Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vliv UV záření na červenání a vybarvení zelených rostlin

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Vliv UV záření na červenání a vybarvení zelených rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2008 13:09 Muž Eff [417] - RostlinyRe: suchysvatonovice
Červenají, nebo vypadají červenější?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2008 12:53 suchysvatonovice
Musím se připojit,k názoru,že červenání má něco společného s teplotou barvy.Dal jsem asi před třemi dny nad akva zářivku 827 a červenají i echinodory a limhophilla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2008 09:21 Muž filipsi [1297] Re: MRP
Diky za hezky prispevek se zajimavymi postrehy. Tak neco malo pridam. Znova pro jistotu opakuji, ze mluvime o cervenani zelenych rostlin, ktere k tomu maji "sklony", ale pri osvetleni normalni intenzity a slozeni jsou zelene.
5 - Take jsem o tom trochu uvazoval, to me vlastne privedlo na myslenku o uv, vsichni asi vime, ze se pod zarivkami s teplejsimi barvami (830,27) cervena vice, a nejedna se jen o opticky klam z osvetleni. IR lampu uz kupovat asi nebudu, to necham na pozdeji, ale treba by to byl prinejmensim zajimavy pokus s netradicnim vytapenim akva ;-)
Body 2 a 3 si take myslim, ze jsou spojene. Ale jako primarni vidim bod 2, a z neho proste vyplyne 3. 2 nemusi byt jen ochrana pred UV, ale obecne ochrana pred nadmernym osvetlenim.
"Cosi cerveneho" - hledal bych za tim primarne anthokyanin, pripadne dalsi flavonoidy (opet podotykam, u cervenajicich se zelenych rostlin, ktere jsou za normalnich podminek zelene)
Cestou k zvlastnejsimu a jinemu vybarveni rostlin muze byt pri zachovani stavajiciho osvetleni (W) zmena slozeni svetla (overeno experimentem s repti-glo), bez toho, abychom celkove zvysili jeho intenzitu do urovni, kde nam kazdy tyden naroste dzungle.
Kdo ma chut na pokusy, podotykam, ze vse chvili trva, a nedoporucil bych rozhodne pouziti samotne repti-glo, ale jeji kombinace, napr. 2x "normal" + repti (nebo neco podobneho), pripadne experimentovat s casy sviceni s UV.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2008 03:22 MRP – pozde, ale prece :)
Vim, ze to je trochu pozde, ale kdysi jsem podobnou vec hledal a nekde na svym webu pmdd.mrp-cz.com se o tom mozna i zminuju. Z ruznejch zdroju a z ruznejch pohledu a z ruznejch pricin listy cervenaji proto:
1) Evoluce
Nizke rosliny rostouci ve stinu vysokych zelenych rostlin musi vyuzivat ve velke mire zelene svetlo k fotosynteze, coz by slo jen ztuha, kdyby zustaly zelene.
2) ochrana
UV ma dost vysokou energii, aby poskodila DNA. Stejny princip jako, kdyz se opaluje clovek.
3) Zpomalovani fotosyntezy:
Tendle princip uz si moc nepamatuju (cti: todle uz byla jina liga a koukal jsem na to jak husa do flasky:)), ale je to zhruba nejak takhle:
Produkce fotosyntezy je prilis vysoka a v listech se hromadi cosi(cti:cosi cerveneho:), nekdo budte od te lasky a najdete to) coz ma za nasledek jakesi "zastineni listu" => mene svetla=> pomalejsi fotosynteza. Takovej druh samoregulace.
4) nadbytkem fosforu
tady si nejsem jistej jakou(jestli vubec nejakou) ulohu tady zastava svetlo.Vetsinou to jsou jen oranzove skvrny.
5) to jsem nikde nenasel, ale napadlo me, jestli za cervenani muze i infra slozka(?)

ad2) Z meho pozorovani(tzn. nema to v podstate, zadnou vahu :)) jsem po pouzit zarivek 9xx, ktere prave obsahuji zvyseny podil UV, na ukor viditelneho svetla, zaznamenal vyraznou reakci rostlin. Stejne tak dobre to, ale mohlo byt zpusobeny uplne necim jinym :) a je to jen nahoda.

ad1) Jeden z mejch hovezich napadu:):Co takhle zkusit svitit na rostliny jen zelene?

