Příliš vysoké dKH
Tabulky jsou fajn, ale někdy taky na nic.
To je zase blbost, to by mě zajímalo co vydedukuješ z mých hodnot - pH 5,9 tvrdost 4°
pokud by jsi mnel KH 10 a PH 7 tak budeš mit v akva +- 35mg/l CO2 idealní by asi mohlo být KH 8 PH 6,8 a tedy 40mg/l CO2;
jinak pokud by jsi zvedl CO2 na 50mg/l dostal by jsi se na 6,8PH při 10KH ale při takové hodnotě bych už vypínal na noc,
jinak ja mam 20mg/l CO2 ph 6,8 KH 4 :(( tedy pokud bych chtel zvednout CO2 na 50mg/l dostal bych se na 6,4PH což už se mi moc nelibí,,
Tak jsem změřil hodnotu dva dny odstáté vody a je to 10kh, 9gh. Takže kh je o 1 stupeň více než ve vstupní vodě, ale ph je výrazně tmavší v odstáté vodě, cca 6.8 v čerstvé vodě a kolem 7.5 v odstáté vodě. Takže to asi hnojivem ani co2 nebude. Co2 v akva mě pravděpodobně drží ph na hodnotě kolem 7.
štěrkem to není. Zkoušel jsem octem hned ráno a doposud žádná reakce. Co je přesně v hnojivu nevím, ale fosfor ani dusičnany neobsahuje. Jako první zkusím ten kýbl odstáté vody, potom bych po výměně vody zkusil vysadit hnojivo a potom to co2. Zatím díky za rady, dám vědět jak jsem dopadl.
Řekla bych, že jsi vůbec nepochopil, co Kuba řeší. On nepotřebuje vědět, jaká je teoreticky "správná" hodnota KH, a už vůbec jaké to má teoretické důsladky. Jemu se jen nezdá, proč mu v akváriu leze KH nahoru.
Takže zpět k otázce - taky si myslím, že by stálo za to buď vysadit hnojení, nebo si aspoň spočítat, co to obsahuje. Předpokládám, že tam budou minimálně nějaké fosforečnany? A kromě toho bych jako první věc nechala odstát kýbl vody tak 3 dny a potom měřila. A za další, pokud to nenapoví nic, bych vysadila burčák a sledovala, co to udělá. Za předpokladu, že to nebude štěrk jak prorokoval Václav.
Takže jak to je?
hodnota dKH ovlivnuje stabilitu PH ,kdy nizké KH = nestabilní PH vysoké KH = stabilní PH ve slova smyslu vysokého PH pro akvarium vhodné (6-8)je tak ?
Nizké KH = nizká rozpustnost CO2 a vysoké KH = dobrá rozpustnost CO2 je tomu tak?
No a podle tabulky to je že čim vyšší CO2 tim nižší PH dle pak čim vyšši KH, tim vyšši PH.
Jinak podle te tabulky mam v akva 20mg/l CO2, PH 6,8 a KH 5.
čim vyšší KH tím lepši rozpustnost CO2 a tím stabilnější PH To je snad trochu jinak.
Ocot (kyselina octová) a ani iné organické kyseliny (ako citrónová, mravčia a podobne) radšej nie do akvária! Keď, tak nejaké anorganické. Viem, že to tak asi nebolo myslené, ale pre istotu, ak to raz niekto bude čítať a skúšať
Přidanim hnojiva by se měla zvýšit jen GH a to pouze v připade že bude obsahovat Ca nebo Mg.
Na alkalitu maji vliv uhličitany, prvky Ca Mg Na KH.
Mezi alkalitou a CO2 je vstah ,,čim višši KH, tim lepši rozpustnost CO2, a tim stabilnější PH.
Jinak alkalitu asi snížíš kyselinou a zvýšiš zasadou ,, tedy po přidani octa by mnela klesat a po přidáni sody by mnela stoupat, teda asi.
)
Nevím co je přesně v tom hnojivu, ale proč by si s ním nemohl zvyšovat KH?
když přestane hnojit tak mu stoupne CO2 a tedy klesne PH ?
