Bublinky na hladině
0 14.01.2008 22:52 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky co myslíš tím postupným litím? jako kýbl naráz nebo kýbl hadicí...nebo delší časový interval?
tupá no
Zalezi na tom co ti tece z kohoutku.U nas napriklad je chloru naprosty minimum a i to mizi pri napousteni.pH mame 7 tvrdost 5 co si vic pro tercaky prat
.
1 14.01.2008 22:44 isamik [180] rybicky.net/forum/5002…
Hydrovar® – Chlor, UV, ozon a další ...
No páč taky dělám ve vodárenství, tak bych rád uvedl na pravou míru, jak je to s tím ozonem, chlorem a UV ... je pravda, že přes velkou investiční, provozní i energetickou náročnost se UV lampy dávají už skoro při každé rekonstrukci středně velkých a větších úpraven vod a je to pro to, že ničí choroboplodné zárodky a je menší spotřeba chloru. Stejný důvod, plus ještě zlepšení organoleptických vlastností (chuť, pach, barva, ...) má i nasazování ozonizace. Přebytečný ozon se ale potom likviduje v tzv. destruktorech ještě před výstupem vody z vodárny, takže ke spotřebiteli se prakticky nedostane. Přes to všechno se však voda musí chlorovat, protože vyhláška stanovuje obsah volného chloru u spotřebitele v rozmezí 0,05-0,3 mg/l. V praxi to vypadá tak, že z úpravny jde voda s nachlorováním 0,3 mg/l, ale tu chytnou ti nejbližší k vodárně. Na každé volné hladině ve vodojemech a při styku s inkrusty v potrubí se obsah chloru snižuje, proto se na vodojemech nezřídka přidává další chlor a to většinou ve formě vodného roztoku chlornanu. V nových provozech už se většinou používá tzv. chloraminace, která brání vzniku trichlormetanů v koncových větvích tím, že dodává do vody chlor vázaný, který se až postupem potrubí mění na chlor volný a tedy reagující s bakteriemi a nečistotami. Teoreticky platí, že při nalití vody přímo z kohoutku do akvária by veškerý chlor (v tak mizivém množství jako je u spotřebitele) během chvilenky zreagoval se všemi nečistotami v akváriu (a že jich je tam požehnaně) a rybám ani bakteriím ve filtru by neublížil (pokud neměním 50% vody nebo podobné zvěrstvo). Ale teorie je teorie, takže i já raději nechám vodu odstát, nebo použiju AQUASafe, když je potřeba udělat operativní výměnu.
14.01.2008 22:38:28 Upravit Reagovat na tento příspěvek Citovat tento příspěvek Nahlásit nevhodný příspěvek ke smazání Označit off-topic Hydrovar® – Úprava vody
kolega Bunda už tu načal i vlastní úpravu vody a zmínil jeden ze způsobů, jak se dá voda upravovat. Tohle by bylo na delší "přednášku", protože krom téhle, již zmíněné, existuje ještě nespočet dalších a vždy záleží na kvalitě a původu vody surové. Nejjednodušší je si zajít do VAŠÍ vodárny na Den otevřených dveří, který se dělává většinou na DEN VODY někdy v půlce března. Pokud by byl zájem, tak o tom můžu sepsat i nějaké dlouhosáhlé pojednání sem do rad, ale nevím, zda to někomu k něčemu bude, protože se to opravdu kraj od kraje, město od města liší ....
Zajimave, stoji k precteni.
ale uv zářením se upravuje. záleží na znečištění vody. u nás je většnou voda dobrá, tak jen chlorujem. ano, neupraví, ale může se tam postupně lít a tak se změna akceptuje. ale když se nalije vše naráz, tak ta změna je skoková, jak teploty tak ph.
no jo,ale odstátím se přece neupraví pH, nebo ju?ráda se o těchhle bludech něco přiučím
Pitná voda se neupravuje UV zářením ani ozonén
ano, záleží na ph ale i na teplotě, ale myslím, že většina lidí nemá ve vodovodu stejné ph jako v akva, takže opatrnosti nikdy není dost. ano, většina chloru vyprchá, ale stále tam nějaká dezinfekce musí být. proto se třeba po definfekci pitné vody uv zářením dává do vodovodního řadu ozon.
teplota má vliv na amoniak? já myslela že u něj jde o pH.
někde tady na stránkách někdo z vodáren psal že většina chloru vyprchá už cestou ke spotřebiteli.
ale krevetkám nerozumím, jen vím že třeba u želv to někdo považuje jako krátkodobou desinfekci, ale kdyby bylo na mě tak asi měním vody míň.
