Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pogostemon helferi - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Pogostemon helferi - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2017 21:27 R Muž vaclav [14865] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tudy
rybicky.net/atlasrostlin/pogostemon_stellatus_octopus jedná se asi o tuto rostlinu s přezdívkou chobotnice. Je to klasická stonkovka a tak můžeš stříhat jak chceš a určitě i emerzní rostliny. Tenhle název jsem ještě nezaregistroval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 19:26 Muž Tudy [330] - Krevetky – Pogostemon quadrifolius
Před týdnem jsem koupil příbuznou rostlinu stejného rodu a prosím o radu. Myslíte že se už jedná o submerznį formu (nerozpadá se, snad i trochu povyrostla). Pokud jí ustříhnu vršky - přežijí to spodky a znovu obrazí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.02.2017 17:40 R Muž vaclav [14865] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: amrtin
Koukám Martine že jsi tu nový tady musíš koukat na datum to není facobook. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 17:15 Muž amrtin [191] Re: pendergast
Je to stonkovka. Stříhají se pouze stonky, na nové samostatné rostliny.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2015 10:51 Žena Majjush [3] Re: Turbínka
Som si aj myslela :-D Ale dúfala som v iné riešenie :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.03.2015 06:28 Žena Turbínka [2558] Re: Majjush
Prostě jim chutná, buď půjde pryč rostlina nebo ampulárie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 04:59 Žena Majjush [3]
Ahoj. Mam otazku. Doniesla som si pogostemon este nedavno. Takze sa velmi este nerozrastol. A chudak ani nestihol. Pretoze mi ho zeru ampullarie. A naramne im chuti. Nijaku inu rastlinku nejedia. Len pogostemon. PRavidelne im davam uborku aj cuketu, zemiak ale aj tak radsej idu donho. Neviete cim to bude? A ako ho ichranit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 20:03 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: pendergast
klidně ostříhej ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 19:02 Muž pendergast [17] - Rostliny – Pogostomon helferi - strih
Ahoj.Mam dotaz na strih resp. usmerneni rustu. Po dvou mesicich pekne roste ale uz by potrebovala usmernit. Uz jste ji nekdo strihal? Nekde jsem cetl ze je to jako kobercovka. Nechci ji znicit jen kvuli strihu, raddeji praskladam akva. Je to moc pekna rostlinka.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2014 11:45 Muž Kujavan [10] - RostlinyRe: amrtin
Souhlasím, bude to světlem. hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 21:10 amrtin Re: zervan
To vypadá,že se opravdu táhne za světlem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 19:58 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kujavan
Dnes pri údržbe som robil poriadok s Pogostemonom. On mi rastie na hlavnej stonke smerom hore tak, že postupne sú na nej akoby uzlíky a na každom je v podstate jedna rastlinka malá - listy sú dosť krátke, cca 2-3 cm iba. To má tak rásť? Alebo sa mi ťahá za svetom? Moc sa mi to nepáčilo, tak som ho rozstrihal, opticky to vyzerá, že ho je menej, ale mám vlastne podstatne viac koreňov. A už sa mi zdal byť celkom v pohode, len nejaká menšia časť listov má trochu také zožltnuté okraje. Tie hnedé okraje mohli byť aj rozsivky, sa mi objavili napr. aj na Anubiasoch, ale teraz v poslednom týždni už zmizli, rovnako zmizli aj všetky zelené riasy, až mám obavy o Neritiny, ale to už je iná téma...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 19:03 Muž Kujavan [10] - RostlinyRe: zervan