Hele ty mas kh 9, gh 10 ,,podle mne maš GH vpohode a KH nizky. Ja teda nejsem žadnej odbornik ale z toho co jsem vyčetl tak je to uplne v pohode. Možna by to mohlo bejt otrošku vejš na muj vkus,.
Ja opravdu v tomhle moc neplavu ale pokud se domnivam spravne, tak vyšší KH = stabilnejši PH = stabilnějši CO2. V okamžiku kdy bublaš z burčaku což se rovná nestabilní CO2 rovnice se hrouti. Opravte mne pokud to chapu špatne.
Zkuste si chvíli nehnojit a pak změřit KH.
Ten písek usuš a dej trochu do skleničky a zalij do 8% octa. Nech to tak 12 hodin a za tu dobu by neměl bublat.
akva 145x50x55, zářivky 2x54w 840, svítím od 8 do 18. Ryb 100 neonek a 9 čichavců, filtr atman 202 s kostkou bioakvacitu, co2 z dvou flašek od kofoly, plněné vždy každá jednou za 14 dní(35 bublin za minutu). Na dně křemičitý písek, rostlin tak středně. hnojím denně 3ml hnojiva z akvariumnapady. Akva založené asi 7 týdnů.
Je to hádání když nevím aspoň něco o akváriu. Silné světlo, hodně rostlin, slabé CO2 + třeba vápenec ve dně.
jo to jo,tam je to v pořádku, ale v myslel jsem, že v rostlinném akva, kde přidávám co2(i když jen burčák) bude ph a kh klesat a ne stoupat.
já jen, že pokud chováš ryby z malawi, apod., tak jsou ty vyšší hodnoty žádoucí, ne?
Kuba napsal:... Nemůžou v rostlinném akva rostliny "vycucnout" všechno co2 a tím zvýšit ph vody? Této stopy bych se držel. Fungující rostliny dovedou s vodou divy.
mám atmany 202 s kostkami bioakvacitu
taky je to možný. Přes co filtruješ?
v akva s tropheusy mám filtrační křemičitý písek a pískovcové kameny a v rostlinném akva mám přesetý potěrák a nic jiného, takže by to nemělo ovlivňovat ph ani kh. Si myslím. Nemůžou v rostlinném akva rostliny "vycucnout" všechno co2 a tím zvýšit ph vody?
určitě budeš mít dno s vápencem, nebo něco takovýho.
tak mě to nedalo a změřil jsem hodnoty u akva bez rostlin, měněno polovina vody týdně. Asi 90 tropheusů v 1000 l vody, 3x atman 202 ,60 litrů bioakvacitu. kh 8, gh8 a ph ještě zelenější, počítám kolem 7.5. Tak kde je chyba? Opravdu v tom hnojení?
...kH je !uhičitanová! tvrdost a když přidáváš co2, přidáváš co ...?
Když přidává CO2, KH jde kam? KH (neboli alkalita) jde dolů. Nebo máte jiný názor?
no tak ph by mělo být menší, ale je spousty dalších faktorů, co to ovlivňují - dno, filtrační média, chemie.
kH je !uhičitanová! tvrdost a když přidáváš co2, přidáváš co ...?
ahoj. Mám v akva 300 l vody, dodávám co2 z kvasnic, kolem 35 bublinek za minutu.Svítím 108w. Měním kolem 80l jednou týdně, v akva středně rostlin a ryb,hnojím. Vstupní voda podle testů kh 9, gh 10, ph přesně nedokážu určit, ale asi kolem 6.8. V akva kh 12, gh 10, ph opět nedokážu určit, ale je to viditelně tmavší, počítám kolem 7. Měřená teplota vody vstupní i akvarijní stejná, měřeno zároveň. Jak je možné, že i když přidávám co2 tak ph i kh je v akváriu vyšší?
Starší reakce
Demineralizovanou vodou nebo rostlinami.
0 23.03.2011 10:48 boudik Čau lidičky nevíte čím srazím dolu KH?
Starší reakce
Zmiešaním vody s vodou s reverznej osmózy alebo destilky.
Nejlépe smícháním s vodou s nízkou (nebo nulovou) alkalitou.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2327x