0 14.01.2008 21:55 Prawn – Bublinky v akva
Ahoj všichni, máme malý spor...spor je mezi mnou, a dalšími a pak lolkem a jeho sestrou kačkou. Akvárium, které prezentuje kačka jsou na veškeré dekoraci i rostlinách bubliky. Lolek přiznal, že byla vyměněna většina vody. Z 10 l zůstaly 2 litry a pak byla dolita neodstátá voda....otázka zní, škodí to rybkám a krevetkám? Díky za každou odpověď. To proč zakládám toto fórum není lolek, ale fakt, že pokud si někdo přečte, že při odkalování 10 litrového pidiakvárka může odčerpat 8 litrů bez jakýchkoliv důsledků a pak se podle toho zařídí je to špatně. Díky všem
Tady je odkaz na akva
rybicky.net/nadrz.php…Starší reakce
0 19.12.2007 11:32 rolandmynar – Re: azalka
Vlezl mi tam Hrotnočelec, ale dělal to běžně. Zase pak vylezl. Nevím proč se tak blbě bavil
Poraďte mi prosím vy, uživatelé a propagátoři bublifuků! Stalo se vám někdy, že by do ústí trubičky, ze které stoupají bublinky vplula nějaká rybka a "zašprajcla" se tam?
Nebo jen já mám bláznivý chovance? Jedno mé danio totiž tímto způsobem spáchalo sebevraždu.
Starší reakce
0 08.12.2007 12:15 rolandmynar – Re: Petr1
Jj, když jsem měl odkryté AQ, tak tam bylo něco jako vrstva prachu (pod nehybnou hladinou) a taky tam byly bublinky.
0 08.12.2007 12:12 Petr1 Podle popisu bych to tipoval na mírně špinavou hladinu, pod kterou se hromadí drobné bublinky z kytek.
0 08.12.2007 12:01 rolandmynar To je dost špatně položený dotaz. Hoď tady foto bublin. Já v Malawi rozprašuju vzduch tzv. honičem vody a mám pod hladinou spoustu bublin. Konkretizuj to, nebo ti těžko někdo odpoví.
0 08.12.2007 08:40 jonny – Bublinky na hladině vody
Čau lidi!
Potřeboval bych vědět, čím jsou způspbeny malinké bublinky na hladině vody v akváriu. Drží se pořád u sebe, rybám to zatím nevadí
Starší reakce
0 18.10.2007 17:43 Sidonius Musel bych se pustit do "přednášky" na téma redoxně-oxidační potenciál a jeho vliv na růst řas a vyšších rostlin a na to nemám čas ani náladu. Omlouvám se.
A radit člověku, který si 100x přečte, že vpustit rybky do nově zařízeného akva je nezodpovědné, a on to přesto udělá, považuji za ztrátu času a energie.
0 18.10.2007 17:39 luksa CO2 nepouzivam...
0 18.10.2007 17:37 Vrubouš Pokud nehnojis Co2,tak bych to nevidel zas tak tragicky ze je to na skodu
.
0 18.10.2007 17:35 Vrubouš Side,co je spatne ze se v akvariu (pres den) vzduchuje ?Je to proto,ze to vyhani Co2 z vody ?Sam poustim Co2 do akvarka,vzduchuji jen v noci.Rano vzdycky vzduch vypnu.
0 18.10.2007 17:34 luksa cisty objem 42l
0 18.10.2007 17:32 Sidonius Luksa: Chtel bych se zeptat zda to nevadi rostlina, pripadne i rybam?
