Noční osvětlení
Ne, nevím, co dělá a proto se asi ptám, ne?
co by řekli?, myslím že by ani nestačili nic říct. Víš vůbec co UV světlo dělá a co tím chceš dosáhnout.
UV patří do uvařeného prostoru, kterým voda protéká.
Tak mám provizorně na zkoušku led osvětlení vyrobené z vánočního řetězu bílomodré barvy, pokud se osvědčí a ryby budou projevovat větší aktivitu,vymyslím lepší model.Nejspíš se budu muset rozloučit s některými rostlinamy, ale budiž.
vlasolis napsal: Teď jestly to ty ryby vidí taky tak,nejspíš ano ale uvidím.Zkusím pokus s červeným a i modrým světlem.Ale modrý vypadá asi líp.
no skusat mozes ale IR je "istota"...
modre sa pouziva na nocne osvetlenie...ci ho ryby vidia to neviem...skvor ide o to ze sa pouziva nizka intenzita...teda par kusov LED
Zase koukat na ryby přes kameru se mi moc nechce.Jinak dobrej přístroj,brýle tam asi ale ještě nemáš.
Teď jestly to ty ryby vidí taky tak,nejspíš ano ale uvidím.Zkusím pokus s červeným a i modrým světlem.Ale modrý vypadá asi líp.
www.gsmalarm.sk/…
ono IR je asi najjednoduchsie...
lebo kameru alebo fotak mas...tak ze kupis len IR LED...
ved aj nocne videnie je normalna kamera + IR LED...
infračervený světlo člověk pozná na první pohled, toto bylo vyloženě červený, který hmyz nevidí....
no v ZOO na Kopečku jsou tři mořská akvária (s murénou, langustou a ještě s čímsi) nasvětlena mdlým modrým světlem, takže to bude asi optimnum. Červenou barvu světla pak použivají např. astronomové v noci jako baterky, protože neoslňuje a lidské oko v červeném spektru má i při slabounkém světle dobrou schopnost rozlišení a vnímání kontrastu, v modrém právěže naopak = v červeném světle uvidíš dobře ostře, v modrém se ti budou zdát věci krapet rozmazané, nejasné
ale cez kameru vidno IR...
neviem sice o aky dokument ide...ale aj ten "presiel" cez kameru
no infračervené je mi na prd, člověk ho taky nevidí.Červeným světlem pozorovali v tom dokumentu hmyz(nebylo infra)ale hmyz má od ryb hodně daleko.
neviem ci to pomoze ale infra cervene "nevidno" okom ale kamera alebo fotak ho zobere...
Nezná někdo nějaké osvětlení přímo nebo nepřímo pro noční ryby, které by simulovalo noc i přes den,ale aby se tyto ryby daly pozorovat při jejich aktivní části dne?Myslím nějaké spektrum světla které by neviděly.Nabízí se asi modré, které je vidět u suchozemských živ. v zoo.Někde jsem také viděl v dokumentu, kde používali světlo červené, okem neviditelné pro živočichy na jejichž jméno si nevzpomenu.Pořídil jsem si čtverzubce Abeho(abei) aktivního převážně v noci
.
Starší reakce
Zasa tak hrozne to nie je, mne sa to posuva o zopar minut za pol roka. A to mam tie najlacnejsie spinace z Hornbachu za 2 eura
To je pravda
... ale zase mi to tolik nevadí
Jasně, já mám v tom elektru ještě známýho, dělá vedoucího a je taky akvarista, má tu prezentaci-ale nebudu ukazovat bez jeho vědomí
analog se posouvá na základě stavué (kmitočtu v síti, a tak se zpožďujou, zatímco digitální má "svoje" hodiny, které jdou i při výpadku proudu. jsem zastáncem digitálních časovačů.
Ten, co jsem sem hodil na fotce jsem předminulý víkend kupoval v Hornbachu za 105,- Kč
...a ten digi sem kupoval u nás v elektře, ale v Hornbachu stál tuším taky něco přes 200,- Kč.
