Malapa: Viděl jsem tu prezentace, kde lidi svítí i watem zářivek na litr...
Když vynecháme nádržky do nějakých 30 l, těch větších, osvětlených "1/1", zas tak moc nebude - to moje bude spíš výjimkou, ne?
Máte zkreslenou představu, že rybky pod takto silným osvětlením musí prožívat nehorázný stres nebo používat bílé hůlky...
Pokusím se nahrát video a ukázat vám, jak při takovém osvětlení rybky trpí... Jak zalézají do rostlin, některé dokonce pod kameny a nevylezou dřív, než se zhasne, aby po hmatu našly něco k snědku...
O.K. - ne pro všechny druhy ryb je takto silné osvětlení přirozené, (a pro odchov řady z nich je světlo jedním z limitujících prvků), ale věřte mi - nevidím na svých rybkách vinou "přesvícení" jakékoli náznaky stresu. Nám, co silněji svítíme, jde především o rostliny. (A je vedlejší, jestli si někdo myslí, že přesvědčení o "nutnosti" pořádně svítit je oprávněné nebo nikoli.
)
Přesto si troufnu tvrdit, že silně nasvícená, ale nepřerybněná, dobře zarostlá nádrž s funkčními rostlinami a vhodnou kombinací rybek je pro ně vhodnější, než potemnělá, zaneřáděná, přerybněná nádrž, se živořícími rostlinami...
BTW - víte, že třeba kožovec má raději tu vaši variantu, než moji?
A že kam chodí slunce, tam nemusí lékař?!