Hygrophila - pěstování, určení
Můžete mi prosím potvrdit, jestli to je Hygrophila polysperma?
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
List má délku klidně těch 7 cm, co je zde v atlasu, ale listy jsou širší, klidně víc jak 2 cm a lodyha je u starších kusů taky silnější, klidně 4 mm. Květ byl světle fialový (foto teď nemohu najít).
Mám ji tu už dlouho, bylo mi jedno co přesně to je, když to roste, ale chci ji dát do zdejšího darování, tak ať vím, jak ji pojmenovat
Starší reakce
Ano najednou mi shodila listy...tak to budu sledovat jakym smerem pujde.
Dekuju moc
Já mám teda v AQ Hygrophila polysperma, ale ať ji sestřihnu jakkoliv, tak roste porád jak divá. Já si myslím že tahle rychle rostoucí rostlinka je pěknej nezmar a že poroste pořád i když dělá to co si popisoval a ukazoval na fotkách
U mě rostla stylem,že povyrostla,schodila spodní listy a jakoby si lehla a rozvětvila se,za měsíc jsem měl velkej nízkej keř rozlezlej dost do stran,tak jsem ji vyměnil za jinej druh za corymbosa minima.
Dobre, takze Naděje je
Počkám a zkusím .. děkuju!
Nechat růst,ona tohle ráda dělá a z toho holýho spodku bude házet boční výhony.Pokud ti holej spodek vadí tak odstřihni vršek a zasaď ho.Já bych to ale neřešil,ona se rozvětví.
Počkat.
Starší reakce
Pokud je za názvem třeba 'Siamensis' Znamená to většinou místo výskytu, kde byla rostlina nalezena nebo například 'Red' to je název kultivaru nebo křížence.
Nechci kecat, ale řekl bych, že je Siamensis vyšlechtěná forma Hygrophila Corymbosa (Mokřanky Vzpřímené), které je přírodního původu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi mokřankou siamskou a mokřankou vzpřímenou?
Starší reakce
Děkuji všem za reakci, je mi jasné, že je to hodně individuální, proto mě zajímaly zkušenosti ostatních. Jedná se o AQ >300l vody, štěrkové dno na spodu vrstva jílu, pH 6.8, středně tvrdá voda 2,4mmol. V minulosti mi H. corymbosa velmi prosperovala, až mě nebavilo ji stále zastřihovat nebo znovu zasasovat vrcholky. Odrovnal jsem ji, když jsem v zoufalém boji s nějakým rybím parazitem použil sůl. Nyní mám od jednoho zdroje H. corymbosa (jiné akva ale stejná voda), ta prosperuje a H. angustifolia, která ztratila postupně většinu listů. Voda je stejná, má více světla a také více "hnojiva" od ryb, přesto se ji nedaří. CO2 nepřidávám, v původním asi bylo. Už jsem se setkal s tím, že když jsem si donesl nějaký mini kultivar H. corymbosa, která rostla v hodně tvrdé zásadité vodě, že do druhého dne shodila většinu listů, ale záhy vyrašily nové.
Pochybuju o citlivosti na změnu parametrů vody. H.corymbosa u mě rostla velice dobře i při kolísání hodnot vody při výměnách. Chce to živiny ke kořenům, myslím. A že má bohatý kořenový systém
Kryptokoryny jsou jiná liga
Voda byla 7.2pH
Bylo v nádrži odkud jsi je donesl aplikováno CO2 z venku? Sytíš i ty?
Tak záleží která hygrophila, ale v pořádku to jistě není. Bez aktuální prezentace Ti ale příčinu nikdo nepoví.
Je možné, že by Hygrophila byla citlivá na změnu vody podobně jako Cryptocoryny? Opět se mi stalo, že jsem si donesl krásné kusy pěstované submerzně a do pár dnů shodily většinu listů. Mám pH pod 7. Chápal jsem to, když byly před tím v hodně tvrdé vodě. Ale nyní se to stalo i po velké výměně vody.
Starší reakce
Tak u nás ji prodává Aqu-Daho. Tyhle rostliny většinou nejsou takový rychlíci (tedy aspoň ty co jsem měl)ale možná se pletu. Jedině jak jí udržet pod vodou je stříhat a stříhat nebo sehnat něco pomalejšího.
