Poslední dobou o elektrických odpařovačích doma vedeme úplné "Hovory v Lánech". V nutných případech jsme léto co léto používali klasické polštářkové odpařovače (Raid, Biolit). Loni se začalo ve vetším s akvaristikou, ale to jsem jaksi neřešila, jestli ryby odpařovačem otrávím/neotrávím.
Je to sice na zamyšlení, protože odpařovače jsou skutečně pro vodní organismy toxické, ale u nás to ryby neodnesly.
Fakt je, že odpařovač "nejel" celou noc (mně to smrdí), ale vždy jen pár hodin, než usnuly děti a při otevřených oknech.
Moje děti jsou dokonalé komáří lapače. Být krkavčí matkou, mám vyřešeno, protože na mě - v přítomnosti dětí - komáři nejdou
. Ale jsem matka relativně normální. Logika mi říká, že odpuzovače jsou pěkné svin...o
a děti si nechci nechat přiotrávit. Zároveň jim nedokážu vysvětlit, že komáři hold k létu patří a
"neškrábejte se, ačkoliv vás štípance svědí, kdo to povlečení má pořád prát...?"
Z jiného úhlu pohledu: Riskovat život v akváriích? To by byla velmi tichá domácnost. Sice k nám byl Biolit minulé léto milosrdný, ale jak by letos umřela rybka, tak by ta tichá domácnost jednoznačně začala větou:
"Já jsem ti to říkal." A On to fakt říkal a říká a říkat bude.
Počet akvárií se oproti minulému létu rozrostl a momentálně u nás není možné spát kdekoliv mimo místnosti s akvárii. A když se zamyslím úplně prakticky - my snad ani nemáme jedinou volnou zásuvku.
Ale vysvětlete to dětem.