Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sera Phosvec

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Sera Phosvec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.11.2007 11:05 Petr1
Díky všem ... To opravdu nikdo nepomůže? Že by to nikdo nevěděl? Ale to neva, situace se již vyřešila. Tedy opět trochu do extrému. Nehnojil jsem, jen jsem nechal kytky růst i přes hladinu, trochu znížil CO2 a přidal trochu vzduchování. Výměna trochu vody. Podotýkám, že jsem od začátku stále nepoužil žádnou chemii. Pouze testy.

Stav je tedy takový, že sinice neroste, naopak mizí, ale stejně tak mizí živiny a další látky.

Chtěl jsem vědět, jak se zbavit fosforu v nové vodě. Už to není potřeba.

NO2 - 0
NO3 - 12 (dost rychle se snižuje, pět dní zpět to bylo okolo 20)
NH* - 0
PO4 - 0 (nechtěl jsem věřit, testoval jsem dvakrát. Ještě dva dny zpět to ukazovalo cca 0,5 mg/l)
pH - okolo 6,5-6,8

Přidal jsem rostlinkám ke kořenům pár tabletek Sera Flore Plus. Jo, a taky už tam nejsou konga. Nastává tedy asi doba, kdy to bude chtít občas přihnojit. Testy na železo nemá, předpokládám, že stejně nic neřeknou (pokud se nepletu, testy na vodu nerozlišují dvojmocnou a trojmocnou formu, jejíž využití je velmi diskutabilní). Ale v těch tabletách od Sery je všeho prý dost :-) Tak jsem zvědavý. Asi pak budu pokračovat (podle vývoje sinice) v Sera hnojivech.

Ale tak trochu nevím, zda směr, který to nabralo, je dobrý (jako třeba zda na konci té dlouhé rovinky, kde to auto tak hezky jede, není pravoúhlá zatáčka). Pokud by někdo měl komentář nebo upozornění nebo radu, co dál, budu rád.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 15:33 Petr1 Re: filipsi
A co to okysličení vody? Nechat bublat CO2 i vzduch současně. Trochu by to ubralo na nasycení CO2 a zároveň okysličilo ... Tillmanova tabulka sice není v akváriu úplně přesná, ale pokud mám tvrdost okolo 6 a pH okolo 6,7 (6,5 je moc světlé, 6,8 zase už tmavé), tak CO je tam více, než je potřeba.

Pomohl by kyslík nebo ne? Neočekávám konkrétní informaci, spíše by mne zajímal váš názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 15:10 Muž filipsi [1295] Re: Nik
Urcite, u akvarka bez ryb. Jenze on ted vodu proste nejakou dobu menit musi, a to casteji nez obvykle, jinak o ty ryby brzo prijde. Proto mu take po pridani vody z vodovodu klesa dost no3, misto aby vzhledem k poctu ryb a "zarosteni" stoupalo (nebo se tak nejak drzelo).
Ale nechci jeho akvarko rozebirat prilis, doma ho nemam, abych na nej videl kazdy den.

(a to co2 bych nevypoustel, jen trosku zmirnil. Duvody rozebirat nechci. Neni to zarucena rada, jen mozna cesta)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 15:00 Muž Nik [191] Re: isamic
Co se týče pH tak bych se nebál na chvíli to CO2 vypustit. Myslím, že rostliny to klidně přestojí.
Se sinicí teda nemám naštěstí žádnou zkušenost, ale když tady Petr píše, že vždycky je nejhorší po výměně vody, nebylo by lepší vodu měnit co nejméně zřídka? Hlavně nepřidávat žádná hnojiva a nechat to chvíli zregenerovat se bez vnějších příčin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 14:53 Petr1 Re: isamic, filipsi
Filipsi: Děkuji, alespoň něco potěší. Já také doufám, že se jedná o "syndrom nového akvárka".

Isamik: taky děkuji. Proto jsem měl v návrzích zesílení světla a ptal jsem se na vzduchování. Jedna z rad je i větší okysličení vody. To by konec konců mohlo pomoci i filtrům. Při větším obsahu kyslíky jsou nitrifikační bakterie aktivnější a lépe se jim daří, je to tak? Přemýšlel jsem dát kamínek ke dnu filtru, kudy prochází část vody k filtračním médiím. Nahoře je to otevřené, takže by to bublalo uvnitř filtru, ale na hladinu.

