Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak ryby vidí?

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Jak ryby vidí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2019 11:21 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Cataria
-určitý smyslový orgán u ryby(nejen oko) je rozvinut tak ,jakým způsobem ryba přijímá potravu
-vyznačují se selektivností ,přijímají tudíž jen takový podnět ,který je pro rybu přijatelný ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.06.2019 08:02 Žena tramtra [3202] Re: Cataria
Logicky, pancéřníčci nebudou mít zrak bůhví jak ostříží, jsou to ryby dna a tomu jsou přispůsobení. Stavbou těla i jiným 'vybavením'. Nejsou to dravci, potravu hledají hmatem a čichem, dá se říct. Ale jsou šikovní, díky svým fouskům a obratnosti umí ulovit živé komáří larvy i ve vodním sloupci třeba. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2019 21:19 Žena Cataria [13]
Ahoj, tak jsem se pozorováním svého akvárka dostala k další otázce... Jak jsou na tom ryby všeobecně s viděním už jaksi vím, ale příjde mi, že pancéřníčci panda to mají jinak. Vždy když dávám krmení, tak pandíci sice vylezou - asi tuší, že je čas krmení a doufají, že si mezi živorodkami něco urvou i pro sebe. :)
Ale třeba takové tabletky pro dnové ryby, které byly původně zamýšleny převážně pro pandíky, tak jako by je ani neviděli ani necítili. Pandík má třeba tabletku 1cm před sebou a zahne doprava a tabletce se vyhne. Ale když už ji nějakou náhodou objeví, tak se cpe. To samé u patentek. Když už na tu kupičku na dně narazil, tak se z ní nehnul. Ale musel nejdřív prošmějdit skoro celé dno, aby ttu kupičku vůbec našel...HJak to tedy pandíci mají s viděním? Když sleduji ten rozdíl mezi pavími očky a pandíky, tak se nestačím divit. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2014 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: vendy
...protože ode dvěří když se nehýbu tak na mě skaláry nereagují když jdu ke stolu už pozorují...Reagují na pohyb...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2014 05:08 Žena vendy [27] - CichlidyRe: LiborSprysl
ano přesně, dočetla jsem se tu jak vidí barevně dokonce jsou o tom články na internetu, ale ptala jsem se v podstatě na dálku a rozsah identifikovat předměty na určitou vzdálenost, protože ode dvěří když se nehýbu tak na mě skaláry nereagují když jdu ke stolu už pozorují... CHtěla jsem nadhodit téma, rozdělit se o zkušenostech a polemizovat ne v kostce rychle vědět a uzavřít hořící věc jako je např. pomóc máme parazity co s tím... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2014 03:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: vendy
Vy jste buď ukrutně líná nebo... :-O Wikina...Zrak je pro většinu denních ryb velmi důležitým smyslem. Je využíván pro orientaci v prostoru, vyhledávání potravy, detekci nebezpečí i pro komunikaci s jedinci vlastního druhu. Ryby mají dvě komorové oči bez víček umístěné obvykle po stranách hlavy. Vzhledem k omezené viditelnosti ve vodním prostředí je rybí oko v klidu zaostřeno na blízko. Přeostření na dálku se neprovádí změnou tvaru čočky, jako např. u savců, ale přiblížením celé čočky směrem k sítnici.
Ryby vnímají přibližně stejný rozsah vlnových délek světla jako lidé, tedy asi 400-750 nm. Většina ryb vidí barevně. Světlo o kratší vlnové délce ale hůře proniká vodním sloupcem, a proto řada druhů žijících ve větších hloubkách či kalných vodách nemá schopnost vnímat červenou barvu.
