Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Methylenová modř

 

NápovědaFórum » Nemoci » Léčení a léčiva 

Methylenová modř
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2021 13:02 Eflikiflkfk – Metylenova modra
Dovolim si reagovat na bludy o MM, ktore tu odzneli.
Citajte pozorne:
V deväťdesiatych rokoch 20. storočia bola metylenová modrá skúmaná pre svoje antimalarické vlastnosti, čo viedlo k jej používaniu počas prvej svetovej vojny a následne v druhej svetovej vojne. Naďalej sa používa ako antimalariálna liečba dodnes.

Používa sa medicínsky v kombinácii, ktorá je známa ako "Prosed", ktorá slúži ako močový antiseptický, urinárny acidifier, analgetikum a anticholinergikum.

Používa sa tiež na liečbu methemoglobinémie a používa sa už viac ako storočie ako antimalarikum v kombinácii s inými liekmi. V minulosti sa používala aj na liečbu otravy kyanidom, ako aj otravy oxidom uhoľnatým .

Nedávno bola testovaná ako možná liečba niektorých druhov rakoviny. Súčasne prebiehajú klinické štúdie, ktoré naznačujú, že metylenová modrá výrazne spomaľuje progresiu Alzheimerovej choroby. Používa sa aj pri niektorých liekoch na pomoc pri určovaní súladu, pretože mení moču na modrú, čo naznačuje, že lieky, ktoré sa spájajú, boli odobraté.

V akvakultúre sa bežne používa na ošetrovanie ikier, aby sa zabezpečilo, že sa znehodnotia kvôli hubovitému nadmernému rastu. Metylénová modrá sa používa aj na liečbu otravy amoniakom a dusitanmi, ako aj protiplesňovej, antiparazitickej látky. Slúži ako dezinfekčný prostriedok pre akvárium. Poruchy, ktoré sa používajú na liečbu metylenovej modrej, zahŕňajú nasledovné:

Otrava dusitanov - ryby dych, dych, hnedé alebo hnedé žiabre, rýchle pohyby žiabrov známe ako "žmurkanie".
Otravy amoniakom - ryby dýchajú, červené alebo fialové žiabre, letargické - môžu ležať na dne, červené pruhy na tele alebo plutvy.
Ichthyophthirius Multifilis - malé biele škvrny pripomínajúce piesok, škrabance rýb proti objektom.
Oödinium Pilularis - tiež známy ako Velvet, je to skutočne spôsobené parazitom.
Plavecká porucha močového mechúra - Ryby sa snažia udržiavať správnu pozíciu, plávajú hore nohami, plávajú s chvostom nad hlavou.
Vaječný hub - slúži ako bezpečný a mierny dezinfekčný prostriedok na rybie ikry.
Fish Stress - Profylaktické ošetrenie rýb pod stresom, zvyčajne kvôli transportu.
Metylénová modrá sa môže používať s kôrovcami, vrátane krabov, kreviet a slimákov, ale mala by byť starostlivo aplikovaná. Môže poškodzovať živé rastliny a v takýchto prípadoch by sa mala používať s opatrnosťou, pretože sa používa iba na obmedzené časové obdobie.

Skusim to zhrnut: MM nie je karcinogenna, nie je to ani odporna chemia, ani nechutny bordel, ani skodliva latka. Naopak, MM je jediny prostriedok tzv. "vseliek", pretoze si dokaze poradit ako s hubami, tak parazitmi, ci bakteriami. V rozumnom mnozstve je mozne ju aplikovat priamo do spolocenskej nadrze, pravidlo je v malych mnozstvach kazdy den, nie vela naraz. Z vlastnej skusenosti si MM neporadi s plesnou papulky, rovnako si neporadi s chorobami, ktore su "v rybe" (crevne parazity a pod.). Takze tak.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2020 10:50 Muž ZDRI [1415] Re: Dan
Během aplikace bys měl mít filtraci zcela odpojenou, jinak se ti většina aktivní složky naváže na filtrační media a klesá účinnost léčby. Ano - užitečné bakterie (nejen nitrifikační) to zabije. Nevím jak dnes, ale za mých mladých let se to používalo spíš na prevenci nebo léčení ryb v izolaci (samostatná nádrž bez substrátu, bez kytek, jen vzduchování).

