Přihlásit se RYBICKY.NET »

Ryby do tvrdé vody?

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Ryby do tvrdé vody?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut Re: Lojza007
Vim ze parmicka bude vprostred a pancernicek dole. Hlavne mi slo o to aby tam nehrali na honenou a neuhonily se smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lojza007 Re: KarásekLut
Parmička duhová mě pancéřníčky zcela ignoruje, v podstatě se jedná o jiný patra akvária. Ale mám je v měkké vodě, takže s tímto nepomůžu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut – ryby do tvrdé vody
Zdravím, v atlase jsem si našel ryby do tvrdé vody ale chtěl bych znát váš osobní názor. Přemýšlel jsem, že bych nakombinoval pancéřníčka napskýho (nebo pancéřníčka malýho) s parmičkou duhovou. Myslíte že by se spolu snesly a že by tvrdou vodu zvládly? Mám v akva živorodky duhový a těm se celkem daří.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radun Re: vaclav
Raději se přizpůsobím tomu, co tu mám, než abych kupoval další techniku, hold druhý velký sen bylo Malawi, tak to vyřešili za mě:)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: Radun
Tak si kup osmozu a můžeš pěstovat co chceš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radun Re: NHKG
Měl jsem v plánu blackwater s geophagama, skaláry, hejno Teter, ale nechci to trápit, živorodky už mám za sebou, k tomu se vracet nechci:)

Dle rozboru VAKu je to v současnosti 21.3 dGh
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Radun
Většina méně náročných ryb takovou vodu přežije, pokud není pH někde úplně mimo. Ale záleží jak který druh. Pokud máš vybrané konkrétní druhy, napiš, třeba nějaké vhodné vybereme. Hodnoty v atlase je potřeba brát jen orientačně.
Co takhle živorodky, většina ve tvrdší vodě dobře prosperuje a množí se.
rybicky.net/atlasryb/celed/Poeciliidae

