Nálevník
Koukněte ke mě. Akvária fungující bez filtru.
to je nezávidení hodná situace.
Nechci tvrdit že filtr není důlžitý, ale řekla bych že není nezbytný... V akva mám lavové kameny a lavový granulát, který má ´´PRÝ´´ dobrý vliv na život užitečných baterií. Když jsem byla malá měla jsem akva bez filru jen se vzduchem a světlem a rybičky i rostlinky prosperovaly... V dalších svých akvariich filtr mám, ale do tohoto akva ho zatím neplánuji .. až pokuď bych pořídila nějaké rybky...
Jenže ony ty nitrifikační bakterie nežijí jen ve filtru.
0 08.04.2010 13:54 pietro – Re: Frissky
Filtr je nezbytný pro kvalitu vody je to srdce akvária, bez toho nemůže fungovat žádné akvárium.
Ve filtru žijí tzv. nitrifikační baktérie, které zabezpečují biologickou rovnováhu v nádrži. Jak po chemické stránce tak biologické. Výměna vody je pro nálevníka příznivá tak se ho jen stěží zbavit!!
Pokud není proces zaběhnutý od prvopočátku, bude to jen horší a nakonec se dostaví protozázní organismy díky zvýšené koncentraci No3,No2, čpavku a ryby začnou uchřadnout a umírat na širokou škálu nemocí.
filtr nemám to bude asi důvod toho, že ještě nezmizeli.. rybičky jsem přestala krmit když se objevili a ted tedy vypínám světlo... Protože nemám filtr měním častěji menší objem vody... mužu v tom pokračovat.. nezhorší se to?
0 08.04.2010 12:45 pietro Tedy abych upřesnil o co se jedná je to tzv. Nálevníky, jsou to mikroskopické organismy kteří se množí pokud voda probíhá biologickým procesem.U nově založené nádrže je to zela běžný jev.Postačí zvýšit teplotu, víc prokysličovat vodu a nepoužívat osvětlení.Pokud jsou v nádrži ryby nekrmit zhruba 5 dní.Nejlépe v boji proti prvokům a jiným mikroorganismům se osvědčila UV lampa.
až se ti akvárko trochu zajede, tak zmizí sami... zkus si rozmíchat kávovou lžičku soli ve skleničce a až se ti sůl rozpustí, tak to nalij do vody - to by mělo trochu pomoct - nevypínej filtr a sviť max 10 hodin
Poradila by si s nimi bojovnice nebo dario..?
ještě jeden obrázek..
Ahoj.. Mám založené miniakva vždycky v něm byla taková ta bílá slizovitá sinice... po celkové přestavbě a desinfekci zmizela.. Teď při výměně a odkalování vody se objevila zřejmě zase, ale v jiné formě.. jsou to jakási ´´bílá oblaka´´... která se drží jen tam kde je minimum světla... aktivně se to pohybuje.. dnes ráno byla v levém rohu a po rozsvícení akva se to přesunulo do pravé časti, která je méně osvícená.. proti světlu je vidět že se tento ´´oblak´´ skládá ze spousty hemžících se časteček. Při té výměně vody jsem použila nepřevařenou vodu .... ještě jsem také přidala jednu rostlinu.. to všechno můžou být důvody vzniku tohoto ´´čehosi´´...Nemáte s tím nědo zkušenosti.. O co se jedná a jak se toho zbavit? Není vidět, že by to vadilo rostlinám nebo rybám..ale i když je to zajímavé to sledovatale tak to někdy v akva z dálky vypadá dost nechutně...
Starší reakce
Starší reakce
Aha, a sme u jádra pudla. Kdyby ste ho nezakrýval, tak už je dnes voda taky čistá.
0 07.03.2010 14:04 Krevetka V pátek 19:00 bylo napušteno AQ 112 Litrů .. Ráno v 9:00 jsem se vzbudil a v AQ Mléčný zákal žřejmé nálevník .. Celé AQ jsem zakril deskami a dnes pres momentem jsem to odkryl a voda je uplně Čiráá ..Bez chemie .. Jen vzduchovani a filtr ..Nevim jestli to byl nálevník ale tuším že ano ..
Vyloučit se nedá na světě vůbec nic...
U sinic a řas si dovedu vliv světla představit.
Přemnožení nálevníků, kteří způsobují zákaly vody, má podle mne na svědomí přemnožení bakterií, které nálevníkům slouží za potravu. Při troše dobré vůle bychom vztah mezi světlem a bakteriemi (a tudíž i nálevníky) jistě našli...
Nevím.. já jen, že jsou druhy nálevníků s chloroplasty apod.
No, třeba krevetka neměla nálevníka, ale sinici nebo řasu..
Krom toho si spíš dovedu představit že při svícení dochází k odčerpání živin ze sloupce rostlinami a sníženou potravní nabídku pro nálevníky. (pokud tam je dostatek rostlin, že)
Existuje "souvislost" mezi světlem a Ichthifthirius muptiphilis. Jaká je souvislost mezi zákaly způsobujícími nálevníky a světlem?