Ostatně - podrobně to máš popsáno např. zde: www.akvamex.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2020 10:15 Dan – Methylenová modř
Mám při aplikaci methylenové modři vypnout filtraci? Může to zabít nitrifikační bakterie?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2018 07:49 Muž Passenger77 [524] - Rostliny – Jak dlouho trvají účinky?
Ahoj,
v květnu jsem přeléčoval akvárium přípravkem Preventin. Byť to tam není uvedeno na etiketě, tak jsem dnes náhodně zjistil na webu, že léčivo obsahuje Methylenovou modř. Četl jsem si informace o této látce ve fóru a zděsil jsem se.
V té době (a ještě cca.měsíc po) jsem neměl našteští v akváriu Pancéřníčky. Filtruji trvale přes externí filtr s biomolitanem a za tu dobu jsem samozřejmě vícekrát měnil vodu (vždy 1/3 objemu). Chci zeptat, jak dlouho trvají toxické účinky (pro Pancéřníčky a šneky) tohoto přípravku při běžné filtraci a výměně vody? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.04.2015 14:55 Muž Horác [3942] Re: dome
Jasně ... je to opravdu strašný jed ... a to si vem, že ho píchaj i do modrajících kojenců ... no hrůza :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2015 22:19 Muž dome [6] - RostlinyRe: Designer
spíše je to poslední věc předtím než se člověk podívá za duhový most :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.04.2015 17:58 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dome
A mozna bys byl za ni pri otrave dusikatymi latkami jeste rad :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2015 15:59 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: dome
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2015 15:36 Muž dome [6] - Rostliny – Metylenová modř
taková perlička :)
Metylenová modř se používá v léčbě vazoplegického syndromu po kardiochirurgické operaci :) sem se teď dočetl :) a v podstatě by jste nechtěli aby ji na vás použily...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.03.2010 22:12 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Zénais
Na izolaci se už teď vykašli, ta měla přijít, než se daly ryby do akvárka...
Nyní musíš přeléčit celé akvárko, názvy obou léků od eshy vhodné pro tvůj problém zde již padly.
Před aplikací léčiv bych pro jistotu tu zbytečně nalitou modř ještě naředil další výměnou vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2010 20:00 Muž Pagi [13] - Raci, krabi, krevetkyRe: Zénais
Akvárkuju teprve chvíli, ale celkem brzo se dalo poznat, že provoz tohoto koníčku s jediným akvárkem je házení si klacků pod vlastní nohy ;-). Kup třeba aspoň nějaký 5 litrový sirup(nádobu), či co všechno se prodává a izoluj, jestli je ještě co...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2010 19:37 Wexelo Re: Zénais
Na krupičku je nejlepší podle mích zkušeností Esha exit. Na barteriální rozpad by měla pomoct Esha 2000. Mám s léčivy Esha dobré zkušenosti. Léčiva Esha nevadí ani krunýřovcům. Bylo by lepší aplikovat právě tyto léčiva. V tomto případě je každý čas drahý, uplně nejlepší je mít alespoň tyhle dvě léčiva preventivně v šuplíku pro případ nemoci. Čím drív se nemoc rozpozná a začne léčit, tím je procento úspěšně vyléčených ryb větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2010 18:10 Žena Zénais [4] - LabyrintkyRe: Wexelo
Tak jsem vyměnila asi 45% vody.. jenže začínám mít pocit, že onemocněly krupičkou i paví očka. Sameček mečovek je na tom hodně špatně. Jen plave celkem u dna na jednom místě, zadní ploutev má roztřepenou, krupička mu pokryla už i tlamičku...
A moc nejedl.
Mám dojem, že se ta nemoc rozjela hrozně rychle, předevčírem byli všichni ještě v pořádku.
Myslíte, že má ještě smysl léčba?

