Vallisneria - problém
0 04.01.2009 11:00 Usine – Re: Johns
Jedna rostlina ti ph určitě nesrazí (řekl bych že žádná) Tak se musíš podívat co ti to dělá. Předpokládám že akva je holé bez substrátu třecí kužel z vypálené hlíny. Jaký máš filtr a co je v něm?
0 03.01.2009 22:30 Usine – Re: Johns
Drobet nás tu lakuješ. Moc tomu tvému PH nevěřím. Co ryby i z potěrem tvoje laškování z PH přežili tak ten rozdíl asi nebude tak velkej.
0 03.01.2009 22:28 Romiš – Re: Johns
jestly se vás můžu zeptat... dokáže Valisnerie gigantea snížit ph ze 7 na 4.5ph?? a popřidání louhu a vyhození z akvárka valisnerii opět spadnout na 4.5?
Valisnerie nedokáže snížit pH ze 7 na 4,5.
Jak myslíte to "po přidání louhu a vyhození valisnerií"?! To jako, že se pH sníží ze 7 na 4,5, i když v nádrži žádné valisnerie nejsou?!
Nějak vám nerozumím...
To je marne u mnoha akva (a nejen akva) mytu a polopravd. Kdo ma chut, muze se obcas snazit, ale moc to nejde.
0 03.01.2009 20:36 Usine – Re: DrBolíto
Zkus to.
Však to taky nebylo nic proti Vám
... Pan Rataj ml. má takovýchto nesmyslů na triku víc. Chystám o tom článek, ale není čas (chystám toho víc :o) ... Navíc pochybuju, že by se vůbec s někým z nás bavil. Už před lety to vyšlo v časopisu AT, takže smazat to na netu je celkem k ničemu. Co je psáno, to je dáno. :o)
Nic nenamítám.
Jen konstatuji, že vysvětlit si pokles pH rozkladem organické hmoty dokážu. Stejně, jako vysvětlit si vzrůst pH asimilací rostlin v některých případech i nad hodnotu pH 10. Proto mě tak "irituje"
neustálé omílání ničím nepodložené domněnky, že rostliny mohou pH snižovat. (Omlouvám se, Johane.
)
Samozřejmě. Každý amonný kationt zoxidovaný na dusičnan nám dává hned 4 protony (resp. oxoniové kationty). Takže pH při nitrifikaci jednoznačně klesá. Jenže jak by mohlo toto okyselení ovlivnit vtřebání/nevstřebání dusičnanu rostlinou? Nijak. Ať rostlina spotřebuje všechny dusičnany nebo žádné, s pH to ani nehne. Nositelem kyselosti je H3O+, nikoliv NO3-.
O.K., ale rozkladem organické hmoty k poklesu pH dochází, ne?
0 03.01.2009 19:45 Horác [3942] DrBolíto napsal:
Náhodou sem dneska narazil na tuto stránku, třeba to pomůže k objasnění. www.rataj-spk.cz/…
Tato stránka bohužel objasňuje pouze to, že by si pan Rataj ml. měl místo hlásání svých obskurních teorií zopakovat chemii pro základní školy.
(Viz blábol o
kyselém nitrátovém iontu.)
0 03.01.2009 19:38 Romiš – Re: johan
Samozřejmě. Protože kdyby bylo světla dotatek, pH by naopak vzrůstalo, že?
No, toto je v akváriích, kde je těchto rostlin hodně, je tam hodně organického materiálu, který se může rozkládat a slabé světlo. Jako např. v akvišku u mě na stole (45l, 5W úsporka a hladina zrostlá rostlinami atd.)
rybicky.net/k/osobni/6110.jpg 0 03.01.2009 19:29 Romiš – Re: DrBolíto
Děkuji!
To je přesně to "dementi", o kterém jsem se tu zmínil ve své odpovědi Samisovi:
Vezměte, Samisi, červenou fixku a odpověď na otázku č. 225 škrtněne - obsahuje zásadní nesmysly... Tuším, že na toto téma se časem objevilo "dementi", podobně jako třeba na tvrzení, že příliš jemné dno je důvodem uhnívání kořenů rostlin.
Nevím to zcela jistě, ale domnívám se, že autorem oněch nesmyslných tvrzení byl K.R. starší, zatím co jejich dementi vydával nejspíš K.R. mladší...
Ja je mam v extra mekke a kysele vode, a dari se jim vyborne.
