Přihlásit se RYBICKY.NET »

Platy - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Platy - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vondr001 Re: Natally
Rozdrť vločky na prach. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Natally – ako krmit male platy
Ahojte, prosim vas o pomoc :) Prave moja plata porodila male, cim ich mam krmit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: Tomáš55
Obcas muze nejaka Plata prezit i tam, kde se to zda nemozne. Zde na fotce:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Takhle velkou cervenou uz ani vetsi ryby nezraly, pac to uz vypada jako soused, na ktereho jsou ryby zvykle, a soused se prece nezere ;-) .

Jen timhle zpusobem budes rad za odchov jedne za rok, tedy mozna az tolik...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Yirka Re: Tomáš55
Já ti poradím: nech ji na pokoji a ono to nějak dopadne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55 – Plata.
A chcelby som sa Vás opýtať, nedá sa nejako urobiť, aby plata hneď porodila v akvárku a nie v porodničke? Alebo že by porodila len o niečo skorej, či len ju dať do porodničky? V akvárku mám ale dosť úkrytov. :-O :-O :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55Re: JUCHA
Aj chcel som navrhnúť, krupička, ale vážne rýchlo!!! :-O :-O :-O
 Reagovat na tento příspěvek 1  - JUCHARe: adam
Těžko říct tak na dálku ale mohla by to být třeba i "krupička" celkem dobře léčitelná ale včas jinak je zle...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55Re: adam
Má stiehnutý chvost, je vyhublá? Či to nie je nejaká choroba. Najlepšie by bolo, keby si dal fotku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - adam – pomoc
Mojej plate sa pocelom tele vyhodili velke asi 1-2 mm biele bodky. Zacalo to po jej prvom porode to vtedy bola jedna velmi mala bodka ale potom sa zvedsovala a pomtom je pribudali a teraz ic ma cca 4 a kedze som zaciatocnik tak neviem odhadnut ze co to je ale zatial ja to len na tej jednej rybke. Diky za odpoved ;-) ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek Re: Karolína
Na fotce je plata korálová a přímo tady z atlasu...
rybicky.net/atlasryb/plata_skvrnita_var_koralova
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karolína – Těhotná rybka
Fotka k příspěvku Dneska jsem zjistila, že je má rybka asi těhotná. Je tlustá a má kulaté velké bříško. Je pořád někde vzadu akvárka v rožku a neplave. Přesně toto dělala jiná rybka, která mi také rodila, ale po pár dnech porodu, všechna mláďata zmizele. Pravděpodobně je ostatní ryby sežrali, protože v akva. nebyly jejich mrtvá těla. Chtěla bych, aby mi všechna (nebo aspoň nějaká) mláďátka přežila. MYslela jsem, že bych si koupila novou takovou tu větší přepravku, kde bych dala těhotnou "mamku" samotnou. Hned, jak by porodila bych ji odebrala, aby je neseřrala. Akorát mám strach, že kvůli změně prostředí ze stresu neporodí. Co mám dělat? A o jaký druh rybky vůbec jde? Nikde ji nemůžu najít. Je stejná jako a fotce (není to ta moje)... Předem všem děkuji za pomoc! :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: tosomja
Šak, tak bych ju nechal jestě ze dva týdny a pokud neporodí až pak bych to začal řesit, nebo zkuste krmit kvaltnejší stravou, živou nebo mraženu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55Re: Kryštof
Ok, ale ona je už tehotná 37 dní. rybka :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kryštof Re: Tomáš55
Tak a potom dej vědet, pokud by neporodila do 50 dní tak to bude divné :/
Vyzkoušejte
Nechám ju tam ešte chvíu (dní)ˇ. ;-)
Pokud nevyfotíš svoji tak ti nemožu pomoct, podle toho co píšeš, tak bych ju nechal v aq. Máš tam predátory nějaké co by mladé mohli sníst? Pokud jo, máš tam dost třeba růžkatce?
Ale, odchoval som raz aspon jednu gupku. :) Ja by som ju dal do porodnčky.
Skvrna březosti znamená že je tehotná, možná nechce rodit že má příliš nevhodné podmínky, nechal bych jí týden, pokud to potom nepujde, tak pukud vám nejde o odchov tak bych ju nechal a jestliže jo, tak bych ji ddělil třeba do 10l akva s jávským mechem, to je ale situace kdy vám jde o odchov a jeste ste nic neodchoval :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55 – Tehotná plata.
Ahoj. Moja plata skvrnitá var. Wagtail má hranaté ale nie veľmi veľké brucho (je mladá a bude to malý vrh) s čiernou bodkou brelosti, (škvrnu vidno z blízka nedobre, pretože je plata farebná) škvrnu vidno dobre z diaľky. Je presne 37 dní tehotná, samec ju furt "obťažuje" a pláve normálne, pred samcom sa večšinou skrýva, hlavne večer sa skrýva za dekorácie, ale cez deň pláve normálne v strede nádrže, pretože v strede nikto nie je, všetci majú svoje miesto. Tá škvrna brelosti znamená, že je len tehotná alebo pred porodom? Hranaté bruško má už 2 týždne a škvrnu... Asi týždeň a pol... Kedy podľa Vás porodí, ďakujem. Teraz sa práve vyhýba druhým medzi umelou rastlinou a dierach v akvárku.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Kryštof Re: Kate127
Pokud tam jsou čichavci a neni dost zarostlá nadrž na 90% je sežraná, pokud jste ji neviděl :) bohužel, ale nezoufejte platy jako ostatní živorodky jsou porád těhotné, po cca mesici čekejte druhou varku, poridte si třeba menší akva, bude se hodit vždycky :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kate127 Re: tosomja
Tak dvakrát, třikrát. Platy a čichavci se tváří po každé jakoby věky už nejedli.

