Rozmnožování Echinodorů
No to bych nezkoušel. Myslim že bys tim oba odsoudil k zániku jelikož přímo ze středu začínají vyrážet nové listy. A nebo by ti zbyl jen jeden. Spíš ho trochu ostříhej at ho zmenčíš.
A byli z toho nový rostlinky. Mě teprve vyrostli asi jen 5 lístku a kořínky žádný. Jen se mi docela zastavil rust ty hlavní rostlinky.
0 21.01.2011 13:03 GP – Re: Březka
podobne se mi zacaly objevovat odnoze u osirise...
Starší reakce
0 03.04.2009 17:03 Usine – Re: Fogi
Rozmnožování echinodorů je různé, záleží na poměrech v akváriu. Některé submerzně rozmnožit klasicky šlahounem nejde, protože ho nevytvoří. Měl jsem ech afrikanus sedm let a vykvetl až když jsem ho daroval.
0 03.04.2009 16:22 Fogi – Ecinodorus indian red
mam takový dotaz jak se rozmnožuje tento druh Echáče koukal jsem na atlas a tam to neni........myslel jsem že se rozmnožuje jako ten bleherae all neim poradte pls díky.
Starší reakce
0 09.03.2009 20:03 Usine – Re: Aleš
Kolik rostlin necháš je jen na tobě, Pokud už mají některé rostliny větší jak 5ti cm dlouhé kořeny tak je můžeš opatrně oddělit. Dej si pozor, může jich být i několik v sobě. Potom ti porostou ty další lépe. Šlahoun může být i metr dlouhý. Na některých echinodorech začínají růst nové rostliny až od konce šlahounů.
mně začaly na obnaženém kořenu echinodoru pučet lístky, tak jsem opatrně odtsřihl od hlavní rostliny(naprosto bez újmy) a pak dokonce původní kořen ještě roztřihl. koukněte na mirek akvarium 2.
to Aleš:Ja osobne som mal na jednom šlahúni až 8 rastliniek (mal som dva šlahúne naraz každý min 8 ks výhonkov)a v pohode(Echinodorus Atlansberg),počkal som až sa pekne rozrástli korene a listy do cca 5 cm ružíc a až potom oddeloval od stonky(šlahúňa). Ďalej mám Ech. cv.Tropica,ten má cca 4 výhonky na stonke a postupujem rovnako. Akurát ja mám vždy rastlinky na konci šlahúňa (najďalej od matečnej rastlinky)vždy najväčšie,najrýchlejšie rastú aj ich ako prvé oddelujem.
0 09.03.2009 13:01 Aleš – Šlahoun
Jak dlouhý šlahoun, nebo možná lépe řečeno kolik rostlinek na šlahounu, by se maximálně mělo nechat? Můj Echinodorus blaherae pustil dva šlahouny a na každém už má 5 - 6 mladých rostlinek. Směrem ke konci šlahounu je šlahoun čím dál slabší a totéž platí o rostlinkách (čím dál menší a slabší, přičemž to není jen tím, že ke konci šlahounu jsou mladší rostlinky). Neměl by se ten šlahoun zašípnout? Nebo jen z něj odtrhávat největší rostlinky?
Starší reakce
0 12.10.2008 09:24 Usine – Re: bigV
Chvilku to bude trvat, ale vyroste znova. Vytrhl bych ho celý, nechal jen oddenek a i ten pokud je moc dlouhý bych zkrátil a zasadil zpátky, nebo nechal plavat na hladině. Většinou z něho vyroste několik nových rostlinek. Po čase se to, ale celé bude opakovat. Kup si radši jinou rostlinu, která to nedělá.
0 11.10.2008 19:42 Usine – Re: henrich
0 11.10.2008 19:36 Usine – Re: DonJuanKarlos
Většina jich kvete na jaře nebo v letě tak vydrž.
Ještě zpět k množení e. amazonicus: dlouho se nic nedělo a největší echinodorus jen mohutněl, mám ještě jeden echinodorus a ten jsem před měsícem vyndal z jezírka, zasadil do květináče a přikryl folii. Krásně se rozrůstá a pravidelně ho dopuju hnojivem pro muškáty (na tvorbu květů), ale množení jsem zatím nepozoroval
Nevíte někdo jak mu momoct?
Zdravim
Prosim o radu s mnozenim bleherae - mam dve rastlinky uz 3/4 roka, pekne sa rozrastli, ale este som z nich nevidel vyrast ani "slahoun", ani kvetnu stonku...
Jedna rastlinka je zasadena v piesku - nenormalne sa rozbujnela a druha v klasickom akvarijno strku - ta je mensia, pretoze je trosku v tieni.
Podla Vaclava som pochopil, ze je este moznost ich vytrhnut, odrezat z hrubeho korena (ak taky najdem), tomu otrhat korienky a nechat ho na hladine. Bojim sa tejto moznosti, pretoze som ju niekde inde nevidel popisanu a nerad by som vazne poskodil existujuce rastlinky, kedze sa im dari.