Ryby trvale žijící v úplné tmě mívají oči částečně nebo zcela redukovány. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2014 22:27 Muž kjura [17] - ŽivorodkyRe: vendy
Dle mého názoru vidí ven z akvária, jen když je v okolním pokoji hodně světla. Protože, pokud je v okolním pokoji tma, tak to je stejné, jako když stojíš venku, kde praží slunce a snažíš se koukat oknem do pokoje, kde je stín - nic nevidíš, jen svůj odraz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2014 22:10 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vendy
Áno, určite na nás vidia, lebo tie moje nenažrané rybky, keď ma zbadajú prísť a sú hladné, sa nastúpia pri predné sklo a lačne kukajú na mňa v očakávaní, že ich idem nakŕmiť :) Akonáhle sa začnem približovať, tak už sa chystajú loviť a ešte ani nedopadnú prvé vločky krmiva a začnú špliechať pri love a ja môžem utierať celé predné sklo. Vidia aj nad hladinu, lebo keď som im skúsil položiť na krycie sklo krmivo, tak začali tam skákať doň :) Nie, netrýznim ich hladom, ale oni sú proste strašne pažravé, mám na mysli Tetry čierne (neónky sú normálne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2014 22:04 Žena vendy [27] - Cichlidy – vidí přes akva
Ahoj tak jestli vidí barevně jsem se tu nějak dočetla ale spíš jestli vidí oni na nás? koukají na nás jako mi na ně do akvária?:-) vidí třeba naproti stůl nebo že na ně koukám ode dveří. Myslím že asi tak na metr dopředu koukají?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2013 16:13 Muž Yirka [9126] Re: tosomja
Já, když ten tvůj příspěvek to vidím tak, že by sis skoro měl nafackovat.....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2013 14:44 tosomja – Rybý zrak
Ahojte! Ako si myslíte, že vidia ryby? Čiernobielo, normálne, len niektoré farby... smich :-D :-P

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 20:11 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: chrastitko
Zajímavý dotaz. Nicméně jeden odkaz pro tebe mám www.privlac.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 20:05 Muž chrastitko [1] - Asie – barevné vidění ryb
Nevíte jestli vůbec ryby vidí barvy? Případně v jaká je jejich spektrální citlivost oka?
Psi třeba barvu nevídí a některé opice mají jen dva druhy čípků, takže vidí dost jinak než člověk.
Pro lidi existují optimální křivky intenzity a teploty chromatičnosti. Pokud na sebe budete svítit jinak vyvoláte si změny nálady - deprese apod. Taže chudák ryba s LED osvětlením a kontrolerem :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 22:42 Muž Roman [100] - Cichlidy
Vidí normálně barevně,ale s tím rozdílem jako když se potopíte s otevřenýma očima pod vodou.takže krásně vidíte červenou do určité vzdálenosti,ale jakmile se od ni pohnete na více metrů, tak se to začne sůévat di jiných barev.Takže vidí dle aktuálních podmínekl.barva voy atd. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2007 22:38 Saša Dobry
:-D dobrý. Moje čudly mě většinou pozorují kam se hnu. Hlavně po ránu. A když zjistí že jsem si jich už konečně všiml, okamžitě ze sebe dělají ubohá vyhladovělá zvířátka, co už aspoň týden nejedla... div neprovalí sklo (obvzlášť když nesu kelímek s červíky) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 17:08 Žena sharon [126] Re: Saša
Moje reagují na červené sítko na patentky téměř šíleně. Když mám žlutou pixlu se sušeným žrádlem, tak reagují mírněji. Kolem půl desáté večer se začnou shromažďovat u předního skla, i když tam nikdo není (přibližný čas žrádla)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 13:44 rolandmynar Re: marsz
Tobě lom paprsků asi vadí více než rybám. Viděls někdy střikouna? Ten se z vody trefí i na půl metru na milimetr přesně. hop A trefí mouchu ještě k tomu za letu. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 13:40 marsz Re: Saša
Třeba rájovci žerou rádi červené vločky, na zelené kašlou. Velice dobře skáčou nad hladinu a zobou z prstu rozmáčklé šneky. Ten lom hladiny dělá problém i mně. :-) A veselé vánoce teda. Čau
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 13:26 Frigo112 Re: Saša
zaujimave,moje nereaguju na nic, len na fotak, vtedy sa hned skryju :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2007 04:28 Saša
Jeden známý naučil své "sladkovodní žraloky" na barevné kartičky. Zelená znamenala krmení, žlutá že je bude jenom okukovat a červená že se jim tam bude vrtat. V prvním případě začali hned loudit, ve druhém si ho přestali všímat a ve třetím se zašili do zadní části nádrže. Takže aspoň u pangasů je to jisté :-) ;-) .