Kolikrát je optimálně? Zase se trošku bojím překrmováním, tím že nechci teď měnit vodu a odkalovat, abych ty malé nějak neodsála nebo zbytečně nevyhnala z úkrytu a tím je nevystavila jisté smrti sežráním.

Ještě jak rychle ti prckové rostou?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomáš55Re: Kate127
Malo by mu to pravdepodobne stačiť. Ale koľko krát denne ich kŕmiš?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kate127 – Odchov prcka
Zdravím všechny,

předevčírem mi platy porodily několik malých. Nicméně se ve společné nádrži spíše strhnul boj o tom, kdo je dřív sežere. Vím s určitostí, že přežila jedna, která se schovává v dutině dřeva, které mám v akva. Prosím čím ji mám krmit? Má tak tělíčko 1 - 2 mm + ocásek. V akva krmím klasickým vločkovým krmivem, takže je na maličké částečky, které padají i směrem k úkrytu toho prcka? Bude jí to stačit? Žádné speciální krmivo pro ni však ale nemám.

Díky za jakékoli info. A za jak dlouho si uvědomí ostatní ryby, že není ona sama krmivem pro ně? :-D V akva jsou ještě jeden maličký pár ramirezek, pár čichavců zakrslých a neonky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ad@m Re: dubska2
Neboli by to veľké straty, ale niečo by neprežilo. No regulácia populácie je iba vhodná ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dubska2 Re: Ad@m
Ja si prave myslim, ze by ani byt ztraty nemusely, protoze tam mam jenom neonky a blackmolly, tak snad by je nesežraly :-O sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ad@m Re: dubska2
Môžeš ich tam nechať, ale počítaj so stratami.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dubska2 Re: Ad@m
Momentálně je mám ve splečném akváriu, ale myslela jsem, že by bylo vhodnější, aby byly samotné a měly klid, co si o tom myslíš, můžu je nechat společně s ostatními v 60l? Mam tam asi 12-15 rybek
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Ad@m Re: dubska2
Čím hustejšie porastené rastlinami tým je viac úkrytov pre malé, teplota 24 - 27 C, AQ aspoň 50l. Platy nie sú na podmienky pre výter náročné.

Veľa zdaru v odchove.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dubska2 – Koupě třech plat
Zdravím Vás, kolegové... Dnes jsem koupila tři platy, jsou takové duhované, modro-stříbrno oranžové... Samičky jsou modro oranžové a samec spíše zlatý. Mám v plánu se pokusit je rozmnožit, pro začátek jsem pořídila jenom tři, chtěla jsem se tedy zeptat, jak velké mám mít akvo, jak zhruba prorostlé rostlinami a jakou vhodnou teplotu by měly rybky mít, aby měli tzv. škvelé podmínky pro tření. Platy jsem nikdy neměla, tak bych to chtěla vyzkoušet. Poradíte mi někdo? předem děkuji za všechny rady. Lucie

