Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Teplou nebo studenou zářivku?

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Teplou nebo studenou zářivku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 16:21 Jindráš Re: slavko
To jo,máte pravdu,je to jen dobrý čtení o světle a co vlastně rostliny potřebujou. Zaměřil jsem se právě na ty 3 pásmové,záleží,jak která jaké pásmo upřednostňuje. Jsou tam i zářivky,které ho mají nejvíc vyrovnané. Máte pravdu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 15:44 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Jindráš
Až poštudujete aj iné strany (ako tú trojku) možno zistíte, že to s tou dúhou a rastlinami nie je až také horúce... Rastliny dokážu z tej dúhy využiť len niektoré časti, človek tiež, a tak zistíte, že trojpásmové žiarivky stačia - a to sú dnes bežne vyrábané žiarivky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2015 14:24 Jindráš Re: Mickey
To je pravda,840 je teplejší barva. Studenější je 865 a studená je 895. Je to i podle Kelvinů,mám 840,ta má 4000K a studenou mám 7.500K. Jde hlavně u rostlin o barevné spektrum,zelená,modrá,červená. Duha,jak psal Paxero,na str.3. To je u rostlin hlavní. Krásně je to napsaný,od RBSC,taky na stránce 3. Jsou to odkazy na super čtení,pro-kytkaře-. Jsou tam i zářivky s nejlepším,dostupným,barevným spektrem. Ještě jednou ,díky,RBSC a Paxero. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2015 10:53 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mickey
Rostlinám je to úplně jedno jakou barvu světla používáš, pro ně je důležitá jen intenzita osvětlení. Vyber si takovou, jaká se ti líbí. A 840 je denní bílá (spíše do žluta), studená bílá je 865 (trochu do modra).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2015 09:59 Muž Mickey [6]
Přeji hezký den, je tu mezi vámi zkušený kytkař? Někdo mi poradil že pro mechy (zelené rostliny) je dobré teplé světlo. Já svítim 840 studená bílá. Mám dvě stejně velké akva a v jednom jsem na zkoušku dal teplou a žádné výrazné změny nevydím.