To je fuk, těch pár kaček mě nepodělá
nějaké drahé, u nás stojí digi časovač v malým krámku 175,- (dříve 165,-; zdražili). mechanický stojí myslím 75,-
Někde jsme tu četl, že v OBI a podobných dostaneš za 100,- aj 2 mechanický.
0 15.05.2010 16:51 Sewer [99] Ja mám u každého akvárka časovací hodiny, které mi vždy v 5 rozsvítí a v 9 večer zhasnou. LEDky mám v plánu udělat tak, že je namontuju zevnitř do krytu, napájet je budu nějakým obyčejným trafíčkem (např. nabíječkou od AKU vrtačky), které strčím do dalšího časovače, který mi je v 9 rozsvítí a v 10 zase zhasne
Ten časovej spínač stojí nejlevnější asi 100,- Kč a bohatě postačí
. Mám i jeden digitální (asi za 250,- Kč), ale to je opravdu zbytečné.
Infrared sa mi zdá trochu nepraktické
Chcel by som to tak, že by som zhasol, počkal kým vyjdú nočné druhy a potom zapol to svetlo (a pozoroval)...
Tá ultrafialová vyzerá zaujímavo, aj ten nápad s tými modrými LEDkami...
A tie LEDky asi aj vyskúšam, dík za radu
Raz tu niekto pisal, ze sa da osvetlovat tusim infracervenym svetlom, a potom pozerat cez infra kameru
Vraj niektore druhy ryb su pri tom nekludne, ale uz si nepamatam ktore...
0 15.05.2010 15:45 Sewer [99] Já mám v plánu si jedno akvárium taky osvětlit na noc. Všechna akvária mají časovač a světla jim svítí od 5 do 21 hodin. Toto noční osvětlení bych tedy zvolil jen od 21 do 22 hodin
Použiju LED-diody
______
EDIT: Sem toho napsal jen půlku
. Pokračuju - jestli je barva, kterou ryby nevnímají nevím, ale já budu dávat modré LEDky. Když to bude jen na hodinku, tak jim to vadit nebude. Ty máš v plánu je nočním osvětlením osvětlovat celou noc?
0 15.05.2010 15:26 djabel – Re: RadioactiWe
Existuje farba osvetlenia, ktorú človek vníma ale ryby nie?
(Napríklad pavúky nevnímajú červenú, preto sa červeným svetlom svieti v noci, aby sa dala pozorovať ich aktivita).
Niečo podobné by bolo zaujímavé aj nad akvárko, aby sa aj v ňom dala pozorovať aktivita nočných druhov, prípadne nočné sfarbenie a podobne bez toho, aby to rušilo rybky...
Starší reakce
0 16.12.2009 19:04 Bart Simpson Přéma napsal: Na 650 l akvárium jsem použil 1 x Narva Oceanic Blue 2, T5 HQ 54W 1149mm,která se spíná jen ráno (hodinu před zapnutím 1.části hlavního osvětlení) a večer (půl hodiny před vypnutím 2.části hlavního osvětlení a svítí do 23.00 hodin).Přes noc je všechno vypnuté...
Starší reakce
Ledky su asi najlepsie. Maju vysoku svietivost, maly odber el. energie a svietia bodovo. Zopar lediek nasmerujes na nejake objekty v AQ a mas
COOOOO?
To si mal potom na mysli reostat.
Ked ches pouzit zapojenie potenciometra, tak musis pozuit vsetky tri vodice. Uz je na tebe, ci spojis dva rovno na potenciometry do jedneho, alebo vyvedies vsetky tri
Proste pozry si chcemy potenciometra a reostatu.
AHoj,
Chtěl bych se zeptat jestli se muže večerním
světlem svitit celou noc ? Ovažuju o koupi poradite
mi jake světllo pls předem diiik
to nemusí být pravda.....
potenciometr stačí když má připojeny dratý jen dva, vstup a výstup.... ten 3 co tam někdy je je jen nafigu
To má víc jak 2 dráty ...
