Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kolik Echinodorů do jednoho akvária

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Výběr rostlin 

Kolik Echinodorů do jednoho akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 20:10 Muž Horác [3942] Re: Chrostík
Souhlasím s Václavem. Jen pro ilustraci, takhle vypadá E. bleherae, když se mu daří :
horacovoakvarium.cz/…
Tohle akvárko má půdorys 170x50cm, koukni kolik místa zaberou pouhé tři větší echinodory (E. bleherae, cv. Ocellot red a green):
horacovoakvarium.cz/… (ty oceloti jsou zrovna vosápaný)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 19:13 Usine Re: Chrostík
Tak tolik se ti jich tam určitě nevejde. Některé bych vyřadil. Jinak se můžeš podívat ke mě většinu jich mám, nebo jsem měl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 15:39 Muž Kolco [57] Re: Chrostík
Těžko říct,jak nakonec,malý 10cm vysoký amazonikus vyroste.Hodně záleží na podmínkách.A ty jsou v každé nádrži jedinečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:44 Chrostík Re: Chrostík
Díky moc. Jestli se nebudu za svůj výkres stydět, tak to sem dám.....ale nevím, nevím? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:41 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: Chrostík
jestli je to jen hrubý výběr, tak to pak jo... ten počet druhů mě poměrně vyděsil, ale zas na druhou stranus u takhle velkého akva nemám zkušenosti ani představu (tiše závidím, mě by s tím doma asi všichni vyhodili sad )
u mě ten quadricostatus roste dobře i když je v polostínu od jiných kytek (nevýhodou je, že velice chutná krunýřovcům, takže když se nekrmí zeleninou, je pak jak cedník)

až si to nakreslíš, tak to třeba vyfoť a vlož fotku sem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:35 Chrostík Re: MiHI
To byl jenom hrubej výběr. Zkusím to ještě doladit tím, že to nakreslím. Koupit ty co rostou u dna, to je dobrej nápad! ano Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli nebude těm u dna vadit, že jim ty vzrostlejší budou (trošičku) stínit. Jinak díky moc za radu. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:26 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: Chrostík
tak to je na můj vkus docela dost druhů rostlin... (v přírodě jich je většinou více kusů od méně druhů) ...všechny hlavně velké... moc menších na dno tam nemáš... možná bych nějakou škrtnul a místo ní dal třeba ech. quadricostatus (chceš-li hlavně ty echinodory),který neroste moc nahoru a u dna toho bude víc. Máš hodně velké akvárko, a popravdě moc mi nejde si toho už tolik představit. Určitě doporučuju vzít tužku a papír a v měřítku si nakreslit kam která rostlina přijde (přibližnou velikost najdeš v atlase).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:06 Chrostík Re: MiHI
Tak jsem si vybral: Echinodorus horemanii - red, apart, ocelot (red i green), angustifolius, amazonicus, argentinensis, beauty red, bleheare, cordifolius, inpai, leopard, macrophyllus, marble queen, osiris, rosaefolius, scaber, schuleri, subulatus, muricatus, tenelus, major, indian red, red flane. Nevím, jestli jsem to vše napsal tak jak se to psát má. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 23:38 Sidonius Re: Roman
Já mám pochyby, že 10-20 otíků něco uhlídá v tak velké nádrži... :-O A to píšu přesto, že mám tyto rybky rád. Ale jejich význam je jednoduše placebo... Nebo jinak - v akváriu prostém řas jsou dobrými pomocníky v boji proti řasám. :)

Co SAE?! ;-) :-)

Teď zakládám jistému člověku akva. S rostlinkami. Zatím je v něm trochu vody, malý honič vody (filtr), topení, pár kamenů, kořen a velká vrstva křemičitého písku cca 2-5 mm ...

Několikrát se mě zeptal, jestli toho písku není zbytečně moc. hmm Tak jsem mu potvrdil, že je. A to je všechno, co jsem s tím udělal. :)