Je nějaký odstín vysloveně vhodný pro zelené rostliny (mechy)?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2015 18:58 Jindráš Re: MartinH
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Paráda!! Líbí se mi to přírodní bílé světlo. Už to mám taky bílé potlesk Moc pěkný,krásně zarostlé. Kolik tam máš ryb? Já si jedu zítra pro poslední,budu jich mít 16. Na 190l dost. Tady v Kladně-a není to vesnička- prostě ty 865,ani 9xx neseženu. Tak mám 840,3 dny, a tu novou,7.500K. Máš to pěkný,ještě to černé pozadí a paráda!! palec Ty Glo-Flora i Sun jsem vyndal.A to jsou cca 2měs.staré. Největší podvod,a stály fakt hodně. rozzureny Na foto je to už jen s jednou zářivkou,tou 840. Je teplejší,snad se budou dobře doplňovat. Je to půl hodiny před zhasnutím.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2015 17:50 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: Jindráš
Jindráš napsal Chci koupit obyč,č.865. Taky 30W. Mám? Díky za rady. Mám 2x 30W 865 90cm trubice. Na nýsledek se mrkni sem: rybicky.net/nadrze/18594
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.07.2015 17:34 Jindráš Re: Jindraš
Zdravím,tak jsem světlo dneska snad vyřešil. Sháněl jsem normální zářivku 9...,a tady v Kladně na mě koukali divně. Nikde nikdo nevěděl,o čem mluvím. Ach jo,-ODBORNÍCI-. Ale nakonec jsem se podíval do malé,soukromé akvaristiky -a koupil jsem Aqua Zonic Super Sun 7500K. Má plné 3pásma,celé spektrum,vím,že taková zářivka není,ale tahle se ji snad hodně blíží. A stála jen 180Kč. 90cm,30w. Už je tam a je to super. Jen Akary koukaj coze Tak snad hotovo. A neděli si jedu pro Parmičky černopruhé,snad mi pomůžou od řas,když to mají v náplni práce. Hlavně,aby mě nechtěli ošulit a prodat -Krásnoploutvé,nebo ty druhé,ani nevím,jak se jmenují. Musím dát pozor na fousky a konec černého pruhu. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 19:02 Jindráš Re: RBSC
Pane jo,děkuju. Není to jednoduchý,když člověk chce pro kytky-ryby- to nejlepší. Tak aspoň už se orientuju a vím,jakou zářivku chtěj moje rostliny. Děkuju.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 16:09 Jindráš Re: pendergast
MOC,MOC DĚKUJU,skvělé odkazy. Tomu panu- Petrovo akvarium- jsem už o hnojivo napsal a ta rostlinná akvária je parádní čtení. Budu se toho držet. Dneska jsem přijel z práce,a kvasničák bublal (skoro vůbec),hrozně málo. Tak jsem hned udělal novou várku-stojí to fakt skoro nic- a po hodině už zas jede. Ty stonkové hned zítra koupím. V tom-Rostlinné akvarium- píšou,že 0.3w na litr stačí. Tak mám radost. A děkuju i pánovi výše,za rozbor světla. Rostliny se mi zdaj zelenější,ale možná je to větším světlem,a nebo to chci vidět. Ještě jednou díky moc. potlesk A zítra si jedu pro tohle. www.mamejeradi.cz/… Je to dobrý,nebo vyhozené peníze??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 22:02 Muž pendergast [17] - RostlinyRe: Jindráš
V zakladu se vubec nic nezmenilo.Princip je stale stejny.Jen technika sla dopredu a kdo na to ma finance tak toho vyuziva. www.rostlinna-akvaria.cz/… Ale i za malo penez muzes delat hodne muziky. CO2 kvasnicak je neco jineho nez CO2 Vital. Pomuze ti, podle fotek pridej rychle rostouci stonkovky at narusta zelena masa,to svetlo bude akorat. Zkratil bych dobu sviceni ted v lete na 9 hod. Od 12 do 21 hod. Funguje to. Nejaky hnojeni by to chtelo. Kdyz jsem si to kupoval a michal sam tak vysledek byl mizerny. Namichany hnojiva v akvaristice jsou draha. Kupuji od akvaristy :http://akvarium.napady.net/ a ridim se jeho zkusenostmi. Nikdy me to nezklamalo. Taky si pamatuji zarovku v srncim hrbetu nad akvariem a fungovalo mi :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.07.2015 21:13 Muž Paxero [71]
Ještě trochu k barevnému spektru. Duhu každý určitě viděl. Takže všichni víme, že denní světlo je složeno ze všech barev, co jsou na duze vidět (plus ty, co na duze vidět nejsou - infračervené teplo a ultrafialové záření). Podstatné je, že intenzita barev duhy je vyrovnaná. Zkuste si rozložit světlo ze zářivky! Třeba přes kus tlustého skla. Jednak některé barvy duhy budou úplně chybět (na duze bude mezera!), druhak některé barvy budou výrazně jasnější než barvy ostatní, a to třeba i barvy hned vedle - tedy jeden odstín zelené bude velmi silný, ale jen o trochu jiná zelená bude výrazně slabší, a zelená mezi nimi bude chybět úplně.

Pokud chcete dosáhnout co nejpřirozenějšího barevného podání, potřebujete zářivku, která svítí rovnoměrně ve všech barvách. Potíž je, že taková neexistuje. Když si koupíte zářivku 632, tak to číslo 6 říká, že na barevném spektru spousta barev úplně chybí (duha bude hodně děravá) a spektrum je posunuté směrem k červené a žluté (3200K). 6 znamená 60% barevného podání, ale to je hodně orientační číslo. Pouze říká, že duha je opravdu hodně děravá. Oproti tomu zářivka 960 říká, že duha je trochu méně děravá (index 90% zdaleka neznamená že jsou obsaženy všechny barvy a jsou rovnoměrné! rozzureny ) a barvy jsou spíše na modrém okraji spektra (6000K). Mořská akvária potřebují i 10000K nebo 20000K.

No a teď to podstatné: Barevné spektrum vyzařované konkrétním typem zářivky dobrého výrobce (Osram, Philips...) lze dohledat v technické dokumentaci na internetu!!!