mám 22°C rostlinky pěkně rostou.Jen jsem měl nové lístky světlé ..přidání Fe hodně pomohlo.Jinak dlouho trvá než se rozrostou kořeny. Chce to čas. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2014 18:11 Muž Robo [45]
Ten můj Pogostemon mi vždycky těsně nad dnem uhnije nebo co. Růžička je tam pořád a pod ní těsně nad dnem se ten stonek ztenčí a pak ta růžička upadne a vyplave na hladinu a tak to jde s celou rostlinkou. Na pravé straně mi už zůstala jen jedna růžička. Nemůže ji někdo bránit v růstu přes kořeny? Třeba ta Blyxa o je za ním?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 15:52 Muž Robo [45]
Světla mám bych řek dost 2x24W a ještě jsem přidal na kraje aby se prosvětlily rohy akva 2x30cm LED pásky SMD 5050 6500K. Vodu mám kolem 6,5PH, NO3 25, PO4 0,7-0,8 a zmizela mi z Anubiasu GSA, FE 0,5. Vodu měním každý týden 25 litrů+povrchové odkalení. Hladinu nemám moc zakrytou. Je tam sice kousek Růžkatce a nějaká ta Pistie ,ale ta se spíše drží v rozích a moc ji tam není. Je to zvláštní, celou dobu šel a najednou chřadne. Teplotu mám 25°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 15:26 amrtin Re: zervan
Tak v atlase se uvádí 20-30 takže je to na spodní hranici...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 15:16 Muž zervan [1123] - Rostliny
Hm, no my máme teplotu tak 21-22, mohol by to byť problém? Práve skúšam pridať na 24, mám podozrenie, že Rotale to nestačilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 15:07 amrtin
Ještě jsem zapoměl:ve všech akva je topítko a teploty mezi 23-24 st.Voda je měněna pokud možno pravidelně,v Ledovém mini zatim jen 2x za měsíc(2/3),Ledové krevetky 1x týdně(1/3) a Ledový CPO dosud jen občas,teď teprve bude každý týden(1/3).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 14:55 Muž lubaan [61]
V mým akváriu se mu dlouho dařilo, byl nádhernej, narůstal do ohromných rozměrů. Svědčilo mu dostatek světla, pravidelný hnojení (PMDD+CO2) a častá výměna vody, teplota 26-28. Pak jsem začal flákat hnojení, výměnu vody, hladinu úplně zarostla rotala a po celým dně byly chuchvalce jávskýho mechu až v něm pogostemon zmizel a přišel pryč.
Na druhou stranu, mam ještě jedno malý akvárko, kde nehnojim vůbec, je tam dost světla, ale daří se mu tam skoro stejně dobře jako se dařilo ve velkým akvárku. Takže si myslim, že nejdůležitější je světlo a kvalita vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2014 14:42 amrtin Re: zervan
Jasně že nebudu soukromničit ;-) :-D Tady jsou fotky: amrtin.rajce.net/… i s popisky.
V miníčku s přebytkem světla a hnojení:PMDD,FeEDTA,EasyCarbo,Nitro,Torben,ve dně /flexi2-4mm/ NPK+makroprvky a s pár šnečky za necelý měsíc proběhla úspěšně přeměna na subm.formu,na každém uzlu se vytváří nová rostlinka i s kořeny.
V minikrevetárku se spoustou krevetek + 12 x minirasbor+ 1 x panda + různí šnečci se sice snaží o přeměnu,ale jako by se jí nechtělo.Přitom má co2(burčák),hnojení PMDD,NPK+mikroprvky ve dně,Torben a občas i FeEDTA.Ona neodchází,jenom prostě pomaleji přechází( hmm :-D ).Přitom světla má jen o něco málo méně,ale je vidět,že jí vadí částečně zastíněná hladina okřehkem.
