Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jedlá soda na zvýšení pH vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jedlá soda na zvýšení pH vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2022 22:12 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: raiback
Musíš postupně přidávat třeba dvě kávové lžičky a před a po aplikaci změřit pH. Až se dostaneš na požadovanou hodnotu. Během 24 h to zvedat tak o půl stupně. Dobře to rozmicháš v malé pet láhvi ve vlažné vodě. Pak to rovnoměrně rozlej po celé hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2022 21:15 Pertinax Re: raiback
Tanganyika je výjimka z pravidla, které zde naznačil Sid. Tam je voda zvláštní právě tím, že sodík je tam v převaze nad draslíkem, vápníkem i hořčíkem.
Takže přidávání jedlé sody (NaHCO3) je ve Tvém případě tím pravým ořechovým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2022 08:24 Muž raiback [0]
Sid napsal: Už kvůli zmíněnému obsahu Na nepoužívám při zvyšování pH NaOH, ale KOH. Zdravim. Chcem sa opytat kolko percentny KOH pouzivate na zvysovanie PH? mam 7.4 a chcem ist k PH 8.5 az 9. A ake je davkovanie? Dik

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 14:28 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: vaclav
Někdy mramorová drť nestačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2021 13:39 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: katterinecka
Já jsem tohle řešil u pávačt nasypal jsem do akvária mramorovou drť a je pokoj, pH se drží v neutrálu. Rostliny rostou jako divé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2021 10:33 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: katterinecka
Nevím, čím ten amoniak měříte a jaké hodnoty vám to ukazuje, ale mírného zvýšení pH, řekněme na 6,5, bych se nebál; schválně mrkněte, jaký je rozdíl v poměru NH3/NH4 u vámi naměřené hodnoty při pH ~ 5 a pH 6,5.
Už kvůli zmíněnému obsahu Na nepoužívám při zvyšování pH NaOH, ale KOH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 08:54 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: vaclav
Viz předchozí příspvěvek. Právě proto, abych nepřidávala do vody sodík, tak jsem místo sody chtěla přidávat KHCO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 08:53 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sid
Jakou jinou chemii? NaOH? pH je okolo 5, ale úplně dobře nefunguje nitrifikace. Takže vyšší pH by mohlo pomoct i nitrifikaci, a uhličitany by mohly zamezit kolísání pH. Ale na druhou stranu je ve vodě dost amoniakálního dusíku, takže se trochu bojím, aby zvýšení pH nepřeměnilo NH4+ na amoniak, který je toxický. Jde o větší systém, není to úplně akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 06:50 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: katterinecka
Zkušenost nemám, když potřebuji zvýšit pH, používám jinou chemii. Co je ale důležité, KHCO3 není klasifikován jako nebezpečný pro vodní prostředí a jeho toxicita 96hLC50 pro ryby je 1300mg/l, 48hEC50 pro vodní bezobratlé 630 mg/l.
Tak co zkusit otestovat na malém vzorku, jak tato látka upravuje pH a (alkalitu!) vaší akvarijní vody? :-)
BTW: Klidně bych KHCO3 k výše uvedeným úpravám používal, ale ta cena...!
Ve velkém bych se nedoplatil. Proto ta jiná, řádově levnější, chemie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 15:56 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: katterinecka