Že si děláte starosti...
Akviško založíte tak, že do něj dáte písek, dekoraci, pár kytek a vpustíte ryby. Pak zkonstatujete, že se to nemá, ale ...
Tak proč teď chcete řešit takovou banalitu?
Samozřejmě, že je to špatně, když takto intenzívně provzdušňujete vodu. Změní tohle konstatování něco na vašem svérázném přístupu k akvaristice?
0 18.10.2007 17:32 Vrubouš A priblizna velikost akva ?
0 18.10.2007 17:29 luksa 1x Krunýřovec skvrnitý
2x Pancéřníček klínoskvrnný
1x Pancéřníček skvrnitý
4x Plata korálová
0 18.10.2007 17:23 Vrubouš Akvarium nevypada nejak extra zarostle,jake kolik tam mas ryb ?
0 18.10.2007 17:17 luksa To ja prave nevim, jen me zarazi ze kdyz pod to vplave ryba, tak to na ni nejakou dobu zustane... Kazdopadne jsem se radsi zeptal, diky!!!
0 18.10.2007 17:16 luksa foto 2, na kytce
0 18.10.2007 17:15 Vrubouš Nevadi,vzdyt jsou to klasicke bublinky kysliku,cemu by to melo vadit ?
0 18.10.2007 17:15 luksa foto 1
0 18.10.2007 17:13 luksa – Bublinky
Zdravim, pouzivam folt Jet Flo 50 a mam ho vyvedeny nad hladinu, aby se mi voda okyslicovala tim jaka "pada" z filtru zpet do vody... Ale tvoreji se tam malinkate bublinky, ktere pak zustavaji na rostlinach.. tedy jen na tech, ktere jsou v bezprostredni blizkosti! Chtel bych se zeptat zda to nevadi rostlina, pripadne i rybam? Dekuji!!!
Starší reakce
0 03.07.2007 18:14 Sidonius To LuXy:
Nemyslím si, že když není vidět bublinky O2, musí to nutně znamenat, že chybí CO2, (nebo jiné živiny), zkrátka - že fotosyntéza neprobíhá.
Jak jsem zmínil - domnívám se, že bublinky je vidět "tím víc, čím víc" je voda nasycená kyslíkem. Ve vodě nasycené kyslíkem se nově vyprodukovamý O2 nemůže rozpouštět.
Naopak v prostředí, kde působením dýchání organismů (ryb a rostlin) a bakteriální činností při aerobním rozkladu odpadních látek dochází k jistému deficitu kyslíku, nemusí být vidět žádné stopy po jeho produkci rostlinami, přestože fotosyntéza probíhá o 106. Kyslík se totiž stíhá rozpouštět.
(Samozřejmě vycházím z předpokladu, že rostliny mají v obou případech k dispozici všechny podmínky potřebné pro fotosyntézu!
)
Toť moje představa. Možná ji někdo doplní nebo opraví...
To Isamik:
I pro vás byly určeny předchozí řádky.
A co se možnosti vidět pidibublinky pouhým okem týče - samozřejmě, že je to možné!
Já mám ty své oči už poněkud opotřebené...
0 03.07.2007 14:45 isamik [180] Side, muze byt ze jsem je jednu chvili videl i okem, bez lupy? Nebo sem videl nejakou haluz
?
Ted sem to jeste lupou zkoumal, a zjistil jsem, ze tam malilinkate bublinky na stredu listu mam, podel te "hlavni cary", tedy jen na asi 2listech. Ze spod je pouze nekolik malo bublinek.
0 03.07.2007 14:38 Sidonius – To LuXy
"...navrchu som nevidel (ale lupou som ich nehľadal)..."
Právě o té lupě to je!...
0 03.07.2007 14:26 LuXy Neviem, navrchu som nevidel (ale lupou som ich nehľadal) a keď ich nemáš tak skontroluj co2, možno ho je málo
(alebo sa mýlim
)
Přidat reakci
1 ...... [5] 7
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5486x