A jak to mám udělat, když nemám žádné malé akvárium, kde bych je léčila? :-( Co si myslíte, že je nejlepší léčivo?
:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2010 17:12 Wexelo Re: Zénais
Vodu vyměnit, mečovky přelovit do karanteny a aplikovat modř tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2010 17:05 Žena Zénais [4] - Labyrintky – Metylenová modř - pokazila jsem to už úplně?:-((
Ach jooo
Dneska mi můj kamarád, který dost dlouho pěstoval se svým taťkou různé druhy ryb dal na moje nemocné mečovky bakt. rozpadem ploutví a krupičkou metylovou modř.
Už jsem nevydržela dívat se jak se ryby trápí, tak jsem jí aplikovala do akvária - takové střední množství jak psali v návodu. Voda je dost namodralá.
No jo, jenže teď jsem se dočetla, že je MM jedovatá pro krunýřovce!! Mám tam dva, lorikárie - co mám teď dělat abych je zachránila? Mám tu vodu vyměnit? Ale co bude pak s těma mečovkama?
Jsem z toho dost naštvaná a smutná. :-( :-(
Nebo už těm mým mečovkám nic nepomůže? :-( :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2007 21:12 langosh Re: Anonym
Já používám MM v naprosté většině pouze při zkrmování živého - když něco koupím, tak než to jde do lednice (díky Hani za shovívavost :) ) tak to projde MM koupelí. Nevím, jestli to není pouze placebo, ale zatím jsem neměl nějaký prů....ŤUK ŤUK ŤUK
Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2007 16:33 Vip Re: Anonym
Určitě se zde nechci hádat o použití toho či onoho přípravku.Na to jste oba určitě zkušenější a po přečtení Vašich příspěvků víte rozhodně více palec .
Spíše jsem se snažil poradit dle zkušeností co s přípravky mám.
Nejlépe se mi osvědčil trypaflavin(akriflavin),jak tu zaznělo je zřejmě nejšetrnější.Zkušenosti s Mz,také nemám špatné.Vím,že je více toxická (že by až karcinogenní,jsem neměl ani tucha-děkuji za info),proto dávkuji opatrně.Na Mm jsem kdysi dávno zanevřel,něco tenkrát padlo.
Poslední dobou jsem z těchto přípravku nemusel žádný používat,když je problém,většínou to zvládnu s pouhou kuchyňskou solí :) .
Mz jsem koupil z důvodu,že jsem nesehnal nic jiného.Nyní mám vykulený plůdek čichavců,rád bych si něco odchoval,proto alespoň tento přípravek.

Jinak jsem Mz používal i kdysi dávno při výtěru Ancistrusů sp.Nejdéle dochované ryby zemřely ve stáří okolo 13 roků a to jen díky kolapsu filtrace(padlo celé akva).Darovány před 12 lety....
Tak snad nejsem úplný břídil :)

Přeji hezký den ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.04.2007 12:54 Anonym Re: langosh
Na jikry se používá akriflavinu je pár kapek, nedosáhne to ani 10% doporučené dávky, je to jen prevence proti zaplísnění. U běžných akvárií s vodovodní vodou je pH 7 a více, někde jsou vodárny s pH téměř na 8. Na spoustu jiker se MM ani malachitová zeleň použít vůbec nedají (deformace vykuleného potěru, vyšší procento mrtvých jiker) - je to o zkušenosti s tím kterýmm druhem ryb.

Místo chemie se dá použít obyčejný Torben.

Na ektoparazity jsou MM, FMC, malachitová zeleň mnohem účinější, ovšem pro ryby jsou méně šetrné. Otázka je, co je lepší: rychleji zabít parazita (někdy zároveň s rybou) nebo raději zvolit šetrnější akriflavin za cenu toho, že léčba bude trvat déle nebo bude méně účinná, ale ryba to přežije.

U běžných ryb za pár korun, které nejsou citlivé na chemii není co řešit - použije se FMC a co přežije, to přežije. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2007 11:49 langosh Re: Anonym
Já bych tak nekompromisní nebyl - acriflavin potřebuje pro svou účinnost světlo a pH nad 7, což je jaksi v nesouladu s mnoha vývojovými vodami pro jikry/potěr....a pro MM to neplatí. Taky je otázka, zda působí na stejné ektoparazity...
Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.04.2007 22:44 Anonym Re: Vip
Nesrovnávej nesrovnatelné. :-|

Akriflavin je pro ryby toxický až při 4x násobném překročení doporučené dávky, malachitová zeleň zabije sumce naprosto spolehlivě i při normální dávce určené k léčbě, podobná věc platí i pro metylénovou modř, která se drží u dna a zabije ryby které se nepohybují ve vodním sloupci.

Když už budu volit léčivo pro sumce a ryby dna, sáhnu raději po akriflavinu a na ostatní "barviva" a léčiva rychle zapomenu. Akriflavin v normální dávce mi ještě nikdy žádnou rybu nezabil. A to jsem akvaristou už víc než 30 let.