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:45 Žena Voloďka [59] - TetryRe: Kolco
U mých to je taky celkem jedno-vždy jdou nahoru a žadoněj o jídlo ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:18 Vrubouš Re: Kolco
Mojim rybam uz je to jedno:-Dat tam stojim ja nebo kdokoliv jinny,priplavou k hladine a cumi jak blbe a zadoni o zradlo:-D.Ale mel sem tuhle zkusenost u Vrubozubcu a vetsich Cichlid,ty svejo panicka poznaji,nejsou prece zadne blbe zivorodky :-D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:14 Muž hanz [27] Re: Kolco
Me teda poznaj...Vetsinou kdyz se chci pochlubyt staci dat na akva prst a oni priplavou za nim,ale jak to udela nekdo jiny, tak nereaguji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:05 Muž Kolco [57] – Poznají ryby svého pána?
Dovolím si navázat na téma týkající se barevného vidění ryb.Poznají ryby svého pána?Moje akvárium stojí v obýváku a v jeho okolí je povětšinou šrumec.Partnerka,dcera,pitbul na moje terčáky moc velký ohled neberou.Ryby si prostě na pohyb před akváriem musely zvykat odmalička.Budˇna něj nereagují a nebo když se domnívají že je čas na malou svačinku přihrnou se k přednímu sklu.Jiná situace nastane,když přijde návštěva a já se chci pochlubit do čeho furt vrážím peníze - tedˇnemám na mysli svou ženu a dceru -,ale ryby.Následuje překotný útěk do skrýše za kusem dřeva.Během vteřiny je z křištáloveho akvárka žumpa a filtrace se asponˇpo nějakou dobu má čím bavit.V časopisech a knihách se uvádí že ryby s největší pravděpodobností svého pána nepoznají.Proč tedy taková reakce na cizího člověka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 10:33 hilsner urquell Re: Voloďka
Já krmím mraženým krmením , a to tak, že odstihnu jednu kostku, nechám ji rozmrait, a pak ji držím v ruce pod vodou. rybičky to zobou přímo z tý kostky, ale některý to zkoušej i ze zadní strany, takže asi tu umělou hmotu nerozpoznaj ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 09:48 Sidonius Re: katunka
Ryby mají výborný čich. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 08:59 Žena katunka [158] Petrys
To, že závojnatky najdou i vločky zapadlé mezi kameny nijak nevylučuje možnost, že ji spíše cítí než vidí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 08:51 Žena petrys [107] Re: Voloďka
já bych řekla, že např závojnatky vidí velmi dobře barevně, kdysi, když sem je chovala v akva, tak vločka zapadla třeba mezi listy rostliny, kde by je ryba, pokud by neviděla barevně asi neviděla, ale ony je vždycky našli
jinak když se teď před akva objevím se sítkou na patentky, tak už ryby lítaj k hladině a když už jim to tam dávám, tak po tom skáčou nad hladinu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 08:43 Muž Onďa [32] Re: Voloďka
To máš ještě dobrý, že tě občas zacákaj! Mě pancéřníček vocákne každej den. A ne jednou. tone :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2007 21:06 oldkiwinka Re: Voloďka
tak tetra slepá akson.sgh.waw.pl/… by fakt asi nevěděla jak to pozná očima..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 21:02 Žena Voloďka [59] - TetryRe: filipsi
Nebo třeba viděj tu velkou žlutou tubu a hned vědí o co go hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:58 Muž filipsi [1295] Re: Voloďka
Barevne. Ale jsou i druhy (spis hlubinne), co cernobile nebo takrka vubec).
Taky jsem se uz nad tim zamyslel, stejne jako ty u vlocek :). Myslim, ze je "citi"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:39 Žena Voloďka [59] - Tetry – Jak ryby vidí?
Vidí ryby barevně nebo černobíle?
Když do akva hodím barevné vločky, tak ihned se na to vrhají a skáčou málem nad hladinu a občas mě zacákaj.
Když nasypu ty nažloutlý sušený (takový ty pro želvy) potvory, tak nemají moc zájem.
Ví někdo něco o tom? Podle mne ty různé druhy potravy musej asi barevně odlišit, protože tak rychle se o to zajímat či nezajímat, není normální. Ani to třeba neochutnaj a nevyplivnou. Hned "vědí", že to je zase tamto co nemusej.
Jak jste na tom vy?
Vidí na dohled svou pixličku v něčí ruce a vyvádějí víc než kdybyste byly bez ní u akva? hmm Docela by mě to zajímalo...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1423x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4506-jak-ryby-vidi-