)))
Co tak pouzit potenciometer?
to dohromady nedám...jak to má víc jak 2 dráty...jsem ko
jj, ja vim, pokud omyl, jen aby se náhodou LEDky nespálily přepětím jako u mě ve skříňce, blbě jsem spočítal napětí zatíženého zdroje a ten 1V naví udělal po 30 minutách svoje.
No těch původních 12v orig. zdroje svítilo až moc. Takže abych nemusel řešit nějakou regulaci tak jsem zkoušel všechny mě dostupné zdroje a na 5V od Nokie a tenhle 7V to svítí akorát. Takže sem ho tam rovnou nechal.
kdyz já tak rád čumím do toho akvária..........
0 01.10.2009 14:30 hf [54] Já mám modrý ledky. Svítí to od zhasnutí hlavního světla (21:00) do půlnoci. Ryby při tom normálně pomalu usínají a je to super na koukání. :P
rybicky.net/nadrz/6311/18.jpg
Ve skutečnosti to nesvítí zdaleka tak hodně, to udělala expoziční automatika foťáku. Regulace je možná změnou napětí. (původní 12V zdroj sem nahradil 7V zdrojem z vyřazeného mobilu).
Když už tam chceš mermomocí zbytečně svítit, tak použij co nejslabší osvětlení.
Starší reakce
Dle meho nazoru opravdu staci pouze obyc LED. Osobne jsem to resil bilymi supersvitivymi LED 5 mm (presny typ uz ted nevim, musel bych to pohledat). Zalezi jak moc clovek chce, aby nocni osvetleni svitilo - pouzil jsem pouze 2 ks, ktere sviti do jedne casti akva, tak aby svetlo nepusobilo rusive a s efektem jsem nadmiru spokojeny. Jinak je vhodne zaradit do serie s LED rezistor i v priade, ze se pouzije potenciometr, protoze pri vytoceni potaku na minimum, neni proud diodou nicim omezen a dle "tvrdosti" a vykonu zdroje ledka casem odejde. Nic jineho nez trivialni Ohmu v zakon
... toto napr. nasel google
www.iabc.cz/… ja mel v akva jednu modrou a stacilo mi to. pak mi navlhla a upadla. napetui modre je max. 3.5V a bila taky. odpor se dava o neco vetsi aby byla na min V protoze nikdy nikdo nevi kdy stoupne nahle napeti v siti a tim i napeti na ledkach. okud ale usmernite trafo tak napeti stoupne.
0 20.04.2009 15:31 J4ck – Re: J4ck
Tak za pul hodiny vyjizdim a zadny nazor...skoda
budu se muset zaridit podle vlastniho usudku:(
0 20.04.2009 10:21 J4ck – LED pasek
Tak jsem procetl spoustu diskuzi ale nikde jsem nenasel nic kloudneho ohledne teto problematiky... Osobne si myslim ze modre svetlo jako nocni osvetleni je takove divne
Takze se chci zeptat jaky mate nazor na toto
www.e-conrad.cz/… je to vodotesne a nema to tak velikou svitivost... Chtel bych to pouzit jako nocni osvetleni neboli spise na prechod ze zarivek na LED a potom "tma" a rano aby se rozsvitilo pred zarivkama... A jeste by me zajimalo jestli nekdo nevite jake ma ta bila led spektrum vyzarovaneho svetla...nikde jsem to bohuzel nedohledal... Diky vsem za nazory..
Starší reakce
No jelikož jsem velký propagátor LED a navíc několikaletý uživatel LED osvětlení, mohl bych snad něco připsat.
Všichni
kdo jste koupili ten LED proužek u GME jste udělali zásadní chybu! Jsou to vyhozené peníze.
Mohl bych tu o LED napsat opravdu hodně ale zkrátím to - zásadní problém drtivé většiny LED (proužků) je ne-odolnost proti vodě. Do roka vám to přestane svítit protože vlhko to prostě "sežere".
Pokud máte zájem, mohu doporučit asi jediné opravdu odolné proužky z číny..
Viz moje LED akvárka..
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 7123x