Ale dělej jak myslíš, není nad vlastní zkušenost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2007 19:40 langosh Te: Vip
Malachytová zeleň je karcinogenní..., takže raději tu modř...
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   05.04.2007 18:06 Vip Re: sharon, PT
To Sharon: to bohužel udělá i Tebou doporučený Acriflavin!Sumci nensnášejí běžné koncentrace léčiv na bázi malachitové zeleně,trypaflavinu(což je zmiňváný Ac.) a dalších "barevných" přípravků.

To PT: jestli použít m.modř nebo m.zeleň či acriflavin je podle mě úplně jedno,všechno to jsou celkem slušní "zabijáci".Osobně se mi zdá nejhorší m.modř,tu bych nedával.Spíše tu zeleň nebo Sharon doporučený Acriflavin.Vzhledem k tomu,že máš v akváriu krunýřovce a pancéřníčky bych aplikoval maximálně poloviční doporučenou dávku!
Když tam toho dáš moc,obarví se Ti hadičky,filtr atd.Ničím to už neumyješ :-O (mám to vyzkoušené).

Acriflavin jsem teď nesehnal,koupil jsem místo toho malachitovou zeleň.Aplikace k výtěru čichavců(ochrana proti zaplísnění a jiným potvorám),polovičku oproti doporučované dávce(ta je 1ml/100l).

Good Luck! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2007 13:42 Žena sharon [126] Re: PT
www.akvastranky.com/…

Methylenová modř se dá docela dobře nahradit acriflavinem a v těžších případech dalšími léčivy, pro ryby typu pancéřníčků a sumců může byýt ve vyšší koncentraci toxická. Jestli s ní chceš léčit akvárko, zkus pancéřníčky raději odlovit a přeléčit je acriflainem, mohou se jim poškodit vnitřní orgány.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2007 12:08 Muž PT [89] Re: Vitek
Mno, s aktivnim uhlim to bude horsi :) nevim jak ho do molitanu narvat :) - ale nekde jsem cetl ze modr se priblizne do 7 dnu sama rozpadne?
Na obalu je take napsano nesvitit - ma to nejaky duvod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2007 09:41 Vítek Re: PT
Onemocnění, které popisuješ bude nejlepší vyřešit modří nebo zelení. Prodává se obojí. Musíš dodržet dávkování v návodu podle objemu akvárka. Obvykle de to dává cca na 7 dní. Měl jsem to v akva taky a zabralo to spolehlivě. S bakteriema by to nic dělat nemělo. Akorát to pak musíš dostat z akvárka pomocí aktivního uhlí. Vyčistí ti vodu a stáhne tu chemii do sebe. Bacha, modř i zeleň docela spolehlivě ničí šneky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2007 20:20 Muž PT [89] Re: sharon
No to je prave ten problem. Identifikaci se mi povedlo maximalne zjistit, ze jsou to nejaci "protozoa" (hadam ze prvoci), nebo mozna nejaka plisen ci venkovni paraziti. V podstate se to projevovalo doposud jen tim ze se mi otirali ryby + obcas trochu neklidne apod. No a pred 2 dny mi zacalo polehavat pavi ocko, cele vybledlo.
No a jako univerzalni "jed" se asi nejlip jevila ta modr, pry se v ni daji osetrovat i jikry a pancernici ji taky snesou. takze pokud se to nepredavkuje, tak neverim, ze by to nejak zamavalo s rybama. Jen otazka - kdyz necham ten filtr v akvarku tak je to spatne pro a/metyl. modr b/bakterie?
a jeste - na jak dlouho tam tu modr dat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2007 18:52 Žena sharon [126] Re: PT
Co tím chceš léčit? Podle mně je tohle úplně zbytečná a nahraditelná jedovatá záležitost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2007 17:42 Dussy Re: PT
podle mě bys měl dat filtr běžet do nějákýho kýble aby nezdechly bakterie a nezasvinil se od te chemie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2007 17:41 Muž matlala [798] - RostlinyRe: PT
tone filtr nechat v každém případě puštěnej umřeli by ti bakterie a změnily by se v toxické látky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2007 17:39 Muž PT [89] – metylenova modr
Nazdar,
jak dlouho aplikovat metylenovou modr? Dat jednu davku a nechat par dni?
Radi v navodu nefiltrovat - mam molitanovy bublifuk, to by nemelo tu modr zachycovat, ne? Nebo nici i bakterie ve filtru?
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2922x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2656-methylenova-modr