Bohužel, ty věci o sinicích jsem četl. Bohužel proto, že jsem tím strávil spoustu času a řešení nejednoznačné. I když, jedno tu je: mít akvárko v pořádku a čistotě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 14:45 Muž isamik [180] Re: petr1
Našel jsem si o sinici téměř vše a všude píší, že dělá povlak, zapáchá ... A hlavně vypadá jinak.

Sinice nema jen jednu podobu :-). Navic jestli si nasel o sinici temer vse je narade si to precist. Boj se sinici byva nekdy obtizny. Co mohu mluvit za sebe je dobre ji rozrusovat vetsim proudem vody, ampularka ji taky mela rada. A vubec nejlespi jsou prosperujici kytky, kterym jiste neuskodi silnejsi osvetleni.

K tomu pridavani ruznych latek do akvarka, radeji prispusobit rostliny vode nez naopak. A k PO4, kdo vi kolik akvaristu ho meri. . . (myslim si ze procentualne jich moc nebude).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 14:41 Muž filipsi [1295] Re: petr1
To akva je ani ne mesic stare. Z toho vyplyva spousta veci. Je dost na skodu do toho jakkoli zasahovat, krom castych vymen vody (no2 0.15!!), kdyz uz tam prisly vsechny ryby brzo. Se zasahy prichazet az pozdeji, pomalicku polehoucku a sledovat.
Rozhodne nijak nehnojit. CO2 bych klidne ponechal, ale v malinko mensi mire nez ted.
Chemicke pokusy bych nechal malinko na pozdeji. Tvoje vodovodni voda se mi zda docela hezka, pri Tvem zarybneni a zarostlineni bych rekl, ze pokusu bude potreba minimum, krom odkalovani a vymeny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 13:42 Petr1 Re: Nik
To je určitě pravda. Psal jsem, že by se mi to líbilo, ne že to udělám :-) Pak bych mohl začít používat ještě RO a případně sterilizátor :-) Jen počítám s tím, že stejně tam budu muset něco dodávat.

Jinak napadá někoho nějaká rada co s tímto typem sinice? Teď ji opět vysaji, vodu přefiltruji a nechám tam. Snad se to postupně bud upravovat podle toho, jak se budou zabíhat filtry. Napadá mne ještě přidat vzduchování, případně vysadit CO2 a hnojivo do doby, než dám silnější světla. Pak ovšem vyleze pH na necelých 7,5 jako je ve vodovodu ... Kytičky se měly tak dobře :-(

Co byste poradili vy? Nerad bych to pos.... ještě více.

Děkuji moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 12:22 Muž Nik [191]
Pročetl jsem opravdu celou diskuzi velice pečlivě a jsem opět o něco informovanější. Přesto mi přijde jako docela utopie systém ve stylu: naliji tam destilovanou vodu a zbytek látek přidám uměle. Myslím, že takto se i ten kousek "přírody" ovládat a řídit nedá. Ostatně, on se prostě řídit a ovládat ani nenechá. Tolik můj názor na akvaristy/chemiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 11:59 Sidonius Re: petr1
Nemohu teď jít do detailů - sinic je na 2000 druhů...
Třeba vám víc napíšou jiní. :-)
Bez mikroskopu a znalostí je to vždy tak trochu loterie. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 11:47 Petr1 Re: Sidonius
Tak jsem totálně mimo.
Našel jsem si o sinici téměř vše a všude píší, že dělá povlak, zapáchá ... A hlavně vypadá jinak.
Sinici jsme si představoval jako třeba na

www.aquapage.cz/…
www.moje-akvarium.net/…=
(předpokládám, že jde o to tmavé na listech, ne ty vlasy)
planta.aquariana.cz/…
www.aquaticscape.com/…
naturalaquariums.com/…

aquamaniacs.net/…

:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 11:10 Sidonius Re: petr1
Petr1: Teď nevím, zda to nemyslíte ironicky...
Jestli myslíte to, že bychom dobře pokecali, tak to v žádném případě já nemyslím ironicky! :-)

Je v tom někde nějaká zásadní chyba?
Zásadní chyba je - jak už jsem napsal - v tom, že tato problematika je hodně složitá, široká, obsáhlá, takže se nechci touto cestou do debaty pouštět. :-)

Na té fotce já vidím sinici. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 11:08 Petr1 Re: Bob
To je pravda. Mimochodem, opravdu je to podle fotky sinice?