Na písku nešetřte! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 23:26 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Chrostík
....Zítra jedu pro štěrk, kytky a vodu nechám asi na prosinec...
Tak dlouho ti ty kytky bez vody nevydrží. :-P ;-) Kup kytky,zasaď rostliny ,napusť vodu,spusť filtraci a světlo...a po měsíci můžeš dávat ryby.
Nemyslím si,že je takhle velké akvárko pro začátečníka moc velké sousto.Spíše naopak.Držím palce a ať plavou. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 23:22 Žena Rebbie [71] Re: Roman
Bych se bála dát otíky do málo zajetýho akva... ne? Mi ted nepřežili ty přelovy :-( tolik mě to mrzí sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 23:11 Chrostík Re: Roman
Tak to zase až takový začátečník nejsem. Akvárek kolem 10 - 20 litrů mám více, ale až na dvě jsou prázdná. V těch napuštěnejch mám ježdíky a okouny na candáty a okouny ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:50 Muž Roman [100] - CichlidyRe: chrostík
No nebudu to číst tady vše,ale můj názor je asi takový.Na začátečníka to není velké sousto, pokud se s tím jednou naučí pracovat, bude z něj dobrý akvarista-pokud vydrží.Jako prvotní bych řešil osvětlení a filtraci.Co se týče toho písku, tak 10cm považuji jako za základ k velkým rostlinám.a nikdo netvrdí že musí mít stejnoměrnou vrstvu.Ve předu to vidím tak na 6cm a vzadu bych se nebál místy i k 15cm, pokud tam zasadí např. E.osiris či E.mayor.Vyhnojení substrátu bude na místě a nebo použití tablet ke kořenům.
To s tím alespoň měsíčním záběhem je pravda,ale pokud tam nebudou v budoucnu velké a dravé ryby, tak bych do začátku zhruba po týdnu nasadil 10-20ks Otocinclus affinis.Je to dobrý na údržbu řas v únosném množství. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:35 :-) Re: Chrostík
Akvárko mám vysoké 60 cm. Počítám, že tam bude +- 10 cm štěrku.
10 centimetrů je pro takové akvárium minimum a rozhodně bych s toho neslevoval. Zvlášť pokud budeš chtít více rostlin. Důležitá je nejen výška vrstvy ale i kvalita písku. Osobně bych nepoužil jiný, než omletý křemičitý písek cca 2-4 mm přírodního zbarvení. Nikdy ostrý, nikdy s vápennými příměsemi a nikdy hrubší. Substrát je jedna z nejdůležitějších součástí ekosystému nádrže a snad na to přijdou i ti co ti ho tak hloupě rozmlouvají. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:29 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: rolandmynar
Jen bych chtěl říct (napsat), nebuď nedočkavý a nechej takového obra aspoň měsíc běžet se vším všudy bez ryb. Jinak zapláčeš nad výdělkem a budeš jen řešit problémy. Kdysi jsem byl taky nedočkavý a pak mě to málem odradilo (úmrtnost, rostliny zbídačené, atd...). Založil jsem to znova zgruntu a po měsíci se třema gupkama jsem ho osadil rybama a bylo to a je stále v pohodě. palec ano Tak přeju mnoho zdaru a nechej si poradit. Je tady mnoho moudrých a zkušených
a proto sem ho odkázal na moudrýho a zkušenýho:-)nevim proč totone dalši kdo tu umi je Horác www.horacovoakvarium.cz a Roman rybicky.net/autor.php… pak sou tu dalši kapacity :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:29 Chrostík Re: rolandmynar
Jasně, že to tak udělám. Já mám to akvárko doma už řadu měsíců a ještě jsem do něj nic nedal. Zatím čtu co se dá (i nedá). Zítra jedu pro štěrk, kytky a vodu nechám asi na prosinec a ryby tak na únor - březen. Na novej byt (a tedy i akvárko) jsem čekal 5 roků, zak že mě nějaký ten měsíc už nevadí. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:22 rolandmynar Re: chrostík
Jen bych chtěl říct (napsat), nebuď nedočkavý a nechej takového obra aspoň měsíc běžet se vším všudy bez ryb. Jinak zapláčeš nad výdělkem a budeš jen řešit problémy. Kdysi jsem byl taky nedočkavý a pak mě to málem odradilo (úmrtnost, rostliny zbídačené, atd...). Založil jsem to znova zgruntu a po měsíci se třema gupkama jsem ho osadil rybama a bylo to a je stále v pohodě. palec ano Tak přeju mnoho zdaru a nechej si poradit. Je tady mnoho moudrých a zkušených tone ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:22 Muž isamik [180] Re: chrostík
S temi zarivkami, jiste kombinaci je mozna a to jakakoliv, jestlize se vam akvarko bude zdat moc do zluta zkuste nejakou zarivku vymenit za modrejsi odstin 860. Na rust rostlin to zasadni vliv mit nebude :-). Je to spise o tom jak se to bude libit vam.