Proč chceš zvedat pH? Jednoduché je to samozřejmě se sodou ale dodáváš do akvária sodík, a to není dobře pro ryby ani rostliny. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 13:13 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Hydrogenuhličitan draselný
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s zvyšováním pH hydrogenuhličitanem draselným? (KHCO3) Případně i s tou sodou, je to podobný. Jen bych chtěla vědět, jak účinně zvyšuje pH a jestli jde zvýšit tak na 7, a nebo se zvýší až na těch zhruba 8?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.12.2018 23:14 Silviebaris Re: Miroslav
Jedlá soda na změkčování vody je absolutně nevhodná, docílíte pravého opaku a ještě se změní kyselost vody na vodu zásaditější.
Jedlá soda se v akvaristice používá právě pokud má někdo vodu měkkou a kyselou a chce chovat třeba tlamovce, kde je potřeba voda tvrdší a zásaditější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2018 22:42 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Miroslav
Jestli změkčuje vodu netuším, ale pH zvedá někam k 8! Podívej se na název tohoto tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2018 22:33 Maq Re: Miroslav
Ne.
Co potřebuješ? Co chceš s vodou udělat?
Soda vodu nezměkčuje. Ani nepřitvrzuje. Zvyšuje pH a alkalitu.
Něco jiného je soda na praní, Na2CO3.
Ve vodě, kde je hodně Ca a Mg (tvrdá voda), a z aniontů hodně uhličitanů, ale také síranů a chloridů, tak sodík jakoby "vyžene" vápník a hořčík od těch síranů a chloridů a nechá jim uhličitanový anion. No a CaCO3 a MgCO3 se pak vysrážejí, protože jsou špatně rozpustné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2018 22:22 Muž Miroslav [35] – soda
Ahoj kluci,nevim,ale soda bicarbona změkčuje vodu a snižuje ph,je tomu tak? :-(
Vápno,nebo vápencové kameny zase zvyšují ph a voda je tvrdší že?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2018 20:12 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: Pokud jde o denitrifikaci tak protože většině z nás se dusičnany v akváriu hromadí nebude to s ní tak horké.
Ano, vsjo jásno.
A podle toho úplně stejně platí: Pokud jde o spotřebu dusičnanů rostlinami, tak protože většině z nás se dusičnany v akváriu hromadí, nebude to s ní tak horké. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 22:57 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Je to tu už napsané mnohokrát i Raviolka to tu několikrát vysvětlovala. To co je uvedeno na jejich stránkách není dovedeno do detailů protože to je pro akvaristickou veřejnost a nemá cenu to moc komplikovat, ne každý té chemii rozumí. Pokud jde o denitrifikaci tak protože většině z nás se dusičnany v akváriu hromadí nebude to s ní tak horké. Někteří si staví na to i filtry a dostat je z vody je už složitější záležitost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 17:38 Maq Re: jamajcan
(1) Pokud by @raviolka napsala, že "při nitrifikaci dochází k poklesu pH", bylo by to přesné a nic bych nenamítal. Jenže ona napsala něco jiného, což je - přesně jak jsem uvedl - nepřesné.
(2) To co píšeš o denitrifikaci... já bych si o tom docela rád popovídal, ale myslím že to sem nepatří. Snad do nějakého vlákna o dusíku. Ale pokud by i v "normálním" akváriu k denitrifikaci nedocházelo, jak si myslíš stejně jako asi většina akvaristů, tak
(3) rozklad dusíkatých organických látek produkuje vždy a nevyhnutelně amonium/amoniak, a to je právě takový protolyt jako (hydrogen)uhličitany, tedy vodu pufruje a v důsledku zvyšuje její pH.