Ale není nízké NO3 problémem všech akvárií s minimem ryb a neřeší se třeba přidáváním KNO3? Myslel jsem, že u akvária holandského typu nebo u hodně zarostlého, kde je kladen důraz na kytky, se klade důraz právě na složení hnojiva a jeho vyvážení. Když u holandských akvárií píší hodnoty, tak jsem viděl právě NO3 na nule a složení hnojiv spočítané na desetiny gramu ... :-)

Ale možná jsme to jen celé špatně pochopil. Přes cca 15 lety jsem měl 350 Malawi. Pak jsem začal se společenským, ale odstěhoval jsem se, k tomu děti, pes, podnikání a teď vlastně jako akvarista opět začínám ... Klasické akvárko se mi nelíbí, rád bych něco jako holandské s pár rybkama pro děti. Nejraději bych znova Afriku, ale manželce se nelíbí jen skála a kameny :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 10:48 Bob Re: petr1
Pokud snížíte NO3 opravdu na nulu, poroste Vám v akva právě jenom ta sinice, protože ta jediná dokáže přijímat vzdušný dusík, myslím, že tudy cesta nevede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 10:31 Petr1 Re: Sidonius
Fotka k příspěvku Teď nevím, zda to nemyslíte ironicky ... :-) Pevně doufám, že uhlíku je tam dostatek. Jinak jsem strávil ráno pozorováním akva a zjistil, že všechny kytky rostou. Anubiasy mají spoustu nových listů. Ty větší cca 1 až 2, ty malé cca 5. Egerii musím pravidelně prostříhávat, větví se již cca 30 cm pod hladinou. Ludwigie stříhám také, rostou docela hustě, na každém patře vyráží nová větev. Ceratophyllum používám jako lapač řasy a vyhazuji. Když se nudím, vezmu si židli a pozoruji, jak roste :-) Odpoledne rostlinky mírně bublají. NO2 se snižuje. Tři dny zpět jsem naměřil těsně pod 0,3, včera to bylo asi uprostřed mezi "pod 0,3 a 0,3". I když jsou testy nepřesné a vyhodnocení ještě nepřesnější, řekl bych, že se to snižuje. Rybičky jsou ok, ani jedno úmrtí, viditelně rostou. Akvárko mám necelý měsíc. Je to špatný výsledek? Vlastně jediné, co mne "trápí", je ta "řasa". Pro jistotu přikládám ještě jeden obrázek. Jelikož narůstá přímo před očima jen den či dva po výměně vody, tak jsem si myslel, že se bude jednat o vyšší NO3 z vodovodu. Pokud vodu neměním, nárůst se podstatně snížil. NO3 a pH jsou jediným rozdílem (no asi ne jediným, ale jediným, o kterém vím. Tedy pokud nepočítám ještě PO4, kde je ve vodovodu jen 0,25 toho, co v akva). pH je snížené jen a pouze díky CO2. NO3 se odbourá poměrně rychle.

Vím, že lidí jako já je asi spousta, přesto bych však rád požádal o radu. Počítám s tím, že se bude snižovat NO2 i NO3 k nulovým hodnotám.

V horizontu cca 6 - 8 měsíců mám v plánu (není řazeno posloupně, akva by mělo být založené na kytkách, ne rybách):

- zredukovat ryby (nechat jen dva páry pancéřníčků, cca 15 neonek a 6 kong) a přidat krevetky (pokud je neokoušou konga)
- přírodně snížit NO2 i NO3 na nulu
- zvýšit osvětlení z 2*28 na 2*35 (T5 trubice)
- snížit PO4 z neznámých zdrojů a z vodovodu na nulu
- vyměnit rostliny za jiné, náročnější
- hnojit ke kořenům a využívat možnosti přesného složení hnojiv a dávkování

Je v tom někde nějaká zásadní chyba? Přehlédl jsem něco?

