Tak tedy nejdříve reakce pro Sidonius: Děkuji za upřímnost a kritiku k věci. Testy jsem opravdu zakoupil, minimálně bych rád věděl, co v tom akvárku vlastně mám. A třeba abych věděl, jak dopadlo předčasné vysazení ryb a kdy měnit kvůli NO2.
Začnu sinicí - ne, ta to určitě není. Jestli je to zelená řasa, to také nevím. Ale projevuje se to tak. Pro jistotu přikládám fotku z doby před luxováním. Na kytkách tato řasa nedrží, vlastně ani na ničem jiném. Když mluvím o odsávání, nemám na mysli nějaké rýpání a odstraňování, ale opravdu jen dám hadičku 2 cm od kytky a ta řasa se sama vycucne. Občas někde v koutě nebo na dně leží samostatný chuchvalec. Na kytkách je vlastně jen proto, že ji zachytávají jak plave okolo. Nejvíce rozbují po výměně vody. Když ji nechám být, přestane růst. Viz. deník. Že by to mělo souvislost s vyšším NO3 nebo něčím jiným ve vodě z vodovodu?
Rady k zakládání akva - četl jsem, snažil se, je pravda, že to mohlo bez rybiček nebo jen s několika běhat déle. I to je jeden z důvodů, proč teď měřím a kontroluji tu vodu na NO2. Na druhou stranu, ryby si klidně plavou a jsou aktivní. Nemyslím, že by voda byla pro ně nějaká extra špatná. Když tu občas čtu hodnoty u jiných nádrží, tak na tom ještě nejsem tak špatně. Snad.
Proflor - problém byl, že jsem měl objednané věci od Sery a oni dodali něco jiného a na Seru jsem musel čekat 14 dní (důvody nebudu uvádět, v krámě vedle jsem to mohl mít hned). Nakonec jsem to koupil jinde mimo objednávku, proto ten přechod. Sera byla plánovaná od začátku. Na začátek. Někde v deníku také píši, že jsou tam kytky startovací a že po nějaké době, až se akvárko stabilizuje, plánuji přejít na jiné. A přiznám se, že pokud by to šlo, tak bych tam nejraději lil destilku a uměle do ní dodával vše podle svých představ.
Že to bez fosforu nejde, to vím. Co se týká Vaší zmínky o poměru NO3:PO4 (redfield ratio), tak tam problém nevidím. Zatím. Přiznám se, že nejsem chemik a do hloubky tomu nerozumím a asi ani nikdy nebudu. To, že má být jakýsi poměr, cca 16:1, beru jako fakt. Jsem ještě schopen laicky pochopit co třeba dělá bakterie s dusíkem, ale vzorečky po mě nechtějte. Jestliže mám PO4 1 a NO3 15-17, tak by to mělo být ok. Pokud ovšem bude proces přeměny NO2 a odbourávání NO3 pokračovat k nulovým hodnotám, bude PO4 hodně. V určitou chvíli ho bude hodně i ta hodnota z vodovodu. Jestliže se akvárko teprve zabíhá a již teď se snižuje NO3 oproti vstupní vodě, jaké bude po zaběhnutí? Samozřejmě, něco vznikne z vysokého NO2 a také vyrostou ryby, které budou produkovat více bordelu. Ovšem chci tam mít hlavně kytky, takže postupně počítám s redukcí ryb.
Trochu si teď budu odporovat - také jsem se dočetl o nádržích, kde byly hodnoty NO3 a PO4 naprosto stejné a jedno akva bylo zarostlé řasou a druhé ne. Rozdíl byl jen ve způsobu filtrace. Ona také celá ta debata okolo těchto poměrů a hodnot může být úplně zbytečná.
A teď se dostávám k tomu, proč jsem se ptal na odbourání fosforu - pokud klesne NO2 i NO3 k velmi nízkým hodnotám, nebylo by vhodné zredukovat i PO4 a zajistit rostlinám fosfor přesným složením PMDD, případně systémem "hnojivo ke kořenům plus hnojivo do vody"?
Pokud máte na věc jiný názor nebo myslíte, že to, jak uvažuji, je scestné, rád se nechám poučit. Viděl jsem Vaši prezentaci, jste jeden z mála, jejichž názor akceptuji. Jak jste mohl vidět z deníku, sice měřím, šťourám do zbytečností, ale chemii jsem nepoužil a ani ji nehodlám používat (pokud to nebude nezbytné třeba u léků
).
Teď ale ani nevím, zda Vám psát, že hodlám předělat kryt a dát tam místo 59cm 2*28w zářivky 2 75cm po 35 wattech
To mi to pak změní poměry úplně.