Jinými slovy:
- soustřeďte se na zářivky 9xx a 8xx renomovaných výrobců
- nalezněte si technickou dokumentaci a detail barevného spektra (je to buď duha nebo graf zobrazující intenzitu jednotlivých vlnových délek světla)
- namixujte si různé zářivky tak, aby se jejich barevná spektra spíše doplňovala než překrývala

Myslete na to, že barva rostliny je ta část spektra, kterou rostlina odráží, tedy nespotřebovává!!! Pokud budete na rostliny svítít zeleným světlem, budou krásně vypadat, ale za chvíli umřou. Pokud na ně budete svítít spektrem všech barev kromě zelené, budou Vám připadat, že jsou po tmě, ale přitom budou prosperovat. Obdobně u rostlin červených. Pokud tedy ve Vašem akváriu převažují červené rostliny, rozhodně jim nesviťte pouze teplým světlem do červena, pokud tedy chcete, aby rostly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 20:39 Jindráš Re: pendergast
Svítím cca 12h denně,hodinu ráno a večer na jednu zářivku,10h obě. Používal jsem CO2 Vital,od Rataje,pak jsem se ale dozvěděl,že obsahuje Glutardehyd,to svinstvo,tak to letělo do koše. Teď mám-5 den-udělaný kvasničák,přes vzduch kamínek,jede pěkně.Dávám Bioflor. Přesně podle dávkování. Rostliny jsou mladé,snad jim to pomůže. Vodu měním každý týden,cca 50l. Včera jsem vyměnil 20 a dnes 80l- Kvůli teplotě,teď ty vedra-mám tam 29,tak to zchlazuju,na aspoň 26 stup. Rybky jsou chudáci zpocený :-D . Konečně jsem vyměnil tu zářivku-není 60w málo?? Poradili mi-na řasy Algexid-v obchodě,tak jsem ho 2x dal. Taky svinstvo. Ale kašlu na to,na tuhle veškerou chemii. Věřím (doufám),že byl velký problém se světlem,s tou Flora-Glo. Hodně živin,málo světla. Filtr JBL e901 Green. Ten je v pohodě. Dal jsem -minulý týden-ke kařdé rostlince kouli,hnojivo,od JBL 7+13,mají i železo. Jinak voda-testy v pohodě,podle testu Tetra-Test 6v1. Rostliny mi stagnovaly a řasa rostla. Tak jsem je vyházel-před 10 dny,všechny napadené,zbyly mi je 2,a dokoupil jsem nové. To je asi tak vše,doufám,že to světlo a kvasničák pomůžou. Žádnou chemii už nechci,hlavně to CO2 Vital,to jsem dával pořád a zničilo mi to.Ten Glutardehyd,kterej ničí-možná řasy,ale hlavně ničí pletivo rostlin,ty pak něměly sílu růst a řasa měla posvícení. :-( Je mi 54 a jsem sám s 11letou dcerou.Takže investice nic moc. Radši málo. K Akvaristice jsem se vrátil po 30letech. Je to nějak složitější,než si pamatuju. A nebo si to sám dělám složitější. Dříve chemie nebyla a byl pokoj. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 19:56 Muž pendergast [17] - RostlinyRe: Jindráš
Stary zarivky si schovej dokud nevymenis patice T8 za T5. Jeste nejsou dle vyrobce vysviceny :-) ale mohou se ti hodit jako drzaky pro T5: www.rostlinna-akvaria.cz/… .Skoda ze nemas aktivni prezentaci, neni to jen o svetle ale i o teplote, CO2, hnojeni, ph atd. Mas mlade akva a tam probiha mnoho procesu. To ze mas rasy je uplne normalni. Jen jde o to najit ten spravny pomer.Vice svetla = pridavat co2 a hnojit. Mam podobne velke akva a svitim 2x39W T5. Puvodne jsem mel to same jako ty, jen jsem nekupoval Sunglo a Powerglo. Jen ze zacatku. Cena je strasna, vysledek uplne normalni. Po znovu zalozeni akva jsem si myslel ze tim svetlem vse vyresim. Omyl. Namontoval jsem T5 2x39w. Rostliny rostly ale i rasy. Pridaval jsem na co2 i hnojeni. Nez jsem prisel na vyvazeny stav - svetlo, hnojeni a co2 tak to trvalo 3mesice. A i tech 2x39w je docela hodne. Ted mam hladinu zastinenou z 50% riccii a akva funguje s minimalnim co2 (mesic uz nejede) a minimalnim hnojenim. Samozrejme LED svitidla jsou budoucnost a pro akvaosvetleni tady mas specialisty a mnoho clanku. Je to jen o tom kolik jsi momentalne ochoten do toho investovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 18:51 karci17 Re: Jindráš
Ja svietim cca 45W (10xXML)LED na 100x45x40 a bez rias a rastie vsetko slusne. Len cez obed stiahnem na 2 hodiny na cca 15-20W LEDky a obcas vecer prisolim na 2 hodiny ziarivky cca 30W.
Svietenie od 9:00 do 20:00 (vratane 2 hodiny poludnajsie znizenie)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2015 18:26 Jindráš Re: NHKG
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak už jsem tu Floru vyndal. Nechcete ji někdo? Za 400. VTIP!!! Koupil jsem Philips 840,v Baumaxu. Za 199Kč. Docela drahá,když jinde stojí polovinu. Ale chtěl jsem 865,tu neměli. Tak ji koupím zítra,a dám místo Sun-Glo. I když ta svítí dost,a mám ji tam měsíc. Má 2200Lum. a 4200Kelv. Led jsou pro mne drahé-5-6 stovek za jednu. Stejně si myslím,že svítím docela málo-190 litr.,100x 50x40.D-V-Š. Že jo? Obě zářivky jsou po 30w. Bojoval jsem s řasou,a ještě není stopro pryč,myslím,že to bylo málo světla. Tak uvidím. Hlavně,ta Flora-Glo má 1250Lum a 2400K. Byla tam měsíc. Akva mám 4tý měsíc. :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2015 20:50 karci17 Re: kus5
" Ledky je předražená moda a mají omezenou životnost. " - A co nema obmedzenu zivotnost ? Ziarivky ? Slusne chladena LED 50.000h + ... Ci Tvoja 865 ma dozivotne - nekonecno? Nebavme sa o LED pasoch ...
" Rostlinám to je jedno, chtějí hlavně měkou (deštovku) a tími kyselejší vodu. " - A na toto si ako dosiel ? :-O
Milujem takychto co zglobalizuju vsetko.