Par zajimavych odkazu:
www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
www.klub.akva.sk/…

vencisimo: ja zacinal s darovanou 20l a 3 zavojnatkama. Ja si to pravidlo nevycucal z prstu, ale stale na nej narazim. Z buhdarma asi nevzniklo (ikdyz kdo vi :-D) Jen me zajimala optimalni velikost. O tom ze kazda sranda neco stoji se snad nebudeme bavit :-). Je dobre si naklady spocitat predem. Nechci se dohadovat a kazit toto vlakno :) . Jen sem obcas urypany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:18 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: chrostík
jj porostou,pokud ti mohu poradit tak se inspiruj vaclavem,ten ti rád poradi,jeho akvo má taky 500 litrů a dělá akvaristiku x let!!a je to odbornik na echinodory:-)X-) rybicky.net/autor.php… at se zadaři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:08 Chrostík Re: Nik
Vodu bych měl mít dobrou, ale pro jistotu mi jí kamarát (dlouholetý akvarista) změří. Set z Baumaxu to není. Je to komplet od Faraa. Zářivky tam mám 4 x 58w. Filtr mi má kařdým dnem dorazit (Tetra Tec ex 1200). Ale v této souvislosti bych se také rád zeptal, jestli mohu kombinovat zářivky s číslem 840 a 827. porostou mi v tomto světlu rostlinky?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:00 Chrostík Re: vencisimo
To že to je velký sousto, to vím. Ale do nedávna jsem se tlačil v bytě 1+1. Nyní máme 4+1, tak jsem toho hned využil. Chtěl jsem ještě větší, ale žena mi to zakázala. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:59 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: chrostík
Obvykle 5-6 cm staci
Kdyz uz mas ten rozpis kytek, nechces nam ho sem napsat? Bude to lepsi predstava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:59 Muž isamik [180] Re:vencisimo
A proc se tedy rika cim vetsi tim lepsi? Chtel bych znat definici velikosti akvaria pro zacatecnika. :-). 100-150l? Nebo 200l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:59 Muž Nik [191] Re: chrostík
Spíš než kolik echinodorů bys měl zjišťovat, jaká voda ti teče kohoutku a zda máš dostatečné osvětlení. Neplánuješ nějaký set, že ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:57 Muž vencisimo [7] Re: chrostík
Mnohem míň, ale stejně si myslim, že na 100% začátečníka sis ukous moc velký sousto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:55 Chrostík Re: rolandmynar
90litrů je dost. Tak kolik štěrku bude asi tak stačit, aby se v mém akvárku dařilo rostlinkám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:53 rolandmynar Re: chrostík
K čemu potřebuješ takovou vrstvu štěrku. Uvědom si, že to zabere prostor 90-ti litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:48 Chrostík Re: rolandmynar
Proč je 10 cm škoda štěrku a místa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:45 Chrostík Re: Nik
Terčovce? Jo ty bych chtěl, ale počítám, že budu tak alespoň roček měřit a pozorovat a měřit a pozorovat a....... ;-) . Na začátek mi bude stačit pár neonek a pancéřníků. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:39 Muž Nik [191] Re: chrostík
540 litrů... to je na začátečníka opravdu odvážné. Pro jednoduchost bych řekl, že tam můžeš dát takřka jakýkoliv echinodorus:-D
Nebudeš tam mít terčovce, že ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:38 rolandmynar Re: chrostík
Počítám, že tam bude +- 10 cm štěrku.

Škoda štěrku i místa. Myslím, že to je úplně zbytečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:36 Chrostík Re: Nik
Akvárko mám vysoké 60 cm. Počítám, že tam bude +- 10 cm štěrku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:34 Muž Nik [191] Re: chrostík
Jak máš vysoké to akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:32 Chrostík Re: mch.sokolov
To jsem dělal, a tak jsem se do toho trošku (více) zamotal. Vyšlo mi asi 25ks s vzrůstem od 10 až po 60 cm. Je to moc, nebo málo?.....netuším, jsem 100% začátečník. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:31 Muž Horác [3942] Re: chrostík
Echinodory mohou být velké třeba jen 10cm (E. cv. Tropica) nebo to mohou být půlmetrová (či ještě větší) monstra (E. bleherae). Některé rostou spíš do výšky, jiné spíš do stran. (Básník chtěl tímto říci, že na takto položenou otázku nelze jednoduše odpovědět ;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:25 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: chrostík
Projet atlas a dle velikosti a rozepsat na papir. ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:24 Chrostík – Kolik Echinodorusů ??
Ahoj, právě zařizuji akvárium a chtěl bych se zeptat, kolik Echinodorusů mám koupit do začátku, když mám plochu aq 180x50cm. Akvárko by mělo být zaměřené na J.Ameriku. Chtěl bych tam mít hlavně ty Echinodorusy.
Díky. CH.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2689x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4748-kolik-echinodoru-do-jednoho-akvaria