0 03.01.2009 14:20 Romiš – Re: Roman
Vallisnerkám sedí alkalická voda... Z toho vyplívá, že umí asi lépe absorbovat vápenaté či jinak zásadité prvky. Tím bych si uměl vysvětlit snížení pH, i když tohle by spíš sedlo na mechy, kapradiny či kryptokoryny. Moje zkušenost je taková, že pokud jsem měl monokulturu vallisnerii, tak to pH opravdu klesalo...
Které například
vápenaté či jinak zásadité prvky by (asi) mohly valisnerie odčerpávat z vody a tím snižovat pH?
Co a jak by
spíš sedlo na mechy, kapradiny či kryptokoryny? To absorbování
vápenatých či jinak zásaditých prvků?
Máte zkušenost, že v monokultuře valisnerií pH klesalo...
Hořím nedočkavostí dozvědět se, co toho bylo příčinou!
Předem vřelé díky za vysvětlení tohoto neustále se v akvarijních diskusích omílaného, leč věrohodně neobjasněného jevu.
jen tak pro info, kolik má ta vaše voda alkalitu?
0 02.01.2009 23:55 Romiš – Re: Johns
To nebude vzduchovač, ale dávkovač kyseliny!
Jinak řečeno - vzduchovač to být nemůže.
A co misto uprav vody louhem proste nekolikrat vymenit polovinu vody za cerstvou? Nezda se ti to jako rozumnejsi a bezpecnejsi?
Barvam roztoku neverim, a ani trochu bych si netroufl podle toho pocitat nebo snad dokonce zkouset potrebne mnozstvi louhu (jakeho?)
Teorii o vlivu valisnerii take neverim, mam ji plne akva a Ph je spokojene tam, kde ma, spis by rado nahoru, ale to mu nedovolim, drzim ho zkratka
.
Ghostik má pravdu...
Pokud se týká testu na měření PH ...tak bych věřil nejvíce elektronickým PH metrům
0 01.01.2009 20:33 Romiš – Re: samis
Pokrok nezastavíš!
Fakt jo ? No hádat se nebudu, ta kniha obsahuje nejmodernější poznatky z akvaristiky.....v roce 1983
Zatím neškrtám ale dávám velký otazník.
0 01.01.2009 20:12 Romiš – Re: samis
Vezměte, Samisi, červenou fixku a odpověď na otázku č. 225 škrtněne - obsahuje zásadní nesmysly. (A to píšu s vědomím, že jejich autorem je sám veliký Ing.K.R.CSc.
Tuším, že na toto téma se časem objevilo "dementi", podobně jako třeba na tvrzení, že příliš jemné dno je důvodem uhnívání kořenů rostlin.
Typuji ze jsi zkusil zmerit stejnym merenim destylku a nebo vodu z vodovodu.
Ja jen ze jsem takto kdyzi meril testem od Rataje fosfor a furt mi ukazoval nic a tak jsem ho pridaval s PMDD nakonec po zakoupeni jineho testu jsem zjistil ze uz mam fosfor 4mg !!!!
Tak bacha s tim louhem jestli si nejsi jisty ze ti to meri dobre !!!
O Vallisnerce sice nic ale pro informaci
Jen tak pro zabavu, kolik ty vallisnerky si vyhodil?
0 01.01.2009 18:23 V – Re: KORY
O velmi mírném snižování pH jsem četl u Kryptokoryny červené, Hnědovky křídlaté a "Jávského mechu". Ale žádná rostlinka nezvládne skok z pH 7 (neutrál) na pH 4.5 (dost silná kyselost). Na to j potřeba opravdu pořádná dávka rašeliny, chemie, nebo chyba měření.
Jestli si něco četl, tak to, že ho zvyšují.
Snizuji snad ale neumeji z neutralni vody udelat kyselinu
0 01.01.2009 17:41 KORY – cusik
ale kdesik sem slišel nebo čet že valisnerky ph opravdu snižuji !!!!!!!!!!
0 01.01.2009 17:03 Vip – Johns
S Vallisnerií už není co řešit! Je to něčím jiným
...
pH o takovy skok. Si rikam, jestli ti rodice nedovolili na sivestra pit
Ano vypadá to moc pěkně.... taky mi malinko ztmavla voda..akvárium je nádherně čisté,ale to díky Fluvalu 205
Rašelinu pro rostliny bych neriskoval, může obsahovat ruzná hnojiva a jiné chemické látky.
zdravím, jak se ta rašelina upravuje a jedná se o obyčejnou rašelinu pro rostliny? předem dík za odpověď
0 01.01.2009 13:23 V To nebude Vallisnerií...
Přidat reakci
1 ...... [5] 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8819x