Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dezinfekce

 

NápovědaFórum » Nemoci » Léčení a léčiva 

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Dezinfekce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 17:46 dede
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat jestli někdo nevíte něco více o zničení žábrohlístů a bičíkovců. Jelikož mi teď na tyto dva parazity vymřelo akvárium , chtěl jsem se zeptat jak je mám zničit, protože chci založit akvárium znovu. Myslíte že bude stačit hypermangan?....musím vydezinfikovat rostliny, kameny a písek. Je to vůbec možné vydezinfikovat ? Děkuji za případné komentáře :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:50 pj24 Re: DREDRA
hypermangan rozmíchejte do převařené vody a v tom vydezinfikujte síťky a ostatní předměty, které přijdou do styku s akváriem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:10 R Muž romant [27987] Re: DREDRA
Hypermangan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 18:00 DREDRA
Dobrý den,měl bych prosbu,čím desinfikujete síťky a fajky v odchovnách. Stačí savo? Nebo nějaká jiná chemie. Děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2013 14:34 Mykci – Dezinfekce pomůcek k akváriu a mražené potravy
Ahoj kamarádi,
bohužel jsem si do akvária nějak zatáhl "krupičku" - naštěstí čučím na ryby každou volnou chvilku a tak jsem to snad podchytil včas a následky nebudou tragické.
Do akvária jsem žádné nové přírůstky nedával tak mě to malinko překvapilo ale po přečtení pár článků, jsem si už vědom, že jsem některé věci zanedbal.
Ovšem bych chtěl do budoucna nemoci předejít a jak jsem se dočetl mělo by se "dezinfikovat" i mražení žrádlo (což si neumím představit) a veškeré pomůcky které jsou s vodou v kontaktu. Ale bohužel jsem nikde nezjistil jak přesně by se to mělo dělat - neporadil by mi někdo, prosím, jak zaručeně vydezinfikovat... :-)

Jak je to s rukama, kterými do akvária sahám - (ať chci či nechci ale občas musím - třeba nějaký lístek na dně od rostlinky a tak...)
A jak je to filtrem po nemoci - předpokládám, že když filtr běží tak by léčivo mělo působit i tam...z filtru jsem vyndal uhlíkovou vložku... (dočetl jsem se, že ty mrchy kolem třech dnů umírají hladem :) )