Nálevníci nejsou jen trepky.
Otázkou je, co vy - myslíte to, co píšete, vážně?
Třeba nevidí na svou potravu, nemohou ji najít a tak umřou hladem...
0 07.03.2010 13:00 Krevetka Tuším že se to nikde nedočteš ..Možná je to Blbost .. Ale mě to Pomáha ..Sice na svetle vetisnou take zemre ale tma to urychli ..
Asi mi něco dosud unikalo...
Kde se dá něco o tomto dočíst?
0 07.03.2010 12:38 Krevetka Světlo ho podporuje v množení .. Tma byho měla zahubit ..
...Nalevnikovi velmi pomaha svetlo...
S čím pomáhá světlo nálevníkovi?
Nálevníci jsou běžný kolorit nově založených akvárií. Na nálevníky je opravdu nejlepší hladovka. Pár dní rybky nekrm a uvidíš, jak ti nálevníci zmizí
Tento filtr mi jede v akváriu 2 roky, je tichý a účinný. Mám k němu dostatečnou kostku biomolitanu a nikdy jsem neměl problém s vodou. V balení byl i škrtící ventil, takže se dá lehce nastavit průtok. Za tu cenu je to super.
Takovéto čerpadlo s biomolitanovou kostkou je ideální.
0 06.03.2010 14:57 Krevetka Jak myslíš. Prostě si pořiď pořádný filtr a pak nebudou problémy. Vše je v předešlém odkazu.
Hele, nezměnil ty sis nick z Citroneek ? Jestli jsi to ty a jedná se o nádrž s tím polystyrenovým pozadím tak se nediv. Takovýto filtr za pozadím prostě nemůže fungovat.
rybicky.net/forum/13788… 0 06.03.2010 14:43 Krevetka Jestli ono to nakonec neudelalo 3d pozadi mnou vyrabene .. Nasel jsem si ten navod na internetu a moc se mi to libilo.. Nakoupil jsem vsechno potrebne a vyorbil ..to je duvod vyroby celeho akva .. Jestli to nakonec budu muset vzit a cele pozadi vyhodit to bude
0 06.03.2010 14:43 Krevetka 0 06.03.2010 14:34 Krevetka Dneska je to uz 13 den a voda je horsi a horsi a taky hdone zapacha .. Ja kdyz pricichnu tak odpadavam co by potom delala rybka ? A ja to filtruji celou dobu a nalil jsem tam jai ten BioFiltr co rozmnozuje bakterie a ten Filtr uz je půl roku zajety takze stim problem betj nemuze ;( Aji i vzduchuju ;)
S chemií bys mohl natropit ještě větší kalamitu. Nejlepší je nechat běžet filtraci, mít tam zasazený rostliny a prostě pár dní vydržet.
Na co chemii? Stačí kvalitní filtr, zbytečně nezatěžovat vodu a trochu trpělivosti. V případě nálevníků nemá smysl stále měnit vodu (přidávají se tím další živiny). Nechat nádrž v klidu a po cca 14ti dnech by se mělo akvo pročistit.
0 06.03.2010 14:21 Krevetka A není na to neaka Chemie na toho zálevníka ? Používám BioFiltr ale to mi moc nepomuze to je jen na ty bakterie ;(
Nálevník se přemnoží při nadměrném množství bílkovinných látek ve vodě a nefungující biologické filtraci. Proto to bývá problémem začínajících nádrží, nebo i při větším jednorázovém čištění. Že by nálevníkům vadilo přistínění o tom nic nevím. Tento postup funguje při zelené vodě ( přemnožení vznášejících se jednobuněčných řas).
0 06.03.2010 13:49 Krevetka Je pravda že nálevníkovi vadí tma a zahubí ho ? v Akvaristice mi to paní doporučila .. celé akvárko mam zakryté a za 2 dny má bejt po nálevníkovy ..Nevíte otom neco ?
pokud mash zabehle akvarko, tak pri zabihani druheho si muzesh pomoct se starou vodou z toho starsiho akva, pripadne v tom novem vymackat napln ze stareho filtru tim napomuzesh zabehu
viz mnohe temata o nove zakladani akvarka....
proste chvili trva nez se nastoli rovnovaha... a kazde akvarko je jine....
jinak je dobre akvarko poradne umejt (nevish kde bylo skladovano) nez ho zalozis a postupovat pomalu, postupne, neukvapovat se
jedine zkus zvysit teplot ke 30°C at urychlis jejich cyklus a driv jim dojede potrava a jejich populace se zmensi na unosnou mez (jsou dobrou potravou pro nektere ryby a pludek)
Filipe, co chceš poradit, když nejsou žádné bližší informace. Snad jen to, že pokud je to čerstvě napuštěné, tak je to vcelku běžný jev a časem se to srovná. podobná témata se tu v posledních dvou dnech rozebírala dvakrát, tak z toho můžeš čerpat.
Edit: zde je jedno z podobných temat:
rybicky.net/forum/13788… Přidat reakci
1 ...... ...... [8] 9 10
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 13199x