K teme: Aj pri LED plati < 6000K - 6500K do zlta nadych a >6500K++ Biela a namodraly nadych.
Mam na jednom akva 2x 865 OSRAM a je evidentne opticky belsie a studensie ako druhe avetlo LED 6000K, ktore v porovnani so ziarivkami 865 ide jemne do zlta. No a dalsie svetlo LED (Beamworks) 10.000K je evidentne BIELE.
Cele je to na vnimani (odlisnom) spektra kazdym clovekom.
Osobne sa napr.mne paci 10.000K osvetlenie (nie modra ale ozaj studena biela )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2015 16:14 Muž kus5 [3] Re: Jindraš
Děcka nevyhazujte peníze. Stačí úsporky do 20W, na zvýraznění neonek 865tky, na ryby dočervena 840tky. Já je mám položené v objímkách na krycích sklech a můžu s nima hýbat a přisvětlovat kde chci. Ledky je předražená moda a mají omezenou životnost. Rostlinám to je jedno, chtějí hlavně měkou (deštovku) a tími kyselejší vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2015 15:08 Muž pendergast [17] - RostlinyRe: Jindráš
Rybam je to jedno a rostlinam taky. Tyhle zarivky jsou jen obchodni trik. Moc lidi je nepouziva. Klidne kup 2 x 865 pokud mas rad studenejsi svetlo nebo 865 a 840. Jen dodrz delku aby se to vlezlo do patic. Osram,Philips. Za cenu jedne si koupis dve.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2015 15:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jindráš
Vyhoď obě ty "speciální" zářivky a kup si obyčejné zářivky. Vyber si z typů dle požadované barvy. Velké obchody jako je Hornbach mívají rozsvícené tyto zářivky vedle sebe, tak se můžeš na tu barvu podívat. Ty "speciály" kromě vyšší ceny mají maximálně tak nižší svítivost a živostnost. Nepíšeš jaký máš typ patice, ale musíš koupit se stejným typem jako máš teď (většinou T5 nebo T8).