A ještě pro upřesnění způsob léčky:
teplotu jsem zvýšil na 30 stupňů
přidal sůl
a jako lék je použit anti-ichtin
každý den odsávám dno abych těch mrch ze dna odsál co nejvíce ale maximálně 10 procent vody - což je u mě 20 litrů - dolívám čerstvou a přisoluji - a až pak podávám lék. Léčby by prý měla trvat minimálně deset dní. (takto mi to bylo poraděno) - vím, že způsobů je asi více.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď a pomoc... :)
Michal.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 12:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Protože tazatel píše slovensky, je to celkem jasné, ale kdyby byl od Jičína jako já...tak tedy to riziko je dost velké... hop ahoj mrazením klesá riziko podle některých zdrojů o dvě třetiny. Už lovím málokdy...jen když je velká invaze perlooček, ale mrazák mám asi z dobrého zdroje, bo neléčím ano
Ó ne, znám spousty lidí, kteří mají hojné zdroje, téměř chemií a chorobami neposkvrněné, a proto bez obav živé krmí...jen jsou také lokality, kde je takové krmení velkým problémem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 12:43 R Muž romant [27987] Re: Bob66
Připojuji se a Tvoje zkušenosti s krmením živým krmivem mohu potvrdit, taktéž to tak aplikuji bez úhynů a jiných problémů. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2011 12:39 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: uchoLV
Krmím takhle poslední rok denně, buď živé nebo mražené když nalovím víc a ještě jsem žádný úhyn ani nemoc nezaznamenal, tak tady nepiš o zlých radách X-) Riziko zavlečení nemoci sice je, ale o nic menší jako když budeš krmit kupovaným mraženým a živým krmivem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 10:08 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Nerobme z toho zase nasilu nejakú akčnú konfrontáciu. Chcel som len povedať ,že rada bez strachu vypustite nalovené blešivce do akva je veľmi zlá. Neradím nikomu to opakovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.11.2011 09:55 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: uchoLV
Pošlu vám dva nožovce - napište mi do SZ adresu.
A nevyšilujte, nemáte důvod.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.11.2011 09:55 HaDaS Re: uchoLV
Já bych se do Sida moc nenavážel, a to z jednoho důvodu. Mnoho lidí tě od chovu těchto ryb odrazovalo na rybicky.net/forum/16617-chov-nozovcov-skvrnitych-chitala-lopis . Kdyby jsi na jejich rady dal, neřešil bys tady úhyn.
Nejprve se podívej na to, co jsi mohl udělat jinak ... hlavně výběr ryb ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.11.2011 09:43 Muž uchoLV [7] Re: Sid
To o mieste nalovenia by Vás nemalo zaujímať skôr predtým ako podáte tak sebavedomé vyhlásanie ,že je to nemožné a sci-fi..?. Podmienky chovu sú konštantné ryby prosperujú kvalita vody v poriadku... a zrazu ju to zabije. Nemôžem dokázať na čo ryba umrela, ide mi o to ,že tá Vaša rada bola podľa mňa ozaj zlá , či už bola ,alebo nebola príčinou smrti. Mal som veriť svojmu bojazlivému rozumu a nedať na svätožiaru pri mene. moja chyba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:30 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: uchoLV
Tak to je mi líto, že máte tyto problémy.
Máte obavu, že se ryby blešivcem otrávily? Nebo že blešivci přenesli na ryby nějakou strašlivou nemoc, která je během 2-3 dní zahubila?!
To si já neumím představit ani jako S-F! hmm
Žijí v té řece, ze které jste blešivce nalovil, i ryby?
Spíš byste měl popsat podmínky, v jakých jste nožovce choval...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:12 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Uhynul. Takže podľa Vás je pravdepodobnosť zavlečenia choroby blešivcami nulová. (druhý nožovec sa tiež dosť zvláštne správa tak neviem či by ste nemali ubrať z tej istoty)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 09:05 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: uchoLV
...keby mi náhodou dnes ráno uhynul jeden nožovec...
Nějak nerozumím tomu, co jste napsal... :-O Tak uhynul nebo neuhynul?
Pokud uhynul, neumím si představit, jak by to mohli zavinit blešivci! Snad jen, že by se jimi mohla vaše ryba udávit. hmm Pravděpodobnost se ale blíží 0...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2011 08:50 Muž uchoLV [7] Re: Sid
Ďakujem za radu. Mohli by ste prosím napísať na koľko percent to považujete za bezpečné? Len aby som vedel nakoľko spoľahlivá rada to bola ... keby mi náhodou dnes ráno uhynul jeden nožovec. Nevravím ,že je to Vaša chyba ,je to moja chyba,ale keby som Vás neposlúchol vedel (veril) by som ,že ho zabil druhý nožovec a nie choroba... takto som si zarobil na hrozný stres
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2011 14:25 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: uchoLV
Tak se už dál nebojte a vpusťte blešivce do akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2011 09:08 Muž uchoLV [7] – živé krmivo
Dobrý deň ,chcel by som sa spýtať či jestvuje nejaký spôsob ako dezinfikovať živé krmivo tak ,aby prežilo. Ide o to ,že by som chcel do akva vypustiť blešivce nalovené v rieke ,ale bojím sa nejakej nákazy. Doteraz som kŕmil len varenými ktoré ryby dobre prijali ,ale nedávno som narazil na info ,že sa v akváriu môžu celkom pekne množiť ,a ako bonus pomôcť s detritom, čo ma zaujalo. Ďakujem za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 10:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: rriki
V zivote jsou chvile, kdy si moc vybirat nemuzes a udelas treba i to nejhorsi co muzes, protoze Ti nic moc jineho (at uz z jakehokoli duvodu) nezbyva, ale aspon neco jsi udelal... A ta ryba to prezila, dychala pak na obe, to ze po kratkem case prisli vnitrni paraziti, mohlo to byt sice oslabenim (nerikam ze ne), ale odesly na to 2 ryby a treti to rozchodila jen tak tak, paradoxne to prezil nejmensi a nejslabsi kus Tercovce - vsechny jsem lecil Flagellolem. Nerikam ovsem, ze jsem bez viny, to v zadnem pripade. Clovek kdyz neco dela, mel by byt predem na nektere situace pripraven, coz ja ani zdaleka nebyl. Pak neni kam rybu dat, neni po ruce idealni lecivo, ryby se koupou v kyblech do kterych neni behem koupele videt jinak nez zhora... Proste jsem dost veci podcenil, a jako mnoho jinych jsem si rikal, ze prece proc by zrovna u mne nemoci, prece nebudu mit takovou smulu kdyz po delsi dobe konecne zase akvarko... Jo, sypu si popel na hlavu, ale jak uz jeden takovej rikal: >>Kdo jste bez viny, hodte sutrak...<<
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 09:41 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tudy
Tak uz mas stejne zkusenosti jako ja. Pises ze ta procedura byla strasna, ma ryba to prece jen podle popisu prestavala lepe (a to jsem mel dvojnasobnou koncentraci, i kdyz zase kratsi dobu), ale i tak souhlasim, je to strasne a priste bych si neco podobneho sakra rozmyslel... No ale jestli to pomohlo (u mne vlastne taky, ryba pak odesla na neco jineho), pak uz jen trochu stesti, aby neprislo nejake zaplisneni a podobne veci, s ohledem na poskozeny sliz a i jinak oslabenou rybu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 06:46 Muž Tudy [330] - KrevetkyNakonec
Nakonec jsem Savo (nesehnal jsem jiný lék) použil a to následovně. Do 12 l akvárka jsem dal nemocnou rybu (Čichavec), spustil vzduchování a přidal Savo orig. v koncentraci 1 ml/100 l. Po 30 min jsem rybu přelovil zpět do společenské nádrže. Opravdu to pomohlo, rybka teď dýchá naprosto normálně a zakalené prsní ploutve se krásně pročistily. Místo předchozího nervózního poletování po celé nádrži se nyní Čichavec zklidnil a vypadá to, že začíná stavět hnízdo.