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Verimmi Re: tosomja
Všechny živorodky pokud mají skvrnu březosti a vééééliké břicho. K blížímu se porodu to břicho vytvaruje jakoby dohranata a rybička se většinou snaží stranit ostatních. Pokud máš plovoucí rostliny schovává se někde tam. Aby mohla v klidu porodit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tosomja – Ahojte!
Ahojte! Ešte by som sa Vás chcel opýtať, že kedy poznám, že mi ide plata rodiť? Ďakujem. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Sušenka
Incestu zabránit nelze... smich Jediná varianta je chov jen jednoho pohlaví...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sušenka
Dobrý den,
mámu jsem uprosila pro rybičky teprve nedávno, takže by byly platy(a ještě
2druhy živorodek) moje první ryby. Snažíme se studovat literaturu o rybách, ale nenašly jsme, zda vadí(kdybychom měli mladé)tření matky se synem nebo otce s dcerou či jak tomu zabránit.
Děkuji za odpověď.
Sušenka :-)
Ještě bych se chtěla zeptat, jestli jde jinak zabránit krížení ryb jiného druhu než je chovat odděleně, protože to mi přijde divné, když nejsem žádný chovatel mít nádrž plnou jen jednoho druhu ryb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: tosomja
To akvo je na ně móóóc malý, tam platy nepatří. Hodně rostlin a neřešit to, co přežije to přežije, ale jak píšu to není akvo pro platy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tosomja – Ahojte!
Ahojte! Mám párik plát v 20 litrovom akvárku druhu Plata škvrnitá var. Wagtail a vyzerá to tak, že budem mať ich o pár viac. Ja som len raz odchovával gupku ale medzi porodničkou sa mi pozasekovalo veľa rýb, keď som bol preč. Možem ich odchovať aj nejak inak okrem toho, že ich mám nechať tak, može napríklad ich dať do gule? Ale.... možem dař aj naspať porodničku, prečítal som si o nej aj v atlase rýb, ale prosím o radu odborníkov, či náhodou nemusím zvyšovať teplotu alebo... . Už teráz Vám veľmi pekne ďakujem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: melrok1
To už se dostáváme do etologie...samice rozené ve stresu si stres nesou sebou...tak je tomu asi u všech obratlovců, zvláště pak chovaných v zajetí...Takže není s čím nesouhlasit drahý kolego...Je tomu i u ryb. I když si zdvořile dovolím pochybovat nad tou vaší jistotou, že se mladých nedotkne, dodám, že poecilie jsou v tomto směru trochu výjimkou. Nejsou tolik náchylné k požírání mláďat a v nádrži dovede jich plavat skoro bez úhony několik generací...Ale řeč byla víceméně obecně o živorodkách...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - melrok1 Re: LiborSprysl
Z tymto nesuhlasim zase ja. Z 3 samic co mam na chov zatial (planujem rozsirit na 8) sa mi 2 mladat ani nedotknu ak porodia 50 tak ich 50 ostane absolutne si ich nevsimaju. Neplati to pre maladata inych samic tie samozrejme zozeru ale vlastne si nevsimaju a to aj ked ich krmim priamo v porodnicke medzi mladymi jedine co pozerie su mrtve mlade a defektne kusy ostatne prezivaju ale mam zas jednu potvoru co zdecimuje vsetko co porodi z 50 som ich zachranil ledva 20. Tu vazne zalezi co je to za samicu. Poznam chovatela zameraneho cisto na oka a ten kazdu kanibalisticku samicu odstranuje a ma obrovsku uspesnost pri chove kedze mu nezeru mlade. Z triedenim samic sa da pracovat a postavit chov na takych co mlade nezeru.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - LiborSprysl Re: melrok1
Tak zase ještě jednou..
Není živorodky, která by svá mláďata sežrat nedokázala... Živorodky prave v tom je problem kedysi sa taketo ryby na chov nepouzivali (kanibali) a vytriedovali sa teraz sa uz krizi vsetko co sa da a potom je hromada toho co zerie vlastne potomstvo.
Takže tohle je tvrzení, o němž se dá velmi směle pochybovat, ba možná ho lze nazvat nesmyslem.