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 09:35 Sidonius Re: petr1
Myslím, že bychom dobře pokecali... ;-) :-)
Uhlík...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2007 06:13 Petr1 Re: Sidonius
Že by v tom hrál roli i dostupný uhlík a kyslík? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 23:58 Sidonius Re: petr1
Petře,
problematika, kterou jsme nakousli, je natolik obsáhlá a složitá, že se raději vzdávám šance tento problém rozlousknout. ;-) :-) (Asi bych tuto noc nespal, kdybych se pokusil reagovat na vše, co jste napsal. :) )

Tak jen stručně - na fotce "něco" vidím, ale je to tak nezřetelné, že si netroufnu vyslovit, co "vidím". Ale jestli to jde odsát hadicí, budou to sinice. :-)

Hnojení do vody po založení akva dopadne dobře jen omylem. Rostliny, narozdíl od řas, nejsou tak pohotové; nějakou dobu jim trvá, než se přizpůsobí a začnou živiny odebírat. Aby mohly živiny odebírat intenzivně, potřebují ještě dostatek světla a CO2, (příp. HCO3). Jak jste nastavil tyto podmínky si odpovězte sám. :-)

Na závěr vás trochu potrápím: (když vy trápíte mě! :-D )
také jsem se dočetl o nádržích, kde byly hodnoty NO3 a PO4 naprosto stejné a jedno akva bylo zarostlé řasou a druhé ne. Rozdíl byl jen ve způsobu filtrace
Co když byl rozdíl ještě v něčem jiné, (důležitějším?), než jen ve způsobech filtrace? ;-)
Ve svém prvním příspěvku jsem vám napsal, že BR (RR) není jen o poměru N:P, resp. NO3:PO4.
Víc vám napovědět nemohu. :-)
ahoj spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 23:01 Petr1 Re: xxsharkxx
Ty filtrační hmoty jsem četl. Ale už je to něco, co se dává do celého akvárka. Já chtěl odstranit fosfor ještě dříve, než tam vodu vůbec dám. To znamená 20 litrů kanystr a v tom hodnota PO4 nula. A vlastně množstvím této vody mohu regulovat PO4 v celém akva. Pokud má akva 100 litrů vody a PO4 1, bude mít po výměně 25 litrů bez PO4 okolo 0,75 mg/l?

Filtrační náplní vlastně regulovat mohu také - pokud PO4 klesne na požadovanou úroveň, náplň vyndám. Problém je, že pokud bych chtěl hodnotu pod 0,25, musel bych dávat náplň po každé výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 22:49 Petr1 Re: Sidonius
Fotka k příspěvku Tak tedy nejdříve reakce pro Sidonius: Děkuji za upřímnost a kritiku k věci. Testy jsem opravdu zakoupil, minimálně bych rád věděl, co v tom akvárku vlastně mám. A třeba abych věděl, jak dopadlo předčasné vysazení ryb a kdy měnit kvůli NO2.

Začnu sinicí - ne, ta to určitě není. Jestli je to zelená řasa, to také nevím. Ale projevuje se to tak. Pro jistotu přikládám fotku z doby před luxováním. Na kytkách tato řasa nedrží, vlastně ani na ničem jiném. Když mluvím o odsávání, nemám na mysli nějaké rýpání a odstraňování, ale opravdu jen dám hadičku 2 cm od kytky a ta řasa se sama vycucne. Občas někde v koutě nebo na dně leží samostatný chuchvalec. Na kytkách je vlastně jen proto, že ji zachytávají jak plave okolo. Nejvíce rozbují po výměně vody. Když ji nechám být, přestane růst. Viz. deník. Že by to mělo souvislost s vyšším NO3 nebo něčím jiným ve vodě z vodovodu?

Rady k zakládání akva - četl jsem, snažil se, je pravda, že to mohlo bez rybiček nebo jen s několika běhat déle. I to je jeden z důvodů, proč teď měřím a kontroluji tu vodu na NO2. Na druhou stranu, ryby si klidně plavou a jsou aktivní. Nemyslím, že by voda byla pro ně nějaká extra špatná. Když tu občas čtu hodnoty u jiných nádrží, tak na tom ještě nejsem tak špatně. Snad.

