Ochrana filtru
Václave ale on tady píše, že chce mít externí filtr.
Ty chceš mít dvě čerpadla proti sobě to je drobet nesmysl, nestačilo by udělat díru ve filtru u dna?
Jasně že znám Horácovo akvárko. Určitě mi přijde jako supr nápad s komorama uvnitř akva. Přepad řešit nechci a proto chystám do jedné z komor navrtanou díru dejmetomu 5cm od horní hrany. První čerpadlo bude nasávat za akva do komory, dírou to vyteče do externího filtru a další čerpadlo bude vracet vodu do druhé vnitřní komory. Pokud vypnou proud vše se zastaví a nic nikam nevyteče.
Ale abych se vrátil k tématu - i v tomto systému viz první odstavec hrozí, že když bude v akvárku málo vody tak se může vycucnout celý obsah filtru a čerpadlo bude na suchu.
Jí Ti rozumím. Koneckonců, četl jsi tu moji stránku o filtraci, tak víš, že jsem chtěl přepadu (do té odtokové komory) využít taky. Pak mě ale napadlo zkombinovat to s externím hrncovým filtrem, který by to bral ode dna a nakonec jsem realizoval právě jen ten hrnec se sáním u dna. Na přepad jsem se vykašlal, páč jsem levej.
No přepad ale chystám i do velkého akva. Akorát chci mít vrtanou díru kousek pod vrškem akva a filtr podobný ale externí z malého staršího akvárka.
Podle mě véceméně nejde nakombinovat to abych nasával u dna a měl externí otevřený filtr.
Napadá mě jediné řešení - první čerpadlo čerpá ode dna do přepadové komory a další z filtru nazpět do akva. To by fungovat mohlo a nehrozí přetečení.
Netvrdím, že je to neobvyklé, ale co se mechanických nečistot týče, vyčistí takový filtr maximálně hladinu. Všechny těžší nečistoty se budou válet po dně - mimo dosah filtru. Já jsem právě z tohodle důvodu umístil sání do nejnižší části akvária. Jinak o těch pojistkách vypínajících čerpadlo nic nevím, proto jsem se k tomu ani nevyjadřoval.
Ano vrchem. Bude to fungovat jako jakýkoliv jiný filtr založený na přepadu a ne na nasávání u dna. Nemyslím si že by to byl tak neobvyklý princip. Jak to bude fungovat je ve hvězdách, to se teprve uvidí.
Rozumím tomu dobře, že voda do filtru jde vrchem? To se tam moc bordelu nedostane, ne?
Jak vyplývá z popisu akva - slouží pro ověření technologií. Filtr, pozadí, vzduchování, osvětlení, kryt. To všechno si vyzkouším a použiju do chystaného 120l akva.
Pro začátek - to pozadí alespoň mě připadá naprosto skvělé.
Výroba byla úplně primitivní když srovnám s "polystyrénovými" návody a s kupovaným pozadím za tisícovku. Jako velikou nevýhodu polystyrénu a jiných hmot považuji pracnost a hlavně úbytek prostoru.
Pro příště - klidně bych tam nahňácal mnohem víc silikonu aby se to alespoň trochu víc zvlnilo a chytlo to víc písku..
Asi jsem už moc starej a línej, ale v takhle maličkém akvárku bych vážně uvažoval jedině nad bublifukem. Není nad jednoduchost a funkčnost.
Hotovóó.
Tedy akvárko i se zde probíraným filtrem je hotové. Mrkněte na moje akvárko -
rybicky.net/nadrz.php….
Snad jsem tam dobře nafotil ten můj filtr i experimentální pozadí.
Jinak dotaz stále trvá a dokonce už ze dvou důvodů -
filtr se ocitne na suchu pokud:
a) ucpe se vtok filtru
b) např. odpařením klesne hladina a vstupním přepadem filtru se přestane filtr plnit
Proto by mě stále zajímal nějaký konkrétní postup jak ochránit čerpadlo..
Moc se omlouvám já jsem přehlédl slovo vnitřní. Jo atím přepadem sem myslel bezpečnostní přepad pro venkovní otevřené filtry...když dojde k ucpaní sání, tak čerpadlo vyžene vodu do akva ==> zvedne se hladina ==> bezpečtnostním přepadem putuje zase do filtru(neprocházi médii) k čerpadlu ==> čepadlo není na suchu p.s. funguje to p.p.s. nakraslím obrazek počkejte pls
Edit: Tak tady to je červeně je vyznačena normalní hladina a filalově je po vyčerpaní filtru(ucpaní sání)v levo je pak detail přepadu.
Tak pro vysvětlení - mám vnitřní filtr co bere vodu přepadem a přepadem jí zase vrací do akva. Vypadá to víceméně takto:
www.moje-akvarium.net/…
Akorát za 3. komorou s filtem je ještě 4. malinká komora do které vede hadice a z ní to přepadem (je výš než net vtokový) se to vrací do akva.
Když ten vstupní přepad zacpu, čerpadlo vycucne filtr a je na suchu. Podle mě se vstup může nějak ucpat např. velkým listem apod, co já vím.. Proto ten původní dotaz.
Ono je jedno,jestli se ucpe sací koš,nebo předfiltr.Vodu to stejně vycucne.Bigboban provedl simulaci ucpání sání,a o to šlo.Pokud se při ucpání sání vyprázdní filtr,je zřejmě bez přepadu a poháněn pouze čerpadlem.
proč by ne. samozřejmě že k tomu asi může dojít, ale když tam máte dostatečně hrubý molitan.... no a tavoda taky nepřestane téct ze dne na den a filtr taky nepoběží na sucho, protože tam přepadem náka voda bude stále i při ucpaní přitékat(máte tam přepad ne???)
nejjednodussi ale preci jen neresi tu moznost ze filtr pojede nasucho
Ano, právě jsem se potom taky poohlížel je to poměrně spolehlivé, ale ten můj první nápad je asi nejlevnější a nejjednoduší
Použij hladinový spínač.Na netu jsou jich mraky.Kutit se nic nemusí,je to hotový.
No na čidlo bych se vykašlal ještě dostaneš el. šok
Nejlepší je dát na sací koš /hadici kus velmi hrubého biomolitanu.. Je to i dobrá předfiltrace a samotný filtr se namusí tak často čistit.
co zkusit ukutit vypinac se systemem plovaku, v podstate neco jako je v nadrzce u zachodu
Sestavil jsem si vlastní vnitřní 4-komorový filtr. V předposlední komoře mám čerpadlo. Pokud vše funguje jak má není problém. Ale při simulaci ucpání vtoku se stane toto - čerpadlo vyčerpá obsah filtru nazpět do akvária a po chvíli je čerpadlo "na suchu". Tedy nějaké přetečení nehrozí, ale bojím se o to čerpadlo. Tedy dotaz zní:
Jak ochránit čerpadlo aby neběželo bez vody? Nemáte někdo nějaké takové "udělátko"? Tedy opak čidla vlhkosti - ve chvíli kdy by bylo čidlo na suchu, odpojila by se elektřina do čerpadla..
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1008x