V dalším miniakva s krevetkama,beťákem a šnečky se jí daří přechod o něco lépe.Ale zase zůstává taková hrozně drobná.Světla má ještě míň a i hladinu skoro zakrytou okřehkem.Hnojení takřka žádné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 13:13 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: amrtin
Dúfam, že sa tu podelíte o svoje zistenia! ;-) U mňa sa tiež správa zvláštne - kúpil som nádherný svieži submerzný Tropica, jeden košík šiel mne do stredne silného svetla, dostatok živín. Mladé listy sú v poriadku, ale staršie hnednú od krajov a odhnívajú. Druhý šiel do iného akvária s extrémne silným svetlom a zrejme slabším hnojením (vzhľadom na svetlo, ale už sme zvýšili hnojenie) - tam sú nové listy svetlejšie (nedostatok Fe?), rozrastá sa, ale tiež sa mi staršie listy zdajú trochu do žltohneda, nie sú až tak svieže. Lenže to je ešte skoro hodnotiť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 11:42 amrtin Re: Designer
To je sice pravdivý tvrzení,ale on má přesně opačnej problém-tam kde je víc světla mu trochu chřadne ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2014 10:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Robo
Nemas nahodou hladinu zarostlou tak, ze najednou jde na nej mene svetla? Jak to vidis den po dni, ani si neuvedomis, ze treba najednou uz ze zadni zarivky nejde dopredu zadne svetlo, jak je to zarostle ruznymi stonkovkami, svetla je na mnoha mistech mene nez bylo... Jsem si takhle malem znicil par Echinodoru. Prislo vyhazeni plevele ve velkem, a najednou to zase jde, hned maji Echinodory, ktere se tim plevelem octly ve tme, nove listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 21:55 amrtin Re: Robo
Drobnej postřeh(aspoň tak mě to z fotek připadá):na pravou stranu pere víc světlo a tam ten pogostemon je horší.Přitom podle všeho by to mělo být obráceně.Takže zřejmě chybí nějaký prvek a na tom větším světle je ho prostě nedostatek(nebo přebytek jiného prvku).Je to jenom můj dojem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 19:39 Muž Robo [45]
Dnes jsem si všiml, že mi nějak Pogostemonek chřadne a začíná se ztrácet před očima. Když se podíváte do profilu na fotky tak ne jedné jsou krásně vidět krásné růžičky a když se pak podíváte do složky Fotky tak na fotce pravá strana jsou ty pravé růžičky úplně odrbané a ztrácejí se. nemáte tucha proč? nic jsem neměnil a nedrbal do ničeho. Jen měnim týdně vodu hnojím a přidávám CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2014 20:39 amrtin
Díky za postřehy pivo ,už tam zase peru víc wattů než má akva litrů :-D (to byl pokus o vtip) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2014 15:51 Muž lubaan [61] Re: amrtin
Jak nemá dost světla, tak chcípne. Já nějakej čas neprotrhával a když rotala kompletně zarostla celou hladinu, tak začal chřadnout. Bohužel než jsem se dokopal k pořádnýmu protrhání, nenašel už jsem po něm ani památku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2014 13:21 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: amrtin
Určitě uděláš dobře. Ještě než jsem přidala zářivku, tak mi stagnoval a bylo vidět, že se rozmýšlí, jestli to má zabalit nebo jestli to má ještě chvilku vydržet. Druhá varianta se mu vyplatila. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2014 09:41 amrtin Re: Kamilstrom
Tak já ho nebudu trápit a intenzitu zase zvedám,akva (jestli se tomu tak dá říkat :-D ) je už slušně zarostlé :) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2014 01:38 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: amrtin
Pravda je ze P.Helferi ma rad svetlo a CO2,ja taky snizil trochu intenzitu a prestalo se mu darit(vypada jako by se rozmyslel-rust ci nerust) :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 13:18 amrtin
Chci se zeptat,jak je to s intenzitou světla?Já jí snížil kvůli řasám,ale bojim se aby to pogostemon neodnesl...nemám jí zase zvýšit a doufat,že si s řasama akvo poradí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 13:14 amrtin Re: amrtin
Fotka k příspěvku A druhá fotka z druhé části akva.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2014 13:14 amrtin Re: Ciffik
Fotka k příspěvku Nádhera palec ,mě po měsíci udělal tohle-viz foto.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 19:15 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: amrtin
jj taky jsem bral jeden košík z aqua daho - vypadalo to skoro jak tymián :-D byl jsem dost zvědavej, co z toho bude. A výsledek po 3 měs.? rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 16:24 amrtin Re: Kujavan
Blahopřeju a nemáš foto?A hlavně by mě zajímalo,jak to teda dopadne.Já mám emerzních r. celý kočíček,tak abych se připravil na to co mě čeká hmm :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 15:45 Muž Aforte [601]