830 - žluté světlo
840 - nažloutlé světlo
865 - namodralé světlo

Případně můžeš koupit led trubice a trochu ušetřit za elektrickou energiii, ale musel by jsi trochu upravit zapojení svítidla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2015 13:48 Jindráš – Zářivky Sun-...
Ahoj všichni. Chci se zaptat,koupil jsem-myslel jsem,že to nejlepší- dvě zářivky,jedna Sun-Glo-380Kč a druhou Flora-Glo. 560Kč. Děs. Ta Sun-Glo je dobrá,teplé světlo a svítí hodně. Ale-Flora-Glo,svítí málo. Vůbec se mi nelíbí a rostlinám asi taky ne.Mají 4,300K -Sun a 2,800K Flora. Musím koupit normální,místo Flory. Máte s těmito zářivkami někdo zkušenosti? Jsou 90cm,akva 190 l,rostlin dost,ale nenáročné,ryb 12-10x Akara hnědá a 2x Ancistrus. Nic víc. Chci koupit obyč,č.865. Taky 30W. Mám? Díky za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 23:28 pansuu Re: Polyfenes
V poho, taky jsem si dělal starosti a teď ani nevím jak jsou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 23:25 Polyfenes Re: pansuu
Asi nad tím moc špekuluju :) A díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 23:22 pansuu Re: Polyfenes
To je spíš věci vkusu, vyzkoušej a uvidíš co se ti víc líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 23:20 Polyfenes
Taky řeším podobný problém s Tpětkama a chtěl bych se zeptat, kde umístit zářivku s teplým světlem a kde se studeným (mám 2x 39W)? Myslím tím polohu dopředu x dozadu. Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 17:35 Radka Re: DrSova
KNO3 je hnojivo,přidává se při nedostatku dusičnanů, bez něho kytky nerostou .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 16:34 Muž DrSova [28] - RostlinyRe: matlala
já bych to s tou chemii neprehanel.Radsi prirodni cestou: Me se osvedcilo nechat akva zarůst rostlinama. Řasy mely mene svetla, zivin a postupne odumreli. Takto jsem se zbavil i zabiho vlasu-vláknita a myslim si hodne odolna rasa.Jo a to mam jeste akva vedle okna=naprosto nevhodne.... A sinice-tu sem mel na pisku,protoze sem prekrmoval..... :-|
KNO3 -opravte me ale neni to hnojivo? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 12:57 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Gabrielka
Ale sinice nemáš v akváriu proto, že jim svítíš 0,9W/l. Ty se ti objevily z jiného důvodu. :-) Je pravda, že si dokážou více světla užívat. Až se jich zbavíš odstraněním příčiny jejich přemnožení, dál budeš svítit 0,9W/l a sinice nebudou. Nebudou... :-D
jj problém odstraním přidáním KNO3, ale nejdřív ho musím sehnat od MRP a hlavně se s nim domluvit pač 20g KNO3 a poštovne 70 je dost drahe a učet nemam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:27 Žena Gabrielka [73] Re: filipsi
Až dostanu kapesné, zkusím tu "955". :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:26 Žena Gabrielka [73] Re: matlala
Ale sinice nemáš v akváriu proto, že jim svítíš 0,9W/l. Ty se ti objevily z jiného důvodu. :-) Je pravda, že si dokážou více světla užívat. Až se jich zbavíš odstraněním příčiny jejich přemnožení, dál budeš svítit 0,9W/l a sinice nebudou. Nebudou... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:25 Muž filipsi [1295] Re: Gabrielka
Ve vlivu na rasy a ryby nic zasadniho. Ve vlivu na cervene a zelene "cervenajici se" rostliny vybarveni vice do cervena. Lespi rust ne, proste jen estetika, kdo chce hezky cervenat. Da se to i druhou cestou, akva presvitit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:18 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Gabrielka
...
Problém řas sice se světlem souvisí, ale obvykle tak, že jeho nedostatek se podílí na jejich rozvoji. Řasy jsou obecně přizpůsobivější nepříznivým podmínkám, než vyšší rostliny.
Hlavní příčinou zařasení akvárií je voda přesycená živinami - odpadními látkami, hnojivy... :-)

