Sladkovodní medúzy
Sorry špatně jsem to napsal.Máš pravdu.
Myslím že plankton.Teplota vody by neměla přesáhnout 20°C.
Zdravím. Já si dnes chytla 3 meduzky.. jsou asi 2 cm velké. Ale bohužel nevím co jedí a kde jim potravu sehnat...?Mám je v akvárku... MÁte zkušenost? Poradite mi prosím? Děkuji. Dyztak na můj email : t.Kozlova@seznam.cz
Starší reakce
Jasny, je to pekna vec, ale vylozene ji neshanim. K Tvym otazkam:
Pri poklesu teploty se z meduzky polyp nestane.
Meduzka se v akvarku dozije par tydnu. Mnozit se pohlavne nebude vubec (v sirem dalekem okoli se vyskytuji jen jedinci jednoho pohlavi). Mnozit se vsak mohou a to delenim (meduzky ne, ale polyp se rozdeli a pak se z nej pri priznivych podminkach oddeli meduzky). Jsou to tedy vsecko klony jednoho jedince.
Cim se zivi - drobnym zoo a fytoplanktonem. Mohou byt nebezpecne rybimu pludku v akvariu. V prirode ale ne, protoze pludek je na jare a meduzky v pozdnim lete. Obecne populace drobnych tvoru moc neovlivnuji, protoze i pri velkem namnozeni jich moc nespotrebuji.
Hloubka neni potreba - ziji v zajeti i v normalnim akvariu. V tech 3 metrech jsou z duvodu, ktere jsi v podstate uvedl.
Krom polypu a zvonu se vyskytuji meduzky jeste ve stadiu takove larvicky (podocysta). V tomto stadiu vydrzi i velmi nizke teploty a dokonce i sucho.
Svymi naroky, delkou zivota a odolnosti urciteho stadia se trosku da rict, ze pro akvaristy jsou podobnou zalezitosti, jako listonohove. Ma ale urcita specifika, diky nimz se do akvarii prilis nerozsiruje. Vlastni zkusenosti s nimi bohuzel nemam..
koukám že se taky zajímáš...co já propotápěl lomů kde prý zaručeně jsou.... teplota musí vystoupit asi na 24st a pak se z polypu stává medůzka. otazkou zůstává jestli se při poklesu teploty z medůzy opět stane polyp a čím se vlastně tenhle zavlečenec z JV asie živí, další problém je že se vyskytuje v hloubkách okolo 3m... otázka: je to životní nutnost i v aq, nebo je to proto, že tam jen stabilnější teplota, nejsou zde predátoři a je zde dostatek potravy?
Zajimava zkusenost.. ve stadia meduzy se tento polyp doziva pri stabilni akvarijni teplote i nekolika tydnu, to je znama vec.
Trochu jste mne ale zaskocil informaci, ze tento žahavec a polyp nema zahave bunky? Kde jste to zjistil? Pokud vim, tak prave k determinaci meduzek se pouziva zpusob, jakym jsou vinuta zahava vlakna v bunkach. A uz jen proto, ze lovi drobny plankton, patri taxonom,icky do žahavců apod. bych usuzoval, ze žahavá vlakna ma.
Mel jste je doma i ve stadiu polypu, nebo jen plovouci?

Medůzky chytané v první polovině léta -žijí pod hranicí 3m a jsou dost malé mi žily velice dlouho jen veváze s vodou, asi 40dní, občas jsem jim vodu vyměnil za potoční, ale i smísení s chlorovanou přežily vpohodě. Teď zářijové už jsou přemnožené a dosahují velikosté kolem 3-3,5cm, medůzky nijak nežahají, ani ryby, ani krevety, nikoho, protože jednoduše nemají žahavé buňky

, medůzkám zdar, jsou to úžasný zvířátka.
Starší reakce
Za pár dní chcípnou. Déle totiž nežijí.
ahojte ... no co sa tyka meduz ja som ich prave dnes chytil 12 na drazdiaku v petrzalke ...a mohol som kludne aj viac lebo ich je tam ako na... a co sa tyka prhlivost ...ZIADNA ... chytal som to do ruky ...a tiez zhanam info ako sa o to starat ci maju normal v akvaristikach nejaky pokrm
Starší reakce
Starší reakce
Nekolik lidi z akva.sk ji chovalo,ale dele jak 5 dni se ji jim nepodarilo udrzet.
Sladkovodné medúzky žijú v jazerách na južnom Slovensku(Zlaté piesky-Bratislava,Slnečné jazerá-pri Senci.....) Veľkosť je 1-3cm,nepŕhlia. Je dosť nmožné že by sa dali chovať v akváriu-teplotu vody znáśajú od 18-30st. Ak niekto byva blízko,mohol by to skúsiť a podeliť sa so skúsenosťami.

člověka možná ne, ale ryba nebo krevetka od nich žahnutí určitě cítit bude...
aj na markize teraz davali v reflexe ze v bratislave tieto meduzky ziju v jazere
a na konci hovorili ze ludia sa nemaju coho bat pretoze na rozdiel od slanovodnych meduz tieto nase neprhlia takze v pohode ja si ich raz cem zaobstarat
No, jako nezmar

. Každopádně bych jí do akva chtěl=).
hmm, tak tady -
en.wikipedia.org/…
pisou ze je zahava - hadam, ze zkusenosti s ni nikdo nema

, takze radsi do akvaria nebrat...
že prej vzácnost je to introdukovanej druh a s rybama je budeš asi mít moct když nežawhají
Starší reakce

tady to máte, v textu o ní nic není, tak alespoň ilustrace
V ČR a SK ve volné přírodě žije nepůvodní medůzka
www.biolib.cz/… . Ale ta vypadá trochu jinak. Její chov by byl obtížný, že má více vývojových stádijí, ale toužím po ní=)).

Mě to spíš příde,jako nějaký druh plže než jako medůzy...A nikdy jsem o ničem takovém nečetla ani neslyšela...

Starší reakce
bol som na akva.sk a uvidel som toto ...
www.akva.sk/…
je to mozne? mate niekto viac informacii?
budu sa po krevetach slimakoch a rybach pestovat v akvariach aj taketo zivocichy?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 3434x