Mienim ich rozmnozit kvoli "tanga" akva, kde mi ziadna ina rastlina nevydrzi - znicia ju. Anubias mam, ale straaaasne pomaly rastie.
VDAKA
Starší reakce
...nehnojim denně spiš obden...
Pak hnojíme zhruba stejně.
...CSM a K2SO4 1:2 (1 díl 5g) hnojím cca 0,3ml na 10l, 210ml...
Ve své "112" hnojím přibližně poloviční dávkou.
EDIT: V přepočtu na 1 litr, samozřejmě.
Pokud nenapíšeš, v jakém množství vody jednotlivé složky rozpouštíš, ta čísla nic neříkají...
Starší reakce
0 23.07.2008 18:31 Usine – Re: matlala
Na ruduchu rostoucí na břidlici je dobrý šmirgl. (smirkový papír)
Tak já už to mám na dohled...
V 15 letech určitě.
Až bude víc času.
Důchod se nezadržitelně blíží...
Kdyby se mi chtělo číst to by bylo...
nemohl bys to shrnout?
Jak "řešit" řasy popisuji snad v každém svém druhém příspěvku.
nějak se tam ale nemožu dohledat řešení
Držím
Mrkni, Peťo do prezentace "Pro Laduschku". Aktuálně jsem řešil vláknitou řasu; jsou tam fotky.
bivoj mám, dal jsem tam 1 kuličku a vyměnil jsem polovinu vody, ode dneška nehnojím a ještě teďka odstraním hodně rostlin z hladiny
...takže tedka zkusím vysadit hnojeni...
Fajn. Ještě zkus "propláchnout" akva - pravidelně vyměňuj část vody a nepřidávej hnojiva. Dbej na dostatek CO2 a odstraňuj ruduchou nejvíc napadené listy. (Beztak je to jejich konečná...)
Bivoj je jíl, takže u mě dobrá!
A řasa na tom pozadí - to bude asi dlouhý boj...
Šlahouny mi vyrůstají z E. prakticky trvale a vzhledem k výšce mé nádrže nemám problém s vylézáním nad hladinu. Většinou se kořeny ve spodních patrech tvoří již těsně po začátku růstu listů a rostliny odděluji ve velikosti listů 5-8cm, kořeny je pak třeba většinou již zkracovat - jakmile vyrazí, rostou rychleji než listy.
takže tedka zkusím vysadit hnojeni, koupim bivoj (nic jinyho neseženu).
savo nemožu použít, protože ruducha je na pozadí a to je z břidlice, přilepené přímo na boční stěnu a zabudovaný přepadový filtr
...co bych teda měl udělat, snížit dávky? zkusit vysadit?...
Nevím, Peťo, co bys měl udělat, ale už jsem napsal, co bych zkusil udělat já.
Hned bych vypustil to hnojení do vody, akva bych "propláchl" a posléze pravidelně hnojil čerstvou vodou, (jen v případě reálné potřeby bych přidal vytipovanou živinu), ke kořenům echinodoru bych dal tu kuličku jílu.
A ještě bych dodal:
A dělal bych vše pro to, abych se zbavil ruduchy.
(Hygiena v akva, dostatek CO2 a světla /pozor na zarostlou hladinu!/, mechanická likvidace řasy, resp. chemická /SAVO/ z dekorací a techniky atd. ...)
...já tam raduchu vidím...
Už jsem se lekl, že už mám ze samých řas vidiny...
, že už je vidím všude...
(Jenom bych prosil - ani roducha ani raducha, ale r
uducha.
Děkuji. )
0 22.07.2008 20:51 Usine – Re: matlala
Já dávám 4ml na víc jak 400 litrů vody a ty dvojnásobek do 35 litrů, to se nediv že máš potíže.
A co ta štětka? Ta se ti tam dělá vinou nedostatku živin?
Já vidím problém v tom napadení ruduchou. A problém ruduchy v tomto:
Hnojím PMDD (CSM, K2SO4, KNO3, MgSO4 - 1:2:1:1; 1díl 5g, namícháno do 230ml vody, hnojím 8ml/den; akva cca 35 čistýho)
Hned bych vypustil to hnojení do vody, akva bych "propláchl" a posléze pravidelně hnojil čerstvou vodou, (jen v případě reálné potřeby bych přidal vytipovanou živinu), ke kořenům echinodoru bych dal tu kuličku jílu.
Že by Uruguaiensis? Napadá mě jen - zkontrolovat kořínky jestli neuhnívají, pokud ne, dát k nim hnojivo (JBL 7 kugeln, bivoj... ) a dbát aby na něj bylo řádně svíceno a ničím nebyl stíněn.
tady je ta fotka
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 6797x