ad)2 a 3 Nemuze to byt jedno a to same?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 18:11 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Pet
Taky bych spíš sázel na barevnou teplotu než na krycí sklo. Krycí sklo používám, a vždy když jsem měl nějaké červené rostliny, byly vybarveny až do těch míst, kam sahalo slušné světlo. Když jsem použil kombinaci 965+865+965, červené výrazně ubylo. Kombinace 965+840+965 opět barví listy do červena (myslím tím při pohledu na rostlinu za denního světla).
Do toho pokusu se pustím asi po víkendu, páč Ludwigia Photoshopea mě nepřesvědčila ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:38 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: filipsi
sic málo svitim,mám kryci skla a polysperma je červená:-) :-O smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 17:10 Muž Pet [56] Re: filipsi
Já jsem v září provedl pokus se zářivkami. Původně jsem svítil 2x Narva LT 58W 827 a 2x Narva LT 58W 860. Rostliny byly krásně do červena, ale barva světla se mi nelíbila. A tak jsem 827 vyměnil za 860. Během 10 dní všechny rostliny zezelenaly. Po červené ani stopa. Po opětovné výměně 1x 827 je vše krásně do červena, viz obrázek. Ale neptejte se mě proč. A podkrycím sklem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 13:54 Muž Eff [417] - RostlinyRe: filipsi
Mno, nehodlám poté vytvářet žádné grafy, půjde jen o subjektivní pozorování, a nějaký výsledek to myslím dá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 13:44 Muž filipsi [1297] Re: Eff
Pozor, takhle to uplne nejde, dohromady. To by uprostred akva musela byt delici sklenena deska. Zareni se v nadrzi bude michat difuzi a odrazy od sten i predmetu a rostlin. Nicmene nejaky rozumny vysledek na posouzeni to da asi i takhle. Velky dik za experiment
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 13:04 Muž Eff [417] - RostlinyRe: filipsi
Fotka k příspěvku Učiníme tento pokus:
Konečně udělám pořádek v džungli šnekária.
Akvárium 40x25x25 zakryju z poloviny. Nad ním budou svítit dva Atmany Da35 jeden s 3000K světlem (830) a druhý s 8000K světlem, obojí kompaktní zářivky 11W.
Do každé ze čtyř částí umístím v košíčcích stejně vzrostlé Ludwigie Repens. Každé dva dny to budu fotit a....uvidíme co je na tom pravdy.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2007 11:37 Muž filipsi [1297] Re: :-)
Tak, tenhle kousicek muzu uzavrit. Pritomnost UV slozek svetla ma jednoznacne vliv na vybarveni rostlin do cervena (a to pozitivni). Bez nej to takrka nejde, u vetsiny rostlin. Potvrzeno z mnoha vedeckych zdroju.
Samozrejme ma vliv i spousta dalsich veci, vypichl bych zvlast Fe a vliv Ph.
Vysvetleni toho, ze Effous ma vrcholky ludwigie cervene i pres kryci sklo mam. Ma cervene vrcholky. Jini pod podobnou intenzitou svetla maji cervenou ludwigii takrka celou. Pres kryci sklo neco malo UV projde, neco se odrazi od hladiny, neco ubyde difuzi v povrchove vrstve vody, kde se svetlo jakoby "promichava".

Takze ja doporucuju pro ty, co chteji "cervenat", aby nepouzivali kryci skla, pripadne misto nich plexiskla (ale pozor, bez UV-stop uprav, dnes se jich tak dela hodne).