(Pozn. Denitrifikace a vznik uhlí jsou úplně odlišné procesy a prakticky nemohou probíhat současně.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 16:39 jamajcan Re: Maq
V akváriích obecně je podstatná právě nitrifikace, tzn. bakteriální přeměna dusitanů na relativně neškodné dusičnany. Organická hmota, jako jsou například výkaly a jiné organické nečistoty nitrifikací prochází. Denitrifikace je v akváriích zanedbatelná a může se projevit např. u hnijícího dna atd. Ve fungujícím akváriu se s ní skoro nestkáš. Klasický příklad denitrifikace, čili klasického anaerobního procesu je vznik uhlí,.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.07.2018 16:27 Maq Re: jamajcan
Přehlížíš skutečnost, že nitrifikace není součástí rozkladu organické hmoty.
Hromadění dusíkatých látek není totéž co nitrifikace. Pokud k nitrifikaci nedochází, může se hromadit např. amonium, a vliv na pH je zcela jiný.
Pokud k nitrifikaci dochází, může na ni navazovat denitrifikace (dnes už jsem si skoro jistý, že se to v akváriích běžně děje), která zase posunuje pH nahoru.
Těch procesů okolo dusíku je spousta, a fakt nelze takhle obecně říct, že "nárůst dusíkatých látek snižuje pH".
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 16:15 jamajcan Re: Maq
Nevím o tom, že by nitrifikace zvedla Ph. Právě naopak při ní vznikají vodíkové kationty, které výrazně ovlivňují Ph a to směrem dolů, tzn.do kyselé reakce. Čili ta formulace je pro mě naprosto adekvátní. Čim víc bordelu k nitrifikaci, tím více volných H+, tím nižší Ph.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 15:55 Maq Re: vaclav
Dílčí nepřesnost:
V akvarijní vodě se mohou na alkalitě významně podílet i další látky, zejména fosforečnany a sírany, případně další alkalicky reagující látky.
Fosforečnany ano, sírany určitě ne (při pH>3). A "další alkalicky reagující látky" je nevhodný, zavádějící pojem.
Další:
Proč je alkalita důležitá, i když do vody nic nehodláme dávat? Protože jako kyselina působí i odpadní produkty metabolismu ryb a dalších živočichů – tak jak dochází v uzavřeném prostoru akvária k nárůstu množství dusíkatých látek, docházelo by bez pufrační schopnosti některých látek k velkým změnám pH i se všemi nepříznivými důsledky. V málo zarostlých akváriích s nízkou alkalitou dochází při zanedbání výměny vody k většímu poklesu pH, který může být rybám nebezpečný.
Velmi nešťastná formulace. Výkaly a moč ryb a plžů, stejně jako odumírající rostlinná hmota, žádné kyseliny nejsou. Pravdou je tolik, že při jejich mikrobiálním rozkladu dochází k mnoha procesům, z nichž některé ovlivňují pH - nahoru nebo dolů. Stejně tak "nárůst množství dusíkatých látek" je příliš obecný pojem, a nelze z něho dovodit, že nezbytně tlačí pH směrem dolů (může to být i právě naopak).
Další dílčí nepřesnosti citovat nebudu. Zmíním jen jednu, která je naprosto zásadní:
Čím větší jistotu stabilního pH požadujeme, tím vyšší toto pH musí být a tím menší množství volného CO2 voda obsahuje.
Z tohoto a dalších výroků vyplývá, že autorka nevnímá rozdíl mezi tzv. otevřeným a uzavřeným uhličitanovým systémem. pH jako takové nemá žádný vliv na množství volného CO2 rozpuštěného ve vodě. Ve vodě o pH 9 je za stabilních podmínek právě tolik rozpuštěného CO2, jako ve vodě o pH 5.
Vliv uhličitanů se projevuje pouze při změnách pH a obsahu CO2 ve vodě. Například když rostliny a řasy během dne odčerpávají CO2, tak pH stoupá - ale jen dočasně, než se CO2 doplní ze vzduchu. Protože taková živá voda, v přírodě i akváriu, neustále střídá denní a noční režim, tak obsah CO2 neustále osciluje okolo rovnovážného stavu (a s tím kolísá i pH). Nicméně ten rovnovážný stav jako takový je na pH nezávislý.
Dál se v tom vrtat nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2018 09:30 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Strakááč
Mám modré neónky rok vo vode s pH 7.1, nič sa nestane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 23:14 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Jarry
jasný no :) já tam ameriku mám, neonky modré chtějí 5,5 - 6,5 píšou to tu v atlasu, co se stane ,dykž to budu mít kolem 7? jakože snižovat to výluhem z rašeliny můžu skoro furt :)
na zhruba těch 6,5 nevím, jak moc se to pH teď drží, půjdu si to přeměřit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.07.2018 22:59 Muž Jarry [1437] Re: Strakááč
pH se řeší spíše s ohledem na ryby, např. většina toku Amazonky a jejích přítoků má pH orientačně mezi 4 a 7, zatímco Africká jezera mají pH 8 - 9. Když dáš africké tlamovce do pH 6, tak asi moc prosperovat nebudou, i když se přiznám, že jsem to nezkoušel. Rostlinám bych řekl, že většinou bude nejvíce vyhovovat pH kolem 7.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 22:40 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 22:20 Maq Re: Mejla82, ivo1339
@Mejla82: Ono se říká, že nulová alkalita (uhličitanová tvrdost, KH) je špatně. Já takovou vodu mám, a pH reguluji podle chuti, nic divokého se neděje. Většina tropických vod je bez alkality.
Alkalitu bych zvyšoval raději uhličitanem vápenatým a hořečnatým (postup je popsaný v článku), ale pokud trváš na tom, že JA cichlidy a krunýřovci touží po sodíku, tak jeden stupeň KH uděláš s 30 mg/L NaHCO3 (jedlá soda).

