –
Re: Sid Rozvinulo se to v naprostou blbost. Vzešlo to vlastně z toho, kdy jsem psal, že pokud se zataví konec hadice (částečně), bude voda stříkat rychleji. Neřešil se tady žádný ventil, ani průtokový regulátor.
how
Pokud škrtíte ventilem, neměl by být důvod k žádnému rozdílu.
Nebo o nějakém víte?
(Už jsem skončil.
)
0 13.01.2008 10:39 rolandmynar –
Re: Sid Tak jinak, když jsme u vodovodu, nechte puštěnou vodu a přicpěte výtok prstem
co se stane? Proudnice.
Píšu tam na konci hadice
Taky myslím, že nejsou na konci hadic u výtoku, i když jsem je neviděl. Tak bych to dal jenom, kdybych chtěl udělat v AQ proudící vodu.
Z té poslední věty je zřejmé, že máte zkreslené představy, jak funguje regulace průtoku filtrem pomocí škrtících ventilů. Vyjděte z faktu, že když přiškrtíte (kdekoli) pomocí ventilu průtok, proudění se sníží. (Kdyby tomu tak nebylo, možná byste ani nedovřel vodu vytékající z vodovodu...
)
Vnější filtry se "škrtí" za čerpadlem, vnitřní za i před.
0 13.01.2008 09:33 rolandmynar –
Re: RAP Taky myslím, že nejsou na konci hadic u výtoku, i když jsem je neviděl. Tak bych to dal jenom, kdybych chtěl udělat v AQ proudící vodu.
Ty kohouty jsou přímo na filtru.
0 13.01.2008 09:24 rolandmynar –
Re: RAP Určitě ano, ale ne na vyústění samotném, ale někde uprostřed ne?
Pardón, spletl jsem tlak a rychlost, ale v jádru je výsledek takový, že to stříká jako hrom zkrátka
Musím vás poopravit vnější filtry se většinou přiškrcují na výtoku.
Jen bych trošičku opravil, že z rovnice kontinuity vyplývá, že ve zúženém místě je tlak vody nižší, ale její rychlost vyšší, než v místě nezúženém; musí být zachována celková energie proudící vody.
Dobré řešení podle mne poradil Johns:
... prodávají se kohouty na vnější filtr...rychlá levná práce...
Mrkněte třeba tady:
rybicky.net/nadrz/2831/0.jpg To ano, protože před výtokem se tlak zase rozloží. Měl jsem na mysli to zaškrcení na konci teplem. Když tu hadici na konci zmáčkneš, tak výtokový tlak je roven násobku původního oproti poměru stisku hadice a je vždy vyšší než před zmáčknutím.
tak s tím nesouhlasím když dáš prst na hadici tak jí vlastně ucpáváš ze středu a tudíž ti de voda do stran a rozprskává se ale když tu hadici trochu zmáčkneš tak nejni problém funguje to jako ta rozstřikovací rampa akorát krátká a jen do jednoho směru
0 12.01.2008 13:48 rolandmynar –
Re: Jack Pokud má čerpadlo dostatečnou sílu, tak je jasné že to má přesně tento efekt. Proto se filtry regulují při vtoku a ne výtoku z něj. Ve fyzice na základce jsme se učili, že při stálém tlaku a zmenšeném průměru bude výstupní tlak vyšší a tudíž i rychlost, se kterou bude voda vytékat.
Ten kouhout jsem jeste nevidel...ale jak pises s tou hadici...tak to je malinko jinak
uz jsem zkousel..kdyz to takle priskrtis tak to je jako by jsi dal prst na hadici kdyz zalejvas kytky na zahrade..sice tece min vody ale daleko vetsim proudem...
v obchodě se prodávají kohouty na vnější filtr prodávají se i po jednom stačí koupit jeden ten kohout na výtok¨z filtru na kus hadice přidělat kohout a ztlumitrychlá levná práce a nebo an výtok z filtru dát 10cm hadici a konec pomocí nahřátí od svíčky trochu smáčknout nechat vystydnout aje to
Diky vsem za rady...uz jsem to jakz takz vyresil...do vyvodove trubice jsem udelal takove mensi sito..( velka oka ) abych to trochu "ucpal" a navrtal jsem tam par malych direk aby voda smerovala i jinudy...myslim si ze filtr jede tak na 3/4te vykonu...a uz mi to z akva nedela rybi polivku...Takze diky a at se Vam dari...
Tak pak je to jasný. Buď zkrátit vrtulky, nebo to přiškrtit na vývodu. Třeba roztřikovací rampou. A ještě jiný filtr. Silikon se přece jen dá uříznout. Jestli je tam špatný přístup, zkusil bych ocelovou strunu, jako když se vyřezává autosklo. Byl bych opatrný na poškrábání.
Běhá tak už rok a zvýšení hlučnosti jsem nezaregistroval, zřejmě jsem moc nenáročnej
Bohužel řídit otáčky čerpadla filtru není nikterak jednoduché. Nejsou totiž při tomto typu elektromotoru dány velikostí napětí, nýbrž kmitočtem. A proto se (hlavně s ekonomických důvodů) výkon čerpadel akva filtrů reguluje mechanicky. Škrcením a podobně.
Přidat reakci
1 ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2896x