Krasne potvrzeni by bylo, kdyby Effous sundal sklo. Co, nechce se Ti? ;-) a dal po case vedet, jestli cervena vic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 23:21 Sidonius Re: Wampi
Podle mne dá. ano
Potvrdit nebo vyvrátit tento názor by mohl malý pokus - přemístit rostlinu/y na méně ozářené místo. Pod nižší intenzitou světla by podle mne došlo k jejich zezelenání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 22:20 Žena Wampi [54]
Fotka k příspěvku Dá se toto považovat za důsledek silnějšího osvětlení? Je to z mé nádrže 0,2 W /l. Není to u hladiny, ale 20 cm pod ní. Není to nějakým nedostatkem něčeho?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 22:00 :-) Re: Štěpán
Co tato teorie:
Červená = jedovatá. Rostliny, které si to ve vhodných podmínkách mohou dovolit, si takovou fintou chrání mladé listy. Ty po čase zezelenají a „makaj“. Některé zůstanou červené jen na spodní straně, kde to není pro fotosyntézu tak důležité.
Rostliny ve špatných světelných podmínkách si takový luxus nemohou dovolit a musí využívat chlorophyl ve všem co mají k dispozici.
Tato teorie však asi pravdivá nebude, protože většina kytek červená až blízko u hladiny, a ignorují tak vědecky dokázanou pravdu, že úbytek světla ve vodním sloupci akvária je nepodstatný je li vůbec. Takže jsem asi vymyslel pěknou blbost. ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 21:12 Muž filipsi [1297] Re: Štěpán
jj, u zelenych rostlin to je "filtr", ne karoten "pro fotosyntezu". Podle zkusenosti roznych pestitelu rostlin nad vodou, hraje hlavni roli pri vybarvovani UV slozka (samozrejme dostatek svetla je nutnou podminkou take, nejde k chatrnemu osvetleni pridat uv a cekat krasne cervene rostliny).
Tak me zajimalo, jestli ten hlavni vliv uv slozky zkuseni pestitele pozoruji i pod vodou, u akva rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:29 Štěpán Re: Sidonius
Žeby? :-D To co jsem napsal pramenilo z velice mlhavých vzpomínek z dávné minulosti... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:18 Sidonius Re: Štěpán
A nebude třeba hledat důvody spíše v tom, že červenými, více odolnými barvivy proti poškození vysokou intenzitou záření, překrývá rostlina zelené barvivo? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:11 Štěpán Re: hanz
Mám dojem že udržovat méně fotosynteticky účinné červené barvivo je pro rostlinu méně náročné než používání zeleného barviva, takže při dostatečně silném osvětlení (kdy se kompenzuje jeho menší účinnost) volí červené barvivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:07 Sidonius Re: hanz
hanz: Nevim zda to bylo zlutooranzovim spektrem ci velkym vykonem svetla...
To druhé je správně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 19:44 Muž hanz [27] Re: filipsi
Pri pokusu osvetlit akvarium(pro rozmnozone rostlin) sodikovou lampou mi cervenali listy u echynodoru...Kdyz jsem je premistil do normal akva,tak nove listy byly jen zelene...Nevim zda to bylo zlutooranzovim spektrem ci velkym vykonem svetla...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 12:43 Muž Eff [417] - RostlinyRe: filipsi
Používám krycí sklo na všech svých nádržích a Ludwigia Repens těsně pod hladinou, a také nad hladinou (občas vykoukne) je temně rudá bez jakéhokoliv nádechu zelené. Na vzduchu je to ještě výraznější než ve vodě (je to i blíž světlu). Nemám možnost to porovnat s nádrží bez krycího skla, ale myslím si, že intenzita světla je jednoznačně určujícím faktorem vybarvení červených rostlin. Také jsem četl určité polemiky na téma modré nebo červené světlo vs. vybarvení červených rostlin, bohužel si nevzpomínám kde to bylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 12:01 Muž filipsi [1297] – Vliv UV na cervenani a vybarveni zelenych rostlin
Pri prochazeni excelentnich souteznich nadrzi me zaujaly cervenajici se formy zelenych rostlin (diky vytvorenym chemickym "filtrum"). Sidonius dele tvrdi (urcite spravne), ze je to velkym mnozstvim svetla. Coz potvrzuje mnoho nadrzi, kde se to zacina cervenat az tesne u hladiny. Ale kupodivu v nekterych nadrzich (vystavnich) se stejne druhy necervenaly, i kdyz byly kompaktni a hezke, a osvetleni stejne jako u cervenajicich se nadrzi. Zaroven i tady je videt, ze nekomu se necervena ani u hladiny, i kdyz sviti slusne.
Myslite, ze se takto muze projevovat filtrace UV slozek na krycich sklech akva/svitidla?
Rada kdyz chcete, aby se cervenalo, nepouzivejte kryci skla ani na svetle ani na akva, pripadne pouzijte plexiskla bez uv uprav by mohla fungovat?
Samozrejme pri tom jak moc cervenalo hraje roli celkova uroven osvetleni i jeho uv slozek.
Je tu nekdo s krycim sklem, komu se cervena?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1489x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4500