@ivo1339: Máš v tom opravdu zmatek.

@redaktoři: Měli byste těch pár příspěvků od @ivo1339 raději smazat, je to všechno (vč. optimálního pH pro nitrifikaci, rovnováhy NH3/NH4) špatně a jenom by to lidi mátlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 22:12 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
zvýšení PH vody ? a KH ? dřevěný popel je silně zásaditej (prý pH12) a má dost vápníku a fosforu.. pak má ještě Mg a K což rostlinkám prospívá.. já s ním lehce hnojím, spíš to ae pořád jen zkouším :) zkus ho v malej dávce, třeba to nějak s vodou hejbne :) vím kulový o tom, ale když to tu tak čtu.. mohlo by to možná fungovat :)
-
je vlastně nějaká výhoda kyselý nebo zásaditý vody ? co je optimum pro perfektně fungující akvárium, co se týče pH jako takovýho? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 21:08 Muž Magic [879] - RostlinyRe: ivo1339
V Čechách sa tvrdosť vody nevyučuje nemecky.

GH - Gesamthärte, je celková tvrdosť vody spôsobená rozpustenými katiónmi Ca, Mg (a ďalšími, pre nás zanedbateľnými). Prepočítava sa, ako správne uvádzaš, cez CaO.
KH - Karbonathärte, je dočasná tvrdosť, ja radšej hovorím alkatita, v akváriu držaná hlavne HCO3 pufrom (okrem toho fosforečnany a kopec ďalších možností).

A ako správne hovoríš, je v tom sakra rozdiel. Len GH je celková, vyjadrovaná v °dGH, alebo °N a počítaná z koncentrácie Ca2+ a Mg2+ a KH je alkalita vyjadrovaná v °dKH počítaná z koncentrácie HCO3-.

Aby som ti moc neušiel od otázky - nesypal by som. Nechal by som čeriť hladinu, hoc i bublať, ak sa ti to páči, a akurát kontroloval pH, aby neletelo moc nízko (neverím, že bude).
Nota bene keď tam nie sú ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:58 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Magic
Nic si nepletu. A pokud ano, SPŠ chemická v Ostravě nebo VŠCHT v Praze (obor technologie vod) asi učí nesmysly.
A nepleť tu GH (síranovou neboli stálou tvrdost), na tu soda nemá žádný vliv.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:55 Mejla82 Re: Magic
Jbl testy vody...
Jinak voda je zelivka praha (tu jsem nemeril tedy)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:54 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Mejla82
Nechce sa mi veriť, že z vodovodu tečie voda s nulovou alkalitou. Meral si to? Máš rozbor z vodárne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:53 Mejla82 Re: ivo1339
Ivo nezlob se ale nejsem maly chemik tak tomu uplne nerozumim... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.07.2018 20:52 Muž Magic [879] - RostlinyRe: ivo1339
Pletieš si KH s GH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:50 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Magic
Zjevná alkalita je suma všech hydrogenuhličitanů (zjednodušeně sodný, lithný, vápenatý, hořečnatý), KH je pouze hydrogenuhličitan vápenatý a hořečnatý vyjádřený jako CaO nebo MgO. Není to žádné synonymum a je v tom sakra velký rozdíl. Pokud dodáte do vody sodné ionty, nemůžete už mluvit o KH. Není problém připravit měkkou vodu s "KH" 20°N a víc právě přidáním sody bikarbony (NaHCO3) nebo sody (Na2CO3).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:50 Mejla82 Re: Magic
Kh hodnota je 0 cetl jsem ze to neni idealni a lepsi je okolo 3°... Docetl jsem se ze je mozne hodnoty zvysit pridanim jedle sody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:42 Muž Magic [879] - RostlinyRe: ivo1339
KH (=Karbonathärte) a alkalita sú pre naše potreby synonymá. A vyháňanie CO2 z vody prekysličovaním funguje len ak vo vode nejaký prebytočný CO2 je, teda pokiaľ sa ním naozaj sýti. (Potom ale nechápem, prečo ho vyháňať, keď som ho tam prácne dostal.)