Proflor - problém byl, že jsem měl objednané věci od Sery a oni dodali něco jiného a na Seru jsem musel čekat 14 dní (důvody nebudu uvádět, v krámě vedle jsem to mohl mít hned). Nakonec jsem to koupil jinde mimo objednávku, proto ten přechod. Sera byla plánovaná od začátku. Na začátek. Někde v deníku také píši, že jsou tam kytky startovací a že po nějaké době, až se akvárko stabilizuje, plánuji přejít na jiné. A přiznám se, že pokud by to šlo, tak bych tam nejraději lil destilku a uměle do ní dodával vše podle svých představ.

Že to bez fosforu nejde, to vím. Co se týká Vaší zmínky o poměru NO3:PO4 (redfield ratio), tak tam problém nevidím. Zatím. Přiznám se, že nejsem chemik a do hloubky tomu nerozumím a asi ani nikdy nebudu. To, že má být jakýsi poměr, cca 16:1, beru jako fakt. Jsem ještě schopen laicky pochopit co třeba dělá bakterie s dusíkem, ale vzorečky po mě nechtějte. Jestliže mám PO4 1 a NO3 15-17, tak by to mělo být ok. Pokud ovšem bude proces přeměny NO2 a odbourávání NO3 pokračovat k nulovým hodnotám, bude PO4 hodně. V určitou chvíli ho bude hodně i ta hodnota z vodovodu. Jestliže se akvárko teprve zabíhá a již teď se snižuje NO3 oproti vstupní vodě, jaké bude po zaběhnutí? Samozřejmě, něco vznikne z vysokého NO2 a také vyrostou ryby, které budou produkovat více bordelu. Ovšem chci tam mít hlavně kytky, takže postupně počítám s redukcí ryb.

Trochu si teď budu odporovat - také jsem se dočetl o nádržích, kde byly hodnoty NO3 a PO4 naprosto stejné a jedno akva bylo zarostlé řasou a druhé ne. Rozdíl byl jen ve způsobu filtrace. Ona také celá ta debata okolo těchto poměrů a hodnot může být úplně zbytečná.

A teď se dostávám k tomu, proč jsem se ptal na odbourání fosforu - pokud klesne NO2 i NO3 k velmi nízkým hodnotám, nebylo by vhodné zredukovat i PO4 a zajistit rostlinám fosfor přesným složením PMDD, případně systémem "hnojivo ke kořenům plus hnojivo do vody"?

Pokud máte na věc jiný názor nebo myslíte, že to, jak uvažuji, je scestné, rád se nechám poučit. Viděl jsem Vaši prezentaci, jste jeden z mála, jejichž názor akceptuji. Jak jste mohl vidět z deníku, sice měřím, šťourám do zbytečností, ale chemii jsem nepoužil a ani ji nehodlám používat (pokud to nebude nezbytné třeba u léků :-) ).

Teď ale ani nevím, zda Vám psát, že hodlám předělat kryt a dát tam místo 59cm 2*28w zářivky 2 75cm po 35 wattech :-) To mi to pak změní poměry úplně.