Běžné druhy třeba:
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_ostrotlama
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Riccihifi Re: Radun
U nas ma voda okolo 19 , napustam akvarka priamo z vodovodu a ryby su zatial v pohode, 4zubce, pirane,vrubozubce aj neonky, takze to neriesim.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radun – ryby a trvdá voda
Přeji všem hezkou neděli a rád bych se zeptal, jaký vliv má tvrdost vody na rybičky, např u mě doma teče dost tvrdá voda cca 20 dGH a když si tak projíždím atlasy ryb, tak málokterá má takovou hodnotu v popisu:) Je to pro ně životně nebezpečné, nebo se třeba jen nebudou množit, jak se to projevuje?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: PetrNovakBolid
ahoj Tato otázka je celkem často řešená na všech portálech. Tvrdá? Měkká? Jaká vlastně? Ono je otázkou spíše, jak si s tou vodou chovatel umí poradit. Živorodky se dají chovat ve vodě trojkové, stejně jako třicítkové, což jsem obé zažil v poslední třinácti letech. Pravda je, že čím více se voda blíží ideálu a tudíž čím méně se ryby musí přizpůsobovat podmínkám, které nejsou zcela ideální, tím více se mohou věnovat činnostem, které od nich očekáváme. Tedy rostení a množení. Díky obrovské adaptabilitě se dá říci, že po třech generacích si živorodky zvyknou a mají spíš problém přivykat tvrdé vodě. Ten veliký rozptyl hodnot v atlasech na portálech je vlastně zcela správný. Ovšem chybí možná přípodotek, že by si zájemce o daný druh měl zjistit, v jaké vodě ta ryba vyrostla, aby jí moc nekomplikoval život přechodem do své nádrže, kde budou podmínky zásadně jiné.
To že třeba tebou zmiňované velifery žijí i v brakické vodě není nic nenormálního, je to prostě lokální záležitost a nejen u nich. (Byl publikován text o chovu a odchovu BM v mořském akváriu :-))Je to jen výhoda této ryby, že snáší velký rozptyl hodnot vody. Měl jsem ji na horách v té trojce....v nynějších podmínkách jsem ji nezkoušel :-)Kromě živorodek žijí v brakické vodě mimo jiné také mnohé větší a velké cichlidy, ale podle mne nelze z toho dovozovat závěry, které by měly vést k nějakým zásadním změnám v atlasech.
Samozřejmě se takové experimentování netýká ryb z přímých importů, kde je nutné ladit vodu co nejpřesněji k lokalitě jejich výskytu. Ale díky tomu, že jsi zmínil tři druhy ryb, z nichž dva jsou velmi hojně chované v různých vodách, tak je to jen důkaz pro tu mou teorii o veliké přizpůsobivosti "zdomácnělých" akvarijních ryb.
A poslední poznámka - ve tvrdé vodě, která rybám není přirozená, mnohé druhy ryb rostou pomaleji. To je patrné třeba u skalár, které jsem na horách "do trhu" dával i po třech měsících, při tvrdé vodě to u některých barev trvalo i pět měsíců.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrNovakBolid – Ryby a tvrdá voda
Jaké máte zkušenosti se snášenlivostí tvrdé vody u různých ryb? Nemyslím výtěrovou a vývojovou vodu, ale vodu pro dospívající nebo dospělé ryby. Na portálech uvádějících podmínky pro chov a v akvaristické praxi jsou hodně velké rozdíly.
Příklad 1: Na portálu Poecilia velifera 13 – 20 st. dGH, v praxi jezírka ve vápencových kotlinách, kam proniká i mořská voda.
Příklad 2: Aplocheilus panchax, na portálu 4 – 12 st. dGH, v praxi minerální prameny i brakická nebo mořská voda.
Příklad 3: Puntius tetrazona, na portálu 2 - 10 st. dGH, v praxi je při odchovu mladých ryb používán mohutný filtr s náplní vápencovou drtí.
A tak by se dalo pokračovat. Myslím, že by byly zajímavé zkušenosti z praxe u různých ryb. Třeba si i provozovatelé portálů jednou opraví údaje…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: nigule
Čichavci líbající dorůstaji až 20 cm. Echinodory nejsou jemnolisté. To je třeba zdrojůvka, stolístek, vodní mor, kabomba ale ta chce měkkou vodu nebo růžkatec. palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - niguleRe: Silent
jo, tak 6 ks od jednoho druhu je ok, ale 4-5 druhu myslim ani nebude nutny, me se nejvic libi perletovy, pak modry a pruhovany a libajici, protoze si davaj ty hudlany...tak bych asi vybrala neco z tehle...ale myslim, ze bychom se spokojily treba se 3 druhama...
co se tyce tech jemnolistych, tak to je i echonodorus? tem se jakz takz dari a vedle v akva (100l) mame taky par dalsich rostlinek a vypadaj, ze jedou...tk uvidime...
i kdyz to rozmnozovani...kdyz to prijde tak to prijde, ale snazit se o tom asi nejak extra nebudem, bysme nemeli cas pak resit, co s prckama...:-))
jo a kardinalka je docela hezka...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - popelucha Re: nigule
V knížce o akvaristice (Mayland, Sladkovodní akvárium) se píše, že kardinálka čínská je rybka žijící v krasových oblastech - čili asi tvrdovodní. Ale je to teda prcek pro 400 l.
Rozumný řešení by bylo tak maximálně 4-5 druhů po 6 kusech. Je ale třeba dbát aby byli v dospělosti přibližně stejně velcí. Ta zakruticha samozřejmě stačí, ale pokud se chceš pokusit o množení tak se bez jemnolistých rostlin neobejdeš. :)
diky, sme si rikala, z to bude asi nejaky takovy mnozstvi...
jojo, ale v ty nasi 4stovce by jich mohlo byt vic, ne? myslim druhu...a zarostla je nadrz hlavne valisnerii, ta jede jakol blazen :-)
Čichavce je možný chovat třeba po 5-6 kusech. Aby se cítili dobře potřebují zarostlou nádrž třeba egerií nebo růžkatcem. Ty snesou i tvrdou vodu. A pozor na průvan ten labyrintky nesnáší. X-) Druhů samo může být víc hlavně to nepřehnat no
jooo, cichavci se nam moc libej, tak me napadli, ale jsete jsem nestihla je nastudovat...tak super, asi to vyhrajou! :-)) spolu s nejakym hejneckem zivorodek...