nesouhlasím mám sinice na nejvíc osvětlené části akva uprostřed světlo 0,9w/l zářivky 840+830 nějakých 1700 lumenů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 10:16 Žena Gabrielka [73] Re: filipsi
Repti-GLO? A co třeba LT18W/955? Cena zhruba poloviční oproti GLO.
A co je možné čekat od podílu UV-A a UV-B ve vlivu na řasy, (rostliny, ryby)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 09:47 Muž filipsi [1295] Re: Gabrielka
Me prijde trochu zavadejici to znaceni a terminologie, tak to radsi vzdycky popisuju dvema zpusoby.
Ekvivalentni teplota (jak zminuje marsz) "vlakna", cim teplejsi, tim svetlo vic do modra, a min do zluta a naopak. V tomhle znaceni cim "teplejsi" (K) , tim "studenejsi" barva v grafickem pojmu a skale. Me prijde logictejsi tepla bila = do zluta, studena bila = do modra.
Ale pro rostliny, jestli to snese tvoje oko (je to fakt dost do zluta) bych dal 830, 840 (budou lepe vybarvene). Pokud budes mit v akva zarivky 4, a na penezich tolik nesejde, jednu bych dal repti-glo s UV. S 860 porostou podobne. Se vsemi to pujde, spis zalezi na tom, aby se ti tak osvetlene akva libilo.
(edit - ted koukam, ze primo pises 3 - koupil bych 830, 2x840, 860, zkusil 830+2x840, kdyz se ti to bude zdat zlute, 830+840+860. Az vse hezky pojede, muzes misto jedne zkusit repti-glo /bez kryciho skla, pripadne jen s plexi/ uvidis)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 09:37 Žena Gabrielka [73] Re: Bambus
Bambus: Teplou nebo studenou zářivku? ...stále bojuju snad se všema řasama co kdo zná... Mám 3 trubice 60cm/18w na asi 115 litrů vody 12hod.denně. 80x42x45...
Tři trubice jsou tak akorát. Na krajích akvária sice budete mít světla míň, ale to se dá pořešit tím, že sem nasadíte rostliny s nižšími nároky na světlo. Co se trubic týče, už to tu zaznělo - pořiďte si třípásmové, nejlépe kombinaci různých teplot. Takže třeba 830 + 840 + 860. (K mání bývají i 827 a 865; ty můžete samozřejmě použít taky.) S barevnou teplotou a spektrálními křivkami si hlavu nelamte - rostlinám vyhovuje světlo těchto zářivek, spíše jde o to, jak bude vyhovovat vám barevné ladění akvária. Platí Matrixovo - čím nižší číslo, tím teplejší (víc do žluta) tón, čím vyšší číslo, tím studenější, "ostřejší" tón.
Problém řas sice se světlem souvisí, ale obvykle tak, že jeho nedostatek se podílí na jejich rozvoji. Řasy jsou obecně přizpůsobivější nepříznivým podmínkám, než vyšší rostliny.
Hlavní příčinou zařasení akvárií je voda přesycená živinami - odpadními látkami, hnojivy... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2007 09:08 Štěpán Re: marsz
Obrázek barevné škály je zavádějící a nesprávný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2007 00:43 marsz
Tento odkaz vysvětluje asi teplotu světla cs.wikipedia.org/… . U zářivek je to číslo za osmičkou začátek čísla označujícího jeho barevnou teplotu. Tedy 860 = 6000K. 840 má 4000K. Povšiml sem si, že ti, co chtějí aby jim to pěkně rostlo, používají kolem 6500K. Mám obyč osvětlovací šroty koupené v obchodě a jeden má 7200K a druhý 8000K. coze coze To sem z toho jelen. Podívej se pořádně do fóra a zkus si udělat názor sám. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 23:41 Muž matrix069 [79] Re: Bambus
Kdo má peniaze nech ich vyhadzuje na špecialne trubice. Ale stačia 8xx(830,840,860... čím menšie číslo,tým je viac do žlta-aspoň sa mi zdá) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 23:29 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Bambus
určitě teplou s označenim 8xx a obyč ne ze zverimexu speciálku X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2007 23:27 Bambus – Teplou nebo studenou zářivku ? ? ?
Ahoj, vejdu do obchodu, hlásím značky a typy trubic a . . . Odpovídají mě otázkou zdali chcu teple bílou, nobo studeně bílou. Cena pohoda, klidně změním, ale stále bojuju snad se všema řasama co kdo zná. Mám 3 trubice 60cm/18w na asi 115 litrů vody 12hod.denně. 80x42x45 . Díky za každou radu

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2238x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4924-teplou-nebo-studenou-zarivku