ALE: ta procedura byla strašná sad . V léčebné nádrži byl silně vystresovaný, dýchání vynechávalo úplně, držel se u dna a padal na bok. Po přelovení do společenské nádrže šel ke dnu jako kámen a zůstal ležet na boku - zcela bez hnutí. Myslel jsem si, že je po něm. Když jsem ho chtěl vylovit, vystartoval k hladině, nabral vzduch a opět zcela bez hnutí visel pod hladinou. Ta ryba nedýchala celé 2,5 hodiny ! (nepočítám občasné nabrání vzduchu do labyrintu). Trvalo 12 hod než se zcela vzpamatoval, tělo se mu na přechodnou dobu pokrylo bublinkami (asi odslizení účinkem Sava).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 04:09 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Designer
Léčit takto ryby je to nejhorší co můze vůbec být.Ta ryba se strašně oslabý a vrátit jí do nádrže rozsetý vajíčky žábrohlístů chudák.Samozřejmě ,že se ryby léčí krátkodobou léčbou hlavně pokud je ryba intenzivně zasažená a používá se několikanásobné množství léčiva po dobu několika minut ale pak do čistý vody.Před několika lety se používal tento recept 10%roztok čpavku s acrilavinem do 10 l za ohromného bublání a cca 1,5 min.Ryby byly teda zrasovaný jenže tenkrát krom masotenu nic jinýho nebylo a i ten se blbě scháněl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 03:56 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Tudy
Můžeš i dva ,ale je potřeba pozorovat oči ,aby se nepopálily.Pokud použiješ savo do bazénu tak ase není čeho bát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2010 23:03 Muž pancéřníček [168] Re: maxo
Při použití Sava original(to jediné přichází v úvahu) se nemusí žádných dalších příměsí bát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2010 12:37 Muž maxo [9] Re: Tudy
Ale to SAVO moze mat aj ine primesy a tych by som sa bal.ChloraminT je cista latka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2010 12:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tudy
Info Ti dam z prvni ruky, rozhodne to do cele nadrze nelej! Pouzil jsem mnozstvi vhodne pro dezinfekci vody, 1ml/50l. Bal jsem se to dat do nadrze, pouzil jsem to v kyblu s vodou. Savo by melo ucinkovat jen 30min, pak by se melo samo zneskodnit a voda by mela byt pitna. pH mnou pouzite vody bylo 7.5. Do toho kyble jsem dal Tercovce, nedychal na jedno zabro, celkove nevypadal dobre. Dal jsem ho tam na 20 minut, pak jsem jej dal do vody z akvarka. Bylo videt, ze to savo poskodilo sliz, ruzne cucky z te ryby olezly. Zpod skrele, na strane kde nedychal, vylezl kus jakehosi rozblemcaneho slizu. Prezil a zacal dychat na obe... jenze pak dodatecne zacal mit pruhledne hlenovite vykaly - no jak pisu, ryba to byla nejspis uz na odpis, tak jsem to aspon zkusil. Nerozchodil to, nasledovala lecba Flagelolem, mel toho uz asi dost, ovsem po savu uz dale dychal na obe. Po tom co jsem videl, bych uz savo nepouzil, a do cele nadrze uz vubec ne, pac koukat na odslizenou rybu a cekat zda to rozchodi - zda se mi to dost drsne. Mozna ze nizsi koncentrace by byla lepsi, ale zkouset to nekdy priste uz moc chuti nemam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2010 20:00 Žena stetinka [270] Re: Tudy
když jsem byla na přednášce, mluvil o léčbě Savem ing. Krček. Mohu to dohledat. Vím, že to bylo tak, že se musela ta dávka přilívat do proudu od filtru. Ryby se pak začnou strašně ošívat a i vyskakovat. Prý je to pálí. Voda se myslím nemělnila,ale musela bych to najít, nebo se zeptej přímo jeho, má celkem veřejnej mail
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2010 18:14 Muž Tudy [330] - Krevetky
Dá se Savo použít i na likvidaci žábrohlístů? V článku zde na webu se doporučuje léčba chloraminem T, který se ve vodě rozpadá na chlornan sodný. Savo se vyrábí právě z chlornanu. Máte s tím někdo zkušenosti ?
Jeden nejmenovaný zdroj mi radil 1 ml Sava na 100 L vody, prý mu to už několikrát zabralo.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 18:49 R Muž Silent [5949] Re: teleport
Používá se běžné Savo original a po cca půl hodině se bezpečně rozloží na sůl, vodu a kyslík takže nehrozí žádné nebezpečí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 18:45 teleport Re: kortezhugo
Savo jo? No nevim, nejak se mi to nezdá. Nerad bych zabil rybky. I když se to opláchne stejně se to 100 procentne neopláchne. A nějaký spešl savo jo?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 18:15 Muž kortezhugo [983] Re: teleport
:) ...to je na dez.rastlin...teda "nafialovou barvu"