Pogostemon, aby začal růst musí vytvořit bohatý kořenový systém. To může trvat pár týdnů, ale i několik měsíců ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 14:57 Muž Kujavan [10] - RostlinyRe: Designer
No já koupil jednu emerzku a mám cca 70ks růžiček ..tak že snad něco přežije. hmm
Ale taky měsíc a půl žádná sláva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2014 08:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kujavan
Mel jsem jen jeden, snad dva mesice sedel na miste, malilinko povyrostl, pak mu odeslo i nejake listi, stale nic, uz jsem videl jeho konec... a najednou mam 3 ruzicky. Asi to je extremni doba, ale vydrzel jsem, nechal jsem ho v klidu, a uz mu to snad pujde lepe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 17:17 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)
Fotka k příspěvku nám se vytahuje, asi míň světla, než by potřeboval, ale středy tak světlé nemá

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 16:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kujavan
Ja si tiež myslím, že by nemal byť tak svetlý, ale nemôžem porovnať s mojím, lebo hoci je pekný, rovnomerne vyfarbený, mám ho len krátko, takže až časom sa ukáže... Riešil tu v tejto diskusii rovnaký problém už 21.07.2010 Joseph, ale nejako som nenašiel riešenie, ani ako to nakoniec dopadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 16:07 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Kujavan
zdar mrkni ke mě rybicky.net/fotogalerie.php… rybicky.net/fotogalerie.php…

to samý, jsme si skoro jistej, že to tak má být - resp. pochybuju, že jí něco chybí

mimochodem, co ty kytky ode mě? rostou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 15:41 Muž abdul99 [51] Re: Kujavan
Ani bych neřekl že jí něco chybí, z čeho soudíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2014 12:19 Muž Kujavan [10] - Rostliny
Fotka k příspěvku Kucí, co jí může chybět.ty středy se mi vůbec nelíbí :-O

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2014 22:08 amrtin Re: Hod043
8 cm?Tak to se mám na co těšit-pokud se mi chytne...viz rostlinky vlevo za kořenem: img15.rajce.idnes.cz/… ne :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2014 22:04 amrtin Re: Nympheas
No.A největší fór je v tom,že sem dneska zasadil zkusmo jednu z emerzních rostlinek co přišly a tahle kytka má asi nějakou přitažlivost pro parmičky,protože kolem ní okamžitě začaly kroužit.Přitom nikdy je nic takhle nepřitáhlo coze :-D img15.rajce.idnes.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2014 11:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Hod043
Tak to se mas. Ja mam za 3 mesice z jedne rostlinky dve (a to jeste dost male), a i za to jsem rad :) . Mel jsem asi vybrat nejake svetlejsi misto, jenze u mne v akvariu uz jaksi neni moc kam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2014 08:20 Muž Hod043 [7]
Me kupodivu roste a to sem čekal že spíše padne za vlast ale roste dobře mámi ji v hloubce cca 50 cm svítím na ní ledkama studenou bílou. První rostlinku z akvashopu jsem rozstříhal na jednotlivé rostlinky a zasadil. Tady byla první chbya podcenil jsem velikost rostliny a nasázel ji moc blízko sebe byla cca 4-5 cm od sebe ato je málo rozvinutá růžice má sama o sobě tak 8 cm v průměru nebál bych se to sáze ve větších rozestupech zpod růžice vyrostou nové rostlinky a prostor krásně zaplní samy. Mě bohužel rostla tak hustě že se nové rostliny musely vytáhnout nad ty starší (už to sem tam musím i prostříhat) a to už nevypadalo tak pěkně takže mě čeká přesazení z 5ti rostlinek jich mám za 1,5 měsíce už celkem 15 a pořád se dělí dál tak rychle že i když sem to nechtěl asi z ní udělám koberec. nově zasazené rostliny cca po 1 týdnu už mají kořeny hotový a jednou nový listy. Dno mám zrnitosti 3-5 mm dkh 4 a ph kolem 6,8. dávkuju co2 přes atomizér 1x za 2 týdny výměna vody přímo z vodovodu cca 40 litrů. když to budete sázet moc hustě drží se v tom stršný kvanta bordela a spodní listy pak začnou odcházet. Nebál bychse to stříhat přímo pod listama bez stonku sice se to hůř sází ale roste i tak :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 19:03 amrtin Re: Nympheas
Já je při tom pozoroval,úplně klidně ho škubaly,jako kdyby to bylo pro ně krmivo tone :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 17:19 Žena sivon [1716] - PlžiRe: Nympheas
Taky třeba plži jím nepohrdnou, zdá se mi, že se na něm střídá Faunus (tomu obzvláště chutná) s ampulárií. Už naposled jsem jim koupila takovou drahou svačiku - zůstaly jen ohlodané stonky. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 06:57 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: amrtin
Ták ..a teď vim proč mi nejde!Že ho žerou parmičky!?Je má pořád takový ožužlaný ty listy,

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 9999x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3973?od=51