jeste dotaz, kolik by melo byt cichavcu jednoho druhu, aby byli spokejni? a muze byt vic druhu cichavcu v jednom akva? diky
Pro tvrdou vodu se hodí taky ještě duhovky rodu Melanotaenia.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wladys Re: Sidonius
Je to tak jak píšete.Sypu si popel na hlavu. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 1  - NobodyRe: nigule
Myslím,že v"tvrdé vodě" se dá chovat spousta rybek(i tetry)! :-) Jen si musí na tuto vodu postupně zvyknout! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - filipsi Re: Sidonius
Chci tim rict to, co jsem napsal. Rozmezi tvrdosti i alkality v obou jezerech je dost velke (pro me prekvapive, nevim o tom, ze by to nekde bylo v takove mire).
Zakladni vyroky me nezajimaji, text ctu jako celek, temata od zacatku.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - SidoniusRe: filipsi
Co tím chcete říct, Filipsi? Základní výrok vztahující se k tématu je tento:
Wladys: Voda v Malawi i Tanganyice je tvrdá.
Tvrdá voda je označení pro vodu o tvrdosti 12-18 st. dGH.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wayn Re: nigule
Živorodka velkoploutvá by nebyla dost velká? Ve velmi tvrdé vodě jsme mívali kromě živorodek pancéřníčky kropenaté.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - filipsi Re: wladys
...Voda v obou jezerech má dost velké rozmezí tvrdosti a jsou i místa kde je voda měkčí.Hlavně v Malawi.....
Kdyz clovek vyhleda mereni v ruznych mistech brehu, uvidi, ze to rozmezi je neuveritelne. Klidne 3-4xvetsi/mensi
 Reagovat na tento příspěvek 1  - SidoniusRe: wladys
Wladys: Voda v Malawi i Tanganyice je tvrdá.
Narozdíl od vás se těmito rybami nezabývám, ale jistým informacím člověk neunikne, i kdyby chtěl... ;-)
Nezaměnil jste tvrdost s alkalitou? Různé zdroje se shodují na tom, že voda v jezeře Malawi je měkká, (cca 4-5 st. dGH), a voda v jezeře Tanganyika polotvrdá, (cca 6-12 st. dGH)... Tak jak to tedy je?
no, tak myslim, ze kancici asi nebudou pro nas :-)) citronak je moc velkej, a pricno pruhac zase hrabe ve dne a tak predpokladam, ze by nam vytahal vsechny kytky...:-(((
zivorodky jsou fajn, ale sou malinkyyyyyy :-)) chtelo by to k nim jeste enco vetsiho, co by v tom velkym akva bylo pekne videt ....
budu taky hledat...a hledat...a...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - georged Re: nigule
Živorodky již chováme velmi dlouhou dobu(hlavně platy a mečovky) a tvrdá voda je pro ně vyhovující. Co se týče těch rostlin, jsou i druhy, kterým tvrdá voda nebude vadit(koukni na rostliny ze středojižní ameriky...)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wladys Re: Silent
Voda v Malawi i Tanganyice je tvrdá.Voda v obou jezerech má dost velké rozmezí tvrdosti a jsou i místa kde je voda měkčí.Hlavně v Malawi.Obecně je voda v tanganyice tvrdší.Živorodky snesou tvrdou vodu,ale většina rostlin ne.Budeš muset vybrat rostliny,které v tvrdé vodě přežijí.V oblasti střední Ameriky najdeš toky s tvrdou a zásaditou vodou a v ni živorodky samozřejmě plavou.
no, je to voda dost tvrda. nekam sem si zapsala, kolik mi rekli na vodarnach, ale nemuzu to najit :-(( kazdopadne hodnoty mluvi o vode tvrde az velmi tvrde.
my mame radi akva osazene kytkama, takze by asi ani malawi a tang nebyli uplne vhodny...
diky, kouknu na informace o rybkach, cos napsal.
dalsi napady samozrejem uvitam...
jo a jedna se o akva cca 400l (rozmerove)...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: hanz
Pro hanze: voda v jezerech Malawi a Tanganika je zásaditá,ale tvrdá není.
Jde o to jak tvrdou. Tvrdší vodu obecně snáší ryby původem ze střední Ameriky. To jsou některé druhy živorodek(Platy,Mečovky nebo Paví očka) a cichlid(Kančík příčnopruhý,červenohrdlý,citronový).
 Reagovat na tento příspěvek 1  - hanz Re: nigule
Zalezi podle biotopu...
Treba biotop Malavi a Tangalika vtech je voda tvrda...Ale take zalezi jakou tvrdost mas na mysli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - nigule – ryby do tvrde vody?
ahoj, poradite, jake ryby maji rady tvrdou vodu? diky n.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2122x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4714-ryby-do-tvrde-vody