Samozřejmě, že se dá mláďatům v akváriu výrazně pomoci, pokud mají zarostlou nádrž. Pro chovatele koníčkáře je pak dorůstající populace dostatečná k prosté reprodukci v nádrži. Takže jestli se můj jmenovec domnívá, že samičky plat obvykle své mladé nežerou, pak je to tím, že mladých je dost a proto jich vždycky dost "zbývá" a vyvolají tento dojem.I platy své mladé žerou, zvláště proto, že jejich mláďata patří k těm, co jim trvá nejdéle jejich "probrání se" z pobytu v jikerném obalu.
Uvědomme si, že povětšinou jsou živorodky z ryb dost tekoucích, takže mladým pomáhá proud, který je odnese od matky a případných dalších konzumentů. V akváriu si prostě ti ostatní, ale často i matka (to v případě ok je přímo štvanice samic na mladé) tak trochu zobnou.
Teprve oddělený odchov mladých ukáže, kolik jich ve skutečnosti samice dá, pokud na ně nemůže ona, ani její spolubydlící.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: melrok1
Stejně tak jako dnes, tak i dříve existovali chovatelé "prasata", kterým to je(bylo) jedno, takže s dobou to nemá moc společného. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - melrok1 Re: Verimmi
Prave v tom je problem. Kedysi sa taketo ryby na chov nepouzivali (kanibali) a vytriedovali sa. Teraz sa uz krizi vsetko co sa da. A potom je hromada toho co zerie vlastne potomstvo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verimmi Re: malyLibor
Moje jedna plata balooon jede po svých mladých vždy jako po uzeném. Ale ta druhá i paví oka v klidu, takže u ní jen porodnička. Jinak by je sežrala.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - malyLibor Re: SPSSTSTCcr
Samičky platy obvykle své mladé nepožírají. Pokud nejsou stresované. Jestli máš v akva, kde rodí, trochu jemnolistých rostlin, které i plavou po hladině, pak můžeš být celkem v klidu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - melrok1 Re: SPSSTSTcr
Posledny porod umna trval 6 hodin a nemusi ti pozrat mlade. Mam 3 samice co rodia a len jedna je kanibalka. Ostatne male ignoruju cize zalezi od kazdej rybky ci mlade pozerie alebo nie a ako dlho bude rodit.

EDIT: Este poznamka ked dorodi vyprdne obal v ktorom boli mlade cize bude to poriadne dlhy cierny exkrement :-) To uz budes vediet ze porod skoncil
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verimmi Re: SPSSTSTCcr
Porod u živorodek může trvat v rozmezí několika minut až po několik hodin. Jendo moje paví oko rodilo 3hodiny a mečovka to třeba zvládla za 20minut.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SPSSTSTCcr – porod
Chci se zeptat, jestli někdo neví jak dlouho živorodky rodí mláďata. Právě teď mi plata porodila 5 mladých a nechci aby je sežrala, ale nechci ji dávat zpět do společenského akvaria, jestli bude ještě rodit děkuji za radu. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kate127 Smrt při porodu?
Tak a ryba je po tom, co jsem ji viděla naposled včera ráno (kdy jsem popsala výše jak se chovala), tak je po smrti. Celé břicho měla sežrané. . . rybičky malé v akva taky nevidím. Mohla zemřít čistě jen při porodu nebo třeba na ni mohly jiné ryby z akva zautočit během toho co rodila a "vyžrat" ji?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kate127 – Smrt při porodu?
Zdravím,

jak jsem tu psala moje plata se celý den chystá k porodu, ale ráno než jsem odcházela se chovala divně (nebo teda nevím, zda je to normální, platy mám poprvé). Samozřejmě plavala osamoceně, ale připadalo mi, že se tak různě vznášela. Byla dost otevřená a někdy třeba byla hlavou dolů ke dnu a pak zase třeba mezi listy hlavou nahoru. Tak nevím, zda je to běžné chování? Mohla by dejme tomu při porodu i zemřít?

A jak dlouho po porodu se začne ryba chovat uplně normálně (přidá se k hejnu, žere atd.)?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - snehulda007 Re: pisovapavvla
Tak tohle bude na dýl...chtělo by to víc informací o nádrži,vybavení osazenstvu,víc fotek....Až bude mít samice rodit,tak se začne separovat a ostatní odhánět,jinak rybky plavou společně. Okousaná může být od jiných rybek (jaký je poměr samečků a samiček?),mohla by to být i nemoc.... to se nedá takhle věštit...Pošli mi podrobnější informace do vzkazů a kouknem na to... ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pisovapavvlaRe: snehulda007
Jenže ony jsou furt ty 3 spolu. :( Krom jedné takové jakoby okousané.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - snehulda007 Re: pisovapavvla
Koukni na tu fotku o pár odkazů níž...Vidíš jak má hranatý bříško? To je jeden ze znaků. Dalším znakem je chování který jsem ti popsal v jinym vláknu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6982x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3903-platy-rozmnozovani-a-odchov?od=74