Podle čeho jsi poznal že nejde o hygrophilla narvata?? Nevíš co by to mohlo být?
Já mám u nervaty olistněné jen vrcholy a jinak je celý stonek holý.
petsal napsal: Jen 10 cm stvol, pak dva listy a zase 10 cm stvol
Hygrophila nervata je týmito dlhými internódiami typická. Veľa s tým nenarobí ani silné svetlo.
Díky za info, zkusím ji ustřihnout, vrchol zasadit a počkám jestli to bude po čase lepší. Jinak půjde pryč. Klacek s pár listy se mi moc nelíbí
Děkuju, v tom případě nevím co jsem koupil. Tohle bylo na štítku.
Je to do velké míry světlem. Víc světla je prostě u hladiny. Tak tam má rostlina nejvíc listů. Ale dolejc už toho světla není tolik (částečně proto že si kytka sama sobě stíní), tak je tam těch listů méně.
Jo a ještě jeden dotaz. Jak se tahle rostlina "zahustí", rozvětví???? Nenapadá mě jiný výraz. Jen 10 cm stvol, pak dva listy a zase 10 cm stvol.... Moc se mi to nelíbí. Moc to s rostlinami neumím, když jsem začínal, byl jsem rád že jsem sehnal nějakou tu šípatku a javský mech
Poraďte mi co s tím. Když ustřihnu vrchol, zůstane mi v AQ jen stvol s pár listy. Můžu to ustrihnout cca 10 cm nad dnem a zbytek znovu zasadit. Přežije i takové zkrácení. Jde o hygrophilla narvata. Diky
Starší reakce
Ahoj - prosím o radu co dělat s hygrophilou vyrůstající z akvária. Můžu ji normálně uštípnout a zasadit do substrátu?
Starší reakce
Dik za radu.
Jasné, že som to pozrela, ale tie fotky sú také podobné, že fakt neviem. Vyzerá mi to aj na vzpriamenú, Siamensis alebo na costata-žebrovaná. Podľa fotky by som povedala, že sú to tie isté.
Co zkusit propátrat zdejší atlas?
Starší reakce
já už ji dávno nemám, jen jsem viděl toto téma, tak jsem se chtěl zeptat, kde jsem asi udělal chybu, ale nejspíš to bylo ve slabém osvětlení, protože apikální část zůstala olistěná a zbytek odpadl. děkuji za odpovědi. jo a měl jsem ji z obchodu.
Mi to dělalo světlo... Nahoře byla krásná "koruna", pod tím holý stonek... Po posílení světla to už nedělalo.
No jestli ji mas nedavno koupenou a z obchodu (ne vylovenou od kamose z akvarka), je dost mozne, ze byla pestovana emerzne, tedy nad vodou. A pac jeji listy nesnesou pobyt pod vodou, pomalu je rostlina zahodi a narostou ji submerzni, tedy hodici se k rustu pod vodou. Nepises o jakou presne jde, ale treba se budes divit, jak ty nove listy vypadaji jinak
.
0 30.11.2010 16:37 Draculla – hygrophila
prosimvás, když mám hygrophilu a začnou mi postupně od spodu, odpadávat listy, co je příčina?? kvalita vody, málo světla??
a jo, ten štítek byl psán rukou a druhý název byl skoro nečitelný
Já teda nemůžu najít vůbec nic. Ale v katalozích našich pěstíren žádný takový druh není. A ani žádná taková mokřanka neexistuje. Nejedná se o překlep?
Jestli ne, bude se patrně jednat o nějaký kultivar a většina kultivarů a různých forem pochází z druhu Hygrophila corymbosa.
Starší reakce
děkuji za nápady
taky mám pocit, že je vzpřímená
Já jsem tuhle koupila se štítkem Hygrophila siamensis. Mokřanka siamská.
Tak jsem ji teď našla v atlasu pod názvem Mokřanka vzpřímená "Siamensis" .
0 08.10.2007 22:31 bulmas – Hygrophila?
prosím poznáte někdo, který druh? Snažím se to nějak dát dohromady, neboť jsme rostlinky dostali v kýblu a bez popisků
Děkuji
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2983x