Lilaeopsis novae - hnojení
přítel ji píchnul do nádrže a rostla mu tam jako divá. přitom porušil snad všechny zásady pro její pěstování. minimální osvětlení, k tomu ještě rostla pod velkým echinodorem, hrubý štěrk a hnojení pochopitelně veškeré žádné. a přesto jí pak rval po trsech, když mu napadala sagitarii
nojo, někdo má holt zelený ruce
Někde jsem četl, že je Lilaeopsis novae-zelandiae lepší pěstovat emerzně nebo jen v mělčinách. I zde v atlase
rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_novae-zelandiae je uvedeno, že je to rostlina vlhkomilná a ne vodní. Dokonce ji nevadí slaná voda, spíše tato slaná místa vyhledává. Na druhou stranu, viděl jsem na netu pěkné koberce této rostliny v akváriích, tak jsem jsem si ji taky pořídil a zasadil. Rychle se ujala a začla se pěkně rozrůstat oddenky, až mi vytvořila docela pěkný koberec. Pak se najednou, při stejných podmínkách, něco zvrtlo, rostliny začaly chřadnout. Nakonec je napadla ruducha a úplně je zlikvidovala. Ostatní rostliny byly v pohodě. Nepomohly žádné zásahy, tak jsem na ni zanevřel. Lilaeopsis novae-zelandiae má ode mne palec dolů
0 07.07.2009 17:41 karadek Zasadil som ju do neakej uzavretej nadoby nech ma vlchko a dal som ju na okno a čakal nech sa rozraste.
Starší reakce
ta Vata do akva nepatri, rozhodne ti za ni rybicky nepodekuji
asi viem cim je sposobene ze moc nerastie..v brozurke o rastlinach od Rataja som si cital ze pri nej treba vybrat rastlinu (aj s tou vatou), a tu vatu nedavat celkom prec, len ju jemne zdola odstrihnut..lebo vtedy by mala korene zapustene vo vate a mozno by sa jeje darilo lepsie, lebo by netrebalo cakat kym sa zakoreni do substratu...no neviem, to tam bolo napisane..asi to tak urobim
..
Podle mě je to velmi problémová rostlina, už je to dlouho co jsem jí měl a nic z toho nebylo. Tak asi dopadne většina těch co si jí koupí.
No presnej opak nez mam v akvariu
,ikdyz ted svitim pomerne dost, zatim se mi drzi. Uvidim na jak dlouho, mam ji tak 2 mesice, ale akvarko prave prochazi krizi.
Lilaeopsis moc často neroste. Chce to jemný substrát a hodně světla, v zaběhnutém akvárku, kde prosperují nížší náročnější rostlinky.
Většinou je to tak, že místní akvaristé málo svítí a moc hnojí, a ne obráceně. A málo světla bivojem nedoženeš.
Ono to po jedne snad ani nejde, momentalne tu roslinu mam v isamikovu, a zatim se ji nevede spatne, ale u teto rostliny se moc neprojevuji zmeny. Musim rict, ze mi nikterak zavratne neroste.
Na tu fotku akvária se moc nedívej, to je právě focené v době skoro těsně po koupení té rostlinky. V brzké době tam šoupnu nějeké aktuálnější fotky. Možná to že se jí u mě nedaří je způsobené tím že jsem ten košíček vyndal a celý bal rosliny dal do štěrku, asi by bylo lepší to nějak rozdělit (ale na to jsem neměl trpělivost-sázet to po jedné)
ketup..kukam ze pri akvarku ju mas pekne rozrastenu..tak by mi uplne stacilo..vies..bo idem robit 112 L akvarko a treba mi vela rastlin, objednal som ich asi 13 ( cryptocoryne: green gecko,wendtii,wendtii green,parva, becketii petchii ; echinodory: amazonicus , bleherae,tennelus, quadricostatus; lilaeopsis : novae zelandine, mauritiana;sagitaria subulata a microsorium pteropus)
Já s ní taky nemám moc dobré zkušenosti. I když jsem hnojil nebo ne, tak se ji moc nedařilo. Můžeš ji zkusit, ale raději hustý kobereček neočekávej.
Podle toho co jsem četl, tak tato rostlina je poměrně náročná (z vlastní zkušenosti můžu jenom potvrdit-ani v jednom ze dvou pokusů se jí u mě nedařilo). Hodně informací o této rostlince najdeš v třetím čísle e-časopisu Akvárium (super počtení doporučuju) na stránce 23. Časopis si můžeš stáhnout zde:
klub.akva.sk/…
U mně se ji moc nedaří, ostatní rosliny jsou v pohodě, měl jsem krásný košíček od firmy Aqua-Daho a postupně rostlinka zaniká. Hnojím nepravidelně PMMD a při sázení roslin jim ke kořenům dám kuličku hnojiva Bivoj od firmy Rataj.
Tak ať se ti daří
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1230x