 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 21:34 Sidonius
Mořská akvaristika je pro mne jedna velká neznámá. ;-) :-) A věřím, že v ní fosfor může být "postaven mimo zákon" v souvislosti s omezením růstu řas. U sladkovodního rostlinného akvária se bez něj obejít nedá. Pokud si projdete prezentace špičkových "akvaskejpistů", velmi často narazíte na skutečnost, že PO4 přihnojují! :-)
EDIT: Než jsem to naklepal, doplnil jste vy svůj příspěvek...
Tak ještě dodám - nadbytek fosforu a dusíku je nejčastější příčinou nadměrného bujení sinic a řas jak ve sladkých vodách, tak v mořích, ale i v akváriích... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:28 Muž xxsharkxx [19] Re: Sidonius
Pokud jde o potřebu Po4 u rostlin. Ve sladkovodní akvaristice tak tomu jsem nikdy nevěnoval pozornost. Proto předchozí moji radu berte jen jako radu jak snířit Po4. Nerad bych aby to někomu uškodilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2007 21:21 Muž xxsharkxx [19] Re: petr1
No konečně se taky někdo zajimá o Po4. Hodně akvaristů žeší problemy s řasami a netuší že např Po4 je jejich pravděpodobnou příšinou. Hodně je podporou pro růst štětičkové řasy což nikdo asi v AQ rád nevidí.Tak asi takhle, neřešil bych problem u vstupní vody ale až v nádrži a nbato máme spoustu přípravků. Nevěděl bych dřív dokud bych neměl moře doma,kde je nutnost držet Po4 na nule. Je možnost je offiltrovat prakticky dvěma způsoby a každý znich má svoje pro a proti. Jsou přípravky které je vysráží a pak je nutné vysrážené Po4 rychle mechanicky odfiltrovat a druhá možnost použít absorbčí substrát který Po4 na sebe naváže a počase se vymění za nový a je klid. Ta první verze je ošemetná a pro sladkovodní AQ mos nedoporučuji. Vysrážemé Po4 se muže usadit za dekoraci a do písku a posléze se zase uvolní dovody. Tudíž dostanete z AQ jen část, ikdyž se spočátku dle testů dostanete na minimální hodnoty. Ta druhá verze je asi přijatelnější a bezpečnější. Jde jen oto vložit substrát do kartušového filtru např. V silonové punčoše a nechat jej tam. Absorbuje to na sebe počase Po4 a je klid. Přípravků je hned několik. Phosex,Ecophos, Rowaphos a podobně.stačí si jen vybrat. Výhodou v použití ve sladké vodě je že není potřeba použít tolik substrátu jako v moři a tak to vaši kapsu tolik stát nebude.udám jeden link nebo raději dva aby jste se měli od čeho odpíchnout a věděli co hledat a kde X-)

www.morskeakvarium.cz/…

www.pepinuvutes.cz/…

tak nechte si dařit X-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 21:10 Sidonius Re: petr1
Petr1: rád bych zbavil vodu PO4... Voda z vodovodu má 0,25 mg/l.

Když si pročtu váš deník, vnucuje se mi myšlenka, že jste si nepořídil akvárium pro radost, ale proto, abyste se vyřádil jako "junij chimik"...
Škoda, že jste si trochu víc nepočetl v radách k zakládání akva... :-O
Dojít ke koncentraci 0,3mg NO2/l je... jak to slušně vyjádřit?... nezodpovědné!

K věci: co když vám napíšu, že fosfor je základní makroživina a bez něj rostlina není schopná vegetovat? (A podle vaší prezentace to vypadá, že byste rostliny v akváriu strpěl...)
A že koncentrace PO4 okolo 0,25 mg/l je spíš dolní hranice potřeby rostlin?
Proč vlastně chcete tento nepříliš vysoký obsah fosforu ještě snížit?! Jste tak dobrý, že si troufáte odstranit fosfor z vody, abyste ho rostlinám dodal ke kořenům, a tím omezil jeho dostupnost řasám? (V takovém případě bych smekl klobouk... Ale vaše počínání tomuto nenasvědčuje...)
Druhý den po založení nalijete do vody Proflor, (víte aspoň přibližně, co obsahuje?! Co třeba fosfor?), a divíte se, že týden poté se vám objeví v akva sinice?! (Podle popisu to není zelená řasa, ale sinice.) Později zkoušíte hnojivo od Sery a tak stále dokola...

Možná byste měl jít na věc méně vědecky. :-) Už proto, že si něco přečtete o BR, (nebo RR, chcete-li), a začnete se pachtit s úpravou poměru N:P, resp. NO3:PO4, přičemž velmi pravděpodobně opomenete jednu zcela zásadní podmínku fungování tohoto fenoménu...
Víte-li, kterou podmínku mám na mysli, napište jedno jediné písmenko a já předchozí odvolám. ;-)
Pokud nevíte, oč jde, zapomeňte raději na poměry a zkuste to akvarističení pojmout jinak - jednodušeji. Bez denodenního stresování s měřením parametrů vody a jeho "vyhodnocováním".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2007 18:16 Petr1 – Sera Phosvec
Ahoj lidi, máte někdo zkušenost se Sera Phosvec nebo jiným výrobkem na odstranění PO4 z vody? Nechci to lít do akvárka, ale rád bych zbavil vodu PO4 ještě v kanystru před tím, než ji naleju do akvárka. Voda z vodovodu má 0,25 mg/l. Díky

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1271x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4728-sera-phosvec