Savo je rychlovka X-) par minut...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 18:13 R Muž romant [27987] Re: teleport
Pokud bych ten hypermangan kupoval v lékárně, tak bych se poradil s lékárnicí(kem). Řekl bych, že fundovanější odpovědi už se Ti nemůže dostat, nikdy jsem to nepraktikoval, ale jistě se zde najde někdo, kdo bude vědět, co a jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 18:10 teleport Re: romant
Na jak dlouho? Někde jsem tu četl, že snad 6 hodin a roztok má mít nafialovou barvu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 17:26 R Muž romant [27987] Re: teleport
Ano tak jsem to myslel. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 16:19 teleport Re: romant
Takže stačí naředit do kyble a nechat to tam chvilku jo ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 13:43 R Muž romant [27987] Re: teleport
Běžně dostupná desinfekce je hypermangan. Zakoupit možno v lékárně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 13:42 Muž kortezhugo [983] Re: teleport
trebars Savo-m
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 13:40 Muž teleport [3]
a čím dezinfikovat odkalovač sítku pinzetu atd co byli používány v akvu co v něm byla krupička ..díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2010 11:58 Ada23 – dezinfekce akvária, puchýřky
Ahoj, z diskuzí jsem zjistila, že moje 3 neonky a čihavec, mají asi nevyléčitelnou nemoc, puchýřky, vodnatelnost. (normálně jedí a žijou, ale mají po celém těle 0,5mm vodnaté puchýřky a lehce zkrácené, nebo poničené konce ploutví) Léčila jsem je Anti-mykotinem proti plísním a Multi-medikalem, ale nic už 3 týden nezabírá. Prosím tedy někoho zda by nevěděl jak tuto nemoc ještě porazit (nějaký radikální lék buď rybky přežijí, nebo ne) nebo alespň jak vydezinfikovat celé akvárko pro ostatní rybky, vždy jsem vyměňovala jen vodu, ale tuším, že nyní by měla být dezinfekce akvária radikálnější, děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 19:43 Muž Nik [191] Re: Metz
postupně měň vodu. Není třeba nic dezinfikovat, pokud se nepletu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 19:42 Metz – dezinfekce
mam vylecenou krupicku a chtel jsem se zeptat jestli staci vymenit vodu a omyt skla nebo to i njak vydezinfikovat njakou dezinfekci a popripade co a jak to vydezinfikovat dik. ;-) ano

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2007 09:47 Mišičta Re: filipsi
A co třeba sůl?Dát rybičky na chvilku do slané vody?! hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2007 22:09 Muž filipsi [1295] Re: Mišičta
Zkracene - nedaji. Karantena je fakt docela dobra a potreba. Nekdo k nim do karanteny preventivne pridava metylenovou modr, ja se spis klonim k tomu nepridavat, aby se pripadna nemoc neutlumila a neprojevila az po pridani k ostatnim.
Daji se osetrit pouze kytky, slabe ruzovym roztokem hypermanganu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2007 21:51 Žena bucliik [99] Re: Mišičta
voda z prodejny by se do akva dávat neměla, rybička by se měla přelovit síťkou do karanténní nádrže, ne rovnou do akvária, aby sis tam nezanesla nemoc a nepochcípalo ti celé akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2007 20:12 Mišičta – Dezinfekce
Když si koupím jakoukoliv rybu v prodejně,dají se nějak "dezinfikovat" abych si do akva nezanesla špinavou vodu a řasy z prodejny?Teda pokud to vůbec jde...?! ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 3407x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3509-dezinfekce?od=51