Tato otázka je celkem často řešená na všech portálech. Tvrdá? Měkká? Jaká vlastně? Ono je otázkou spíše, jak si s tou vodou chovatel umí poradit. Živorodky se dají chovat ve vodě trojkové, stejně jako třicítkové, což jsem obé zažil v poslední třinácti letech. Pravda je, že čím více se voda blíží ideálu a tudíž čím méně se ryby musí přizpůsobovat podmínkám, které nejsou zcela ideální, tím více se mohou věnovat činnostem, které od nich očekáváme. Tedy rostení a množení. Díky obrovské adaptabilitě se dá říci, že po třech generacích si živorodky zvyknou a mají spíš problém přivykat tvrdé vodě. Ten veliký rozptyl hodnot v atlasech na portálech je vlastně zcela správný. Ovšem chybí možná přípodotek, že by si zájemce o daný druh měl zjistit, v jaké vodě ta ryba vyrostla, aby jí moc nekomplikoval život přechodem do své nádrže, kde budou podmínky zásadně jiné.
To že třeba tebou zmiňované velifery žijí i v brakické vodě není nic nenormálního, je to prostě lokální záležitost a nejen u nich. (Byl publikován text o chovu a odchovu BM v mořském akváriu
)Je to jen výhoda této ryby, že snáší velký rozptyl hodnot vody. Měl jsem ji na horách v té trojce....v nynějších podmínkách jsem ji nezkoušel
Kromě živorodek žijí v brakické vodě mimo jiné také mnohé větší a velké cichlidy, ale podle mne nelze z toho dovozovat závěry, které by měly vést k nějakým zásadním změnám v atlasech.
Samozřejmě se takové experimentování netýká ryb z přímých importů, kde je nutné ladit vodu co nejpřesněji k lokalitě jejich výskytu. Ale díky tomu, že jsi zmínil tři druhy ryb, z nichž dva jsou velmi hojně chované v různých vodách, tak je to jen důkaz pro tu mou teorii o veliké přizpůsobivosti "zdomácnělých" akvarijních ryb.
A poslední poznámka - ve tvrdé vodě, která rybám není přirozená, mnohé druhy ryb rostou pomaleji. To je patrné třeba u skalár, které jsem na horách "do trhu" dával i po třech měsících, při tvrdé vodě to u některých barev trvalo i pět měsíců.