@Mejla82: Výpočet tu na kolene nedám, možno sa toho chytí niekto iný. Baj očko to môže byť.
Ale nerozumiem dôvodu prečo chceš vôbec sódu do vody sypať. Akú máš KH? 450l určite neleješ z RO, a voda z vodovodu je vcelku stabilná, pH=6,8 nie je vôbec príliš nízka hodnota, aby sa musela regulovať. V čom je problém?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:37 Mejla82 Re: ivo1339
Mam zvysovat tedy kh nebo ne?..pockat...Akvarium je podstate v zabehu bez ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:33 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Mejla82
Lepší je sprcha z rozstřikovací rampy, bez problémů držím pH stabilně na 7,2 až 7,3 v nádržích s divokými živorodkami (Gambusia, Limia).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:23 Mejla82 Re: ivo1339
Chapu....zatim prokyslicuju vodu jen cerpaci hlavou...Od zitra pripojuji vzduchovani prez 2 kameny cca 450l/h muzu i vice...

Jde mi o zamezeni vykyvu ph ktere je 6,8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:20 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Mejla82
Pozor, přidáním hydrogenuhličitanu sodného se zvýší alkalita, nikoliv KH. pH se samozřejmě zvýší, ale na to je lepší metoda čeření hladiny a tím prokysličování vody. Zachycovaný kyslík vytěsňuje z vody oxid uhličitý, posouvá se hydrogenuhličitanová rovnováha a pH stoupá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 20:12 Mejla82 – Kh - jedla soda
Co je pravdy na tom kdyz pridam cajovou lzicku jedle sody na 50l vody (kh 0) tak se mi zvysi hodnota na 4°.. ???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 20:30 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: miromigo
Nitrifikace je biologický proces, kdy bakterie zpracovávají odpadní látky. Z aminokyselin na amoniakální dusík (amonné ionty, dusitany a dusičnany). Tento proces je nejintenzivnější při pH 9,5. Přidáním sody nebo sody bikarbony se zvýší pH, bakterie začnou intenzivněji pracovat. V organicky silně zatížené vodě (s vysokým obsahem odpadních látek - bílkovin a aminokyselin) pak dojde k přechodnému zvýšení obsahu dusičnanů jakožto meziproduktu biologického odbourávání amoniakálního dusíku. Zvyšování pH v zanedbaných nádržích je velmi nebezpečné, při pH vyšším jak 8 dochází nejen k produkci amnonných iontů NH4+, ale i čpavku NH3, který je silně toxický i v nepatrných koncentracích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2016 05:46 miromigo – Jedlá soda a NO3
Chci se zeptat, můžu přidáváním jedlé sody zvýšit kromě pH vody i NO3? Protože od doby, kdy jsem přidala do akvária jedlou sodu poprvé mi vyskočilo NO3 z 10 na 40-50. :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.03.2014 20:41 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MonterMonty
Jedlou sodou se nezvyšuje jen pH, takže bacha. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 19:35 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: MonterMonty
Já mám endlerky v 56L a vždy jim tam dám té sody tak od oka cca 2-3 čajové lžičky do kýble s odstátou vodou (15L) a je vše v pohodě. pH mám 7.5.
rybicky.net/nadrze/20154
rybicky.net/nadrze/20153
ahoj

V jednom akvárku mám pH spíš k 8. Měřím to kapkama (Tetra Test pH).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 18:48 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Johan
akvárko je docela slušně zarostlé rybicky.net/nadrze/20032 , burčák už chladím ve studené vodě aby tolik nejel ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 18:46 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: MonterMonty
Trochu rostlin a pH jde hodně nahoru, takže tomuto údaji bych moc nevěřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 18:20 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: vaaclav
jj kapkami ben-test no mám odzkoušeno i jinými papírkovými že to ukazuje správně , vstupní voda ukazuje 7 , no bublám trošku burčáku , takže to padá na 6,5 ,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 18:14 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MonterMonty
Čím to měříš, jestli kapkami tak ve skutečnosti tam to pH 7 klidně může být. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8876x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4879-jedla-soda-na-zvyseni-ph-vody